Styr din brandert? "Det kan du selv gøre!" - ROCKPAPERDRESSES
Styr din brandert? “Det kan du selv gøre!”

Indlægget er lavet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen

Selv om jeg sidder med internet her i Loshoto, jeg snildt kan overhæle på gåben, så er det her et indlæg, jeg vil poste.

Jeg har som de fleste andre danske unge (og voksne, dem sker det jo også for) haft et par gevaldige baldreture, men en af dem går over i historien som et mareridt. Jeg har været lidt i tvivl, om jeg egentlig skulle dele denne oplevelse med jer, da den stadig fem år efter står som noget af det mest skrækkelige, jeg har oplevet. Men det handler lidt om at passe på hinanden og på sig selv. Især når man blander alkohol ind i en ellers sjov aften.

A og jeg havde været kærester i ca. et halvt år, da han skulle hente mig fra en gymnasiefest. Jeg havde været sammen med min bedste ven B meget af aftenen, og jeg har i et forsøg på at samle stumperne fra en knust aften, regnet mig frem til, at jeg har brugt knap 70 kroner i gymnasiets bar. Når man ikke er øldrikker, så svarer det ca. til 2 genstande; smirnoff ice. Jeg havde været med til hele festen; danset til Katy Perry (I imagine), grinet, sladret. Jeg husker hele aftenen stjerneklart, og jeg husker også, hvordan jeg gik fint på benene og selv fandt mit overtøj, da det var pickup time. Stod og grinede med B udenfor gymnasiets tunge døre, mens vi ventede på, at Gøg og Gokke skulle hente os.

? Jeg sætter mig ind i bilen, vi når lige ud over skolens bomme, så skal jeg kaste op. A trækker ind til siden, jeg åbner døren og kaster op mellem benene. Og 3-2-1 så falder jeg om. Vælter bagover i bilen. Jeg kan høre, A kalder på mig febrilsk og forsøger at få mig op, jeg kan høre at han ringer panikslagen til B og hendes kæreste og får dem til at vende om og komme tilbage. Jeg kan høre bilen kører op på siden, B der kalder på mig. Men jeg kan intet gøre. Min krop er fuldstændig lammet. De ringer 112 og får fat i en ambulance. Jeg ligger altså indover forsædet, jeg kan høre alles panik, angst. Min kæreste der græder (nu græder jeg helt af at tænke på det), men min krop føles som bly. Jeg kan ikke åbne munden, jeg kan ikke åbne øjnene, jeg kan ikke rygge på kroppen. Ambulancen ankommer og den ene redder gnider hårdt sine knoer mod mit kraveben. Jeg tror, jeg laver en krampagtig bevægelse. Jeg bliver lagt på båre, og kørt af sted til Hillerød Sygehus. Min kæreste kører lige bag ambulancen, vi er dødsforelskede ? tanken om ikke at skulle være sammen er ubærlig. Jeg bliver taget imod af et hold sygeplejersken, og den svenske sygeplejerske spørger konsekvent; ?har ni drukket for mycka tequila??. Det ved jeg jo, jeg ikke har. Men de får mig ud af tøjet, og jeg bliver lagt i seng. Jeg er ved bevidsthed hele vejen. Blodprøver bliver taget ? med min hysteriske skræk for nåle når de kun et glas. Nok til halvdelen af de toksilogiske undersøgelser. Der bliver ro på omkring mig. Jeg får en flaske i munden med aktivt kul, og så kommer de tilbage med en promilleberegning. Min krop har reageret voldsomt på den smule alkohol; jeg var ked af det i den periode, og så havde jeg få timer inden fået menstruation. Min krop var meget udsat på det tidspunkt ? pludselig slår 2-3 genstande benene væk under mig. Jeg  har sidenhen tænkt, at jeg aldrig nogensinde vil byde min familie, min kæreste, min bedste veninde sådan en oplevelse igen.

Det er så svært at forudse, hvordan kroppen vil reagere på alkohol. Menstruation kan gøre påvirkningen stærkere. Et trist sind. Stress. En øl er ikke bare en øl ? øllen reagerer med dig, der hvor du er. Den kan gøre dig skingrende skør, voldelig, trist, overfølsom. Overkærlig.Og på sigt kan den gøre dig skidesyg. Jeg har selv oplevet alkoholmisbrug i min barndom ? ikke forældre, men en forælders kæreste ? og det ødelægger. Ikke kun ham selv ? manden lever ikke længere i dag ? men også alle omkring ham. Hans venner, familie. Kæreste. Kærestes børn.

Jeg har tænkt meget over, hvordan jeg dog skulle dele mine tanker om alkohol med jer, for jeg nyder ligesom de fleste andre voksne mennesker et glas vin i weekenden, og jeg kan også nyde den positive, afslappende effekt af alkohol. Jeg er absolut ikke hellig. Men i sidste ende er det et rusmiddel, et totalt socialt accepteret rusmiddel. Det er sjældent (som i aldrig), jeg oplever, folk hive en spliff op af lommen efter aftensmaden. Tror de fleste ville glo. Men en Gammel Dansk til morgenmaden, en Fernet mod dårlig mave, en øl til frokosten. Helt normalt. Det er der ingen, der siger noget til. Jow alt med måde ? hvis man kender måden. Mange af vores sociale relationer er bundet op på alkohol. Og nu er jeg absolut ikke fan af at præke ? vi har alle råderet over vores eget liv. Men lige netop alkohol er en fandens karl, og nogle gange kan det være stærkt at gribe ind og støtte; det er svært at sige til sin veninde, har du ikke fået nok nu? Eller til mor eller far; skal du ikke holde igen? Vi vil helst ikke blande os; ?de har nok styr på det?. Men det har man altså ikke hver gang.

Alkohol kan være altødelæggende; både for os selv, vores krop, men også for vores omgivelser. Jeg ville ønske, A aldrig havde oplevet mig ødelagt, liggende livløs i bilen. Jeg ville ønske, min mors ekskæreste havde stoppet i tide, så han måske kunne være i live i dag. Hvis nogen havde brudt ind og hjulpet på vej, så var det måske gået bedre? Alkohol trækker ca. 60 forskellige sygdomme med sig, og jeg tvivler på, at det ville være tilladt at sælge, hvis det blev opfundet i dag. Hvis din veninde/far/bror/søster/mor/moster/osv. ikke selv kan sige nej til alkohol, så synes jeg faktisk, det er helt i orden at hjælpe på vej, støtte og sige nej sammen.

Er I gode til at blande jer i jeres venners alkoholforbrug, eller synes I man skal holde sig for sig selv? Det vil jeg mega gerne høre! Er det op til os selv at styre branderten?

Ja man skal tage ansvar for sig selv, så godt man kan, men med et så socialt accepteret rusmiddel, så kan det være svært at stå alene med et nej til drink nummer 2/3/4? Det kræver lidt mod at spørge ind til sine venners drikkevaner, men på den anden side kræver det også sit at sige nej tak til alkohol. Især de dage hvor man måske føler, man har mere brug for den ekstra drink, fordi man har kærestesorger eller er udkørt.

47 kommentarer
 1. Hold op et modigt indlæg, både din historie og dine refleksioner omkring alkohol. Dejligt at du tager debatten op.

 2. Hmm. Kom egentlig herind for at råbe op om, at der fandme ikke er nogen, der skal tage min alkohol fra mig! I stedet læste jeg din ret skræmmende historie og blev lidt ramt. Tak for det.

 3. Jeg synes det er et ekstremt vigtigt, men samtidig også ubehageligt emne! Selv drikker jeg sjældent. Men min kærestes mor derimod, hun går til den. Men man kan jo ikke blande sig i sin svigermors drikkevaner? Børnene blander sig ikke? Hvorfor skal jeg så komme og være bedrevidende? Men fakta er at jeg er så bange for at hun ikke kan styre det og at det slår tilbage en dag.

 4. Hvordan fanden gør du det, Cathrine? Jeg er ellers ved at være så træt af alle de “ambassadør”-indlæg, som særligt BD-bloggere gør sig i. Det er gode budskaber, men selv HPV-vaccine-opfordringerne bliver trættende, når man har læst 10 versioner af dem. Men så kommer du. Og skriver selv disse “masseindlæg”, så det er personligt og indlevende. Det er så hamrende godt. Du kan virkelig noget særligt med ord – og så tror jeg også, at det gør den helt store forskel, så meget du deler af dig selv. Så TAK!

  //Caroline

 5. Uf, det er et svært emne du tager op, især for en tøs som mig, der nu selv er igang med sidste år på gym. Alkohol er en del af min hverdag, ikke fordi jeg eller nogen omkring mig drikker en tirsdag aften, men fordi man en tirsdag aften sagtens kan mødes med venner og veninder og snakke om den forrige eller den kommende weekends byture. Jeg ved, jeg ikke er slem til det der med alkohol, jeg drikker absolut ikke hver weekend og slet ikke torsdag, fredag, lørdag, men når jeg drikker ryger der nok oftest for meget indenbords, og jeg har også (for ganske nyligt) kastet op alt for tidligt på aftenen og skamme mig, når man mødtes med vennerne derefter.
  Anyway, jeg synes, alkoholen har taget overhånd i vores ungdomskultur! Det er sjældent, jeg mødes med venner og veninder uden for skolen, hvis ikke der er alkohol indblandet. Derudover så flød vores første gymfest, som vi havde for en måneds tid siden med bræk! Især pigetoilettet var fyldt med – især 1.g’er – der nu rigtig fik lov til at feste nu hvor man var blevet “stor” og i stedet ender de på toilettets gulv med hovedet i toilettet med en fremmed pige, der ringer til deres forældre.
  Alt dette betyder, at vores gymnasium nok indfører, at alle under 16 eller 18 ikke kan købe alkohol til festerne. Det er et lille skridt, men dog et skridt i den rigtige retning, hvis jeg skal sige min mening! Jeg ønsker ikke at jeg selv eller nogen andre skal opleve alle ulemperne ved alkohol! (Den besked blev vist lang! )

 6. Hold nu op et godt skrevet indlæg. Jeg har selvfølgelig også mine historier med alt for meget alkohol indblandet, men efter jeg er blevet ældre har jeg forstået hvad den gør ved min krop og min psyke. Alkohol påvirker mig enormt psykisk og drikker jeg mig fuld kan jeg risikere at være virkelig deprimeret flere måneder efter. Det har jeg ikke lyst til og derfor siger jeg ofte nej til alkohol. En enkelt øl eller et glas vin i ny og næ drikker jeg selvfølgelig, jeg er ikke hellig, men det er som om når jeg siger nej derefter synes folk man er virkelig underligt fordi jeg ikke gider drikke mig pisse fuld. Det er næsten mere acceptabelt man drikker sig fuld til en fest end man ikke gør det. Det er sgu underligt!

 7. Tak for et velskrevet og virkelig vigtigt indlæg. Alkohol ødelægger så mange liv, og det er så vigtigt at man husker at passe på sig selv. Det er vildt modigt af dig at fortælle din historie, og den giver virkelig stof til eftertanke. Du gør det super godt. Respekt, og tak for det 🙂

 8. Det er sjovt som det indlæg skulle komme lige i dag: min veninde og jeg sad tidligere og snakkede om en fælles ven og hans drikkevaner/måden han regerer på. Til hverdag er han en sød, blid og mega intelligent ven/kæreste/you-name-it, men når han drikke kan han ikke styre det, og han ved ikke selv, at han har været ulidelig, når han bliver ædru igen. De sidste MANGE gange, vi har festen sammen, er det endt med, at han 1) har brækket sig tidligt på aften 2) har taget på samtlige piger (til stor sorg for hans søde, søde kæreste!) og 3) trukket mindst 2 mennesker ud af festen fordi de nu skal sørge for, at han ikke kommer galt afsted/rammer spanden. Det er en meget ubehagelig oplevelse at opleve et menneske have så lidt styr på sig selv, og i sidste weekend gik det så vidt, at han blev nægtet adgang pga. voldelig adfærd. NU ER DET NOK, og det har du bare bekræftet mig i. Når han ikke selv kan styre det, må vi hjælpe ham – på en god måde, så han ikke ødelægger flere aftener for os andre, og i sidste ende sit liv. For hans egen skyld! Så tak. Tak for din ærlighed, og hvor er jeg ked af, at høre hvordan det gik dig. Jeg vidste virkelig ikke, at det kunne gå så galt med ‘så lidt’. 🙁

 9. Hvor er det fedt, at du står frem med en så voldsom historie Cathrine. Det er netop sådan noget der rent faktisk rykker noget i en, som gør at man kommer til at tænke. Den personlige historie er så vigtig i sådan nogle sammenhænge!
  Det er så fint skrevet, og jeg kommer selv til at tænke på, den aften jeg, kraftigt påvirket af alkohol løb ud foran en bil, og blev ramt. Jeg husker ikke selv noget, men har fået det genfortalt af nogle venner, der oplevede det. Ret forfærdeligt at vide at det var så tæt på at gå galt. Der skete dog ikke noget videre med mig – jeg var heldig, men ikke alle er heldige…
  Tak for dit fine bidrag til kampen imod disse ting! 🙂

 10. Tak for en nice blog.

  Men jeg har et spørgsmål (komplet urelateret til dette indlæg)- du postede engang en collage med sweatshirts med kæmpe dyrehoveder. Jeg har søgt og søgt, men kan ikke finde det. Det ville være en kæmpe hjælp hvis du kunne finde det link til mig eller fortælle, hvem det nu var som forhandlede dem?

  På forhånd tak!

 11. Jeg har selv et lidt stramt forhold til alkohol. I min sene barndom blev min far arbejdsløs og prøvede ihærdigt at drukne sorgerne. Som bekendt er alkohol ikke en løsning, og problemet blev værre og værre. Han blev dog kun ubehagelig 2 gange i alt i en lang årrække, men historien “endte” med et hjertestop, 1 uges koma og en mindre hjerneskade + personlighedsændring som følge af hjerneskaden. Her 7 år senere er min far gift med en kvinde der elsker ham højt, han har fået et job han elsker, og han har lært at sige stop efter 1 øl. Han er dog stadig mærket af hjerneskaden.
  Mine egne alkoholvaner er ret sparsomme. Jeg tror jeg har drukket en flaske vin og en øl i alt i 2012. Hvis nisseøl /hvidtøl tæller med er tallet en del højere 😉
  Min kæreste har tidligere haft et alkoholmisbrug, min svigermor har haft et skævt forhold til alkohol og min svigerfar er vinimportør. Det har da kostet nogen sociale relationer da jeg ikke magter at tage til drukfester som den eneste der gerne vil forblive ædru, for jeg bryder mig ikke om at være fuld, og jeg gider slet ikke være hende der altid holder håret for de andre der får for meget.

 12. 1000 tak for at sætte ord på, min tanker om alkohol… Du skriver om de tanker som jeg har gjort mig i mange år, og det skal der altså fokus på!! Jeg forstår ikke hvorfor alkohol skal være omdrejningspunktet for socialsamvær for os unge i dag.
  Da jeg skulle starte på mit studie, var fredagsbaren åben hverdag den første uge plus et brag af en fest om fredagen og for at toppe det tog vi også lige på rus tur om tirsdagen, hvor det stod på massiv druk i 3 dag.. Jeg forstår ikke at det er nødvendigt for den socialerelation kan opstå at der skal være alkohol indblandet.
  RIGTIG fedt at du sætter lys på dette emne, så os som tager stilling og vælge at trække sig lidt ud af drukgenerationen ( er overhovedet ikke hellige, men drikker mig bestemt ikke i hegnet hver weekend) kan se vi ikke står alene.
  Jeg tror nemlig at sådan et indlæg giver nogen stof til eftertanke og forhåbenligt kan få nogen til at ændre der holdning til alkohol lidt 🙂
  Puha det blev en lang svada af tanker 😉
  Tak for din skønne og super ærlige blog, du blev min ynglings blogger efter første gang jeg læste et af dine indlæg 🙂

 13. Kære Cathrine
  Hvor er det dog et vigtigt emne du tager op, specielt ud fra din egen oplevelse! Her kommer så min historie og holdning til alkohol. Jeg har 2 gange oplevet at nogen har puttet noget i min drink på et diskotek, første gang var jeg lige blevet 18, og var til fødselsdag med min daværende kæreste på det lokale diskotek. Jeg kan huske at vi kommer derned og siger pænt goddag til fødselsdagsbarnet og jeg sætter mig med mine veninder og får et par drinks. Jeg går i baren med min veninde og bestiller den næste, og mere husker jeg ikke…
  Min kæreste er heldigvis så sød at få ringet efter min far og han henter os alle og jeg kommer hjem efter flere stop hvor jeg åbenbart har råbt at jeg skulle kaste op, men ingen ting skete. Da vi kommer hjem “besvimer” jeg på madrassen mens min kæreste og hans kammerat ligger i ske i min seng. Det skal lige siges at jeg forinden var bange for at jeg var gravid da jeg var gået over tid, men ikke ville lade en graviditets test ødelægge min aften, så ville tage den dagen efter. Da jeg vågner næste morgen aner jeg ikke hvad jeg har lavet om natten og jeg har de vildeste tømmermænd, dog vågner jeg op til min menustration og dagen blev derfor lidt bedre.
  2. gang jeg oplever dette var for et halvt år siden, hvor jeg er med en veninde i byen efter hendes indflytterfest, og oplever nøjagtigt det samme, har fået fortalt at jeg er gået hjem fra byen uden min jakke og mine sko. Og da jeg kommer hjem lukker min kæreste mig ind og jeg falder sammen tudende i hans arme, og han går i chok, og er sikker på at jeg er blevet overfaldet. Men han kan ikke komme i kontakt med mig, så han hjælper mig i seng og dagen efter aner jeg stadig ikke hvad der er sket.
  Den sidste del af min historie er den del der ligger mit hjerte allermest nær. Mine forældre valgte for et år siden at blive skilt, hvilket i og for sig var hårdt, men også den rigtige beslutning. Dog er grunden til de blev skilt knap så behagelig. Min far har igennem de seneste år udviklet et alkoholmisbrug, der har givet mine forældre nogle forfærdelige kampe internt. Min far har været den bedste far i verden, og jeg tænker ikke tilbage på min barndom som forfærdelig, men jeg kan da godt se der har været episoder der var knap så gode. Det største problem jeg har med min fars misbrug, er helt klart at han nogle gange vælger at køre bil efter han har drukket. Efter mine forældre blev skilt fik min far hjælp på alkoholampulatoriet i en periode, og det gik bedre, men ligeså stille begyndte han at glemme hans aftaler og alkoholen tager over igen.
  Nu er jeg i den ubekvemme situation at jeg har en far, der lever med et dagligt misbrug, som jeg ikke kan gøre noget ved. I en samtale med en psykolog har jeg fået af vide at jeg ingenting kan gøre, da min far ikke kan overkomme sit misbrug før han erkender hans problem.

  Derfor vil jeg bare tilføje, at ja man må gerne spørge ind til bekendtes alkoholvaner, men pas på, for det kan for nogle være en tricker til deres problem.
  Og for guds skyld aldrig gå fra en drink!!

  Tusind tak for den bedste blog, jeg sidder hver dag og ser frem til et indlæg fra dig, og får julelys i øjnene når jeg kan se der er et nyt indlæg.

 14. Wow, sikke et indlæg, Cathrine! Jeg ved faktisk næsten slet ikke hvad jeg skal skrive!! Ikke udover at jeg ikke blander mig NOK i familie eller veninders alkoholforbrug. Ved veninder bliver jeg hende den grå tante som er RØV kedelig og who am I to tell my parents about alcohol?! Jeg har prøvet at snakke med mine forældre om de daglige glas (2,3 måske 4) vin til maden, men det er saatme ikke sjovt at skulle irettesætte en forældre – og om de så lytter er en andens sag 🙁

  Modigt skrevet!

 15. Tak for dit mega rørende og personlige indlæg, det skal du have. Jeg er 15 år og går i 9 klasse og alkoholden er så småt begynde at komme i maverne på folk i nogle af weekenderne. Men jeg har det sådan at jeg drikker ikke andet en en enkel eller to. Det er meget vigtig for mig at jeg kan være den person som næste dag kan stå og ikke have tømmermænd og kan huske det hele, for dem i min klasse holder ikke tilbage. Jeg holdte selv lige fest i lørdags og en pige i min klasse gik for vidt. Hun smaderet vores vasketøjskur(no big deal, men alligevel), væltede rundt på gulvet og hældte drengenes øl ud over dem og var bestemt ikke med at gøre. Det er ikke i orden. Alle i klassen er pisse træt af hende, for at sige det lige ud( undskyld sproget) og derfor har nogen nu valgt ikke at holde fester mere. Det syntes jeg er synd da, det er pisse hyggeligt. Hun har nu gjordt dette flere gange og lærer åbenbart ikke af hendes fejl, som du så tydeligvis har gjordt. Det værste af det hele er at hun ødelægger hele festen og folk går hjem fra en hyggelig aften og at hun ødelægger ting i folks egen hjem, uden overhovedet at have sagt undskyld når man har kommenteret på hendes opførsel i ædru tilstand og har fortalt hende hvad hun har ødelagt.Alkohold er noget forfærdelig noget i nogens liv, folk slår sig selv ihjel mens andre bare hælder ned og tænker sig ikke om. På dette tidspunkt hvor pigen er i samme tilstand selv tre timer efter hun har indtaget noget, ber jeg hende om at nu skal hun (fandme) slappe af og sætte sig ned for føler et ansvar når jeg er hjemme ved mig selv, i mit eget hus. ikke et ansvar over for hende men over for at huset ikke skal ødelægges. Min aften bliver ødelagt og det er jeg for at sige det mildt, skide træt af.

  Tusinde tak for historien og for at åbne om dit privat liv

  Anne-Sofie

 16. Hvor er det dog forfærdeligt hvor slemt det egentlig kan gå, selv når man ikke drikker særlig meget. Men i det mindste var du i trykke hænder, så de kunne hjælpe dig, selv om at det selvfølgelig heller ikke er rart at de skulle opleve det. Selv har jeg ikke nogen problemer med alkohol, drikker dog nok kun en gang om måneden eller en mokai til maden i weekenden eller sådan noget. Til gengæld har jeg i mine forskellige vennekredser altid veninde som er lidt overvægtig og derfor kan drikke måske det dobbelte af mig, hvilket tit påvirker hvor meget jeg drikker, netop fordi der bliver skålet og hun ikke er særlig fuld, og i min lettere fulde tilstand også synes at hun skal have lidt mere at drikke, så jeg drikker automatisk lidt mere end jeg ellers ville, eller måske lige så meget som hende. Hvilket så altid ender i at det er mig der har de slemme tømmermænd… Men problemet er jo at vi altid har det sjovt, mens vi drikker 🙂

 17. Du gør det godt ! Du er den første blogger der laver “den slags indlæg”, hvor du formår at give stof til eftertanke, gøre det meget personligt og ramme mig. Tak 🙂

 18. Hvor er det et fantastisk godt indlæg – og hvor er det bare et sindssygt vigtigt emne! Jeg ville virkelig ønske, at alkohol ikke var sådan en nødvendig social ting – især til ungdomsfester. Måske er jeg bare blevet gammel og fornuftig (lidt tidligt i en alder af 22), men der går godt nok lang tid imellem de vilde byture.. Jeg bryder mig bare ikke længere om, at blive så fuld at man ikke kan styre det! Så hellere et par enkelte drinks, men det er heller ikke altid ok – så bliver man pludselig hende den kedelige.

  Når jeg kigger på mine yngre fætre og kusiner, så drikker de godt nok meget – og ofte – i betragtning af, at de knap nok er startet i gymnasiet! Jeg håber det en dag ændrer sig 🙂

  Keep up the good work! Jeg elsker at du er så personlig – og så skriver du bare virkelig godt!

 19. Jeg vil i hvert fald ikke tage alkoholen fra nogen, men jeg håber, at jeg måske kan give lidt andre tanker omkring det. Tak fordi du skriver, Miriam, det betyder meget for mig, når indlægget her var lidt svært at poste. KH

 20. Det er hamrende svært, det du og din kæreste står i. Det er jo omsorg og kærlighed i står med, som hun måske ikke kan tage imod på det punkt. I virkeligheden ville jeg ringe til Alkohol-linien. Det er alt for svært og tungt at stå alene med det på sidelinjen, når man ingen erfaring har. En veninde i min tætteste kreds, har været igennem samme omgang, men alting går nu i den rigtige retning. Rigtig meget lykke til jer, Laura. KH

 21. Kære Caroline,

  jeg kan ret godt forstå, hvad du mener. De gode, stærke og velmenende pointer kan måske drukne, hvis de er over alt. Men at du så alligevel læser med her – det gør mig så glad og varm. Det var et svært indlæg, men et historien er vigtig. Jeg blev helt varm i kinderne, da jeg læste din kommentar, Caroline, det skal du vide. Af hjertet tak, tak fordi du læste og tak fordi du efterlod dine ord. KH

 22. Malene, du lyder rigtig sej, at du ikke drikker hver weekend, hver dag, hele tiden. Det kræver altså sit at stå imod. Det er trist, at det tager overhånd, sådan var det også i min gymnasietid for rigtig mange. Og selv for dem med de bedste intentioner, kan det gå galt. Måske der er andre i din klasse, der kan få glæde af at læse indlægget? Jeg var i hvert fald skræmt fra vid og sans månederne efter den oplevelse, og den under jeg ingen.
  Jeg har stor respekt for, at du passer på dig selv og også er bekymret for andre. Tak fordi du gav mig dine ord tilbage. Jeg håber, at grænserne kan have en positiv effekt.
  KH

 23. Åh hvor er det altså kedeligt, at det skal have den effekt! Men på samme tid er det også stærkt, at du vælger det fra og lytter til din krop. Det kunne jeg til tider godt lære noget af. Og ja det er sgu underligt, at det er mere FEDT at drikke sig i hegnet end at lade være. Heldigvis kan jeg mærke på mine vennegrupper, at det bliver mere og mere ok at sige nej tak. Det er dejlig udvikling. KH

 24. Tusinde tak, Linnea, hvor er det bare en dejlig kommentar at få med. Især oven på et lidt svært indlæg. Og du har ret, alkohol ødelægger meget for mange. Tusinde tak. KH

 25. Hvor er I seje piger. Tænk en omsorg at bære rundt på, det er stort. Jeg håber, at jeres ven vil tage vel imod jeres kærlighed – evt. kan jeg råde jer til at tage et kig på hjemmesiden, for der er flere gode råd til, hvordan man skal håndtere en situation som denne. Det er synd, hvis han når at brænde ud før tiden er til det. Rigtig meget held og lykke Henriette! KH

 26. For fanden Sidsel Sofie, det lyder absolut forfærdeligt, og som noget ingen skal opleve i livet. Tænk sig, at det endte godt for dig. Der er nogen der holder hånden over dig. Tak fordi du deler din historie også, det er stort. Tusinde tak. KH

 27. Kæreste Cecilie, tusinde tak fordi du deler din egen historie her på bloggen. Hold op hvor er det vidunderligt, at din far har en kvinde ved sin side, som elsker ham højt og som passer godt på og hjælper ham på rette spor. Jeg kan kun forestille mig, at det må have været uuholdeligt for jer alle omkring ham.
  Du er sej, at du selv har taget et standpunkt, det har jeg stor respekt for. Igen, tak fordi du deler dine tanker, C. KH

 28. Tusinde tak Kijo, hvor er det altså fedt, at du også stiller spørgsmålstegn ved alkoholen! Du står bestemt ikke alene, det kan jeg også fornemme på alle kommentarer på indlægget. Jeg holder altid af en “svada”, haha, det er så dejligt og bekræftende for mig ligeså, at høre at jeg ikke er alene med tankerne. Det er stort og stærkt at tage et standpunkt – det er meget nemmere at følge strømmen. Tak for dine søde ord, Kijo!
  KH

 29. Hold kæft en flok pussies herinde. Ikke andet end en smædekampagne mod alkohol, som de fleste sagtens kan håndtere, men da et fåtal af befolkningen har problemer med at styre det, så skal vi også have alkohol forbud ligesom med cigaretter? Utroligt så mange der går ind for frihedsberøvelse fremfor personligt ansvar. Jeg er pisse træt af ikke at kunne ryge en cigaret når jeg har lyst, Og ville sgu gerne hive en spliff frem efter aftensmaden, hvis ikke det var så taburamt! Tror dog du (Cathrine) har ret i, at alkoholen ikke ville være lovlig, hvis den kom frem i dag, og den eneste grund til den ikke er bandlyst (endnu) er fordi det er en indgroet del af samfundet. Hash er både sundere og mindre sundhedsskadeligt, men det fik medicinal industrien gjort ulovligt for mange år siden efterhånden og det er først indenfor de seneste år ved at gå op for folk, hvor meget de er ført bag lyset, da mange ting, som cannabinol og THC har mange gavnlige effekter. Cannabis kan f.eks. forebygge og kurere kræft, hvis man udleder de rigtige ting fra det, men det er lidt svært, når det er ulovligt at dyrke.
  Men for lige at komme tilbage på sporet, så synes jeg da også det er skidt, hvis man ikke kan snakke sammen uden alkohol, men synes det ville være værre at begynde at lave flere forbud ala tobakslovgivningen. Jeg har et fint forhold til alkohol, som jeg indtager højest en gang om ugen, men jeg drikker ikke et glas vin i hverdagen eller en øl til frokost. Jeg drikker for at blive fuld og hygger mig gevaldigt med det. Bliver altid kun mere glad og snaksalig af alkohol, men har aldrig BRUG for det eller HUNGRER efter det… Det samme med Hash, som jeg nyder at slappe af med en joint i ny og næ, hvilket sørger for jeg undgår stress og får en helt anden ro i kroppen.
  Har ikke været syg i rigtig mange år, og som et godt gammelt ordsprog siger “One Spliff a day, keeps the doctor away”

  Jeg synes det er for dårligt at de brodne kar skal diktere loven, så alle os, der godt kan finde ud af styre vores forbrug/misbrug, efterhånden bliver kylet ud i krogene for at smugryge eller andet. Heldigvis tror jeg ikke det kommer til at ske med alkoholen, da det vil skabe ramaskrig af en anden verden, hvis det forsøges ulovliggjort.

  Vi er over 7 milliarder mennesker på jorden og det er ca. 6 milliarder for meget til at miljøet kan holde til det, så hvis nogle mennesker ikke kan styre deres forbrug af narko eller alkohol og slår sig selv ihjel, kan jeg sgu ikke have ondt af dem, for det gavner kun moder jord, hver gang en tosse slår sig selv ihjel. Væk med ulandsbistand og ind med personligt ansvar for vores handlinger. Det er iorden der lovgives om ting, hvor man direkte skader andre fysisk, psykisk eller økonomisk, men når det udelukkende handler om en selv, så mener jeg sgu ikke nogen som helst skal blande sig, bestemt ikke staten! Selvfølgelig er det iorden for et familiemedlem eller en ven at blande sig, hvis man synes, der er en der er ved at komme ud på et skråplan, men vil personen ikke hjælpes, må det sgu bare være det!

  Derudover har jeg da en drukhistorie omkring en millard gange mere skræmmende end dit “2 genstande og jeg var ved at dø” mundgejl.
  Nytårsaften for 12 år siden, da jeg gik i 9. klasse, vågnede jeg op nytårsdag helt nede bagerst i hjørnet af haven, bag en kæmpe snebunke, på den grund hvor festen aftenen før havde foregået. Da jeg vågnede anede jeg ikke, hvor jeg var, og det tog mig ca. et kvarter at få kæmpet mig op på benene, som jeg knapt kunne mærke. Da jeg endelig har fået rejst mig og fundet ud af, hvor jeg befandt mig, begyndte jeg at bevæge mig hjemad, og da jeg havde gået et par hundrede meter kiggede jeg ned på mine fødder og fandt så ud af, at jeg kun havde én sko på. Mine fødder var så frosne, at jeg ikke kunne mærke det. Nå, men hjem i varmt bad og ind og lægge mig under en dyne og 3 tæpper. Det sidste jeg husker fra aftenen før er at jeg sad ude i skuret og røg sammen med en ven og på det tidspunkt, var jeg så fuld at jeg kun kunne sige én sætning og stort set ikke bevæge mig, så hvordan jeg har fået forvildet mig ned i hjørnet af haven bag en snebunke, hvor ingen kunne finde mig eller anede jeg var, og samtidig har afsat min ene sko i hønsehuset er til dags dato stadig en gåde.
  2. nytårsdag er jeg frisk igen og har på ingen måder tanker om at nu skal hele verden fandme have af vide, hvor galt det kan gå med alkohol og nu skal der fandme strammes op og så videre og så videre. Næh. Jeg ved sgu godt, at det var min egen fejl. Jeg skulle være stoppet tidligere og det har jeg så lært siden og har aldrig haft en skræmmende oplevelse med alkohol siden. Man bliver nødt til at finde sine egne grænser og om den går ved 2 øl eller 30 er ligegyldigt, så længe du lærer af det. Men derfra til at belære andre, synes jeg, der er meget langt.

  Sjovt nok, kom hele denne kommentar ikke efter jeg læste dette indlæg, men efter jeg læste en follow-up med følgende “Det må gerne være sejt og helt i orden at sige nej til alkohol, ligesom vi på få år har skabt en kultur, der hedder, at det er stærkt at sige nej til tobak.”
  Det er så diametralt modsat af mine holdninger at en en tusinde del kunne værre nok.
  Det er netop at prøve at belære folk og starte en smædekampagne. Jeg synes bestemt ikke det er stærkt at sige nej til alkohol, cigarretter, stoffer eller noget andet rusmiddel for den sags skyld. Det er derimod stærkt at træffe sine egne individuelle valg, om det så er at gå imod sine klassekammerater og holde sig ædru til fester eller gå imod helsefreaks og nyde sine cigaretter uanset, om nogen såkaldte eksperter, mener det er dårligt for mit helbred. Det er sukker og fedt sgu også. Det kan ikke være rigtigt at jeg skal have folk til at fortælle mig, hvad jeg må indtage og hvornår. Det rager sgu ikke andre om jeg har lyst til at ryge 40 smøger om dagen og (måske) leve et par år mindre, hvis jeg nu har det godt med det??? Min farfar var kæderyger og blev over 90 år gammel, så jeg tvivler sgu på at min ene pakke om ugen, skulle gøre den store skade!
  Hvis jeg har lyst til at smadre min lever med alkohol, hver dag, så skal jeg da ha lov til det. Ikke at jeg nogensinde kunne have lyst til det, men vil bare gerne have min frihed til at gøre, hvad jeg har lyst til!

  Undskyld, hvis det lyder som et angreb på dig og dine holdninger. Er bestemt ikke meningen, men er så træt af at skulle reguleres i hoved og røv! Sukker og fedt er usundt, så hvad gør vi? Vi sætter bare priserne op på alt det usunde, for det kunne jo ikke være en idé at statsstøtte det sunde og i stedet gøre det billigere, når man nu skal prøve at presse en sundere livsstil ned i halsen på folk! Det hele handler om penge. Der er sgu ikke nogen der tænker på dit helbred. De vil bare spare penge på sygehusene og have flere penge i statskassen!

 30. Camilla, for søren! “Julelys” i øjnene, wauw! Tusinde mange tak for så søde ord!

  Hold op en beretning, det er jo de fleste “by-gængeres” mareridt. Hvor er det dog også vildt fantastisk, at der ikke er sket dig noget til trods for den skrækindjagende oplevelse. Men meget uhyggeligt at du den dag i dag ikke ved, hvad der egentlig er sket i de timer. Føj – hvem der gør sådan noget begriber jeg stadig ikke? Faktisk var lægerne også i tvivl, om det var det der skete mig.

  Det gør mig ondt at høre din fars historie, men du gør det du kan – du har selv kontakt til en psykolog, og det er rigtig vigtigt. Alkohol kan virkelig ødelægge…

  Tusinde tak fordi du deler din historie, C.

  KH

 31. De der forældre ikke? De hygger sig så meget og er slet ikke vokset op med de samme “restriktioner” som vi er på både ryge- og alkoholområdet. Jeg er også til tider den grå tante – til gengæld uden en ødelagt dag bagefter 🙂 Andre gange er jeg on board og giver den hele armen (til før grænsen), men hovedpinen er for dum. Jeg fik sagt et par ting til min mor, mens vi var i Afrika – hun blev lidt mokket, men jeg er jo også stadig hendes datter, en bætte én, hvad ved jeg 🙂
  Man kan jo lige liste linket til Sundhedsstyrelsens side ind hos dem 🙂 Så er det jo ikke dig der er afsender 😉
  KH

 32. Jeg er meget imponeret af din holdning Anne-Sofie! Det er så sejt at have den holdning, at du kun vil drikke til det punkt, hvor du ingen tømmermænd får og kan huske alt. Det kræver vedholdenhed og mod. Til gengæld lyder det som om din klassekammerat har det svært, jeg har i hvert fald selv og har også oplevet andre drikke en smule mere til, hvis der har været følelser, der trykker.

  Kærlig hilsen

 33. Ja jeg er meget taknemmelig for ud fra et egoistisk synspunkt, at jeg var i trygge hænder. Åh jeg havde også en veninde i gymnasietiden, som var lidt større end mig. Det snyder altså, når man skåler sammen og man selv bliver hammerdårlig! Og så kender jeg så godt det der med at ville skåle lidt vel meget med en der ikke bliver ligeså hurtig påvirket. Føj for nogle tømmermænd til følje 🙂 KH

 34. Tusinde tak Stine, det rør mig meget, at du kan lide indlægget – og det gør mig kun endnu gladere, hvis det rammer noget i dig. KH

 35. Ahmen jeg bliver så hamrende glad, når jeg får en rose for mit skriveri. Det betyder alverden. Det er så personligt og et lille stykke mig, hver gang jeg skriver.
  Lad os bare en gang i mellem være dem, der er kedelige 🙂 Vi får til gengæld en hel weekend og ikke kun en halv med tømmermænd. KH

 36. Sikke en lang kommentar, men det er jo dejligt med lidt forskellighed i debatten. Dog ANBEFALER Sundhedsstyrelsen det nævnte antal genstande, de lovgiver sig ikke ud af og gør det ulovligt at drikke mere. Derfor er det stadig op til individet at træffe et valg i livet. Jeg synes, du skal drikke lidt kaffe til og lige læse Sundhedsstyrelsens tekst igen.

  Det lader til din kommentar hører til et helt andet sted end på min blog – der må være fora på Facebook eller andre steder på nettet, der tager imod den slags. Jeg vil ikke gå ind i hele diskussionen omkring hash/alkohol. Igen må det være op til dig selv, hvis du vil forsvare et hashbrug.

  Jeg synes godt, man må tage ansvar og være der overfor hinanden. Jeg ved ikke, om du har oplevet alkoholisme og misbrug i dine egne tætte relationer, men det ødelægger relationer, de børn man måtte have, venskaber og kæresteforhold.

  Hvis du vil drikke dig i sænk, så er det dit valg, men det har jeg ikke tænkt mig at gøre og det ønsker jeg heller ikke, for folk jeg holder af.

  Derudover har jeg da en drukhistorie omkring en millard gange mere skræmmende end dit “2 genstande og jeg var ved at dø” mundgejl. – det er ikke så lidt usympatisk at dømme hvad er en ubehagelig oplevelse for nogen. Din uvidenhed og mangel på indlevelse taler for sig selv.

 37. Ja de er hæslige de der tømmermænd 😉 Dog har jeg her i ferien oplevet noget nyt: at være den som sørger for at alle de andre kommer i seng. Og det skal lige siges at jeg næsten drak lige så meget som de andre, så det var ikke fordi jeg ikke også var lidt fuld. Men selvom at det var lidt mærkeligt at det lige pludselig var mig der puttede dem og ikke omvendt, så var det faktisk også ret dejligt at opleve, og det bedste af det hele: jeg havde ingen tømmermand dagen efter 🙂

 38. Jeg havde været til en 0 alkohol fest først, så kom to timer efter de andre, og da det var hjemme hos kærestens forældre at vi havde samlet diverse vennekredse, kunne jeg jo hjælpe med at finde puder og spand til de overnattende gæster, og ja så endte det med at jeg var den sidste der kunne hold øjnene oppe 🙂

 39. Meget fint indlæg – ingen tvivl.
  Men jeg har det svært med det, hvis der skal til at være endnu flere alkohol forbud. Jeg drikker ikke super meget, bliver ikke let fuld (i forhold til min størrelse), og har altid kontrol over min krop. Jeg har aldrig haft blackout.. hvis jeg har drukket for meget, så har min krop den naturlige refleks at jeg kaster op – har jeg fundet ud af. Det er pisse hyggeligt at snakke over en øl eller et glas vin, det er for fedt at danse fjollet og være mærkelig, som man kun kan være detm når man har drukket. Sorry, det er ligemeget hvad folk siger, om hvor sjovt man kan have det uden alkohol.. det er bare ikke det samme. Forestil jer Roskildefestival uden noget alkohol, jeg tror ikke det ville være særlig sjovt? Og så bliver der sagt alt mulig om hvor forfærdelig en kultur vi har, at alt er bundet op på alkohol. Og hvad så? Vi har det pisse fedt, og er vi ikke også det lykkeligste land? Det er ikke fordi jeg er vild med kæmpe alkohol forbrug. En i min familie har i nogle perioder været afhængig af alkohol, og det er på ingen måde rart.. og det skal ikke ske! Men hvis jeg ikke ville kunne få lov til at drikke mig skide fuld til min 18 års med mine venner, så ved jeg overhovedet ikke om jeg ville holde den store fest, og på den måde se alle mine venner. For så er det desværre ikke lige så skægt.
  Drik med måde, ha det sjovt. Sådan har jeg det! og så kan det være jeg en dag ændrer mening når jeg ligger på hospitalet, men der regner jeg ikke bestemt ikke med at ende!

 40. Ahh, du er god 🙂 Jeg havde også to æddru fester i sidste uge. Dejligt at vågne uden ondt i håret 🙂 KH

Læg en kommentar