Syv bedste julefilm - ROCKPAPERDRESSES
Syv bedste julefilm

translations below by Camilla

De sidste par søndage har vi set julefilm herhjemme og i dag har ingen undtagelse været. Så kan det godt være, vi har skippet juletræet i år og her generelt ikke er så julet, men sæt en film med kunstig sne på and I’m all there.

Jeg har samlet mine syv yndlingsfilm til julen – endelig også del jeres!

The past few Sundays, we’ve been watching a Christmas film – and today was no exception. We may have skipped the Christmas tree and elaborate decoration this year, but put on a film with fake snow and I’m all there.

rockpaperdresses, Julefilm, Wonderful Life, Cathrine Widunok Wichmand

IT’S A WONDERFUL LIFE

En Hollywood-klassiker, er du til grå og knitrende film, der tager dig tilbage til 1940’ernes old Hollywood, så må du se denne filmperle. Altid med på top 100 over bedste amerikanske film og i sin tid nomineret til en håndfuld Oscars.

George Bailey er suicidal og ønsker at komme herfra hurtigst muligt (lyder ikke så cheerful, men det bliver den). For at redde ham sender himlen en skytsengel ned til ham, Clarence. Som forberedelse til at kunne hjælpe ham bedst muligt og redde ham, får hun en masse tilbageblik i hans liv… Jeg vil ikke røbe mere handling, men på sin vis har den lidt samme fortælling som den om Scrooge. Bare fin.

Se den hvis du har mod på en klassiker og følelsen af historiens vingesus og den klassiske fortælling med morale. Det er en virkelig smuk film, der kan få tårerne til at trille.

A Hollywood classic. If you’re into grey and crackling films that take you back to the Hollywood of the 1040s, you have to watch this pearl. Always tops the 100 best American film lists and was nominated for a handful of Oscars.

George Bailey is suicidal and wants to get out of here as quickly as possible (doesn’t sound too cheerful, but it will get there). In order to save him, Heaven sends a guardian angel down to him, Clarence. As a preparation for her quest, Clarence gets a bunch of glimpses into his life… I won’t reveal more of the plot, but it’s a Scrooge kind of tale. Just so fine. 

Watch it if you’re up for a classic tale with a moral and a feel of the wings of history. It’s a really beautiful film, capable of making you weep. 

rockpaperdresses, Julefilm, Wonderful Life, Cathrine Widunok Wichmand, Alene hjemme

HOME ALONE (1’eren, til nød 2’eren, aldrig 3’eren)

Denne her ser vi hvert år den 25. december – det har vi gjort i snart ti år. OG vi får tacos imens. Meget mærkeligt, men det kommer sig af, at vi før i tiden havde juleaften hos min far den 23. hos hver vores forældre den 24., julefrokost den 26. og 27. Så den ene dag derimellem skulle vi have det mest ujulede, vi kunne finde på for ikke at lide juledøden – tacos. Og det har holdt ved!

Kevin er den yngste i familien McCallister, stiller altid spørgsmål – den irriterende lillebror, som alle gladeligt ignorerer. Han laver ballade (har nu altid syntes, de var lige lovligt strenge ved ham) og ender med stuearrest på oppe under taget, aftenen inden hele familien skal på juleferie i Paris. Og i familiens stress over at nå deres julefly næste morgen til Paris, så glemmer de ham på loftet. Deraf titlen… Jeg vil ikke røbe mere handling end nævne, at julen er indbrudenes tid..

En storklassiker fra 90’erne med en meget ung og ret genial Macaulay Culkin, der er SÅ mange ikoniske scener i denne her julekultfilm. Og vidunderligt soundtrack til i øvrigt, så stemningsgivende.

For the past 10 years, we’ve been watching this film on Christmas Day. WHILE eating tacos. Very strange, but due to the fact that we used to celebrate Christmas with my dad on 23 December, with each our families on 24 December and at Christmas parties on 26 and 27 December, making it necessary for us to eat the most un-Christmassy dish possible on the day in-between to stay alive – tacos. Which has since become a tradition. 

As the annoying youngest member of the McCallister family, Kevin always asks questions which everyone else happily ignores. He creates a bit of a fuss (I’ve always thought they were all pretty hard on him) and ends up getting grounded on the top floor right below the roof the night before the whole family leaves for their Christmas holiday in Paris. Stressing around in order to make it for the flight the next morning, the family forgets Kevin in the attic, which explains the title… The only other detail I’m going to reveal here is that Christmas is a time for breaking and entering… 

A blockbuster from the ’90s with a very young and pretty smart Macaulay Culkin, it’s full of iconic scenes. And a wonderful soundtrack, by the way – creating the best ambiance. 

rockpaperdresses, Julefilm, Wonderful Life, Cathrine Widunok Wichmand, Alene hjemme, The Nightmare before Christmas

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS

Jack er træt af hvordan de altid fejrer Halloween på samme måde i hans hjemby Halloween Town. Der skal ske noget nyt! Ved et tilfælde ender han i Christmas Town, og han falder pladask for deres pynt og traditioner og beslutter sig for at tage julen med hjem til Halloween Town. Folk fatter det ikke helt, men han giver ikke op! Folk skal forstå julen, koste hvad det vil…

En Tim Burton-klassiker egentlig udsendt af Disney, men dengang den skulle udkomme besluttede man sig for, at den var alt for mørk til børn. Det her er en voksentegnefilm og en helt magisk en af slagsen. Den er så sød – selv om den ikke ser sådan ud – og inklusive en kærlighedshistorie.

Jack is sick and tired of always celebrating Halloween in the exact same way in his hometown, Halloween Town. Something new has to happen! By coincidence, he ends up in Christmas Town and is mesmerised by its ornaments and traditions and decides to bring Christmas back to Halloween Town. People don’t really get it, but he’s not gonna give up. They have to understand Christmas, no matter what it takes… 

A Tim Burton classic produced by Disney, who decided, right when it was about to hit the cinemas, that it was way too dark for children. This is an animated film for adults and a very magical one of its kind. It’s so sweet – even if it doesn’t look like it, including a love story.

rockpaperdresses, Julefilm, Wonderful Life, Cathrine Widunok Wichmand, Alene hjemme, The Nightmare before Christmas

LOVE ACTUALLY

ÅH! Jeg græder nærmest fra start. En britisk julefilm af de helt store med ALLE stjernerne inklusiv. Colin Firth, Emma Thompsom, Keira Knightley, Hugh Grant, Alan Rickman osv. osv.

Det er den slags film, vi får præsenteret et hav af skæbner og små historier, der på en eller anden måde hænger sammen alligevel og flettes sammen. Daniels kone er lige død, og efterladt er han og deres søn. Juliet og Peter er lige blevet gift men der er tydelige gnidninger mellem dem og Peters bedste ven. Jamies kone er ham utro med hans bror, så han stikker af til Frankrig for at skrive en bog. Men i juletiden forbindes de alle. Omdrejningspunktet i filmen er kærlighed. Den uforløste, den smertefulde, den nye, den itu.

Be prepared til at tude big time og grine af de små sjove scener, som den i bilen mellem premierministeren og hans sekretær – midt mellem dem sidder sekretærens nevø i blækspruttekostume – dejlig, akavet britisk humor, uden at komme meningen med den scene nærmere.

OH! I almost cry from the onset. One of the greatest British Christmas films featuring ALL the stars in an ensemble cast. Colin Firth, Emma Thompson, Keira Knightley, Hugh Grant, Alan Rickman etc, etc. 

It’s one of those films in which we’re introduced to a wealth of lives and little stories, connected and interlinked in some way or other as the plot progresses. Daniel’s wife just died, leaving him with her son – his stepson. Juliet and Peter just got married, but there are obvious tensions between them and Peter’s best friend. Catching his wife with his brother, Jamie runs off to France to write a book. At Christmas they all cross paths. The plot revolves around love: of the unredeemed, the painful, the new and the broken kinds. 

Be prepared to sob big time and laugh at the funny little scenes, such as the one in the car with the prime minister and his assistant – and her little brother, wearing an octopus costume, squeezed in-between them on the seat… lovely, awkward British humour.

rockpaperdresses, Julefilm, Wonderful Life, Cathrine Widunok Wichmand, Alene hjemme, The Nightmare before Christmas

THE POLAR EXPRESS

Det er mange år siden, jeg har set denne men måske jeg skulle hive DVD’en frem! Den er virkelig eventyrlig!

Billy har virkelig svært ved at holde fast i sin barnetro på julemanden, når alle andre, familie og venner, bilder ham ind, at han ikke findes. Men en nat hentes han af polarekspressen som tager ham på eventyr til Nordpolen (yep, they’re all wrong in that department, men amerikanere tror jo på, han sidder på Nordpolen og ikke i Grønland). Der venter ham prøvelser og hjemve, og det kræver al hans mod at gennemføre rejsen.

En film om at beholde den barnlige uskyld og selv vælge, hvad vi tror på – så fin og fantastisk flot lavet.

It’s a long time since I last watched this one, but maybe I should pull out the dvd! It’s such a fairytale! 

Billy finds it very difficult to keep his childhood faith in Santa as his family and friends try to convince him that he doesn’t exist. One night, the polar express picks him up and takes him on an adventure to the North Pole. Ordeals and homesickness await him, and it takes all of his courage to complete the journey.

A film about keeping your childlike innocence and making your own decisions about what you want to believe in – very well made.

rockpaperdresses, Julefilm, Wonderful Life, Cathrine Widunok Wichmand, Alene hjemme, The Nightmare before Christmas

THE HOLIDAY

Det bedste miks af England og USA. Jack Black og Cameron Diaz, Jude Law og Kate Winslet.

Amanda og Iris sidder på hver sin side af Atlanten og kæmper med præcis det samme; guy trouble. Ulykkelig kærlighed og umulig kærlighed. De beslutter sig for at swappe hus henover julen – måske lidt luftforandring vil gøre dem godt. Og i de nye tilværelser får de pludselig sat deres egen i perspektiv. Hvad er egentlig det vigtige i livet? Og hvem? Historien vil selvfølgelig at kærligheden banker på døren, når alle vaner og “plejer” er brudt – så måske er det nemmere at åbne op.

Ikke en ligeså elegant og smuk film som Love Actually, meeen jeg tager den alligevel. For Jude Law den flotte fyr som en ægte softie og Kate Winslet – well, any day, anyhow. Denne her film har fået mig til at drømme om house swapping i årevis, haha! Tænker dog ikke, man nødvendigvis er ligeså heldig som Cameron.

The best mix of England and America. Jack Black and Cameron Diaz, Jude Law and Kate Winslet.

On each their side of the Atlantic, Amanda and Iris are struggling with exactly the same issue; guy troubles. Unhappy love and impossible love. They decide to swap homes over Christmas – perhaps a change of scenery will do them good. In the new settings, they get whole new perspectives on their lives. What’s actually important in life? And who? When all habits and routines have been broken, the story of course enables love to knock on the door – maybe it’s easier to open it now.

Not as elegant and beautiful as Love Actually, buuuut I’ll take it anyway. Because: Jude Law, that handsome dude, as a real softie and Kate Winslet – well, any day, anyhow. This film has made me dream of house swapping for years, haha! I guess you’re not necessarily always as lucky as Cameron, though.

rockpaperdresses, Julefilm, Wonderful Life, Cathrine Widunok Wichmand, Alene hjemme, The Nightmare before Christmas

SLEEPLESS IN SEATTLE

ELSKER ELSKER ELSKER denne her. Egentlig ikke en julefilm (den havde premiere i sin tid i september-måned), men kærligheden og selve historien holder fint henover julen.

Sam mister sin kone til cancer, og med ét er det kun ham og Jonah, deres søn. Halvandet år senere er Sam stadig uden kærlighed i sit liv, så juleaften ringer Jonah ind til den lokale radiostation til et talk show og fortæller lidt om sin far, og hvordan han mangler kærlighed i sit liv. Han får lokket sin far, Sam, med på telefonen, og som den charmerende, rare mand han er (det er vel Tom Hanks), bliver talkshowet lagt ned af kvinder, der gerne vil på date med ham. Særligt én stikker ud. Annie. Hun skriver et virkelig fint brev til ham og foreslår de mødes på toppen af Empire State på Valentins Dag… Men Sam og Annie skal grueligt mange misforståelser og prøvelser igennem før, det kan ske.

Meg Ryan og Tom Hanks er jo bare det mest nuttede par altså. Elskede dem også i You’ve got mail. Sleepless in Seattle er en kæmpe kærlighedsfilm og fyldt med så mange klichéer, og jeg æder det råt.

LOVE LOVE LOVE this one. Not really a Christmas film (it premiered in September), but love and the plot itself are very appropriate for Christmas.

Sam loses his wife to cancer, and just like that it’s just him and Jonah, their son. A year and a half later, as Sam is still single, Jonah makes a phone call to the local radio station to tell a bit about his dad on a talk show – how he lacks love in his life. He manages to persuade his dad, Sam, to join the call, and as he’s a charming, kind guy (it is Tom Hanks, after all), the talk show gets overrun by women who want to date him. Especially one stands out, Annie. She writes a really nice letter to him and suggests they meet on top of the Empire State Building on Valentine’s Day. But Sam and Annie have to go through a bunch of misunderstandings and ordeals before that can happen.

Meg Ryan and Tom Hanks are just the cutest couple. I also loved them in You’ve Got Mail. Sleepless in Seattle is such a huge love film and filled with so many clichés, and I swallow all of them.

24 kommentarer
 1. Verdens aller bedste julefilm er faktisk en dansk klassiker: Dyrelægens plejebørn. Alle, der elsker julefilm, burde se den i løbet af julen! 😍✨

  1. Den tror jeg aldrig, jeg har set! Den lyder så fin. Hvor kan man se den? Det minder mig om Far til Fire i Sneen – den elsker jeg også. Så den altid på VHS hos min farmor og farfar. KH

 2. Julefilm er jo bare det bedste! Home alone er den ultimative klassiker her, som vi altid ser den 23. Og ja, The Holiday (som lige nu kører i baggrunden på TV3) og Love Actually kommer man ikke udenom. Jeg har i år også genset Miraklet på Manhattan – åhhh, den er fin! ❤️

 3. Ej hvor ser du The Nightmare before Christmas henne? Min kæreste og jeg har besluttet at den må vi se i år, men vi kan ikke finde den!

 4. Home Alone 1 og 2 ses altid herhjemme. Og så skal vi også altid se Family Stone, som også er stjernespækket. Den får mig altid til at grine og smågræde; det er sjove øjeblikke, forviklinger og tankevækkende stunder og skuespillet er i top fra samtlige sider.

  1. Det er faktisk virkelig længe siden, jeg har set Family Stone. Den er med SJP ikke? Måske jeg skulle få sat den på <3 KH

 5. Var inde og se love actually i går hvor Aalborg symfoni orkester spillede soundtracket… hold nu op de var også bare en tudekoncert, livemusik kan bare noget helt særligt og det var en eventyrlig oplevelse!

   1. Det gør det i hvert fald! Min søster og jeg havde givet vores mor det som en tidlig julegave, og hun havde været så høj at hun slet ikke kunne sove i nat 😀

 6. Ihh det var gode forslag! 👏 Selv mener jeg aldrig helt det er jul, før jeg har fået set ‘Mens du sov’ og ‘The Family Stone’ 😍

 7. Elsker love actually og kan også godt lide the holiday. The family Stone er nok en af mine yndlings film, period. Men elsker også film om halv-dysfunktionelle familier 😁
  Ellers var en af vores julefilmstraditioner at se den der julefilm med Olivia newton John og den onde bankmand, der kører galt og sner inde. Ikke en kvalitetsfilm, men en tradition. Og så klassikeren over dem alle : sound of music. Bliver altid vist i juledagene.
  Som tidligere nævnt dyrlægens plejebørn, med lille Winni og nøddebo præstegård, den med Lisbeth Dahl.

  1. Jeg tror du beskriver “En Juleromance”/A Christmas Romance. Vi købte den hjem på DVD for nogle år siden via CDON.com, da det er min kærestes yndlingsjulefilm.

 8. Åha, der er mange af mine favoritter på din liste også. Min all time favorit, The Grinch, mangler dog. Der er altså ikke mange ting der kan trumfe den måde Jim Carrey spiller i den film! 🙂

 9. Ej nu har jeg gennemsøgt samtlige streamingtjenester, og The Nightmare before Christmas kan kun købes (!) på Blockbuster for 100,-. Men den er umulig at finde til leje/gratis andre steder. Damn it!

  1. Ej okay! Hvor pisse strengt altsååå… Så kan det bedre betale sig nærmest at købe den fysisk som DVD – de koster jo ikke mere end en halvtreller! KH

Læg en kommentar