Hvordan man klæder sig til bryllup

Kjole til rehearsal dinner i USA – min første gang til at møde brudeparret, så jeg var i diskret ensfarvet kjole. Kjolen er fra COS.

Kjole til min søsters bryllup i Sydfrankrig. Jeg var eneste brudepige. Min søster elskede kjolen! Kjolen er fra H&M Conscious Exclusive 2012.

Kjolen til bornholmsk bryllup. Jeg bar denne efter kl. 17.00 til velkomstdrink, middag og fest. Fordi den havde dækkede skuldre, var den nedringede front i orden. Kjolen skærer over knæene, som måske ikke ville være takt-og-tone-i-orden i kirken, men jeg vil dog sige at den med den lange bagside er i orden. Alt med måde. Kjolen er fra H&M Conscious Exclusive 2013.

Sommerbryllup på Bornholm i kirke kl. 13.00. Farven var sprælsk og med masser af pang, men da den ikke var nedringet eller for bar, var det okay. Kjolen er fra Lanvin.

Kjole til venners bryllup på Frederiksberg. Den blev kortet af hos skrædder, så den var mindre “galla”. Umiddelbart er den temmelig festlig, men med et groft herrelignende ur på håndleddet, en plain hestehale og en stribet jakke, blev den trukket lidt mere ned. Kjolen er fra H&M Conscious Exclusive 2013.

Til globryllup på Frederiksberg Rådhus. Jeg bar en helt simpel silkekjole og en grov læderjakke, der passede fint i de lyse toner til formiddagsbryllup. Og da vi ikke var en del af bryllupsselskabet, var det et passende og ikke for “bling” antræk. Kjolen er fra Edith & Ella.

Til bryllup i New York. Da jeg ikke var tæt med brudeparret, bar jeg ikke for meget “pang”, og en klassisk blå kjole med fine rygdetaljer var det helt rigtige outfit uden at blive kedeligt. Kjolen er en gammel fra Acne. Guderne skal vide, at jeg har været til mange bryllupper de sidste 2 års tid. Jeg har været til slotsbryllup, amerikansk bryllup i NY, globryllup, bryllup under den åbne himmel, i fælleslokale, i et showroom, bornholmsk bryllup. Der har været lejlighed til lange kjoler, korte kjoler, tylkjoler, silkekjoler. Derfor føler jeg mig også som lidt af en connaiseur omkring påklædning. Og der er selvfølgelig helt basal Emma-Gad-takt-og-tone vedrørende påklædning til bryllup, og så er der de fif, jeg selv har arbejdet mig frem imod. Der er mange ting at tage hensyn til, når det kommer til bryllup i forhold til påklædning. Derfor tænkte jeg, at I måske kunne læse dette indlæg med fornøjelse; how to dress for a wedding!

1. Hvem inviterer? Jeg har oplevet, at jo tættere man er på brudeparret, jo mere kan man skeje ud i sin påklædning. Til min søsters bryllup var jeg brudepige, den eneste brudepige, og der havde jeg min H&M Conscious Exclusive-kjole på. Flere af jer dømte den på forhånd ude, da den virkelig “larmede”. Men nu var jeg både brudepige, og min søster var vild med kjolen, og så var det okay. Jeg vil dog højst sandsynligt aldrig bære den til bryllup igen, da den til de fleste andre relationer, jeg har, vil være for meget. Så jo tættere på brudeparret, jo mere fest på drengen!

2. Hvilken slags bryllup? Skal du til strandbryllup er kæmpe tylsag nok ikke toppen. Hvis du skal til fest i lejede fælleslokaler, er en balkjole i tre lag heller ikke sagen. Derimod vil en fik flagrende silkekjole være genial på stranden. Hvis du er til fest på landet vil jeg umiddelbart ikke komme stedsende i tyl, men nok lidt mindre outreret. Et bryllup i byen kan dog kalde på både hat og tyl og gang i gaden.

3. Kort eller lang? Tag udgangspunkt i herrernes opklædning! I følge Emma Gad er smoking traditionelt set ikke passende i kirken. Smoking må først bæres efter kl. 17.00. Derfor bør mænd holde sig til mørke jakkesæt (sort, grå, blå), hvis det er et formiddagsbryllup – eller før kl. 15.00 Til et eftermiddagsbryllup vil kjole og hvidt traditionelt set være passende. Men i sidste ende må herrer aldrig være finere end gommen. Hvis han er i kjole og hvidt, må andre også. Men hvis han er i jakkesæt, er det dårlig stil at ankomme i smoking eller kjole og hvidt. Og netop disse tommelfingerregler er en hjælper til kvinder – bryllup før kl. 17.00 kræver kjole til knæene (ikke meget over knæene, da det er upassende i kirken). Bryllup efter kl. 17.00 kan give anledning til lang kjole. Typisk har vi været til bryllup kl. 13 eller 14 i knælang kjole og jakkesæt. Og til middag i lang kjole og måske endda kjole og hvidt. Men om folk skifter kommer meget an på bryllup og stil. Det vil typisk fremgå af invitationen, om der er lagt op til skift. Og så vil jeg sige OK til nederdele men NEJ til shorts.

4. Farve? ALDRIG ALDRIG ALDRIG hvid! En cremefarvet kan til nød gå, men kun hvis du spørger bruden først. Jeg vil sige aldrig. Hverken hvid eller creme. Og så vil jeg sige, at sort som hovedregel også er no go – i hvert fald til sommerbryllupper. Farven symboliserer sorg, ikke det bedste budskab til et bryllup. Til brylluppet i lørdags var mange klædt i både sort og meget mørke farver til middagen om aftenen, og det bliver hurtigt meget tungt og lidt trist. Ellers er det at klæde sig efter årstid. Et forårs-/sommerbryllup kan give masser af knald på farven – som min pink kjole. Men hvis du kommer i en stærk farve, så vær endelig ikke for nedringet, det bliver hurtigt for meget. Til efterårs-/vinterbryllup vil lidt mørkere farver som aubergine, brun, blå, mørkegrøn, bordeaux være smukke.

5. Hvis i tvivl – spørg bruden! Hvis du er i tvivl, om din påklædning er passende, så spørg endelig bruden! Det kan sagtens være, at hun siger “gå all in” eller måske “hold igen”. Hun ved, hvordan sin kjole ser ud. Og i sidste ende handler det om ikke at overstråle bruden. Min søster havde kæmpe, smuk Høvring-kjole på, så jeg kunne umuligt overstråle, selv om jeg var flæset. Tylkjolen til vores gode venners bryllup kortede jeg af til læggen, så den var mere passende til bryllup, og så spurgte jeg bruden, om det var okay. Det var det. Som oftest vil jeg også sige, at det er umuligt at overstråle bruden – det er hendes dag, og det kan man SAGTENS se på hende. Hun stråler altid lige et par tommer mere end alle andre.

6. Sko? Jeg har altid høje sko på til bryllupperne, da det for mig gør sig bedst til fine kjoler. Men smukke ballerinaer eller glimtende brogues er også fine! Det handler om helhedsindtrykket, og hvordan du selv har det. Hvis ikke du kan gå i høje hæle, så lad være med at prøve! Det er en lang dag, og hvis du normalt aldrig går i høje hæle, så vil du højst sandsynligt blive mere usikker på fødderne og i sidste ende på dig selv. Jeg har oftest et par høje hæle på til selve vielsen. Hvis jeg kan holde det ud, beholder jeg dem på under selve middagen, men som ekspedienten i Louboutin sagde, høje hæle skal ikke sidde på fødderne mere end 4-5 timer. Så skift sko. I lørdags på Bornholm skiftede jeg fra mine Louboutins til mine Choos, og selv om begge er høje, så var de komplet forskellige på fødderne, og det gav lidt ekstra timer i høje hæle. MEN når vi når dansegulvet, så skifter jeg ALTID til sneakers! Nogen der matcher min kjole bevares, typisk med en lille fin sok i, og det ser ingen ned på! Faktisk fik jeg mange roser og flere kvinder til at droppe de høje sko. Det skal sgu ikke være skoene, der holder dig fra at have en fest på dansegulvet!

7. Og det løse… Hvis du er nedringet, må kjolen ikke være for kort. Og helst ikke meget over knæene i kirken. Og skuldrene må gerne være dækket ligeledes i kirken. Bær aldrig diadem men gerne fascinators eller anden hovedpynt som hatte. Hvis du er i tvivl, så hellere spørg bruden en gang for meget end en gang for lidt!

Jeg har fundet en lille guide til de dresscodes, der nu må stå i jeres invitation:

Kilde: HER

Der er intet der er mere håndfast, end at du kan ændre. Hvis du har fundet den smukkeste pailletkjole, jamen så bær den om aftenen til middagen! Er du blackster, jamen så vælg en blondefin kjole, så den ikke er så tung og dominerende! Er du vildt glad for dine bryster, jamen så dæk skuldre og knæ! Og bare fordi jeg ikke synes, man kan bære shorts, så kan det jo sagtens tænkes, at du skal til strandbryllup, hvor det er casual og cool med shorts! Brudeparret sætter barren og bestemmer. God fest!

40 kommentarer
 1. Hold da op du har været til en del bryllupper. Jeg har
  endnu kun været til et enkelt og synes i øvrigt det er en kanon
  guide du har støbet sammen her! Masser af gode fifs – men du ved
  vel efterhånden også hvad du snakker om 😉 Og props mht. at skifte
  til sneakers! Jeg holdte natten ud i stilletter, men de var
  simpelthen nødt til at ryge kl. 2 og så blev det uden sko at dansen
  fortsatte til brudeparret gik i seng kl. 5.

 2. TAK! Skal til bryllup den 4/8 og har tøjkrise – denne guide
  var yderst brugbar i den sammenhæng 🙂

 3. Perfekt indlæg – et nært vennepar har fornyligt annonceret forlovelse, og dermed bryllup i september 2014, og naturligvis er jeg allerede nu gået i gang med kjolejagt, for det er altså en svær disciplin. Nu har jeg dit indlæg til inspiration og rettesnor 🙂 Din stil er så fin, så tager klart dine ord med mig i min jagt:)

 4. Jesus Kristus… Jeg kan slet ikke huske, hvornår jeg sidst har været til bryllup, og jeg er 27. Min omgangskreds og jeg er tilsyneladende mere til et Sex and the City kind of life… Ahem. ;D

 5. Tak for en super indlæg! Dog er jeg også kommet rigtig meget i tvivl om min påklædning til min fars bryllup til september efter at have læst dit indlæg. Jeg er nemlig typen, der er allerbedst tilpas i sorte kjoler, fordi de ikke stjæler al for meget opmærksomhed samtidig med, at de ofte kan bruges efterfølgende. Men nu er jeg helt bange for, om folk kommer til at opfatte det forkert, at jeg kommer i en lang sort kjole…

  http://www.hm.com/dk/product/14014?article=14014-B#article=14014-B

  Hvad siger du? Er ovenstående et no-go? Jeg har godt overvejet den rosafarvede, men den sorte er bare meget mere mig. Og har du evt. forslag til, hvordan man kan bryde det sorte med accessories? På forhånd til for hjælpen!

  Kærlig hilsen hende i syv sind

 6. Jeg elsker outfittet med den mintgrønne kjole med tyl, du har fået klippet af i længden! Det er perfekt med stribet jakke og den smukke taske og ikke mindst de lækre sko om anklerne og den afklippede længde. MUMS! Du for lækker 😉

 7. Tak for et super godt indlæg:-) Jeg skal til to brulupper i september, men da de er MEGET forskellige kan jeg ikke have samme kjole på. Det første er meget afslappet på landet i forsamlingshus, så der overvejer jeg bare sorte bukser/blazer, en smuk top (sølv eller rosa) og høje glittersko. Men det andet er med galla påklædning, hvor jeg har købt den smukkeste Adrianna Papell kjole: http://www.amazon.com/Adrianna-Papell-081844460-Chiffon-Tiered/dp/B00BLQ9QGG – og der blir jeg nu i tvivl om jeg kan have den på i kirken? Der er ikke indlagt skiftepause, og det er kl. 14, med efterfølgende reception og middag på et fancy hotel…

  Hva siger bryllupseksperten? 🙂

 8. Alle bryllupper har godt nok været heldige med vejret! Sikke en fornøjelse. Dejligt varmt indlæg 🙂
  -Stinne

 9. Min rigtig gode veninde blev gift i april, og da hendes mand er officerskadet foregik vielsen i Frederiksberg Slotskirke. Mændende var jo så i officersgalla, så jeg var jo godt klar over at jeg skulle ud og finde en ny kjole der passede til galla.
  Problemet er så at jeg er 187 høj (svært at finde kjoler der passer i længden) — så der var dømt tøjkrise! Jeg endte med at konsultere bruden, for at høre hvad dress-code var. Jeg fik at vide at gæsterne gerne måtte give den gas (nu muligheden var der), men at brudeparret bare gerne ville have at vi følte os tilpas.
  Det resulterede i at jeg fik syet en kjole fra Dig For Victory der passede til mine mål. Alle mine fordomme med taft blev kastet ud af vinduet; kjolen blev syet af mørkegrønt taft, ud fra et vintage mønster fra 50erne. Kjolen endte med at gå mig til lige under knæene, sidde, ja, som skræddersyet, og jeg kjolen var perfekt til lejligheden.
  Med art nouveau inspirerede øreringe og klassiske røde læber endte det med at tøjkrisen blev løst 🙂

 10. Hør brudeparret ad – deres holdning er vigtigst! Jeg var selv til bryllup hvor der var folk i sort.. det virkede kun til at være mig der studsede over det og brudeparret couldn’t care less 🙂

 11. Du er så skide god! Fantastisk guide. Jeg skal giftes til oktober og jeg har lyst til at linke gæsterne til det her indlæg, så er jeg sikker på at alle vil være passende klædt til lejligheden 🙂

 12. Hej Cathrine,

  Virkelig go guide, og dejlig anderledes og sjov blog, så altid får et smil frem. Jeg skal til bryllup midt i august, og i invitationen står der festtøj, vielsen i kirken er 13.30. Hvilken længde kjole vil du anbefale? Jeg plejer at have på til knæene, det synes jeg klær mig bedst da jeg ikke er så høj.

 13. Haha, ja det er altså blevet til en del! Hvor er du bare sej at holde ved stiletterne. Jeg går for meget op i komfort, så jeg skifter altid lige efter 24. Tænker, så har folk set, at jeg godt kan klæde mig pænt, så er det sneakertime 😀 KH

 14. Hvor er det godt at høre Anni! Jeg håber, krisen klares. Rigtig god fest – det er den bedste slags sådan et bryllup! KH

 15. Haha, du er sød Frk. N. Det glæder mig, at du kan bruge indlægget OG min stil. Det er en super idé at starte tidligt. Problemerne opstår typisk ved for sent søgning – så panikkøber man noget, man fortryder og ikke føler sig godt tilpas i. Alle mine kjoler er stort set købt uden decideret at skulle bruge dem med det samme. Kjoler, jeg bare synes er smukke. Så bliver de heller ikke påduttet bryllupsstil, men bare købt til mig selv, og det jeg kan lide 🙂 RIgtig god jagt! KH

 16. Hah! Selv i SATC ender de alle med bryllupper og babyer! “30-something, single and fabulous” – sådan! KH

 17. Anne, det er en superfin kjole! Jeg synes, dine ord “Jeg har godt overvejet den rosafarvede, men den sorte er bare meget mere mig.” er meget sigende. Den sorte er mere dig, så skal det være den! Man skal jo ikke udklæde sig, som noget man ikke føler for. Du skal have det på, du har det godt i. Og vigtigst af alt. Hvis din far og hans kommende kone er ligeglade, så skal alle andre gæster også være det. Jeg har set mange iklædt sort til bryllupper, så det er vist mest min indre Emma Gad, der er på spil.

  Jeg tror, jeg ville style den med lidt lyse accesories. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvilken type bryllup det er. Men der skal lidt farve på drengen. Koralfarvede negle. Pink læber. Smuk halskæde. Hvad du nu føler er rarest at sætte fokus på. Og så evt. en lys jakke – ikke hvid, det er måske lige stor nok kontrast med det monokrome. Men tjek halsdetaljen på denne her gamle Gat Rimon-sag, jeg kom til at tænke på: http://www.fredesblog.dk/2012/06/08/gatrimonseoul/ . Blot til inspiration! jeg er sikker på, at du bliver smuk!
  KH

 18. Ja, det er også et af mine all time favoritoutfits på bloggen, tror også bare fordi, jeg var glad helt ned i maven den dag over mine venners lykke. Den ekstra accessory man ikke kan købe for penge! Du er sød Louise :-*
  KH

 19. Uf det lyder som et smukt outfit til landbrylluppet! Lidt glimmer er altid godt! Og hvilken fantastisk farve på den der Papell-kjole, wow! Jeg vil sige, i dag holder folk jo ikke på formerne som de gjorde engang i forhold til bryllupspåklædning. Den er jo meget nem, hvis man ikke kan nå at skifte! Så må du have den på hele dagen. Men hvis du kan se dit snit til det, ville jeg skifte til den lange. Der er noget så dejligt over at få lov at skifte, også hvis dagen er lun. Så er det mange timer at have lang kjole på 🙂 Jeg tror ikke, du skal tænke over, om folk vil glo! KH

 20. Åhhh wauw! Det lyder fantastisk Ann! Jeg ELSKER ELSKER ELSKER 50’er-inspirerede kjoler! Du må have set fantastisk ud. Og så med røde læber! Det gad jeg gerne se billeder af. Skræddere er absolut undervurderede. At have et stykke tøj, der er skabt til ens krop er en helt ny fornemmelse i stedet for at gå på kompromis med fittingen! KH

 21. Det lyder helt perfekt Nanna, På det tidspunkt er det i hvert fald i følge coutume med knælængden, og hvis du lige frem bedst kan lide den længde, så er det match made in heaven 🙂 Du bliver smuk! Og tusinde tak, hvor er du altså skøn, det glæder mig meget 😀 God fest! KH

 22. Sikke et skønt indlæg med lækre billeder! Den blå kjole fra
  Acne er jeg helt vild med! Har den eventuelt et modelnavn eller
  lignende, så vil jeg forsøge at google mig frem til den
  🙂

 23. Så fine kjoler du har haft på! 🙂 Nåede også lige at tænke at tyldkjolen fra H&M var lidt for meget, men da du så begrundede valget af kjolen lød det jo helt rimeligt!
  Jeg opdagede i dag, at hvis man i Sverige bærer rødt til et bryllup, så betyder det, at man har været sammen med brudgommen, så der skal man også lige være opmærksom 🙂

 24. Faktisk er min erfaring, at de fleste brudepar gerne vil have en rigtig god fest, så en ret så larmende kjole man har det godt i er altid at foretrække frem for et kedeligt safe outfit.

  Personligt mener jeg, at hvid og sort er totalt no-go! Men det er bare mig. Helt officielt er der vist også noget med røde kjoler. At det kun er brudens eller gommens mor der kan være i rød

 25. Hvilken en af dem Line? den grå med flæser eller den blå? Eller den i tyl? De to første er i 36, den med tyllen er i str. 34. KH

 26. Åh, Cathrine, jeg har brug for dit bryllupsekspertise! Jeg skal til august bryllup hos en af mine aller tætteste veninder til – ja – august. Jeg er faldet over den flotteste kjole – og har teknisk set også fået den hjem – men jeg er sgu i tvivl om den er for meget ud fra din kjole takt og tone. Du får lige et billede: http://www.asos.com/asos/asos-salon-embellished-smock-midi-dress/prd/7786157?CTARef=Saved%20Items%20Image
  Bruden er super chill mht. vor andres påklædning, og har tilkendegivet, at hun synes, den er vildt fin og helt ok til hendes bryllup – men jeg vil nødig støde alle de andre gæster og virker for “flashy”. Råd og meninger modtages med kyshånd 😅

  1. Nej er du sindssyg! Den er skideflot Heidi!! Den er slet ikke for flashy – den er jo ikke hvid! Jeg har det altså sådan, at jeg synes, det er at ære brudeparret, når man kommer klædt til lejlighed, har gjort meget ud af sig selv. Det er da kærlighed at gøre sig umage! Den er mega flot! Den kan du trygt have på.

 27. Jeg håber også at kunne få et godt råd!
  Skal faktisk til bryllup(+barnedåb, det slået sammen) allerede imorgen, så håber du når at se den her.
  Har købt den her kjole https://www.only.com/dk/da/on/womens-fashion/kjoler/aermeloes-maxikjole-15145172.html?cgid=on-dresses&dwvar_colorPattern=15145172_RoseSmoke – nu bliver jeg pludselig i tvivl, er den for fin når den er lang? Har læst man først man benytte sig at lang kjole efter 17, og vi skal allerede i kirke kl. 13 også må det være festen er lige efter.
  Håber du kan komme med råd for render og bliver i tvivl 😅
  – Line

Læg en kommentar