Top

Ærlig snak: Kroppen og livet i forandring

03.07.2018
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Rockpaperbaby, rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Änglamark


Jeg har glædet mig så meget til at kunne vise jer de her film. Jeg synes, de er så fine – og der er mange flere end bare lige de par stykker, jeg har delt her. I kan se flere ‘bekendelser’ lige her. Både med Sarah Grünewald (som man da ikke kan andet end elske efter de her videoer) og dejlige Cille, som I garanteret kender. Og mig.

annonce i samarbejde med Änglamark


Rockpaperbaby, rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Änglamark

Det er ret ærlig snak om sex og samliv og kroppen og forestillinger om dét at blive forældre. Og lad mig da varme op med et par kropslige indrømmelser fra den seneste tid. Kroppen er helt sikkert ved at blive sat på prøve.

 1. Jeg kom til at grine så godt og meget på Heartland-festivalen, at jeg tissede lidt i mine underbukser. Bare lige en my. Sidst jeg tissede lidt i bukserne har været under kraftig påvirkning af alkohol, sikkert også på en festival, men nu stod jeg der og var lige ved at få taget et billede til instagram af Emily med en rabarbersaft i hænderne. Det er i øvrigt ikke den eneste gang, jeg lige har klemt en tår. Fedt.
 2. Mine bryster er nu så tunge, at jeg er rød i kavalergangen, når jeg vågner om morgenen. Huden kan simpelthen ikke lide al den berøring af sig selv og den varme huden selv danner.
 3. Generelt er mine bryster så tunge nu, at den der åndssvage blyantstest, jeg har bestået i snart to årtier – den er dumpet efter blot et par måneder. Well, well. Det kunne heller ikke vare evigt.
 4. En kjole jeg ellers har været glad for i mange år og passer uden problemer spræk forleden. Ikke ved numsen eller maven men simpelthen over ryggen. Om det er brysterne igen, der skubber til det hele, I don’t know (jeg følte mig mest som Hulken med den kæmpe, brede ryg). Men det skete, da jeg bukkede mig for at samle op efter Frida. Så nu har jeg sagt til Adam, jeg heller må skippe prutteture. Det kan blive dyrt for garderoben. Smart.
 5. Jeg kan god fornemme en begyndende ‘hvordan skal jeg komme op herfra?’ i kroppen. Hvis jeg sidder godt tilbagelænet, så er det ikke specielt rart at bruge mavemusklerne længere, eftersom de er kørt ud på siden og ikke har sååå meget funktion foran. Så jeg hiver i ting eller skubber fra på væggen bag mig, er der sådan en, for at komme op. ‘Undskyld, gider du give mig en hånd?’.
 6. Hvad jeg troede var mørke ar i min navle efter min GUL-operation, indså jeg forleden bare var snavs. Efter jeg havde sagt til en veninde ‘nårh det der, det er mit ar, der er mørkt og stadig nyt’. Nej. Det er bare snavs, jeg nu kan se, nu den begynder at være plan.

Det er alt sammen i småtingsafdelingen, og jeg er sikker på at både 1, 2 og 5 bliver forstærket. Og der kommer nye mærkelige ting til. Jeg har også sagt til Adam, at han må finde sig i, hvis jeg slipper en vind foran ham. For der er altså mere og mere tryk på. Hans reaktion var: ‘det er jo ikke nyt’. Nedtur. Jeg troede ellers, jeg skjulte den slags meget godt (vi er ikke typerne, der tisser for åben dør og prutter (højlydt) foran hinanden).

Rockpaperbaby, rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Änglamark


Rockpaperbaby, rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Änglamark

Alt er helt normalt, og det er ærlig snak. Om ca. to uger går jeg ind i mit sidste trimester. Det er så okay, at alt ændres og rykkes i kroppen.
Og det går hurtigt. Tiden. Det har også den anden side, at jeg begynder at komme i fikse-humør. Jeg har indtil mest købt en lille strikhue, måske en body og et par sko og den slags. Nu vil jeg gerne have styr på de større linjer – de vigtige ting. Og jeg har også et behov for, at vi begynder at tale børneværelse. Hvornår skal vi fikse det? Jeg ved godt, at min lille dreng er ligeglad. Han kommer ikke til at bruge det i et godt stykke tid. Men jeg som kvinde har et behov for at ‘neste’ lidt. Komme det hele lidt nærmere og blive mere virkelighedsnær omkring den forestående opgave; at blive forældre. Det er mit behov mere end hans. Og Adam gik i fredags på den sidste ferie, vi har, inden baby, så måske tiden er nu?
Jeg har fået styr på nogle store, vigtige poster. Barnevogn og autostol. Pusleplads, som tilmed er hængt op. Jeg har købt et lille pusleunderlag til farten (eftersom jeg stadig regner med at skippe en decideret pusletaske beregnet kun til det – enten finder jeg en i skabet eller også finder jeg en almindelig skuldertaske, som både Adam og jeg kan lide), et par sutter (skulle han være til den slags) og et par sutteflasker. Og så den smukkeste moseskurv.
Det næste på listen er (hold nu fast): En brystpumpe, en madras til hans seng, babyalarm, et badekar, et termometer til øret og en blespand. Måske jeg skulle få delt min liste? Det er en blanding af nice to have og need to have – og flere af tingene er absolut ikke NU-køb men kan også komme over den første tid. Goddamnit, der er mange ting.
Der er så mange muligheder, SÅ mange valg, SÅ mange meninger og sider at se tingene fra – og mange vil gerne give deres besyv med, andres dyrekøbte erfaringer skal videregives. Selvfølgelig. Det er en jungle, og der er tusinde anmeldelser og tests – og i virkeligheden er det jo meget simpelt; man vil bare gerne have det bedste (uden det er det dyreste, helst). Derfor kan både astma- og allergimærket, Den blå krans, og miljømærket, Svanemærket, være en meget fin hjælper til at finde rette vej. Begge mærker sikrer, at alle de produkter, som både jeg som mor og baby kommer i kontakt med er fri for mistænkelige stoffer og parfume. Og Änglamark har begge mærker på rigtig mange af deres produkter. Det er et godt sted at starte i et forsøg på at koge junglen ned, en række gode og trygge produkter til en fin pris. Og dem her står nu klar på puslehylden.

Det er alt sammen i småtingsafdelingen, og jeg er sikker på at både 1, 2 og 5 bliver forstærket. Og der kommer nye mærkelige ting til. Jeg har også sagt til Adam, at han må finde sig i, hvis jeg slipper en vind foran ham. For der er altså mere og mere tryk på. Hans reaktion var: "det er jo ikke nyt". Nedtur. Jeg troede ellers jeg skjulte den slags meget godt (vi er ikke typerne der tisser for åben dør og prutter højlydt foran hinanden).

40 kommentarer

 1. Mareike siger:

  Skønt indlæg 😊
  Lige et tip -Øretermometer er alt for upræcis (især) til de små myr… Du risikerer at den målte temperatur er lavere end i virkeligheden. Så vil anbefale dig at købe en god gammeldags febertermometer og måle temperaturen rektalt (i numsen).

  1. Cathrine siger:

   MEGA godt tip – den er noteret. Det bliver det til numsen, selv om jeg husker det fra min barndom som virkelig ydmygende. Men jeg var måske lige en tand for gammel på det tidspunkt 😀 KH

   1. Mette siger:

    Vi fik faktisk et med hjem på hospitalet (Hvidovre), men ved ikk om det er anderledes når I nu planlægger hjemmefødsel.

    1. Mette siger:

     (Måske tog vi det mere end vi fik det, men de udleverede et nyt så formodede at det var en del af pakken 😉)

     1. Cathrine siger:

      Haha, du har jo sådan set også betalt for det på en eller anden måde i systemet, Mette 😀 KH

 2. Merete siger:

  Elsker også Anglamark. Men ville egentlig bare lige komme med et meget lille tip: pandetermometer er meget smartere end øretermometer, når barnet er ked af det og ikke vil have målt temperatur. Og så kan nogle mærker også bruges til at måle fx mælk.

  1. Cathrine siger:

   Nu er jeg sikkert dum, når jeg ikke ved hvad et pandetermometer er 😀 Kan du forklare? Er det det gammeldags man også kan komme i munden/numsen? KH

 3. Stine Almbjørn siger:

  BabySam har vist en blespand i deres gratis babypakke😊
  Og hvor er jeg glad for at høre at jeg ikke er den eneste der ikke vil prutte eller tisse foran min mand😅

  1. Cathrine siger:

   DET er smart 😀 Det må jeg undersøge! KH

 4. Storm siger:

  Vi købte et pande/øretermometer, men det viste altid upræcist og for lavt, selvom det havde vundet bedst i test og var anbefalet flere steder. Vores læge sagde, at med små babyer, så skal man holde sig til numse termometeret, det er mest sikkert. Bare for at erfaringsdele lidt 😉

  1. Ma siger:

   Præcis. 1813 giver ikke meget for dem til øre/pande, så gå efter det almindelige til numsen.
   Derudover – jeg værnede virkelig om privatlivet ift. toiletbesøg før hen. Er heller ikke sådan til, at man prutter foran hinanden. Men så var det, at man lige havde født og ikke kunne holde sig et sekund. Så derfor var jeg nødt til at smutte ind på toilettet og tisse, mens min kæreste også stod på badeværelset og skiftede babybleer. Og så røg den ligesom fløjten, og man lærte at være ligeglad.

   1. Cathrine siger:

    Skidegodt, det er også meget billigere 😀 TAK I to, så godt med input!
    Jeg tænker også, at især Adam må vænne sig til at komme mig nærmere. Og så min egen forfængelighed ligeså.KH

 5. Marie siger:

  Drop blespand, de er grimme og kun lavet for at tjene penge på de der over priced poser. Vi bruger i hvert fald bare en almindelige skraldespand og det funger upåklageligt 🙂

  1. Cecilie siger:

   Jeg synes nu den fra Babysam er ok. Den er plain og hvid, og blender fint ind ved siden af vores hvide puslebord.
   Korrekt med poserne, men de kan købes billigere her hos b.la. Babygear.dk. Søg blot på Inkobaby eller Angelcare bleposer. Jeg købte 6 stk. for 245 kr. og hos os holder de altså 5-6 måneder med små 8-12 bleskift om dagen. Vi slipper for at tage bleerne med ned i skraldespanden hele tiden og der lugter ikke på børneværelset, hvor vi skifter. Win win.

   1. Cathrine siger:

    Jeg tænker også, det er lugtdelen, der er rar at komme uden om, trods alt 😀 Jeg må undersøge lidt! dejligt med input!

 6. Marianne siger:

  Åh gud jeg har misforstået blyanttesten.. troede at man skulle kunne holde den for at bestå 🙈😀 Dumpet med bravour nu…😂

  1. Cathrine siger:

   Tanken var vist, at hvis den ikke kunne sidde fast under brysterne, så var de tilpas unge og perky. Blev den siddende, så var de begyndt at hænge. Men altsååå… Vi kan da bare vende den om! Det stemmer jeg pt for, haha! KH

 7. J. siger:

  Haha, jeg kan i den grad nikke genkendende til kroppens forandringer – på godt og ondt (mest det sidste dog). Jeg er også flere gange kommet til at tisse lidt i buskerne, når jeg har grint eller hostet – og hver gang når jeg lige at bande af mig selv og tænke “husk nu de skide knibeøvelser” (forstår ikke, hvorfor det er så svært at huske).. Og i søndags under straffesparkskonkurrencen, hvor der var heeeelt stille, slap jeg – helt ufrivilligt – en vind foran min mand. Det er aldrig sket før i de 10 år, vi har været sammen. Men der er bare så meget mere luft i maven for tiden og det trykker- what can I do! Det sker nok igen, og han kommer jo også til at opleve værre ting under fødslen, så det er nok meget godt at forberede ham (eller nok snarere mig) i små bidder 😀

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg tror også det værste er ens egen forfængelighed – det skal vi lige vænne os til 😀 men som du siger – der kommer ‘værre’ ting en lille vind, så det går nok 😀 KH

 8. Rebekka siger:

  Brystpumper kan lejes på apoteket med tilskud fra Danmark hvis man er medlem. Blot et tip. Jeg ser ingen grund til at anskaffe sig en før man evt. står og har et behov, da de jo er skide dyre 🙂

  1. Cathrine siger:

   GENIALT! For det er jeg 😀 Altså medlem! Godt tip Rebekka! KH

  2. Mette siger:

   Man kan også leje en god en hos babysam – den se har på hospitalet. Det gjorde vi den første uges tid hvis produktionen skulle op og så købte vi senere en brugt, da vi vidste han ville tage flaske.
   Husk Reshopper appen!! Der kan spares så mange penge – og det er bedre for miljøet.

   1. Cathrine siger:

    Den har jeg allerede købt seng på 😀 KH

 9. Anne siger:

  Hvis du påtænker at amme, kan jeg virkelig anbefale at købe en sutteflaske, der er beregnet til brystbørn. Så hans sutteteknik ikke bliver ødelagt/han bliver forvirret. Jeg kan varmt anbefale Medela Calma.
  Varme tanker herfra 💙

  1. Cathrine siger:

   Åh der er meget nyt at lære! Jeg har lige købt to super øko nogen fra Bøf, som har samme sugedimmer som Bibs, nærmest… Måske jeg skulle kigge lidt på den anden også. Kram

   1. Anne siger:

    Jeg skal på ingen måde kunne sige, om dem du har købt er ligeså gode, men her hos os er problemet med alm. sutteflasker, at mælken kommer så hurtigt, at vores dreng får det galt i halsen. Fordi han naturligvis er vant til at arbejde mere for det. Så når han suger til, går det altså helt galt 😳

 10. Ida siger:

  Det med blyanttesten genkender jeg godt! Var så ked af mine store tunge bryster sidste graviditet; men de skrumpede og blev næsten sig selv igen efter amning (og jeg kunne bestå blyanttesten igen, Yay).
  Nu er jeg gravid med nr to og de store bryster er tilbage. Godt at jeg lige fik mindet mig selv om at de måske/forhåbentlig skrumper igen😊
  Og ift blespand fik vi det heller ikke brugt, vi brugte små bleposer som vi smed ud når vi gik med skrald. Synes blespanden lugtede lige meget hvad😬

  1. Cathrine siger:

   Haha, skidegodt at vide, at der (måske) er håb forude for mindre sved og mindre ondt i ryggen. Kroppen bliver så prøvet.
   Måske blespand er overvurderet, det lyder sådan! Gider ikke købe ting, der ikke skal bruges.. KH

   1. Helle siger:

    Vi købte også blespand fra Babysam, men gik hurtigt væk fra den da vi syntes det var bøvlet. Men vi bor også i hus og kan hurtigt smutte ud med en pose. Ved nogle veninder der bor i lejlighed har været glad for en, da de ikke har så mange andre muligheder .

 11. Henriette siger:

  Et must: Brystvortecreme (fx Lasinoh). Brug det efter HVER amning! Det gør så nuller på de små nipples – de er jo ikke vant til at blive gumlet på. Fristes til at sige, at det er nøglen til et succesfuldt ammeforløb (udover korrekt sutteteknik, bevares). Selv tak for et råd du ikke bad om og undskyld 🙈

  1. Sus siger:

   Enig. Det eneste tip til amning jeg gerne ville have haft FØR, jeg stod i det då det havde været klar. Fik en masse små prøvepakker på barselsgangen. Lansinoh reddede mig!

   1. Cathrine siger:

    Haha, TAK Henriette – Jeg sætter det straks på listen 😀 TAK! KH

    1. Kathrine siger:

     Og Mepilex transfer plastre er altså også guld værd, hvis uheldet med sår på brystvorterne skulle være ude! Klipper man dem i kvarte holder de længere 🙂

 12. Cindy siger:

  Jeg har ingen gode råd, da jeg ikke selv har børn. – forhåbentlig vil min fertilitetsbehandling gå vellykket, når det går igang næste år (skal lige afslutte kandidaten, før jeg bliver alt for gravid).
  Jeg vil egentlig bare sige, at jeg lige har set alle videoerne på youtube, og jeg skrald-grinede! 😂👌🏻

  1. Cathrine siger:

   DET håber jeg for dig Cindy – jeg sender håb og gode intentioner i din retning!
   Og hvor er jeg glad for, vi kunne provide et godt grin 😀 KH

   1. Cindy siger:

    Jeg er så spændt på næste år. Min læge har sagt god for at give mig en henvisning, når vi runder nytåret og kun har 6 måneder tilbage som studerende (hvor blev de 5 år lige af?! Synes da ikke, det er ret længe siden, at jeg startede på universitetet).
    Jeg har valgt at tage teten i egen hånd og beder til, at min krop vil samarbejde om at lave en donorbaby med en åben sæddonor. Det bliver så vildt! Og jeg glæder mig så meget til det hele.
    Min familie får ikke noget at vide, før der ligger en baby i maven (de tror stadig, at jeg ikke vil have børn. Så har en aftale med min bedste veninde om at pranke dem, når der forhåbentlig en dag ligger en baby i maven). 😄

 13. Anne siger:

  Må jeg foreslå et bleomslag i kernelæder fra Lille Svend Kbh? 😃

 14. Caroline siger:

  Fedt med alle de gode tips fra mødre i dette indlæg 🙂 Hvordan skulle man ellers have vidst det med numse-termometeret? 😉
  Jeg er i uge 31 og kan SÅ godt kende det der med at neste/bygge rede. Jeg vil bare fixe alt i lejligheden og købe alt, vi skal have, NU, haha… Selvom der burde være rigeligt med tid, når jeg går på barsel. Tror så meget det er en gravid-ting!
  Lige en anden ting, Cathrine; Jeg trykker ofte, hvis jeg smider en kommentar, at jeg gerne vil have besked om nye på e-mail, men det får jeg aldrig. Er det bare mig?

 15. Sarah siger:

  Jeg vil meget gerne anbefale dig at anskaffe en vikle. Det er så dejlig trygt for bebs og skønt med frie hænder til mor/far en gang i mellem 🙂

 16. Camilla siger:

  Jeg kan huske du lavede en story om puslepladsen. Hvilket puslebord har I købt? Og hvor købte I det? Er selv på udkig efter et væghængt puslebord, men synes der er udsolgt mange steder. 😊

Send en besked