More beautiful than silence - ROCKPAPERDRESSES
More beautiful than silence

God-yndlings-dag-morgen! FREDAG, din lille lækre lummerbuks!

Jeg ved ikke, hvor meget I følger med ovre på bloggens facebook, men for et stykke tid siden skrev jeg et par ord om hele denne her kedelige Cover-sag. For hvad der ramte mig allermest, det var tonen i debatten, NØJ hvor var den uklædelig. Hvad går der egentlig af os?? Jeg bliver helt forskrækket over, at nogen kan have lommerne fyldt med så grimme gloser. Hvor får de det fra??

 

Én ting er hvordan vi taler til hinanden i virkeligheden – jeg kender alt til mobning og de ondeste ord i folkeskolen. Men hvad der foregår på nettet, OH MY LORD! Det er som en skolegård, hvor præfekterne er gået på toilettet og i mellemtiden er der frit slag. Hvor er de voksne?! Jeg er totalt autoritetstro, og jeg har stor tillid til voksne mennesker. Jeg kan ikke tro på, at de der hælder vand ud af ørerne er ægte voksne.

For første gang i min internethistorie synes jeg selv, jeg blev lidt for skarp i tungen i Kias kommentarfelt den forgangne uge. Jeg følte mig misforstået og skudt på, og i den situation er der kun én rigtig ting at gøre: “At sove på den”. Det har aldrig skadet nogen, og det plejer også at være min stil. Jeg har endda fået ros af selveste Miriam for at holde den gode stil. Men så bliver der lige trykket på nogle knapper, taget lidt ud af kontekst, blæst lidt op, og så er jeg sgu ikke meget bedre selv. Det er jeg faktisk ret ked af. Det klæder mig ikke særlig godt. Meningen holder stik, jeg skulle bare have valgt nogle pænere ord at udtrykke den med. Gid jeg havde holdt hovedet højt.

I går aftes på Facebook så jeg en gammel studieveninde dele Fies opslag, og så bad hun til, at vi alle huskede kammertonen. JA TAK! En skriver så i kommentarfeltet på opslaget; at “hun jo selv havde valgt at stille sig til offentligt skue i Danmark” og videre den vej.

Jeg bliver simpelthen så mega træt af den argumentation. Ej det er sgu for nemt! Det er da så “det-kan-du-selv-være”-agtigt, som noget kan være. Fordi nogen stiller sig offentligt til skue, så kan publikum vel stadig stadig lade tomaterne blive i lommen?

“Hvis man stikker næsen frem” – jeg bryder mig virkelig ikke om udtrykket, men i virkeligheden holder den grimme tone sig desværre ikke engang til os med de lange næser. Og vi kan ikke engang længere selv vælge, hvornår vi er til offentlig skue?Har I hørt om Viborg-mappen? En flok unge drenge lægger nøgenbilleder på nettet af piger, de kender. Pigerne har selv sendt billederne til drengene med et romantisk forsæt – men ikke ligefrem tænkt de skulle ende til offentlig skue.

Mobning holder sig ikke længere “bare” til det verbale – nu fortsætter vi med billeder? Og vi kan heller ikke selv længere vælge, hvornår vi er offentlige, og hvornår vi ikke er? Jeg har været 16 år, og jeg har også sendt et par billeder eller to til spændende fyre, som vi vist kan kalde kompromitterende – ikke kløgtigt af mig, men så langt tænkte jeg altså ikke, 15/16 år. Det skal altså ikke udnyttes! Hvor er fornuften? Hvor er den gode opdragelse? Tonen er gået af fløjten! Jeg er så heldig, at jeg kan klappe i hænderne over grynede kvaliteter på klaptelefoner i 00’erne og så ellers håbe på en vis integritet hos modtagerne dengang.

Jeg er fan af udtrykket, at hvis man ikke har noget godt at sige, så skal man holde sin mund. Godt er ikke nødvendigvis positivt, komplimenterende, men noget der er fornuftigt. Billeder der hænger andre ud? Føj! Ord der kun  er ude på at lave skrammer? Føj! Jeg har lyst til at citere Natasja: “Giv mig Danmark tilbage”. Vil I ikke nok? Jeg vil så gerne! Lad os tage et STORT skridt væk fra den der uklædelige retorik, et stort skridt væk fra Ekstra Blads-Nationen. Jeg stemmer for en nation, hvor vi opfører så ordentligt, at hvis nogen talte grimt om os, så ville ingen tro det.

I anledning af at det er fredag, festdag, så vil jeg sætte mig den opgave for at uddele minimum tyve komplimenter, til folk jeg møder i løbet af de næste 15 timer. Fem af dem skal være til fremmede. Resten må gerne være til folk jeg kender. Det må være på instagram eller i virkelighedens verden. Og søndag giver jeg lige tilbagemelding – var det svært at holde sig til den gode tone? Vi må se! Jeg vil gøre et forsøg.

Hav en glimrende fredag – masser af konfetti til jer for at have læst det til ende!

23 kommentarer
 1. Lige præcis, kunne ikke være mere enig! Det er så vigtigt at vi holder fast i den gode tone og medmenneskeligheden, uanset emnet.

 2. Er så enig! Kom nu Danmark!!

  Ps. Jeg er selv oprindeligt fra Viborg og ‘Viborg-mappen’ eksisterede også da jeg gik i folkeskole for 6-7 år siden – jeg har mange veninder der er i den, netop fordi de har sendt billeder i kærlighedens-rus, men jeg kan simpelthen ikke forstå, at den fortsat deles og diskuteres. Det er en æld-gammel sag, der for længst var ude af f.eks. min verden, indtil debatten igen-igen blev revet op af de danske medier… kom nu videre og opfør jer ordenligt!

  God weekend 🙂

 3. Ih et dejligt indlæg at starte fredagen med! Kan kun være helt enig i, at retorikken i dagens danmark er mildest talt ikke-eksisterende. For pokker, hvor udnytter mange hvert fald, at de ikke skal stå til direkte konsekvenser af deres skrevne ord.
  Jeg har også selv tænkt generelt over, hvordan vi som mennesker er overfor hinanden og udgav i går et indlæg omkring det at smile til fremmede mennesker. For det kan vi sgu også godt blive bedre til! Især uden at tro, at de smilende mennesker er skingrende! For det er lidt mit indtryk – at hvis man smiler til fremmede på gaden, så er det fordi, der er rotterende fis i kasketten. For hvilke ‘normale’ mennesker gør det?

 4. Halleluja! 🙂 Er SÅ enig!

  Det er bar dårlig karma alt sammen, man skal huske at tale til andre, OG behandle andre, som man selv vil behandles/tales til! At der er en computer som mellemled ophæver ikke automatisk al pli, og ordentlig tale. Kom nu ind i kampen folks! Vi skal passe på hinanden 🙂

  For at fortsætte din kompliments-fredag får du selvfølgelig et med på vejen: Cathrine, elsker at følge med på din freaking-fantastiske blog! Elsker at du har papegøjesko, farver ud over det hele, og en kæmpesød hundi. Man bliver altid i godt humør af at læse dine indlæg – både de mere “festlige” og de dybsindige, fordi der er ræson bag det skrevne 🙂 Fredagsknus fra en trofast læser

 5. Blev simpelthen også så rasende over den Viborg-debat! Selvfølgelig er det da ikke pigernes egen skyld, at deres (åbenbart ret usympatiske) kærester deler løs af billerne, som sendes personligt til dem. Hvad er det også for en mærkelig holdning? Selvfølgelig er det ikke særlig smart at sende sådan noget til folk, som viser sig at være sådan nogle idioter, men altså.
  En privat korrespondance er jo netop ment som det – noget privat. Det er shaming af værste skuffe at bilde de her piger ind, at det kun er deres skyld, at det går galt.
  Det får mig til at tænke på den der tekst med “Don’t teach you daugthers how not to get raped. Teach your sons not to rape.”

  Derudover SKØNT at du sætter fokus på den gode tone. Den glemmer man nogle gange, ikke mindst i det politiske miljø, hvor jeg bruger det meste af min tid.

 6. Jeg må ærligt indrømme at jeg også studsede lidt over debatten i Kias kommentarfelt. Det var ikke helt rart at læse – noget af det der blev skrevet. Men hvor er det rart så at læse det her indlæg, hvor der er plads, rum og tid til at forklare og uddybe. Jeg har ikke noget andet at tilføje til debatten, for jeg synes du skriver det rigtig godt i det her indlæg. Og det er en perfekt start på fredagen! Som jeg delte på Instagram i dag; Throw kindness around like confetti – jeg glæder mig til at høre hvordan dit kompliment-projekt er gået. Man bliver jo selv så glad, når andre roser eller smiler til en uden man havde forventet det. I morges på cyklen løb en mand ud foran cykelstien med kuffert og det hele. I stedet for at blive sur og lave fagter (som jeg, indrømmet, godt kan finde på nogle gange…), så smilte jeg – og han smilte. Og så blev det en god oplevelse istedet for en sur start på dagen!
  God dag, Cathrine! 😀

 7. Jeg havde egentligt skrevet en lang smøre, men slettede den igen og må erkende, at jeg i bund og grund bare tilkender mig hvis-du-ikke-har-noget-pænt-at-sige-så-lad-være-filosofien. Der er gået trend i at være paradise-dum og det gør mig dybt ulykkelig. Og tro mig, inden for husets fire vægge bliver det skam også svinet for fulde hammer. Men jeg kunne aldrig drømme om hensynsløst at svine et menneske til direkte i deres ansigt. Det er usmagelig og direkte ondskabsfuldt. Husk på mennesket bag facaden eller skærmen, og del så dine negative frustrationer i et mere passende forum, så ‘du’ ikke selv bliver indestængt (:

 8. Godt skrevet!

  Jeg fulgte med i debatten over på Kias blog, og jeg blev simpelthen så harm over den tone, der blev brugt. Ville bare sige, jeg synes virkelig at du var velargumenterende og sober i dine udmeldelser!

  God weekend 🙂

 9. Det her er så rammende, Cahtrine. Jeg følte lidt, at hele debatten inde hos Kia bare var et spørgsmål om at alle misforstod hinanden. Jeg prøver selv at leve efter det der med ikke at sige noget, hvis jeg ikke har noget pænt at sige. Det er altså vigtigt. Men det kan også blive lidt farligt, for hvis andre konstant bliver ved med at lukke negative ting ud, så kan jeg godt få nok og blive nødt til at modreagere. Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke bare kan søge at være gode mod hinanden, for de få negative kan sgu ødelægge meget.

  Jeg synes, det lyder fantastisk med at give komplimenter! Det må du gøre! Jeg ville gøre det samme, men jeg er i Italien pt, så jeg må lige lære nogle komplimenter på italiensk først (og Duolingo har kun lært mig lummerheder som “Er du en engel, der er faldet ned fra himlen?” og “kommet du tit her?”).

  Held og lykke med det. <3

 10. Du har igen ret kære Cathrine, men det er nok ikke noget der vænner foreløbigt.
  Call-me har prøvet med deres reklamer, men det er som om, at det grimme sprog kun bliver mere udbredt. Gid det var modsat, men tror desværre de fornuftige, må se sig slået af de mindre fornuftige.

 11. Du er simpelthen så sej og jeg er helt enig med dig! Den gode tone er forsvundet, opdragelsen mangler og den mangler især på de sociale medier, hvor mange åbenbart føler, at de kan udtrykke, hvad som helst.

  Lad os få Danmark tilbage, hvor opdragelse, omsorg for hinanden, hensyntagen til hinanden og gode manérer er kvaliteter, vi stræber efter. Jeg hopper sgu med på vognen om at komplimentere 15 menneske, hvor fem af dem er fremmede 😀

 12. Tak for endnu et godt indlæg!
  Og tak for en altid velovervejet, positiv, inspirerende, ærlig og skøn blog! Du gør det sgu godt! God weekend:-)

 13. Vi skal passe på vi ikke bliver et land, der elsker at hade. Vi har travlt med at fordømme indiske mænd, når de mener at kvinder selv er skyld i voldtægter, når de går ude efter kl. 21, men hvor langt er der egentlig derfra til dem, der mener, det er okay at lægge intime billeder på nettet?
  ”Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen” – Det man siger, er man selv – så snak nu pænt!

 14. Du er den sødeste!!
  Jeg ville nok have svaret som du gjorde på Kia’s indlæg, for, selvom det ikke var et angreb, blev det hurtigt et spørgsmål og ægthed – Så jeg kan godt forstå du forsvarede dig selv! For du er virkelig ægte både på bloggen og i dit liv generelt!
  Måden du skriver på bloggen, måden du snakker på i radioen, er også måde du er på i “virkeligheden” – i hvertfald som jeg ser dig! Det synes jeg er virkelig beundringsværdigt!
  Hvis man slet ikke kender dig, kan man måske være i tvivl om hvordan du egentlig er, for man kan jo altid skrive en masse smarte ting, tage nogen smarte billeder og egentlig er man slet ikke sådan. Men som du skriver, sådan er du også! Love it! Og jeg er helt sikker på at når man møder dig, er man ikke i tvivl – du er ægte! :-* 😀

  1. Sødeste Marie Louise <3 Jeg ville stadig, ligegyldigt hvor trådt på jeg følte mig, så stadig have holdt hovedet lidt højere. Men altså, vi er jo også bare mennesker. Og det blev lige præcis, som du skriver, hurtigt et spørgsmål om ægte eller ej. Og jeg lægger virkelig meget ære i at være så 1:1, jeg kan være, hvor jeg stadig passer på mig selv og leger med den platform blogs nu er.
   Du er så kær. Dine ord går lige ind, og jeg kan kun drømme om, at blive opfanget sådan som jeg er i virkeligheden også herinde. Det gør mig så glad. Virkelig. Det skal du vide. Tak fordi du tog dig tiden, kære pige. Det betyder alverden. Kram :-*

Læg en kommentar