De 21 kager til Sønderjysk kaffebord - ROCKPAPERDRESSES
De 21 kager til Sønderjysk kaffebord

Hold nu kaje, hvor spiser jeg egentlig meget kage, haha! Jeg sad og kiggede mine arkiver igennem for at finde kager til den lille collage, og der er sørme røget noget indenbords det sidste år. Jeg tager jo ikke engang billeder af det hele, men shit det er vildt nok.

Oh well. Det kan ikke komme bag på mig eller på nogen andre, der kender mig. Jeg har faktisk haft de første fem dage i streg i årevis uden sukker den forgange uge. Men så var der Chokoladeballade til Emilys polter i går, og i øvrigt gamenight i gården i fredags, og så røg alle de gode intentioner. Og her til aften er jeg gået igang med anden etape af det store kagebageri til fredags festligheder, og der er man jo nødt til at smage småkagedejen.

Sønderjysk kaffebord betyder fjorten eller enogtyve slags kager – syv hårde, syv tørre, syv bløde. Og listen er udarbejdet i samarbejde med min mor sidste søndag. Vi havde ærligt talt til tider svært ved at definere de tørre fra de hårde. Nuvel er vi endt med at opgradere fra de fjorten til de enogtyve (pt. toogtyve plus boller). De der kender min mor, kender mig – især i samspil – vil tænke, jah soo… Selvfølgelig ikke nøjes!

Jeg har allerede en hvid brownie i fryseren fra forleden. Nu ligger der også to gange ternede småkager – en ægte sønderjysk småkage. Kyssene er i ovnen, og så er der faktisk købt alt ind til at bage resten undtagen jordbær og rabarber.

Min veninde Tilde bager en chokoladebrownie, Chris laver sin bærskumsdrøm, min veninde Tanja laver kiksekage.

Så er der min mor, der laver linzer augen (en småkage vi har fået en del qua vores udstationering i Østrig som børn), hindbærsnitter, ingenting (vist også en klassiker til sønderjysk kaffebord), citronmåne, kransekagedutter, riskage (ægte sønderjysk kage), drømmekage og Michaels kager (en klassiker fra min barndom; små kager i portionsstørrelser med chokolade, smør og kokos primært).

Det efterlader mig med cookies, ternede småkager, kys, sandkage med rabarber, hvid chokoladebrownie, de tre lagkager og gammeldags æblekage. Vi har faktisk en blød kage for meget, så jeg overvejer at droppe æblekagen. Den er bare så nem. Jeg køber en roulade og har en “bonkringle” tilgode i Lagkagehuset. Og så er der jo bollerne – der har jeg købt melblandinger, der bare skal have gær og vand. Næsten i hvert fald.

Det virker overskueligt. Kære synnejyerholder jeg traditionen i hævd? Der er da en hel del klassikere, blandet med lidt nyt og spændende (being fx de to versioner af brownie fx, og når jeg siger nyt, så er det vel egentlig rimelig 00’er).

Vejret ser ud til at holde, selv om det er tidligt at sige. Jeg har lånt stel fra A table story, som vi også brugte til brylluppet. Jeg låner min mors kaffemaskine (ingen kaffevogn i denne omgang) og så laver jeg noget lækker infuseret vand i de der store beholdere, jeg har fra brylluppet. En smule pynt er købt men ellers bliver det stille og roligt. Så stille og roligt det bliver, når man har tre liter piskefløde, et kilo smør og tre kilo hvedemel på køkkenbordet. Der skal edderbankemig bages.

Nu vil jeg kravle til køjs, post Frida-tur altså, og så vil jeg vågne op til min 28. fødselsdag i morgen.

kage_collage

De syv hårde:

Linzer augen (tysk/østrigsk småkage, hvis I kan tysk, er der en opskrift her)

Hindbærsnitter (fx efter denne opskrift)

Cookies (efter denne opskrift)

Ingenting (efter denne opskrift)

Ternede, sønderjyske småkager (efter denne opskrift)

Kiksekage (fx efter denne opskrift)

Kys (efter denne opskrift)

De syv tørre:

Sandkage med rabarber (efter opskrift fra Hummingbirds Kagedage)

Citronmåne (fx efter denne opskrift)

Kransekagedutter (fx efter denne opskrift)

Riskage fra Højer (fx efter denne opskrift)

Chokoladebrownie (fx efter denne opskrift)

Hvid chokoladebrownie (efter denne opskrift)

Drømmekage (fx efter denne opskrift)

De syv bløde:

Kringle (køber jeg, men alternativ opskrift her)

Othellolagkage (efter opskrift fra Lutter Lagkage)

Rugbrødslagkage (efter opskrift fra Lutter Lagkage)

Roulade (køber jeg, men alternativ opskrift her)

Jordbærlagkage (efter opskrift fra Lutter Lagkage)

Gammeldags æblekage (efter denne opskrift)

Mandeldrøm med hindbærskum (efter denne opskrift)

Michaels kager (en kokos-chokolade-kage, min mor brillerer i)

32 kommentarer
 1. Heh! Sjovt, du lige poster dette indlæg, mens jeg har en ( virkelig velduftende – bliv nu færdig!) banankage i ovnen. God timing! 🙂

 2. Du godeste! Jeg får sukkerchok bare af at læse dette indlæg. Hvor lyder det bare virkelig godt alt sammen, og hvor er det alt for længe siden jeg har fået riskage og ingenting. Min farmor var en mester-bager til bl.a. de to ting. 🙂

 3. Sønderjyden er imponeret! Der mangler dog ‘Gojeraj’ (Gode Råd), men dem kan du vist godt få dispensation for…

    1. Min familie er fra Als og jeg fik et Gode Råd-jern til mit bryllup – det låner jeg gerne ud! Mmm de er gode!

     1. Måske jeg er i en form for sønderjysk vildfarelse, men jeg troede, at gode råd var en julesmåkage?

     2. De er også skide flotte, men jeg læste, de var en smule svære at lave for en småkage, plus det krævede det særlige jern. Så opgav jeg 😂

 4. Wauw. Mit største mareridt denne dag ville være ikke at kunne smage dem alle. Det lyder helt fantastisk, Cathrine – man må sige, at går all in, men jeg er sikker på, at alle gæsterne vil ELSKE det! 🙂

 5. Tillykke med dagen, det lyder bare super godt og lækkert!!! Hvis din mor skulle få lyst til at dele opskriften på Michaels kager, så må du endelig dele den med os 🙂 Må du få den lækreste glimmer, latter, og kagefyldte dag! 🇩🇰🙂

 6. Det lyder helt vildt lækkert og gennemført! Jeg blev mega glad over at se rugbrødslagkagen a.k.a brø’torten på listen over lækre lagkager. “Ingenting” er også en fantastisk sønderjysk småkage, især fordi man kan snyde sig selv og andre til at tro at man ikke har spist kage. “Jeg har fået ‘ingenting’ i dag”. Hehe. Angående bollerne er det vigtigt at der er tandsmør. Hvis du vil bruge den rette lingo hedder det “stopboller”, fordi det er det “sunde” indslag som skal bruges til at lægge en bund. Hehe. God fornøjelse.

  1. Stopboller 💘 Der var boller men klart med for lidt smør på haha! Ingenting var så fine og dekorative – en opgraderet smørsmåkage. Min mor havde puttet guldstøv på dem – knapt så traditionelt, men meget yndigt! KH

 7. OMG!
  Har lige måttet indtage et marcipanbrød til morgenmad, af bare lækkersult 🙂

  Hvor mange mennesker har du inviteret med al den kage, bare sådan for at bedømme, hvor mange kager man evt. selv vil skulle diske op med til en nedskaleret version til egen fødselsdag om 14 dage?

  1. Ca. 40 plus børn og kærester, som folk tog med, men som ikke var noterede. Og der var desværre en del overskud. En del er frosset ned, en anden del er givet væk. KH

 8. Oh Yes! Så er der dømt kaffebord… godt at se brø’torten har fundet vej. Men hvor er fedtkagerne? 😜😳😉

 9. Stort tillykke med fødselsdagen! 🎈
  Som sønderjyde føler jeg mig virkelig overgået! Det er helt flovt at indrømme, men rugbrødslagkagen var den eneste lokale sag, jeg kendte 😳
  Mine københavnske og kageelskende veninder efterspørger netop et kaffebord, så jeg må hellere udvide mine sønderjyske horisonter og komme i træning! Din (og din mors) liste er i hvert fald et fremragende udgangspunkt 🍰
  FYI: Lagkagehuset er en fusion mellem Lagkagehuset på Christianshavn og Steen Skallebæk fra Haderslev, så du kan godt forsvare, at bonkringlen også er en smule sønderjysk 😏

  1. Hahaha, FEDT Camilla, det tager jeg som et kæmpe kompliment!
   Sæt igang, så hepper jeg på sønderjyden i dig 😄 KH

 10. Det lyder så lækkert! Meeeen.. som vaskeægte sønderjyde, så gør det ondt i hjertet at skippe den gammeldaws æblekage – det er min favorit! 😉🍎

Læg en kommentar