Top

15 ting Sex and the City har lært mig

20.03.2015
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

satc_colJeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har set SATC. Forrige år alene så jeg alle seks sæsoner tre gange på et år. Serien jeg for første gang blev introduceret til hjemme på mit billedrørsfjernsyn på teenageværelset. Jeg havde en stigereol for enden af min seng, og der stod en stor sort kasse af et fjernsyn – i hvert fald 26 tommer. Når min mor havde sagt godnat, kunne jeg godt finde på at tænde for fjerneren, selv om jeg ikke måtte. Det var selvfølgelig med volumen på laveste niveau.

Og som jeg lå der på mit cremefarvede værelse med blomstergardinerne trukket for, under mit Diddl-sengetøj (det sov jeg altså under, også da jeg flyttede hjemmefra), så kunne jeg tage til drømmeland via New York. Besøge Carrie og hendes tre veninder – de var noget så frække. Jeg troede faktisk, at det var en form for fræk fjernsyn, de første mange gange jeg klikkede forbi. Og ja, SATC er da også fræk! Og den er kærlig. Og morsom. Og som en veninde.

Få tv-serier går over i historien, skaber trends, bevæger mennesker. Men det har SATC gjort – den har i hvert fald rørt mig. Det her klip får mig hver gang, jeg græder som pisket. Ligesom jeg græder af grin af denne her scene. Det her er mig i en nøddeskal. Og så er der jo denne her (“Is your hair falling out??”), den samtale, tøjmobning (apropos), det foregår ofte her. Jeg SKRALDGRINER af den scene, oh my lord.

Jeg har siddet og tænkt lidt på, hvad jeg egentlig har fået med fra den serie. Det sker ikke så sjældent, at jeg citerer den. Det virker helt sikkert åndssvagt for de uindviede, og jeg siger måske heller ikke “Men Charlotte siger…”, men prøver i stedet selv at tage ejerskab over guldkornene. Men de er der, og der er mange af dem.

Jeg har samlet en række punkter, som serien har lært mig – “lært” i citationstegn – it’s not rocket science eller en Grønspættebog, og de fleste life lessons, kan jeg også tænke mig ti. Det serien bare kunne var at illustrere så fint med eksempler, og som oftest pakket ind i et lille lækkert citat. I virkeligheden bare fem gode grunde til, at jeg holder så meget af serien.

…. I kan evt. nyde de 46 bedste outfits fra Carrie, som jeg for længe siden delte, hvis ikke det er nok!

 

? HVIS DET ER MEANT TO BE, SÅ SKAL DET NOK SKE

Hele Carrie/Big-misæren er den klassiske historie om at give slip, og i det sekund du giver endeligt slip, så falder brikker endeligt på plads. Vi kan jagte kærligheden til verdens ende, analysere frem og tilbage, men hvis det skal ske, så skal det nok ske. En mand er kun din eneste ene, hvis du også er hans.

? FORHOLD KOMMER I MANGE STØRRELSER

Nogen har sex fire gange om ugen. Andre har sex et par gange om ugen. Nogen drømmer om det store bryllup, andre drømmer om at gå på rådhuset. Noget af det der har stjålet mest lykke fra mit eget forhold, det har været, når jeg har sammenlignet mit kærlighedsliv med andres. “Hvorfor er vi ikke gift endnu?”. “De andre holder hele tiden hånd, det gør vi aldrig”. Alle forhold er ligeså forskellige som menneskerne i dem, så der er absolut ingen grund til andet end inspiration fra andre og så glæde sig på deres vegne. Carrie og Big havde det ganske udmærket med ikke at være gift, lige indtil det øjeblik de besluttede sig for at have alt det andre havde.

? GEM ALTID DINE SKINNY JEANS

… En eller anden kommer du til at kunne passe dem igen, og dét øjeblik du kan knappe dem, kan du høre englene synge.

? BED ALDRIG DINE GÆSTER OM AT TAGE SKOENE AF

Haha, Carrie og de andre damer ville nægte at komme til min fest! Dén har jeg aldrig praktiseret hjemme på matriklen – jeg beder altid folk om at tage skoene af, men når jeg er ude hos andre, bliver jeg altid irriteret over, at jeg ikke kan beholde mine sko på. Det burde jeg altså i langt højere grad respektere. Skoene er ofte udvalgt til outfittet ligeså vel som bukserne og blusen er det. Og tænk hvis nogen løber med ens pæne sko!

“If you had a party and you told her to leave her baby outside and her baby came up missing believe me there’d be payback.”

? FORHOLD KRÆVER ARBEJDE OG ÆRLIGHED

Well duh! Det største arbejde her i livet, det er dit forhold til dig selv og dernæst til din mand/kone/kæreste. At have en kæreste er et kæmpe stort stykke arbejde – men det skal også være en kæmpe glæde. Der er de små ting: Charlotte flytter sammen med Harry, der smider teposer på køkkenbordet, sætter sig i sofaen med sin bare mås. Han er så langt fra hende på mange punkter, men de taler om det og gør sig umage. Og så er der de større ting: Steve er Miranda utro, og selv om det er det sværeste, hun har gjort i sit liv (ja, ja fiktive liv) så tilgiver hun ham.

? DET ER HÅRDT AT VÆRE I EN (NEW YORKER) KVINDES SKO

… Så det skal sørme være nogle gode sko!

JA det kan sgu være hårdt at være kvinde (og helt sikkert også mænd, til tider). Der er så enormt mange forventninger til os her i livet – få gode karakterer, gode jobs, lav nogle smukke børn, husk at amme dem, kom tilbage i god form, spis sund mad. Meget af det, tror jeg, er vores egne forestillinger, fordi vi føler, at alle andre kvinder kan – uden at beklage sig. Der er jo ingen, der råber op “JEG KAN IKKE”. Hvorfor kan vi ikke bare sige højt til hinanden, at det er svært?

Når nu vi har gjort det hele på den halve tid, så lad der også lige være plads til lidt sjov; køb den taske, du drømmer om. Ønsk dig de sko, du synes er for meget. Vi knokler for det, vi kan ligeså godt nyde det også!

Samantha ville købe en gigantisk diamantring til sig selv, for at fejre sin succes – BRAVO!

? TAG KONTROL OVER DIN SEXYNESS

Samantha, Carrie, Miranda, Charlotte tog alle fire kontrol over deres liv – også deres sexliv. De prøvede sig selv af, men rykkede også grænserne både frem og tilbage, som de blev klogere på sig selv. Respekter grænserne. Respekter dig selv. Man kan være sexet på rigtig mange måder – Vivienne Westwood sagde engang, at sexet handlede om at se magtfuld og vigtig ud – ikke nem og uden kontrol. Respekter din krop, dit eget værd, andre vil gøre det samme. At sætte sine grænser kan være så meget mere sexet – og når de bliver respekteret ved du også, at du er respekteret.

? BLIV LIGE FORLOVET FØR DU PLANLÆGGER DIT BRYLLUP

“SET THE DAAATE” – Harry får ikke engang chancen for at fri til Charlotte, før hun bebrejder ham ikke at være hurtig nok. Det der med at ville det hele på den halve tid, og så i øvrigt skæve mod andre. Alt godt kommer til den, som venter – som jeg siger til mig selv, når folk ofte spørger “HVORNÅR SKAL I GIFTES?!”. Jeg får intet ud af at klemme en ring ud af en mand.

Med så mange bryllupper og veninder jeg engagerede mig i, så kørte min egen fantasi på højeste tryk, og jeg spurgte engang min kæreste med grådkvalt stemme: “Hvorfor vil du ikke bare gifte dig med mig?”. Turns out – mænd har mange gode grunde til at vende på, hvad der er det helt rigtige tidspunkt for dem (og det er i al fald aldrig, når man beder dem om det). Min kæreste er gammeldags og vil gerne være færdiguddannet, så han i princippet kan forsørge mig fx. Well, why didn’t you say so? Jeg skulle bare tage og slappe af.

CHARLOTTE: “Allow me to get right to the point. After careful consideration, I have decided that this is the year I am getting married.”

? FAMILIE KOMMER I MANGE FORMER

Der er den familie, vi får givet ved fødslen, og så er der den, vi vælger til gennem livet. Vi behøver ikke knuselske en fætter, en moster, en morfar, og slet ikke hvis ikke de gør en indsats. Venner er den familie, vi selv vælger. Så pas på den.

CARRIE: “The most important thing in life is your family. There are days you love them, and others you don’t. But, in the end, they’re the people you always come home to. Sometimes it’s the family you’re born into and sometimes it’s the one you make for yourself.”

? DU MÅ SØRGE LIGESÅ LANG TID SOM HALVDELEN AF DIT FORHOLD VAREDE

Dét fik jeg forklaret kringlet, men Charlotte har en fin regel om, hvor længe man må sørge over et forhold. Hvis dit forhold har varet i fire år, så vil det tage ca. to år før det er helt processeret og igennem systemet, og i den periode må ingen sige “KOM NU VIDERE”. Det tager tid at hele, og jo længere forhold, jo større sår. Og den bedste medicin? Dine veninder – men husk at bruge dem.

Carrie: “No matter who broke your heart, or how long it takes to heal, you?ll never get through it without your friends”

? PYT MED OM DU FALDER I LIVET – SÅ LÆNGE DU REJSER DIG OP IGEN

Der vil være op- og nedture, gennem hele livet. Der vil være øjeblikke, hvor du har lyst til at grave dig ned. Som dagene efter julefrokosten, fx. Lad det være bump på vejen, og rejs dig så op igen. Og bed om en hånd, hvis der er langt op.

Carrie: “When real people fall down in life, they get right back up and keep on walking”

? ALLE KVINDER DRØMMER FORSKELLIGT MEN LIGE BERETTIGET

Jeg husker, da Charlotte var klar til at give sin karriere op på galleriet for at dedikere sig hausfraulivet. Miranda syntes, det var en hån mod alt, hvad kvindekønnet havde kæmpet for og en kæmpe skam. Jeg har selv taget mig i at fordømme en gammel bekendt, da hun uden uddannelse, uden ryk på karrierestigen proklamerede, at hun ville være mor. “… Og hvad vil du så tilbyde dit barn??” var min tanke, og jeg skulle skamme mig. Vi kan og skal ikke alle sammen drømme om en akademisk baggrund og fem år i erhvervslivet. Nogen kvinders største mål i livet er at få børn og blive gift, og det er ligeså rigtigt.

Det er dit liv, dine regler, din drømme.

? FUCK ALDER – SÅ LÆNGE DU ER FABULOUS

Alder er kun et tal. Ingen skal komme og sige, at du altså ikke kan have langt hår, når du skal være mor, at du ikke kan vise knæ, når du er fyldt tredive. Du er lige præcis så gammel, som du føler dig. Det vigtigste er at passe på dig selv – gør dig umage med at elske og passe på dig selv.

? STOL PÅ DIN INTUITION

Når det kommer til forhold, så har vi ofte en intuition – holder det eller ej? Den drukner desværre ofte i vores egne forhandlinger; “Hvis han nu bare…” eller “det kan også være jeg kan undvære”… Hvad siger mavefornemmelsen, hvis du tør mærke den? Carrie var godt klar over, at der var noget helt galt med Berger, men hun prøvede alligevel, ny lydmaskine, The Hollywood kiss. Hvis ikke du selv kan se de røde flag – så spørg dine veninder. Selv om deres mening kan være tough love, så er deres dømmekraft ikke svækket af forhandlinger. Nogen fyre er not that into you, og ved du hvad? Så fortjener de ikke din tid! Goodbye Ruth!

Carrie: “Men are like designer dresses on sale at Barneys; they aren?t your style, but you try them on anyway”

? AT VÆRE FORELSKET ER VIDUNDERLIGT, MEN FORELSK DIG I DIG SELV FØRST OG FREMMEST

Mænd er vidunderlige – kvinder ligeså (afhængig af hvilken vej, man svinger. At være forelsket er fantastisk. At have en kæreste kan være dejligt. Men det allermest grundlæggende her i livet, det er, at du elsker og sætter dig selv højest. Det er en kliché ikke at kunne elske andre, før man kan elske sig selv. Men det passer. Hvordan skal man kunne vide, om andre fortjener en, passer til en, hvis man ikke ved, hvor meget man selv er værd? Elsk dig selv først og fremmest. Så vil andre automatisk falde for det samme.

Carrie: “The most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you YOU love, well, that?s just fabulous”.

 

HAV EN DEJLIG FREDAG!

28 kommentarer

 1. Ane Sophie siger:

  Åh hvor er det bare godt skrevet af dig!!
  Kæft hvor er det bare rigtigt!
  Fik helt lyst til at se den skønne serie igen.
  Den har hjulpet mig gennem flere dårlige breakups og møder med ex’er… Girlpower ja tak!!
  🙂

 2. Mette Glerup Kristensen siger:

  Så fint og velskrevet! Meget poetisk <3

 3. Louise siger:

  Elsker serien og dine highligted pointer fra den ligeså! God start på en fredag, tak!

 4. Jeg tror, du ville gøre dig fremragende som den 5. SATC-tøs! 😀

 5. Barbara siger:

  Jeg er også total SATC fan! Har set serien og filmene utallige gange. Din artikel er en meget god opsummering af hvad vi kan lære af kærlighed, parforhold, singleliv, venner… Livet! <3

 6. Marlene Elnegaard siger:

  Ihhhh altså…nu bliver jeg jo nødt til liiiige at se alle afsnittene igen…og filmene 😛

 7. maja siger:

  Rigtig godt indlæg, som altid! men det var nu ikke det jeg ville sige, efter jeg har kæmpet mig hele vejen ned til kommentarfeltet – jeg har nemlig virkelig svært ved at scrolle nedad, på din blog! Den hakker og går i stå – og det er altså kun noget, som jeg oplever herinde på Rockeren. :/ Jeg ved ikke om det er et problem, som du er bekendt med?

 8. Sarah siger:

  Jeg er enig i mange af dem, men jeg er godt nok uenig i den med, hvor lang tid man må sørge efter et forhold. Du kan ikke udregne følelser matematisk, og om man er ovre dem efter 1 måned eller 3 år, så er det bare sådan.
  Man kan selvfølgelig diskutere hvor SUNDT det er at sørge i mere end halvdelen af den tid forholdet varede, men jeg synes at den er lidt fjollet. Følelser og sorg kan ikke gøres op i tid, men i processer 🙂
  Ellers synes jeg at man lærer mange gode ting fra SATC, både what to do og what not to do 😛
  Har virkeligt også set den mange gange!

 9. Ida siger:

  Jeg nyder virkelig at læse din blog. Dine indlæg virker så velovervejet og gennemførte. Om dine indlæg handler om mad, hunde eller en hel tredje ting, formår de altid at fange mig! En kæmpe highfive her fra og god weekend 🙂

 10. Ann Mølgaard siger:

  Vil bare lige (igen) melde at du er skøn. Herligt, herligt indlæg (!) og et godt lille spark til den alt for hårde selvkritik.
  Jeg er også på SATC-båden, men i mine teenageår var det Gilmore Girls. Jeg refererer stadig den serie alt for ofte overfor mennesker der ikke fatter hvad jeg snakker om. Kapaboom!

 11. Julie siger:

  Fantastisk godt indlæg!

 12. Sådan en skønt indlæg! Jeg elsker også SATC med hele mit hjerte. Det er det bedste at se, om man er ved at gå igennem et break-up eller alt kører fantastisk. Jeg tror sgu ikke, at de nogensinde laver en serie, der kan erstattet denne.
  kh http://christinaelisabeth.dk

 13. JanniChristiane siger:

  Jeg elsker også Sex and the City, selvom jeg i starten ikke ville se det, for jeg kunne simpelthen ikke forstå, hvordan det kunne være så spændende, at se på fire veninder i New York snakke om sex. Boy, I was wrong. Der er så mange unikke øjeblikke i den serie, og man kan se det hele om og om ligesom du. Men jeg har så mange serier på min to-see liste, så et gensyn er langt ude i fremtiden, for mit vedkommende 🙂

 14. Sara siger:

  To af mine favoritter er klart at forhold kommer i mange størrelser samt at alle drømme er lige meget værd. Jeg synes, det er SÅ vigtigt i vores samfund, at en husmors drøm er lige så meget værd som enhver akademikers. Og det samme gælder jo egentlig vores forhold. Som Steve også siger til Miranda: Ingen ved, hvad der er i et forhold, foruden de to der faktisk er i det. Bum. Hvor bruger man egentlig meget tid (jeg gør i hvert fald) på at måle og veje mit forhold i forhold til andres. I stedet for bare at mærke efter om jeg er glad. Mere svært skal det vel egentlig ikke være 😀
  – Sara // http://www.sarasskab.blogspot.dk

 15. Er sikker på min menneskelige IQ stiger, hver gang jeg sætter SATC på 😉
  – Anne

 16. Marie siger:

  Jeg har lige knappet mine skinny jeans and i love it!!!! Jojo det er skam dejligt at ha tabt sig, men intet slår følelsen af at knappe bukserne og de endelig sidder perfekt igen efter at ha skreget ondskabsfuldt af mig i to år hver gang jeg åbnede skabet;-)

 17. Camilla siger:

  Åååh, et dejligt indlæg!
  Jeg sidder selv her fredag aften, og ser Sex and the City. De fire er så gode eksempler på stærke, moderne og selvstændige kvinder – Og du ligeså!
  Tak fordi at du deler din verden med os!

 18. Ida siger:

  Efter at have læst det her indlæg, var jeg altså nødt til lige at se Sex and the City: The Movie igen… Der var trods alt 3 uger siden, jeg så den sidst! 😉

 19. Trine siger:

  Jeg elsker SATC lige så meget som dig og er vild med disse indlæg 😀 Keep ’em coming!

 20. Nanna Hansen siger:

  Åh, sådan et hyggeligt post. Jeg er selv helt tosset med Sex and the City og kan se det om og om igen. Selvom det for mig mest af alt bare er hyggelig underholdning, kommer pigerne virkeligt med nogle guldkorn en gang imellem – som vi alle kan lære noget af.

 21. Frk. Dahl siger:

  Jeg elsker det her indlæg !

 22. Celia siger:

  Jaaaaa!!! Fantastisk indlæg, søde Cathrine! Jeg er vild med det. Og SatC! Jeg må snart se serien igen, for det er ved at være aaaalt for længe siden! Der er virkelig meget at lære af den serie. Er vild med, at du skriver, at alle drømme er lige rigtige! SÅ vigtig pointe, som jeg virkelig synes drukner totalt i vores tid. ÅH, hvor har vi travlt med at dømme alle. Har en veninde, der venter sit første barn, og selvom mange måske synes, hun er for ung, så ved jeg, at det er hendes største drøm at være mor. Og jeg er SÅ glad på hendes vegne!
  Tak for lige at opsummere de mange gode ting, man kan lære af SatC! God weekend til dig. <3

 23. Skønt C! Bare skønt!
  Selvom jeg er ret ung, så er jeg allerede kommet langt på den der “hvis han ikke kan lide mig som jeg er / ser ud / opfører mig nu – jamen så er det bare ærgerligt for ham” For jeg kan bare ikke klare tanken om at jeg bruger en hel masse god tid på at tude, når jeg kunne bruge den på at være glad og være glad for mig selv i stedet. 10 sekunders negativitet, er 10 sekunders tabt lykke.
  Og så husker jeg mig selv på at “Jeg kan sagtens leve uden en mand – men der er bare nogle mænd jeg ikke har lyst til at leve uden.”
  Altså – man skal passe på med (i hvert fald når man er så ung som jeg, men også senere) at sige at man ikke kan leve uden ham – eventually, you end up believing that! Så man KAN sagtens leve uden ham, men man har bare ikke lyst til at undvære ham.

 24. Rebecca siger:

  Sikke et dejligt indlæg. For mig er SATC virkelig en serie, der har ændret mit syn på flere ting.
  Synes især din pointe med at forhold kommer i mange størrelser er rigtig vigtig. Alle mennesker og forhold er forskellige, og ingen får glæde af at sammenligne sig med andre. Jeg prøver stadig at blive bedre til ikke at sammenligne mit forhold med andres. For det nytter ikke noget at blive trist over, at man ikke har fået blomster (eller hvad det nu kan være), mens ens veninde har. Andres forhold skal ikke sætte rammerne for mit forhold.
  Det endte måske med at blive en masse pladder.. Men jeg skal i hvert fald bruge søndagen med mine fire veninder fra New York 😉

 25. Simone siger:

  Tror jeg vil smide mit tømmermændsramte korpus i sofaen med et afsnit SATC… Tak for fantastisk god søndagslæsning! 🙂

Send en besked