OOTD: Thebirkes/Københavnerbirkes

Minimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissen Minimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissen Minimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissen Minimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissenSneakers – Asics // Trousers – H&M Studio 2014 // Shirt – Equipment (on sale) // Knit – Acne // Jacket – Minimum // Bag – Mulberry

GODMORGEN de damer og herrer!

Det står sløvt til med outfitsene herinde, men hvis jeg lige mødes med Katrine i ny og næ i ægte dagslys, så sker der ting og sager. Som i fredags for præcist en uge siden, hvor vi var i Århus. Jeg elsker rådhuset tæt på banegården. Generelt har jeg noget med rådhuse, det er måske lidt sært, men de er tit så mægtige og så den der 1920/30’er-byggestil, jeg er vild med det. Det til side, jeg ved i virkeligheden meget lidt om arkitektur.

Jeg elsker, hvordan mange ting er så forskellige i jylland og på Sjælland. Det gør det helt eksotisk at komme af toget! Det her er skrevet med et stort smil på læben med kærlighed til alle mine jyske veninder, især fra studiet, som har lært mig meget. Anette fra Kolding, Tanja fra Freden aka. Fredericia. Hovedbanegården på sjælland er banegården i jylland. Strøget i København er gågaden i Aarhus. Sjællændere i København er Københavnere i jylland. Skoene gnaver på sjælland mens de skarver i jylland. Og så er der hele den der med thebirkes/københavnerbirkes, som jeg aldrig helt har forstået. Jeg elsker, at der er små forskelle til trods for vores lands lille størrelse. Det er altså hyggeligt. Kender I flere forskelle?

Jeg husker, hvordan min søde veninde Tanja, som lige var flyttet til København i starten af studietiden, skulle mødes os ved Nørrebro station. Hun var overbevist om, at det var Nørreport – det er da også forvirrende! Jeg kan heller ikke finde rundt i Aarhus, hvilket minder mig om, at jeg burde tage til byen snart igen. Min svigermors fødeby – hun er helt oppe og ringe, når jeg besøger byen. Det glæder hende! Gamle Risskovtøs!

Hav en dejlig fredag!

Minimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissen Minimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissenMinimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissenEven though our country is so small, around 43.000 square kilometers you’ll find quite a few differences between the countries many small islands. Sealand compared to Jutland, but the dialects, the choice of phrasing etc. I love that we even in these mediated days where a lot of dialects and accents seem to extinguish we still hang on to those small differences. I hope we can preserve, keep that in years to come.

Here a nice and warm outfit from my visit last week in Aarhus, Jutland. It’s a real everyday uniform, warm and soft and cosy.

Have a great Friday – and happy Thanksgiving yesterday, have a great Black Friday!
Minimum, H&M Studio 2014, Equipment silk shirt, Aarhus, Århus, Rockpaperdresses, Cathrine nissen

29 kommentarer
 1. Kære Cathrine! Jeg eeeelsker dine Mulberrytasker! Hvilken kollektion/sæson er denne (og den sorte i samme prægning) fra? Har ikke haft det store held med at finde dem online brugt -.- hvis du en dag vil sælge den sorte eller den pink, så smider du mig bare en mail

 2. Godmorgen. Jeg må altså lige rose dig for dine mange indlæg for tiden – det er virkelig dejligt. Især midt i eksamenslæsningen 🙂 Ift. din historie om Nørrebro, så lavede jeg samme fejl, da jeg lige var flyttet til København for at starte på studie (og jeg er altså fra Hørsholm, haha). Det var anden dag i introugen og vi skulle mødes inde ved Vor Frue Kirke, hvorfra vi skulle på “tur”. Jeg ville tage S-toget til Nørreport og så gå, men i stedet gik jeg ind i et tog, hvor der stod Nørrebro og tænkte at det vel var det samme (jeg var vant til kun at tage Kystbanen). Det var det jo så sjovt nok ikke – og jeg kom derfor ikke med på tur. Ups. Jeg har dog sidenhen heldigvis lært København at kende 😉

 3. Jeg føler mig som den største bondetamp, når jeg er i København. Det går så stærkt, folk er klædt anderledes, og de snakker underligt. Og så kommer jeg med mit brede midtjyske og kondisko og tror, jeg er smart.
  Første gang, jeg “mødte” sjællændere var, da jeg kom på efterskole på Sydfyn. Der var næsten ALLE derovrefra, og jeg tillagde mig efterhånden en wannabe sjællandsk dialekt. Vi talte meget om, at i Jylland (eller der hvor jeg kommer fra i hvert fald) hedder det en blæne, og på Sjælland hedder det en blist. Og i Jylland siger vi “forfest”, og de siger “opvarmning”.
  Altså da. Godt med små forskelle.

 4. Hvis du kommer mere sydpå i Jylland, ja faktisk helt ned til sønderjylland, så skraver skoene ikke. Nej, de nager. (eller “de nache” som man vil udtale det på sønderjysk) 🙂

 5. Ja, det er nogengange sjovt med de små ting. Jeg har boet begge steder, men er født langt ude midt i det smukke Jylland og planlægger nu at blive her for good!

  For at nævne to eksempler, jeg selv har studset over:
  – Københavnere kan sagtens være langt over både de 20 og 30 år uden at have kørekort. Den var aldrig gået i den by, hvor jeg er vokset op. For ja, det er en by, men offentlig transport er ét tog der kommer to gange i timen (én gang hver vej), og der er jo hverken butikker, cafeer, biografer eller gymnasier i byen, så væk det skal man…
  – Københavnere brokker sig over s-tog, der er få minutter forsinkede. Og I aner ikke, hvor heldige I er med jeres offentlige transport. Hvor mange har stået ene mand i silende regn på en togstation, hvor den eneste glasskur er smadret og toget er forsinket 35-45-55 minutter. Altså det tog, der kommer én gang i timen og ikke hver 10. minut. Det har jeg prøvet mange gange.

  Jeg kunne blive ved længe, og jeg har mange sjove historier. Men man skal også passe på ikke at generalisere eller blive grov. Både fordi vi jo har her vores perspektiv og verdensbillede, og fordi der også er mange ting, der er egnsbestemte. Fx har jeg haft jysk vendinder der ikke anede, hvad ’skarver’ betyder. Min søde mand havde aldrig hørt, om julekål, før han endte i min familie…

 6. Som jyde bosiddende i København på 6. år, har jeg godt nok også oplevet mange forskelle. Det meste dog mellem Sønderjylland/København. Jeg har altid sagt tuslet om mit hår, når det er uglet/filtret – det forstår folk ikke. Det samme med pusser/sutsko eller platset/punkteret. Og så er der den evige hængt/hunget, som jeg i mange år har bøjet forkert, fordi jeg er vokset op med en noget så sønderjysk mor, hvor det bare hedder “hænger, hang, har hunget”. Det er fjollet. Men også ret hyggeligt med de små forskelle 🙂
  I øvrigt skulle Rådhuset i Århus også være ret flot og besøgsværdigt indefra. Har dog aldrig set det, men en favorit britisk Youtuber (jep, guilty pleasure med det der Youtube) var på Nordic Roadtrip i sommers, hvor hun bl.a. besøgte Rådhuset, og det var godt nok fint (https://www.youtube.com/watch?v=GwJxkhYsp5U&index=41&list=UUhl-lOZZY2vo_Zho6cfj0uQ).
  Og som en sidste bemærkning bliver jeg altså lige nødt til at kommentere på din hånd på billede nr. 2 – den ser lidt freaky ud 😉 God weekend!

 7. Ej, hvor er det et skønt indlæg.

  Min fætter, som er ærkenordjyde, er flyttet til København og har fundet sig en Københavner-kæreste (Som vist ikke kommer fra København – men du ved, københavner-sjællænder. Same, samme 😉 ). De diskuterede en dag om, hvad ‘jødekager’ er. En nordjyde som mig ville sige, at en jødekage ser sådan her ud: http://www.theyeshivaworld.com/wp-content/uploads/2011/11/hitlerkid.jpg mens en sjællænder ville sige, at de så sådan her ud http://www.anine.dk/wp-content/uploads/2013/11/Jødekager1.jpg.

  Et andet ord, som I vist ikke bruger, er indflytterfest – har hørt, det skulle hedde housewarming i København 🙂

  1. Åh gud nej, ikke the same! Provinsmenneske /= københavner. Vi er virkelig en dying breed, os der rent faktisk er født og opvokset i kbh Ø, V, N, eller K. Thats it. Hvis du ikke er født og opvokset der, så er man ikke fra københavn! Og nej, bloggere der flytter til byen er heller ikke københavnere, det er pænt patetisk at claime det. Jeg undrer mig altid sådan, for jeg ville heller ikke claime, at jeg fx var fra Herning? Det ville jo være en ret betydelig løgn? Så hvorfor craver alle tilflyttere at kalde sig københavnere?

   Jeg synes, at folk skal stå ved deres opvækststed og ikke forsøge at blive endnu en copenhipster. Derudover – københavn er i mine øjne endnu et provinshul ift alle andre storbyer. Kan ikke gå på gaden eller være i et firma uden at møde en, som jeg har gået i skole med. Lille bitte bitte bitte by 😛

   1. Men hvad så når man har boet længe i Kbh? Jeg har boet her 6 år og vil ikke rigtig sige, at jeg er københavner… Men jeg synes heller ikke at jeg er Næstvedgenser bare fordi det er der jeg er vokset op? Eller hvad.. Det må jo skifte på et tidpunkt?

 8. Jeg flyttede fra Kokkedal til Jylland i starten har teenageårene og har således en lang liste, jeg husker var anderledes. Sjovt, det du nævner med københavner, for når jeg sagde at jeg var fra Sjælland, sagde alle: “Nååårh, København, ja!” Nej! Ligesom jeg aldrig havde hørt ’skarver’ før!

  – På Sjælland hedder en pige MariA imens hun hedder Mariiiiia

  – På Sjælland fryser man OM hænderne, i Jylland fryser man hænderne.

  – På Sjælland går man til svømning 3 gange OM ugen, i Jylland 3 gange i ugen.

  – På Sjælland lå man og sov, i (Midt)Jylland lagde man og sov.

  – På Sjælland spiser man en rundtenom rugbrød, i Jylland spiser man en skive rugbrød. Nøøøøj, jeg fik mange mærkelige blikke når jeg nævnte en rundtenom, haha!

  Der er mange flere, men husker dem ikke nu!
  Men enig i at det er sjovt med forskellene inden for så relativt korte afstande 🙂

  1. Hov, iPhonen har spist mange af mine ord og ændret nogle. Goddamnyou, AjFåun 🙂 Tror dog at pointerne kom frem.

   Sidste:
   På Sjælland skal man på toilettet, i Jylland skal man på toilet 🙂

  2. Hvor sjovt, jeg er bestemt ikke enig med dig 🙂 Jeg er fra (Midt)Jylland, men har boet i København nogle år. Jeg har aldrig hørt eller sagt hverken ”3 gange i ugen” eller ”lagde og sov”. Jeg har også altid sagt ”skal på toilettet” og ikke ”på toilet”. Men den med rundtenom rugbrød, den er jeg til gengæld helt enig i. Øj, hvor gik der lang tid, inden jeg forstod, hvad det betød! 😉

  3. Sorry, her må jeg også claime BS 😛
   Ikke ondt ment, men jeg er sleeeeeeeeeeeeeeeeeet ikke enig!
   Jeg er født og opvokset i Aalborg, og her er altså ingen der siger “3 gange i ugen”, det er noget jeg hører fra sjællændere? Ikke jyder. Og bestemt heller ikke “lagde og sov”, jeg får helt ondt af at krumme så meget tæer! Fordi nogle i midtjylland ikke kan bøje ord, skal alle jyder altså ikke hænge på den 😀
   Oooog sidst, i mit Jylland, siger vi altså også “På toilettet” 😉

 9. i Jylland spiser vi trefarvet is mens mange sjællændere spiser regnbueis – verdens mest fesne regnbue hvis du spørger mig!
  I Nordjylland er der nogle som kalder en forfest for fØrfest – for det er jo før festen?! Det virker jo også meget logisk, men nøj jeg synes det var mærkeligt første gang jeg så det…

 10. Altså, som en ægte bagerbrødsfan handler mine største sprogmæssige udfordringer naturligvis om den uforenelige trøffel/romkugle/trøffelkugle.

  Opvokset i Holstebro hed det en “trøffel”. Så flyttede jeg til Aalborg for at læse og jeg brugte flere år på at vænne mig til at bede om en “romkugle”. Lettelsen var derfor stor, da jeg flyttede til Aarhus-området og opdagede at jeg igen kunne få en “trøffel” hos min lokale bager <3

 11. Hvor er du lækker med perler i ørerne og er det skindbukser du har på ????
  Ja din Svir er fra Risskov, der må jeg tage dig ud engang 🙂

  Jeg elsker din Blog !!!!!!

  Kram

 12. Jeg griner hver gang jeg hører en jyde sige: “er du glad VED det?” I stedet for “er du glad FOR det?”
  Synes virkelig det er en spøjs sætning 😉 Og i mit hoved giver det ikke rigtig mening, at anvende VED i den sætning.

 13. Hov hov – det hedder nu også Strøget i Aarhus, vi vil gerne forblive i troen, at vi er en lille storby 😉 Men i resten af Danmark hedder det Gågaden.

 14. Haha, hvor er det herligt at læse. Men der er godt nok MANGE flere regionale forskelle end blot jylland vs. Sjælland. Bare i Jylland finder man stor variation 🙂
  Jeg kommer fra en lille by i Vendsyssel – altså 50 km NORD for Aalborg. (Jeg har nu boet i dejlige Aarhus i 5 år, men håber på job i KBH når jeg er fædiguddannet om et års tid)
  Angående kager
  – så er jeg også vandt til hjemmefra at kalde det man kalder en jødekage er dét som de fleste steder hedder en høj snegl (selvom vi godt nok også har den der julesmåkage der hedder jødekage – lidt forvirrende)
  – en romkugle er det som de fleste nok kalder trøffel – men jeg har også hørt udtrykket krumseboller, men det ved jeg ikke hvor kommer fra 🙂
  – et københavnerbirkes

  I nordjylland bratter man ærmerne op, som en anden nævnte.
  Og bukser kan være mågede (udtales som fuglen- bare med verbum-endelse 😉 eller der kan være måg på bukserne (udtales med “stumt” g).
  Og mine sko skaver/skauer (med a som i kaffe).

  Hvad angår sønderjyder – så er de vist en kategori for sig 😉 Med bom, platzet og pusser og hvad de nu ellers siger 🙂
  Og på Fyn kan en numse hedde en mølle, siger mine fynske veninder. Og en af dem sige “burde” med stumt d, og u’et lyder mere som et o. 🙂

  Og så tror jeg desværre at det med ligge/lagde/lå/lagt/hængt/hunget er hip som hap for mange vendelboer. Jeg er i hvert fald vokset op med at sige det forkert 50% af tiden. Men har forlængst fået tjek på det 🙂

 15. … Og så må jeg lige slå et slag for ‘træls’. For det har I jo taget fint til jer, jer københavnere. Men I BØJER ordet. Altså. For en københavner er to personer trælsE, noget kan være trælsT. Men sådan er det bare ikke. To personer er træls, noget er træls, han/hun er træls. Træls er ubøjeligt. Bum. Og så bruger københavnere måske lidt træls på samme måde som ‘irriterende’. Men det er også galt. Træls er anderledes. Det er noget, der ligger i dine gener. Er du træls, så er det virkelig grelt, men du kan ikke gøre for det. Er du halv-træls, ja så er det næsten værre. Same goes for noller.

 16. Aaarh, jeg vil nu mene, du genereliserer jyder i dit forsøg på at beskrive AARHUS!

  Jeg er ikke selv jyde, men jeg har boet i Aarhus siden 2013, og her hedder det altså STRØGET, for der er flere gågader, og den største hedder Strøget. Det bliver den også kaldt, ud over at det står på vejskiltene.

  Derudover hedder det altså også Aarhus H, altså hovedbanegård. Og der er andre banegårde i Aarhus end bare hovedbanen, derfor kaldes den også hovedbanegården.

  I Odense, hvor jeg er fra, hedder det gågaden og banegården. Men det gør det altså ikke i Aarhus. Så måske du skal kigge rundt på resten af Jylland/mindre byer, hvor de ting, du beskriver om Aarhus, nok nærmere er sandt. Men det er altså misforstået at konkludere de ovenstående ting om Aarhus. Det er nemlig forkert 🙂

 17. Så længe jeg kan huske, har vi i Århus haft Strøget, ikke Gågaden 😉

  Mht. forskelle husker jeg for mange år siden, hvor min søs gik på efterskole. Der gik en københavner/sjællænder, som ikke forstod ordet ‘træls’. Det skulle han lige have forklaret nogle gange… Træls er jo bare verdens bedste og mest sigende ord i det danske sprog!

  1. JA det er så 😀 Min morfar er ærkesønderjyde, så dialekten har også hængt i min mor, og nogle af ordene er så endt hos mig 🙂 KH

Læg en kommentar