Eddies juleønsker (og lidt tanker om en bæredygtig jul) - ROCKPAPERDRESSES
Eddies juleønsker (og lidt tanker om en bæredygtig jul)

Hvad ønsker man sig i grunden, når man er to måneder? Ikke andet end mælk, en lur og ren røv. Det er til at overkomme! Og måske burde det forblive sådan? Ingen andre gaver, får han har alt, hvad han har brug for.

Men jeg kan godt fornemme, at vi har nogle bedsteforældre, der har glædet sig. Og det har jeg da også helt hundrede selv. Glædet mig til hans første jul – men for mig er det ikke gaverne til ham, jeg glæder mig til. Det er det faktum, at han bor hos! Også til jul! Det har jeg drømt om i flere år. At være en lille familie.

Men bedsteforældres lod er at forkæle! Med kys, udelt opmærksomhed, sukkermadder (som hos min farmor) og flødeis. Og også gode fødselsdagsgaver og julegaver – måske endda adventskalendre eller pakkekalendre?

Jeg tænker dog over mere end nogensinde før, hvor ubæredygtig julen er sin gængse form i Danmark. Både fordi medierne er skarpe til at tage klimasnakken ind i julestuen og i hvert fald få mig til stoppe op og overveje mit ‘plejer’. Men bestemt også fordi, jeg nu har et opdragelsesansvar. Og jeg ønsker at give mit barn en grundessens af taknemmelighed og værdsættelse for, hvad han har (den ‘lære’ er han selvfølgelig alt for lille til at forstå nu).

Jeg kan virkelig godt mærke, at jeg er skidebekymret for den verden, som mit barn skal vokse op i. Ikke med krige og terror – men de klimaforandring og miljøskader den generation vil stå med (jeg åd alle fire afsnit af denne her geniale, norske doku-serie; Planet Plast i går). Pga. mine bedsteforældre, mine forældre og mig. Pga. vores overforbrug, vores muligheder for bare ‘at gøre’ fordi vi har lyst; flyrejser i lange baner, brug-og-smid-væk, røde bøffer hver fredag osv.

I år har jeg selv generelt taget mange skridt – skåret al anden mælk end den i kaffen fra, gået 90 % vegetar osv. Og jeg er også blevet bevidst om, hvor der kan ændres i julen. Juletræer er absolut ikke bæredygtige – men jeg vil nødigt undvære, så en økologisk rødgran er den mest bæredygtige variant. De vokser hurtigt og kræver mindst i sin vækst. At gavepapir skal spares gevaldigt på, så man kan evt. overveje nye varianter, som er genanvendelige som det her. Men ved at give færre gaver, så ryger der også mindre papir. Pakkeleg er fx en af mine kæpheste – jeg haaader det. Virkelig! Alt muligt plastikdims man ikke gider og alt det papir, der kan smides ud efter. Og så har jeg også i år flottet mig og købt både evigheds-dørkrans og evigheds-adventskrans. Jeg kan helt sikkert blive langt bedre, men jeg er startet i år med min egen jule-‘awakening’.

Men hvad med Eddies? Skal mine ideologiske tanker gå udover ham? Jeg kunne fx godt have lyst til at sige én pakke pr. bedsteforældre. Én pakke fra søskende osv. Både for at vi ikke ender i sådan et gaveræs, hvor han enten flår pakkerne op uden at ænse, hvad det er. Men også for at mindske forbruget – jeg ved, han ikke mangler noget. Og alt det er fint i år – han kan ikke engang se juletræet for sig – men hvad med næste år? Og når han er fem? Når kusiner og fætre flår pakkerne op i hobetal, og han selv sidder med tre. Går mine ideologier så udover ham? Er det ‘synd’?

Jeg læste et fint indlæg ovre hos Frede i går om selvsamme dilemma, hvis I vil læse mere. Og i kommentarfeltet kom en læser med en fin lille ‘gave-regel’:

Something you want and something you need, Something to wear and something to read

Så fire små pakker i alt. Det synes jeg faktisk er en ret fin tanke. Hvordan man lige i praksis gør – skal man så uddelegere tøj til den ene  bedsteforældre og en bog til en anden? Så kommer det måske også til at lugte lidt af den bestillingsseddel, som ikke er så charmerende igen…

Ja, jeg har ikke helt regnet den ud og kunne egentlig godt tænke mig at høre jeres kloge tanker – hvordan gør man i jeres familier? Både hvis I har søskende, kusiner/nevøer eller egne børn.

Jeg er mest af alt på praktiske gaver i år – for han er vokset så hurtigt og allerede nu i sin tredje størrelse på vej i sin fjerde. Fra str. 44, på vej ud af 56 nu. Det er dyrt! Og skulle jeg tænke lidt længere, så vil dét, der glæder os mest det næste år være bidrag enten til hans sparegris eller til en rejse sammen, alle tre. Men penge er bare kedelige til jul. Eller måske hjælp til en Sonos til hans værelse, så vi kan danse og høre musik derinde sammen? Skulle jeg finde på bøger, så er jeg ret vild med Små mennesker, store drømme-serien. Dem så jeg første gang i New York i vinter, og nu er de oversat!

Når han bliver større, så tænker jeg, at en shelter-tur med mormor vil være en drøm og en fisketur på morfars båd ligeså. Jeg tænker også at et årskort til Zoo kunne være herligt i år – men vi har stadig et gavekort fra vores bryllup på selvsamme, som vi har gemt på, indtil vi får børn (<3).

 1. 100 % bæredygtig seng fra Kalon Studios, som han vil have glæde af i mange år, da siderne kan tages af en for en indtil det er en daybed (iFSC-certificeret ahorn og non-toxic oliering samt løsdele)
 2. Økologisk body fra Co.Label produceret i Italien
 3. Økologisk body fra ARKET (reklamelink, dem har jeg haft både i 50 og 56 og kvaliteten er i top!)
 4. Juleplatte fra hans fødeår fra Royal Copenhagen – en lille gave, jeg tænker at give alle de børn, jeg måtte blive beskænket
 5. Håndlavede lædermokasiner i vegetabilsk garvet læder fra YUME
 6. Økologisk stof-fotoalbum fra Liewood, hvor man kan indsætte små billeder af familie og venner
 7. En lille båd i naturgummi til badekarret fra Oli & Carol
 8. Økologisk uld-elefanthue fra Engel
 9. Certificeret uldkyse fra ARKET (reklamelink)
 10. Økologisk ulddragt fra Engel – vi må have en til næste størrelse også, vi bruger den hver dag
 11. Små uldfutter til at holde varmen fra hvid

rockpaperdresses, ønsker

66 kommentarer
 1. Hvad med at ønske jer genbrugsting til ham i stedet for nye ting? Når han er så lille er han ligeglad med hans tøj. I kan sågar også leje tøjet, så flere kan få glæde af det. Vi har købt stort set alt brugt til vores 3 børn. Ikke fordi vi ikke har råd til at købe det fra nyt, men fordi det er unødvendigt.

  1. Jeg synes faktisk, det er lidt svært at bede vores forældre om at gå på genbrugsjagt, for det kræver uden tvivl en større indsats fra gavegiver at finde, byde, hente end at klikke på en hjemmeside. Jeg ved, jeg selv har sparsom tid og oftest tyr til nemme beslutninger. KH

   1. Man kan jo altid ønske sig det, og så er det op til gavegiver, om de gider. Genbrugsting kan købes både online og i fysiske butikker, så jeg tænker ikke, at det nødvendigvis er sværere at få fat i. Man kan selvfølgelig ikke være så specifik i sine ønsker, for så bliver det umuligt at finde brugt, men Eddie er jo så lille, at han alligevel ikke går op i udseenet, så hvis I eksempelvis ønsker jer genbrugte uldbodyer i str. 62 og genbrugt alderssvarende legetøj, så burde det ikke være så svært at finde noget godt til ham. Min veninde og jeg har indført et eksperiment, hvor vi har aftalt at det tøj vi køber til os selv, skal vi bruge 500 gange, før vi må udskifte det, og vi må max have 20 tøjdele hver. Vi har kørt eksperimentet i lidt over 3 år nu og det har virkelig sat en prop i vores overforbrug og stik imod hvad man skulle forvente, så synes vi faktisk, at vi går meget pænere klædt nu, fordi vi investerer i nogle virkelig flotte og klassiske tøjdele, som vi ikke ville have tilladt os selv at bruge penge på tidligere. Børn når sjældent at bruge deres tøj +500 gange før de vokser ud af det, men netop derfor er genbrug en genial ting.

 2. Jeg synes at du har mange fine tanker. Jeg har også meget svært ved pakkekalender, og synes at det signalerer alt dårligt ved jul: overforbrug. Men – hvad gør man når ens søskende laver pakkekalendre og nissedøre og så videre til deres børn, og ens eget barn står tilbage uden en nisse i huset, eller i hvert fald een, der ikke synes at han fortjener en pakke hver dag ligesom hans fætre og kusiner? Årh den er altså svær. Jeg kan og vil ikke blande mig i, hvad mine søskende vælger at gøre ifht. deres egne børn, men jeg kan altså heller ikke bære en lille dreng, der står ked af det tilbage fordi nissen er “ligeglad” med ham.

  1. Det er præcis dét, jeg synes er svært.. Og samtidig også noget af det der irriterer mig mest. At vi så selv bliver holdt fast i forbruget og mængden.

   Jeg prøver også selv at tænke meget over flyrejser og har ikke haft en det sidste halve år, hvor fokus i medierne klart har fået mig til at skænke det mange tanker – hvis ikke jeg kan skære det helt fra, så i hvert fald skære gevaldigt ned. Samtidig ser jeg den ene kollega efter den anden rejse jorden tynd. Det irriterer mig, haha! MEN i den sammenhæng må jeg holde fast i min egen tanke om at holde forbruget af fly lavt. Jeg må (i en eller anden grad) undvære. selv om andre ikke gør.

   Men med de små… Det er lidt noget andet end hvad jeg mangler… Det er ikke ligesom nemt for dem at forstå, at gavemængde osv. ikke hænger sammen med følelser/kærlighed/værdsættelse osv. KH

   1. Vi har en krea-nisse hos os i år. Den har fx lagt ting til at lave julepynt i perleplader og til et hjemmelavet nisselandskab. Den har også lagt ingredienserne til at lave hjemmelavet p-tærter og mine piger udbrød spontant, at det var den bedste gave nissen havde lagt. Den kommer også til at lægge ting til at lave julegaver til bedsteforældrene og ingredienserne til at lave hjemmelavede Fuglefoder kugler. Og der er dage hvor den bestemmer vi skal spise aftensmad foran fjernsynet, spille et spil eller drikke varm kakao. Så i år fokuserer vores nisse mere på hygge og samvær end gaver. Og så giver den en større gave om søndagen:-)

    1. Jeg har ikke børn, men vil blot lige komplimentere for, at jeg synes det er en VIRKELIG fin måde at gøre det på!

 3. Mht pakkeleg er den spiselige variant meget mere bæredygtig og lækker! Hjemmelavet slik og konfekt. Et gløgg-kit, eller alle de tørre (øko) ingredienser til julens småkager + udprintet opskrift.

  1. Så fin idé med småkage-ingredienser, Pernille! Den var fin. Jeg har mange gange købt gavekort til lagkagehuset eller DØP (den økologiske pølsemand), som også altid kan bruges. KH

 4. Jeg deler dine tanker og overvejelser, og forsøger i høj grad at ændre på (over)forbrug og skære det fra, der ikke er nødvendigt. Min allerstørste udfordring består klart i, at min mand ikke deler samme holdning.

  Jeg har i år lavet pakkekalender til min datter som primært består af ting jeg har købt brugt på DBA eller Reshopper. Gavepapir og bånd har jeg altid haft en tendens til at gemme på, så også det er blevet genbrugt.

  I vores familie (både min side og min mands) har vi en regel om, at det kun er børn der får julegaver. Så ingen gaver de voksne imellem. Min mand og jeg giver heller ikke gaver til hinanden, vi forkæler hellere hinanden spontant i ny og næ. Men selvom det “kun” er familiens børn der får gaver til jul, er der meget overforbrug og meget unødvendigt. Jeg har enormt svært ved at finde på hvad vores datter kan ønske sig, for hun har alt hvad hun behøver. Jeg vil allerhelst at alle køber tingene til hende i brugt stand (med få undtagelser). Men det er sgu svært. Du skal have tak for at komme med fin inspiration i form af årskort til Zoo. Sådanne gaver er der jo glæde ved i lang tid, modsat et stykke plastiklegetøj der to uger efter er hamrende uinteressant.

  1. Det er så sjovt det med gavepapir og band – vi har altid grinet af min mormor for at gemme den slags fra jul. Skøre mormor. I år kan det meget vel blive mig! Det er sådan en god idé!
   Jeg tror sagtens Adam kunne skære gaver fra os imellem til jul, hvor jeg måske synes det er lidt sværere… Men han får også de spontane gaver fra mig i ny og næ – og jeg får ingen retur, haha! Det er min ene chance om året, haha! KH

 5. Jeg synes også det kan være svært ift min søn på snart 3. Jeg har lavet hans ønskeseddel og ved legetøj skrevet, at det med fordel kan fås brugt. I år giver vi ham en seng fra DBA (som han har brug for) og et skib fra Reshopper. Hvad mormor og hele familien gør kan jeg ikke bestemme, men kun opfordre til og han har ofte fået “brugte” gaver til stor tilfredshed 🙂 God jul!

 6. Jeg synes også at det er hammer svært, specielt fordi jeg ikke vil trække noget ned over hovedet på andre. Jeg har forsøgt i et par år at indføre én gave til hver person som deltager i vores fælles jul, men ikke hele min familie er med på den ide. I år har jeg så besluttet at jeg kun giver oplevelsesgaver og det har jeg virkelig god erfaring med. Så min nærmeste familie får stand-up billetter og god hjemmelavet mad inden. Min mormor en tur på museum med kaffe og kage. Altså stadig nøje udvalgt til personerne, men stadig bedre for miljøet.
  Men tak fordi du sætter fokus på det fra børnevinklen.
  Hilsen en 45% gravid dame 🙂

  1. Så enig – jeg vil nødigt heller trække noget ned over hovedet. Oplevelsesgaver er i øvrigt sådan en fin idé! Det gør vi også oftere og oftere. Det er faktisk noget jeg ønsker mig af Adam mere end noget andet. En god oplevelse sammen med ham. Og kæmpe til lykke! KH

 7. Jeg synes godt nok også det er svært med det gave halløj. Min datter er lige fyldt 1 og får ikke pakkekalender i år, for det forstår hun ikke. De får adventskalender i dagplejen og det virker ret hyggeligt 🙂 jeg har set andre børn i familien på 2,5 og 6, som bliver helt vilde i øjnene af gaver og hende på 6 især har allerede legetøj i ALLE afskygninger! Så det kommer bare op i bunken 🙄🤷🏼‍♀️ Jeg har tænkt på at begrænse det, men i bund og grund er jeg kommet frem til at man ikke kan bestemme hvad andre skal give i gave. Det er nemlig afsender der bestemmer det – i min optik. til gengæld har jet sagt at tingene godt må være brugt, så længe det ser fint ud. På den måde kan man da spare lidt på klimakontoen. Jeg har også set at Le Gammeltofts pige laver en pakkekalender til et barn der ikke har råd af ting fra sit eget værelse og jeg synes tanken er SÅ smuk, at det skal min datter helt klart også!

  1. Åh det sidste, den med Le, det var godt nok MEGA fint! Sådan en god idé! Og du har ret, man kan ikke diktere men nærmere opfordre. Gaver er både afhængigt af økonomi men sørme også tid. Og jo mere kreativ man skal være, jo mere tid kræver det af giver. KH

 8. Meget interessant indlæg med gode overvejelser. Jeg skal selv holde første jul med min datter og her har jeg frabedt mig kalender- og adventsgaver til hende. Hvis bedsteforældre/søskende har behov for at give en julegave, så må de gøre det. Men de kender til min ideologi, så jeg byder ikke ubæredygtigt crap velkommen.

  Mht. dine overvejelser om, hvorvidt det er “synd” for ham med færre gaver osv., så bruger jeg denne tankegang, når folk mener det er “synd” for min datter at hun kun får plantebaseret mad og dermed ingen frikadeller og leverpostej, at jeg synes faktisk, at det er meget mere synd for hende, hvis hun skal vokse op i en verden uden liv i havene, konstante klimakatastrofer og mangel på ressourcer, som vi andre har kørt rov på. Dét er synd for vores børn – ikke det faktum at de ikke får 15 gaver til jul eller leverpostej på rugbrødet.

  Lige lidt tanker herfra 🤸🏼‍♀️♻️☺️

 9. Det kanskje aller mest bæredyktige er å kjøpe brukt. Min datter har fått mye brukt fint tøy og leker og hun er like glad! Bra for økonomien og miljøet. Hun får selvsagt også nytt innimellom, men finner så mye fint brukt om man har tid å lete litt. God jul!

  1. Så rigtigt – der er så meget godt til salg. Jeg har også købt hans flyverdragt brugt, en fin og dyr en normalt, som naturligvis ikke når at blive slidt, når de bare ligger i vogn og vikle. God jul Mari! KH

 10. Kender du til Vigga? Her kan man leje tøj og de er skide søde de piger der har det 🙂
  En helt anden ting, har du delt billeder af evigheds krans og adventskrans 🤔 Eller er det mig der er sløv og ikke har opdaget det 😅
  Vores piger er knap 6 uger og de får kun praktiske gaver af bedsteforældrene og ingen af mor og far 🙈

  1. Ja jeg gør så! Jeg overvejede det meget før jeg fødte, men kom ikke videre med det. Det sidste jeg så var dog ikke så uld-orienteret. Måske de har fået mere af den slags til vinteren?
   Har ikke vist billeder af hverken det ene eller andet 😀 Og til lykke <3

   1. Vigga har også uldtøj, som man kan leje særskilt ved siden af ens bomuldsabonnement (og lidt af det skal man jo have – også om vinteren). Det er virkelig fint.

 11. Jeg har det også stramt med pakkeleg, men min familie er meget glad for det. Derfor plejer jeg at lave spiselige gaver til pakkeleg, især Nutellaen fra dette indlæg (http://www.callmecupcake.se/2014/12/diy-edible-gifts-in-jars.html) giver glæde langt ind i januar. Jeg har i år også planer om at købe “bæredygtige gaver” til pakkelegen f.eks. bivoks-madinpakningspapir, mikroplastfri karklude, genbruglige vatrondeller mv.

 12. SÅ fedt at du er blevet jule ‘woke’ 😀✌️ Herhjemme har jeg lavet en pakkekalender til min datter på snart 4 år med ting fra genbrug, reshopper, ‘gavekort’ til zoo tur og ting som hun alligevel skulle have – undertøj, strømpebukser osv. Lillebror på 7 måneder får ingenting, for det får han ikke noget ud af. Mormor giver adventsgaver, og det blander jeg mig ikke i, det er en stor glæde for hende, og de er ikke helt så langt som os på bæredygtighedsfronten. Til gengæld skal vi i år prøve, at hver voksen kun får én gave fra de andre – så lidt udvikling er der da 😉🎅🏻 Og det er nok det vigtigste 💚

 13. Sidste år var min søn 4 måneder til jul og fik ingen gaver. Men vi holder faktisk helt gavefri juleaften i min familie – så det gav sig selv. Til hans 1 års fødselsdag ønskede vi os penge til hans opsparing, og så fik han et par små gaver fra bedste- og oldeforældre også. En bog, en drikkedunk, noget børnebestik. Jeg har faktisk optaget en hel podcast om gaver og bæredygtighed, hvis du har lyst til at høre den? Her er link: https://soundcloud.com/sustaindaily/s3e9-gaver

  Synes det er så dejligt, at mange begynder at tænke over de her ting med jul og overforbrug. Selvfølgelig er det svært at ændre familietraditioner, men det kan godt lade sig gøre. Mit bedste råd er at tage snakken med jeres familie til januar – om julen 2019. Så kan I i goooooood tid få snakket om, hvordan man kan skære ned (fx er der jo mange modeller, à la “en gave til hver”, “kun gaver til børnene” og så videre). Held og lykke <3

 14. Tip, hvis du synes det er dyrt at skifte størrelser hurtigt: Genbrugstøj! Bæredygtigt og billigere. Børneloppen er en sand guldgrube for lækkert babytøj, der stort set ikke er brugt, og efter en enkelt vask i sit eget vaskepulver, tænker man ikke over det. Send jeres forældre derned efter gaverne 😉

 15. Jeg har købt bæredygtige alternativer til indholdet i pakkeleg; en natursvamp, en opvaskebørste i træ, tandbørste i bambus, en grøntsagsbørste i træ, økologisk chokolade, muffinsforme i silikone og genbrugspapir, et par meget smukke små skåle fra genbrug, køkkenklude i øko-bomuld osv.
  Ting mange bruger i hverdagen, bare uden den traditionelle plastik!

  Ift. egne julegaver (har ikke børn) har jeg frabedt mig de fleste. Dem jeg fortsat er på gave med har jeg ønsket mig nogle lidt mere bæredygtige gaver af; hjemmesyede stofposer og toilettaske af min mega kreative veninde hvis hun har tid til det, sæbebar og shampoobar fra Lundegården, et sort tørklæde i uld, termokrus fra Klean Kanteen, makeuprondeller i bomuld, Beeswrap, undertøj fra Organic Basic, en madkasse i stål, Nailberry Neglelak osv.
  Før i tiden ville jeg nok bare have købt det hele selv og så ønsket mig nyt tøj, makeup, parfumer, køkkendimser osv. Istedet har jeg prøvet at have fokus på hvad jeg rent faktisk mangler/hvad der kan hjælpe mig med at leve mere bæredygtigt i hverdagen.

  1. Haha, jeg er helt uenig 😂 Jeg har en dreng på tre måneder og prøvede ALLE varianter af huer med bånd. Hans ører sneg sig ud hver gang! Så kom min mor med en elefanthue til ham, da han var 2 måneder cirka, og han har haft den på hver dag lige siden. Men han har også et stort hoved.

 16. Vi har opfordret bedsteforældrene til at gå i genbrugsforretninger og i øvrigt begrænse sig mht mængden af gaver. Vores søn er 2, han kan alligevel ikke overskue et kæmpe læs gaver. Hans fætter der er et år ældre ville faktisk kun pakke én gave op sidste år på selve juleaften. Og så legede han løs med den. Al virvaret omkring juleaften og en ting, man bliver virkelig begejstret for er alt rigeligt i den alder.

 17. Lige netop det med gaver til børn er faktisk noget vi har snakket meget om, både inden jeg blev gravid og nu. Jeg har set mine nevøer og niece få bunkevis af legetøj, der kun bliver leget med én gang for derefter at ende i et hjørne, og det vil både min kæreste og jeg gerne undgå, men uden at det skal betyde, at vores dreng ikke må få hverken legetøj eller gaver. I år ligger han stadig i maven, så det er først rigtig fra næste år, at det kan blive en udfordring.
  Det vi er nået frem til er, at vi så vidt muligt helst vil have ting han alligevel mangler og at det godt må være brugt eller oplevelser. At familien hellere end gerne må slå sig sammen om én lidt større ting.
  I forhold til pakkeleg er vi begyndt at aftale med dem vi skal spille med, at det skal være brugbare gaver – der er nemlig ingen der gider vinde de åndssvage plastikdimser, der alligevel ender i skraldespanden. Derudover har vi lavet en lille kasse, hvor vi lægger ting vi ikke selv kan bruge og så kan vi tage fra den, når der skal spilles pakkeleg.

  Generelt synes jeg faktisk, at det er helt fint at give julegaver. For mig hører det julen til, og jeg elsker både at give og modtage gaver, og jeg kan ikke se nogen grund til at skære dem fra. Jeg synes dog slet ikke, at det er lig med overforbrug og unødvendige ting. Oplevelser, ting man mangler, ting man alligevel bruger i hverdagen og selv ville købe eller den lækre kaffe eller chokolade, der lige giver den der ekstra følelse af luksus i hverdagen, synes jeg er dejlige gaver.

 18. Køb babytøjet i genbrug! Det eneste vi har købt nyt til den kommende kronprins er næsten hans barnevogn, som bedsteforældrene giver.
  Så ved jeg godt man ikke får det nyeste og smarteste dusch-instavenligefarvede tøj, men det sgu bæredygtigt og feks igennem Mødehjælpen går det også til et godt formål. Win-win! Og lille manden er ligeglad 😉 han vil som sagt bare ikke fryse, ha pat og ren numz!

  Det samme med julegaver faktisk.. DBA: masser af lækker keramik, porcelæn, strik, duge, al muligt i gode mærker og der findes meget der nærmest ikke er brugt.

  Vi er også mange søskende, niecer og nevøer. Det er yngste led er den der får gave, altså dit barn også går vi sammen om en stor gave fra os alle.

  Det mest krævende ved al det her planlægningen men man kan hvad man vil! 🙂

 19. Med min søn gik vi direkte fra str. 56 til str. 80. Ærmerne skulle selvfølgelig smøges meget op i begyndelsen, men tøjet kunne til gengæld bruges i over et år. Herefter direkte til en str. 3 år osv. Perfekt, hvis man hader at shoppe og gerne vil spare penge. Især nu hvor tøjet snart skal genbruges til lillesøster.

 20. Jeg synes det er så svært, hvilke forholdsregler der er fornuftige at tage. Jeg oplever der er et stort fokus på økologisk bomuld til babytøj osv. Men i virkeligheden er det min opfattelse at øko bomuld er noget af det der er aller hårdest ved miljøet fordi det kræver enorm meget jord/land at dyrke al det øko bomuld. Så hvis alle køber det, er der slet ikke land nok i verden. Og tøjet skal bruges så mange mange gange mere end tøj af ikke økobomuld, at det ved de små tøj størrelser slet ikke er muligt at “tjene ind”… derfor er jeg gået tilbage til bomuld der ikke er økologisk. Men om jeg har misforstået det ved jeg ikke – synes det er svært at være helt sikker i sine valg.

  1. Hertil skal det også siges at økologisk bomuld kun er lig med det – altså økologisk bomuld. Processen for ar gøre det til tøj er ofte på ingen måde være økologisk. Så er der også andre certificeringer på tøjet og prisen højere. Jeg synes ofte at jeg oplever at folk falder på halen over økologisk bomuld, fordi de tror at HELE processen så er bæredygtig, økologisk osv. Men sådan er det ikke. Bare lige en lille tilføjelse :).

   1. Til det vil jeg sige, at det er en afvejelse – du har en pointe, Eva, mht. effektiviteten pr. areal i dyrkning af bomuld. Til gengæld er pesticidtrykket på ikke-økologisk bomuld enormt. Planten er meget modtagelig for sygdomme, så der bliver sprøjtet.. “en del”.

 21. Det med gaver til ungerne og pakkeleg er virkelig også det store dilemma her! Vi giver brugte gaver til vores egne børn, man kan finde så meget godt på dba og reshopper. Især trælegetøj, LEGO, duplo, brio osv til en brøkdel sf nyprisen. Og hvis det var kvalitet fra starten holder det også til et hold (eller to) mere. Andre børn i familien får ikke brugt. De er store og der føler jeg på en eller anden måde at det er at trække dem noget ned over hovedet. Men det er måske bare mig? Ellers gir vi i år hjemmelavede gaver til de voksne – hjemmelavet gin, cremer, spiselige ting osv. Og bare det at gå og planlægge hvad de forskellige skal have er så hyggeligt. Har virkelig fået glæden ved at give tilbage! Pakkelegen tror jeg ikke vi kan rykke ved, der er vi alt for langt inde i det mørke Jylland ;-p

 22. Vi har en på 3 og en på knap 1. Og sagen er den samme: de mangler jo intet. Vi har kun et hold bedsteforældre, der holder jul, og vi blander os ikke i, hvor meget de giver (det plejer også at være meget passende). Vi har ingen søskende nogen af os, og på den måde er det jo allerede meget begrænset, hvad ungerne får. I år har vi lagt os fast på 2 gaver pr barn fra os (et legetøj, en bog), og så forsøger vi at gøre adventsgaverne til aktiviteter. Vi vil gerne lære ungerne, at julen ikke bare er et gaveorgie, og for de helt små, tror jeg egentlig heller ikke mængden af gaver betyder så meget. Så må vi jo se år for år, hvad der giver mening, men jeg tror nu egentlig at tendensen med mere bevidst forbrug er kommet for at blive.

 23. Ligemeget hvor bæredygtigt, økologisk og lækkert tingene er produceret, er det stadig mere bæredygtigt, at købe dem brugt. Fx Ulddragt fra Engel, som man bruger i 2 måneder max til 250 istedet for 599,-. Synes mange har en tendens til at tænke, at det nok er bedre at skifte sit køleskab ud med et nyt energivenligt istedet for at beholde det gamle.

  Hos os er alle julegaver 2hand. Det er et sjovt benspænd, der giver længere research-tid, færre udgifter og mere personlige gaver 😊

 24. Indtil videre har vi ikke selv givet min dreng på 2,5 gaver, fordi han ikke forstår det alligevel. Og han får jo for faen tøj og ture i svømmehallen, og hvad han lige står og mangler af os i dagligdagen – men er godt klar over, den nok ikke går meget længere😀

  Mht øvrig familie har jeg sendt nogle ønsker på forespørgsel, men også understreget, at de ikke behøver bruge store summer på ham, fordi han har, hvad han behøver. Så er det op til folk selv, men håber det får dem til at tænke lidt

 25. Hej C.
  Sikke nogle gode overvejelser og en fin ønskeseddel 😊
  Hvis jeg var dig, ville jeg ønske hjemmestrik til Eddie. I hvert fald af din mor, der tydeligvis har skills på det område.
  Det har jeg ønsket mig af min mor. Det er det dejligste babytøj jo, og strikker de i uld, kan de som regel passe det længe.
  Jeg er enig med dem, der anbefaler Mødrehjælpen, der er så mange fine ting. Og så er jeg også på oplevelser som årskort til Zoo eller en udflugt til sommer til Knuthenborg eller lignende.

  1. Jaa, det har også været mit STØRSTE ønske fra min mor. Jeg elsker, elsker, elsker de små ting hun allerede har lavet. Det er sådan en fin idé. Og egentlig også noget jeg kan ønske til mig selv. KH

   1. Haha, jeg krydser virkelig også fingre for små uldne pakker under træet 😂 Min dreng har det samme blå sæt med huse på som Eddie, og han har nærmest boet i det i en måned nu 😊
    Min mor strikkede ofte til mig, inden jeg blev gravid, men jeg fornemmer, det er en hel del sjovere at strikke babytøj 😊

  1. Det kan jeg ikke se ironien i. Det er vel præmissen, når man vælger at læse med på en blog, hvor det er bloggeren primære job. Selvfølgelig skal Cathrine tjene penge på den ene eller anden, så længe hun selv kan stå inde for det hun reklamere for, så ser jeg ingen skam i det.

  2. Hej Pernille,
   jeg ser ingen ironi. Der er to reklamelinks, og måden de generer økonomi er ikke ved køb men klik. Pt. laver jeg et MINIMUM af annoncer på blog og insta, så jeg kan koncentrere mig om min lille dreng. Men et eller andet skal jeg altså tjene lidt penge på, når jeg ikke er lønmodtager med betalt barsel.

 26. Glædelig juul! Og sikke nogle fine tanker og idéer.
  Vi har lavet en aftale blandt de voksne i min familie – altså søskende, søskendes kærester og forældre imellem – at vi hver giver én gave til én anden på vegne af resten af flokken. Vi trak lod i slutningen af november og så har man hele december til at finde på og gøre sig ægte umage med den ene gave. Vi var nemlig alle trætte af gaveræset, og det er altså også federe at kunne bruge en god sjat penge på den perfekte gave, end at sprede sit lunkne SU-budget ud på 8 familiemedlemmer. Tanker om miljøet fylder rigtig meget for mig i disse dage, så der er også klart en bonus at hente i den sammenhæng. Børnene får stadig, men i min familie har det gudskelov altid været relativt små, og få, gaver til jul. Ikke noget med iPhones, store legekøkkener osv. Jeg tror på, at selvom børnene måske skæver over til deres mere forkælede kammerater i juledagene, så nyder de kun Juleaften endnu mere, fordi det handler om meget andet end at flå gavepapir fra hinanden i en lind strøm.

  1. Det er der altså flere af jer der gør, det med at trække lod og så give én gave. Det er altså lidt sjovt! Måske det kan bruges til næste år? Er det også mellem kærester/ægtefolk? At man så måske slet ikke giver hinanden fordi det er en stor familiepulje? KH

   1. Min kæreste og jeg giver ikke julegaver, men arrangerer i stedet en dag/aften for hinanden i løbet af december. Det kan være en tur i teatret, i kurbad, tivoli, en middag (i fredags var vi f.eks. på Alouette, som var min kærestes julegave til mig) eller noget i den retning. Tid sammen og gode oplevelser er vi nemlig enige om er den bedste gave man kan give og få. I lodtrækningen sørger vi for at kærester og ægtefæller ikke ender med at skulle give hinanden gaver på vegne af resten, dem har man alligevel ‘lov’ til at forkæle lidt ekstra hvis man vil. Men jeg har indtrykket af at mine søskende og deres udkårne ligeledes giver oplevelser frem for materielle ting, og jeg tror heller ikke nogen af dem føler et behov for at der ligger en pakke fra deres ægtefælle/kæreste under juletræet den 24.

 27. Hehe, jeg overvejede også den med reklamelinks. Men du skal jo leve, I get that. Måske jeg kommer med den ikke-bæredygtige modpol til det her kommentarfelt, men jeg kunne aldrig drømme om at fortælle venner og familie, at de ikke måtte købe en gave til mit barn. Eller hvilken slags gave, de måtte købe. Den kærlighed vil jeg ikke blande mig i.
  Og i øvrigt er det der med øko-bomuld og naturgummi, der har rejst det halve af kloden lidt en undskyldning for at kunne pudse sin egen glorie, i min optik.

 28. Man kan jo ohså genbruge sit eget juletræ ved at plante det ud i haven/en krukke over sommeren. Gad godt, denne her løsning var i DK 😊https://www.bbc.com/news/av/uk-42458697/rent-your-christmas-tree

 29. Vi gør præcis det samme som andre beskriver med at man trækker lod og kun giver og får en enkelt gave – det fungerer så godt! Det er så sjovt og hyggeligt, når man kun skal købe en gave – alt stress og jag er taget ud af ligningen. Det gør også, at julen slet ikke handler om gaver og penge, men bare at være sammen.
  Min mand og jeg giver derfor heller ikke hinanden julegaver og vores søn på 1,5 har ikke fået fødselsdagsgaver eller julegaver af sine forældre – han mangler ingenting!. Det ene sæt bedsteforældre købte et brugt legekøkken inkl. legemad på Reshopper og det andet gav penge til børneopsparingen i fødselsdagsgave. Sidste jul var han 6 mdr. og fik ingen gaver juleaften – han får heller ingen gaver i år. Det sjove for ham er at pakke op og lege med papiret – og det er der fin mulighed for med de få gaver der ellers er til de voksne (-:

 30. I mine børns institution har de pakkekalender – gaverne er brugt legetøj, man har haft med, som man giver til børnehaven i pakkekalenderen. Så pakker de på skift en gave op hver gang. Jeg synes det er GENIALT – genbrug, bæredygtigt, så lærerigt og de pressede institutioner får lidt nyt legetøj.
  Mine børn får hellere end gerne brugt, og jeg kan afsløre at det er endnu sværere med nr. 2 at finde på ønsker. Jeg hader at jeg skal næsten sidde og ‘opfinde’. Bøger er en favorit herhjemme, klassikere kan altid gemmes til alderen passer.

 31. Det er faktisk rigtigt. Du rejser da vist noget mindre end mange andre bloggere. Jeg synes det lidt ligesom julemaden, som med forbruget. Det ikke det du spiser mellem jul og nytår. Det er det du spiser mellem nytår og jul. Men selvfølgelig stadig en god ide at skære hvor man kan- også lige så meget fordi børnene slet ikke har brug for så mange ting.

 32. I min familie er pakkelegen ofte fyldt med brugte gaver – noget man alligevel ikke vil have længere. Ofte er der fx nogen på SU, der godt kan bruge det gryde-pande-sæt en anden fik i firma-julegave, men som man ikke rigtig kan ’tillade’ sig, at give som ‘rigtig’ gave – og man kan jo bytte gaverne mellem sig, så alle får noget de kan bruge.

 33. Jeg bliver så glad for at se et bæredygtigt indspark som dette på en så stor og velbesøgt platform som din, så mange tak for det! (Fra en der også frygter for fremtiden big time, og grubler meget over hvordan vi skal få vendt den kollektive skude)

  Mht. juletræet kan du faktisk gøre det endnu mere bæredygtigt, i forbindelse med bortskaffelsen. Frem for at smide det til affald eller på genbrugspladsen, kan du alliere dig med en bekendt der har en have med buskads eller lignende. Hvis træet blot bliver lagt ud i naturen og nedbrudt naturligt, frem for at indgå i vores menneskeskabte processer, bliver kvælstoffet det har optaget i vækstperioden lagret i længere tid og tilmed gavner den naturlige nedbrydningsproces vores økosystemer. Måske tippet kan bruges, hvis ikke, så bare ignorer det, vil ikke være belærende 😉
  [Som en sidenote kan jeg nævne at der på KU pt forskes i at lagre CO2 i danske haver på denne måde, det er faktisk en ganske betragtelig del vi kan lagre, hvis vi er villige til at have en mere vild have og natur]

  Jeg tror ikke du skal frygte at Eddie føler sig snydt over at få færre gaver. For det første er det over de næste 5 år tvingende nødvendigt at vi alle skærer ned, så det skal nok blive mere normalt. Og så tror jeg også man kan lære et barn at sætte pris på at andre har tænkt på een frem for mængden af gaver. Personligt ville jeg tusind gange hellere modtage min bedstemors gamle dukke i gave, end 10 nye af plastik. Eller okay, kaffekopper er mere relevant i mit tilfælde, men pointen den samme.

  I min familie har vi indtil videre skåret voldsomt ned på gaverne, næste år laver vi lodtrækningstricket, så alle modtager een gave. Mit slutmål er at afholde juleaften helt uden gaver og så bare holde gaverne til fødselsdage. Det er så kulturelt betinget det der med julegaver, hvis man tænker rationelt over det er julegaverne sjældent det mest hyggelige og mindeværdige en juleaften. Så jeg tror nok jeg skal få succes med at nå målet om et par år.
  Jeg har forøvrigt i år aftalt med min kæreste at vi giver hinanden gratis gaver, jeg glæder mig helt vildt til at se hvad han finder på! 😀

  1. Din kommentar – og resten af feltet i øvrigt – gør mig så glad. Det er ikke synd for børnene ikke at blive overlæsset med gaver. Det er en gave for dem at lære at sætte pris på tingene. Noget, som andre familier kan blive inspireret af. Nogen bliver jo nødt til at gå forrest, for ellers kan vi for evigt blive ved med at tænke i gamle mønstre – “de andre børn får jo… og hans kone fik også…” Så kommer vi ikke videre.
   Sikke mange fine perspektiver, der er her. Det giver håb.

 34. Så fine tanker og et tankevækkende indlæg og kommentarer. Ift gaver begyndte min mand og jeg en ny “tradition” for nogle år tilbage når det kommer til gaver til familien (og os selv). Min mand er vokset op i en familie, hvor der ikke er særlig meget fokus på gaver til hverken jul eller fødselsdage så for ham var hele gaveræset svært af flere årsager. Derudover kunne vi se, at mine niecer og nevøer fik SÅ mange gaver, at de knap nok kunne huske hvad de fik af hvem. Det syntes jeg var så trist! Ikke kun er det overforbrug men for mig fjernede det også fuldstændig betydningen af gaven (og meningen med jul). Så vi har indført oplevelsesgaver. Men vi har sat os for at det skal være en oplevelse for hele familien sammen. Det kan være en udfordring at finde en aktivitet, hvor alle aldre får noget ud af det (fra 1-80 år) men det lykkedes og det er så hyggeligt at få en dag sammen hele familien. Og det bedste er at børnene husker det og ved at det var det de fik i julegave og nu selv spørg efter det.
  Tid sammen og minder – det er det julen handler om for os.
  + det kræver minimale mængder af gavepapir.

 35. Hvor er det rart at høre andre har det anstrengt med pakkeleg. Det er nemlig ofte fuldstændige ligegyldige plastik ting, der pakkes ind for at blive smidt ud kort tid efter.

  Vi har også snakket meget om gave delen. Sidste år måtte vi opfinde ønsker til vores på dengang 2,5 og 0,5 år, så alle gavegivere havde noget at vælge imellem. Og ham på 2,5 kunne tydeligt ikke rumme alle gaverne, selvom vi delte dem ud over den 23-25 dec. Det var bare alt for meget.

  Så vi prøver også at opfordre til , at der kun kommer en gave pr. bedsteforældrepar, søskende osv. Det er hvad min mand og jeg kan blive enige om. Jeg synes stadig godt, at det kan skæres mere ned, men det er vi ikke enige, så det her er vores kompromis.

  Men det svært den med bedsteforældres ret til at forkæle, mine grænser bliver ofte overtrådt i den sammenhæng i forhold til mængden af små gaver i løbet af året, kager, is osv. Og det hele gives jo af kærlighed, men hvis jeg som mor kan se, at det bliver for meget i forhold til at lære mit barn at værdsætte ting, skåne miljøet osv, så er det vel okay at tage en snak om det. Men man skal træde varsomt for der er virkelig mange følelser på spil.

 36. Jeg synes måske man i højere grad skal tænke på ens forbrug mellem nytår og jul og ikke ens forbrug til jul 😉 Selvom vi er enige om, at julen til dels og for nogen er en sand forbrugsfest. Nu har jeg ikke selv børn, men jeg ville synes det var så svært at bede bedsteforældrene om ikke at give gaver eller skrue ned for det – jeg synes næsten de skal have lov til at give den gas 🙂 Får barnet ekstremt mange gaver, må man så tage den derfra og evt. spørge, om man kunne holde det til 1-2 gaver pr. mand eller noget. Jeg fik ikke overdrevet mange gaver da jeg var lille, men jeg har alligevel en okay stor familie med 4 sæt onkler og tanter, samt to hold bedsteforældre. Jeg ELSKEDE juleaften (det gør jeg stadig), både på grund af hyggen men også gaverne. Og vi fik da legetøj, bevares, men også mange andre praktiske ting. Det vil jeg simpelthen ikke “nægte” mit barn ved ingen julegaver at give.

  Jeg tror faktisk jeg synes, at vi har bevæget os (for) meget i den anden grøft og nærmest er blevet alt for ekstreme. Dermed ikke sagt, at man ikke skal tænke på klimaet. Men at ønske sig noget og give julegaver, det holder jeg nok aldrig op med. Og jeg synes ikke der er noget galt i hverken det ene eller det andet. Man kan jo ønske sig ting, som man virkelig godt kunne tænke sig, men ikke har råd til selv (særligt som studerende ;)), ting, man alligevel ville have købt, ekstra luksus etc. Og så som jeg skrev i starten, måske tænke over ens forbrug resten af året i højere grad, fremfor at “panikke” på jordens vegne over de der 10 julegaver (som jeg i mit tilfælde giver og får :D)

 37. Jeg synes det er sådan nogle fine tanker, som du gør dig! Jeg kan så enormt godt relatere til det.
  I vores lille familie (kæreste + bonusbarn) har jeg været meget bevidst om, at jeg synes vi også skal “passe på” mit bonusbarn. Mange gaver at flå op er jo fedt, men han kan slet, slet ikke rumme de mange gaver og ender med at blive ked af/frustreret over, at han jo ikke ved hvad han skal kigge på først. Jeg prøver virkelig at overbevise min kæreste med min “tro” om, at én gave fra hver er mere end rigeligt. Drengen mangler jo for pokker i forvejen ikke noget, når man er så heldig at have 3 gavmilde familier, så det løber i forvejen op i mange gaver. Men det er også svært, når en del af familien synes “det er noget pjat”, at man gerne vil skære bare en smule ned. Jeg har selv tænkt over flere ting, som jeg gerne vil “praktisere”, når jeg en dag selv får børn, som jeg selv skal opdrage: frem for adventsgaver/kalendergaver, så vil jeg gerne give mine børn oplevelser. Jeg er ikke selv opvokset i en julet familie, men jeg vil så gerne lære mine børn, at familie handler om samværet, hyggelige stunder og ikke “hvornår må jeg få mine gaver!?”. Bevares, børn er også børn, og det skal man give dem lov til, men jeg synes også at det er vigtigt at være bevidst om, hvilke værdier man giver sine små hjerter med videre! <3

 38. Godt indlæg! Jeg har en søn på halvandet, som ikke fik gaver sidste jul og heller ikke får det denne jul. Når vi bliver spurgt til ønsker, siger vi nej. I må vente, til han bliver større. Han forstår alligevel stadig ikke noget, så det er bare en streg i klimaregningen at give ham en gave.

 39. Jeg er først lige faldet over din skønne, skønne blog – og derfor kommer mit lidt indspark dette fine indlæg først nu. I mit barndomshjem fik jeg den fineste nisse i porcelæn, da jeg var lille. Den havde en krukke på armen, hvor der hver dag lå en lille lækker ting til madpakken (eller til efter børnehave/skole) i december, fx en frugtstang, en mandarin, en pose med nødder eller et stykke chokolade. For mig handlede det ikke så meget om, hvad nissen gav, men mere ideen om en nisse, der tænkte på mig.. Jeg kan stadig huske følelsen af at vågne i december og drøne ned til nissens krukke og blive helt begejstret over en mandarin 🙂 Om søndagen var der ofte aktiviteter fra nissen, herunder æbleskiver ved mormor, en tur i svømmehallen eller en kop kakao i byen. Jeg behøver selvfølgelig ikke at sige, at den nisse for evigt bliver mit vigtigste julepynt!

Læg en kommentar