Film for nyligt - ROCKPAPERDRESSES
Film for nyligt

Det skulle have på i går eftermiddags, det her lille indlæg – perfekt til en lille lækker søndag, men jeg var simpelthen så træt, at jeg faldt i søvn. Okay, jeg kravlede under dynen og gik decideret i seng. Klokken 18.15. Men så får I det jo bare nu! Nye filmanbefalinger. Til en mulig vinterferie? Ja, jeg kender ikke noget til det, for jeg skal arbejde en pokkers masse.

Jeg blev engang bedt om at rate filmene med stjerner, men som udgangspunkt tager jeg aldrig film med, som jeg ikke kan anbefale af en eller anden grund. Én enkelt gang har jeg listet en film, som måske var lidt for ringe til, at den skulle have været med, Lucy, men altså. Generelt – jeg står inde for alle filmene, og det håber jeg også fremgår af mine ord til hver enkelte.

Film for nyligt, Tom Hanks, Pretty Woman, Boyhood, The Graduate, Rockpaperdresses, cathrine nissen

Boyhood (nomineret til en Oscar for Bedste film, Bedste birolle, Bedste instruktør, Bedste manus, Bedste klipper)

At have skudt en film over en tolv-årig periode er en præstation i sig selv. Hver sommer er alle skuespillerne mødtes og så har de skudt årets sekvens. Og det er der kommet en ret fin fortælling ud af.

Mason er seks år gammel første gang vi møder ham. Og hele filmen igennem får vi lov til at være en flue på væggen, en beskuer til hans liv og til hans transformation fra en dreng til en knægt til en mand.

Her skal du ikke forvente Hollywood og Jerry Bruckheimer-action (mr. Blockbuster) men i stedet nyde en af mine yndlingsgenrer – the coming of age, en film der skildrer menneskets udvikling i den sværeste af umulige tider; teenageårene. Fra barn til et helstøbt menneske, et voksent menneske. Der er masser af smukke billeder og kraftpræstationer på skuespilfronten.

Film for nyligt, Tom Hanks, Pretty Woman, Boyhood, The Graduate, Rockpaperdresses, cathrine nissen

Pretty Woman

En klassiker! Og jeg ELSKER den scene, hvor hun er ude og shoppe på Rodeo Drive og går ind i en butik, hvor ekspedienten bestemt ikke mener, der er noget tøj for hende. Lidt senere kommer hun tilbage: “You work on commission, right?….. BIG mistake!”, mens hun vifter med alle poserne.

Den ultimative Askepot-historie, som fortjener et gensyn for alle sine dejlige scener; Prince i badkarret, “Slippery little suckers”, et fænomenalt soundtrack, en ung og smuk Julia Roberts aka. Vivian Ward.Film for nyligt, Tom Hanks, Pretty Woman, Boyhood, The Graduate, Rockpaperdresses, cathrine nissen

Gone Girl

Vanvittig film med et twist.

Nick og Amy er fyr og flamme (et udtryk jeg skal til at bruge noget mere), da de mødes. Kæmpe passion, så meget lidenskab, fællesskab. Da Nicks mor bliver syg flytter de “på landet” og forlader New York bag sig. Stille og roligt går der forstad i den, og forholdet dør ligeså stille og roligt. En dag kommer Nick hjem fra arbejde og Amy er væk. På overfladen ligner det en kidnapning, men ved nærmere undersøgelser: Er det et mord? Er det en flugt?

Politiet sættes på sagen og finder Amys dagbog, hvor Nick beskrives som en livsfarlig mand, og han bliver hurtig mistænkt, men noget stemmer ikke helt. En række ledetråde er efterladt til ham, og det udvikler sig til en syg leg. Men hvem står bag?

Film for nyligt, Tom Hanks, Pretty Woman, Boyhood, The Graduate, Rockpaperdresses, cathrine nissen

Philadelphia

Vi besluttede os for, at december og januar skulle være Tom Hanks-måneder, og derfor kørte vi flere klassikere igennem med den gode mand. En af dem var Philadelphia. Se den KUN med Kleenex i nærheden.

Andrew Beckett er en ret succesfuld ung advokat i Philadelphia. Men han er også homoseksuel i en konservativ branche i en tid, hvor man frygter AIDS. Og Andrew er smittet med HIV. Da symptomerne viser sig på AIDS, bliver han uretmæssigt fyret. Hans sidste store kamp i retssalen bliver kampen for sit eget liv, sin ære og sit efterdømme. Men han får hjælp fra Joe, en advokat, som dog skal omvendes fra at væmmes og frygte Andrew til at blive hans tætteste allierede. En film der bryder mange tabuer!

Se den for Tom Hanks virkelig gribende skuespil. Især scenen hvor han danser til opera efter sin store fest, alene, som på en måde minder mig om den fra Efter Brylluppet, hvor Jørgen i desparation for sit liv falder om på gulvet i bøn for at få lov at overleve. Meget smukt og meget menneskeligt.
Film for nyligt, Tom Hanks, Pretty Woman, Boyhood, The Graduate, Rockpaperdresses, cathrine nissen

The Graduate

Jeg sagde, jeg elskede coming of age-genren. The Graduate er nærmest the godfather i den genre, og en af de film der altid er på listen over 1000 film at se før, du dør.

Dustin Hofmann er SÅ ung! Jeg er vild med det. I kender garanteret sætningen: “Mrs. Robinson. Are you trying to seduce med?” – “Do you want me to seduce you?”. Et par af de mest kendte citater fra filmverdenen, som har været med i flere sange også!

Benjamin er tyve år gammel og lige nøjagtig i dét limboland, som er mellem at blive student og komme på college – at flytte hjemmefra og blive selvstændig college og graduate school. Derfor er han hjemme hos sine forældre (TAK Rikke). Det går egentlig meget godt for Benjamin, flotte karakterer og udmærkelser. Men han er stadig bare en dreng. Og det vækker noget i Mrs. Robinson, gift til en ven af familien. Om hun ender med at forføre ham, vil jeg ikke afsløre, men få den set!

Det var en af de første af sin slags – en film der henvendte sig til et ungt publikum; den dengang voksende, nye og købestærke målgruppe – teenagerne. Vi taler altså 1960’ernes USA. Og den gjorde sig kun mere egnet til målgruppen ved at komme med sin helt egne stærke lydside, et helt album af Simon & Garfunkel, som er MAGISK.

Film for nyligt, Tom Hanks, Pretty Woman, Boyhood, The Graduate, Rockpaperdresses, cathrine nissen

You’ve got mail

Fra dengang hvor Meg Ryan var det mest nuttede, girl next door-agtige. Kvinden hvis frisure, var den allermest kopierede hos den lokale frisøse. Fra før hun blev nippet og tucket til ukendelighed. Men de har altså bare så god stemning og energi sammen, de to; Tom Hanks og Meg Ryan.

Kathleen har overtaget sine forældres gamle boghandel, men tiderne er hårde. Især efter bogmogulen Joe Fox udvider sin bogkæde med en butik næsten ved siden af sin. Historien om den lille og lokale mands virksomhed som knuses af kæderne. Men det er kun ét historiespor. For det er også historien om to mennesker, som mødes på nettet (vi taler 90’erne – de er på AOL og ringer op på modem – SÅ oldschool og hyggeligt nostalgisk), som kan åbne op for hinanden, som de ikke kan for nogen andre og deler det allerinderste. Lige indtil én af dem foreslår, at de skal mødes i virkeligheden. Åh åh!

Historien kunne sagtens foregå i dag, bare med Tinder som mellemmand! En ret hyggelig romantisk komedie perfekt til en lørdag aften alene.
Film for nyligt, Tom Hanks, Pretty Woman, Boyhood, The Graduate, Rockpaperdresses, cathrine nissenInterstellar (nomineret til en Oscar for Bedste manus, Bedste produktionsdesign, Bedste lyddesign, Bedste visuelle effecter og Bedste lydredigering)

Uden tvivl en film der deler vandene. Jeg tøver ikke: En af de bedste film jeg har set i 2015.

Den kunne godt minde lidt om Gravity, men jeg synes denne her er endnu mere interessant i det store perspektiv. Hvad stiller vi op, når vi har tømt jorden for alle dens ressourser, og den begynder at blive fjendtlig? En trist virkelighed, som nogen vil mene allerede er på vej.

Man leder efter et nyt hjem – en ny planet at indtage. Cooper er en af de dygtigste piloter, som lærer opgaven lynende hurtigt; at lede en en rummission med et hold forskere ombord i jagten på næste “jorden”. Men i rummet, langt væk fra hjem og den tid man kender, er alt relativt, og de kæmper om kap med tidens relative størrelse i rummet for at kunne nå at redde deres efterladte i tide fra jordens undergang.

Nu er jeg ganske glad for Nolans mørke universer (manden bag de nyere Batman-film), og her får han altså fortalt en vild historie, som næstne er for stor og svær for mit hoved at gribe om, på en måde som stadig underholder og giver stof til eftertanke. Jeg håber virkelig, at Matthew McConaughey er der til at redde os some day!

 

15 kommentarer
 1. Gone Girl lyder som filmatiseringen af den bog, som jeg er ved at læse. Den hedder Kvinden, der forsvandt, og den kan bestemt anbefales.

 2. Du spoiler Gone Girl liiiidt for meget for dem der ikke har set den synes jeg, men ellers tak for en interessant liste! har aldrig hørt om den tom hanks film, den må jeg se! og boyhood må jeg også få set. Hav en dejlig dag 🙂

 3. Lækre anbefalinger! The Graduate lyder som en amerikansk udgave af Den Kroniske Uskyld? Og tænk, jeg anede ikke det var den, Simon og Garfunkels fantastiske hit var lavet til. Den må jeg se! Og Boyhood og Gone Girl skal også klart ses i nærmeste fremtid – men! Hvor/hvordan har du set dem i disse streaming-tider? 🙂

 4. Af dem du nævner, har jeg faktisk kun set Boyhood og Gone Girl (og selvfølgelig Pretty Woman, men ikke sådan for nylig). Gone Girl så vi i biografen i USA, og jeg kunne simpelthen ikke lade være med at grine undervejs – altså steder hvor det nok ikke var meningen at man skulle grine, ahem… Jeg var ikke just fan, men det var også en beslutning vi tog uden at vide hvad filmen handlede om – jeg havde kun en ide om at det var en gyser. Så den levede ikke helt op til forventningerne 😉 Men hey, det var alligevel en oplevelse, for det er det altid med bio i USA, haha. Boyhood så vi færdig i weekenden (den blev delt op over to weekender), og den var god. Den gav noget stof til eftertanke, og jeg følte pludselig at livet gik vildt hurtigt. Selvfølgelig er det jo også komprimeret, når man kun har knap tre timer til 12 år.

 5. Hihi, det er sjovt, så forskellig smag man kan have, når det kommer til sådan noget som film og musik og den slags. Og deraf, hvor forskelligt, man kan opfatte plots mm. Jeg har set alle de nævnte film og er meget enig – undtagen én!

  Boyhood. Jeg synes seriøst, det er en af de værste filmoplevelser, jeg har haft i rigtig, rigtig mange år!

  Vi havde virkelig glædet os, for den har fået SÅ god kritik og ikke kun af anmeldere – men også af brugere på diverse filmsites. Men jeg har sjældent følt mig SÅ meget til fange og til grin i en biograf. Og jeg er stadig ærgerlig over, at jeg ikke bare gik. Haha 🙂 Jeg følte det var et stilistisk eksperiment alene for at være det, langtrukkent og kødløst, uden bid og uden historie. Haha 🙂 Og jeg kan se, når jeg læser andres anmeldelser, at jeg står ret alene med dén opfattelse 😉 Men den kom aldrig ind under huden, var bare overflade og snaps på snaps på snaps fra et liv, der ikke virkede ægte?
  Jeg ELSKER derimod the Graduate. Og synes slet ikke, Boyhood når den til sokkeholderne. Eller er bare halvt i samme genre 🙂 (ja, jeg har virkelig set mig sur på den, kan du nok høre)

  Men cool liste! Og et par af dem er jo rene klassikere. Hvor er det hyggeligt, I er så gode til at se film sammen!

 6. Jeg har Boyhood på min to-see liste, over dem jeg skal se inden Oscar 2015 (jeg mangler også The theory of everything).

  Derudover, så er jeg enig med Interstellar! Og blev faktisk ret skuffet over, at den blev forbigået til Golden Globe..

  Har du set Birdman? Jeg tænker det er lige sådan en, som en fra medievidenskab vil kunne lide! Selv synes jeg, at den var en tand for mærkelig og blev slet og ret bims, af den konstante jazz-trumme, som er gennemgående i hele filmen. :p

 7. Åh, The Graduate, som jo i øvrigt har den ret fine danske titel – fagre voksne verden, er en af mine absolutte yndlingsfilm. Også kun derfor bliver jeg nød til at rette dig. Benjamin er færdig med college, har boet hjemmefra i 4 år, og er netop vendt hjem til sine forældre igen, hvor han er ved at beslutte om han skal på graduate school, eller hvad han ellers skal. Det er selvfølgelig en mindre detalje, men altså de skal også være på plads, når det nu er yndlingsfilm vi taler om 😉

  I øvrigt kan man også bare se den på grund af det intet mindre en fantastiske soundtrack – det er næsten uforligneligt!

 8. Jeg så den bedste film i går aftes, som jeg lige vil anbefale – hvis man er til franske film. Blue is the Warmest colour. Synes den var så fantastisk. En mandagsanbefaling herfra.

 9. Interstellar er PERFEKT!!!! Den bedste film so far i 2015 for mig og jeg tvivler ærligt på at den bliver overgået. Men det kræver at man er lidt nørdet tror jeg 🙂

 10. Boyhood, Gone Girl og Interstellar er også helt klart på min to watch liste. Hvis bare jeg kunne få taget mig sammen, og lettet måsen ind i den der biograf :b

Læg en kommentar