Vi kan gøre det bedre - se bare Sverige - ROCKPAPERDRESSES
Vi kan gøre det bedre – se bare Sverige

YNDLINGS-svensk <3 billede lånt af Emily Salomon

Jeg føler mig tit mega inspireret, når jeg har været ude at rejse. Jeg får lyst til at gøre om i vores hverdag, fx drikke morgenkaffe på café hver morgen med avis og computer som selskab. Ligesom jeg har set det i sommer i Amsterdam, hvor cool selvstændige typer sidder på café i en stråle sol og arbejder og ser dygtige ud (og er det helt sikkert også). Det gad jeg godt blive bedre til – især nu jeg også er selvstændig. At komme lidt ud af køkkenet og sidde, måske to timer og få lidt for dagen med god kaffe on the side.

Eller da vi var i Paris! Parisere er fantastiske til at gå ud på hverdage. Og det er ikke fordi, det behøver at blive vildt sent. Men deres evne til det gode i hverdagen, mødes til et glas husets vin på den lille lokale bar med venner klokken 17.30 og bare lige hænge en times tid og vende verdenssituationen, før man tager hjem og spiser. Det er sådan et dejligt koncept, jeg burde implementere i min hverdag.

Men der er også mange andre punkter, hvor jeg kigger ud mod resten af europa (eller verden for den sags skyld) for at blive inspireret. Hvad kan jeg gøre anderledes eller bedre herhjemme i Danmark – både for min egen hverdag, men også på den store skala. Derfor synes jeg, at Europa-Nævnet og Radikale Venstres side Gør Danmark Større er et ret fint initativ. En mulighed for at vi som helt almindelige borgere kan komme til orde og dele de tanker og idéer, vi har, til at gøre Danmark et endnu bedre sted. De bedste idéer, skrevet af jer, mig og alle andre der er skrivelystne, de bliver præsenteret for folketinget.

Af lande jeg holder af, og som jeg synes gør det endnu bedre end os herhjemme; Sverige. For mig et foregangsland på mange områder. Abba, Max Martin (verdens bedste popmusikmager), Astrid Lindgren, IKEA, H&M. Svenskerne er altid så politisk korrekte – både til morskab for os andre, når de bliver for fjollede. Men egentlig også en fin modpol i en verden, hvor tonen kan blive spids, og der ingen korrekthed er.

Men er der især ét område (udover popmusikken), hvor jeg synes, vi virkelig kunne lære noget af svenskerne, så er det på deres barselsområde.

En ting er, at svenskerne får en længere barsel. Mor og far kan få i alt 480 dage med barselsdagpenge (du skal dog have arbejde 240 sammenhængende dage forinden), og de får også 90 dage hver, helt og aldeles øremærkede. Skulle de have lyst, så kan de tage 30 dages orlov sammen – både mor, far og barn. Og lad os så sige, at der er gået et år af din barsel. Det er ved at være institutionstid, og du skal tilbage på arbejde, så har du faktisk i Sverige mulighed for at for længe barslen en smule. Du kommer tilbage på job, men du er bare ikke helt klar på at arbejde fuldtid. Så kan du, så længe barnet er under 18 måneder, flexe din tid mellem barsel og arbejde. En deltidsbarsel. Det er ret fint.

I Sverige har de også en ligestillingsbonus, der er til for at fremme en mere ligelig fordeling af barselsorloven. Forældre der har fælles forældremyndighed kan have ret til en ligestillingsbonus. Man behøver hverken være gift eller at bo sammen. Ligestillingen kommer ved, at man giver en økonomisk bonus på de dage, der afholdes af den forælder, der holder færrest barselsorlovsdage.

Jeg synes faktisk, det er vigtigt at prøve fremme, at både kvinder og mænd holder barsel. Både for barnet men også for hver forældres relation til barnet. Men ligeså meget ud fra et politisk synspunkt. Jeg har virkelig oplevet en del veninder og kvindelige kolleger, der har følt sig valgt fra til en fastansættelse – fordi de er kvinder. Om det er en egenfornemmelse eller sandhed, I don’t know. Og jeg ved også godt, det ikke er alle familier, det passer ind med mere øremærket barsel. Men se på os. Adam og jeg. Jeg er selvstændig. For år tilbage lukkede man Barselsfondet, som man som selvstændig kunne indbetale til. En form for forsikring man kunne give sig selv, så man kunne tage barsel, når tiden kom. Fordi den ikke længere findes, så er der faktisk ingen barsel til mig. Og Adam får ikke noget, der er prangende, som mand i en virksomhed.

Så alt i alt – dårlige barselsforhold, når man er selvstændig. Og det i et land, hvor man kan vil være innovative OG hæve fødselstallet. Der er stadig lidt at arbejde med på den front, vi kan godt gøre Danmark større.

 

58 kommentarer
 1. Men hov 👆🏻 Først, kan den sidste del af orloven i dk, altså den som hedder forældreorlov, ikke også deles ud så man arbejder deltid?
  Nr 2, Adam burde da bare kunne tage en helt almindelig barsel med barselsdagpenge? Jeg ved godt det ikke er det samme som en fancy barselsordning med fuldløn, men det er da også langt langt fra alle som har det?
  Når det så er sagt, så ville det da være skønt med mere barsel og en mere fleksibel ordning, hvor man feks kunne dele hverdagene 2/3.

  God weekend til den bedste glimmergås ❤️

  1. Jeg synes godt, vi kunne få flere muligheder. Jeg synes, det er en skam, at vi ikke har barselsfondet længere. At vi ikke har et sted at indbetale til, som freelancere, projektansatte, selvstændige. De færreste af os kan leve af barselsdagpenge i et helt år.
   Adam kan godt tage lidt barsel, men det er ikke prangende og det ville være yderst usædvanligt og set ned på. Det er noget af det, jeg synes er en skam i DK – at vi ikke har mere ligestilling på forældre/barselsfronten 🙂 Sov god Tanja! KH

 2. Jeg forstår ikke at man synes vi har dårlige barselsvilkår i Danmark. Jovist i Sverige kan man holde fri i længere tid, men det gør ikke automatisk de danske regler dårlige.
  Jeg har selv været på barsel uden fuld løn i nogen af ugerne, og min mand valgte at tage sin del af orloven, så vi har faktisk holdt lige meget fri. Det er et valg man selv kan tage:) jeg synes bare det er fedt for alle dem som også får fuld løn selvom de holder fri, men det gør jo ikke at jeg har dårlige vilkår – bare lidt ringere vilkår.
  Jeg synes vi er priviligerede at bo i et land, der prioriterer både arbejdsmarked og familier

  1. Jeg synes heller ikke, vi har dårlige vilkår. Slet ikke. Der er mange lande, der ingen barsel har. Men derfor kan man godt gøre det bedre. Det skal man altid stile efter. Og jeg kan godt lide den ordning, at man kan flexe sin tid, mens børnene er små. Det synes jeg er ret fint! KH

   1. Men man kan jo netop flexe sin tid som det er nu. Som jeg har forstået kampagnen er hovedformålet, at øremærke barsel til to i stedet for en forældre – i stedet for at lade familien bestemme det der er bedst for netop deres familie. Eneste tilfælde det er smart med øremærket barsel, er hvis den ene forældre (typisk moderen) ikke vil lade faderen holde barsel.

  1. Bare lige for opklaringens skyld. Vi har ikke fuld løn under barsel i Danmark. Nogle er heldige at få det som en arbejdsgode – men så er det forhandlet i deres kontrakt og ikke en selvfølge. Vi har derimod barselsdagpenge herhjemme, som en arbejdstager har ret til, hvis ikke arbejdsgiveren giver løn under barsel.

   1. Nej præcis. Mange kan få 3 måneder til 6 måneder fuld betalt. Men ellers har man “kun” barselsdagpenge, som selvfølgelig er flottere end i mange andre lande. MEN. I et samfund hvor vi er flere og flere selvstændige, flere freelanceansatte, projektansatte, så er det et problem, at vi ikke andre muligheder for fx at betale ind til Barselsfondet. KH

   1. Det synes jeg bestemt – det er Radikale der står bag tiltaget om Gør Danmark Større og det handler i høj grad om omfordeling af goder. Nogle vil nok mene, at du må tage al den ekstra barsel, du vil, så længe du selv betaler.

 3. Du kan faktisk som selvstændig netop nogle af de seje ting, som i Sverige. Hvis du har arbejdet nok og dermed tjent et overskud (omkring 225.000 kr) i din virksomhed kan du sagtens få alm. barselsdagpenge. Bevares, det er ikke fuld løn, men det er heller ikke ingenting 🙂 Og NÅR du så er selvstændig på barselsdagpenge, kan du flexe fra uge til uge, om du vil arbejde 25 %, 50 %, 75 %, 100 % eller 0 %. Når du begynder at flexe, så forlænges din barsel faktisk i den anden ende, lidt ligesom at være på suppl.dagpenge. Så har du pludselig mange uger at gøre godt med, og du kan f.eks. arbejde på deltid i lang tid, mens baby er lille. Det skal jeg i hvert fald selv som selvstændig fotograf, der ikke lige sætter kunderne på pause i 9-12 måneder 🙂

 4. Hvor har du ret Cathrine!
  Det ville være fantastisk, hvis vi havde de muligheder. De har jo også ret til deltid indtil barnet fylder 8 år, det kunne også være rart at have den mulighed, så man kan vælge at bruge meget tid med sine børn, mens de er små.

 5. Så sandt! Er virkelig helt enig mht Sverige gør det godt i deres prioritering, for både nybagte forældre men også når man skal tilbage til arbejdet igen. Som forældre har man nemlig mulighed for at have flere ‘lovlige’ barn-syg dage end 2.

  1. Og det synes jeg altså også gavner samfundet. Hele det her “normeret-tid”-samfund, vi bygger op på alle måder, hvor vi skal være så effektive og knokle så meget vi kan – jeg tror ikke på det. KH

 6. Du kan godt holde barsel, men du skal melde dig ind et sted minimum et halvt år før du vil afholde den og så skal du indbetale for den lidt ala a-kasse. Jeg kan ikke huske flere detaljer, da det ikke lige er relevant for mig, men jeg ved at du kan få noget. Bare så du ved det, når det er din tur!

  1. Men må man så tjene penge ved siden af? De færreste af os kan jo leve et år på barselsdagpenge. I hvert fald ikke i København, haha! KH

 7. Øv. Ha bare lige brug for at ytre, at jeg ikke håber det går politik i den herinde. En af de genre jeg bare ikke ønsker at læse om på blogs….

  Dermed ikke sagt, at det ikke var fint skrevet! 🙂 Blot et ønske – for man har vel lov at ønske!

  1. Jeg synes, det er glimrende med velovervejede indlæg om holdninger og politik på bloggen.
   Men sidder og funderer over, hvorfor flere ytrer, at de ikke bryder sig om denne slags indlæg…
   Er det mon fordi politik er et relativt nyt tema på bloggen og folk er uvante med det og hellere vil have det typiske RPD-indhold og læse om hverdagsglimt og mode? Eller er det fordi, det går ud over den rare fornemmelse af at læse bloggen, hvis man finder ud af, at man er uenig i synspunkterne? Eller er det måske bare fordi, at man synes, at politik er kedeligt og uinteressant?

   1. Anne, jeg tænkte det samme. Jeg SAVNER at bloggere interesserer sig (på bloggen altså( om andre ting end mode, børn, hverdagstanker over madlavning osv.

    Det er da kun med til at understrege at kvinder fantastisk gerne vil tale om disse ting, og at vi også interesserer os for andet end tøj og sminke 🙂 Eurowoman og andre magasiner er ofte blevet klantret for ikke at skrive om politik og samfundsrelaterede emner, og så vidt jeg kan forstå, er der ved at ske en langsom (langsom!( ændring i dette. Lige så vel som i et magasin du endda betaler for, hvor du springer et par artikler over, kan man vel også altid springe de emner over, man ikke interesserer sig for?

    :)eg er GLAD for emner om samfundet også – Cathrine 🙂 Så tak!

    1. Jeg ved ikke, hvor politisk det her er – jeg synes bare 1) at Gør Danmark større er et super fint initiativ, hvor vi alle kan komme til orde med vores gode ideer. I ved, vi er så mange, der altid tænker “hvorfor gør de ikke bare sådan og sådan”, ligesom når vi brokker os over at landsholdet ikke spiller bedre og kommer med tusinde ting, de skulle have gjort anderledes. Det er for nemt! Nu har vi en mulighed for at byde ind på en platform, der faktisk monitoreres og kigges igennem. Vi har en chance. Det kan jeg lide! 2) Så er jeg da samfundsengageret og -interesseret – jeg synes, vi kan gøre det bedre. Det synes jeg! Jeg synes, der er et problemer med den måde, den danske barselslov forfordeler mænd fx.
     Men derudover, så kan jeg godt lide at blande indholdet. Både det lette, modeagtige, makeuptips med indlæg om barnløshed, ferier og sgu også min mening om ting. Den har jeg jo 🙂 Jeg er en bestemt dame, haha! KH

     1. Anne og Mikala 😊 Jeg finder skam ikke politik uinteressant og ligegyldigt! 😊 Det er nok nærmere – for mit vedkommende – et issue med hvilke SoMe/forums/o.a jeg bruger til hvilke formål. Blogs er netop et af de steder jeg bevidst undgår politik. Det får jeg diskuteret/info om, andre steder fra.

      Cathrine 😊 Nej, så politisk var det heller not 😉 Skyndte jeg mig bare at springe ind med min mening! Bloggen er jo under udvikling, så ville bare lige, midt i alle halleluja’erne, give mit besyv med 😊 Og overlever helt sikkert også et politisk ‘præget’ indlæg hist og her…. men som jeg skrev; blot et håb og et ønske om ‘ikke alt for meget politik’ i dit skønne univers 😊

     2. Det er også så fint – der skal være plads til det hele! Både jeres synspunkter, men selvfølgelig også for mig. At jeg kan være det hele menneske i mine indlæg. Hvis der er noget der ligger mig på sinde – så kommer det ud 😆 Men nej, ellers er det et low, hvor meget jeg skriver om det. KH

 8. Jeg ser desværre også samme trend i min omgangskreds, kvinderne får vikariater eller ansat for en periode, hvor mændene bliver fastansat. Der er helt tydeligt et problem her. Vi går og bilder os selv ind at vi har ligestilling i Danmark og at vi er et foregangsland. Det er desværre blevet en sovepude og langt fra sandheden længere. Øremærket barsel! Og det kan kun gå for langsomt. Fedt at du også berører emner som dette <3 Der er ingen grund til at være berøringsangst, da slet ikke overfor et emne som dette. Stærkt skrevet 💪

  1. PRÆCIS! Det er altså en rigtig ting. Det er så skidetræls og et stort problem for samfundets udvikling og kønnenes ligestilling. Jeg tror altså også at den øremærkede barsel er en nødvendighed – selv om jeg tror på individets frie valg. Lige her er det en større skala og et seriøst samfundsproblem. KH

 9. Helt enig.
  Men – jeg er også selvstændig, og du kan altså heldigvis godt få barsel som selvstændig. Hvis du tjener over 220.000 kr om året (eller der omkring) er du berettiget til fuld barselsdagpenge sats, og hvis du tjener mindre kan du tegne en sygedagpenge forsikring (som en anden skriver skal dette dog gøres min 1/2 år før man skal på barsel) og så kan man også få barselsdagpenge selv hvis man har en negativ omsætning i ens virksomhed.

  Så der heldigvis lidt at gøre 🙂 selvom jeg bestemt også ville foretrække Sveriges model.

 10. Statens sygedagpengeforsikring er perfekt – selvom den ikke er prangende – til selvstændige der vil på barsel! Den bruger både min mand og mig 🙂 man skal melde sig ind 6 mdr før man kan bruge den.

  1. Den har jeg faktisk lige tilmeldt mig. Jeg synes dog ikke, jeg har kunnet læse om barsel i den forbindelse. Kun sygedage? Men det lyder lovende! Omend det ikke er den barsel mange andre får 😉 Jeg ville elske at kunne betale ind til barselsfondet! KH

 11. Yes yes yes yes! Sverige er bare et foregangsland – også på det område. Synes det er super friskt lige at bringe emnet på banen, også uden der går for meget politik i den – for det synes jeg slet ikke der gør. Oplysning er sgu vejen frem, jeg er slet ikke i tvivl om at når en personlighed som dig italesætter sådan et emne, så breder det sig. Sejt!

  1. Hvor er du sød Cecilie, tak! Jeg synes også, at Sverige gør det rigtig godt på så mange områder. Også mht. energi osv. Volvo der mig bekendt har udfaset diesel og benzinbiler i 2020. Kun hybrid og elbiler. De er forbilledlige! KH

 12. Den med deltidsbarsel har vi også herhjemme. Jeg fordeler de sidste to mdrs barsel ud over næsten et år, så jeg en dag om ugen holder barsel i stedet for arbejde. Rigtig god måde at starte lidt mere skånsomt op på institution og hverdagen igen.

  1. Hvor er det dejligt at høre! Og det er din arbejdsgiver helt på linje med? Går ikke ud fra du er selvstændig? Det lyder som den dejligste løsning! KH

 13. Jeg synes det er et fint indlæg, og også med det politiske indslag. Selv har jeg (forhåbentlig snart en cand.scient.pol i hus, så politik har fyldt stort set al min studietid. Jeg er også en af de heldige som fik en fastsnsættelse inden jeg overhoved var startet med at skrive specialet, men jeg forstår fuldt ud frustrationen og frygten for at blive valgt fra pba. køn og vores evne til at føde børn.

  På studiet skrev et par medstuderende om øremærket barsel, og de talte med en del mænd, som var på barsel eller skulle og deres koner. De var faktisk ikke særligt optagede af den øremærkede barsel, men mere den manglende kultur for, at mænd vil gå hjemme mere end 14 dage. Ikke at mange mænd ikke holder barsel, men der er vist langt mellem de fædre som tager 5-6 måneder hjemme med deres barn. Jeg tror også jeg er fortaler for, at vi istedet for at øremærke barsel, skal ændre kulturen og opfordre mændene til barsel, selvom øremærket barsel er et værktøj hertil. For ikke alle familier ønsker, at far skal gå hjemme, og så ville det være synd, hvis de mistede noget af den samlede barsel, fordi far ikke kan eller vil på barsel.

  Igen, ros for indlægget! 🙂

  1. Det er super spændende Frederikke!
   Men hvordan filan ændrer vi kulturen, hvis ikke vi øremærker? Som Clara skriver – har vi ikke haft rigeligt med chance for at ændre uden øremærkning? Omvendt tror jeg også på individets frihed og evne til at træffe de valg, der er bedst for en. Jeg synes bare ikke, vi nedbryder barierer og tabuer på denne her måde. Det er stadig set skævt på eller forbløffelse over, når mænd vælger mere barsel end de fleste.. KH

   1. Nu resulterede dit indlæg i, at jeg også fik en fin lille snak med min bror, som er murer, og har barn nr. 2 på vej. Han fortalte, at hans kollegaer nærmest ser skævt til, hvis han tager sygedage med min nevø. Det er interessant, synes jeg.
    Måske øremærket barsel faktisk er et sted at starte, hvis vi skal normalisere at fædre også kan være på barsel, passe syge børn osv… 🙂

 14. Skønt indlæg. Jeg er så enig. Desværre tror jeg ikke, at kulturen med delt barsel vil ændre sig, før vi indfører øremærket barsel til mænd. Det gælder både kulturen for at mænd tager mere barsel, men også at kvinder vænner sig til at dele den. Vi har haft lang tid til at se, om kulturen kan ændre sig af sig selv. Det ser ikke ud til, at den ændrer sig…
  Jeg kender mange veninder, som havde principper om, at barslen skulle deles, men da det blev deres tur, ville de pludselig ikke dele. Det samme gælder mænd, som pludselig havde alle mulige praktiske grunde til, hvorfor de ikke kunne tage barsel alligevel. Med mindre praktik eller økonomi virkelig ikke kan hænge sammen ellers, bør, ifølge mig, det altoverskyggende hensyn være barnets bedste og stærke relationer i den lille nybagte familie.
  Selv har jeg en kæreste som tager fem måneders barsel. Det har været et stort ønske (krav?) fra mig, Og heldigvis det samme for ham. Men vi oplever mange løftede øjenbryn – både ham og jeg. Hans chef kommenterede tilmed med et ‘hvor er det sødt af hende at dele barslen’. Hmmm… Det er der kæden hopper af.

  1. Det er nemlig også lidt jeg tænker. Der er altså en rigtig kedelig tendens til at shame mænd lidt for at tage barsel. Eller i hvert fald en forbløffelse og måske uforståenhed, når de gør. Jeg tror også, der skal en øremærkning til. Selv om jeg tror på borgeres frie valg. Lige her tror jeg, det skal til for at ændre noget grundlæggende.
   Det er fanme dejligt, at din kæreste kan det. Det synes jeg virkelig! Stærkt. Han er med til at statuere et vigtigt eksempel i den virksomhed, han er i. Sejt. KH

 15. Interessant indlæg.. Jeg tænker, at der er mange sider der skal tage hensyn til af pragmatiske årsager.. Fordi det må være hammer dyrt at have for mange ansatte gående på barsel, jeg ved ikke hvordan Svergie har råd til det, måske med deres patientafgift ? Også igen, institutionerne er jo en del af vores velfærdssamfund integrations og netop ligestillingsmidler, så hvis man begynder at være for meget hjemme med ens baby, så isolerer man sig måske også mere? Mister vi så ikke også meget skattemæssig indtægt til staten??
  Mange spørgsmål og knap så mange svar.. Men relevant, for jeg ved ikke hvad der er bedst, men jeg er da sikker på at Sveriges model tiltager mange inkl. mig selv…. 🙂

  1. Det også rigtigt, det er der!
   I forhold til indtægter i staten, den er svær. Jeg tænker, at der også kan komme noget godt ud af at være mere omkring sine børn. Hvis altså de har behov for det. Og når man selv kommer tilbage som medarbejder, så kan man give det mere? Man skipper måske også nogle småbørn-sygedage? Det er i al fald spændende! KH

 16. Man kan godt få barsel som selvstændig hvis man melder sig ind i statens administrations forsikringsordning for selvstændigt erhvervsdrivende. Således kan man også få sygedagpenge hvis man har behov for det. Det koster under 2500 om året. Det er en ikke særlig velkendt ordning, men den fungerer altså udmærket. Som nævnt ovenfor er det en karansperiode på 6 mnd, fra man melder sig ind hvor man ikke kan få noget. Bare så du lige er klar over det- mange flere burde kende til denne ordning.

  1. Den har jeg faktisk meldt mig ind i. Men gælder det også barsel? Og hvor længe kan man få? De færreste af os kan jo klare os 12 måneder på barselsdagpenge. Jeg går ud fra, at det er taksten.
   Jeg tror, det bliver nødvendigt at spare op selv til min egen barsel. Og så kommer jeg alligevel til at tage barsel på deltid. KH

   1. Ja den gælder også barsel. Jeg tror der er lidt rod i informationsstrømmen da selve sagsbehandlingen er flyttet fra statens administration over i det kommunale system (som jeg har forstået det). Systemet i Danmark er egentlig ens for alle, lønmodtager eller selvstændig – og i alle jobs. Man er berettiget til et bestemt antal uger-(kan det være 40? ) 4 eller 8 af dem er øremærkede til mor, 2 øremærkede til far- og alle de andre dem kan man dele som man vil mellem sig og bruge af indtil barnet er 9 år eller sådan noget. Mange år i alle fald. Så man står frit til at bestemme om man holder hel eller halvtidsbarsel. Tit er det jo ift arbejdsgiveren det er svær at lave en deltidsbarselsordning over flere år.Barselspengene er altid betalt af staten- hvis man får fuld løn under barsel er det fordi arbejdsgiver dækker mellemlæget mellem dagpengebeløbet og ens oprindelige løn- og det er reguleret over overenskomsten hvor meget og hvor længe arbejdsgiver gør det. Man kan sagtens være på deltidsbarsel og tjene alle de penge man vil i den tid man arbejder. De to ting henger ikke rigtig sammen.

 17. Jeg er enig i alt! I Sverige har man også RET til at være på deltid, når man har børn under 8 år. Fedt at du også tager sådanne emner op 🙂

 18. Fedt indspark til bloggen!
  Hjemme hos os har min mand har hhv. 14 og 15 ugers barsel. Det var GULD værd for både børn og voksne.
  Med den første trængte jeg sådan til – en gang i mellem – at kunne “aflevere” barnet til faderen og lige have mine arme for mig selv i 10 minutter. Det forventede jeg som mor, at han bare lige kunne. Men da vi byttede roller, gav det hele bare så fin mening. Han fandt ud af at der ikke altid (faktisk i vores tilfælde aldrig ;-)) var tid til huslige gøremål, mens man var på barsel – og jeg fandt ud af, at det var hårdt at gå på arbejde, hvor der forventes noget af dig, og så komme hjem og så forventes der om muligt endnu mere af dig. God læring for alle – og virkelig en øjenåbner for os begge. Dertil kom selvsagt fordelen af det super dejlige forhold, de fik sammen!.
  Ved nr. 2 barn gav det samme mening plus at jeg pludselig fik mulighed for at være mere sammen med nr 1 (som bliver en smule mor-forsømt, når der kommer en lille i familien).
  Jeg er bare KÆMPE fortaler af, at far også skal på banen! Det er så godt givet ud.
  Nu hvor barsels-delen er ovre – så gad jeg også godt Sveriges model ift. børnenes sygedage. Der har de også rigtig gode forhold! man kan have barnets (op til) 7. første sygedage før der kræves lægeattest, og de må have 120 dage om året! Nu hvor vores forældre bliver længere på arbejdsmarkedet, er det ikke sikkert man har dem at trække på!
  Øj det blev langt – og så tilmed som første kommentar på bloggen. Jeg hepper på jer og jeres projekt-børn fra den anden side af skærmen – og sender tit positive vibes jeres retning. Håber de opfanges ;o)

 19. Hurra for emnet, super interessant. Og ja, Gør DK Større er de radikales kampagne, men der er da ingen (uanset politisk overbevisning), der kan være imod konceptet om at se lidt ud over landegrænserne, udfordre status quo og se hvordan vi kan forbedre vores eget system.

  Jeg er selv selvstændig, bosiddende uden for EØS-landene og har derfor ingen barsel – uanset hvad jeg melder mig til – trods at jeg stadig betaler fuld skat i Danmark og egentlig stadig er medlem af en a-kasse. Det er en længere sag og ret kompliceret, men det ville stadig være rigtig fedt, hvis du har mulighed for at følge op på dette.
  Altså, hvad er dine muligheder som selvstændig ift. barsel?
  Dit link til magisternes artikel er fra 2012. Måske (forhåbentligt) er der sket noget på området siden da?

Læg en kommentar