Top

Bæredygtighed: Aflever dit tøj til genanvendelse i H&M

13.04.2018
Skabt af Cathrine — Annonce

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff

photos JULIE BJARNHOFF

Hvis jeg må have lov at sige det – jeg har den mest vidunderlige samling af festkjoler i byen (set bort fra Kronprinsesse Mary, men vi bor teknisk set også i hver vores by). Eller som minimum en af de smukkeste samlinger da! Og det allerbedste? Alle de minder der sidder i hver og en. Bryllupper, fester, kærestemiddage, Elle Style Awards.
På billedet: Den blå har jeg været til bryllup i et par gange – min ultimative yndlingskjole (set bort fra mine brydekjoler). Den var i ankellængde, da jeg købte den, men en dygtig skrædder hjalp mig med at få den forkortet – så den nu minder endnu mere om Carries sidste outfit i SATC fra den magiske kærlighedsscene mellem Big og hende i Paris (en scene jeg ville genskabe med hjælp fra Adams fotohånd, men som endte med at vi blev skideuvenner). Den lange mønstrede havde jeg på til Elle Style Awards, og jeg følte mig som en dronning. Den grå var min brudepigekjole til min søsters bryllup – og senere også en kompagnon til Elle Style Awards. Den mørkeblå har jeg båret til adskillige bryllupper – blandt andet på Bornholm.
Alle kjolerne er fra H&M Conscious Exclusive-kollektion, som for mig uden tvivl er den ene fashion happening jeg glæder mig mest til hvert år, når den kollektion lander den 19. april. Og jeg har endda fem pieces til, som lige nu i vores flyttevirvar er i storage. Jeg er en kæmpe samler, og jeg har ét piece minimum fra hvert år helt fra start. Helt tilbage fra forstadiet til Conscious Exclusive, som var Garden Collection tilbage i 2010 (I kan se mit første piece lige her – den multifarvede kjole). Jeg er fan.

annonce – i samarbejde med H&M

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
Og jeg er fan – ikke kun af Conscious Exclusive og al tyllen men de store skridt H&M har taget sideløbende de sidste mange år for en mere bæredygtig tøjindustri.
Konceptet med H&M Conscious Exclusive er at lave gudesmukke festkjoler – i bæredygtige, genanvendte materialer – og det kommer jeg mere ind på i næste uge, når jeg sætter fuld fokus på kollektionen fra i år. YES, Alona og jeg skal på shoot i morgen på Nobis Hotel med favnen fuld af Conscious Exclusive 2018-sager. Og I får billederne at se i næste uge.
Men lige med Conscious Exclusive synes jeg, det er så fedt at vise at bæredygtighed absolut ikke behøver at være fodformet eller kikset eller tilbagestående. Du kan lave de mest udsøgte kjoler og jakkesæt i de mest banebrydende materialer (hej plastikaffald indsamlet fra verdenshavene!) – uden at gå på kompromis. På den måde er lige præcis Conscious Exclusive en genial måde at lave larm og råbe op omkring bæredygtighed i modeindustrien på. Smukke gevandter, det er da noget folk forstår.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
MEN. Bæredygtighed er jo ikke bare noget, man skal blære sig med én gang om året, det er en konstant indsats hele året rundt, og i dét har vi alle sammen et ansvar.
Vi kan som forbrugere købe mindre og bedre – og så kan vi i høj grad også omsætte tøjet igen, i stedet for at smide det ud. Over 95 % af vores tøj kan genanvendes! Det kan glæde andre, som det er. Det kan blive redesignet, eller det kan trevles op og stoffet eller trådene bruges på ny.
Sidste år var 35 % af H&M’s sortiment lavet af enten genanvendte materialer eller i bæredygtige materialer som fx økologisk bomuld. Og de genanvender selvfølgelig materialer fra egne restpartier, der måske ikke er blevet solgt i butik. Men vi kan i høj grad også selv bidrage.
Vi har talt om det før, hvordan vi kan lukke det hul i et stykke tøj livscyklus, hvor det bare ville ende i skraldespanden (og i det her indlæg delte i tonsvis af gode råd til hvordan I passer på både jeres tøj og miljøet). Jeg skal ærligt indrømme, at jeg har en hel del tøj – det følger delvist med i mit erhverv at være opdateret på trends osv. Men jeg kunne ikke drømme om at smide noget i skraldespanden.

 1. Jeg sorterer mit tøj ca. to gange om året, da jeg kun har et lille tøjskab og derfor kun har plads til enten sommer- eller vintertøj. Det bedste; klassikere og mine egne favoritter kommer i kælderen til næste sæson, resten kommer i poser.
 2. Nogle af poserne er til videresalg. Jeg sælger selv videre på fx Trendsales eller på min Tictail – det er gode ting, som I fx har efterspurgt eller været lune på, eller ting jeg har brugt minimalt.
 3. Nogle andre af poserne kommer til min søster, der med to små børn helt sikkert sætter pris på lidt lækkert til sig selv i ny og næ. Og måske min mor også får lidt!
 4. Resten går jeg ned med i H&M, der året rundt har deres Garment Collecting-indsamlingskasser stående ved kassen – man får altid en voucher med 15 % rabat på en valgfri pr. pose, man afleverer.

På den måde ryger intet tøj i skraldespanden, og jeg bander af Adam, når han i ny og næ smider hullede underbukser eller plettede skjorter i restaffaldet derhjemme. Selv det hullede og plettede – hvis ikke jeg klipper op til rengøringsklude, så kan det højst sandsynligt genanvendes.
Og det er altså vigtigt. Ligeså vel som at vi vasker ved lavere temperaturer, lufter tøjet mere og sparer på vandet generelt osv. osv. – jeg har også skrevet om, hvordan jeg selv i det store billede prøver at tage ansvar, når nu jeg på sin vis også har et ansvar i kraft af, hvad jeg laver og hvor meget jeg har. Det er vigtigt, at vi alle gør hvad vi kan, med det vi har at gøre med.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
 
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
Sidste år gjorde vi det faktisk ret fantastisk. I den uge H&M satte ekstra fokus på deres Garment Collecting-program (som igen altså kører året rundt), blev der bare med os danskeres hjælp indsamlet over 100 tons tekstil – gamle boligtekstiler, tøj etc. På bare en uge!!
Og nu er der ekstra fokus igen med kampagnen Be a Fashion Recycler. Fra på mandag den 16. april og til og med lørdag den 21. april får du to vouchers på 15 % pr. pose du afleverer retur i Garment Collecting-boksene, som er sat op i alle H&M’s butikker landet over. Og igen, alt dur! Den sok, der aldrig fandt sin mage, det gamle viskestykke, den plettede t-shirt, de hullede underhyler. Alt tages imod med kyshånd, og over 99 % af det indsamlede tøj bliver genanvendt eller genbrugt.
Det brugbare tøj bliver solgt som genbrug verden over.
Tøj der ikke genbruges, det bliver genanvendt til andre produkter. Det kan være i kollektioner med anvendte materialer.
Hvis tøjet ikke kan genanvendes, så kan det få nyt liv i tekstilindustrien eller blive brugt i som dæmpende eller isolerende materialer – fx i bilindustrien.
Og i aller aller sidste ende – skulle der være noget tilbage, så kan det blive brugt til energi. Det er altså den ene procentdel, der er tilbage. Resten er genanvendt eller genbrugt.
Overskuddet af Garment Collecting går i øvrigt til velgørenhed eller forskning i bæredygtige tekstiler. I Danmark går overskuddet til Røde Kors.
SÅ – af sti, af sted på mandag. Jeg skal selv bruge noget af weekenden på at rydde ud, så tøjet kan få nyt liv – jeg afleverer mandag på Amagertorv. OG så glæder jeg mig mega meget til at vise jer billeder i næste uge af dette års Conscious Exclusive, som jo delvist kommer til verden ved hjælp af Garment Collecting. Tænk at noget så smukt, kan komme til verden af vores gamle sokker og underdrenge, det er sgu da fantastisk!
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, H&M Conscious Exclusive, fotograf Julie Bjarnhoff
 

22 kommentarer

 1. Sofie B siger:

  Øøhh.. Nu kan det godt være at det bare er mig men mener du ikke at h&m giver dobbelt op på 15% rabatkuponer i næste uge? det har jeg hørt og i mine lokale h&m butikker giver de altid en rabatkupon på 15% når jeg aflevere tøj

 2. Simone siger:

  Det passer jo lige med, at jeg får ryddet ud i tøjet i forbindelse med flytning 🙂
  …. Men sig mig lige engang, man får da altid en voucher med 15% til næste køb ved indlevering? 😀
  Rigtig god weekend! <3

 3. Kristina siger:

  Tak for tippet!
  Jeg har TO skraldesække fyldt med tøj, som skulle afleveres til H&M. Der har lige været en masse andre ting at se til, men det er da ekstra oplagt at få afleveret det i næste uge.

 4. Marianne siger:

  Simple question: Skalan henvende sig ved kassen inden man smider i genbrugsboksen? Har aldrig forstået konceptet – for hvorfor i al verden stiller de så ikke genbrugsboksene ved kassen? 😝

 5. Christina siger:

  Jeg har bare lidt svært ved det her. Det er selvfølgelig fantastisk, at H&M sætter fokus på bæredygtighed, men når de så brænder en masse overflødigt tøj, som de ikke kommer af med… Så står jeg bare lidt af. Ville ønske, at de var bæredygtige hele vejen rundt.
  https://politiken.dk/forbrugogliv/art6159279/HM-og-Bestseller-br%C3%A6nder-t%C3%B8j-i-tonsvis-p%C3%A5-danske-affaldsanl%C3%A6g
  Men det er virkelig nogle flotte kjoler. Gad god købe flere fine kjoler som dine, og faktisk bruge dem!
  Knus

  1. Cathrine siger:

   Men det der er altså den halve historie – nu ved jeg ikke med Bestseller, men det var altså en storm i et glas vand omkring H&M, fordi nogle super one-sided Operation X-journalister fisker efter en historie og lukker alle andre facts, der ikke passer ind i deres vinkel, ude. Jeg synes klart, man også skal være kritiske over for den slags programmer. Jeg ved ikke, hvor meget du har læst af rapporter osv. omkring det – men de rapporter ønskede Operation X fx ikke at bringe i programmet, som ellers klarlægger præcis kemi/problematikker for tøjet osv. Jeg tror også, det er grunden til det ikke blev en større historie. Helt nøgternt set, hvorfor skulle man afbrænde tøj, der fungerede? Rent profitwise giver det ikke mening for mig 😅 Det repræsenterer trods alt også en økonomisk værdi. Men kemirapporterne viste, at tøjet ikke måtte bruges – som forbruger er jeg egentlig glad for, at det bliver opdaget, selv om det selvfølgelig ville være fedt helt at undgå den slags, altså kemi i tøjet. Men det er jo også initiativet her med de bæredygtige genanvendelige/øko træk 🙂 KH

 6. Mette siger:

  åhhh, ville ælske, hvis du lavede et indlæg hvor du viser en masse af dit fine tøj frem! fx kjoler 😉

 7. Anita siger:

  Sjovt at se de kjoler igen, som flere gange i bloggens historie har været fremme 🙂 og hvor mange gange har du ikke skrevet, at en kjole skulle gemmes til en gang når/hvis du blev gravid 😅
  Tak for tip om HM rabatvoucher. Jeg plejer at aflevere mit tøj til den lokale genbrug – men samtidig er det lidt underligt at se det hænge på en gine i butikkens vindue.. så håber HM sender det tøj, jeg afleverer, langt væk haha 😛

 8. Victoria Å siger:

  Må man også lægge sko i poserne til genbrug? Nogen der ved det? 🙂

  1. Stine siger:

   Jeg er ret sikker på, det kun er tekstiler.

  2. Cathrine siger:

   Nej det er kun tekstiler – man altså alle slags til gengæld! KH

 9. Stine siger:

  Jeg har netop afleveret et par poser i H&M og spekulerede i den forbindelse på, hvor det giver mest mening at aflevere det brugte tøj. Jeg kunne aldrig finde på at smide det ud, men jeg har ofte tænkt på, hvor det er mest bæredygtigt at aflevere det. Genbrugsbutikkerne sælger tøjet videre, hvilket sikrer 100% genanvendelse, men det plettede/hullede/ødelagte tøj og andre tekstiler har jeg ofte afleveret i UFF-containere (fordi de står på hjørnet 200 m fra min lejlighed). Men jeg synes, det er lidt af en jungle at finde ud af, hvor tøjet bliver genanvendt mest muligt. Og jeg kan heller ikke lade være med at være en smule skeptisk over for en kæmpe koncern som H&M, bl.a. pga. tidligere sager om afbrænding af tøj, som Christina også linker til i sin kommentar.
  Uanset hvad må det altid være et bedre alternativ at aflevere tøjet til genbrug det ene eller andet sted end at smide det i skraldespanden!

  1. Agnete siger:

   Blot en lille indskydelse:
   UFF Humana bør du ALDRIG vælge, med mindre du helt bevidst ønsker at støtte Tvind, som faktisk står bag UFF Humana…. 🙂 Vælg hellere en af de andre fine hjælpeorganisationer.

   1. Stine siger:

    Tak, Agnete. UFF vælger jeg helt sikkert fra i fremtiden! Jeg har afleveret tøj dér før af den ene grund, at containerne står så tæt på min bopæl.

  2. Cathrine siger:

   Altså det fine ved H&M er, at de foredeler det bedste tøj til Røde Kors, og så bliver det ellers fordelt til genanvendelse og til industrien osv. Så du kan aflevere alt – både det plettede/hullede, og det gode 🙂 Hvad angår det C skrev, så læs endelig mine tanker omkring det under hendes kommentar 🙂 KH

   1. Stine siger:

    Jeg er selvfølgelig klar over, at sådanne nyheder kun bringer den halve sandhed. Det (og Agnetes kommentar) understreger bare, hvor svært det er at navigere rundt i alle de mange hjælpeorganisationer. Jeg ville blot ønske, det var nemmere at vælge den bæredygtige vej hver gang! Samtidig ser jeg en klar fordel i, at en så stor koncern som H&M sætter fokus på bæredygtighed og gør det nemt for de forbrugere, der ellers ikke er opmærksomme på at genbruge!

 10. Andrea_CPH siger:

  Og der er dobbelt op på rabatkuponer i denne uge – til og med lørdag. For hver pose får man to kuponer med 15% rabat på et køb, frem for normalt én 🙂
  Jeg afleverer jævnligt tekstiler til genbrug i H&M. Ikke kun mit og arvingens aflagte, men også gamle håndklæder og viskestykker, udtjent sengetøj osv. Det er et rigtig fint initiativ!

  1. Cathrine siger:

   Præcis 😀 Det står også i indlægget, så af sti af sted med os 💨 KH

 11. Emilie siger:

  Tit og ofte kommer jeg i tanke om, hvor “heldigt” det rent faktisk er, at genbrugelighed er blevet moderne og smart – på den der allemandsejemåde. Det er fantastisk at H&M tør og kan gå forrest i det game (Y) !

 12. Charlotte siger:

  Super fint initiativ af H&M, men har godt nok svært ved at de brander sig så meget på bæredygtighed, når hele deres strategi i store træk handler om at producere konstant og få forbrugere til at købe konstant.. Det er der jo intet bæredygtigt i tværtimod. Har skrevet om H&M af flere omgange som journalist og gennemlæst deres bæredygtighedsrapporter og de klinger godt nok hult..

  1. Cathrine siger:

   Jeg forstår dig på sin vis godt. Alle de virksomheder der har været med til at starte “fast fashion”-trenden op – de bærer et kæmpe ansvar overfor miljøet. Som jeg også skrev i et af de indlæg jeg har linket til, så er modeindustrien absolut ikke bæredygtig, hvis den fortsætter, som den har gjort det i de sidste 70 år. Men jeg har respekt for, at nogle af spillerne tager et ansvar – og især de store, som H&M fx, bør gå forrest. Det siger min viden mig om H&M, at de gør. De erkender problemet og forsøger at udvikle og forbedre. Det er også bare på tide – flere måtte gerne tænke sådan. At over 30 % af sortimentet nu er bæredygtigt – det er et kæmpe skridt.
   Så kan man sige, at kernen i de store highstreetkæders forretning stadig er forbrug. Men lige præcis sådan en kollektion som Conscious Exclusive taler for mig i den anden retning. Det samme gør fx Premium Quality-linjen. Gode ting, der er lavet til at holde, som er klassiske og ikke trend-baserede, som kan gå i arv eller bruges til det falder fra hinanden. Jeg er godt klar over, at det ikke er the main core i forretningen, men Rom blev ikke bygget på en dag. Jeg sætter bare pris på at turde gøre noget andet, at nogen tør gøre noget andet og noget nyt, som jeg er ret sikker på også smitter af på andre. Det er slet ikke ualmindeligt længere at kunne købe økologisk bomuld, Tencel osv. Også hos Bestseller, Zara etc. Det er et skridt. Men et stort skridt ligger også hos os forbrugere – varerne og tempoet fortsætter, så længe vi køber. Vi har også selv et ansvar, mener jeg, om mindre og bedre. Det er i hvert fald sådan, jeg prøver at shoppe. KH

 13. Alma siger:

  Nej nej nej stop! H&m må ALDRIG hyldes for deres gode initiativer. De er først og fremmest en grådig kæmpe koncern som sviner og foruner mere end de fleste. Og jo de brænder tøj. Fakta! Og nej de går ikke forrest på nogen måde. Der findes så mange artikler, dokumentarer, ted talks som netop handler om dette. Det er så vigtigt at vi bliver bevidste om hvad der foregår så vi kan træffe kritiske valg. Og start med IKKE at handle i H&M. Jeg har arbejdet for Røde Kors og jeg kan sige at meget tøj( tøj med H&m i nakken sælger nærmest ikke, da folk forbinder det med dårlig kvalitet. True) bliver sendt videre til ulande, hvor det ender på store landfills, hvor det bruger 200 år på at nedbrydes. Genbrug er godt! Men tro ikke at alt løser sig ved at smide det til genbrug. Det er lidt som en tryllekunstner som distraherer dig med den ene hånd, mens den laver et trick med den anden. H&m bliver først bæredygtig når de ikke har 52 sæsoner på et år og når de betaler verdens fattigste en ordentlig løn og forbedrer deres levevilkår. OG en helt anden sag, er at det også sviner at lave økologisk tøj og genanvende plastic for eksempel. Det ser ud som, at H&m gør en masse for miljøet men de vil forbedre deres image, så vi KØBER endnu mere tøj. Husk at selvom du køber CC eller fx Arket, så ender dine penge i sanme pengemaskine. De vil sælge tøj ikke andet. SÅ køb mindre, lån, og køb second hand, så det ikke ender på en landfill. Det er så mange andre mærker som burde hyldes for bæredygtighed .

Send en besked