Når man skal have udlændinge med til bryllup

Skærmbillede 2016-08-08 kl. 23.15.46

Hvor mange af jer har egentlig fulgt med dengang i 2012, hvor vi var til bryllup i USA? Der er sket lidt med mine fotoskills, heldigvis, haha! Jeg havde min blå Acne-kjole på, solen bragede og flere af gæsterne var overbeviste om, at min kæreste var Barney Stinson (HIMYM, you know) og ville have billede med ham. I kid you not. Han fik taget 3-4 selfies med fremmede kvinder, før selfies overhovedet var en thang. “KAREN! You gotta see this guys, he SO looks like… Well, have a guess! It’s Barney, girl!” I kan godt høre det for jer, ikke?

Det var en kæmpe og meget smuk oplevelse – altså ikke så meget selfiejagten men brylluppet. Nu er det vores tur til at have amerikanerne på besøg. Det er venner, som min kæreste har kendt i – hold nu fast sytten (!) år! Det er jo nærmest næsten ligeså lang tid, jeg har levet. Ej, okay, det er at sælge mig selv for godt. Men han var på highschool derovre i 1999, og to af vennerne har hængt ved. Han har besøgt dem mange gange, og jeg har også været med en enkelt gang – dengang vi skulle til bryllup. Og nu kommer de jo til os! 4,5 dage tilbage!

Der er ikke så forfærdeligt mange traditioner til et amerikansk bryllup set i forhold til det danske. De starter tidligt, de slutter tidligt (ofte i hvert fald, pga. alkoholreguleringer), men de har da et bridal party der kan en ting eller to, som vi ikke har derhjemme. De danske bryllupper er jo FYLDT med traditioner. Og jeg tænkte, at de havde den lille “hage” ikke at kunne forstå et pip af, hvad der foregår. Vi havde trods alt 10-års-skoleengelsk og en opvækst med Bæwerli Bøvs til at hjælpe ps på vej. Derfor ville jeg prøve at give dem en lille indsigt i, hvordan et dansk bryllup foregår.

Så jeg begyndte at skrive punkter ned, jeg skulle have med. Hvad sker der egentlig til et dansk bryllup? Ren noteform:

“… When you tap you cutlery against the plate; KISS on chairs!”

“… Clink your glasses we duck under the table and kiss”

“… Groom leaves the room all men rush to the bride to kiss her… and vice versa”

“… The Bridal waltz, people rarely do it well – it’s like you dance in a… square?”

“… Guys cut off the groom’s socks. You do this so he’ll never fancy another girl than his wife. Sort of…”

“… And we do have a lot of speeches – both 10 and 15 speeches can be pretty normal”

Jeg forsøgte at få det hele med, og det tog mig SÅ lang tid at få formuleret noterne om til sætninger, der gav mening. Og hvor lyder det i øvrigt bare sort, når man sådan skriver de mange traditioner ned! “You cut the tip of the groom’s socks off so he’ll never have another woman to fix them besides his wife”. WTF?

Jeg fik skrevet det hele, og så slog min kæreste den tanke op, at det da kunne være en perfekt icebreaker, et godt samtaleemne ved deres bord, som vores venner forhåbenligt kan hjælpe med at forklare. “Skal de ikke bare blive overraskede?” JO! SÅ. I jeg strøg mit lang skriv og sendte i stedet denne opvarmning:

Hi everyone ?
It’s getting close! One week left for the big party.

I thought I should let you in on some of the Danish (and maybe for you weird) traditions you’ll notice throughout the day. BUT Adam asked me not to tell you, haha! He wants you to be very confused next Saturday – so just go with the flow and laugh at it all or even better; participate! I’m sure you’ll have great company at your table to let you in on what the heck is going on. 

BUT I’ll tell you this much about the night time endeavors: Everyone gets to kiss the bride and groom at some point. YES! Please stock up on lip balm ? You’ll have to use your cutlery and feet for other things than eating and dancing. Adam might miss some of his socks. And midnight is a crucial time for others than Cinderella. And…. I’ll send you this. So be curious, ask around and you’ll have a blast ? Can’t wait to see you guys!

Så læbepomade og bestik bliver key ingredients – hvorfor tror I, vi mestendels har inviteret unge, smækre gæster, haha? Well played, hvis vi selv skulle sige det, Barney Stinson kunne ikke have gjort det bedre!

PS: Frederik og Mary var ikke særligt gode til brudevalsen, faktisk, Men Joachim og Alexandra derimod  – det spillede bare (spol frem til 5:07)

18 kommentarer
 1. Haha, hvor er det fedt! Har læst med siden 2012, hvis ikke tidligere, måske faktisk fra da Kia anbefalede din blog på Fierce og Fattig! Anyways, hvor bliver det fedt for jeres amerikanske gæster. Håber I alle får en fantastisk fest og en uforglemmelig dag, aften og nat 😀

 2. Ville ønske jeres bryllup blev filmet og vist på tv! Men må vist nøjes med at vendte spændt på at høre om det her på bloggen 😉

  1. Jeg har også gået og drømt om, at jeres bryllup bliver dækket som et andet royalt et af slagsen 😀 Nøj, hvor vil jeg gerne følge med i det!!

 3. åååh ha jeg er sådan et tudefjæs, kunne slet ikk tåle at se de to brudevalsvideoer. Ved slet ikke hvad det er. Men jo, kan godt huske dengang i 2012 – syntes du var sååååå pæn i kjolen og at det var ret fancy sådan at være inviteret til bryllup i USA. Synes jeg egentlig stadig 😉 Ønsker jer en rigtig dejlig dag på lørdag.

 4. For et par år siden var jeg til bryllup i USA. Fordeling af gæster var ca 1/3 danskere, 2/3 amerikanere. Der sad nogle meget forvirrede amerikanere en gang imellem og kiggede på os danskere på trods af at vi var blevet bedt om ikke at slå på glassene. Men som Adam har sagt; det er en god ice breaker og generelt elsker amerikanere jo sådan nogle ting 🙂

 5. Hvor er det vildt, at det er lige om lidt. Brylluppet. Kan ikke lade vær med at glæde mig på dine vegne.

  Og spam os endelig med billeder fra den store dag. Man kan aldrig dele for mange bryllupsbilleder på blogs eller de sociale medier <3

 6. Jeg er i samme situation, hvor vi inviterer både hollændere, franskmænd og canadiere til vores bryllup. Det bliver spændende at se hvordan de reagerer 🙂 Hvad har I gjort i forhold til invitationer, osv.? Har I lavet særskilte invitationer til dem på engelsk? Og hvad med taler, de kommer jo ikke til at forstå meget? 🙂 Jeg er lidt i tvivl om hvordan det er bedst at gøre nemlig.

  Håber I får en dejlig dag på lørdag! 🙂

  1. Til min brors bryllup var der englændere med, og både min bror og far havde oversat deres taler til engelsk, så der lå en kopi af talerne under de engelske gæsters tallerkner (hvilket de begge gjorde opmærksom på indledningsvist i deres taler:)). På den måde kunne de engelske gæster følge lidt med, og ellers var vi, der sad til bords med dem, også blevet bedt om at være både sproglige og kulturelle tolke. Så måske det kunne være en idé 🙂

   1. Vi havde gjort det samme til vores bryllup i juni, hvor der var inviteret tyskere med – altså oversat de vigtigste taler på forhånd, og så fik de dem udleveret lige inden talen skulle holdes. Det er selvfølgelig et ret stort arbejde, der forudsætter at man er klar med talen mere end to dage før dagen.

  2. Jeg har været til en konfirmation hvor halvdelen af familien var amerikanere, og der havde danskerne bare plottet deres taler ind i google translate og printet dem 😉 Selvfølgelig er google translate ikke super præcis, men det var en nem og hurtig løsning 🙂

 7. Strømperne klippes for at “stække” brudgommen (ligesom vingerne på fx høns). Min mormor siger, at man klipper ægtemandens strømper, så han ikke løber efter andre kvinder. Manden går altså ikke på besøg (og tager skoene af) hos en anden dame, hvis han har hul på strømperne. 😉

  1. Set på nettet:
   “Også i Politikens Bryllupsbog er der en forklaring, som Erik Johansen fra Nyborg Bibliotek har beriget os med:
   I Sønderjylland, hvor man har kendt skikken med at klippe brudgommens sokker i stykker siden melllemkrigstiden, menes årsagen at være følgende: Når en karl efter høstgildet sparkede træskoene af sig og på hosesokker travede gennem engen over til pigen på en af gårdene, så kunne strømperne undervejs ikke undgå at blive grønne af græsset. Man klippede derfor sokkerne i stykker, når man blev gift, for i dobbelt forstand af forhindre ham i nye, natlige eventyr.”

 8. UH Cathrine så er det lige om SNART med det bryllup! Følger med på blog og Instagram og kan ikke forstå, at den fest er i overmorgen..! Al planlægning kulminerer i en højere enhed og tænk, hvor meget energi der er lagt i den her fest. Uff, får helt kuldegysninger 🙂 det er bare for vildt
  Håber sådan at I får en god dag. At ingen af jer to har en lille forkølelse up-coming. Eller en forstuvet fod. Eller en bekymring, der tærer energi. Jeg håber I kan få lov til at nyde den dag, som I har postet både ENERGI og økonomi i – og glædet jer til. Kærligste hilsner

 9. Tillykke med jeres smukke bryllup! Det her er indlæg er perfekt! Min kæreste gennem fire år er fra USA, og når vi en dag skal giftes, glæder jeg mig også til at hele hans familie skal få se, hvor skøre/skønne danske bryllupper er!

 10. Min kæreste og jeg var til bryllup i Thailand (gommen var dansk, bruden thai – opvokset i New York!) i foråret.
  Der var en thai vielse, som foregår om formiddagen, og er meget formel med munkevelsignelse, helligt vand der bliver hældt over parrets hænder og musik. Om eftermiddagen var der så en vestlig ceremoni fyldt med de danske traditioner.
  Alle de danske gæster sad ved samme bord og vi snakkede lidt om, om vi skulle begynde at klinke på glassene osv, når det nu kun var os der kendte til det, men vi besluttede os for bare at gøre det. Det var virkelig sjovt at se alle de “udenlandske” gæster når pigerne kyssede gommen og omvendt. Alle synes det var sjovt, men en amerikansk pige jeg snakkede med efter maden, sagde at hun ville være blevet tosset, hvis andre piger havde kysset hendes mand under brylluppet. Jeg tror ikke helt hun forstod at det bare er tradition, og at der ikke ligger noget i det 😛

Læg en kommentar