Mad: Tiramisù hele vejen fra Italien

Sidste år inviterede jeg min kæreste til Rom for at fejre vores 5-års-dag. Det var en ferie, der i den grad stod i madens tegn, da vi er TOSSEDE med italiensk cucina. Og min kæreste havde også fundet på en lille overraskelse til mig; vi skulle på madkursus på vores sidste dag. Så vi travede til Trastevere og blev mødt af en flok canadiere og amerikanere og vores kok Andrea. Andrea var amerikansk gift og talte et fint forståeligt engelsk og var dybt charmerende ? hvis I skal til Rom, så tjek ham lige ud HER.

Vi lavede en fireretters menu: Artiskok Rome style, hjemmelavet pasta med en frisk tomatsauce, Kylling Cacciatora og til slut Tiramisù. En af mine absolutte yndlingsdesserter! Tiramisù betyder pick-me-up ? det er meningen, at kaffen og dessertens lethed skal gøre dig frisk oven på et større måltid. Mange tilføjer desserten Marsala ? en alkohol ? men det hører sig faktisk ikke til i en original opskrift. Det er noget, der over tid er blevet tilføjet for at konservere, så den kan holde sig længere ? restauranttrick.

Så denne opskrift er altså så autentisk og simpel som mulig. Fra Andrea with love igennem mig til jer, hurra!

Ingredienser:

4 pasteuriserede æggeblommer4 pasteuriserde æggehvider4 spiseskeer flormelis250 g mascarponeLadyfingers200 ml stærk espresso100 g god, mørk, reven chokolade 70%

Hvordan gør du?

1. Lav kaffen og sæt den til side ? den skal være kold, når den bruges.

2. Pisk så æggehviderne med 2 spiseskeer flormelis og et par korn salt ? ikke for meget. Det skal piskes stift men ikke helt tørt.

3. I en anden skål pisker du æggeblommer og 2 spiseskeer flormelis. Pisk det til det er helt lysegult og luftigt. Tag så en træske eller dejskraber og vend mascarponen ned i massen. Det er helt klumpet til at starte med, men fordel det ud i æggeblommerne og ?slå? med træskeen indtil det er helt glat i overfladen.

4. Vend til slut æggehviderne i æggeblommemassen ? men forsigtigt med en dejskraber. Hviderne skal forblive luftige!

5. Tag så dit fad (mit var lidt for stort, jeg tænker 20×20 cm ca. er fint). Dyp en ladyfinger ad gangen i din espresso. De skal bare lige ned og vende og hurtigt op. De suger voldsomt meget, og hvis du lader dem ligge i espressoen eller holder dem dernede for længe, så bliver tiramisùen meget grødet og uden tekstur til sidst. Læg de dyppede ladyfingre på rad og række i fadet.

5. Når bunden af fadet er dækket, tager du fat på ægge-/mascarpone-massen. Fordel et jævnt lag over alle ladyfingers. Det skal ikke være for sparet, men vurder i forhold til dit fads størrelse. Fordel så godt halvdelen af din revne chokolade over massen.

TIP: Her kan du også lægge et tyndt lag jordbær oven på chokoladen. Det gjorde jeg i lørdags, og det gav en lækker friskhed. Del jordbærrene i halve eller i tredjedele og fordel dem jævnt over chokoladen.

6. Fortsæt med endnu et lag ladyfingers. Læg dem oven på jordbærrene/chokoladen og fordel så det sidste lag mascarpone-ægge-stads. Fordel den sidste del af den revne chokolade på toppen. Sæt den på køl gerne minimum 3-5 timer inden servering (den kan også laves dagen før).

7. Lige inden servering drysser du mørk kakao udover toppen et voilà! Velbekomme.

 

Ps: Jeg har også en tiramisù-kopkage-opskrift, som I får i løbet af ugen. Den var I flere, der efterlyste efter billedet på Insta forleden.

2 kommentarer

Læg en kommentar