Film for nyligt

Lige i tide til Bededagsferien – en ny omgang filmanbefalinger. Denne gang vil jeg lige sige, de er EKSTRA gode. Hver og en. Alle skal ses! Især Wild. Og Foxcatcher. Og Fury også. Og også Idealisten! Se nu bare dem alle.

film1

Vi skulle se en film forleden. Jeg foreslog Big Hero 6, som jeg varmt havde fået anbefalet (inden du tror, det er en Blockbuster à la Avengers – det er en Disneyfilm). Min kæreste ville “se noget med Brad Pitt og krig”. Så det blev det.

Wardaddy (aka. Brad Pitt) er ansvarlig for sin egen lille deling i tanken Fury. Vi er i april, 1944. Tyskerne er desperate for at vinde krigen og slagter på livet løs soldater og civile, selv om slaget egentlig er tabt. Så godt som. For de allierede handler det om at holde ud og holde tyskerne hen, som de nærmer sig Berlin. Wardaddy bliver sendt på en livsfarlig mission bag fjendens linjer. Med en lav beholdning af ammunition, en ny og uprøvet soldat netop sendt af sted fra USA bag det ene maskingevær, og ingen overlevende kammerater i resten af den større delings tanks, må drengene folde hænderne og tænke sig godt om, som de bevæger sig ind i hjertet af Nazityskland.

Se den hvis du kan lide Saving Private Ryan eller Inglorius Basterds

film2

Et middelaldereventyr så vanvittigt smukt produceret – tænk sig, at den er lavet på tværs Europa. Den kan sagtens hamle op med Hollywoods store produktioner.

Dina har arvet sin mors evner til at se folks skam, når hun ser dem dybt i øjnene. Et bestialsk mord på kongen skal opklares. Både Dinas mor og Dina hvirvles ind i det dybeste, mørke, korrupte kongehus, hor kampen om den gode søn Nicodemus og hans onde stedbror Drakan udspiller sig – et klassisk eventyr mellem det gode og det onde.

Det eneste lidt flade, det var skuespillet. Historien var næsten for fantastisk til at skuespillerne kunne følge med og gøre det troværdigt. Men stadig smuk film, Kaaberbøls bøger er bare fængende.

Se den hvis du kan lide Ringenes Herre
film3

Cheryl Strayed smider fuldstændig kontrollen over sit eget liv efter at have mistet sin kerne – sin mor. Hun ryger ud på et vanvittigt sidespor med stoffer, ubeskyttet sex og al for meget druk. Endnu en mur på vej for hende til at stoppe op og ville ændre sin retning i livet. Hun beslutter sig for at vandre fra den mexicanske grænse til den canadiske. Uden selskab, uden nogensinde at have vandret i sit liv. Det bliver en på alle måder vild tur, uden grænser, med fare og styrke i vekselvirkning.

Det er en sand historie, og Wild er navnet på Strayeds selvbiografiske bog. En vild historie om en vanvittig kvinde, der virkelig viser, at viljen er kilden til al forandring.

Se den hvis du kan lide Rachel getting married

film4Endnu en film bygget på en sand historie.

John E. Dupont kommer ud af en af USAs mest velhavende familier, og han leder efter en måde at sætte sit eget og familiens navn i historiebøgerne. Han vil også have præsteret noget. Han elsker wrestling og beslutter sig for at købe en af USAs mest lovende wrestlere, Mark Schultz, og starte sit eget hold; Team Foxcatcher.

Det tog ikke mange minutter for mark at beslutte sig for at deltage i Team Foxcatcher og han får klart glanspositionen. Storebroderen lader dog vente på sig. Imellemtiden udvikler John og Mark et mærkværdigt, meget følelsesladet, afhængighedsskabende forhold. Et forhold der ender med at koste stort og tragisk, som presset fra OL også nærmer sig.

Se den hvis du kunne lide Whiplash

film5Journalist Poul Brink bliver opsøgt af to medarbejdere, der har arbejdet på Thulebasen dengang tre brintbomber springer nær jordoverfladen under Den Kolde Krig på Grønland. Radioaktivt plutonium blev spredt over kilometer lange afstande, og grundet dårlig viden og en vis portion planlægning fra den danske stat, gjorde man intet for at hjælpe de senere syge medarbejede.

En af de syge medarbejdere, træt af at blive syltet af staten, kontakter Brink for få offentlighedens opmærksomhed. Brink bliver tændt af historien og dykker nærmere ned i Thulesagen, og det går hurtigt op for ham, for kompliceret, hvor hemmeligholdt mange detaljer af historien af. Thulesagen bringer ham frem og tilbage mellem Washington, Jylland hvor han arbejder på Danmarks radio og København for at banke på Sundhedsstyrelsens dør.

Som tiden går, og han kommer dybere i historiske arkiver, dukker flere og flere ofre op fra samme katestrofe. Det bliver et kapløb med tiden for at redde så mange syge ofre som muligt, og samtidig også et forsøg på ikke tabe hovedet eller lade sig besætte af en af de største, mørklagte sager i Danmarks historie.

 

 

12 kommentarer
   1. Så god! Og endnu bedre er bogen -sjældent er jeg blevet så rørt og inspireret af en bog. Tjek forresten også filmen Tracks ud. Den når ikke op på Wild-niveau, men bygger også på et memoir skrevet af en sej kvinde der krydser den australske ørken i selskab med sin hund og 4 kameler. Virkelig smuk film -man få jo helt lyst til eventyr og at gå meget meget langt 😉

   2. JAA! jeg får lyst til at gå jorden rundt og bare tænke tanker om livet! sådan nogle film er så fede! “Into the wild” er også klart et kig værd! Fantastisk!

 1. Jeg er så enig med kommentarerne til Wild ovenfor! Den er så inspirerende 😀 Måske man skulle kaste sig over bogen også. I øvrigt er Big Hero 6 altså verdens sødeste historie, og jeg både græd og grinte da min kæreste og jeg så den!

  1. Hej Laura. Bogen er rigtig god! Det er filmen også. Men bogen er bare bedre. Jeg synes de flashbacks filmen har er en smule indviklet. Det spiller rigtig godt i bogen. Jeg synes, du skal læse den 🙂 Læste den på 2 uger. Ikke noget fantastisk skribentarbejde, men hun er heller ikke forfatter, tror jeg vidst nok. Men GOD! En lille anbefaling herfra 🙂

   1. Hvor er du sød at komme med en anbefaling, Mette! Det lyder som om det er den bog jeg skal pakke i rygsækken, når vi rejser afsted senere på året. Hvilken bedre måde at skyde vores eget eventyr i gang på end ved at lade sig inspirere at andres eventyr? 🙂

 2. Hej Cathrine! Jeg er glad for de her film indlæg, men jeg savner lidt din egen mening om dem… 🙂

Læg en kommentar