Top

#adampåbarsel – hvad laver far på barsel egentlig?

30.07.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Måske har I set #adampåbarsel rumstere på min story og insta i ny og næ? Nu er det snart slut! Vi har nøjagtigt en måned tilbage med Adam hjemme hos os. Og så bliver det et nyt kapitel – det skal jeg nok fortælle om. Hvad gør vi egentlig med institution, vi tog nemlig en endelig beslutning i sidste uge.
Men jeg synes, det kunne være lidt sjovt, at interviewe Adam om barsel. Da han startede ud havde en kæmpe ambition om at læse bøger og komme i form – det fortalte han på min instagram. Men hvordan er det gået? Hvordan har det egentlig været for ham? Det er trods alt ikke normalen, at faren tager langt størstedelen af den. Så take it away, farmand!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, mænd på barsel, #adampåbarsel, Adam Widunok Wichmand
Hårdt lagt ud, hvor mange bøger har du læst? Hvor mange timer har du trænet? Ved jeg sgu ikke… Hvor mange timer? Fire? Fire timer har jeg trænet… Eller hvad? Tæller babysvømning? … Og bøger? Fem, ej, jeg ved det sgu ikke..
Hvorfor ved du ikke rigtig noget? Er det evighedstrætheden, der skubber til hukommelsen? Måske? Evighedshedstrætheden… Jeg tror nærmere, det er syv måneders sløret tid – en lang “Er det mandag i dag”? Jeg aner ikke, hvad jeg har lavet i de her syvmåneder….
Hvor længe har du nu været på barsel? I dag? Syv måneder…
Hvor længe har det føltes, som om du har været på barsel? Tiden bliver relativ i forhold til hans udvikling. I stedet for at det bliver, “hvor mange måneder har jeg været på barsel?”, så bliver tiden målt i forhold til hans udvikling. “Det var dengang, han kunne det…” og “.. nu kan han…” . Tiden bliver totalt målt i, dengang han ikke kunne holde sit hoved, da han skiftede fra barnevogn til klapvogn. Dengang omkring marts/april, der kom personligheden også virkelig frem. Det var et nyt stadie… En ny tidsregning. Og så maj, der var vi på ferie, hvor han sad selv for første gang…
Hvad havde du af forestillinger om #adampåbarsel før, du faktisk var på barsel? FRIHED! Tid til at læse, tid til at træne, masser af aftaler! Masser af kaffemøder. Jeg havde en forestilling om, at så kunne man rulle en tur, så kunne man lige lave en aftale klokken 10 og lige mødes med venner til morgenmad, hygge lidt, gå en lille tur videre… Forestillingen var nok mere, fremfor at det var mig, der tilpassede mig Eddies tid, så tilpassede han sig min… Sådan er det bare ikke. Kan du huske, at du overvejede at læse en master på barslen, og jeg skældte dig ud for ikke at ville være i nuet med vores kommende baby, og dine venner med små børn grinte…? Det var ligesom bare en tanke mere end en reel idé… Og helt umuligt nu, kan jeg se.
Men hvordan har virkeligheden så egentlig set ud for #adampåbarsel? … Virkeligheden har så været en enkelt eller to aftaler – ahhrg, du havde. da din torsdagsmorgenklub, hvor I mødtes klokken 08.00/08.30… Okay, ja! Men virkeligheden har været meget mindre frihed, ej, det er jo også frihed at være uden arbejde… Men ufleksibelt! Virkeligheden har været meget mere som et fuldtidsjob at passe ham, end jeg havde forestillet mig. Du er ikke herre over din egen tid. Det er mere skemalagt efter hans rytme og behov, altså det er meget mere med fokus på aflæsning af, hvad han har brug for – og så gøre det. Og de første to måneder af min barsel var bare lange gåture, hver dag.
Ja, jeg husker det som om, du snildt gik 20.000 skridt om dagen, og hele tiden var sulten – nærmest som havde du ammet… Uden mulighed for stop nogen steder! Det var virkelig også bare… Bare det med at gå ind og stoppe et sted for en kaffe fx. Det kunne man ikke. Så vågnede han. Jeg kan huske, jeg fandt to steder, hvor jeg kunne hente forsyninger. Vinduet på Central Hotel og Café (Tullinsgade, red.) og så kunne jeg køre ind med vognen i 7/11 – der er ikke noget trin for barnevognen at skulle op over…
Det er jo så grineren, at man lægger mærke til de ting… Det skal bare være babyvenligt. Rimelig akustik, gode pusleforhold og plads. Gerne til vogn og legeting..

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, mænd på barsel, #adampåbarsel, Adam Widunok Wichmand(Eddie vågner… Adam prøver at bounce ham videre i søvnen, men han er helt vågen, og vi tager ham op og laver en snack til ham)

Vi fortsætter… Du skulle til at sige noget…. Skulle jeg? Jamen, jeg tror, det blev gradvist nemmere at bevæge sig ud med ham, som han blev ældre, for så kunne jeg have snacks med. Fx gå i Frederiksberg Have. Så gjorde det ikke noget, at han vågnede… Jeg kan huske, jeg prøvede at købe ind i Fakta tilbage i februar marts – jeg nåede at finde halvdelen af tingene på indkøbslisten, så begyndte han at bevæge på sig. Så må jeg nærmest smide alt og skynde mig ud og rulle i kulden igen… 
Angsten i kroppen for at han vågnede uden mine bryster i nærheden! Altså hvad ville konsekvensen være, hvis han vågnede – for de uindviede? Han ville skrige – og have mad (du var jo ikke i nærheden). Og måske ikke få sovet det han skulle for at være frisk og veludhvilet. Målet var hele tiden at få ham til at sove så længe som muligt, så han fik en god lur og var gladere.
Jeg kan godt huske dig, som en ret frustreret og tvær type til tider, dengang… Det var jeg da også. Jeg synes, det var vildt og frustrerende, at jeg ikke kunne stoppe op og hente noget. Når du bare går og går – det bliver kedeligt til sidst, Og jeg blev sulten! Du mødes ligesom altid med folk over noget, med venner og kolleger. Vin, kaffe, en snack. Det er hygge! Jeg fik jo lyst til at hygge mig med det imens. Men det kunne jeg ikke. 
Jeg kan huske, jeg smurte dig madder – så ville du ringe “jeg er fem minutter hjemmefra, kan du ikke lige smøre og komme ud på vejen med det?” Det var meget hit’n’run-agtigt.
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, mænd på barsel, #adampåbarsel, Adam Widunok Wichmand
Hvordan har dine dage (før vi tog på kæmpe sommerhusferie) typisk set ud? Det er svært at sige, for det har ændret sig så meget. Der var et “før Italien” og et “efter Italien”. Før Italien var det hovedsageligt to gåture på 2-3 timer og en på en lille time, hver dag… Altså det lyder som om, det eneste, du har gjort har været at gå. Men det var selvfølgelig også for, at jeg så kunne arbejde. Derimellem ammede du jo, og vi gik til babysvømning og så på legetæppet i stuen.
Har vi hygget os for meget? Alle tre? Jeg var jo mega meget sammen med jer til babysvøm og alt det der, arbejdede om aftenen, når jeg havde puttet… Der var en lang periode, hvor jeg gik med på alle turene, indtil du sagde det ikke gav mening, når du også var gået fra, for at jeg kunne arbejde…
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, mænd på barsel, #adampåbarsel, Adam Widunok Wichmand
For os kvinder er der ret mange tilbud som fx mødregrupper – og vi har tit mindst en veninde på barsel også, man kan hygge sig med, der er masser af mor/barn-træningshold. Savner du flere muligheder for mænd?
Det kunne da være så fedt, men det er jo først nu, det kunne du. Der kunne have været 1000 tilbud før Italien – det var slet ikke en mulighed. Jeg var så afhængig af dig og amning. Min barsel handlede om, at du fik noget tid til at arbejde, og jeg skulle så bare sørge for han sov. Du var stadig den primære ‘caregiver’ og den primære på barsel – selv om du ikke var officielt på barsel. Det var først efter Italien, hvor han var godt igang med rigtig mad, at det rigtigt fungerede, og jeg kunne gøre ting. Gå til rytmik med en ven på barsel og vores børn.
Skulle din barsel i virkeligheden have startet senere end hans 3,5 måneder? Ja, det synes jeg, fem måneder! Så havde det også passet bedre med institution i den anden ende, og jeg kunne køre ham ind, ville vi have ham i vuggestue. Men samtidig duede det jo for os. Du kunne hurtigt komme igang med at arbejde og tage møder i nærheden – altid med en sovende baby, for det sørgede jeg for.
Jeg har selv følt og hører også andre sige, at de føler sig ensomme på barsel. Har du mærket det? JA! Det har været pisse kedeligt. I starten kunne jeg godt finde på at ringe til venner for at snakke, mens jeg gik med ham, men det kunne jeg godt fornemme ikke passede dem – de var jo på arbejde… Hvordan mærkede du ensomheden? Jeg havde ikke nogen at tale med – den eneste jeg kunne tale med om det, det var dig. Nu spørger jeg frækt, er det ikke nok? Jo, men du har brug for input fra flere mennesker – også nogen, der ikke oplever de samme ting i forhold til ham fx. De ting jeg oplevede, oplevede du jo også. Jeg havde brug for nogen at tale med, hvad laver jeres babyer? Og også bare tale om ikke-babyting? Jeg havde ingen at sparre med omkring Eddie – for der var kun dig. Jeg kunne ikke spejle ham i nogen. Men jeg foreslog dig ret tidligt at lave en fædregruppe, som måske også kunne være interessant netværksmæssigt? Men jeg kendte ingen på barsel. Hvis jeg kendte nogen på barsel, så ville barnet typisk været væsentligt ældre end Eddie, og så ryger sammenligningsgrundlaget, der sker jo så meget med babyer, bare på en måned eller to. De fleste mænd, hvis de tager barsel, så gør de det først ret sent…

INFO: Danske fædre tog i 2014 i gennemsnit 29,5 dages orlov, hvorimod mødrene i gennemsnit tog 296,3 dages orlov. Det svarer til, at danske kvinder i gennemsnit tager 91 % af barslen modsat mænds 9 %.

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, mænd på barsel, #adampåbarsel, Adam Widunok Wichmand
Jeg kan huske en kæmpe forskel på Eddie fra, at jeg var på barsel med ham alene, og du kun så ham om aftenen, til du faktisk gik fra. Han blev pludselig så tryg ved dig. Jeg kunne virkelig mærke, at du også duede – nu kunne du også trøste bedre. Hvordan har du oplevet det? Jeg skal være ærlig at sige, at jeg sket ikke kan huske den tid, du var på barsel alene. Jeg kan ikke huske at komme hjem fra arbejde – det er et blur. Men jeg synes faktisk, der gik længe før, jeg kunne trøste – ej jeg synes faktisk stadig, det er svært at trøste. Når han skulle trøstes, da han var helt lille, var han sulten eller træt – så var det jo dig, der duede. I dag er det jo stadig dig, der dur mest. Det er dog klart nemmere at trøste ham og give ham mad, hvis du ikke er der. Så kan jeg godt bruges – når der ingen andre er, haha! Hvis du er i rummet, så er du spændende. 
Hm… Det lyder egentlig lidt hårdt, ikke at kunne slå helt til. Er det nogensinde hårdt for selvtilliden, at det er mor, der er så meget favorit? Det er jo bare gamet – det vidste jeg godt. Det har jeg slet ikke tænkt over. Men jeg har også investeret tiden i ham, jeg har god samvittighed! Jeg ved, at det ikke er fordi, han ikke kender mig. Det er ikke fordi, han ikke ved, at jeg er der. Du er ‘mad’, du er HAVNEN. Sådan er det bare.
Så til næste gang, inshallah, barsel – hvad skal vi gøre anderledes? Du har taget 7 måneders barsel og lidt ferie i enden, så vi ender på 8 måneder, fra Eddie var 3,5 måneder. Jeg vil gerne tage barslen senere, hvis jeg selv kunne planlægge alting. Når han er de der fem måneder. Og så tror jeg, jeg ville prøve at holde fast i drømmen om bøger og podcasts osv. Prøve at fylde tomrummene ud med underholdning af en art – så uden forventning til andre mennesker. Jeg skal selv kunne gøre mig glad og lykkelig i det, også selv om jeg er alene til tider og ingen tager telefonen. 
Kan du som mand anbefale barsel? – og hvor lang tid skal man tage? Så lang tid som overhovedet muligt! Det har givet mig åbenlyse ting som tid med ham, alle de små stunder, som der er så mange af det første år. Dem har jeg set og oplevet. Det første år er det vildeste og udvikling med raketfart. Jeg kan nok først se, hvad det har givet hans og mit bånd om nogle år. Men det har givet mig en indsigt i, at ens karriere på arbejdsmarkedet sagtens kan tåle den pause, og at der egentlig i dag er en større forståelse for valg af barsel til mænd i dag. Man skal ikke være så bange for at gå fra! Folk har vist forståelse og givet mig respekt for det. Min chef har været fleksibel – og glæder sig til jeg kommer tilbage, og jeg har endda fået flere jobtilbud, mens jeg har været på barsel. Flere end normalt – der er ingen, der har set skævt til mit valg om barsel. Også folk der har vidst, jeg har taget otte måneders barsel. Alle “tilbudsgivere” har været bevidste om mine valg – og velvidende at jeg nok med baby nummer 2 tager otte måneder igen. Tror du det ligefrem har gjort dig mere interessant som arbejdskraft, at du har taget det valg om dit barn? Det viser i hvert fald karakter!
… Den anden ting jeg også er blevet opmærksom på er, måske også efter min far døde, når vi engang er 60-70-80 år og kigger tilbage… Hvad er det så, vi gerne vil have udrettet? Hvad vil vi gerne måle vores liv på? I tidligere tider handlede det så meget om karriere – hvad opnåede jeg? Det definerede dit livs succes! Nu synes jeg ligeså meget, at ‘karriere’ er  derhjemme. Du har ligesom to karrierer; en som forælder og en som arbejdstager. Og du skal investere begge steder. For karrieren på hjemmefronten; at give børn den selvtillid og robusthed de har brug for for at gå ud i livet og blive glade mennesker, det er vigtigere end den titel eller arbejde i en virksomhed, du kan have… Jeg tror, vi kommer til at tillægge arbejdskarrieren alt for megen værdi, fordi den er så målbar. Titel, løn, erfaring osv. Det er sådan vi definerer ‘karriere’, når man først hører ordet… Et rigtigt “karrieremenneske”. Vi spørger altid fremmede i samtale, “hvad laver du så?”…
Men som samfund, hvad er der så brug for, at vi ændrer for at kunne vægte ‘forælder-karriere’ højest? Jamen jeg ved ikke om, det skal vægte højest, jeg synes bare ikke, at normen skal være, at din arbejdskarriere er den, der vægter højest. Det at stifte familie og gøre det 100 % kræver ligeså meget et positiv valg om, at ‘nu er jeg her’. Det kræver ligeså meget undersøgelse, nysgerrighed, uddannelse at sætte dig ind i, hvordan opdrager jeg mit barn positivt og hvad kræver det? En succesfuld karriere – den er ligeså meget derhjemme, og som familie kan du ikke køre karriere på arbejdsmarkedet, med mindre den anden kører karriere på hjemmefronten. Og vi skal hjælpes ad. Det er vores fællesopgave. Men skal vi gøre noget som samfund for at understøtte småbørnsfamilier? På min arbejdsplads kan man komme tilbage på 30 timer de første ti uger efter endt barsel – det måtte man gerne udvide. Eller udvide barslen lovmæssigt sådan, at man kan tage yderligere et halvt år på deltid.
Skal vi øremærke barsel til mænd? Det er så svært, for jeg tror ikke på tvang fra staten, jeg er for liberal lige på det punkt omkring individet. Men er det det, der skal til for at ændre nogle strukturer i samfundet, og måden vi anskuer barsel på, så ja!

“Ej, kan du ikke bare finde et billede i arkivet, hvor jeg ser godt ud? Jeg har ikke været i bad endnu!” #adampåbarsel

Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, mænd på barsel, #adampåbarsel, Adam Widunok Wichmand

65 kommentarer

 1. Helle siger:

  Sikke et skønt indlæg og interview ☺️ og sikke en velreflekteret og sød mand, du har dig 😍
  Nu er jeg godt nok kvinde, men jeg vil sige til Adam (og dig), at jeg synes, at man som 2. gangs-barslende (inshallah selvfølgelig!) har et HELT andet overskud og evne til at gøre alle de ting, man drømte om under første barsel. Jeg tror, at man i livet med børn bliver enormt struktureret og effektiv med sin tid. Så når man har en lille i forvejen og går på barsel med de næste, så ved man pludselig, hvordan man kan tilrettelægge tiden og nå det hele 😊
  Og så vil jeg give Adam helt ret i, at når vi kigger tilbage på livet om mange år, så er det værd og tænke over, hvad der skal fylde. Jeg er også blevet noget mere “økonomisk” med min tid, siden jeg fik børn ❤️

  1. Cathrine siger:

   Det glæder mig vildt meget at høre – i det hele taget tænker jeg, der kommer endnu mere ro over barn 2. Så har man en eller anden form for ‘normal’ at forholde sig til. Også selv om det kan være helt anderledes næste gang.
   Jeg er i øvrigt ikke altid så effektiv, hehe… Når jeg endelig er uden Eddie, så har jeg også brug for at stene lidt og slå hjernen fra. Selv om jeg burde arbejde. Og så prøver jeg lidt at gøre begge dele 😅 Det må jeg simpelthen lære – at gøre én ting godt, ad gangen!
   TAK for dine ord! KH

 2. Mette siger:

  Dejligt indlæg. Min første tanke er at Adam da har fået trænet mange timer hver dag med alle de gåture 😅 vildt at han kunne det. Jeg brugte meget tid på at “lære” mit barn at sove uden at gå med ham, for det havde jeg simpelhen ikke energi og overskud til. Der måtte jeg også hvile mig og på vilde dage, nå i bad 😂 så jeg er sgu imponeret over Adam 👍👏
  I virker som en dejlig familie og ser alle tre dejlige ud, bad eller ej 💚

  1. Cathrine siger:

   Haha, ja han har! Han blev endnu tyndere lige i den periode! Der blev til gengæld også spist nogle kager for at holde energien oppe 😀
   Og så må du simpelthen fortælle mig, hvordan du trænede det søvn der. DET gad jeg godt lære 😀 Og tak! KH

 3. Julie siger:

  Sej far Eddie har 💪
  Min kæreste tager 3 mdr barsel med vores nr 2. Han glæder sig helt vildt, da han virkelig nød sin barsel med vores ældste. Det gør mig så glad ❤️
  Hurra for moderne arbejdspladser hvor der er plads til familielivet også.

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det bare dejligt Julie! Det er det bedste at mærke den glæde og motivation fra en far mod sit barn. GOD energi til jer! KH

 4. Cecilie siger:

  Seje Adam! Og fedt, at høre at jobtilbuddene nærmest var flere under barslen – selvfølgelig er der også statistikker der siger, at flere skifter job efter barsel (nok netop pga. al tiden til at reflektere), men som Adam også nævner, så kan den potentielle arbejdsgiver nok godt forvente at næste potentielle barsel bliver efter en lignende formel.

  1. Cathrine siger:

   Det synes jeg nemlig også har været rigtig interessant! At det faktisk er gået den vej undervejs i de her måneder. Og ja du har helt ret – det er en klassiker med skiftet efter endt barsel! Det har jeg faktisk rigtig mange veninder, der har gennemgået. KH

 5. Louise siger:

  Sikke et fint indlæg med nogle gode betragtninger. Tak Adam. (PS jeg synes Cathrines billede af jer er skønt.)

  1. Cathrine siger:

   Jeg synes også, han ser ret skøn ud! og tak! KH

 6. Anne siger:

  Sikke et dejligt og inspirerende indlæg.
  Vores søn er 12 måneder og begyndte i institution, da han var 10 måneder. Min kæreste og jeg tog præcis 5 måneder hver, sådan jeg begyndte at arbejde, da vores søn var 5 måneder. Det kunne selvfølgelig kun lade sig gøre, fordi han var flaskebarn, men nøj, hvor har det bare været godt for deres relation. Han “overtog” ham lige, da han havde en alder, hvor mange tilbud gav god mening. De gik til babysvømning, babysalmesang, babytegn og i fædregruppe (arrangeret via en facebook gruppe for den slags i København) og var dermed afsted til aktiviteter næsten hver eneste dag, og jeg ved, at det har haft stor betydning for, at min kæreste ikke følte sig ensom på barsel, hvilket jeg i høj grad gjorde, da det var min tur. Så jeg vil bare lige slå et slag for den slags aktiviteter. Min kæreste oplevede godt nok, at der til flere aktiviteter kun var mødre, men så blev han den der far, de alle syntes, det var fedt at få input fra. Jeg tror sgu, han hyggede sig meget godt med det. 😍

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det bare mega dejligt for jer Anne! Jeg tror virkelig også man med lidt snilde og lidt engagement kunne stable noget fædregruppe på benene, men som du og adam rigtig nok siger – alderen skal være der!
   Hvor er han i øvrigt sej. Adam gik også til rytmik – de var to mænd og resten kvinder. Det tror jeg også bekom dem! KH

 7. Katja siger:

  Hvor er det bare et fint indlæg, dejligt at I har lavet det! Virkelig fint at få farens input og tanker om barslen og tiden, når baby er helt lille, og hvor er det bare opløftende at læse endnu en småbarnsforælder tale om vigtigheden af tiden derhjemme kontra på arbejdet. Hvad er egentlig en “karriere”. Superfede pointer og dejligt at I sætter fokus på emnet. 🙂

  1. Cathrine siger:

   Tak Katja, hvor er det dejligt med så positiv feedback! KH

 8. Katrine siger:

  Hvor er det bare et dejlig og inspirerede indlæg og vigtigst af alt. Det er ærligt. Det er til tider drønhårdt at være på barsel, og man når slet ikke alt det man havde planer om, men til gengæld bliver man klogere på et fantastisk lille nyt menneske og udvikler de vigtigste bånd til ham. Her bag skærmen ser det ud til at I har gjort det fantastisk godt begge to (alle tre)❤️❤️❤️.
  P.s Kan som sundhedsplejerske anbefale fars legestue på Nørrebro😉

  1. Cathrine siger:

   Det er et decideret arbejde! Og det skal slet ikke underkendes – heller ikke fra den forælder der går på arbejde. Det er bare hårdt. Og givende og vidunderligt! Det hele. Og tak – især kommende fra en fagperson som dig, tusinde tak ❤️ Må man joine fars legestue på Nørrebro, selv om man er fra Frederiksberg? KH

   1. Katrine siger:

    Hov havde da helt overset dit svar☺️.
    Man må gerne joine fars legestue selv om man er fra Frederiksberg. Det er et velbesøgt sted og oplagt i slutningen af barslen, hvor man kan mærke at ens barn er klar til nye udfordringer😊

 9. Anne siger:

  Spændende indlæg og tanker fra Adam. Det er sejt, at han har taget så lang en barsel samtidig med, at du har ammet fuld tid.
  Jeg tror, at man skal huske på, at jeres senarie er muligt for ganske få. Hvis man som mor gerne vil amme, kan man ikke bare give store dele af barslen til far og så tage på fuldtidsjob væk fra hjemmet.
  Jeg er meget imod øremærket barsel til fædre, for det kræver jo, at vi mødre stopper amningen tidligere end vi ellers behøvede. Det bør være op til de enkelte familier at vurdere, hvad der er mest rigtigt for dem. Synes jeg 🙂
  Og så vil jeg bare lige sige til Adam, at det jo kan være, at nr. 2 ikke behøver lange gåture for at sove lur, så han får en helt anden barsel næste gang 🙂

  1. Helle siger:

   Er meget enig i at øremærket barsel kan få nogle konsekvenser – eksempelvis at amningen stopper før eller at barnet kommer tidligere i institution fordi der ikke er råd til at far går hjemme. Går ind for ligestilling, men lige på det punkt mener jeg ikke det give mening 🤷‍♀️

  2. Cathrine siger:

   Mm, jeg synes faktisk, det er helt vildt svært, det med øremærket barsel. For jeg kan godt forstå, hvis fædre har lyst til at ‘have mere ret’ på det punkt. Og jeg kan også godt se, at arbejdspladser stadig gør ret stor forskel på fars og mors barsel fx i forhold til løn under barsel. Men jeg kan også godt lide, at man som familie finder den bedste løsning. Det gjorde vi jo.
   Jeg tror dog ikke amning behøver at stoppe fordi man indretter sig anderledes end de to uger til far og 32 til deling. Jeg spurgte min mor – jeg kom i dagpleje fra seks måneder, og så blev jeg ammet morgen, aften og nat. Man kan godt indrette sig ret fint og anderledes. Den sidste måned har jeg stort set ikke ammet i dagstimerne, kun morgen, aften, nat. Med en sjælden tår midt på dagen eller mere da han var syg. Jeg synes godt, man kan give far mere end de 14 dage. Øremærket til far betyder ikke for mig nødvendigvis ‘store dele’ af barslen, men altså – mere end de får nu.
   KH

   1. Louise siger:

    Hvordan er lønnen forskellig mellem mænd og kvinder under barsel? (Jeg spørg af nysgerrighed – jeg er helt med på at mange mænd måske slet ikke har muligheden for barsel på deres arbejdsplads). Da vi fik nr 1 var vi studerende. Dvs 6 mdr øremærket til hver og så 6 mdr.til deling. Med nr 2 fik jeg 4 uger før + 20 uger efter med 60% af min løn. Min mand fik 2 uger + 13 uger med fuld løn. Resten af barslen kunne deles som vi ville på dagpenge.

    1. Cathrine siger:

     Det afhænger jo klart af virksomheden, man er i. Men minimumskravene som gravid er følgende:
     Du har ret til halv løn (og dermed i øvrigt optjening af feriegodtgørelse og pension) fra graviditetsorlovens påbegyndelse 4 uger før forventet fødsel til 14 uger efter fødslen.
     Du har ret til fuld løn i perioden fra din graviditet indtræder til din barselsorlov begynder, hvis du bliver uarbejdsdygtig på grund af din graviditet af de grunde, der er nævnt i barsellovens § 6, stk. 2.
     Hvis din arbejdsgiver opsiger dig inden barselorlovens påbegyndelse, har du ret til fuld løn i opsigelsesperioden.
     Hvis din arbejdsgiver opsiger dig I perioden fra barselsorlovens påbegyndelse til 14 uger efter fødslen, har du ret til fuld løn (med tilbagevirkende kraft) fra barselsorlovens påbegyndelse.
     – jeg ved faktisk ikke, om der er samme rettigheder som mand? Men man har ret til halv løn i 18 uger.
     Adam har fået de fjorten dage plus 10 uger med fuld løn. Min oplevelse er at mange kvinder har 6 måneder med fuld løn – men det kommer jo an på virksomheden. KH

 10. Lea siger:

  Fantastisk indlæg! Jeg er sikker på, at min mand kan se sig selv i mange af de ting, Adam siger. 😊 Jeg havde barsel i 9 måneder, hvorefter han havde forældreorlov i et halvt år med vores ældste. Det fungerede super, og jeg er så glad for, at jeg havde god tid og ikke skulle stresse over at stoppe amning eller noget, selvom det selvfølgelig var lidt stramt økonomisk. Men det prioriteterer vi gerne. 😊 Han var også glad for, at vores var så stor, at de kunne tage på en masse ture på legeplads osv.
  Nu venter vi nummer to til november, og planen er igen, at jeg tager 9 måneder selv, så en måneds overlap og bagefter tager min mand de 32 ugers forældreorlov. Selvom det igen bliver lidt stramt, er den lange barsel det hele værd for os – tiden med de små kommer aldrig igen. ❤️

  1. Cathrine siger:

   ÅH hvor lyder det dejligt Lea – jeg havde da helt glemt forældreorlov! Vi taler faktisk rigtig meget om, hvordan vi skal gøre det det næste stykke tid i forhold til endt barsel. Den er værd at huske1 Så dejligt, I har fundet jeres melodi! KH

 11. Sofie siger:

  Lige et lille pip til de andre kommentarer om at stoppe amningen – det behøver man slet ikke! Jeg vendte tilbage til arbejdet efter 4 mdr og ammer stadig her på 11. måned. Man pumper bare ud på arbejdet og ammer normalt i alle andre tidspunkter. No problem! Husk, at vores mødre også gjorde den slags uden problemer. Dertil – folk der siger at staten skal blande sig udenom, at det skal være op til hver familie? Det faktum at kvinder har så lang barsel in the first place ER pga staten og dens tvang af virksomheder, at de skal give det. Se på.andre lande hvor der ingen “tvang” af staten er, der har man 0 dages garanteret barsel. Lad fædrene komme til 🙂

  1. Anne siger:

   Det er altså ikke på alle arbejdspladser, at man kan bruge tid på udpumpning og i øvrigt opbevare brystmælk i personalekøleskabet. Og så er det heller ikke alle børn, der gider den der flaske – også selvom den indeholder modermælk.
   Det er da uden tvivl et privilegie, at vi har så lang en barsel at råde over i Danmark!!
   Jeg har den dybeste respekt for, at vi bruger den på forskellige måder. Vi gør hvad vi selv føler, der er rigtigt for os og vores barn. Lad os forsat selv bestemme det 🙂 Også selvom jeg måske ville gøre noget andet end dig…

   1. Sofie siger:

    Jeg ville hellere end gerne have haft mere barsel, men havde kun 12 uger og så 4 ugers ferie og sygedage. Min mand havde kun to uger. Sådan er det desværre i andre lande at få børn. Min kommentar gik egentlig på, at folk ikke skal være bange for at amning absolut skal stoppe, for det er muligt at fortsætte – mange millioner kvinder gør det. Mange pumper ud fx i bilen til og fra arbejde og har mælk i en køletaske. Andre gør det i frokostpausen osv. Alt er muligt, that’s all, så bare mange der skrev, at “amningen skulle stoppe”. Naturligvis vil nogen babier ikke tage flaske, men der er så mange typer flasker nu om dage så de fleste finder nok noget der duer. Selv vores sutte-hadende søn endte med at ville tage de 2-3 daglige flasker, som det jo kun drejer sig om.
    Jeg får bare lidt kuller af, at kvinderne nu siger at man selv skal bestemme tingene selv, nu hvor udfaldet er til deres fordel. Alt er bestemt af staten, men NU, nu skal familien selv bestemme, hehe. Jeg forstår det godt, det er meget svært at give slip på rettigheder og goder, når man først har dem. Jeg tror, at samfundet som hele vil have en net positiv effekt ved øremærket barsel til mænd, jeg respekterer at du så tror at det bliver en overordnet net negativ virkning.

    1. C siger:

     Meget dejligt skrevet Sofie. Der er super meget en diskurs om amning og at man hele tiden skal passe på det ikke går i stå eller i stykker.
     Jeg har været så nervøs undervejs.
     Stopper amning hvis vi giver sut?
     Stopper amning hvis vi malker ud?
     Stopper amning hvis jeg starter på job osv.
     Foreløbig kører amning fint selvom vi har gjort disse ting.
     Det er træls for dem der ikke kan amme, men vi gør det også selv træls for os som kan.
     Det er dejligt at høre alternative måder at gøre det på, når nu hele sundhedssystemet er sat op til amning amning amning!!!

     1. Sofie siger:

      Haha, det må være det “gode” ved at føde i et land uden sundhedsplejersker – man får slet ikke alle de råd, da man ikke bliver fulgt af nogen. Man er meget på egen hånd! Er så glad for at amningen har fungeret her, må indrømme jeg har ikke tænkt over, at jeg skulle passe på alt muligt. Nok fordi ingen har sagt det. Det hele går jo nok for de fleste, amning eller ej. Det er sat op på en virkelig høj piedestal, som man næsten kun kan falde ned fra.

     2. Cathrine siger:

      Jeg synes også det er modigt skrivet Sofie, for amning er super følsomt – og som C skriver, også noget vi herhjemme lægger så meget moderskab ind i. Så mange bekymringer.
      Jeg læste dig, helt som du skrev. Der er nemlig rigtig mange måder at indrette sig på. Og jeg husker sundhedsplejersken sige til mig omkring de 7-8 måneder, at jeg skulle skrue ned til 3 amninger om dagen (det holdte jeg dog ikke helt før den sidste måned her, sådan ca.). På et tidspunkt skal man jo også amme mindre, for at give plads til mere mad med flere vitaminer osv. Så mere barsel til far kan jo også bare være 8 uger fx – der nemt kan lægges når amningen ikke er på sit højeste. TAK for interessant input! KH

    2. Anne siger:

     Jeg vil nu også mene, at det er til fædrenes fordel at kunne bestemme selv. Det er jo ikke os mod dem – mødrene mod fædrene – det er familier, der sammen skaber den løsning, der er bedst for dem.
     Selvfølgelig er noget af barslen øremærket til kvinden allerede – det er jo også hende, der har født og kan have smerter…

     1. Sofie siger:

      Helt klart, kvinden skal og bør tage en stor del barsel, specielt i starten. Det er en voldsom ting at føde. Men mon ikke de værste smerter har lagt sig efter de 5-6 måneder, altså for langt de fleste? Tror ikke at dét er grund nok til at tage barslen selv. Som du nævner, der er klart familier hvor det er langt bedre at bestemme disse ting indbyrdes og netop give kvinden mest. Men som samfund bør man se på the greater good og se på, om man kan bedre fx ligestilling, kvinders løn og fremtidige indtjening OG mænds knytning og tid med deres børn på egen hånd. Hvis øremærket barsel kan hjælpe på disse ting, så bør samfundet tage et valg om det, selvom nogle familier falder i svinget. For faktum er, at rigtig mange mænd lige pt lider under netop ikke at have barsel, ikke have en arbejdsplads der forstår det behov. Dem skal vi vel også hjælpe?

     2. Cathrine siger:

      Helt sikkert skal kvinden have øremærket barsel, ingen tvivl. Det er hårdt at føde!
      Jeg kan rigtig godt følge dig Sofie omkring the greater good. Og jeg påstår ikke, at man skal dele den 50/50, men 14 dage til far, det er sørme ikke meget. Det synes jeg ikke.
      jeg tror der ligger en del af vores syn på mænd som kapable fædre i de fjorten dage… altså… Jeg synes det er skævt, jeg synes vi skal betro dem med mere tid. Og nogen gange må staten blande sig – det gør den jo hele tiden her i Danmark. I vores sygesikring, skat, barsel, uddannelse osv. KH

  2. Helle siger:

   Men det er jo ikke muligt at fuldamme et barn frem til 6 måneder( som Sundhedsstyrelsen anbefaler) hvis du går på arbejde.

   1. Sofie siger:

    Hej Helle, altså jeg kan kun svare for mig selv og jo (!) det er helt muligt! Jeg har gjort det, alle kvinder på mit arbejde gør og har gjort det. Vi skal passe på med at sige at ting ikke er mulige bare fordi, vi ikke kan (eller har lyst) til at forestille os dem. Jeg pumpede ud tre gange dagligt i de første måneder, nu kun 1-2 gange om dagen. Jeg ammer om morgenen, eftermiddag og aften (og heeeeeele natten, my god, min søn sover dårligt, hehe). Men der har ingen effekt været på amningen af at starte på arbejde. Nogle gange skal man være fleksibel, ja, men det er bestemt muligt! Jeg ville gerne have været længere på barsel, men min søn og hans mælkeindtag har ikke lidt nogen nød, heldigvis 🙂 selvfølgelig kan folk være uheldige, men pas på med at sige at andres liv ikke er muligt, det er lidt voldsomt!

    1. Cathrine siger:

     Du er sgu sej Sofie, mega fedt du deler din måde og muligheder for at være mor på! Det lyder som om din dreng har det herligt. KH

     1. Sofie siger:

      Altså der er ingen tvivl om, at man bør have meget mere barsel end 12 uger, meget meget mere! Jeg arbejde op til dagen jeg fødte, da man herovre ikke har barsel før fødsel. Den danske model er langt overlegen og man skal IKKE hen til de her tilstande, for det ER meget hårdt at arbejde og pumpe så meget. Og ikke sove, aldrig sove! Folk glemmer måske, at man ikke sætter et spædbarn i en normal dansk vuggestue, det er vuggestuer der er gearet til babyer, med aldersgrænse på lige over 1 år. Der tages hensyn og passes utroligt godt på de små bebser. Og koster det hvide ud af øjnene, det er en anden sag. Vi betaler 19.000 kr om mdr for vores.
      Having said that, så er det som en spand isvand i hovedet, man vågner og ser helt anderledes på barsel, baby-liv og på hvor fleksibel man egentlig er. Den danske barsel virker absurd luksuriøs (og alt for lang) i mit hoved, men det er blot fordi jeg har set den dimentrale modsætning. Og jeg bliver så ærgerlig og træt, når danske mødre hele tiden siger, at barnet bliver skadet ved den mindste afvigelse fra den gængse barsel. Som du skriver, så var 6 mdrs barsel normalt for vores mødre, de klarede det helt fint! Man kan ikke altid rykke grænsen og så sige, at ALT under den grænse, det skader barnet. Det er unfair og tarveligt for folk, der vælger eller tvinges til andre modeller. Jeg synes du beskriver det rigtig fint, at samfundets “tvang” af 9-12 mdrs barsel har rykket vaner og forventninger, og at man helt sikkert vil se tilbage i næste generation på, at det var lettere vanvittigt, at fædre kun havde 2 uger. Det er jeg sikker på. Vi skal stole på, at babyer ikke er så skrøbelige som vi går og gør dem i disse dage (selvsagt ikke spare på kærlighed og omsorg, but you get my point) og at der godt kan optimeres lidt hist og her. Som du skriver, så drejer det sig fx kun om 8 uger til faren. Debatten gøres hele tiden til alt eller intet, det er meget ærgerligt.

     2. Cathrine siger:

      Jeg forstår dig virkelig godt – for det bliver jo også lidt personligt for dig, når du sidder og har nogle helt andre muligheder – under tvang.
      Vi har det nemlig fantastisk i Danmark. Helt vildt. Og selvfølgelig kan vi stræbe efter, at det bliver endnu bedre som fx i Sverige. Men vi er rigtig langt – kan godt huske min svigerinde og svoger, der måtte give 100 pund om dagen for daycare i London. Så tvinges kvinder jo til at gå hjemme. Regnstykket hænger simpelthen ikke sammen.
      Men selvfølgelig bliver man jo lidt ‘blind’ for, hvordan det også kunne se ud, når vi er så forvente herhjemme fra statens side. Vi betaler selvfølgelig alle sammen ind til det gennem vores høje skatter, men jeg tror også godt, man kan skubbe lidt til modellen.
      Og hvor er du bare pisse sej. Alle mødre gør deres fucking bedste med hvad de har. Også dig! KH

 12. Sofie siger:

  Fantastisk indlæg!
  Jeg er så glad for, at der snart kommer øremærket barsel til mænd, og jeg er meget ked af, at det i et land som Danmark først sker efter EU kom på banen.
  Argumentet om, at familien burde vælge selv, giver ingen mening efter min opfattelse, når 14 uger allerede er øremærket til mor – der vælger familien jo så ikke selv. Herudover har både mor og far 32 uger, dvs. 64 uger til deling, hvoraf der kun er ret til barselsdagpenge i 32 uger. Hvis 8 uger heraf skal øremærkes til far for at skabe mere ligestilling både i hjemmet og på arbejdsmarkedet, så er det helt fint med mig. Det kan man godt tilrettelægge amningen omkring, hvis det stadig er relevant.

  1. Laura siger:

   Det er jeg altså dybt uenig i. Ja, det er herre lækkert at vi har fået gennemtrumfet barsel og ja, den er så faldet ud til mors side indtil videre. Men hvis vi vil have mere ligestilling burde vi imo øremærke barslen så den er rettet mod barnet og ikke den ene eller anden forælder. Så hvis det passer den enkelte familie bedst at far tager det meste af barslen, bør han også være berettiget til løn under barsel på lige vilkår med mor. Det bør være op til familien at vurdere hvordan barslen giver bedst mening for dem og hvis barsel til far er med løn, vil det være nemmere for mange familier at finde alternative løsninger set i forhold til nu.
   Personligt er jeg meget ked af øremærket barsel til mænd. Jeg er lige nu på barsel med vores første barn og det er mig der tager al barslen -rub og stub simpelthen 🙂 Jeg arbejder i vuggestue og har altså ikke verdens mest prangende løn og min kæreste er selvstændig og tjener en del mere end mig og har samtidig helt vildt meget frihed. Hvis min kæreste skulle holde noget af barslen ville det altså ramme os ret hårdt økonomisk med ham på dagpenge og min lille løn. Samtidig er mine arbejdstider helt faste hvorimod min kæreste er meget mere fleksibel og kan tage tidligt fri og en fridag en gang imellem når det passer os som for familie.

   1. C siger:

    Jeg er også imod øremærkning af barsel til mænd. Det rammer skævt! Og det er børnene, det går udover. Ærgerligt det aspekt ikke bliver talt mere op.
    Jeg har en veninde hvis mand er landmand. Han ejer en gård og driver den hver dag. De har ikke råd til, at han skal gå på barsel med det næste barn i x antal måneder. For hvem skal så malke køerne to gange om dagen hver dag? Og alle de andre tusind opgaver, der følger med at drive sådan en gård, som man lever af. Hvis de skulle betale en anden for at gøre hans job, så han kunne holde barsel, så ville det regnskab enten gå i 0 eller i minus ift deres privatøkonomi. Så hvem er vinderen her? Ingen af dem. Barnet tvinges hurtigere i institution grundet en syg regel, der skal gennemtvinge ligestilling på et område, hvor det altså er barnet, der er taberen på ligestillingens vegne..
    Og jo jo. Jeg er da ikke imod, at mænd skal have ret til at tage al den barsel, som de vil og er i stand til. Men det skal også hænge sammen. Så må det være virksomhederne, der bliver straffet, hvis de står i vejen for nye fordelinger af barslen.. Og ikke barnet.. Det er bare en tanke fra mig.

    1. Cathrine siger:

     Jeg er helt enig med dig Laura, at der skal være bedre og mere lige vilkår på lønfronten under barsel. DET mangler.
     Og så ved jeg endnu ikke konkret hvor meget, der skal øremærkes til far. MEN jeg tænker, at man kan planlægge rigtig meget og spare op. Hvis far skal tvinges på barsel – om det er en måned eller to.
     Klart, der vil være nogen, det rammer skævt. Fx landmanden. Men måske man kan søge dispensation? Det kunne være vidunderligt.
     jeg synes det er en svær nød at knække så ALLE tilgodeses. Men jeg må bare sige, at se Adam med Eddie så meget har været en kæmpe gave. Det er jo blevet almindeligt og standard på ganske få år, at kvinder tager 9-12 måneders barsel. Bare fra min mor fik mig (hvor hun startede arbejde på 6 måneder). Jeg ved at staten virkelig kan ændre strukturer og vaner, og måske er det tid til at rykke lidt på det her punkt, så det bliver mere normalt med fædre på barsel? KH

 13. Nete siger:

  #adampåbarsel der var det! Indlægget, interviewet, indblikket i hvor langt ned i bogtårnet han kom…Ha ha! Skønt interview, god måde at gøre status på og det lyder faktisk som Adam (ud fra det jeg “kender” til ham). God refleksion over perioden og jeg kan sagtens forstå det han nævner omkring ensomhed, det er lidt som når man er på dagpenge. Utroligt ensomt.
  Dejligt at høre fra manden i dit liv og vi glæder os til at se om de foreslåede ændringer til næste barsel 😉 kommer til at passe bedre ind. Og skidt pyt med de kun fire timers træning Adam, du har jo slidt flere skosåler op på alle de timelange gåture, og det giver også lidt på motionskontoen. Kæmpe knus til jer og jeres lille grinebidder ❤️

  1. Cathrine siger:

   Haha, ja det var ikke dybt, han kiggede i den bogbunke. Eller slidt medlemskortet til fitness, hehe… Men okay, han blev helt tynd en tid, da gåturene var på deres højeste!
   Mennsker har brug for mennesker – om du er på dagpenge, barsel etc. 🧡
   Kram til dig N!

 14. Anne siger:

  Det paradoksale er, at problemet ved ikke at øremærke barsel til mænd er præcis det samme, som det problem mange familier vil møde hvis barslen bliver øremærket. Mange nævner at fars barsel ikke er en mulighed for dem fordi far tjener betydeligt mere end mor. Men sådan er det – desværre stadigt – i de fleste familier hvorfor ingen øremærkning automatisk betyder at mor oftest tager størstedelen af barslen. Med alle de problemer som det også kan medføre – far får mindre tod med barnet, mors karriere bliver underprioriteret. Sidstnævnte er endda med til at fastholde at mænd typisk tjener mere end kvinder. Så måske er øremærkning en meget god idé, sådan set oppefra fra et bredt perspektiv?

  1. Mikala siger:

   Jeg var lige i gang med at skrive præcis disse ord! Jeg er enig. Jeg tror tiden er inde til at prøve noget nyt.

   1. Anne siger:

    Men hvad så, hvis far ikke har lyst til at gå på barsel?
    Han kan sagtens være verdens bedste far, men bare ikke besidde det der pusle-nusse-hygge-hjemme-gen..
    Må far ikke bestemme selv?

    1. Anne siger:

     Så skal han måske ikke få børn? Jeg godt at det er lidt provokerende at skrive. Men altså, hvis far ikke har lyst til barsel skal mor så bare tage den? Hvad hvis hverken mor eller far har lyst til barsel, er det så ok at overlade barnet til fremmede fra spæd? Jeg er helt med på det liberale synspunkt, at hver familie selv ved hvad der er bedst for dem. Jeg synes bare at det har nogle uheldige konsekvenser og at det fastholder vores samfund i nogle oldgamle strukturer

     1. Anne siger:

      Så hvis mor har et stort ønske om en lang barsel og far ikke ønsker barsel, bør det par ikke få børn?
      Jeg tænker absolut, at familierne selv kan finde ud af at dele barslen mest hensigtmæssigt imellem sig uden at fremmede behøver at blive involveret i pasningen. Det er ikke det det handler om.
      Er det en uheldig konsekvens af, at vi kvinder har biologien med os? Det ligger i vores gener at nurse og amme et lille barn, hvor mænd forstiller sig livet med en +2 årig.. Sådan helt generaliseret og rent biologisk opstillet..
      Jeg tror, at der findes mange mænd derude med krudt i r*****, som ikke vil trives ved at gå derhjemme.
      Vi bør først og fremmest tænke på de involverede parter – mor, far og barn!

     2. Cathrine siger:

      Men jeg kender faktisk også kvinder, der absolut ikke besidder pusle-nusse-hygge-hjemme-gen. Som ikke gider det. Det ligger altså ikke kun i kønnet. Det er jo også som man er som person – men kvinder ‘tvinger’ vi jo til 14 uger. De er i al fald spildte hvis kvinden ikke tager dem.
      MEN – man lærer altså også afsindigt meget af at blive tvunget ned i tempo, jeg tror, det er et rigtig godt for de fleste af os, når vi først giver os hen…. Jeg synes, det er rigtig svært og der er mange hensyn at tage! Vigtigst dog barnet. KH

     3. Anne siger:

      Jeg tror, at det er enormt nemt at sige, at øremærket barsel er fordelagtigt, når man ikke selv vil blive ramt på økonomien, amningen (for det mener jeg absolut stadig vil blive påvirket på den ene eller anden måde) eller trivslen i familien, hvis far reelt set ikke har lyst til at gå hjemme (og mor virkelig gerne vil).
      De første 14 uger vi “tvinger” kvinderne til at tage, er jo lige efter fødslen, og giver absolut god mening i den forbindelse.
      Resten af barslen må vi dele som vi vil pt. så det gavner vores egen situation bedst muligt.
      Jeg synes, at økonomi er et ærgerligt argument i sådan en sammenhæng. Der er intet, der betyder mindre for mig end karriere og penge, når det handler om mine børn, og endda mens de er små. Alt det andet skal jeg nok nå..

  2. Sofie siger:

   Så enig! Og på mange arbejdspladser, herunder min, får mænd i øvrigt løn under de 10-12 ugers orlov. Øremærket barsel vil efter al sandsynlighed være med til at udbrede og normalisere dette – ligesom det har været tilfældet med mødeorloven.
   Og igen, som jeg nævner ovenfor – det er kun 8 uger ud af 32 uger. Udover det har mor 14 uger øremærket. Det er det mindre i det mere. Og fordelene overstiger ulemperne – i særdeleshed også for barnet, hvilket er fint eksemplificeret ved dette indlæg.

 15. Sofie siger:

  Dejligt at høre hvordan det føltes med sådan en lang barsel for far! Jeg er i øvrigt fuldstændig imod øremærket barsel til far. Jeg synes det er er en kæmpe indgriben i folks personlige frihed. I vores tilfælde har jeg alle tre gange ønsket at tage så meget barsel som muligt, mens min mand har ønsker at bibeholde sin arbejdstid som den var. Uden sure mine nogle af vejene. Det har fungerer absolut bedst for os, og vi ville begge være kede af hvis andre havde skulle bestemme at vi var nødt til at gøre det anderledes. Og det er altså på trods af, at han havde meget mere betalt barsel end jeg havde. For os handlede det mere om hvad der fungerede for vores familie – og det gjorde det, at mor holdt barsel og far arbejdede, uanset hvor gammeldags det så end måtte være. Det betyder jo ikke at far ikke er på banen og ikke er en del af barnets liv, overhovedet! Det betød bare to glade forældre.

  1. Sofie siger:

   Men det du beskriver som “personlig frihed” ,det er en gode der er givet af staten, og kun i den seneste generation. Det er noget man har besluttet, ikke noget der skal tages for givet. Det er problemet ved at tage goder fra folk, det føles nemlig som om man tager en menneskeret fra dem. Barsel er ikke en mennesket, men en dejlig del af det danske samfund. Mon mændene også ville kalde det røveri af deres personlige frihed, hvis man omvendt skulle øremærke barsel til kvinder? Helt bestemt. Det handler om at ændre samfundet så flere får det bedre, ikke at optimere alt for alle, desværre!

 16. Maria siger:

  Dette indlæg burde alle kvinder og mænd i vores generation læse. Go Adam! Tak for det mest relevante indlæg til dato, det er forbilleder som ham, der skal til for at styrke ligestilling i DK. Og ja, oveni det meget gerne øremærket barsel.

 17. Denise siger:

  Det er meget interessant at læse om far på barsel! Jeg hører tit fra min omgangskreds, at “når jeg skal på barsel, så skal jeg…” Og når man så lander i det, så er der ikke tid til noget som helst 😅
  Jeg vil lige komme med en lille side-oplysning om barselsorlov; vi HAR allerede øremærket barsel, bare kun til mor. Så kan vi sikkert også lave det til far. Kan anbefale at læse dette: https://www.information.dk/debat/2018/06/allerede-oeremaerket-barsel?lst_tag selvom det er et ømt emne for mange 🙂

 18. Mathilde siger:

  Min mand havde også mulighed for at tage de 32 uger med vores søn da jeg var studerende da han var lille. Altså at vi var hjemme med ham på samme tid 🙂 det er godt nok en unik og fantastisk mulighed!
  Og alligevel er jeg stærkt imod øremærket barsel. Hvor er det skønt at vi tænker så meget på ligestilling i dagens Danmark. Jeg synes dog det er vigtigt at huske på ikke at glemme barnet i kampen for ligestilling – det er ikke alle børn der tager flaske, og selvom man måske godt kan få det trumfet igennem, hvis mors bryst ikke er tilgængeligt i løbet af dagen, så er det altså ikke barnets behov der bliver tilgodeset. Desuden ender vi ud i at børn kommer endnu tidligere i instistution, hvis fædrene siger nej tak til den øremærkede barsel og mor så ikke kan få den. 🙁
  Desuden er der jo nu en gang forskel på kvinder og mænd. Selvfølgelig skal der være ligestilling – men kønnene kan og skal ikke kunne det samme.
  Det gør mig ondt at det lille barn i nogle tilfælde bliver brugt som et middel til at opnå ligestilling.
  Og lige en kommentar til dig Sofie 🙂 jeg er intensiv sygeplejerske, og jeg kan forsikre dig om at det ville være komplet umuligt at gå fra og pumpe ud på mit job. Som i fuldstændigt umuligt 🙂 i sådan et tilfælde bliver det svært at få amning til at fungere!

  1. Sofie siger:

   Helt klart, nogle kan ikke pumpe ud i arbejdstiden. De plejer at pumpe fx til og fra arbejde eller lign. Som sagt, det virker ikke for ALLE, jeg beskrev bare, at det godt kan lykkedes, da andre skrev, at det var umuligt. Igen, mange millioner kvinder gør det hver dag 🙂 jeg ammer stadig og min søn startede som lige under 4 mdr i vuggestuen. Han er fantastisk og velfungerende og ikke en eller anden tabt brik i et spil, som nogen herinde beskriver miseren ved potentielt at kvinden får kortere barsel (eller far tager over). Jeg synes, at der males fanden på væggen en del, altså der ER andre måder at have barsel, baby og dertil liv på end den gængse danske måde, hvor mor tager al barsel. Og jeg synes, at det er tarveligt (og faktuelt forkert) altid at smide baby-kortet og sige, at baby tager skade. Det er meget pearl-clutching og tager fokus væk fra andre argumenter, for hvem har lyst til at skade sin baby? Ingen! Men andre valg end ens eget kan faktisk være lige så godt for baby, for familien og for det fremtidige liv. Fx at give far mere plads i barslen.
   P.s. vi har vist gang i 4-5 forskellige Sofie’er i kommentarfeltet, bare lige FYI når man refererer via navn 🙂

 19. Mathilde siger:

  Til dig denise:
  Problemet med amningen er jo at man ikke stopper efter de 6 måneder? Barnet har brug for mors mælk indtil min 1 år ifølge Sundhedsstyrelsen og 2 år ifølge WHO.
  Hvorfor skal ligestillingen gøre kønene ens? Hvorfor skal ligestilling bryde med biologien? Der ER forskel på køn, og det kan der da sagtens være uden at vi skal være totalt ens.
  Barnet bliver den største taber.

 20. Mil siger:

  Sikke et fint indlæg og interview!
  Som førstegangsmor kan jeg nikke genkendende til mange af de ting han nævner. Ensomheden fx – som fx er en årsag til at jeg kommenterer indlæg som dette 😅 haha. Lige præcis hvor man lang tid man bruger på at amme, var jeg ikke klar over, og jeg føler mig meget ensom til tider, når jeg ammer og især er det hårdt, når det også gør pisse ondt. Alle forventningerne og planerne man havde til barsel kan jeg også følge Adam i. Jeg troede det ville være så skønt at føde om sommeren, så kunne man jo trille og være ude en masse, men næ nej, det er ik ikke så ligetil 🙈

 21. Mine siger:

  så fint et indlæg 🙂

 22. Malene siger:

  Jeg bliver helt træt ved tanken om alle de gåture. Begge mine har heldigvis sovet lur i barnevogn, uden man behøvede at trille rundt. Det var som regel fint bare at stå lidt og vugge vognen. Hatten af for Adam. Og masser af held og lykke til jeres lille, skønne familie. Så hyggeligt at følge med på sidelinjen😊

 23. Holly siger:

  Fedt indlæg. Må jeg spørge ind til hvorfor du ikke pumpede mælk som Adam kunne have med ud? Min mand tager 12 måneders barsel og det er så rart at vi begge er ‘primære’ i den forstand at vi begge KAn give mad og trøste etc. Det giver mig en stor frihed at vi begge kan passe ham lige godt.
  En ting der dog irriterer mig er de kommentarer jeg møder om at jeg ikke tager fuld barsel. Kommentarer som mænd (der jo nærmest aldrig tager fuld barsel) ikke møder. Hvorimod min mand bliver behandlet som En helt for at tage barsel. Igen en behandling de færreste kvinder møder når de tager fuld barsel.

 24. Anne siger:

  Fint lille interview med Adam. Her har vi delt barslen 50/50 begge gange. Og det har været det rigtige for os. Jeg må dog også tilføje, at første barsel er meget anerledes end anden barsel. Mit første barn var den nemmeste lille dreng i verden, om end han skulle trilles lige så meget som Eddie. Og jeg havde travlt med at deltage i alt muligt. Mit andet barn var helt helt anerledes og ville kun mig. Men jeg havde en anden ro og ingen forventningerne, som jeg havde første gang. Derfor kom der nok også mere ro over barsel nr to, og jeg gjorde meget mere, hvad jeg havde lyst til på de enkelte dage. Man skal værne om de tider, man ikke får igen.
  bh Anne

Send en besked