5 apps to up your insta-game - ROCKPAPERDRESSES
5 apps to up your insta-game
translations by Camilla

Jeg får SÅ mange tekniske spørgsmål på instagram – “hvordan redigerer du dine billeder?” “Hvordan får du de der kasser frem i din story” (og der taler vi altså de hvide rammer i min story og ikke dem, jeg bærer på kroppen, høhø!)? I det hele taget “spill the beans”! Og det er jo et kæmpe kompliment – og lidt træls også, haha! En tryllekunstner vil ikke afsløre sine tricks, uden videre sammenligning i øvrigt. Omvendt er “kopiering” den største smiger, er det ikke?

På sin vis vil jeg herre gerne hjælpe jer – og omvendt vil jeg også holde dele for mig selv. I og med at min instagram er et særligt miks af professionel og personlig, så vil jeg også gerne skille mig lidt ud og gøre tingene lidt anderledes end mine kolleger (er vi egentlig ikke alle sammen lidt same-same but different?). Det er sgu så kedeligt, hvis vi alle sammen ligner hinanden, gør de samme ting, sætter det hele op ens. Jeg er selv lidt mæt af den er “snyde-vintage-vibe”, mange kører. Det grynede og lidt slørede. Eller dem der kører ekstrem saturation på de orange og turkise toner – det må da være dødirriterende for vedkommende, der startede den trend, for nu er der så mange, der gør det samme. Ved nærmere eftertanke tror jeg faktisk, at de tjener penge på at sælge deres ‘pre-sets’, som det hedder. Pre-set er en redigering, et filter, som nogen har lavet for en og man så bare kan smække nemt på sine billeder. Sådan set smart nok! Det også sådan VSCO fungerer, som bliver nævnt herunder.

Ja, ja, vi vil alle sammen jo bare gerne være så pisseoriginale, haha! Og det er vi sjældent. Instagram er fyldt med copy cats og alt kommer i bølger, og det er også helt okay. Jeg har sgu heller ikke opfundet den dybe tallerken.

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand

lækkert home office, ikke? foto

Så lad mig hjælpe jer lidt på vej, give et par af mine tricks, så I selv kan lege med jeres insta-game, hvis ellers I gider. Jeg selv prøver at finde balancen imellem æstetik og ægthed. Ligeså vel som jeg elsker de der kæmpe æstetikere, de der gider lave et enkelt billede til et helt shoot med tilfældigt kastede lyskæder og himmelsenge, ligeså meget kan jeg savne det, det var; instant. Det umiddelbare. Det uplanlagte. Mit allerførste billede på insta for mange år siden var i øvrigt et grynet og dunkelt billede af en cola-flaske, fordi jeg ELSKER, når Coca Cola fortæller os alle, at det er jul med en julemand på. Flot, haha! Der var engang…

Nogle af de apps, I ser herunder, vil I grine ad. Andre vil I måske skræmmes af. Det giver i hvert fald et syn på, at man kun skal tro, hvad man ser med det halve øje. Jeg bruger ikke dem alle selv, men de er en del af “the pro starter kit”. Det ved jeg, for en del af dem har jeg lært om på min Cali-tur med topprofesionelle damer ombord. Måske vil I blive chokeret over, hvor meget der kan blive manipuleret med (og måske er det i virkeligheden RET sundt at vide for os som følgere)? Måske kender I dem! Anyhow! Let’s go, the pro ‘grammer starter kit:

VSCO (udtales Wesco)

Nogen bruger Lightroom, andre bruger de indbyggede filtre på instagram – jeg bruger VSCO. Og det har jeg gjort i årevis. Og jeg er egentlig ret konservativ i, hvilke filtre jeg bruger. Lige dem afslører jeg ikke – for det er på sin vis mit fingeraftryk på instagram. Man må gerne kunne se, når det er et RPD-billede. Sådan er det for de fleste fotografer. Men jeg giver typisk billederne lidt lys, lidt farvemæthed (saturation), lidt varme på hvidbalancen, lidt lyserød tint – alt i mikrodoser, for jeg er ikke til det overredigerede look. Jeg gør aldrig helt det samme, og derfor er det egentlig også umuligt at give alle tricks videre, for det kommer så meget an på billedet. Er det meget lyst? Hvordan er farverne på billedet? Stemningen? For mig handler det om at understrege alt det gode i billedet frem for at ændre.

App’en kommer med et par præinstallerede filtre gratis. Så man kan tilkøbe – enten hele banken på abonnementsbasis eller et par enkelte pakker. Man kan bladre sig igennem, se et par testshots med filtrene på, og så købe til. Jeg har abonnementet – men det koster altså lidt.

UNUM

For nogen er det meget vigtigt at man har et pænt “grid”. At oversigten over billederne fra “forsiden” af ens insta-profil ser godt ud. Helt ærligt, Instagram er proppet – om folk gider at trykke “follow” bestemmer de sig for inden for nanosekunder. Det betyder faktisk noget, at din side er vedkommende og smuk, at det ligesom passer sammen, det hele. Nogen der er dygtige til det er fx WeAreMad, Christina Dueholm og Hannah Stefansson. Det er roligt for øjet at kigge på – måske er der en farve, der går igen over flere billeder? Det er bare lækkert sammensat! Hvordan bevarer man det overblik?

UNUM! Unum er en app, hvor du kan “teste” billeder af, før du udgiver. Hvordan passer det i dit feed? Ser det godt ud? Skal du lige lægge et andet billede ind imellem? Er du kommet til at lægge tre hundebilleder op i streg (shit!) – måske det vil være godt med et lille morgenmadsbillede ind imellem for at bryde. Her kan du teste af, hvad der ser godt ud, før du udgiver.

Det her er en nørde-app, men jeg kender rigtig mange, der bruger den, og vil man gerne arbejde i detaljen med sin insta og måske rykke, så kan det være et punkt at arbejde på; sammenhæng.

UNFOLD

Hvordan laver jeg de nice stories? Hvide rammer, andre skrifttyper? Unfold er svaret. Og jeg er totalt dobbelt med at dele den – jeg vil gerne “help a sister out” (og er I er SYGT mange, der har spurgt), omvendt vil jeg jo også gerne skille mig ud og ikke ende med, at alle kopierer, altså, haha! Men det er jo ligesom heller mig, der har opfundet den, så slaaaap af, Cath, haha!

Men Unfold er en app, hvor du kan lave “slides” til din stories med forskellige rammer, andre skrifttyper etc. så det hele kommer til at se lækkert, prof ud. Men for mig er det en app, der skal doseres. Den er sej, ja! Men den skal bruges, når det giver mening og ikke hele tiden. Den er skidegod til at give et flow, få det til at se cool ud i ny og næ – men den kan også gøre stories lidt upersonlige. Altså hvis du sidder og snakker om din kats eftermiddag, så behøver du ikke prøve at gøre det smart med en hvid ramme. Omvendt, viser du glimt fra en dag på stranden, så virker den mega godt til “opslagstavlestilen”. Så leg med den, doser den, så den passer i dit feed. Jeg er lidt on/off med den, for den tager også lidt af det “Instant” ud.

QUICKSHOT

Denne her hørte jeg om i Californien. Seriøst en syg app – gal og genial, haha! Mega genial når man bor i Danmark – men også en af dem, hvor jeg synes vi bevæger os pænt langt væk fra det ægte og umiddelbare på instram. Men altså! Det er jo også sjovt at arbejde med! Quickshot kan give dine billeder blå himmel. Du kender det sikkert – du har taget et skidegodt billede af det der japanske kirsebærtræ. Men den eneste grund til, at du kunne få det i fred fra andre fritidsfotografer, var fordi det er gråt og kedeligt vejr, og alle fornuftige mennesker er blevet indenfor. Din løsning: Quickshot.

Quickshot kan give dine billeder blå himmel. Og ikke bare blå standardhimmel – du kan vælge skyformationer og tid på døgnet og derved også lyssætning. Vildt, ikke? Så synes du ikke rigtig dit billede popper, så prøv at skifte den røvsyge grå himmel ud med lidt lammeskyer og lyseblå himmel. Igen, vi er i det nichede, og jeg kan ikke finde ud af, om jeg skal grine eller græde. Alt er jo efterhånden snyd! Men okay, en blå himmel er jo ikke det værste (Facetune er dét til gengæld i min verden). Den gør det faktisk virkelig overbevisende og her og der kan det give mening, hvis altså man arbejder semiprofessionelt og går op i æstetikken.

SNAPSEED

Snapseed er mange andres favorit redigering-app. Selv kommer jeg lidt til kort, jeg har brugt den én gang i Aarhus, på min og Emilys tur, fordi jeg havde croissant mellem fortænderne, og da godt lige kunne tænke mig at fjerne krummen. Det er en app, der skal bruges med nænsomhed, synes jeg. Den har en smart “healing”-funktion, hvor du netop kan fjerne en bums eller noget mellem tænderne – men altså, sådan ser vi jo også ud. Vi har jo alle sammen en bums i ny og næ, så brug app’en med omtanke, og gå altid tilbage og se udgangspunktet. Man kan snildt sidde og arbejde så længe på et billede at udgangspunktet er alt for fjernt, og det, man nu sidder med, ligner en dårlig Picasso-kopi.

Der er også flere, der bruger den til at fjerne et lille cigaretskod ved fødderne fx, det behøver ikke være grænseoverskridende, kropsændrende. Den er meget fin at have i værktøjskassen, men med måde.

Igen, jeg kan godt lide at gøre brug af en hjælpende hånd til at forbedre det gode i billedet – men jeg vil ikke ændre hud, bumser, hår på armene. Har man kun dårlige billeder af sig selv, så er det måske ikke lige i dag, der skal et op? Sådanne dage har vi alle sammen, hvor man bare ikke “har den”, og det er selvfølgelig lidt irriterende, når man også bruger den som arbejdsredskab og i en eller anden grad ‘skal’ poste hver dag, som jeg. Men instagram står jo også, selv de dage vi ikke lægger noget op. Og ellers kan man sgu bare lægge et billede op af en sød hund eller “fødder + blomster”-billedet, en klassiker, den virker altid! Det er det, jeg siger, så originale er der ingen af os, vi er, haha!

Instagram er et vildt sjovt lille medium, og det er mega fint at arbejde med sin kreativitet i små firkanter. Leg med det! Find din egen stil!

Happy ‘gramming!

I get SO many technical questions on instagram – ‘how do you edit your photos?’, ‘How do you conjure up those boxes in your story’ (as ‘boxes’ and ‘boobs’ are synonymous in Danish, this made for a great little joke in the original text; it’s just a reference to those white frames in my story…!)? Generally – spill the beans! Which is a huge compliment – and also a little bit annoying, haha! A magician doesn’t reveal his tricks, with no further comparison. On the other hand, imitation is the sincerest form of flattery, right?  

In a way, I really want to help you – but I do want to keep a few things to myself. Seeing as my instagram profile is a particular mix of professional and personal, I do want to stand out and do things a little bit differently from my colleagues (aren’t we all a little bit same same but different?). It’s so damn boring if we all look alike, do the same things, curate things similarly. I myself have had a little bit enough of that ‘faux-vintage-vibe’ a lot of people got going on. The grainy and slightly blurred. Or the ones who go extreme saturation on the orange and turquoise tones – it must be super annoying for whoever started the trend as so many are doing the same thing now. Thinking about it, I do wonder if they make money on selling their presets, though. A preset is a custom-made edit, a filter, which you can just apply to your photos. Actually pretty neat! That’s also how VSCO works, which is mentioned below.

Yes, yes, we all want to be so damn original, haha! And we so rarely are. Instagram is full of copy cats and everything comes in waves, and that’s okay. I didn’t invent the wheel either. 

So, let me assist you a little bit, give you a few of the tricks up my sleeve, so you can play around with your insta game if you’re so inclined. I’m trying to find a balance between aesthetics and authenticity. As much as I love those great artists – the ones who can be bothered to turn a single shot into an entire shoot with sporadically thrown fairy lights and canopy beds – I also miss what it was; instant. The immediate. The unplanned. Incidentally, my very first insta photo, many years ago, was of a Coke bottle because I LOVE it when Coca-Cola let their Santa Claus tell everyone that it’s Christmas. Nice, haha! That was then… 

Some of the below apps will make you laugh. Others may frighten you. Either way, they’ll teach you to only believe what you see with your own two eyes. I don’t use all of them myself, but they are all part of ‘the pro starter kit.’ I know, because I was introduced to most of them on my Cali-trip with top professional ladies onboard. Perhaps you’ll be shocked to discover the degree to which it’s possible to manipulate (probably PRETTY healthy for us followers to realise)? Perhaps you already are familiar with them! Anyhow! Let’s go, the pro ‘grammer starter kit:

VSCO (pronounced Wesco)

Some use Lightroom, others use the built-in filters on instagram – I use VSCO. And have done so for years. And I’m actually pretty conservative when it comes to which filters to use. I won’t reveal the exact ones – as that’s my fingerprint on instagram. I want people to recognise a RPD-photo. That’s how it is for most photographers. But typically I’ll give the photos a tiny bit of light, a little bit of saturation, a bit of warmth on the white balance, a hint of pink teint – everything in micro doses as I don’t like the over-edited look. I never do the exact same thing, which is why it’s impossible to pass on all tricks, as it really depends on the photo. Is it very bright? How are the colours in the photo? The ambiance? To me, it’s about enhancing all of the best elements in the image rather than changing.

The app comes with a few pre-installed free filters. And then you can add on – either spend all of your savings on a subscription or buy a few packages. You can flip through, see a few test shots with filters applied, and then make your purchase. I’ve got a subscription – but it’s pretty pricey. 

UNUM

To some, it’s very important to have a nice grid. That the overview of the feed from the profile page looks good. Honestly, Instagram is crowded – whether people can be bothered to ‘follow’, they’ll decide within nano seconds. It means something to have a beautiful and relevant feed; that it’s harmonious; all of that. Very talented at that are for instance WeAreMad, Christina Dueholm and Hannah Stefansson. Their profiles are calming to behold – maybe it’s a consistent range of colours? It’s just nicely put together! How do you keep that overview?

UNUM! Unum is an app that lets you ‘test’ photos before publishing. How does it fit into your feed? Does it look well? Do you just have to put another photo in-between? Have you accidentally posted three dog photos in a row (shit!) – maybe you need a little breakfast shot to break it up. 

It’s a geek-app, but I know really many people who use it, and if you want to get into the details with your insta and perhaps move it to another level, this can be a point to give some attention; coherence.

UNFOLD

How do I make those nice stories? White frames, different fonts? Unfold is your answer. And I’m totally divided in terms of whether I want to share it – I do want to help a sister out (and SO many of you have asked), yet I also want to stand out and not end up seeing that everyone has been copying me, haha! But, then again, I didn’t invent it, so relaaaax, Cat, haha!

Unfold is an app that lets you make slides for your stories with different frames, different types, etc, so everything ends up looking very professional. But for me, it’s an app to be used in moderation. It’s cool, yes! But it should be used when it makes sense and not constantly. It’s really good for creating a flow, make it look cool now and then – but it can remove the personal element from your story. I mean, if you’re talking about your cat’s afternoon, you don’t have to spruce it up with a white frame. On the other hand, if you’re displaying glimpses from a day on the beach, it’s works super well to create a mood board style. So, play around with it, use it in the right doses in order for it to match your feed. I’m a little bit on/off with it, as it does remove the ‘instant’ element.

QUICKSHOT

I learned about this in California. Seriously a sick app – crazy and genius, haha! Mega genius when you live i Denmark – but also one of the ones where I think we move pretty far away from the authentic and immediate on instagram. But, you know! It’s also fun to work with! Quickshot can lend blue skies to your photo. You probably know the scenario – you’ve taken a damn good photo of that Japanese cherry tree. But the only reason why you had it to yourself and there were no other amateur photographers in sight was that the weather was grey and dull, and every sensible human being had stayed inside. Your solution: Quickshot.

Quickshot gives your photos a blue sky. And not just a blue standard sky – you can pick cloud formations and time of the day to get the proper light. Crazy, right? So, if you don’t really think that your photo pops out; try to exchange the bland grey sky with a pretty mackerel and light blue sky. Again, we are in the niche department, and I can’t decide whether to laugh or cry. Everything is fake these days! But, okay, a blue sky isn’t the worst thing out there (unlike Facetune, in my opinion). It’s super convincing, actually, and it does make sense now and then if you work semi-professionally and care about aesthetics.

SNAPSEED

is the preferred image editor of a lot of people. As for me, I can’t say that much about it, as I only used it once, in Aarhus, on my trip with Emily, because I had croissant in my front teeth and wouldn’t mind removing the crumbs. It’s an app to be used carefully, I think. It’s got a neat ‘healing’ function, which allows you to do just that, remove a spot or something between your teeth – but, hey, that’s how we look. We all have a spot now and then, so use the app with care and always return to compare with the original. You can easily work on an image for so long that the starting point ends up being too remote, and everything you’ve got now is a bad Picasso copy. 

Many people use it to remove a small cigarette butts by the feet, e.g.; it doesn’t have to cross any moral boundaries, change anyone’s body. It’s good to have in your tool box to be used in moderation.

Again, I like to take advantage of a helping hand to enhance the good in a picture – but I don’t want to change skin, spots, hair on my arms. If all photos turned out bad one day – maybe it’s not the day to post anything? We all have days like that, where you just don’t have ‘it’, and that’s of course a little annoying when you use it as a work tool and for to some extent do have to post every day, like me. But instagram survives on the days we don’t post. And, alternatively, you can always just insert a photo of a cute dog or the ‘feet + flower’, a classic, which always works! That’s what I’m saying, none of us are that original, haha! 

Instagram is a fun little medium, and it’s so nice to work with your creativity in small boxes. Play around with it! Identify your own style!

 

 

8 kommentarer
 1. Det er så pudsigt at du nævner orange/turkis-kombien, når det kun er få dage siden at jeg, i forbindelse med et projekt, for første gang stødte på begrebet “teal and orange” og om hvordan denne color grading hjemsøger især Hollywood film 😀 Jeg har dog ikke selv oplevet fænomenet på Instagram endnu, men nu er bevidstheden skærpet 😉

 2. Wooow, vild øjenåbner for mig med alle de apps for det perfekte Instagram. Har aldrig tænkt over at der skulle være en rækkefølge i billederne – lige en croissant ind før kjolen og efterfulgt af en buket blomster.. 😅 det er lidt skørt. Men der er nok noget om det, faktisk.. har dog den seneste tid overvejet at slette Instagram. Får meget inspiration derinde, men samtidig går jeg faktisk aldrig “derfra” med en fed følelse. Andet end at ‘nu må jeg også lige tage mig sammen’ og så bebrejder jeg mig selv for stort og småt. Andre der har oplevet noget lignende??

  1. Ej det er jeg så enig i @anita. Af samme årsag har jeg heller ikke brugt appen aktivt i over et halvt år. Jeg tror egentligt kun, at det her indlæg bekræfter mig i, at jeg synes det bliver en tand for overfladisk

   1. Jeg kender så godt til følelsen, Anita! Og helt enig Emma – efter at have læst dette indlæg, er jeg også kun blevet bekræftet….

  2. Jeg slettede min instagram for 1,5 måned siden, fordi Emily Salomon havde lagt en story op om at hun ville tage en detox weekend – og så tænkte jeg at hoppe med på den bølge. Jeg troede det ville blive lidt hårdt, men det har bare været så dejligt! Jeg har elsket at bruge tid derinde og følge bloggere, få inspiration til indretning og se nogen pæne billeder, men jeg brugte også bare så meget tid på det. På at følge med i fremmede menneskers liv. Det gav mig en kort “lykkerus” i øjeblikket, men det var ikke noget der varede ved når jeg havde lukket instagram ned igen. Så jeg vil sige prøv det, slet appen for en weekend eller en uge og så kan du jo altid downloade den igen.

  3. Det er faktisk præcis grunden til, at jeg har fravalgt Instagram som medie! Jeg kan jo stadig se de fleste profiler og det er jo virkelig glansbilleder og en redigeret verden.. Jeg kan særligt også mærke, hvor meget det ofte påvirker mine veninder; ‘jamen jeg er ikke god nok for hende på Instagram hun har både tid til det, det og det’ – nogen sammenligner sig selv rigtig meget med folk fra Instagram uden at kende noget som helst til deres virkelige liv og man kan bare så hurtigt få følelsen af ikke at være god nok, populær nok, smart nok, tynd nok osv. Har endda rådet flere veninder til at slette appen, fordi den simpelthen ikke gjorde noget godt for dem.. Ikke andet end at de blev kede af det, fordi de ikke kunne opretholde det liv 😕 Og dermed altså ikke sagt, at der ikke findes gode troværdige profiler!

   1. For et års tid siden lavede jeg en slags udrensning i min instagram, så jeg kun fulgte personer, hvor alt ikke ser perfekt ud, og som ikke giver mig dårlig samvittighed. Det kan anbefales 🙂 Jeg ved jo godt, at instagramprofiler er en lille bitte del af en persons liv – tag for eksempel min egen, hvor jeg næsten kun har søde billeder af min kæreste eller fra fester, he he… Alligevel fik jeg det bare dårligt af at følge nogle bloggere og instagrammere, hvor det hele så så perfekt ud. Cathrine, du var en af de få, der overlevede, fordi jeg elsker humoren i dine stories, ha ha :-* Men andre bloggere, hvis blog jeg ellers læser, valgte jeg fra. Det blev sgu bare for pænt.
    Hilsner til jer <3
    Ps. de der apps lyder for vilde! Jeg brugte engang VSCO, og den var meget god. 🙂

 3. jeg er enig i hvad Cathrine siger – at Instagram er et sjovt lille medium, som giver alle mulighed for at arbejde med deres kreativitet… det er en af mine yndlingsting at lege med efter en god, smuk dag eller rejse… det giver mulighed for refleksion og for at forevige et minde med fremhævninger af det dejlige lys, der var lige den dag, eller det flotte farvespil, eller dét der glimt i nogens øjne, man lige var så heldig at fange… for så at bruge min feed som en lille visuel dagbog, der gør mig så glad at kigge tilbage på. De fleste af mine venner bor langt væk, så ved at følge hinanden på Instagram, kan vi følge med i hvor hinanden NU er – og så kan vi altid ringes ved og sludre mere i dybden om hvordan den eller anden oplevelse nu var. Og man bestemmer jo selv hvem man følger – hvorfor følge profiler, der gør én ked af det, når man har millioner af muligheder for at vælge personligheder eller temaer, der giver én energi, inspiration og gode vibrationer?

Læg en kommentar