DIY: Rå væg - ROCKPAPERDRESSES
DIY: Rå væg


Jeg har længe gerne villet dele denne lille og meget nemme DIY med jer. I foråret lavede jeg jo en lille forandring inde i stuen. Vi havde talt om at lave murstensvæg som i køkkenet. Men da væggen er meget stor, så vil det kræve et KÆMPE arbejde, hvis vi en dag fortryder. Og så er jeg også lidt done med det der murstensvæg. Eller jeg elsker vores i køkkenet. Den er så skulpturel. Men hvis det er over alt i lejligheden, så bliver det for meget. Og min kæreste var heller ikke solgt på idéén.
Så i stedet foreslog jeg at fjerne tapet på en enkelt væg. Det sagde han god for. Og det har gjort noget fantastisk ved rummet!

Du skal bruge:

Tapetskubber (husker ikke, hvad den hedder, men det er den sorte)
En masse (MASSE) ekstra blade til den (det er klart nemmere at fjerne tapet, når de er skarpe, og de bliver hurtigt sløve)
Tapetopløser (flasken)
Hobbykniv
Spand
Pensel/malerrulle
Afdækning til at passe på gulvet

Hvordan gør du?

Det er overhovedet ikke svært, men det kræver MEGET knofedt og det er hårdt for arme og hænder at fjerne tapet.

1. Afdæk gulvet!

2. Start så med at skære væggen til. Du skal ligesom skære rammen for, hvor tapeten skal fjernes til. Skær i hjørnerne, skær langs panelet og skær langs stuk/loft. Så får du nogle flotte skarpe linjer, og du undgår at komme til at rive for meget af end højst nødvendigt.

3. Begynd så at ridse godt og grundigt i hele det stykke tapet, der skal fjernes. Så dybt og så meget som muligt, da det er afgørende for hvor let det bliver at skubbe tapeten af.

4. Lav en opløsning med vand og tapetopløser. Døp penslen/malerrullen og smør godt ud på væggen. Gør det i områder – lidt ad gangen. Det er nemmere at skubbe tapet af, når det stadig er fugtigt.

5. Lad tapetopløseren sidde i 15 minutters tid. Begynd så at skubbe tapet af.

6. Bliv ved med det. Længe. Skiftevis smør tapetopløser, skub tapet af.

7. Bliv ved til al tapeten er kommet af væggen. Så vil du til sidst stå med en hel rå væg.

Der er selvfølgelig ingen garanti for, at du står med en smuk væk under tapeten. Der er ingen chance for at forudsige, hvordan den vil ende. Men det har sin charme. En vægs puds er som oftes, grå – lysegrå, mørkegrå. Min kæreste panikkede, da han så det grønne hjørne. Blev faktisk skidesur på hele projektet, hehe, men vi er begge blevet så glade for det. For det grønne hjørne er unikt. En del af lejlighedens historie. Der har engang stået en brændeovn i det hjørne. Og dengang tapetserede man ikke bag brændeovnen pga. brændfare. Derfor er der malet direkte på muren. Det er historie, og det er så fint. Et lille kunststykke. Men det er selvfølgelig smag og behag. Man kunne evt. sætte en enkelt bane med tapet op lige dér, hvis man ikke gad det. Vi elsker det.

Overvej dette projekt som et alternativ til det omfattende rå-murstensvæg-projekt. Du kan lettere fortryde og reparere med ny tapet, og det giver stadig den der råhed til rummet, der er så fin i moderne indretning. God arbejdslyst!

 

13 kommentarer
 1. Det endda endnu nemmere, hvis man damper det af. Jeg købte engang sådan en dampefætter i silvan, og det gik let som en leg

 2. Jeg har også arbejde med sådan en tapetdamper før, det, synes jeg dog, tog lidt længere tid og er selvfølgelig en lidt større investering – de er dog ikke så dyre og de kan også lejes 🙂 KH

 3. Tak for tip!
  har dog lige e par spørgsmål,
  1. Hvad har du gjort omkring hylden der hænger? Skåret rundt i kanten?
  2. Er det andels, ejer, lejer? Tænker meget på hvad jeg laver i vores lejer-lejlighed af frygt for, at udlejer ikke går med til det, eller at vi skal betale en masse for at få lejligheden ‘normal’ igen. (Det er ok hvis det er for privat et spørgsmål, så bare lad vær med at svare 🙂 )

 4. Hvilken hylde? Skal lige være med 🙂 Alt var fjernet fra væggen og skabene blev sat op bagefter. Så der hang intet, da vi arbejdede med væggen.
  Jeg ville være ret forsigtig med en lejelejlighed. Men det kommer jo også an på jeres kontrakt og hvor længe I har lejligheden. Det vigtigste er velsagtens at lejligheden føres tilbage til væsentlig samme stand, som da I overtog den. Måske du må spørge din udlejer?
  KH

 5. Jeg kæmpede en brav kamp mod det hesiantapet der sad i vores lejlighed – det hjalp gevaldigt at sætte plastik (brugte bare afdækningsplast) henover i de 15 minutter fordi det så trængte bedre ind 🙂

 6. Hvor ser det fedt ud. Virkelig god idé og fedt tip. Må hellere starte på et lille stykke, så jeg ikke aver for meget revage, men hvor er det bare fedt. Er helt vild med det. Hvor lang tid tager dette ca. på den størrelse væk, du har lavet det på?

 7. Tja, jeg arbejdede kun om aftenen. Sådan en stor væg vil nok tage en hel dags arbejde. Jeg brugte ca. 2,5 aftener. Rigtig god arbejdslyst Tanja 🙂 KH

 8. Ej hvor er det fint! Når jeg forhåbentlig snart finder en lejlighed, kunne det meget vel være et projekt, jeg ville kaste mig over 😉 Tak for inspiration 🙂

 9. Det er lidt for sent jeg ser dit indlæg :/ har lige krattet 180 m2 100 års tapet ned på hele vores gård OG sat nyt tapet op 🙁 vi skulle have beholdt en enkel væg kan jeg se nu. Det er virkeligt pænt (selvom alle vores rå vægge var den der mørkegrønne farve). Øv!

 10. Hvor er det fedt… og skønt med alle de tips..
  – har I gjort andet end revet tapet ned af væggen…I kom ikke helt ind til murstenene??

Læg en kommentar