At stemme er som at købe lokumspapir – en nødvendighed

Jeg har altid svoret, at jeg ville holde politik uden for bloggen. Det har været en af mine faste standpunkter. Og jeg har heller ikke tænkt mig at flage for min egen personlige overbevisning men blot stemme i det store og måske efterhånden lidt irriterende kor; ?STEM FOR KATTEN!?.

Kommunalvalget giver meget mere mening i din og min hverdag end et folketingsvalg. Det er kommunen, der bestemmer over ordenen i gaden, fritidstilbud, grønne områder, skoler osv. Alt det der rører os i vores hverdag. Jeg er af den overbevisning, at stemme er vores pligt som borgere i et demokratisk. Og hold da kaje, hvor lyder det bare højpandet og fint-i-en-fart. Men jeg mener det faktisk. Befolkninger ligger i krig for at kunne udøve den ret, vi som danskere får ved fødslen; retten til demokrati og retten til vores egen stemme.

Som Sofie Amalie skrev på min FB forleden, ?At stemme er som at købe lokumspapir ? en nødvendighed?. Jeg kunne ikke være mere enig, haha!

Jeg stemmer forskelligt fra Folketingsvalg til Kommunalvalg, og jeg vil helst stemme personligt til det sidste, som Jeanett også opfordrede til på FB-tråden. Og selv om det er NU, NU, NU, vi skal stemme, så kan det jo tænkes, du stadig er i tvivl. Og så vil jeg lige anbefale dig DR?s test af kandidater. Den kan kun bruges som pejlemærke, selvfølgelig. Men jeg fik bekræftet, at min stemme er det helt rigtige sted. Tag endelig testen til inspiration, hvis I stadig er i tvivl.

Skal I af sted? Eller lader I valget være? Og hvorfor evt.? Jeg er ret nysgerrig på ?sofavælgere?.

Og så vil jeg ellers lade hverdagen regere her i hulen, og lade skolearbejde og læseri fylde.  Jeg har så mange gode oplevelser i vente i dag, denne tirsdag virker til at være en gavebod! Stemmeri, skole (jeg nyder faktisk undervisningen), Davines-event, dinnerdate med den flotteste fyr jeg kender OG i aften til gallapremiere på Hunger Games! Hurrraaa!

62 kommentarer
 1. Ihh, hvor synes jeg det er dejligt, at du lige tager en smule politik op på bloggen i den forstand, at du spreder det gode budskab om at komme op af sofaen og stemme. Det er fantastisk, at vi har muligheden for at stemme. Det synes, jeg uden tvivl at alle bør benytte sig af. Og ikke mindst være taknemlige for at kunne få indflydelse.
  Det er første gang, jeg selv har mulighed for at stemme, da jeg blev 18 i sommers og det kribler helt i fingrene for at komme af sted hen til valgstedet efter skolen. Jeg er spændt, ja!
  Ha’ en rigtig dejlig dag 🙂

 2. Der er stor forskel på at promovere sine egne personlige politiske holdninger, og at støtte op om demokratiet og opfordre folk til at huske at stemme – jeg synes det er helt okay – og faktisk vigtigt.
  Personligt kunne jeg aldrig sofastemme – hvis jeg vitterligt ikke kunne finde et sted at sætte mig kryds, så blev det en blank stemme i stedet. Det er dog ikke sket endnu.
  Men ja — god valgdag derude
  (Og god gallapremiere på HG2 — er da slet ikke misundelig 😉 Jeg er i gang med genlæse bøgerne inden jeg går i biografen – er så spændt på hvordan de klarede filmatiseringen af 2eren!)

 3. Jeg begriber virkelig ikke sofavælgere. Det virker så uendeligt slapt. Men dejligt med en opfordring til demokratisk deltagelse, håber du fik sparket lidt til de sidste par sløve padder 🙂

 4. Nej jeg forstår det altså heller ikke helt… Folk mister livet i kampen for den frihed rundt om i verdenen. I det mindste kan man stemme blankt, hvis den er helt gal 🙂 KH

 5. Du har helt ret Ann, jeg tror bare, at jeg er opvokset med at religion og politik er to super sprængfarlige emner, som folk kan blive dødeligt uvenner over. Og det vil jeg ikke blive med jer 🙂 Selv om jeg nu ikke stemmer noget sindsoprivende smalliste-halløj 🙂
  Jeg ville også til hver en tid stemme blankt, hvis jeg virkelig var i tvivl. Kommunalen er så svær som folketinget synes jeg. Den sidste er straks værre og sværere 🙂
  God valgdag og god læsning! Jeg kommer med et par ord om filmen senere på ugen! KH

 6. Det lyder rart 🙂 Men husk, til en anden gang, at du altid har mulighed for at brevstemme på forhånd, hvis du er i udlandet på valgdagen!
  Du ved det måske allerede, men det er jo ærgerligt, hvis der går en masse stemmer til spilde, fordi folk går rundt og tror, at de ikke kan deltage, fordi de er bortrejst.

 7. Jeg har lige været nede at stemme. Personlig stemme til kommunalvalget og partistemme til regionsvalget (til et andet parti) – og i øvrigt begge på andre partier end til folketingsvalget. Det er nemlig en helt anden situation.

  //Caroline

 8. Jeg har faktisk netop også brugt morgenen på at finde ud af hvem jeg skulle stemme på, fordi jeg netop gerne vil stemme personligt. Jeg tror jeg har fundet en kandidat nu, men nu må vi se med mavefornemmelsen og alt det der, når jeg står i stemmeboksen.
  Og hallo! Jeg vil også til præmiere på Hunger Games!!! God tirsdag 🙂

 9. Jeg er næsten 24 og dette valg er det første valg, hvor jeg stemmer. Jeg har aldrig interesseret mig for politik og jeg ved dårligt nok, hvad de forskellige partier står inde for på trods af, at jeg havde samfundsfag på b-niveau alle tre år i gymnasiet. Jeg har ikke stemt før, fordi jeg synes at man kan finde noget godt og dårligt i alle partier og når jeg tager sådan en test om hvem man skal stemme på stritter mine resultatforslag i alle mulige retninger, og dermed har jeg ikke følt at jeg med god vilje har kunnet finde det rette sted at sætte mit kryds. Det med at stemme blankt har jeg nok bare følt var lidt ligegyldig – for min stemme ud af så mange gør jeg ikke nogen forskel (lidt ligesom den der “det sker jo ikke for mig”-tanke).

  Men nu i år har jeg siddet og læst meget om enkelte kandidater og føler mig okay sikker i at kunne sætte et kryds jeg vil kunne stå inde for. Så efter idag er jeg ikke valgstemme-jomfru længere!

 10. Uha – en lækker dag du går i møde 🙂

  Jeg har ansættelsessamtaler i praktikken (er så priviligeret at jeg får lov til at have medbestemmelse over, hvem der skal være min egen efterfølger), en lille EURECO-forelæsning – og midt i alt det skal der også findes tid til at stemme! For det skal jeg! Jeg lider lidt af politikerlede – men er af den overbevisning at det, der skal til for at ændre det, er at stemme, ikke at blive hjemme! Og så gør jeg alligevel noget, der i min bog er lidt ‘forbudt’ – jeg stemmer nemlig blankt denne gang. Jeg skal nemlig stemme på Frederiksberg og Region Hovedstaden – og jeg er her kun lige i et lille halvt år, og så flytter jeg til Bruxelles (og derefter ved jeg ikke lige hvor jeg ender – sandsynligvis tilbage i Århus) – og jeg er af den overbevisning, at jeg derfor ikke skal bestemme hvordan Frederiksberg og Region Hovedstaden skal styres. Min veninde, som står i samme situation, har argumenteret for at jeg stemmer alligevel, fordi jeg så prøver at gøre noget godt for stedet i eftertiden.. Men men – jeg tror nu alligevel jeg stemmer blankt, når jeg står derinde 🙂

  Sikke en lang kommentar, men det er jo rart lige at få sagt overvejelserne ‘højt’ 😀

 11. Jeg har selv lige været nede og stemme.. Fordi jeg går op i politik og går op i hvem der sidder – og ikke sidder – og bestemmer. Men med det sagt, så synes jeg virkelig, at den kampagne, der har kørt de sidste par uger har haft et lidt uheldigt hovedbudskab: Det er vigtigt AT stemme. Jojo, javist – men helt ærligt, hvis man vitterligt ikke går op i politik og nægter at sætte sig ind i det – så synes jeg egentlig, at ale er bedre tjent med at man ikke stemmer..

 12. Jeg kommer ikke afsted for at sætte min stemme i dag. Det skyldes dog, at jeg pt ligger syg med hjernerystelse, så der har jeg vurderet at den trods alt er vigtigere at komme på højkant igen end at vade ned for sætte et kryds.
  Jeg plejer dog altid at stemme, for det er jo så pisse vigtigt at få gjort. Godt med fokus på vigtigheden af det, for jeg tror desværre at der er mange unge der ikke lige kommer afsted! 🙂

 13. Herhjemme ved os har vo gået og snakket om hvorvidt vi ville stemme idag eller ej. Det er egentlig ikke fordi vi ikke går op i hvad der sker her i vores kommune (vi bor i Aarhus), men vi har i denne omgang ikke rigtig haft overskuddet eller tiden til at sætte os ind i, hvad de forskellige egentlig gerne vil 🙂 Så vi har lidt svært ved, at have en klar fornemmelse af hvad og hvem vi gerne ville stemme på. Vi har stadig ikke gjort det op med os selv, så det bliver spændende når manden kommer hjem, haha 😀
  Jeg er 22, og har ikke misset en eneste mulighed for at stemme førhen – denne her gang er vidst en smutter i en stresset tid 😉

 14. Det er første gang jeg skal stemme, og selvom jeg endnu ikke helt har besluttet hvad jeg stemmer, så glæder jeg mig! Jeg kan huske, at da jeg var lille, var jeg med mine forældre oppe og stemme, og det var bare så voksent, og selvom jeg intet anede om politik, ville jeg også gerne være så sej at jeg måtte stemme. Så når jeg nu har chancen, skal den hvert fald ikke misses! Og med min stemme, er jeg med til at forbedre statistikken om unge der ikke stemmer 😉

 15. Jeg er en klovn! Jeg brevstemte ved Folketingsvalg… Den tanke gik helt forbi mig. Ups. Jeg var helt distraheret af, jeg ikke havde set kæresten i 2 måneder, så tasken skulle bare pakkes og afsted! 🙂

 16. Jeg synes begge argumenter giver mening – men jeg er nok mest tilhænger din venindes synspunkt. Men følg mavefornemmelsen 🙂

 17. Nja, det er vel med forhåbningen om, at folk forstår vigtigheden af at stemme – grundet kampagnen – og derfor sætter sig en smule ind i det for at stemme “rigtigt” 🙂

 18. Jeg brevstemte i sidste uge, så jeg slap for køerne i dag og hvem ved, hvis jeg nu var blevet syg, kunne jeg ikke stemme 🙂 Hvis ikke man stemmer, har man heller ikke ret til at brokke sig, og jeg vil geeerne have lov til at brokke mig i ny og næ 😀

 19. Jeg bor i Århus, og har valg ikke at stemme i denne omgang. Det skyldes at jeg er helt ny i kommunen, og ikke har nået at danne mig et overblik over kandidaterne. Men årh, hvor jeg ønsker at jeg havde sat mig mere ind i det! For som du siger, så er det en pligt! Man skal dog også vide hvad man stemmer på, og ikke bare stemme for at stemme 🙂

  – Og tak for en knus-dejlig blog, med eller uden politik!

 20. Jep, det er sin fornemmeste pligt som borger i et demokrati at stemme. Og så kan man jo altid vælge at stemme blankt, hvis man ikke er interesseret i politik… (Har i øvrigt aldrig rigtig forstået, hvordan folk kan være ikke-interesseret-i-politik?)
  Jeg har lige tjekket resultatet for min kommune, og jeg er lidt nedslået, da det er ret langt fra min politiske overbevisning…

 21. Jeg har ikke stemt idag fordi jeg ikke rigtigt havde tid imellem arbejde og fritidsinteresse. Kunne selvfølgelig have droppet at lave aftensmad og taget en rugbrødder idag, men personligt er jeg bare ligeglad med hvad det bliver i min kommune…
  Jeg har stemt alle gange siden jeg blev myndig (4,5 år) og hver gang har der været et farve skifte, både kommunalt og i folketinget, men jeg og hele min familie har slet ikke mærket en forskel i vores liv… Overhovedet….
  Så derfor er kommunevalget bare ikke noget jeg vil ligge søvnløs over;) det går nok alt sammen alligevel, selvom jeg ikke er 100% enig med den som bliver valgt… De er mennesker allesammen 🙂

 22. Jeg har ikke stemt. Politik siger mig ikke en fløjtende fis, og jeg vil ikke stemme på en, jeg i virkeligheden ikke aner, hvad står for. Jeg synes, hele den her insisteren på, at man SKAL stemme, er røvfarlig, fordi folk ender med at stemme ud fra valgplakater og pamfletter, der fremstiller fine glansbilleder.

  Jeg har da også lige skrevet et indlæg om, at jeg denne gang er sofavælger og fået et utal af svinere i hovedet. Jeg synes, at det der med at sige, at man skal stemme, fordi folk dør i andre lande for at få stemmeret er lidt i samme dur som at sige, at man skal spise op, fordi der er sultne børn i Afrika. Ikke helt, men næsten.

  Jeg har taget et valg om at blande mig udenom. Helt bevidst. Fordi jeg synes, danske politikere er nogle sørgelige, sørgelige mennesker. Og jeg vil ikke støtte deres cirkus.

 23. Min kæreste stemmer ikke. Og han er meget(!) politisk engageret og interesseret, men han tror på at vi har brug for et komplet andet system end det vi har i dag. Jeg vil ikke rode mig ud i en længere forklaring, men henvise til Russel Brand, der på charmerende vis beskriver lidt af det min kæreste står for og drømmer om. Første gang jeg hørte om det gik jeg i mega forsvars position, fik lyst til at råbe utopi og konspirationsteori.. Men jo mere jeg læser op på tankerne bag, som flere og flere gør sig, desto mere mening giver det. Omend det er umådelig svært at forestille sig et alternativ til den verden vi kender.. Som i manges optik ikke er optimal.
  Hvis du/I er nysgerrige efter flere steder at læse lidt om alternativer til nutidens politiske system, deler jeg gerne lidt flere links.
  Blot for at sige, at ikke alle sofavælgere er dovne og don’t care typer. Nogle kærer sig så meget at de ikke vil gøre brug af deres stemmeret, i et forsøg på at råbe, systemet fungere ikke. Og nej, man kan ikke bare stemme blankt 😉 se videoen og hør hvorfor http://youtu.be/3YR4CseY9pk

 24. Av, jeg har dårlig samvittighed nu. Jeg har altid stemt, men denne gang er jeg ikke i dk og jeg må indrømme, at jeg ikke indså der var valg før det var fo sent. Jeg er helt enig med dit indlæg og min undskyldning er ikke god. Jeg lover at følge mere med derhjemme fremover.

 25. Jeg læser statskundskab til daglig og har været politisk aktiv førhen. Mao. føler jeg mig altså velinformeret om partier såvel som kandidater. Alligevel overvejede jeg kraftigt at lade være med at stemme! Jeg vil, i nedenstående, forsøge at skitserer nogle af de tanker der talte for, at jeg skulle blive hjemme. Ikke mindst, fordi jeg finder udsagnet “At stemme er vores pligt” en smule unuanceret.

  Jeg synes at kampagnen om at få folk til at stemme er både obskøn og pervers. Det undrer mig lidt, at du Cathrine, abonnerer på den. Det er min klare opfattelse at demokrati og frihed er noget et folk gør krav på – Det er aldrig noget man kan tvinge ned i halsen på dem.

  Kampagnen “STEM” som vi er blevet bombarderet med gennem tv, aviser og blogge, ER ideologisk krigsførsel. Det er ikke rigtigt at man – som du skriver – kan opfordrer folk til at stemme, samtidig med at man holder sin egen politiske overbevisning udenfor. Det er et klassisk reaktionært træk at forskyde og at gøre samfundsstrukturelle problemer til et spørgsmål om borgernes individuelle moral.

  “Opfordingen” til at stemme, opfatter jeg som decideret formynderisk, og den afspejler systemets borgerideal. Der er noget grundlæggende usympatisk ved, at en politisk bevidst (bedrevidende) klasse (kendte mennesker,ledere, insitutioner og bloggere), fortæller en “apatisk” underklasse at man bør stemme, og at dette er det eneste rigtige.

  Det bør stå bøjet i neonbogstaber, at hele det politisk landskab, lederne og institutionerne (det formelle Danmark) har en klar interesse i at borgerne stemmer – nemlig en legitimering af det politiske system og dets institutioner! Herved er det altså ikke nok at stemme blankt.

  Hvis folk ikke stemmer er det, til trods for formynderiet, systemets egen skyld!

  Jeg endte alligevel med at gå op i stemmeboksen. Jeg satte mit kryds på midterpartierne. Men med “STEM” kampagnen i baghovedet, har jeg næsten fortrudt at jeg ikke blev hjemme som en apatisk og lowclass borger.

 26. Jeg stemte ikke. Jeg er fuldkommen blank omkring politik, jeg ved bare at jeg hverken er Enhedslisten eller DF. Så er der altså lang vej igen. Og jo jo, man kan jo stemme blankt. Vise at man er en del af demokratiet. Men jeg kunne ikke overskue det. Dårlige undskyldninger, men jeg er bare virkeligt ikke særligt godt inde i politik.

  Og indlægget mindede mig om at jeg også har glemt at købe toiletpapir. Well done, Sarah.

 27. Tak Betina, det er jeg glad for du synes 🙂 Og jeg håber dit første valg gik som håbet 🙂 Hav en skøn dag! KH

 28. Jeg hørte i går, at over halvdelen af os først beslutter os i stemmeboksen 🙂 Ret interessant! Du må ind og se HG! Den var fabelagtig og dramatisk! God onsdag 🙂 KH

 29. Hvor er det bare sejt Tanja, til lykke med at miste mødommen, høhø! 😀 Jeg forstår nu godt, at du ikke vil stemme blankt. Krydset skal give mening, det forstår jeg 🙂 God dag!
  KH

 30. Det forstår jeg virkelig godt. Jeg hørte om en ung fyr i Århus, der har oprettet en FB-side, hvor man kan swappe stemmer. Han var Kbh’er og boede Århus kun for at studere. Han havde ingen interesse i byen eller intention om en fremtid der. SÅ han fandt en fyr der var i samme situation, en Århusfyr der boede i KBH, og så swappede de stemmer. Om det er godt eller skidt vil jeg ikke vurdere. Men jeg forstår dig 🙂 KH

 31. Jeg er enig i, at man bestemt bør sætte sig ind i kandidaterne, og hvem der står for den politik, man bryder sig om. Det tager ikke særligt lang tid at kigge lidt i principprogrammer osv.
  KH

 32. Det lyder nu ikke som en dårlig undskyldning, det tager jo bare tid at finde ud af, hvem der skal have krydset, og hvis overskuddet ikke er til det, så bliver det derefter. Det lyder nu heller ikke som om, I er typerne der konsekvent ikke “gider” at stemme, så fred være med det 🙂 I har mange valg foran jer! KH

 33. Uhh hvor stort! Til lykke med din stemme, Malene! Jeg håber du satte den lige dér, hvor den er vigtigst for dig 🙂 KH

 34. Hvor er du fremadtænkende – sejt 😀 Og jeg har helt ret, det giver mere pondus at brokke sig, når man gjort sit for at gøre en forskel! KH

 35. Helt enig, Line. Man skal vide vægten af sin stemme. Det skal ikke bare sættes 🙂 Du tager revanche næste gang! KH

 36. Nej jeg forstår det heller ikke. Selv om jeg godt kan forstå, hvis man står af med den ofte nedværdigende tone, der kan være i dansk politik! Og så de uheldige sager, der dukker op i ny og næ… Du må blive ved med at stemme på det der er det rigtige for dig! KH

 37. Hehehe, du har ret i, at det nok skal gå. Jeg bor i en konservativ højborg, Frederiksberg, der har været konservativ i 104 år. Jeg aner ikke, hvordan byen skulle føles, hvis ikke den var konservativ, men at den er det, synes jeg sagtens man kan mærke. Giver det mening? :S KH

 38. Det synes jeg heller ikke man skal, altså stemem på en man ikke aner hvem er! Helt enig Miriam. Det er vigtigt at fokus bliver på hvem man stemmer på, og ikke på at man stemmer. Men jeg tror de her kampagner har lagt et stort fokus på politik, så ikke-interesserede måske også er kommet med på vognen, så at sige, og har engageret sig.
  KH

 39. Hej!
  Jeg er fuldstændig enig i at man har pligt til stemme! Men jeg synes det er så meget federe end at købe toiletpapir! Det kan ikke sammenlignes! Jeg synes der er en fantastisk stemning når man skal stemme, et sus af demokratiet – en følelse af at være en del af noget større. Jeg elsker det!

 40. Jeg har godt set den. Jeg synes dog, det er lidt letkøbt. Jeg mener, jeg har en stemme, og jeg kan vælge at stille op som kandidat eller stemme på hvem jeg vil. Jeg har dog ikke læst op på tankerne, så det vil jeg slet ikke bevæge mig ind på. Men jeg tror på demokratiets kerne, at jeg har en stemme og kan gøre en forskel. Det er jo også derfor vi ser partier som nihilistisk folkeparti, kærlighedspartiet osv.

  Og nej jeg ved at flere “sofavælgere” vælger sofaen som et politisk statement, men det bliver jo bare ikke hørt på samme måde, som hvis de råbte op, som Brand så gør 🙂 KH

 41. Av, jeg er slet ikke klædt på til at tage sådan en diskussion, det må jeg indrømme. Det lyder som om du er til gengæld, og respekt for det!
  “Det er ikke rigtigt at man – som du skriver – kan opfordrer folk til at stemme, samtidig med at man holder sin egen politiske overbevisning udenfor.” – det synes jeg sagtens man kan. Jeg opfordrer til at bruge den ret vi har fra fødsels, bruge vores stemme i et demokratisk samfund, men det betyder bestemt ikke, at jeg skal fortælle hvor jeg sætter mit kryds.
  Jeg har den opfattelse, at vi her i Danmark er priviligerede i, at vi har en stemme. Vi kan gøre en forskel, hvis vi vil. Vi kan selv stille op i politik, vi kan danne fagforeninger, vi kan stemme. Det er system, jeg tror på. Og jeg tror på, at det gør forskellen, hvor jeg sætter stemmen.
  Jeg tror også på, at information er tilgængelig for alle i Danmark. Højt uddannet som lavt uddannet. Med stemmen kommer et ansvar for at undersøge, hvem der passer på min ideologi, og hvis ingen passer, så kan jeg selv stille op.
  Men en hel revolutionær diskussion af det demokratiske system er jeg slet ikke gearet til, desværre.
  KH

 42. Hæhæ, jeg har heller aldrig mærket historiens vingesus, når jeg har grebet ud efter 3-lags-fætteren. Jeg har præcis også følelsen af, at jeg er en del af en større historie, når jeg stemmer 🙂 KH

 43. Ja kan sagtens følge dig 😉
  Jeg blev også bare lidt provokeret af indlægget, synes ikke jeg læste om andet igår på diverse sociale medier at det var det vigtigste i verden at stemme og hele landet nærmest ikke hang sammen hvis der var nogen som ikke mødte op… Jeg synes nu det går fint idag også 😉 og det blev endda ikke min favorit i min kommune 😉

 44. Jeg har det på præcis samme måde – det blev vigtigere AT stemme end HVEM man stemte på – det er noget fis. Det var også derfor jeg opfordrede til DR-testen som nødløsning. Sådan noget kan som oftest give et praj, og så kan man selv investere resten 🙂 Danmark står sørme endnu! KH

Læg en kommentar