Marrakech guide: Nice to know, riads og shopping - ROCKPAPERDRESSES
Marrakech guide: Nice to know, riads og shopping

En af de længere og mere omfattende guides jeg har lavet, haha! Jeg har overvejet meget, om jeg skulle dele indlægget op, så besluttede jeg mig for at lave ét samlet. Men da jeg så tilføjede billeder, så blev det aaaalt for langt. Derfor får I alligevel min guide i to dele, hehe… Begge til at printe, og så skulle I være ret godt på vej.

Én ting som jeg virkelig bed meget mærke i: Byen er FYLDT med influencers. Jeg har ALDRIG, ALDRIG i mit liv set så mange små fotoshoots, damer spændt op til lir i gamle bygninger, fordi fliserne er pæne på billeder. Mænd, der laver trutmund til deres selfiestang. Det er så skørt og ret vildt at opleve og glo på, men det stjæler også virkelig fokus. Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde af alle de instagrammere og snappere, der går amok. Vi så hele familier med fotograf, der posede, med deres småbørn på armen. Jeg er udmærket selv klar over min egen position, og jeg vil sgu også have et par billeder med. MEN. Det der var vildt. Alt med måde med respekt for de steder, man besøger.

HUSK, det er mine oplevelser – tilføj endelig jeres egne i kommentarfeltet og andre tips. Vi skal helt sikkert derned igen. I morgen kommer næste del; den gode mad, lidt hammam og hvad man skal se.

Marrakech er en stor by, og uden for medinaen er den helt almindelig med McDonald’s, Zara og alt det kedeligem vi kender. Vi var derude et par gange, bl.a. for at besøge La Maison Majorelle. Men ellers blev vi faktisk inde i medinaen, der er den gamle befæstede bydel. Der er på en eller anden måde virkelig rart – skygge i souken, ingen Starbucks – et kontrolleret kaos, der føles overskueligt.

Jeg er blevet spurgt en del til, om det føles trygt at være i Marrakech. Det synes jeg bestemt! Men vi kan også godt lide at komme ud i de mere lokale områder, se de rigtige madmarkederne, mærke hverdagens stress og jag. Der vil måske være nogen, der synes, det er overvældende, og det er det måske også til en start. Men klæder du dig “ærbart” på, så synes jeg sagtens, man kan være i fred. Jeg oplevede kun en enkelt gang at blive “klædt af med øjnene”, det var i Cyber Park af en noget forhutlet mand. Ellers følte jeg mig aldrig utryg – heller ikke om aftenen. Mange unge hænger ud i gaden, også om aftenen, men det er din egen fantasi, der kan komme til at forestille sig en masse grumt – vi oplevede ikke det mindste. Det er også, hvad jeg hører fra Chris, som jeg listede riad-tip ud af.

NICE TO KNOW

 • Dirhamen er en beskyttet valuta, og man må derfor ikke bringe den ud eller ind i landet. Vi hævede derfor i lufthavnen. Du skal gange med 0,69 for prisen i kroner (april, 2017).
 • Vi betalte 150 Dh for at blive kørt til og fra lufthavnen – det var booket gennem hotellet, og derfor lidt dyrere, end havde vi fundet chauffør i lufthavnen.
 • Især dine 20 Dh’s er gode – det er den seddel, der er mest brugt.
 • Giv gerne drikkepenge – hvis du altså har haft en rimelig oplevelse. 10 % på restauranter, ellers mellem 2-10 dirhams til personale på toiletter, på caféer, til portieren på hotel osv.
 • Hvis du køber noget fra et sted en guide har vist dig, så regn med du betaler noget mere end ellers. Guiden får nemlig kommision. Det kan være fint – alle skal have lidt at leve af, men bare vær opmærksom på, om det er et godt sted, du er blevet vist, eller om det bare er et sted han kan få provision.
 • Især unge drenge på gadehjørnerne vil gerne vise dig vej til “big square” (Jemaa el-Fna) eller “souk” – de er ude på løjer, fordi de keder sig. Du ender typisk på en laaaang vandring og omvej, og så vil de have penge, når du endelig er fremme. Flere af mine bekendte er taget ved næsen på den måde. Vores ene riad-vært tippede os om at spørge de små kioskejere, der sælger vand, eller kvinder i stedet, hvis man farer vild.
 • Medinaen er som nævnt den gamle befæstede bydel, og den er slet ikke så stor igen. Du kan sagtens gå fra ende til anden på en times tid. Vi for aldrig rigtig vild, for man ender enten på en blind gade eller pludselig på en gade, man kender. Vi endte med at have rigtig godt styr på at finde rundt.
 • Hold dig til at gå i højre side i gaderne i medinaen – knallerterne kommer ræsende i høj fart.
 • Sørg for at dække skuldre og knæ – især for de ældre og mere traditionelle marokkaneres skyld. Det viser, du respekterer dig selv, og du respekterer også dem og deres tro. Du vil opleve, at flere er ligeglade, men respekter det ligeså meget for din egen skyld, så du ikke føler dig overgloet.
 • “Tak” udtales – “shukran”. En hilsen er “Es salaam alaikum” (fred gå med dig) – og svaret til den er “wa alaikum salaam” (og fred til dig). Bare at kunne et par stykker hjælper dig og spreder glæde.
 • Husk ørepropper, hvis du sover let. Minaretterne kalder til bøn første gang på dagen, når solen står op. Jeg havde svært ved at sove igennem.

^^^Et forsøg på at vise medinaen – de fleste anbefalinger er stjernemarkerede.

^^^BE Marrakech

TO STAY

Vi havde valgt at booke to forskellige riads for både at opleve forskellige dele af medinaen (hvor de begge lå), men også fordi der er SÅ mange skønne, det er svært at vælge.

Der er både hoteller, resorts og riads at vælge imellem. En riad er blevet mere og mere synonym med bed’n’breakfast, men det er egentlig ordet for et traditionelt marokkansk hus med en have eller gård i midten. Vi havde valgt at bo på to riads.

^^^BE Marrakech

BE MARRAKECH

Mega fint riad overtaget for fem år siden af en schweizisk kvinde, Nicole, og hendes marokkanske kæreste., Mohamed. Og de har smag! Hun har været indkøber til nogle super eksklusive butikker i Schweiz, før hun forelskede sig i Mohamed på en rejse med en veninde hertil (de mødtes på en henna café – vi fik hele historien, som var ret fin), og få måneder efter flyttede hun derned. Nicole bringer en europæisk æstetik og et højt niveau, Mohamed sørger for det autentiske.

Riaden har vist 5-6 værelser og en lækker tagterrasse. Hver morgen fik vi solid morgenmad; yoghurt, frisk frugt, juice, kaffe, kage, madpandekager, brød, cream cheese og hjemmelavede marmelader. Du kan også booke et madkursus hos dem, nu du er der.

Poolen i midten er et instagram hot spot – Nicole er nået dertil, hvor hun tilbyder folk at komme ind, få en kop te og tage deres babebillede i det iskolde vand (det er iskoldt – de små pools i riadsene får sjældent sol) og så ud igen. Altså, folk der ikke engang sover der, men som bare vil have et billede. Ret vanvittigt og hun grinede og rystede på hovedet, mens hun fortalte det. Vi var vidner til flere insta-sessions med piger på badedyr og blå læber pga. kulden.

^^^La Maison

LA MAISON

Chris havde anbefalet os La Maison, som de boede på på deres honeymoon. Rigtig lækkert sted, vi begyndte helt at drømme om vores eget. Huset er så smukt, og vi var heldige at have det hele for os selv. Der er ellers tre værelser, der alle er på Airbnb.

Huset er ejet af en anden Nicole, hehe… Hun er hollænder og vist også ansat inden for noget design. Det kan man virkelig godt se på indretningen. Den er SUPER smagfuld og alt sammen i samme nuancer af sort, grå, hvid, sand. Det er næsten så gennemført, at det virker måske en kende for damemagasins-agtigt. Men altså, det er dødssmukt! Men ikke autentisk – andet end selve murene, stedet, så er det meget europæisk-smart.

Nicole selv sørgede for at booke pick-up og kørsel til lufthavn osv. men hun er selv hjemme i Holland. I stedet passer søde Hanane stedet. Og hun er en SKAT! Hun taler ikke engelsk, men mit franske var nok til at kommunikere, og det var slet ikke et problem. Hun er så sød, og glipper sproget, så kommunikerer man bare med hænder.

Hun kom hver morgen og lavede lækker morgenmad til os, og vi endte også med at booke hende til en lækker middag den sidste aften. SÅ skønt. Hun var så god ved os, og vi gav hende også en fin tip, da vi tog derfra.

^^^Morgenmad, lavet af Hanane i La Maison

RIAD YASMINE

Vi boede her ikke, men det var det første sted, jeg prøvede at booke. Det ser simpelthen så godt ud! Det er også en rigtig instagramfavorit, haha! Mega yndigt lille sted, men ikke til at komme til for os med vores datoer. Næste gang skal vi prøve Yasmine.

^^^Fine detaljer i La Maison

SHOPPING

Du kan virkelig shoppe i Marrakech, hvis du har mod på det. Selv skulle jeg tage en del mod til mig. Ligeså sjovt, jeg synes det er at kigge på, ligeså lidt har jeg lyst til at stå og prutte om prisen. Det er så udmattende haha! Souk betyder marked, og de fleste støder op til hinanden og i sidste ende op til den store plads Jemaa el-Fnaa (der er tusind stavemåder for den plads). Selv om mange af de forskellige små stader sælger mange af de samme ting, så er souken delt op i områder. En med primært fokus på lædervarer, krydderier, tæpper osv. Men du vil se en del af staderne både sælge dadler og en flettaske at lægge dem i.

Jeg fandt et par gader, som jeg blev ved med at støde på, som jeg oplevede havde mange fine ting; det er Rue Dar Bacha, Rue Amsefah, Rue Mouassine og Riad Zitoun Jdid.

NATUROM (213 Rue Riad Zitoun el-Jedid) – Hvis du gerne vil have lidt marokkanske skønhedsprodukter med hjem, så er det her altså stedet. Det er økologiske produkter, og de er rimelig lækre. Du kan købe sorte sæber, arganolie osv. Også et fint sted at købe gaver med hjem fra.

LALY (137 Dar Bacha) – En lille, eksklusiv forretning der sælger kaftaner med pailletter, luksusudgaver af babouches med sten og perler og flettede tasker med masser af pynt på.

SOUK CHERIFIA (Lige under Terrasse des Épices, Sidi Abdelazziz) – et lille galleri eller center, om man vil, i souken. Et lille udvalg af mere “rigtige” butikker med vinduer og den slags, hehe… Det ser man altså ikke i souken. Der er en barber, en glassælger, du kan købe tasker osv.

MAX&JAN (14 Rue Amsefah) – meget moderne og rimelig stor forretning, der sælgere unge, lokale designeres ting og sager. Både tøj, møbler, sko og dims.

NORYA AYRON (på førstesalen i restauranten Le Jardin, 32 Souk El Jeld Abdelaziz) – rimelig smart lille butik, der sælger kaftaner i alle former og mønstre. Norya er rigtig dygtig til at vælge de rigtige stoffer, lækre kvaliteter, og hun har eftersigende flere fans i Hollywood. Derfor ligger de også i den dyre ende, med startpriser på ca. 1000 kroner.

TAMGROUTE POTERIE (28 Rue Mouassine) – jeg forelskede mig i de grønne tallerkner, flere serverede mad på. De kan købes flere steder fx her.

YASSINEs SKOBUTIK (18 Souk Semmarine) – KLART den rareste mand vi oplevede i souken. Han pressede ikke på med salg, han snakkede, lærte os om kultur og var bare rigtig fin. Han har et stort udvalg af babouches – de små spidse lædersko – og i ordentlig kvalitet.

KIF KIF (8 Rue Laksour) – lille butik nær Gastro MK, hvor ti procent af salget af alle børnevarer går til en lokal velgørende børneorganisation. Kunsthåndværkere har fx lavet tasker af gamle t-shirts og lavet nattøj til børn med små broderier.

HAGGLING

Det er en kunst! At prutte om prisen, og ligeså vel opmærksom og vidende om taktikken jeg er, ligeså lidt kan jeg lide det IRL og bukker under, når det rigtig sætter igang. Men der er et par pointers at tage med:

 1. Beslut dig først og fremmest for om du kan lide de sko, det tæppe, den taske, du kigger på – og beslut dig for din egen maxpris.
 2. Byd så ca. 1/3 af din egen maxpris. De få gange jeg pruttede om prisen, bød jeg ca. 1/4 af deres første nævnte pris. Flere hævdede, at traditionen lyder, at man har tre bud, og hvis man mødes, giver man hånd. Sørg for at du har lidt rum at handle på – det er altså helt almindelig praksis, og ikke noget der skal give dårlig samvittighed.
 3. Hav føling med om I har god kemi, og han/hun smiler undervejs. Så er der mere plads til at handle. Hvis stemningen bliver dårlig, så tak venligt og gå din vej. Sørg også selv for at smile og vær venlig hele vejen igennem.
 4. Måske kunne I ikke mødes, og du er gået din vej. Du kan opleve, at de løber efter dig og giver dig din vare til din slutpris. Det oplevede jeg flere gange. Og som vores vært på det første riad sagde, de accepterer aldrig en pris, hvor de ikke har profit. Det er lidt balance – hvad er pengene for dig kontra for ham, og hvornår bliver du decideret snydt.
 5. Man prutter ikke om prisen på frugt/grøntsager på markederne, men endelig på tæpper, lamper. Husk, at vi fik besked om fixed prices hos en tæppehandler, og alligevel endte vi med at betale 1/6 for vores tæppe.

^^^Sejt mønstermiks og masser af farver

 

15 kommentarer
 1. Virkelig en fin guide!
  Jeg har længe gerne villet til Marrakech, men min mand og jeg har tøvet, da vi ikke vidste om det var sikkert – lyder dog til at vi godt kan tage afsted 🙂
  Tænkte på, hvis det gamle område ikke er så stort, hvor mange dage vil du anbefale man er afsted?

  1. Vi havde en uge ☺️ Havde vi haft længere tid – eller næste gang vi skal derned, så vil vi nok tage et par ture ud af byen. Men hvis man kan lide også at være på sit lækre riad med en god bog, så går tiden hurtigt. KH

 2. Hej Cathrine. Tak for din fine guide! Jeg vil så gerne købe et tæppe med hjem når jeg besøger Marrakech til efteråret, men hvordan fungerer det med transporten hjem? Betaler man bare for en ekstra (odd) bagage ved flyselskabet, eller hvordan gjorde I? 🙂 Kh Anne

  1. Vi havde betalt for tre indtjekkede kufferter – den ene var så tom på vej derned. Den kunne vi fylde i ☺️ Intet problem! KH

 3. Fantastiske billeder! Jeg gad godt have nogle af de flotte, mønstrede tallerkener og lidt lamper 🙂

 4. Skønne billeder og skøn guide. 🙂
  Jeg var i Marrakesh for et par år siden (i februar, så udenfor sæson – lidt koldt, men meget billigt), og er så vild med den by! Både at tulle rundt, kigge på alle de smukke farver, huse og ting, at købe flotte ting med hjem og at spise lækker tagine og drikke masser af friskpresset appelsinjuice. Jeg må vist snart derhen igen. 🙂

  1. Præcis! Der er så meget at opleve og se og dufte og spise og shoppe – virkelig, virkelig skøn by! KH

 5. Super lækker guide. Jeg bliver kun mere hooked på Marrakech 😉 Alle de farver, mønstre, lækkert mad og fotoværdige steder. Det må være det rene mekka for foto-nørder.

 6. Mega lækkert og grundigt indlæg! Elsker at følge med i den blog – synes der er så meget nærvær og ærlighed.

  Jeg og en veninde overvejer virkelig at tage til Marrakech (bare en uges tid), og din guide hjælper da kun på, at jeg gerne vil afsted NU! Hvordan var vejret? Var det til at holde ud eller ? 🙂

  1. Tusinde tak for de søde ord Sara 🙏🏼 Det er jeg virkelig glad for! Vejret er ret skønt, synes jeg. Det er varmt, men så snart du kommer ind i souken, så er der skygge. Luftfugtigheden er lav, så så meget sveder man ikke, synes jeg ☺️ Af sti af sted! KH

   1. Tusind tak for svar Cathrine!

    Jeg tænker dog, at juli bliver lige varmt nok, så jeg må hellere skubbe den – men din guide har klart fået mig til at ville rejse nu og her! 🙂

 7. Hej Cathrine,
  Tak for en meget dejlig blog. Vi overvejer en rejse dertil. Hvad er en ca pris på sådan en tur, en uge til 10 dage? Christina

 8. Jeg har været i Marrakech flere gange og kan kun give ret i overstående.
  Dog kan man med glæde finde en person som føles tryk og hyr vedkommende i den tid man er der, det giver lidt fred og ikke mindst får man de gode steder at se, som ikke er overrendt af turister især rigtige gode spisesteder.
  Skal til Marrakech igen 14 dage i Marts for 15 gang.
  kan kun anbefale dette hvis man er til 1001 nat oplevelser.
  husk at går rundt og se alle værkstederne hvor de stadigvæk efter 1000 år arbejder.

Læg en kommentar