Min Karriere: Petra Kleis - ROCKPAPERDRESSES
Min Karriere: Petra Kleis

rockpaperdresses, petra kleis, karriere, dansk fotografNavn: Petra Kleis

Alder: 35

By: København

Uddannelse: Reklamefotograf

Beskæftigelse: Fotograf

 

Petra, allerførste gang jeg mødte dig, der havde du ‘vundet’ en fotoopgave som P3s husfotograf over et par andre fotografer, der også var i spil. Du skulle tage billeder af alle værter, mig inklusive. Det er en lille håndfuld år siden, og du var endnu ikke et kæmpe fotografnavn. Nu har du siden fotograferet Paul Smith, Isabel Marant, Margrethe Vestager, René Redzepi. Er du ved at være et kæmpe fotografnavn? Tør du sige JA?

Jeg tør i hvert fald sige, at der er sket meget i min ”karriere” siden vi to første gang mødte hinanden.. Jeg føler jeg er et sted, hvor jeg laver de ting jeg aller helst vil og kan takke nej til ting, der måske ikke ligger mit hjerte så nær. Jeg tør også sige, at jeg i Danmark er ved at være en af dem der bliver brugt meget, hvilket jeg naturligvis tager som et kompliment til mit arbejde. Men jeg vil for evigt være ydmyg omkring mit arbejde og har det altid svært med ros, man er vel jysk..

Du arbejder til daglig som fotograf og skyder for alverdens magasiner, laver portrætserier og har også dine egne seje projekter med bl.a. Maja fra ‘Habitual Body Monitoring’. Hvordan ser din hverdag som fotograf ud?

Min hverdag starter kl. 06.30 ca. Der bliver jeg enten vækket af et ben eller en arm i hovedet, af det barn, der højst sandsynligt ligger i min seng, eller også skal jeg ned og vække mine piger i deres seng.. Så spiser vi morgenmad, jeg kæmper længe med at overtale mine piger om de skal have tøj på (de er nudister), og så afleverer enten min kæreste eller jeg dem i børnehaven.. Så er klokken ca 08.. Alt efter om jeg så skal arbejde på mit studie eller en location, så tager jeg derhen.

Jeg har jobs næsten hver dag, så det meste af tiden går med at fotografere og har jeg ikke et job, bruger jeg min tid på at retouchere, sende billedeudvalg frem og tilbage, skrive mails, sætte moodboards sammen, koordinere skydninger osv. Min arbejdsliv er ret intenst, da jeg ofte har en ret tight bagkant i form af to på 3 år.  Man bliver voldsomt effektiv af at få børn, særligt hvis man får to på en gang.

Tom_KristensenHZ4A8729
Tom_KristensenHZ4A8885
EvaristtiIMG_9667
Marcel_de_sadeIMG_7539
Colling1

Tom Kristensen, Marco Evaristti, Marcel de Sade og Kaspar Colling Nielsen

 

Skal vi ikke starte med at gå lidt tilbage i tiden, hvornår blev du i sin tid klar over, at du ville være fotograf? Har du altid haft et kamera om halsen fra barnsben eller hvornår kom det snigende på dig?

Jeg vidste ikke jeg skulle være fotograf. Jeg har aldrig gået og taget billeder eller været interesseret i kameraer eller noget i den retning. Jeg gik i panik efter lidt for mange år uden at starte på en uddanelse. Jeg begyndte at læse ”Nordisk sprog og litteratur” på Århus Universitet, muligvis det dummeste valg ever! ( det ved alle der kender mig.. Jeg læser aldrig og har ret svært ved at sidde stille… Men det var det eneste mit snit rækkede til og jeg følte jeg var nødt til at komme i gang.. Jeg var 24.. ) Da det efter et halvt år ægte gik op for mig, at det slet slet ikke duede, tænkte jeg, at jeg måtte finde på noget andet!! Det var nødt til at være noget kreativt og noget med mennesker.. Så tænkte jeg; fotograf !! Det er da det !.. Så gik der nærmest ikke mere end et par måneder så havde jeg en elevplads ( hvilket absolut ikke hænger på træerne ). Min fætter boede i KBH og kendte nogen, der kendte nogen og de ville gerne skrive elevkontrakt med mig. Så jeg gik i gang og jeg var mildest talt uduelig! At jeg er kommet så langt som jeg er, er vist et mirakel med det udgangspunkt !!

Hvis vi skal køre årene igennem i nogenlunde resuméform, hvordan har din karrierevej set ud fra start til nu? (Hvordan kom du fra at have en interesse i at tage billeder, til at gøre det til dit fuldtidsjob og levevej?)

Hmm.. Jamen da jeg blev udlært i 2011, gik jeg selvstændig med det samme, man har ikke rigtig andre valg som fotograf og det passede mig egentlig ok. Euroman havde dengang rakt ud til mig og spurgt om jeg ville lave noget for dem, så der blev jeg på en måde blåstemplet, det åbnede en del døre. Jeg har aldrig haft for lidt at lave, lige med det har jeg været privilegeret! Jeg har også skrevet uendelig mange ”Hej jeg hedder Petra, jeg er fotograf og vil gerne vise dig hvad jeg laver” mails. Så intet kommer dumpende ned i ens turban i den her branche! – Men så længe du arbejder hårdt og er flink mod dem du møder, så når man langt.

Nogen gange kan det være et enkelt møde, en enkelt kontakt, en håndsrækning, det rigtige menneske på det rigtige tidspunkt, som gør at man for alvor får taget et skridt på karrierestigen. Har der været sådan ét menneske, som du tænker tilbage på med taknemmelighed?

Som sagt rakte Euroman ud på et rigtig godt tidspunkt, og det er jeg absolut taknemmelig for! Art director Sune Ehlers, som jeg har meget respekt for, skal helt klart have et highfive for at gøre det.

Ellers er der bare mange søde mennesker, der har hyret mig igen og igen.

6T9A2057Euroman_Nicklas_Bendtner
IMG_0056Euroman_Nicklas_Bendtner
6T9A3235Euroman_Nicklas_Bendtner
Screen Shot 2018-11-02 at 20.31.28
IMG_0160Rene&Nadine_Redzepi
K-Phax19837

Nicklas Bendtner, LOC, Rene og Nadine Redzepi og K-Phax

 

rockpaperdresses, petra kleis, karriere, dansk fotograf, Lukas Graham

Lukas Graham

Hvilke fotografer har inspireret dig på din vej indtil nu? Nogen særlige du skænker en tanke, som har haft indflydelse på din stil, arbejdsetik eller lignende?

Jeg har altid været glad for Terry Richardssons vildskab og enkelhed. Han er ved første øjekast ( som jeg ) ikke den store tekniker, til gengæld kan han noget med mennesker, meget få fotografer har kunnet ( på godt og ondt set retrospektivt ). Man kan sige meget om ham, men kedeligt bliver det aldrig.

Juergen Teller er min all time favorite. Hans æstetik og evne til ( næsten) altid at få smidt noget humor med ind i sine billeder elsker jeg !!  Der er noget ekstremt afslappet over det han laver, samtidig med at det har en nerve!!.. Rimelig vild dobbelthed. Jeg føler nærmest ikke at den mand har taget et dårligt billede, det er ret vildt!!

 

Du har helt uden tvivl en stil og en æstetik, som du er ret konsekvent omkring. Rene, lige-på portrætter. Hård blitz. Kontraster. Hvordan vil du selv beskrive din stil? – og hvad vil du gerne udtrykke?

Jeg vil helst ikke beskrive min stil.. Men hvis jeg skal ville jeg sige enkel, intim og humoristisk.

Jeg vil helst heller ikke udtrykke så meget, jeg vil aller helst, at man ser mine billeder for hvad de er.. ”Bare” et portræt at et menneske, taget i det lys eller den situation der (ofte spontant ) opstod.

Nogle gange, vil andre mennesker gerne have at jeg tænker en hel masse tanker omkring mine billeder, men det gør jeg ikke. Jeg går med de ting der opstår, og ofte opstår der sjove, intime eller tossede ting.. Nogle gange er det bare et blik, eller en måde at dreje hovedet og andre gang er det meget mere vanvittigt og så er det bare om at trykke på knappen og følge med.

Euroman_Gerlach0031
IMG_1019Sara_Omar
Linnea_Bertelsen_Euroman 6T9A6227
BOB_6T9A8633
Maude2
Nadja_Maria6T9A6437
Nadja_Maria6T9A6301

Hvis du skal vælge et af dine egne billeder som favorit, hvilket så og hvad er historien bag det? 

Det er fandme svært !!.. For ikke at sige helt umuligt! Jeg har fotograferet så ekstremt mange mennesker, hvor jeg virkelig synes vi har lavet nogle geniale billeder !!

Bodil Jørgensen, Petra Kleis, dansk skuespiller, portræt, rockpaperdressesPortrættet af Bodil elsker jeg fordi det virkelig, synes jeg , viste hvor overdrevet smuk hun er! Hun spiller ofte knap så charmerende roller, hvor hun er knap så pænt fremstillet, så man kan godt overse, at hun er fantastisk smuk. – Og så var det bare en god dag! Bodil er mega mega sød. Hun var lige kommet tilbage efter sin ulykke og var på en gang super skrøbelig og gik dårligt, men samtidig var hun benhård og hendes blik var SÅ stærkt!! Mange forbinder nok ( eller gjorde ) mine billeder med de farvede baggrunde, så det er nok et klasisk Petra Kleis…

Marco Evaristti, dansk kunstner, portræt, Petra Kleis, rockpaperdresses

rockpaperdresses, petra kleis, karriere, dansk fotografBilledet af Marco Evaristti og Peter Ingwersen er også begge gamle portrætter, som står ret klart som favoritter.. De siger bare enormt meget om de mænd jeg portrætterer. Den ene har vildskaben og det demonsike og den anden det kontrollerede og pyntede.

Martin Krasnik, Petra Kleis, rockpaperdresses, portræt, dansk journalist

Mit portræt af Martin Krasnik er også en klar favorit.

Der er sååååå mange billeder jeg er glad for, men jeg har tendens til at glemme dem for der er SÅ mange.

 

Du tager også til tider billeder af folk i, hvad der kan synes som lidt prekære situationer. Du har fx taget billeder af mig i undertøj til Euroman. Det kræver en hel del menneskelig indsigt og situationsfornemmelse at sørge for, at jeg er tilpas og god foran kameraet, selv om jeg er udenfor min komfortzone. Hvordan går du til sådan en opgave?

Jeg forsøger virkelig at holde tingene suuuuper afslappede.. Min partner in crime, make-up artisten Ayoe Nissen er genial til at få folk til at slappe heeelt af, hun har altid folk ”først”, når de skal have make-up på, ligesom du var hos hende først : ) Så når de når til mig, har Ayoe vendt hele verdenssituationen med folk og så har man glemt alt om, at det skulle være genert.

Jeg er nok det man kalder ekstremt afslappet omkring nøgenhed, det tror jeg smitter af.. You tell me ? Jeg har intet problem med at folk er nøgne, ikke det fjerneste og jeg har SLET ikke noget problem med folk i undertøj : ) Så jeg tror bare man skal skabe så afslappet en setting som muligt, så går det hele så fint : ) Det er jo ”Bare” billeder og det er jo bare en krop.

IMG_3128-1
MAJA_Petra_kleis_IMG_7844
RikkeMøller_Euroman3

Du må også have været ude for nogle vilde, vanvittige, skøre, skræmmende shoots. Hvis du skal pinpointe ét, hvad står så særligt ud i hukommelsen?

Jeg har oplevet rimelig mange vanvittige ting og været i mange underlige situationer, ja !! Man er jo med helt helt tæt på folk, alle mulige og umulige situationer.. The XX var en gigantisk udfordring, de var så generte og de havde bare slet, slet ikke lyst til at blive fotograferet.. Hvad kan man stille op, når der står 3 introverte musikere, der ikke vil være stjerne og gemmer sig bag hinanden…

rockpaperdresses, petra kleis, karriere, dansk fotograf, medina

At være med Medina på tour i Tyskland gjorde også ret stort indtryk på mig.. Jeg oplevede hende helt tæt på og begyndte mere og mere at forstå det pres der lå på hendes skuldre. Hun endte med at give mig lov til at fotgrafere hende mens hun var i bad. Jeg var mega stolt over hun viste mig den tillid.

En noget grumpy Olafur Eliasson med tømmermænd var også en noget spøjs oplevelse..

Jeg har lige været i Letland og fotografere en kæmpe basket stjerne der hedder Kristaps Porzingis, det var virkelig også interessant. Han er 2.21 hvilket er en noget større udfordring end man lige tror. Jeg måtte stå på diverse kasser for bare at komme nogenlunde på højde med ham. Men at se hvor meget folk var på røven over ham, pga hans kæmpe stjernestatus var ret vildt, når man så lidt efter kostede rundt med ham foran et kamera.  

Det er mange mange nuts oplevelser jeg desværre ikke helt kan dele, hvis jeg skal respektere folks privatliv ; )

HZ4A1469PetraKleis_Pernille_Blume
HZ4A1782PetraKleis_Pernille_Blume

Pernille Blume

Hvem er din største drøm at portrættere? Og hvorfor?

Jeg vil gerne skrue tiden tilbage og fotografere Freddie Mercury !! Fuck en gave!! Hvilken mand, hvilke kostumer, hvilket overbid og overskæg! Jeg elsker alt ved ham !

 

Nu jeg har dig, så er jeg helt overbevist om at par gode råd fra en super talentfuld, professionel fotograf vil falde i rigtig god jord.

 • Mange af os er jo blevet amatørfotografer siden instagram kom til. Hvad er dine tre bedste råd til “det gode billede”?

Jeg er nok ikke den rette at spørge… Men hvis jeg absolut skal sige noget vil jeg sige, hold horisonten nogenlunde lige og Less is more..

 • Hvilke eller hvilken fotoapp, vil du mene, er essentiel at have på telefonen?

Jeg har en app der kan lave en flot hvid ramme og den er jeg ektremt glad for ! Den hedder ”Squareready”.. Insta kan sikkert den samme, men så rutineret er jeg ikke endnu; )

HannixHvisk0016
HannixHvisk6T9A7545
HannixHvisk6T9A7711
Ellies_And_Ivy 904
Ellies_And_Ivy 638
BIANCO_SS18_SHOT_04_ZELMA_CURVES_105_LOGO
BIANCO_SS18_SHOT_07_JENS_DIFFERENT_090_LOGO
Danica_Curcic_201814629

Skulle du se fem eller ti år tilbage i tiden og give dit yngre ‘jeg’ tre gode karriereråd på vej mod målet at kunne leve af fotografiet, hvad ville de være?

Jeg ville nok bare sige til mig selv, at jeg var på rette vej og at jeg ikke skulle bekymre mig så meget om det hele nok skulle gå..

 

Har du nogle fotografiske projekter i kølvandet, som du har lyst til at fortælle os lidt om?

Jeg er, som nogen måske har bemærket, i gang med en bog om Maja Malou lyse. Den bliver på ingen måde kedelig! Den skulle meget gerne udkomme i februar 2018 ! Hvis man ikke allerede følger Maja på insta, så kan jeg absolut anbefale at man gør ! Her kan man tale om en pige, der rummer både sex, intelligens og en massiv mængde humor !! Lige my kind of woman!

 

Set i krystalkuglen, hvor ser du dig selv om ti år?

Jeg har sikkert fået et sæt tvillinger mere med min kæreste ( gud forbyde det ), bor forhåbentlig i et fremragende hus, med en stor have på Frederiksberg, fotograferer kun nøgne damer og dyr og har fundet en kur mod mine giga tømmermænd, så jeg kan drikke lidt mere hvidvin end jeg gør nu.

Det bliver fandme godt!

 

rockpaperdresses, petra kleis, karriere, dansk fotograf

4 kommentarer
 1. Meget meget inspirerende læsning, især for mig..
  Jeg er igang med en uddannelse, er 24 år og næsten færdig med den. Desværre føles det ikke rigtig. Jeg er sikret job når jeg er færdig, en god økonomi så jeg kan passe på min familie på den front, men jeg er ikke sikret glæde og det gør mig bange. Jeg ved ikke hvad eller hvilket karriereskift jeg skulle tage, hvis det kommer dertil, og om jeg overhoved skal gøre det. Men altid har jeg haft en lille drøm om at blive freelance fotograf. Ikke fordi jeg er specielt god til det, men jeg kan godt lide det og dét er jo egentlig det vigtigste, ikke? Jeg tør bare ikke tage springet. Jeg bor i en lille Jydsk by med min familie, jeg vil ikke flytte dem til en storby, kan det så lade sig gøre at man får succes og kontakte? …. men flere tanker er sat i gang nu. Meget inspirerende og dejlig læsning. <3

  1. Det er så svært, det du står i, eller det kan det være Frederikke. Adam og jeg har tit talt om det. Mig, der i høj grad lever af min hobby og Adam, der gør det modsatte. Han har ofte talt om, om dét at skifte. Skifte til kok, fordi han elsker at lave mad. Skifte til andre kreative jobs, fordi han dyrker dem på hobbyplan.
   Vi er kommet frem til, at man ikke behøver at leve af det man elsker mest. Man kan sagtens have det gode sikre job, som du og Adam, og så dyrke sin hobby på fuld power, når man har fri. Det er ikke sikkert at hobbyen ville bringe ligeså stor glæde som job. Måske kan det være nok?
   Omvendt, det kan også være det helt rigtige at satse på sin hobby – det gør det jo svært. Men måske praktik ville være en løsning? Tage noget af din ferie og prøve i praktik hos en sød fotograf? Se om det er noget for dig! KH

 2. TAK for dén gæsteblogger. Jeg synes, Petras univers og arbejde er evigt inspirerende og fascinerende. Portrættet af Bodil er bare noget af det smukkeste og mest udtryksfulde ever!

  1. Hun er nemlig så mega, mega inspirerende. Jeg ELSKER de farvede baggrunde – det er så Petra’sk, det må også være fedt at vi allerede så tidligt i hendes karriere kan spotte hendes signatur! KH

Læg en kommentar