Bog: Morten Pape 'Planen' - ROCKPAPERDRESSES
Bog: Morten Pape ‘Planen’

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Morten Pape Planen

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Morten Pape Planen

Efter inspiration og ønsker fra jer, så kommer jeg også til at smide en bog ind i ny og næ på en torsdag! Jeg skifter lidt mellem at anbefale podcasts, serier og film (under ‘Out of Office’-kategorien kan I se dem alle), og jeg kan jo ligeså godt have en bog med, nu de også fylder hos mig.

Jeg må indrømme, at jeg mest er en ferielæser. Der æder jeg så typisk også 3-4 bøger på et par uger. Men jeg har altid en bog på natbordet, og den læser jeg i i ny og næ. Det tager lidt længere tid med hverdagsbøgerne.

I dag har jeg taget min yndlingsbog med af nyere dato. Jeg læste den på honeymoon sidste år, udgivet i 2015. Det er Morten Papes Planen. 565 sider. Her købt som e-bog – jeg kører begge dele. Men denne her fortryder jeg faktisk, jeg ikke købte i hardback. Sådan kan man være lidt bogfjollet. De særligt gode bøger, vil jeg gerne have som hardback til bogreolen.

Planen er en selvbiografisk udgave af Danmarkshistorien set fra ghettoen på Amager. Morten er vokset op i et bebyggelsesområde på Amager; Urbanplanen – opkaldt efter overborgmester Urban Hansen, der fandt på at bygge boligblokkene som løsning på at få bedre og billigere boliger i København. En nobel og god idé.

Det er bare ikke det forjættede sted, som politikerne dikterede, når vi kommer op i 80’erne og 90’erne, 00’erne. Det er blevet et anarkistisk parallelsamfund, der mest af alt minder om Fluernes Herre. Hvis omstændighederne er der, så kan vi alle blive reduceret til ren overlevelsesinstinkt og glubsk primitiv. At kalde Amager for lorteøen giver al mening, når man har et sted som Planen. Stedet hvor samfundets skrald samles. Der er flere tørklæder end tylskørter, som Pape skriver i sin intro til bogen.

Det er en tur gennem 90’erne og 00’erne; silkeboksershorts, Nuser-g-strenge, SOS-trøjer. Jeg kom i tanke om nuancer og minder, tøj, tv, jeg havde glemt. Tanker og følelser, 11. september. Den første kærlighed. Den første tro på noget, der minder om kærlighed, men som set i bakspejlet ikke har været det.

Du læser det inderste af en teenagers tanker. Stiv pik i skolen, fordi vinden blæser. Der er gruppeonani. Der er dødsdruk og bræk i kammeratens skød. Der er stoffer, voldtægt, svigt. Der er alt for meget hash i forsøget på at flygte, nogen gange fra tankerne, andre gange fra virkeligheden.

Men det er også historien om en overlever. Historien om den kloge, nørden, som er udsat  i ghettoen. Oddsene er ikke for, at han overlever. Og så er det den ultimative følelse af teenagehjemløshed. Kan I huske den? Ikke at kunne sig til rette eller ro – fordi man stadig leder.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Morten Pape Planen

Jeg elsker Planen, men det er lidt en moppedreng. Kors, hvor er den til gengæld en smukt skrevet moppedreng, til tider poetisk. Jeg følte mig ret inspireret af Mortens leg med ord og underfundige formuleringer, som jeg læste den:

“Første gang jeg så en død mand, lå han på maven med hovedet blodskudt og fladmast som en kødfars direkte ned i jorden, hans blege hånd holdt et indkøbsnet med ødelagte ølflasker, og han havde skidt i bukserne. Regndråberne gled af på hans hud, fedtet og fuget som den var, også da døden i en al for tidlig, men moden alder mødte ham på jorden, og bag på hans beskidte hue stod der “Verdens bedste farfar” med gul tråd”

(citat fra Planen, side 5)

De der billeder – bogen er fyldt med dem. Noget så grimt, beskrevet så smukt og billedrigt. Jeg forelsker mig i ordene og rytmen, gang på gang, side for side.

Og derudover skubber den også til mig og gør mig klogere. Den tegner også et politisk rigtig interessant portræt af 80’ernes og 90’ernes fejlslagne integration. Især bliver “vi” og “de” interessant post 11. september 2001, hvor medierne og tonen bliver markant mere  indvandrerfjendtlig. I bogen får du resultatet serveret – hvad det faktisk har af betydning for andre mennesker, når vi taler om dem, som vi gør.

Jeg føler, jeg bliver lukket ind i verden, jeg slet ikke kender til. En verden hvor bandemedlemmer er dem, der bliver tæsket hjemme, og så går ud i verdenen og tæsker videre. Planen åbner min horisont og giver mig en ny forståelse. Også for de år min far boede i et semi-belastet boligområde i Ballerup. De skæbner jeg som barn mødte. Det ene ben i hvad der minder om socialt boligbyggeri og det andet i den trygge provins-møder-landet, parcelhuset i Fredensborg med min mor.

No wonder den Morten Pape vandt Bogforums debutantpris i 2015.

Den første lille boganbefaling i rækken – meld jer endelig på kommentarfeltet, hvis I har læst den. Det kunne være så fint at få jeres besyv med.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Morten Pape Planen

43 kommentarer
 1. Jeg er virkelig stor fan af den bog og anbefaler den til alt og alle. Sindssygt velskrevet, hvilket betyder meget for mig, når jeg læser, og samtidig er den både interessant for en, der kommer fra noget helt andet (ligesom dig) og samfundsrelevant, som du også fremhæver. 5 stjerner herfra. Ps: det er tilmed en bog, som venner og bekendte, der aldrig eller sjældent læser bøger, har fået læst og nydt at læse.

  1. Stærkt, Ida! Jeg vil også gerne have flere til at læse den, haha! Jeg håber, det hjælper med det her indlæg og jeres kommentarer 😅

 2. Så fantastisk bog! Jeg er også helt vild med den. Jeg har set Morten Pape holde et oplæg om bogen og læse op fra den – det var virkelig interessant og enormt fedt at høre om hans proces, hans historie og generelt at høre hans egen stemme læse de smukke ord op. Det kan anbefales at tage til et oplæg med ham – han holder dem relativt ofte, tror jeg 🙂

  PS. Verdens bedste blog!

  Kh Sine

  1. EJ hvor spændende! Det lyder som den fedeste oplevelse. Bare det at skrive sådan en bog, med den detaljegrad. For vildt!
   <3 <3 <3 <3 GOD weekend, Sine! KH

 3. Jeg er i gang med at læse den og er også meget begejstret. Den er nemlig skrevet i et flot sprog, hvor der er tænkt over hvert ord i sætningen. Synes også det er interessant med en bog om et område af landet, jeg ellers intet kender til! Det er det god litteratur kan; åbne øjnene op for noget, man ikke har nogen viden om og give forståelse for de mennesker, der lever i den verden. Elsker når man kan få ny viden om og indsigt i andre mennesker og dele af verden bare ved at sidde og hygge sig med et tæppe og en bog 🙂

  1. Præcis! Det er også det jeg føler – en indsigt i andre menneskers hverdag og liv. Den gør mig klogere, mere rummelig og forstående. Alt imens jeg sidder hjemme med en kaffe i min egen trygge trummerum. KH

 4. Det er en meget interessant bog, der er spændende på mange planer (hæhæ). Som du selv lidt nævner, så skriver Morten Pape overbevisende og til tider poetisk flot, og så er der noget ved hele det samfundsmæssige element! Og derudover er den ikke mindst interssant pga. Papes måde at lege med genre på! Men helt ærligt, så var min oplevelse af bogen, at den var for lang. Den sidste tredjedel kunne jeg godt have været foruden i den forstand, at jeg ikke syntes, at den gav mig lige så meget, som de første to tredjedele. Måske jeg skulle genlæse den? Jeg var til gengæld ret glad for Folkets skønhed, som jeg kan se, du har liggende under Planen 😉 Og btw; har du brug for inspiration til din næste bog, så få dig en account på Goodreads!

  1. Høhø 😜
   Jeg vil også sige, at den bliver lidt lang. Det er rigtigt. Der er altså en redaktør, der også lidt er blevet forblændet og ikke har turdet klippe ned. Men for filan, den er stadig smukt skrevet synes jeg.
   Og Folkets Skønhed er jeg nemlig igang med – omend den lidt mindre “chewable” for mig. Nok bare fordi jeg mangler en ferie at læse den på 😀 Må tjekke Goodreads ud! KH

 5. Fantastisk bog, som jeg anbefaler til alle! Læste Planen og Sort land forrige sommerferie og de supplerede hinanden så godt! Sort land er ikke nær så flot skrevet, men efter mening også en virkelig vigtig bog.

  P.s. Tak for en fantastisk blog☀️

 6. Jeg er også en kæmpe Morten Pape fan! Bogen er SÅ velskrevet, dragende og alvorlig. Jeg boede selv i en ghetto (dog i Jylland) fra jeg var 8 til jeg var 14 år, og mange af de beskrevne ting kunne jeg sagtens nikke genkendende til da jeg læste bogen sidste sommer. De alvorlige aspekter blandet med de sjovere minder som fx Nuser-trusser skabte en helstøbt læseroplevelse for mig i hvert fald. Helt enig i at Planen er en anbefalelsesværdig roman!

  Derudover synes jeg at det er et fedt initiativ at inddrage lidt litteratur på bloggen. For en meget litteratur-interesseret type som mig giver det lige dig og bloggen et par ekstra plusser i bogen 😉

  Kh.

  1. Det er det, jeg elsker. Kontrasterne i den bog. Den unge uskyld og omverdenens råhed. Det er så smukt!

   Og FEDT du kan lide det. Jeg har en del gode bøger på lager. Og jeg overvejer faktisk også at læse Harry Potter igen, måske som en følgeton sammen med jer? Det kan også gøre, at jeg bliver tvunget til at holde øjnene fra alle de online medier og i stedet kan koncentrere mig om de gulnede sider. KH

   1. Det lyder som en glimrende idé med en Harry-føljeton! Specielt som en lille læseklubs-lignende ting lidt ala den Emily har på hendes blog.
    Sådan en klub forpligter også lidt, og det kan jeg altså godt bruge. Jeg studerer et meget læsetungt fag, så i min “fritid”/slap af tid er det ofte Instagram frem for et par sider i en roman der bliver prioriteret. Og det gad jeg egentlig godt ændre på 💁🏼😉

 7. Jeg slugte “Planen” på en uge tilbage i januar, på trods af at jeg er studerende og har nok at læse 😉 det siger ikke så lidt… den var fantastisk, og jeg er enig i alt, du skriver i dit også fantastiske indlæg. Nu er jeg igang med “En tjenerindes fortælling”, efter jeg så “The handmaid’s tale” i sommer ❤️

 8. Jeg eeeelsker at læse bøger, men har også mest tid til de i ferier pga. studie til hverdag, hvor der i sig selv er meget læsemateriale.
  Så jeg har også et par anbefalinger:
  To Kill a Mockingbird af Harper Lee – Ubestridte yndlingsbog, der med humor og visdom fortæller historien om, hvordan og hvorfor en hvid mandlig advokat forsvarer en sort mand for en forbrydelse i Sydstaterne i 30’ernes USA og samtidig lærer sine børn livsvigtige erfaringer. Yndlingscitat derfra: “”You never really understand a person until you consider things from his point of view […] until you climb into his skin and walk around in it.””
  Undtagelsen af Christian Jungersen – FABELAGTIG skildring af mange ting, men dét, der rørte mig mest, var den mandlige forfatters måde og indblik i, hvordan kvinder kan være over for hinanden og hvordan vi kvinder somme tider tænker og agerer. Dét imponerede mig meget. Derudover er den også rigtig krimispændende.
  Century-Triologien af Ken Follett – Måske min yndlingsforfatter, efter vores egen Hanne-Vibeke Holst, men shit en fortælleevne og sans for historiske detaljer. Gennem Ken Follett og denne triologi, blev jeg en sucker for verdenshistorie!
  Knud, den Store af Hanne-Vibeke Holst – En datters fortælling om sin familie og sin patriarkalske far, der inspirerer, imponerer og svigter. Skidegodt, dansk litteratur!
  Animal Farm (på dansk vist ‘Kammerat Napoleon’) af George Orwell – Var og er stadig helt på røven over denne vilde analogi af en roman! Skal bare læses!

  Der er så mange flere, men dette var samlingen af toppen på min liste 🙂

  1. YAY! Jeg har læst To Kill a Mockingbird men for mange år siden. Det kunne være, jeg skulle få læst den igen. Og ellers mega, mega fedt med ny inspiration. Too many good books, too little time 😅 Jeg skal have læst Undtagelsen som det første, tror jeg!
   Er igang med Kim Leines Afgrunden og Folkets skønhed – begge liiidt tunge 😀 KH

 9. Åhh slugte den bog på fire dage! Godt nok på en ligge-ved-stranden-dagen-lang ferie 😉 Er helt vild med den! Og er også sååååå vild med Folkets skønhed jeg spotter nedenunder 😉 De to bøger er nogle af de bedste bøger jeg har læst i år!

  1. Jaaa, den ligger der nemlig. Godt spottet! Den skal jeg have læst videre på, måske skal jeg tage mig kærligt tid til den i weekenden. God te og Folkets Skønhed. Kunne være en fin idé. KH

 10. Planen har helt klart noget. Indholdsmæssigt er den ret dragende. Desværre synes jeg ikke, det er en god bog rent stllistisk. Den er alt, alt for lang – man skal vide, hvad man skal med de enkelte afsnit for at der er tale om et sammenhængende værk,, og det er svært at få øje på i anden halvdel . Og det er altså ikke for at være sur – han er kommet så langt ud med den roman, og det er jo rigtig skønt!

  1. Som andre også skriver er den sidste 1/3 måske liiiidt lang. Jeg føler, der er en redaktør, som er blevet lidt betaget og har glemt at gå til den hele vejen igennem.
   Men jeg må sige, som læseroplevelse, uden at tænke mere over det stilistiske. Jeg slugte den og var rørt til tårer undervejs. Det var en stor oplevelse, og undervejs tænkte jeg ikke andet, end at jeg var godt underholdt. KH

 11. Fantastisk bog. Jeg hørte den i stedet for at læse den, hvilket giver en lidt anden oplevelse, men jeg var solgt. Og havde den der lille læsesorg, da den var ovre. Hvor man bare er lidt trist og tom over at det er slut.

  1. Uhh, hvem læste den op? Jeg havde det præcis som dig – en lille sorg over, at der ikke var mere at læse. Fantastisk, altså. KH

 12. Ok. Jeg er også ret vild med Planen. Meget. Men jeg synes altså den bliver lidt for lang. Den kører i mine øjne lidt for meget i ring udover det, der skal matche indholdet og hovedpersonens flakkende liv. Og det er sådan en skam, for den er så fin.

  Er det Folkets skønhed man kan skimte nedenunder? Den er altså lidt et hit!

  1. Det er rigtigt, at den bliver liiidt lang. Den skulle lige have haft med rundsaven en gang til. Men den er stadig skidefin, og jeg var stadig ked af det, da den var slut, hehe…
   JA det er så! Den er jeg også igang med. Den smukkeste bog på ydersiden, glæder mig til at komme mere ind i den! KH

 13. Jeg er også igang med den og synes den er vanvittig godt skrevet – til tider næsten poetisk, som du også skriver.
  Jeg har et lidt sjovt forhold til historien, da jeg er uddannet socialrådgiver og har arbejdet i Amager Vest midt i urbanplanen inden det blev revet ned, så jeg kender til den atmosfære der var i området. Derudover har jeg mødt Morten Pape selv til en udviklingsdagni mit forrige Job som socialkonsulent, hvor han selv læste op af bogen. Hold nu op hvor var det betagende. Med den oplæsning og det der er skrevet, er det ikke så underligt at han vandt en pris.
  Lige der, vidste jeg at jeg måtte læse bogen 😍

  1. Ej hvor er det bare spændende Denise Amanda – var du igang med at læse den, da du mødte ham?
   SINDSSYGT spændende arbejde, du har. Det er vigtigt! KH

 14. Jeg var også virkelig bidt af den. Specielt fordi Morten kun er et par ældre end mig, og jeg også er opvokset i København – dog ikke på Amager. Men jeg kunne virkelig kende mange ting fra hans teenagetid – f.eks. der hvor hans ven (kan ikke huske navnet) begynder at arbejde for det der firma, hvor man opretter webshops og sælger webshops. Den var der SÅ mange der hoppede på, ha ha…. Kan I huske det?

  1. Nej, men jeg kan godt huske det, haha! Jeg havde det så grineren over den teenagekådhed. Fest, sex. Alting er så forstørret dengang. Magtkampe, forsøget på at markere sig, sorgen. Åhh! KH

 15. Planen er virkelig god. Hvis du mangler inspiration til din næste læseoplevelse, kan Shotgun Lovesongs virkelig anbefales. Det føles næsten som at læse én lang (og meget smuk!) countrysang 😍
  Go’ weekend.
  Kh, Laura.

 16. “Stedet hvor samfundets skrald samles. Der er flere tørklæder end tylskørter, som Pape skriver i sin intro til bogen”. Er samfundets skrald, tørklæder? Uheldigt skrevet, Cathrine!!!!

 17. Kære Cathrine. Tak for endnu en guld-anbefaling. Jeg MÅ få den læst – den ligger i min vil-læse på Mofibo 🙂
  Men jeg er nødt til lige kommentere på, at jeg bliver lidt (måske unødigt) provokeret over sammensætningen af følgende sætninger:
  “At kalde Amager for lorteøen giver al mening, når man har et sted som Planen. Stedet hvor samfundets skrald samles. Der er flere tørklæder end tylskørter, som Pape skriver i sin intro til bogen.” Bevares hvis de alle er Mortens egne, men jeg læser det som om det kun er den sidste? For mig kommer det nemlig til at fremstå som om du selv kæder lorteøen, samfundets skrald og tørklæder sammen, og som jeg ellers læser din blog tror jeg ikke det er din hensigt?

  1. Det er en parafrase, så jeg håber ikke, det falder dig for brystet 🙂 Det er tekstbidder ud af hans intro, men endelig få den læst – så forstår du og det er stadig den smukkeste bog 🙂 KH

Læg en kommentar