Top

16 ('grønne') festkjoler (og tips til bæredygtig shopping)

10.06.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Glædelig miljø-pinse-mandag!
Har der ikke været usædvanligt mange helligdage i denne maj og juni? Eller har de bare ligget hensigtsmæssigt for alle lønmodtagere i hverdagene, derfor været nemme at bemærke?
I dag tager jeg ind til Nyboderne ved frokosttide, for Gyldendal har sat et stort loppecirkus/talk/event op alt sammen med rod i bæredygtighed – det er ganske gratis ( I kan finde information her) og jeg har en snak med @miljomullen’s PA, Emilie Lilja, omkring hverdagsbæredygtighed, hvordan vi er kommet igang, dårlig klimasamvittighed osv. osv. hvis I har lyst til at se med. Det bliver helt nede på jorden og meget mere end samtale end et stort forkromet set-up.
Og apropos. #miljømandag. Jeg bliver jævnligt spurgt, om jeg ikke vil lave en collage med sommerkjoler, badetøj, overgangsjakker osv. osv. Collager og det klikbaserede indhold har jeg langsomt bevæget mig lidt mere væk, bevidst eller måske ubevidst. Selv om der selvfølgelig kan være økonomi i det for mig med affiliatelinks, så synes jeg måske ikke, at en ugentlig lokke-fælde er helt rigtig længere, når jeg selv cirkulerer mere og mere omkring en somewhat bæredygtig tilværelse.
Men må man bare slet ikke shoppe så? Hvis man gerne vil begå sig på bæredygtighedens sti? Skal det være alt eller intet? Nej. Og jeg køber også stadig nyt tøj. Til gengæld gør jeg det i langt mindre grad end før. Før i tiden ville jeg sidde klar ved computeren en gang om ugen, når H&M lagde nyt tøj på webshoppen og synet af ‘New arrivals’ var den nemmeste måde at få pulsen til at stige let. Og så køber jeg bedre.
Og hvad betyder bedre? Bedre og (mere) bæredygtig shopping?
At handle bæredygtigt har for mig flere sider.

Er det genbrug?

 • Hvis det er nyt…

Er det så produceret under ordentlige forhold? – også rent socialt!
Er det lokalt produceret?
Er det produceret af bæredygtige materialer?
Er det produceret af ‘dead stock’? (Dvs. reststoffer)

For mig er det vigtigt at inkorporere mere og mere vintage i min garderobe – det har jeg faktisk dyrket i en del år. Både fordi det er det mest bæredygtige at købe noget, der allerede findes. Men for mit eget vedkommende også fordi, jeg ELSKER at finde noget, ingen andre har. Ved at købe vintage/genbrug sørger jeg for ikke at holde produktionen oppe (jeg har et sted læst noget med, at hvis vi stopper al tøproduktion nu og her, så har vi så meget materialeoverskud og tøj, at vi har nok til de næste 20-30 år uden behov for at skabe nye materialer – men husker ikke kilden).
Men køber vi nyt, så er der stadig bæredygtige valg at træffe. Fx ved at kigge på bæredygtige kvaliteter. Her har Grøn Forskel faktisk en ret fin lille guide at læse! Fx er tencel en af de rigtig gode og spændende kvaliteter. En regeneret træfiber fra FSC-mærkede skove, som produceres i et lukket forløb, som derfor ikke forurener. Det er det samme more or less som lyocel og begge dele minder om viskose. Dog kan man vist ikke genanvende Tencel lige nu – og det er jo en ret vigtig del, når vi taler ‘close the loop’ i modeverdenen. Det kommer velsagtens snart! En anden ting er købe lokalt produceret, som fx Sofie Sol Studio, der sidder inde ved Israels Plads og syer i en gammel cykelkælder.
Så vil jeg skal samle lidt inspiration til festkjoler, som I har bedt om, med de (lidt mere) bæredytige øjne, så kunne det så således ud. Jeg har inkluderet en del forskelligt, men alle kjoler herunder har et bæredygtigt islæt. Om det er lavet af dead stock, om det er vintage (den fine, lyseblå kimono fra Japan man kunne bruge den som sit ‘something blue’ som brud – eller få den lagt lidt op og brugt som kjole, som jeg gør med min! SÅ flot). Om det er lavet af genanvendt polyester eller Tencel.

Er der noget fint herunder? Eller bliver de for kedelige, sådan uden palietter? Nogen må gerne lave bionedbrydelige palietter please! Ligesom Bio-glitteret til øjnene

Jeg er ikke 100 % grøn i min shopping, den er der ikke hver gang for mig. Men jeg er blevet meget mere bevidst, og jeg er meget mere og bedre på vej end for et par år siden.
 
rockpaperdresses, kjole collage, kjoler til bryllup 2019

Enkelte af disse er reklamelinks:
 1. Gul kjole fra Month of May, syet af reststoffer
 2. Blå kjole i hør- og tencelblanding fra Mara Hoffman
 3. Pink kjole af lyocell fra H&M
 4. Vintage japansk kimono fra Ohayo
 5. Kjole i genanvendt polyester fra & Other Stories
 6. Rød vintage kjole fra Collect23
 7. Blomstret kjole af genvundet polyester fra H&M
 8. Grøn kjole i genanvendt polyester fra Weekday (også i denne her vidunderlige version)
 9. Dusty pink kjole fra Skall
 10. Mintgrøn kjole af lyocell fra H&M
 11. Lyserød kjole i viskose fra Designers Remix (fra deres bæredygtige kollektion men hvordan den er bæredygtig fremgår ikke)
 12. Mørkeblå kaftan i GOTS-certificeret økologisk bomuld fra Aiayu
 13. Blomstret kjole i hør- og tencelblanding fra Mara Hoffman
 14. Rød kjole i lyocell fra Mother of Pearl
 15. Hvid kjole i genanvendt polyester fra & Other Stories
 16. Blomstret vintage kjole fra Collect23

16 kommentarer

 1. Camilla Schmidt siger:

  Hej Cathrine
  Lidt en anden boldgade, men hvad skete der med Podland? Er du stadig en del af det?
  Tak for en god blog.
  Vh Camilla 🙂

  1. Cathrine siger:

   Jeg gik faktisk ud af det tilbage omkring januar 2018 – det var for meget for mig både med blog, fertilitetsbehandling og en startup. Det lever stadig, men jeg er ude af det. Tak fordi du læser med! KH

 2. Mie siger:

  Måske har du på et tidspunkt lyst til at lave et indlæg om, hvad der egentlig kan være gode spørgsmål at stille i tøjbutikken, hvis man gerne vil have svar omkring bæredygtighed?
  Jeg har forvirret en del ekspedienter ved at spørge “hvad kan du sige om bæredygtighed i dette her produkt?” – det er for ukonkret.
  Jeg gad godt have en vifte af konkrete spørgsmål at stille – både omkring materialer og produktionsvilkår.

  1. Anna siger:

   Det ved butikken intet om 🙂 og du kan være sikker på, at er der bare det mindste “bæredygtigt” over produktet, så markedsfører de sig på det – enten diverse former for certificeringer eller slet og ret skriver, at det er et bæredygtigt valg (hvilket er et 100% fortolkningsspørgsmål). Så måske lidt pessimistisk, men tænker stadigt det er ganske godt af efterspørge personalet om disse ting omkring produktets livscyklus. På den måde ved de, at det er efterspurgt og kan sige det videre til højerestående beslutningstagere og overveje, hvad de tager ind i butikken.

 3. Jeg kan slå et slag for Ecoture som er dansk designet bæredygtigt tøj. Prisen er i den lidt høje ende, men det er rabat ved at købe i forsalg – altså før det er produceret. Jeg har et par kjoler, en vinterfrakke og en poncho der fra.
  Tak for gode vinkler på alt det med forbrug, klima, bæredygtighed osv.

 4. Mathilde siger:

  Hej Cathrine,
  Det ændrede fokus eller tankegang på bloggen er påskønnet, og gør den for mig i hvert fald mere spændende og relevant, så godt arbejde! En enkelt ting, som virkelig er småtteri, men jeg ligger mærke til det hver gang jeg besøger bloggen, tænker du at opdatere din alder i profilteksten, eller vil du gerne være 28 forevigt? Det er flueknepperi, I know, men af den allermest velmenende slags.
  Jeg har også et forbrugsorienteret spørgsmål, har du nogen anbefalinger eller erfaringer med bæredygtige strømpebukser? Særligt af bomuldsslagsen, men også den tyndere sommerlige slags? Jeg ved der er både Swedish Stockings og Dear Denier af nylon eller polyester slagsen, men de er dyre i min optik, så medmindre de også er mere slidstærke end andre af den slags så er de ikke så attraktive.
  Tak for en dejlig blog, og tillykke med sommerhuset.
  Mathilde

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg kan ikke finde ud af at ændre det – det er så skide irriterende, haha! Jeg tror simpelthen jeg må betale mit techhold for at fikse det.
   Jeg ville faktisk foreslå SWEDISH STOCKINGS og DEAR, men der er også Thought – kender du dem? https://www.wearethought.com/accessories/bamboo-tights/
   Og tak Mathilde, for ros og lykønskning ! KH

  2. Matilde siger:

   Hej Mathilde
   Af hvad jeg har erfaret, er Swedish Stockings også mere slidstærke end andre strømpebukser.
   Selvfølgelig især de tykke varianter, men de tyndere holder også længere tid end hvad jeg er vant til af dem jeg har prøvet fra fx Hudson til ca 90 kroner.
   Mvh en anden Matilde

  3. Amanda siger:

   Heist har virkelig gode strømpebukser der holder vildt længe og aldrig glider ned 🥰 ved ikke mht bæredygtighed – men går ud fra de er ok!

   1. Mathilde siger:

    Tak for jeres svar alle sammen, dem tager jeg til overvejelse.
    Mathilde

 5. Sarah siger:

  Jeg har været glad for Swedish Stockings. Men jeg synes det var lidt ærgerligt, da jeg nu har et par der er i stykker, at man selv skal betale for at sende dem tilbage til dem, for at få dem genanvendt. Man får godt nok 10 % på et nyt par, hvis man gør det, men det er jo bare mersalg i mine øjne. Så jeg håber at der er en dag bliver en form for collect i de butikker, hvor man kan købe dem, hvor man så også kan aflevere dem tilbage ❤️
  Bare en tanke herfra. Jeg synes jo klart det stadig er bedre at de er lavet af genanvendt nylon fremfor nyt som andre strømpebukser. Bare ærgerligt når den bæredygtige cyklus bliver besværlig og dyr.

  1. Cathrine siger:

   Åh ja det er da et kæmpe minus – alt viser, at jo lettere du kan gøre genanvendelse, jo mere simpelt – jo flere gør det. Det er virkelig dumt af dem ikke at lægge returporto eller noget på prisen, så man gratis kan returnere. KH

   1. Sarah siger:

    Helt enig.
    Ville også bare lige gøre opmærksom på det. Synes stadig det er sejt de gør noget og alt er bedre end ingenting. Nogle gange ville man bare ønske at vi kunne rykke os lidt hurtigere 🙈 Kh

    1. Cathrine siger:

     Det er det nemlig – alt bedre end ingenting, men så tænker jeg også, så gør det da lige gennemført 😀 KH

 6. Maria siger:

  Jeg bliver simpelthen nødt til at sige, at HM på ingen måde er bæredygtigt. Ja, så kan det godt være, at de producerer noget tøj en genbrugsmaterialer, men deres arbejdsforhold er forfærdelige, der har været så mange sager, hvor de har lovet at ændre forholdene, men der er intet sket. Det er klassisk at store multinationale selskaber laver et CSR stunt og afleder folks opmærksomhed med en linje af “bæredygtige” produkter og genbrug af tøj, men det er jo totalt falsk, når langt størstedelen af deres produktion forurener ligeså meget, som den plejer, og deres ansatte – ofte kvinder – arbejder til lortelønninger, der ikke kan forsørge deres familier, under dybt kritisable forhold på fabrikker der fra tid til anden falder sammen omkring dem. Sager HM er blevet gjort opmærksom på flere gange; men som de intet drastisk har gjort for at ændre. Man skal ikke købe et produkt fra HM og tænke, at man har gjort enten kloden eller mennesket, der har produceret det, en tjeneste

 7. Maria siger:

  ..og der er nogle forskellige aktører, som laver bæredygtige pallietter, man kan finde nogle profiler på Instagram! Men tror pt mest de indgår i designertøj, de har ikke nået high street kæderne endnu desværre

Send en besked