Film for nyligt (fem Oscar-favoritter)

Glædelig lørdag!

Jeg skulle have været på vej til polterabend for en god veninde, der gifter sig i april. Godt nok kun deltagende i morgenmaden, jeg troede jo, jeg skulle ned og hente en baby på klinikken. Men den bager lige en måned til, fint nok. Desværre har jeg stadig ondt i maven, så jeg må tage en slapper. Gad ellers godt lige have hilst på alle, for om godt og vel en måned, skal jeg være toastmaster for ALLER første gang (og så en gang til i august for).

Shit, det glæder jeg mig til. Til brylluppet, til at se de to smukke mennesker blive gift og til at hjælpe deres dag på skinner. Det skal ikke være en hemmelighed, at jeg i forbifarende sekunder har overvejet at blive party planner, haha! Det er jo det BEDSTE at være med på glædelige dage, og bryllupper er ikke andet end lykke. Jeg har simpelthen ikke været til et ulykkeligt bryllup endnu. Thank God, haha! Det er de bedste dage.

Som toastmaster skal jeg først være på om aftenen, men hvis der er brug for det i løbet af dagen, giver jeg en hånd. Og i dag tager hun altså næste skridt mod dagen; polterabend. Jeg må tage en slapper og måske en film senere.

Hvis I er på samme side med film i aften eller i morgen, så giver jeg jer hermed fem af de fineste film, jeg har set for nyligt. Det gik op for mig, at de alle har været nomineret og/eller vundet Oscars i sidste weekend (I kan gense højdepunkter HER). Alle kategorierne filmene har været nomineret i, står noteret – hvis de har vundet, er kategorien markeret med fed. Blot som en lille ekstra feature for mine fellow filmnørder derude, hehe…

film1-2

Moonlight

(Oscars; “Bedste Film”, “Bedste instruktør”, “Bedste kvindelige birolle”, “Bedste mandlige birolle”“Bedste filmatisering”, “Bedste klipning”, “Bedste fotografering”)

Allerede fra det allerførste skud, hvor kameraet panorerer omkring en pusher og hans gadesælger, ved du, at det her bliver en af de smukkeste film, du længe har set. Et vanvittigt smukt håndværk og en endnu smukkere historie.

Historien om Cheiron der i et hårdt miljø med nul opbakning hjemmefra skal finde ud af sig selv, at være menneske, en mand og hvem han elsker. Hans mor er misbruger, han får bank i skolen – men i det håbløse er der håb, for der er kærlighed. Også selv om den kærlighed tager mange års tilløb, så er den der.

En af de stærkeste historier, jeg har set fortalt på film, den bryder med så mange tabuer; homoseksualitet, negativ social arv, afhængighed, hvilke valg man som menneske kan blive tvunget til at træffe under de mest pressede omstændigheder. I må og skal se den.

Den er i biffen lige nu!film2-2

En man der hedder Ove

(Oscars, “Bedste udenlandske film”, “Bedste makeup og styling”)

Oves kone er død, og nu går Ove bare og venter på at det bliver hans tur – han forsøger sig ligefrem med at fremskynde processen, men selv dét kan han ikke finde ud af. Han føler, han har fejlet hele sit liv, og det eneste han havde at leve for, det er sin afdøde kone.

Historien om en sur, gammel krakiler, men vigtigst af alt – hvorfor han har set sig sur på livet. Det er også historien om, hvor vigtigt det er, at vi er nysgerrige på hinanden og på vores naboer. Måske de har brug for hjælp, og du er den rette til at give den.

Se den på C More!

film3-2

Arrival

(Oscars: “Bedste film”, “Bedste instruktør”, “Bedste filmatisering”, “Bedste scenografi”, “Bedste klipning”, “Bedste lydredigering”, “Bedste fotografering”)

Hvis der er noget, jeg er ÅNDSSVAGT bange for, så er det rummet. Det uendelige ukendte. Jeg gyser ved tanken om at skulle derud. Men på det sidste har der været en del film, som viser rummet fra en noget mere.. positiv side – måske er der slet ikke så slemt igen? Tænk, The Martian – man kan fx dyrke øko-krydderurter i space. Interstellar – der er en helt ny fed planet, vi kan bo på somewhere out there!

Da tolv mystiske rumskibe lander rundt omkring på jorden, sætter alverdens nationer straks militæret ind, klar til at forsvare land og ære. Men første skridt i eventuel krigsførsel er at forstå sin fjende – vid hvad din fjende vil. For at forstå de fremmede bliver professor i lingvistik tilkaldt (en professor til at redde jorden, mjaaeh…) – mon hun finder nøglen til forståelsen? Og hvis hun bliver klogere – hvad vil de så?

film4-2

Hell or High Water

(Nomineret til Oscar; “Bedste film”, “Bedste originale manuskript”, “Bedste mandlige birolle”, “Bedste klipning”)

En moderne westernfilm! To brødre mangler penge for at sikre deres familieranch og sikre arven til den enes børn. De har ingen chance for at arbejde sig frem til pengene, for de skal falde hurtigt. Den ene har intet at miste, den anden har alt.  Så den ene bror får en idé; et par bankrøverier til lige at trække en stor sum ind hurtigt og så trække sig tilbage.

Men kan man det? Og hvad så når den plan, man har lagt, bliver forstyrret af andre mennesker – der skal ikke mere end to forkerte sekunder til, før det hele eskalerer, og så er der lang vej hjem.

film5-2

Nocturnal Animals

(Oscars: “Bedste mandlige birolle”)

En af de der parallelhistorie-film, som jeg synes, kan være så spændende! Det er næsten svært at holde hoved og hale i, hvilken historie vi er i, hvilket tidsperspektiv vi har. Og så er det anden film fra Tom Ford, det kan han altså!

Susan lever et jetset-liv som galleriejer, men indser langsomt hvor tom en skal livet er blevet. En dag modtager hun en bog med posten, skrevet af sin eksmand, og så vælder hele fortiden op i hende. Tiden med ham, de store følelser, noget på spil, det der engang var. Hun begynder at læse den og har svært ved at lægge den fra sig. Den er voldsom, rå, brutal, og side for side bevæger den sig mod en udslettende slutning, et endeligt.

17 kommentarer
 1. Har også set alle de film og været ret begejstret for dem!! mangler dog moonlight, men en anbefaling må være at du skal se Lion(ved ikke om den var oscar nomineret), hold op den var stærk.. meget rørende og virkelig god.. også er den based on a true story, hvilket altid fanger min opmærksomhed:) god bedring med dig 🙂

  1. Jooo, det var den Ann 😀 Den er også på listen – ligeså er La la land. Det er helt pinligt, jeg ikke har fået set den endnu, haha! Jeg er jo mega musicalfan <3 Tak for anbefalingen, det er så fedt at få retur! KH

 2. Øv, altså, jeg synes slet ikke Moonlight var så specielt god. Plottet og historien har så meget at byde på, for ikke at nævne skuespillerne, men selve filmen bliver lidt flad og ender halvfærdigt, synes jeg. Jeg tror, den vandt af udelukkende politiske årsager. 🙁

  1. Ej mener du det Lykke? 😀 Jeg elskede den. Jeg synes, det er en af de smukkeste og vigtigste coming of age film, jeg har set.
   Hvordan de ligesom skiftede mellem perioder af hans liv i akter, og klippede ved de scener, hvor han vaskede sit ansigt. Som om han vaskede uskyld af for hver gang.
   Jeg synes den er så modig – både at vise homoseksualitet i et hårdt miljø, hvor det er tabulagt at være anderledes og hvor homofobi hersker. At vise hvordan miljø påvirker os så hårdt resten af vores liv.
   For slet ikke at tale om æstetikken – gradingen, farverne, den mørke scene på stranden med ét lyspunkt; symbolsk i månen. Musikken, der ligesom skifter fra akt til akt. Den er så velfilmet, tilrettelagt – eneste minus skulle måske være, at den er så smuk, at det måske kan lidt en dæmper på mine følelser. Jeg kunne meget vel have grædt til filmen, men det skete ligesom ikke. Åh jeg elskede den <3
   Men hurra for forskellige syn på filmen 😀 KH

 3. Moonlight er den bedste film jeg har set. Nogensinde, tror jeg. Dens evne til at fortælle gennem (manglende) baggrundsmusik, miljøbeskrivelsen, som fanger så mange nuancer, og personbeskrivelserne. Det helt fantastiske ved film, og det der ofte fører til en Oscar-nominering, er instruktørens evne til at bruge de forskelligt karakterer til at forklare hinanden og illustrere menneskets dybde. Jeg var helt betaget – som man nok kan høre.
  Hvor sjældent er det lige, at en instruktør slipper afsted med at portrættere en minioritet i en minioritet? Fantastisk.

  1. Jeg ELSKER jo, hvordan musikken er brugt. Fx “Classic Man” af Jidenna i bilscenen, hvor han skruer op. Så fin og sjov en scene. Men med rigtig musik i stedet for det store score.
   “Hvor sjældent er det lige, at en instruktør slipper afsted med at portrættere en minioritet i en minioritet?” – lige mine ord, det er så smukt at opleve 😀 KH

 4. Elskede Moonlight! Den er eminent. Elskede næsten Manchester by the Sea mere. Har du set den? Jeg var helt færdig da den var slut.

  1. Ja jeg har så! Der var Moonlight mere artsy for mig, og det ELSKER jeg, som den gamle filmstuderende jeg er 😀 Men jeg har det også liiiidt ambivalent med Casey Affleck oven på de meget seriøse sager, han har haft kørende… Men det er en meget smuk film! KH

 5. Var også fuldstændig blæst over af Moonlight! Det var så smuk, øm og hård på en og samme tid. Virkelig en film jeg vil anbefale til alle! <3

 6. Glæder mig til at se og høre dig som toastmaster. Har set mange mere eller mindre heldige, men Er sikker på, at du bliver fantastisk i den rolle.
  Tænker meget på dig i øjeblikket, Cathrine og på alt det som du og Adam må gennemgå, Sender jer de allerbedste tanker og ønsker.. kram 😘

  1. Jeg HÅBER, Rie! Det bliver den smukkeste dag, og jeg glæder mig bare så sindssygt meget! Det bliver stort, din datter skal giftes <3 Tusinde tak for tankerne! KH

 7. Hej Cathrine
  Følger meget med. Vi er selv i gang med fertilitetsbehandling. Og havde desværre ingen æg vi kunne lægge op sidst. Hvor mange af jeres blev befrugtet som de skulle og kunne komme i fryseren?

  Knus Ida

  1. Pokkers. Hvor mange fik du taget ud? Og skal I vente længe på næste omgang? Vi har endnu ikke hørt, hvor mange gode æg der var. Vi skulle have haft besked lørdag senest, men vi har intet hørt. Det gør mig liiiidt utålmodig :/ KH

   1. Vi havde desværre kun fået taget et æg ud, så man ved selvfølgelig risikoen er der. Men skuffet bliver man jo alligevel 😕
    Uhh, det bliver spændende. Krydser virkelig for jer. Kan godt forstå din utålmodighed 😝

 8. Du manglede selvfølgelig min smukke pige, men det var godt du passede på dig selv. ❤️ Du bliver jordens bedste toastmaster, og du har allerede hjulpet mig megameget op til brylluppet med besvarelse af mine tusinde spørgsmål. Du er dejlig 😘

 9. Åh.. hvor jeg håber at det lykkes for jer <3 Jeg kender desværre alt til følelserne omkring at være i fertilitetsbehandling. Vi var igennem 3 mislykkede inseminationer, men vores første ICSI forsøg lykkedes mod alle forventninger, for vi fik ikke et eneste æg på frys. Nu ligger der en lille dreng på 26. uge i min mave, men jeg har lige fundet en knude i mit ene bryst. Hvordan kan verden være så uretfærdig?! Jeg kan slet ikke klare tanken om, hvad der nu skal ske.

  Det er så opslidende et forløb at være i og man kæmper samtidig med jalousi over, at det lykkes for alle andre. Rigtig meget held og lykke <3

Læg en kommentar