Kom svesken på disken

Pardon me for den overskrift – I couldn’t help myself!

Når man fylder 23 år, giver det offentlige én muligheden for for første gang at føle sig en squiz gammel – og som én der har behov for det offentlige sygevæsensystem. Man får nemlig et lille bitte anonymt brev ind ad døren à la “du-er-nu-(alderdoms-)kvalificeret-til-at-begynde-den-lange-række-af-undersøgelser-der-venter-dig-i-livet”. Brystscaninnger, babyscanninger und so weider. Det starter alt sammen, når man bliver 23 år. Og den første del af kroppen, der står for skud er underlivet.

Så forleden dag (med ekstra indspark fra Kia) gjorde jeg noget godt for mig selv, jeg tog det offentlige på ordet og tog mit brev med til lægen – man kan vel ligeså godt tage hul på det, ikke? Og det er jo desuden gratis! Så ned til lægen, op på disken (so to speak) og 3-2-1 – et styks celleskrab er overstået. Og det er så det første skridt mod svaret på, om jeg mon er én af de 15.000 danske kvinder årligt, der oplever celleforandringer. Og så kan man jo gå dér i en lille uge, vente, vente. På et lille svar fra lægen.

Og så kommer beskeden, er alt a-okay? Min læge er en kvinde af få ord: “Så er der kommet fint svar på celleprøven. Der er helt normale celler”. Jeg har helt normale celler. Og så kan jeg ånde lettet op for denne gang. Om 3 år skal jeg derned igen – nu har jeg jo takket ja til offentliges venlige tilbud. I might as well. Har I takket ja til undersøgelsen? 

Og nu har jeg fået blod på tanden! Mere vil have mere, så nu har jeg fået bestilt tid til den første af tre HPV-vacciner. Jeg har ønsket mig sådan en omgang de sidste to år, men det var en smule dyrt. Fra den 27. august er det gratis for årgangene 1985-1992 at få sig sådan en cocktail – og vi har hele 2012 og 2013 til at takke ja til det fine tilbud! Det må da være en af årets bedste gaver – og pyt med at jeg så har taget det første alderstrin i det offentliges sygesystem, jeg tilgiver! Jeg håber, I gør det samme!

Kan lige citere Serum Instittuttets side: Piger født i 1993, 1994 og 1995: Piger født i disse tre årgange har tidligere fået tilbudt vaccination. Dette tilbud er ophørt.

19 kommentarer
 1. […] Pardon me for den overskrift – I couldn’t help myself! Når man fylder 23 år, giver det offentlige én muligheden for for første gang at føle sig en squiz gammel – og som én der har behov for det offentlige … Læs mere […]

 2. Jeg har også ventet længe på, at vaccinen blev gratis! Man burde virkelig ikke gå på kompromis med ens helbred, men ååh, det var dyrt…

  Men super fedt, at du skriver om det herinde og giver alle piger en reminder – RESPEKT!

 3. Jeg har fået lavet celleskrab to gange indtil videre – det er aldrig noget, jeg har tænkt nærmere over, jeg har bare gjort det, fordi det skulle gøres.
  Mht. HPV-vaccinen så har jeg bestilt tid, jeg har nemlig længe gerne villet have den. Og med mine 27 år er jeg lige på grænsen – den er nemlig kun gratis så længe, man er 27, når man fylder 28 er det selvbetaling (og jeg fylder altså 28 om et halvt år), så jeg har lidt travlt. Dog skulle det stadig være gratis, hvis man er midt i vaccine-forløbet (min læge var lidt i tvivl på det punkt).

 4. Ja det er bare om at få gjort det inden slutningen af næste år! Jeg slår også til nu 🙂
  KH

 5. Ja vi skal passe på os selv, så det er bare om at sprede ordet 🙂 Jeg har tænkt præcis det samme, liiige det dyreste, hvilket man ikke burde tænke, når det handler om ve og vel. Men nu kan vi skrotte bekymringen og få styr på sagerne, af sti af sted med os 🙂 KH

 6. Ja det skal også bare gøres, vi skal passe på os selv! Hvor er det godt, du har taget hul på det. Men kan du ikke nå alle tre på det næste halve år? Ellers har du i hvert fald sluppet for størstedelen af udgiften 🙂 KH

 7. Hæhæ, ja jeg er os hammerglad for at være “inde i varmen”, forhåbentligt vil det blive gratis for alle på sigt – både drenge og piger (det skulle også kunne virke hos mænd). I gang med os 🙂 KH

 8. Jeg ringede til min læge den anden dag, for at få lavet en tid til at få vaccinen, men de sagde til mig, at man endnu ikke kan lave en tid, da det kun er bestemte tider de kan give vaccinen (??!) og at de endnu ikke kender tiderne, derfor skulle jeg ringe igen om 2-3 ugers tid… så lyder det lidt underligt at I allerede kan få tider :/

 9. Det var da egentlig skørt – den frigives fra den 27. august. Jeg hører dog til i et ret stort lægehus; der er 3 læger+lægestuderende, en lægesekretær og en sygeplejerske. Det er slet ikke nogen af lægerne, der giver vaccinen, der hvor jeg hører til. Det er sygeplejersken, så måske fordi der er så mange hænder til den, så er der ikke problemer med at få en tid hos mig? Hm… Du må prøve at ringe igen, når vi nærmer os slutningen af måneden? KH

 10. I region syddanmark får man allerede tilbudt celleskrab fra 20-år. Jeg har fået en tid til vaccine den 20. August, men det er måske for tidligt hvis den først bliver frigivet den 27., men sekretæren var heller ikke sikker på om det var gratis da jeg fik tiden.

 11. Jeg regner med lige at kunne nå det, men det er også, fordi jeg tager hul på første vaccine allerede d. 29. Ellers ville jeg få svært ved at nå det, da der skal gå nogle måneder mellem hver vaccine, så det tager næsten et halvt år at komme igennem forløbet.

 12. Hm, de vil vel ikke tilbyde dig sprøjten mod betaling, hvis de ved, den er gratis ugen efter? Ville det ikke være strengt? I øvrigt er det da smart med de celleskrab tidligere – det er jo sådan en lille sag at få styr på. Jeg fik også lavet mit første som 17-årig, det er læææænge siden 🙂 KH

 13. Øv for at man er 83’er 🙁 men for 4 år siden var der ingen forandringer, og sidste år da jeg blev indkaldt til prøven igen, var jeg gravid så det måtte udsættes. Men den prøve skal altså snart tages!!! HUSK det nu Camilla!!
  /Camilla

Læg en kommentar