Marrakech guide: Hammam, god mad og must sees - ROCKPAPERDRESSES
Marrakech guide: Hammam, god mad og must sees

God-søndag-morgen kære piger,

Hermed anden del af min guide til Marrakech – find den første del HER. Det her er fyldt med gode idéer til, hvor I skal spise – både i den fine og i den low key-afdeling. Jeg har også fyldt på med et par hammam-oplevelser OG andre gode idéer til, hvad I skal lave, opleve, se. Jeg tænker, at vi kommer godt rundt.
Jeg synes virkelig, der er meget godt i Marrakech. Der er så meget smukt at se, vild arkitektur, så meget historie. Du kan virkelig få meget – både shopping, varme, spa, historien. Det hele! Og der er også rig mulighed for at chille på en tagterrasse med en god bog og en kold juice.

^^^I Jardin Majorelle

^^^Bahia-paladset

TO DO

Der er SÅ meget at se og opleve i Marrakech alene, og man kan også sagtens tage på udflugter uden for byen. Vi valgte i første omgang at blive og komme tættere på byen.

Vi har betalt indgang de fleste steder – alt mellem 10 Dh og 80 Dh.

JARDIN MAJORELLE – det blå hus i den smukke have som Yves Saint Laurent købte med sin partner. Rimelig crowded – kom enten tidligt eller sent på eftermiddagen. Men det er også rigtig fint at se den vidunderlige have, palmer, en milliard forskellige kaktusser, koi karper. Find skygge på en bænk og nyd synet af alt det grønne.

MEDERSA BEN YOUSSEF – et virkelig smukt byggeri, islamisk arkitektur i topform! Det er en gammel koranskole fra 1400-tallet. Stedet har en magisk lys om eftermiddagen, og træudskæringerne er for vilde! Sådan et detaljearbejde. Der er en ro og en andægtighed, som virkelig er indtagende i medinaens virvar.

BAHIA PALACE – et KÆMPE palads, og du kan kun få lov at se et lille hjørne af det, men det er rigeligt. En stor fornøjelse at opleve med alle de mange og smukke, forskellige fliser; marmor, cement, glasserede, rå. Det er meget, meget smukt.

KOUTOUBIA MOSKÉ – minareterne (tårnene) er drysset ud over hele byen og kalder til bøn fem gange dagligt. Koutoubia-moskeens minaret er et af byens smukkeste og et vartegn for byen – det er på mange postkort. Vi nøjedes med at gå forbi på vej til Bahia-paladset, men man kan sagtens komme det nærmere. Der er en fin have til.

LA MAMOUNIAs HAVE –  Et super luksuriøst hotel, der har en historisk have tilhørende. Den er vist ikke længere ligeså velholdt som i fordums tid, men her har Winston Churchill og Franklin D. Roosevelt nydt freden og roen og sikkert en cigar. Man skal have nogenlunde pænt tøj på for at blive lukket ind ad hotelportene. Vi nåede det ikke, men det er på to-do-listen. Endnu en insta-favorit i øvrigt.

MAISON DE LA PHOTOGRAPHIE – Et rigtigt dejligt “lille åndehul”, der var ikke særlig crowded og en fornøjelse at sidde på bænken i den lille gård i midten og bare nyde skyggen. Museet er fyldt med billeder, der beviser marokkanernes historie og kultur og mennesker de sidste over hundrede år. Meget spændende at se.

MUSÉE DE MARRAKECH – Et bevis på hvor mange penge de få udvalgte har haft. En smuk og stor paladsgård. Det er luksus for alle pengene og et meget smukt sted at kigge fliser. I midten af det største rum finder du en gigantisk lysekrone – desværre er rummet mega gult pga. den dug der dækker over loftet. Det kræver sin fotograf at få et fedt billede, jeg legede længe med hvidbalancen for at ramme den nogenlunde.

CYBER PARK –  En park fra det 18. århundrede men som er nyligt renoveret med stort fokus på at gøre folk bevidste om menneskets påvirkning af miljøet, og de har wifi på nogle store standere – lidt sært, men man kan lige gå på nettet på storskærm, hvis man har brug for det. Vi havde en bog med og nød lidt skygge og ro.

HENNA CAFÉ – Tag herhen og få henna, hvis du drømmer om den slags. Du slipper for farlige kemikalier i farven, og du støtter samtidig et godt formål. De uddanner nemlig kvinder i kunsten, så de kan få et arbejde. Du kan også få en snack og lidt at drikke.

JEMAA el-FNA – Den helt store plads midt i medinaen. Og et kæmpe gøglershow! Det er her alle juicestandene står side om side, du oplever slangetæmmere (støt dem i øvrigt IKKE med penge – det er en trist historie og dyreplageri, selv om jeg synes, slanger er væmmelige. De doper nemlig dyrene, hårdt). Om aftenen står madboderne og råber dig ind i hovedet “NO DIARRHEA GUARANTEE!” – ikke ligefrem et salespoint for mig, haha! Men man kan sagtens spise der – find den stand med flest lokale, undgå bestikket og spis med brødet, ligesom de gør. Glas, bestik osv. bliver kun hurtigt skyllet, da de ikke har andre muligheder på pladsen.

^^^På Jemaa el-Fna

^^^Bahia-paladset

HAMMAM

En hammam er lidt ligesom vores badeanstalter. De er lavet til, at folk alligevel kunne få et bad, selv om de ikke havde bad i hjemmet – som de færreste huse havde, og flere stadig ikke har. Der findes flere originale hammamer, men det er ikke en spaoplevelse, haha! Du bliver skrubbet hårdt igennem – tænk, at nogen måske kun får et bad om ugen, måske månedligt, så er der altså meget møg, der skal af. De er også kønsopdelt, så kvinder må komme på et tidspunkt, mænd på et andet.

Der er til gengæld kommet masser af luksus-hammamer de senere år mest til glæde for turister og velhavere.

HERITAGE SPA (40 Derb Arset Aouzal) – Ret lækker hammam og vores bedste oplevelse. Du bliver skrubbet godt igennem af en kvinde og lagt i et MEGET varmt rum smurt ind i olier, scrubs og wraps. Efterfølgende fik vi massage, som var ganske udmærket. Undervejs havde vi en pause til en kop myntete og en lille småkage. Rigtig god oplevelse. For 2 x hammam, 2 x massage gav vi knap 900 kroner.

HAMMAM DE LA ROSE (130 Rue Dar el-Bacha) –  Pæn hammam, men lidt en oplevelse af “ind-ud”. Der var ikke megen forklaring om, hvad der skulle ske, og det hele virkede liiiidt fabriksagtigt. Til gengæld var prisen også lidt lavere end i Heritage. Stadig en fin oplevelse.

^^^Mynte-te, hver dag! Mmmm! De kan dog godt lide at komme en del sukker i. Vi bad om ingen sukker, da vi foretrækker dem friske og usødede, men man kan også bede om sukker on the side, så man selv kan styre.

^^^Hananes home cooking, det sidste måltid på toppen af vores riad La Maison, super lækkert!

^^^Lidt starters på La Famille

TO EAT

LE JARDIN (32 Souk Sidi Abdelaziz) – Liiidt overrated sted, som jeg fik anbefalet i rigelige mængder. Servicen er sådan lidt comme ci comme ça. Men det er en dejlig lille have dækket i smukke grønne, marokkanske fliser, og lidt vand, en dadelshake eller en burger kan man altid sluge. Det er i øvrigt samme familie, der ejer de næste tre steder – dejligt at det er en lokal, marokkansk familie, opvokset i souken, der ejer stederne i stedet for europæere, som det ofte er med de smarte steder.

NOMAD (1 Derb Aarjan) – VIRKELIG en insta-darling men også et af de steder med højest udsigtspunkt. Vi endte med at spise her to gange. Ikke fordi maden er ekstraordinær, men den ligger ret godt placeret i forhold til souken, og den har nogle fine lidt lettere retter, ligeså vel som de store. Sørg for at booke bord et par dage i forvejen – den er umulig bare at træde ind på til aftensmad. Vi havde bord klokken 19.00 på vores årsdag – perfekt tid til at nyde solnedgangen. De har nogle ret gode desserter i øvrigt.

CAFÉ DES ÉPICES (Place Rahba Kedima) – Lige over for Nomad på den fine lille plads midt i krydderi-souken. Det var klart vores dårligste måltid, den ringeste service, dårligste, tørre burger. Den er ligeså meget med her for at advare mod maden. Men den har altså også et par +’er. Den fine terrasse at få lidt køligt at drikke på, og markedet foran hvor jeg købte min kæmpe flettede kurvetaske. Tag noget at drikke der og spring maden over.

GASTRO MK (14 Derb Sebaai) – Her taler vi mad i den fine ende. Ude fra ander man ikke, at stedet ligger der. Du skal have en reservation, og så bliver du spottet i starten af gaden af en af deres medarbejdere for at blive vist i den rigtige retning, når du kommer. Meget vild service. Så ringer du på dørklokken, der lyder som en fugl (!) for så at blive taget imod af deres director – en ung mand fra Marseille. Og han var det MEST servicemindede menneske, jeg nærmest har mødt til dato. SÅ sød. De har en fixed menu, som de ændrer løbende. Den starter på tagterrassen med en tastingmenu af olivener (!). Stedet åbnede vist i 2008, og det har liiidt en 00’er-stil til sig, men stadig pænt og fint. De vil virkelig gerne ose af højt niveau. Maden er ikke vildt eksperimenterende, men det smagte godt, og vi var rigeligt mætte, nærmest for meget. Fint sted til en særlig lejlighed.

LA FAMILLE (42 Riad Zitoun Jdid) – En rigtig lille perle ejet af en fransk kvinde (det med de europæere og deres smarte steder i Marrakech – de er måske ikke lokale, men det er stadig godt). Det føles seriøst som en lille bid af himlen med sine palmer, hvide interiør og gode mad. Vi fik en vildt lækker salat og lækker agurke-mynte-vand. Ville gerne have haft plads til lidt af deres fine kager.

NARANJ (84 Rue Riad Zitoun Jdid) – Vi spiste både frokost og aftensmad her. Især frokosten var lækker – de driver et libanesisk køkken og er ved at sætte en ny tagterrasse i stand. Her kan man sidde og nyde deres gode falafler og en kold cola. God mad, ro på og på en fin lille gade.

CAFÉ ATAY (62 Rue Amsefah) – Rimelig standard café næsten lige over for Max&Jan. Men de laver en fin frokost, som du kan indtage på deres tagterrasse med wifi på telefonen, så du kan opdatere dig – og med god udsigt udover medinaen.

KUI-ZIN (130 Rue Dar el-Bacha) – Spøjst og ret stort sted, de laver en blanding af italiensk og marokkansk køkken. Det plejer ikke at lokke mig med for store menukort – det kan være et varsel om, at de ikke rigtig kan lave noget godt. Men de laver pastaen i huset, og jeg fik altså en rigtig god bolognese her. Og så har de en overdækket terrasse, så man kan få lidt skygge. Servicen var rigtig fint!

PEPE NERO (12 Derb Cherkaoui) –  Stort og meget pænt sted, forvent en rimelig påklædning. Det er med hvid dug på. De åbner 19.30 for middagsservering og laver italiensk-marokkansk mad. Det så ret godt ud, men de var ikke klar til at servere, da vi kiggede forbi 18.30, og vi var sultne. Ellers pænt sted.

BEATS BURGER (35 souk jeld kimakhine)  – Lille og smart sted med vinyler på væggene. Ligger inde i souken og har en lillebitte tagterasse, hvis du tør tage den spinkle og stejle spindeltrappe derop. De laver en fin burger og milkshakes.

^^^På toppen af Nomad 

^^^Le Jardins lille gårdhave

^^^En kølig juice før den store omgang bolo på Kui-Zin

5 kommentarer
 1. Hej Cathrine
  Virkelig en lækker guide du har lavet!!

  Jeg skal Marrakech og Agadir til sommer med min kæreste – vi skal i alt være af sted i 10 dage. Hvor mange dage vil du selv anbefale at bruge i Marrakech?

  1. Det kommer lid an på humør og hvad man er til. Vi talte om at 4-5 dage i Marrakech er fint 🙂 GOD tur! KH

 2. Hej Cathrine
  Jeg er ved at booke en tur til Marrakech med en veninde til november og har i den forbindelse læst din skønne guide.
  Hvor lang transporttid havde du fra lufthavnen til Raids’ene? Og på hvilken booking side har du booket riads?

  på forhånd tak
  vh
  Simone

  1. Hej Simone,
   Det ene sted bookede jeg vist på mail – det andet via airbnb. Jeg husker ikke hvor lang køreturen er – men den er ikke noget særligt. I er ikke ude i en kæmpe lang tur 🙂 Hav den dejligste ferie! KH

 3. Hej 🙂
  Sikke er fint indlæg!
  Kan du huske priserne på maden og hvor meget I ca. Brugte på jeres tur? Jeg skal nemlig afsted her om lidt 🙂
  Kh Sarah

Læg en kommentar