Top

28 års fødselsdag på vej: Sønderjysk kaffebord

26.04.2017
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

havefest_diy

Blanding af egne billeder, Camillas billeder og Emilys billeder

Jeg har virkelig vadet meget rundt i, om jeg skulle holde fødselsdag i år. Mentalt, herinde, med Adam. Er energien der? Orker jeg? Og hvad nu hvis vi får negativt svar på første ÆO (ægoplægning – man lærer mange nye forkortelser), orker jeg så at se en masse mennesker lige efter? Vi har også bare haft så meget møg på det sidste… Men hvis jeg skulle… Hvad skulle jeg egentlig også finde på? Når vi ligesom har holdt den ULTIMATIVE fest sidste år – hvad skal jeg så finde på nu? Hvad med økonomien?

Well. Nu har jeg truffet en beslutning – og i mandags, med benet halvt ude af døren, besluttede jeg mig for at invitere. Ind på Facebook, lave en begivenhed, billede på – det bliver Sønderjysk kaffebord. Til ære for min kvarte sønderjyde i blodet. Og min søde tand.

Sønderjysk kaffebord betyder et overflødighedshorn af kage; fjorten slags mig bekendt. Syv bløde, syv tørre/hårde. Og så kaffe og saft.

Hvem skulle så med? Jeg har besluttet mig for at gøre det sådan “åbent hus”-agtigt. Der er høflig selvbetjening, ingen retter der skal koordineres i forhold til hinanden. Bare en masse kage, der skal stå klar. Derfor har jeg også besluttet mig for at invitere stort. Jeg arbejder jo alene hver dag, har ingen kolleger, det bliver hurtigt indelukket, og jeg kan glemme venner, forbindelser osv. Jeg trænger til at se folk, pleje relationer, få nogle krammere, give et par stykker. SÅ. Jeg har inviteret ca. 50 + børn. Og det er faktisk, de allernærmeste venner på begges sider. Haha! Man kan komme mellem 14 og 18, give en krammer, spise et stykke kage. Måske blive til sammenskudspizza, hvis man lyster. Det passer mig fint, dejligt, afslappet, ingen sen nattetime osv.

Ved I, hvad den eneste ulempe er ved at bygge på imperiet? Den eneste, jeg har spottet, indtil videre altså (det er jo sygt fedt at kunne sidde i slåbrok efter frokost fx). Jeg har ingen at dele ud til! SERIØST! Det slog mig forleden. Hvem skal jeg dele ud til?? Altså, slik, kage som man plejer til fødselsdag. Det har jeg altid glædet mig sygt meget til. Jeg har haft knoppers, mælkesnitter, oreos med på arbejde. Og så den der kæmpehindbærsnitte sidst. Lige siden jeg var barn. Og jeg kan huske ærgrelsen, da vi begyndte at gå til terminsprøver/årsprøver i folkeren og gymmeren omkring midt maj – og jeg jo har fødselsdag den 22. maj. Ingen at dele ud til! Æv.

Nu inviterer jeg stort, serverer stort, deler ud. Og så overvejer jeg altså at booke Kalles Kaffe igen, ligesom vi gjorde til brylluppet. Det var GENIALT – lidt dyrt bare til en fødselsdag (som ikke engang er rund – men hey, skal man ikke også fejre stort at man fik et år til?), men Adam og jeg talte om, at det ville være så smart.

Det bliver slet, slet, slet ikke ligeså fancy som brylluppet, men mon ikke jeg kan smyge en ballon ind? Og så har to veninder allerede tilbudt at bage en kage hver. Mon ikke min mor også kan lokkes til en enkelt kage? Har en bonkringle tilgode i Lagkagehuset – tre, to, en og vi har smækket fjorten kager sammen.

Det ligner en fed fødselsdagsuge for en der tvivlede om hun overhovedet orkede, haha. Mandag den 22. maj – selve dagen, hvor Adam og jeg går ud og spiser (hans overraskelse til mig, ligesom jeg hev ham på Geist på sin). Den 25. maj; morgenmad med familien. Den 26. maj; den store kaffeslabberas. Det glæder jeg mig til. Man skal have noget at glæde sig til!

Pssst… I kan se flere detaljer fra bryllupsreceptionen lige her, hvis I savner inspiration til den slags.

Reklamelinks: Happy Birthday-balloner // Sugerør // Lyskæde // Drinksdispenser // Havebænk // Miljøvenlige engangstallerkner // Pynt til kager // Lanterne // Engangskrus i genbrugspap // Invitation med guldtryk // Invitation i hvid

Rockpaperdresses, cathrine widunok wichmand, inspiration til havefest

19 kommentarer

 1. Simone siger:

  Du glemmer, at vi er dine kollegaer (tænker jeg, man godt kan sige, på en eller anden måde). Du sparer med os, giver os gode ideer og et smil på læben, hvad enten det er qua kage eller skriverier 🙂
  Jeg bliver snart can.mag. og det her er den bedste inspiration til en lille havefest. Så tak, og mega god dag til dig 🙂
  Hilsen Simone!

 2. Anne siger:

  Det lyder som verdens bedste idé med det fødselsdagstema! Et sønderjysk kaffebord består traditionelt af 21 kager – 7 bløde (flødeskumskager etc.), 7 tørre (sandkager etc.) og 7 hårde (småkager etc.).
  Kærlig hilsen sønderjyden på Østerbro

  1. Louise siger:

   Jeps, det er også sådan jeg kender det. Det er noget med, at 14 kager er et lille sønderjysk kagebord til de mindre lejligheder, og så er det helt store bord med 21 stk. til de store festligheder. Meget sjovt er det faktisk, at man indtager kagebordet tre runder med 7 i hver. De tørre først, så de våde og til sidst de hårde.
   Kærlig hilsen sønderjyden i Nordvest

 3. Ann siger:

  Jeg lavede sønderjysk kaffebord til min datters navngivning for to uger siden, og det var et kæmpe hit!
  Lidt tips: Få fat i nogle etageserveringsfade – de får kagebordet til at se ekstra flot ud. Og mes henblik på kage, så bagte jeg f.eks. småkager længe før og frøs dem ned i små ruller. Og så uddelegerede jeg de store kager. Folk ville så gerne hjælpe, og fordi de kun skulle lave én kage, gjorde de ekstra meget ud af den.
  Det eneste vi manglede, var en rugbrødslagkage 😉

 4. Marie R. siger:

  Det er jo verdens bedste tema! Som ægte sønderjyde føler jeg at det er min pligt at informere om at et sønderjysk kaffebord bør indeholde stopboller (hvide boller med tandsmør). I min familie var det altid det “sunde” indslag som skulle give lidt fyld til alle kagerne, så man fik “rigtig mad” også. Haha! og så er “brø’tort” (kan nok bedst oversættes som rugbrødslagkage) obligatorisk. Jeg har engang købt en i lagkagehuset 🙂 God fornøjelse!

 5. Det ligner at du får en helt fantastisk fødselsdag! Altså, hvad er næsten bedre, end at spise sig mæt i flere lækre kager? Og du må gerne unde dig selv en god fødselsdagsfest! Det er da især nu du har brug for den?
  Jeg glæder mig til at se billeder, fra en fantastisk kagefest, og krydser fingre for at ÆO (😉) går godt❤️
  // http://www.jannifromtheblog.dk

 6. Cecilie Bonderup siger:

  Vil bare lige anbefale dig at lave en masse lakridsmarengskys eller andre slags marengs. Det er super nemt og de kan laves lang tid inden, bare de kommer i kagedåser. Jeg pakkede mine i små søde poser, det var et hit (du kan se det på cbonderup på Instagram, poser fra Tiger).

 7. Cathrine siger:

  Sønderjysk kaffebord – dét er jo genialt.
  Jeg boede et par år i Haderslev, hvor jeg flittigt besøgte (og smagte) på flere sønderjyske kaffeborde.
  Du må ikke glemme de helt hvide og bløde boller. Med tandsmør, selvfølgelig. De giver lidt mæthed og kontrast til de søde kager.
  Rugbrødslagkagen er min favorit på kagebordet – dén er så god. Og så er småkager også gode. Gerne de helt sprøde med chokoladestykker, der nemt kan laves i forvejen, eller fryse dejen ned, så de kan laves dagen før.
  Jeg har delt mine bedste opskrifter på de absolut bedste og blødeste theboller, rugbrødslagkage og sprøde småkager, hvis du har lyst til inspiration 🙂
  http://www.cathrinebrandt.dk/bloede-bamseboller/
  http://www.cathrinebrandt.dk/skon-sonderjysk-rugbrodslagkage/
  http://www.cathrinebrandt.dk/smaakager-med-chokolade-og-appelsin/
  Jeg glæder mig til at følge med i planlægningen. Må du have den dejligste fødselsdag!

 8. Mette siger:

  Du kunne også tilføje knepkage som en af de hårde – tøhø! Det var min yndlingssmåkage som barn 😝 Og ja, rugbrødslagkage er et must! Du kan købe bundene hos bageren. God fest!

  1. Mette siger:

   Og så er “gode råd” den smukkeste småkage, der findes 😍

 9. Sofie R siger:

  ARJ hvem der bare kendte dig IRL – det lyder som det lækreste tema nogensinde. Men jeg er også kæmpe kagefan 😉 Håber du får en skøn fest!

 10. Anna siger:

  Fedt med et inspirationsindlæg – jeg holder også selv havefest fødselsdag i juli og jeg glæææder mig!

 11. Kamilla siger:

  Vild med din ide! Som sønderjyde klapper jeg i mine hænder. Jeg har faktisk aldrig fået sønderjysk kaffebord, men har hørt, at Gram Slot skulle have nogle fantastiske kaffeborde.
  Min mormor er dog ret god til at sætte kager på bordet, det sker ofte, at hun fx har 4 slags kage og vi talte engang: 14 stykker kage til 4 mennesker. Og der skal selvfølgelig være småkager også, to slags. Vild mormor….
  Håber du får en lækker fødselsdag – og kan kun istemme koret – der skal da være rugbrødshistorier! Hahaha.. fik skrevet historier, jeg mente da kage 😀

 12. Fedt!
  Jeg stemmer for en kageliste. Og en invitatio .. eller bare en brevdue med reste-post :p

 13. Katrine Anna siger:

  Ej, det lyder helt vildt fantastisk! Når jeg bliver lidt mere voksen, så vil jeg også holde fødselsdag sådan! 😮😍 Jeg er også kæmpe fan af kage, jo flere jo bedre!
  Jeg har fødselsdag d. 26. maj! Jeg er ikke en dyt bedre end dig og holder frokost for studieveninderne d. 22., for familien d. 24. og en kæmpe fest om aftenen d. 26. for alle vennerne på kollegiets bar!
  Du må gerne komme til min, hvis jeg må komme til din 😉

 14. katrine siger:

  Det lyder som en virkelig god og sjov fødselsdag. Jeg har også fødselsdag i maj, og har altid elsket de store fester med mange gæster osv. Sidste år i maj blev min mor opereret for cancer, så mit energiniveau var ikke så højt. Jeg inviterede derfor til afslappet burger + fritter + øl. Alle gæster var vilde med det, og jeg var glad for at kunne overskue dagen , for må sige at det virkelig var dejligt at være omringet af glade og søde mennesker, da jeg stod der lidt energiforladt. Så jeg kan kun sige at du helt sikkert bliver glad for det på dagen, søde mennesker og kram er altid godt, når livet gør lidt ondt. Kh Katrine

 15. Kathrine siger:

  Fantastisk idé! Måske jeg skal gentage dit geniale påhit til min egen fødselsdag i september. I øvrigt, som sønderjyde (i Århus) er jeg helt enig i, at der skal være en brødtort (rugbrødslagkage), allerhelst lavet på sønderjysk rugbrød 😀

 16. Amanda siger:

  Åh bliver helt misundelig! Skide god ide!
  Jeg har engang haft lejet Knudsen Kaffe, ligesom Kalles, bare en del billigere og mindst ligeså godt hvis ikke bedre! 🙂 blot et lille tip!

 17. Vivi siger:

  Jeg elsker, at du altid gør så meget ud af din fødselsdag ift. tema! 😃

Send en besked