Top

Affaldssortering og mindre madspild

23.11.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Jeg har lyst til at smide en kæmpe disclaimer ind fra start i det her indlæg, for wow! jeg havde det ualmindeligt dårligt denne her dag. Og jeg ser så mat ud, hehe…

Det her er billeder fra den dag i min graviditet, hvor jeg kastede mest op. I sommerhuset, i bilen på vej hjem fra sommerhuset, hjemme i Charlottehaven. Kors, altså! Ej, sorry for at være så eksplicit, men hold da kaje altså. Typisk, når det mindst passer, for to vidunderlige kvinder fra IKEA var sat i stævne klokken 09.00 om morgenen i sommerhuset, og vi skulle sammen sætte fokus på, hvordan man bedst muligt optimerer køkkenet. Jeg bilder mig ind, de ikke opdagede det, at jeg sådan rendte på toilettet, men hvad kan man også gøre? Til gengæld lærte jeg SÅ meget.

indlæg i samarbejde med IKEA

Vores mission var:

  1. Hvordan sørger jeg for, at mine madvarer holder længst muligt? – i skuffen og i køleskabet.
  2. Hvordan sørger jeg for at lave en god affaldssortering, som motiverer mig til at få det gjort i dagligdagen?

Så hvordan affaldssorterer man nemmest?

Affaldssortering skal være nemt, overskueligt og lige ved hånden. Det bliver næsten en sport, og det er svært ikke at blive lidt besat undervejs, hehe… Tjek endelig din kommunes hjemmeside for at finde ud af, hvordan de sorterer affald i din kommune. Det varierer nemlig! Slå din kommune op hos Borger.dk HER.

Vi er faktisk ret obsessed med skraldesortering hjemme hos os. Om vi har været i sommerhus, hvor skraldemanden kun tager restaffald (og vi derfor kører på genbrugspladsen selv) eller hjemme i lejligheden – metal, plast, pant, madaffald, restaffald, pap, papir. Alt sorteres. Og når vi har haft gæster, der har smidt noget ud i skralderen, der ikke skulle det, så fisker vi det op og får det sorteret rigtigt, haha!

Det bliver lidt en besættelse, når man først er igang, og det gør ondt i hjerte og øjne, når det ikke er lige for med sorteringen, hjemme hos venner og familie, hehe…

MEN. Udfordringen er systemer. Så vi har haft en lille madspand, som vi har tømt på komposten i sommerhuset. Og ellers har udekøkkenet fungeret som skraldesorteringsstation. And it’s a mess.

Lav dit eget system – få et overblik

Vores køkkenskab under vasken var et stort rod af rengøringsartikler, opvaskebørster, skraldeposer. Det hele. Men se hvor ryddeligt og ordentligt og lettere vi kan sortere, nu sortering er rykket ude fra og ind i køkkenet.

I stedet for kaos fik vi installeret Hållbar-spandene. Det er simpelthen et smart system. De findes i forskellige størrelser og kan mingeleres ind i de fleste køkkenskabe – vi har et udtrækssystem, som bores ned i bunden af skabet. Men man kan også sætte dem i en skuffe fx eller blot lade dem stå frit. På toppen af alle spande har vi sat forskellige, farvede klistermærker, så vi har overblik over systemet. Og så har de i øvrigt hank, spandene, så man let kan bære ud i bil eller lignende.

Vi har nu en spand til restaffald, en til plastik, en til madaffald og én vi har kommet lidt opvasketabs og lignende i. For at udnytte højden i skabet tilføjede vi også en lille kurv med udtræk på siden af skabet til skuresvampe, opvaskebørsterne og andet smådims. Det er et helt fleksibelt system, så du kan sætte det sammen, som det passer dit sorteringssystem.

Og udekøkkenet? Det er noget mere ryddeligt. Hvor der plejede at ligge poser med plast, en kurv med metaldåser og en pose med glas, så er der nu én spand – sådan en vi også har til Fridas foder.

Det er en klassisk Knodd med en lille indsats til at sortere nede i spanden (den finder I HER).

IKEA, affaldssortering

Og så til den anden udfordring: Madopbevaring.

Når vi engang står med et nyt køkken, så drømmer jeg om at der også står et køleskab med sådan noget smart fresh zone-teknologi. Forskellige skuffer og hylder, så man nemt har overblik. Og så skal det være et fuldt køleskab med en adskilt fryser. Både i vores gamle lejlighed, i sommerhuset og nu i vores lejelejlighed har vi sådan nogle tiny køleskabe, og nøj, vi mister overblik. Det er en ægte hed voksendrøm, haha!

Men hvad er ‘reglerne’ egentlig, når formålet er, at madvarerne skal holde sig friske så længe som muligt?

Vi tager fat på både køleskabet og skufferne. Og lad os bare starte med køleskabet!

Indret køleskabet med tanke for den enkelte vare

For at undgå madspild og at varernes holdbarhed står så længe som muligt, så er det godt at have i baghovedet, hvor mad skal placeres for at holde sig bedst. Køleskabet er nemlig ikke lige koldt alle vegne.

Øverste hylde: RESTER! Den øverste hylde er typisk den varmeste og et godt sted at opbevare madrester, som ikke skal genopvarmes.

Midterste/nedre hylder: MEJERIRODUKTER! Her er temperaturen mest konsekvent, så det er super til letfordærvelige produkter som smør, ost og fløde.

Nederste hylde: FISK/KØD! Den nederste hylde er det bedste sted for varer, som er lidt følsomme over for varme. Det er typisk her, der er koldest i køleskabet, så alt råt kød er godt her.

Skuffen: GRØNTSAGER! Skuffen er ideel til grøntsager, så de kan holde sig friske uden at blive for kolde. Det lukkede rum gør, at grøntsagerne ikke bliver udsat for ligeså meget luft, og derfor holder de sig friske længere.

Lågen: Lågen er den varmeste del af køleskabet. Her kan du have syltetøj, ketchup osv. Madvarer som ikke er så sensitive overfor kulde/varme, og som måske er somewhat konserveret.

Vi skal vist lige have skruet lidt på sammensætningen, haha! Mælk i lågen-det er ikke det smarteste. Men det var jo derfor, det var godt at få gennemgået.

Hold overblik med klare bøtter

En rigtig god idé er først og fremmest at opbevare i klare bøtter og glas, så man holder overblikket over mad og madrester. Så undgår du madspild!

Hvis du har madrester, så er en glasbeholdere oplagt (der findes et pænt varieret udvalg HER), for så kan du komme dem direkte i ovn/mikroovn, hvis det skal varmes. Nemt! Og de små silikonelåg, dem kan du lægge henover skåle eller bøtter, eller komme på din afskårne grøntsager, så de holder sig friske. De gør, at du kan undvære stanniol og madfilm (der findes et par varianter, denne HER eller denne HER). Jeg har også noget bee’s wrap, og det er også smart. Det skal typisk ‘genbehandles’ for at holde sin klæbeevne (og det er på den lange liste over ting, jeg bør gøre, men ikke får gjort).

Rockpaperdresses

Jeg er sindssygt glad for glasbeholderne. De er dekorative på hylden, de forgår ikke, der er ingen chance for at farve eller smag “sætter sig fast”, som jeg nogen gange oplever med plast. Og så kan man vælge forskellige typer låg; nogen der klikkes fast på (gode til madrester på frokostfarten i tasken), bambus (smart hvis man har behov for at kunne stable), glaslåg afhængigt af hvad man skal bruge dem til. Det er lidt engangsinvestering, fordi de bare holder og holder.

Man skal kun have oplevet en møllarve kravle på låret én gang, og så lærer man, at det er en god idé at have al mel, kerner, gryn osv. i bøtter. Åh gud, det var ulækkert. Når man har en masse økovarer, så er det altså en risiko – madvaremøl. Og det er så ækelt og så dyrt, fordi ALT bare skal smides ud.

Vi har været så gode i lejligheden til, at ALT er i beholdere. I sommerhuset har det haltet lidt – men se hvor tilfredsstillende det overblik er! Jeg mangler bare min dymo, som ligger i en container et sted. Uh, det er til at blive høj over, haha!

De små net på døren herunder er en fin måde at opbevare madvarer, der ikke skal i køleskabet. Eller pant! Vi har altid en pose hængende med pant i, lige til at tage med på indkøb.

15 kommentarer

  1. Camilla siger:

    Virkelig et brugbart indlæg.
    Den der spand med ruminddeling må jeg have og skufferne med små kasser ligeså.
    Tak for god inspiration.

  2. Frederikke siger:

    Skal avocado ikke på køl? 😀 Jeg synes altid mine bliver så hurtig bløde hvis de ikke er i skuffen i køleskabet. Og det samme med citroner!

    Vildt spændende indlæg, vi skal vidst omrokere lidt i det køleskab…. haha

    1. Mia Malene siger:

      Avocadoerne har ikke godt af at komme på køl 😊

      1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

        Hvis man ikke ønsker at de modner, så kan man godt opbevare dem køligt :-* KH

  3. Pernille siger:

    Fedt med orden – elsker det 🙂
    Bare et spørgsmål: Hvor forsvandt alle rengøringsmidlerne og de andre ting, der var under vasken hen, når nu der kom en masse spande ind til affald?

  4. Sisse F siger:

    Vi har virkeligt mange af de glasbøtter (med plastlåg). De har deres helt egen store skuffe i køkkenet. De er perfekte til foodprep, som jeg gør meget i og perfekte til at transportere mad mellem lejlighed og sommerhus. Mand og børn spiser også lige pludseligt mange flere rester, da de ikke skal gøre en indsats for at se hvad der gemmer sig i bøtterne.
    Elsker også de store glaskrukker med låg til opbevaring, så dem ønsker jeg mig mange flere af, især op til vores nye sommerhus.

  5. Sofie siger:

    Virkelig fint indlæg – men altså, hvem har et køleskab med så høje hylder, at de kan have mælk stående inde i selve køleskabet???

    1. Laura siger:

      I de fleste køleskabe kan man rykke hylderne rundt. 🙂 så der bliver er stort rum i midten og fx et mindre et, som så kun er så højt, at der kan ligge pålægspakker og andre flade ting. 🙂

  6. Iben siger:

    Tak for super inspirerende indlæg. De små til opbevaring, der hænger på siden af skabet under vasken, kunne du være sød linke til dem🙏💃

    1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

      Yes, jeg fandt den her: https://www.ikea.com/dk/da/p/variera-udtraeksboks-hvid-40241795/ KH

  7. Mia Malene siger:

    Skønt indlæg! Elsker selv at organisere alt og har også en ret stor svaghed for min dymo. Alt i skabe og skuffer er også i lufttætte glas, opbevaringskrukker og condibøtter MED dymo 😍. Jeg klipper altid datoen af emballagen og lægger den ned i de forskellige beholdere. Så har jeg nemlig et langt bedre overblik over varerne og sikrer mig at de bliver brugt inden de enten bliver dårlige eller mister smag 😊.

  8. Rikke siger:

    Dejligt indlæg. Ved du om der findes en god løsning til skabet under vasken, når man har en quooker? Synes det er svært. Har lige et andet spørgsmål. Hvis du har alt mel etc i glas/bøtter hvordan husker du så holdbarhedsdato? Nogle ting bruger man ikke så ofte som andre nemlig. Men tak for at du deler. Inspirerende.

    1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

      Sæt endelig en lille dymo eller post it på <3 FEDT det kan bruges! Nu ved jeg ikke, hvor meget en quooker optager af plads, men lige den løsning vi har valgt, den er ret fleksibel – du kan måske vælge flere eller færre spande for at få det til at gå op? KH

  9. lokalebasen siger:

    Super fin artikel! Mange tips jeg sagtens kan bruge i det daglige, mange tak 🙂

  10. Årh, sikke en idyl i det køkken, hvor er det inspirerende! 🥰 Tak for det!!

Send en besked