Top

27 år sgu og forhåbentligt 42,195 km rigere

22.05.2016
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Klokken 06.00 ringede mit vækkeur. Overraskende nok sov jeg som en sten i nat – jeg havde troet, at det var helt umuligt at falde i søvn. Én ting er at løbe maraton og være spændt som en flitsbue over det. Men oven i hatten at have fødselsdag… Jeg havde ikke troet, at jeg ville have lukket øjet på noget tidspunkt. Men det var intet problem!
I dag fylder jeg 27. Det er første gang, jeg synes, en alder lyder sådan voksen eller slet og ret stor. Som om jeg fra den ene dag til den anden er trådt over en linje, en streg der gør, at jeg nu vil lyde og blive taget imod som en rigtig voksen. Min mor var 27 år, da hun fik min storesøster. Det lyder som en alder, hvor man godt må tage hul på bekymringerne og voksenopgaver. Men bare vent og se, jeg er sikker på, at når jeg først lige får prøvet alderen af og gået den til, så vil den føles lige præcis, som det gjorde i går, inden jeg trådte over den der streg.

På en eller anden måde har jeg lidt en aversion imod ung/voksen-snakken, selv om jeg har skrevet op ad døre og ned ad stolper om det. Det er fordi, jeg er blevet klogere! Det er nemlig gået op for mig, at jeg føler mig lige nøjagtig, ligesom jeg gjorde for ti år siden. Bare hele tiden en lidt forbedret version – lidt klogere, lidt smartere, lidt blødere – og her taler jeg afrundet og ikke med håndtag. Man vågner ikke op og tænker, NU er jeg voksen. Det er sådan en følelse, der kommer listende. Et ansvar, en realistisk tilgang til fejl – det er ikke nuttet længere, når jeg dummer mig. Og jeg kan heller ikke tørre fejlene af på nogen. Jeg bestemmer selv, hvad jeg vil spise og bruge penge på (sådan næsten i hvert fald – der er også noget, der hedder (almost) married life og “to til tango” dér).

Jeg er diktatoren i mit eget lille liv. Og den diktator vil tvinge min krop igennem 42,195 kilometers løb. I dag. Jeg syntes jo, det var et tegn – maratonet lå på min fødselsdag; “ej, men så SKAL jeg da løbe!”. De fleste andre har sagt, de ville have taget det som et tegn på det stik modsatte. Og nu hvor jeg stod op, alene, klokken 06.00 og spiste morgenmad, alene, så kan jeg da godt se, det er lidt kedeligt, i forhold til hvordan en fødselsdag plejer at se ud. Men for fa’en! Der kommer en fødselsdag til. Når man har haft masser af dem, så er det ligesom ikke så ultimativt og “VI SKAL VÆRE FULDE OG I BYEN!” (for at dagen har været en succes), som da jeg var yngre. Det er helt okay at skifte mimosaer ud med æblejuice og saltpiller, og snask fra bageren ud med grød en enkelt ud af livets mange fødselsdage.

Jeg er klar. Jeg har “carbet” op, som det står foreskrevet, de sidste par dage. Jeg har løbet minimalt i denne uge; 14 km. Benene har været forbi en fysioterapeut i fredags. Jeg har tøjet liggende klar og skal bare hoppe i det. Om en times tid er jeg gået hjemmefra.

Men inden jeg slutter af her, så vil jeg give jer en lille anekdote. For selv om jeg i dag fylder et år mere, og jeg selv føler mig skideklog på livet so far, så er det også rart at omgive sig med og lytte til folk, der har endnu flere fødselsdage på bagen. Som fx min farmor i sidste weekend. Eller som fx min kæreste, der for længst har fejret sine 32 år.

I starten af ugen fik jeg et tilbud om en rigtig sjov arbejdsopgave til sommer. Det drejer sig om to dage. Takker jeg ja, så skal jeg være på foran rigtig mange mennesker og være vidende og underholdende. Min første tanke var helt automatisk – “Det kan jeg ikke!”. Og så fortsatte jeg. Det er jeg slet ikke dygtig nok til. Jeg skal jo også være sjov. Ej, det er ikke mig! Det kan jeg ikke finde ud af! Det kan jeg slet ikke overskue. Og jeg fik sagt det hele til min kæreste. Hvad hvis jeg fejler? Hvad hvis jeg ikke er god nok?

“Det er jo ikke ligesom med maratonet. Det er jo bare kroppen, der skal løbe, det har ikke noget med mig at gøre”.

Så sagde Adam noget klogt:

“Tænk lige engang over, hvor længe du har trænet op til det. Du går jo ikke bare ud og løber maraton. Du har løbet on/off i to år. Du har haft ét mål i et halvt år – du har trænet op længe. Du var jo ikke god fra starten af”

Og det er jo rigtigt. Alt nyt kræver øvelse. Det kræver flid, arbejdsomhed. En målrettethed. Man skal ikke være bange for at fejle i første åndedrag. For det gør man sikkert! Målet er: Ikke at give op, men i stedet kaste sig ud i det igen. Og blive lidt bedre. Og lidt bedre igen. Man er sjældent en født mester til noget. Men vi kan alt, hvis vi vil. I hvert fald virkelig meget.

Jeg husker stadig, hvordan jeg startede med at løbe i september 2014. De første to kilometer slog mig ihjel! Men så løb jeg igen et par dage efter. Og langsomt byggede jeg på. Og nu står jeg sgu her. Med fire timers konstant løbetur forude. Dét havde jeg ikke troet. Jeg havde ikke troet på mig selv. Men nu gør jeg det. Mig, der ALTID blev valgt til sidst til fodboldholdene i folkeskolen. Mig der ALDRIG har været i form, før jeg bestemte mig for at skrive historien om. Se bare billeder herunder fra Sparta, der bevidner om de sidste seks måneders løbeture.

SÅ tilbage til anekdoten; jeg har valgt at takke stort ja til udfordringen. Selvfølgelig kan jeg! Måske ikke som en verdensmester fra start, men mindre kan også gøre det.

Til lykke med fødselsdagen til mig selv, sgu. Syvogtyve år og i dag med beviset om, at jeg kan, hvad jeg sætter mig for. Og efter løb står den på kaffeslabberas hos os – alle har budt sig til og tager lidt med; kringle og chokoladekage. Det er nemlig den anden fine ting ved at blive lidt ældre hele tiden; også at kende sin begrænsninger.

løb_col2
løb_col1

27 kommentarer

 1. Mia S. siger:

  God fornøjelse med oplevelsen af at løbe et marathon! Jeg håber, det bliver alt for vildt, og at du får en skøn fødselsdag 🙂 Det er fandme sejt og enormt inspirerende sådan som du har sat dig målet og trænet op!
  Mange gode løbetanker og fødselsdagsknus fra mig

 2. Christina Seidenfaden siger:

  Held og lykke
  Og tillykke med fødselsdagen
  Er sikker på du klarer det forrygende
  Mange hilsner Christina
  Trofast følger fra Sydkorea

 3. Isa siger:

  Hjerteligt tillykke med fødselsdagen. Du er oprigtigt en jeg beundrer – for dine valg, dine refleksioner og din modige ærlighed. Held og lykke i dag, jeg håber det bliver en mindeværdig oplevelse.
  Kh

 4. Caroline siger:

  Kæmpe tillykke med dine 27 år og din – når du læser dette – overståede marathon! Er sikker på at du klarer det godt 🙂 Tak for dejligt vejr i København!
  Kh

 5. Emilie siger:

  Tillykke med fødselsdagen, Cathrine. Al mulig held og lykke med løbet i dag 🙂

 6. Camilla N siger:

  kæmpestort TILLYKKE med fødselsdagen Cathrine! Jeg vil stå på dronning louises bro og råbe dig an, og forhåbentligt give dig energi til de kommende km’er! Hav en fab dag 😀

 7. Lisbeth siger:

  Hep, hep, hep! Jeg er stadig hamrende imponeret over, at du skal det her i dag. Sender alle positive tanker og god energi ud til dig på løberuten. Synes stadig lige du er begyndt på det der løbehalløj (der er ikke gået 2 år, nope…), så du er sej, sej, sej! 🙂
  Føler mig i øvrigt meget i sync med dine aldersovervejelser i det her indlæg; 27 har altid været min “voksenalder”. Der hvor det begynder at blive okay at tænke på børn og ægteskab og alt det der, haha. Er sikker på at du bliver en fantastisk 27-årig, ligesom du har været alle de foregående aldre. Stor tillykke med dagen og marathonet 😀
  // http://www.moonlitmadness.dk

 8. Trine siger:

  Hvor er du sej altså!!! Kæmpe tillokkende fødselsdagen – og med din Marathon-sejr 🙂

 9. Nana siger:

  STORT tillykke med fødselsdagen – og held og lykke med turen! Kæft, hvor er du sej 🙂

 10. Johanne siger:

  Kæmpe tillykke med fødselsdagen Cathrine, og held og lykke med løbet i dag!
  Jeg kan SÅ godt følge dig, i alt hvad du skriver sådan set.
  Jeg bliver selv 27 om præcis en måned, og lige præcis den dag skal jeg op og forsvare mit speciale. Yikes! Jeg blev skide nervøs da jeg fik datoen. Men efter at have tygget lidt på den, kom jeg frem til lidt samme konklusion som dig, dagen jeg bliver 27 år giver da helt vildt meget mening, at det er dagen jeg beviser, at jeg kan det jeg satte mig for. For fem år siden, da jeg startede på uni.
  Så jeg greb chancen og har inviteret hele familien til fødselsdag, når jeg er færdig! Nu håber jeg bare det bliver en god dag 😉

 11. Signe Caroline siger:

  Kæmpe tillykke til dig og dine seje stænger! Jeg håber, at jeg også sidder her og skriver tillykke, når du bliver 37 😀

 12. Tine Bonde siger:

  Tillykke med dagen søde C! 😀
  Når du læser dette kan du godt være stolt af dig selv, 42km er LANGT! 😉
  Kram Tine <3

 13. Katrine siger:

  Et mega GIGANTISK tillykke både med føs’dagen og med turen! Og tak for at dele din kærestes vise ord – dem kan man aldrig få for mange af! Kæmpe hurra og tillykke!

 14. Du er så sej.
  Stort Tillykke med fødselsdagen og held og lykke med løbet.
  Jeg glæder mig til at høre om, hvordan det var 😀

 15. Julia siger:

  Min første kommentar på din blog må simpelthen blive:
  Kæmpestort tillykke med fødselsdagen! Og held og lykke med at løbe marathon 🙂
  Tak for at dele ud af dine tanker omkring følelser, selvforståelse og relationer – generelt bare for dine inspirerende skriblerier 🙂
  God søndag!

 16. Sophie siger:

  Kæmpe stort tillykke med dagen 🙂

 17. Rebecca siger:

  Tillykke med det flotte løb, og selvfølgelig også stort tillykke med fødselsdagen! 🙂

 18. Kathrine siger:

  TILLYKKE MED FØDSELSDAGEN – og sejt, sejt med løbet! Håber, det gik godt, og at du er stolt af dig selv for at have nået dit mål. Tak for inspiration og gode refleksioner. Jeg nyyyyyyder at følge med 🙂

 19. Cassandra siger:

  Kære Cathrine, stort tillykke med fødselsdagen og tillykke med at gennemføre maraton! Du så altså rigtig godt ud ude på ruten – stærkt gået! <3

 20. Tina siger:

  Stort tillykke med fødselsdagen, og et forhåbentlig veloverstået Marathon. Sejt gået.
  Jeg er 32, er gift, ejer hus, bil og har to børn, men jeg føler mig overhovedet ikke voksen.

 21. Louise siger:

  Hip hip hurra. Håber, du har haft en forrygende fødselsdag med mange gode kilometer i benene ❤❤❤

 22. Sikke nogle vise ord på din fødselsdag. Som altid velformuleret, velovervejet og lige til.
  Først KÆMPE tillykke med fødseldagen! Næst, KÆMPE tillykke med at have gennemført dit første marathon. Det er virkelig sejt.
  Og omkring alder. Det vigtigste er ikke hvor gammel du er ifølge din dåbsattest, men det er, om du føler dig tilpas, hvor du er. Jeg fylder 25 lige om lidt, og havde troet at jeg ville frygte det, men det gør jeg ikke. For jeg er på rette vej i livet, og det føles altså virkelig godt 😀 Også selvom alderen burde trykke.

 23. Simone siger:

  Årh, tillykke med fødselsdagen igår! Håber løbet gik godt :*
  Jeg vil bare lige knytte en kommentar til det Adam sagde.. Tak! tak, tak, TAK! Det var det jeg behøvede at læse.
  Jeg har selv lige underskrevet en kontakt på en praktikforløb. Hos en arbejdsplads der vil for nogle virke skræmmende.. og det gør den også for mig. Så meget at jeg får ondt i maven over, om jeg nu er god nok. Men jeg skal huske på at det var mig der skrev til dem uopfordret .. og at de ikke ville tage mig ind, hvis jeg ikke var god nok! Så nu vil jeg stoppe med at have ondt i maven over det og så glæde mig. Når praktikken så starter, så vil jeg give det en skalle.
  For ender jeg med at skrive speciale der, så er der mulighed for job efter.. og det ville jo ikke være helt dårligt! 😉 Så tak! <3

 24. Lisbet siger:

  STORT tillykke med både løb og år, jeg håber du havde en skøn dag og at løbet gik rigtig godt 🙂

 25. Sidsel Sofie siger:

  Du har så meget ret ! Det er uundgåeligt at lave fejl, men sejt at turde prøve nyt 🙂
  Virkelig nogle inspirerende tanker du har gjort dig, som jegg som læser også kan bruge til en masse, selvom jeg er et helt andet sted i livet og nok aldrig gider løbe et maraton – jeg har det bedre på de kortere distancer haha!

Send en besked