Top

Comme les Français

11.09.2018
Skabt af Cathrine — Annonce

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff

I SAMARBEJDE MED AVÈNE

Jeg har grundet dybt over, hvor katten min kærlighed til al fransk egentlig stammer fra. Jeg har gravet og gravet – der må være en forklaring.
I min familie taler både min mor, far og søster rimelig godt, hvis ikke flydende, tysk (især eftersom vi tog små tre år i Østrig, da jeg var helt lille). Da jeg så skulle vælge fransk eller tysk i tredje klasse, så tror jeg, lidt i trods, valget faldt på fransk. “Det tyske ligger nok lige under overfladen for dig, det vil bekomme dig nemt”, mente min mor, nu jeg havde gået kort i østrigsk kindergarten. Fransk it is! Haha! Umuligt at få hjælp hjemmefra til lektier, men sådan skulle det være. Typen på tværs (apropos, I kan godt se, hvem han slægter på, ikke?).
Det endte med at vokse sig til en mindre fransk besættelse for mig. Jeg havde fransk fra 3. klasse til og med 3. g – vi var et lille bitte fransk A-niveau-hold (vi var kun tre elever på tværs af årgangen!). Før jeg blev student, havde jeg allerede været en lille håndfuld gange i Paris. Min franske filmsamling var vokset over årene, altid up to date med, hvad TP nede i Midteren havde af tilbud. Klassikere som Amélie. Les Amants du Pont-Neuf (en af mine storfavoritter). Cléo de 5 à 7 (al fransk nybølge, generelt, især forstærket efter jeg startede på film og medievidenskab). Dykkerklokken og sommerfuglen (HULK!). Spurven (og al Édith Piaf-musik med!). Og så videre, og så videre. Det var mig, Lis kom til (min fransklærerinde), når hun skulle låne film til de andre hold (det var dengang, man rullede et kæmpe billedrørsfjernsyn ind i klasselokalet, når der skulle ses film, i et tydeligt sløjdlærer-bygget arrangement med hjul på)

billeder af JULIE BJARNHOFF

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
Måske er kærligheden til det franske startet lidt i trods hos mig, men den har bestemt fået vinger selv, og jeg har fodret den med mange ture til Byernes By over årene – og Adam er næsten ligeså Paris-besat som jeg er nu.
Men hvad er der ved de franskmænd? Hvad er det, der gør, at jeg altid vender tilbage til Paris? Indtager croissanter ugentligt for at fylde tomrummet ud, når jeg ikke er der, à Paris? Hvorfor er det, vi altid føler os tiltrukket af byen og aldrig får nok. Det er klart den by, vi har besøgt mest. Er vi ude i, at jeg har boet i Byernes By i et tidligere liv, og derfor føler mig ekstra hjemme, når foden først betræder de franske brosten? Selv herhjemme i København, der er jeg rykket så tæt på ‘Lille Paris’ aka. Værnedamsvej, som muligt. Jeg er ikke den eneste, der gerne rykker teltpælene op for at komme tættere på magien (også selv om min på sin vis er forloren). Audrey Hepburns ‘Sabrina’, Carrie Bradshaw, Blair Waldorf. Den by er magisk – på film, i serier, IRL.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
Franskmænd kan noget særligt i mine øjne.
De har noget særligt blod i årene, som på sin vis ligger langt fra det danske. Det er særligt varmt. Hvor vi danskere ofte er generte, passer os selv, har små armbevægelser (“man skulle nødigt tro”…), holder vores følelser for os selv, så er franskmændene til tider iltre, ikke bange for et skænderi på gaden, dramatiske og store i slaget (jeg kan savne Jean-Claude, vores gamle underbo og formand i ejerforeningen, da vi boede i lejlighed – så hjertevarm, og på generalforsamlinger kunne han bestemt også slå ud med armene, ‘merde!’).
Franskmænd lever. Tænk hvor meget godt de har opfundet. Hvor meget af det, vi kalder luksus, kommer derfra? Champagne, chardonnay, Chanel. Moules frites, Monet, Marant, macarons. Louboutin, Louis Vuitton, Le Corbusier. L’amour! La vie en rose!
De går ud – men på den der casual hverdagsmåde, hvor man bare lige mødes en time efter arbejde, bestiller en halv karaffel hvidvin, ryger en smøg, hænger med de bedste venner og så smutter hjem. De spiser godt. De drikker godt. De klæder sig godt! Uh la la! Leur style! Cigaretbukserne, den lille korte jakke, det skødesløse hår, den lette makeup til daglig, ballerinaerne. De er så effortless, très chic!
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
Men for at de kan være så effortless chic; max lidt sort eyeliner og lidt røde læber, så kræver det smuk hud. Og er der noget Frankrig også er kendt for, så er det deres apoteker, som har de vildeste udvalg af hudpleje. Det er fast inventar på enhver Frankrig-ferie. Jeg skal ramme minimum et apotek. Lige hive lidt Klorane tørshampoo ned ad hylden, et par store dunke Avène thermal-kildevand. Rigtig gerne fra CityPharma (find location i min guide her) – kaotisk oplevelse, men vanvittigt apotek, hvor du kan købe ALLE dine favoritter og i bulks – altså store partier. Det er ikke uden sved på overlæben.
Franske apoteker er noget særligt (og der er mange af dem, vistnok ca. 25.000-ish fordelt udover hele landet). Mange franskmænd tager ligefrem på apoteket og får vejledning af personalet dér, før de går til lægen. De er nemlig ekstremt vidende, og de har alt. Alverdens håndkøb – men også lækre shampooer, makeup osv. Det er nærmest en institution; apoteket.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
Og en fransk apotekerklassiker er også Avène. Udover thermalkildevanden (som jeg bruger i stedet for toner efter at have renset ansigt, til at få myggestik til at stoppe med klø (true! Herhjemme kalder vi det tryllevand, Adam er helt med på den), på solbrændt hud, til at få krøllet tøj til at rette sig ud på ferier har man ikke strygejern og tusinde andre ting) så køber jeg blandt andet også cicalfate – som er denne her salve (jeg har omtalt dens evner før), jeg bruger til tusinde ting; små rifter, rød hud, insektbid.
Effortless chic handler om have the basics på plads. Smuk hud først og fremmest, så man ikke føler, man skal plastre den til for at få den til at se ud af noget. At den er tilfreds, velplejet og gennemfugtet. Måske i virkeligheden kroppen først og fremmest, det hylster som skal få os igennem de parisiske gader og eventyr? Hvis man vil være effortless chic, så skal man først og fremmest have det godt i sit hylster. Kroppen skal have det rart og være gennemfugtet! På med body butteren. Og noget lækkert undertøj. Franske kvinder oser også af den varmeste selvfølelse, synes jeg, og der sidder meget i den rare bløde krop i lækkert undertøj.
Og så er der selvfølgelig ansigtet! Det kan ligeså godt starte med en mild rens, som Gentle Milk Cleanser, der ikke er for hård ved huden. Kom lidt på en vaskeklud og tør dagens trummerum af den finehud. Slut evt. med Gentle toner til at lukke porrerne med. Eller gør som mig og opbevar en thermalkildevand på køl og giv huden et let pift efter rens. Mit eget YNDLINGSøjeblik i renserutinen, morgen og aften. Står du om morgenen og skal få huden til at spille, så er Hydrance Skin Tone Perfector et rigtig godt bud på at få flawless hud. En letfarvet dagcreme med faktor 30 – gerne smør den på, mens der stadig er liiidt fugt på huden fra thermalkildevanden – det, synes jeg i hvert fald, får cremen til at smelte ind i huden..
Inden man smutter ud af døren, lèvres embrassables. Kysseklare læber. Der skal også fugt til; Cold cream lip butteren. Jeg skifter lidt imellem mine læbepomader, for at huden ikke vender sig for meget til fugttypen. Lip butteren er en jeg vender tilbage – i øvrigt også god, nu vejret vender.
Fornemmelsen af renset hud, børstede tænder, håndcreme på og så lidt læbepomade – det er prikken over i’et. Et par smalle jeans på, en lækker blonde-bh, en silkeskjorte. Og så lige en café au lait og croissant med en god veninde efterfølgende. Comme les Français!
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Avène, fotograf Julie Bjarnhoff
 

21 kommentarer

 1. Camilla siger:

  Stort tillykke med at du er så dygtig til dit arbejde. Det er imponerende at følge med i den måde du udvikler content på.

 2. Ditte siger:

  Sikke et skønt indlæg! Jeg kommer helt til at savne Paris., og det er gået op for mig, at der er alt for lang tid siden, jeg sidst besøgte byen. Avène er i øvrigt også en klar favorit hjemme hos mig, og produkterne giver mig samtidigt en lillebitte følelse af at have lidt Paris med mig ude på mit badeværelse om morgenen.

 3. Randi siger:

  Så fint et indlæg og jeg er vild med billederne!
  Moules frites er dog fra Belgien. Og det er ikke for at være at være lyseslukker, men de har bare så få ting kørende for sig i Belgien i forhold til Frankrig, så den skal de altså have 😉

  1. Cathrine siger:

   Haha, du har ret! Og ret skal være ret (der er også en belgisk vaffel på billedet ;)). Men sproget – der kunne de lige have fundet deres eget, hva’? 😛 KH

   1. Randi siger:

    Ja, Flamsk vandt aldrig rigtig bredt indpas i Belgien, så der kunne de godt tage og oppe sig lidt 😉 De er lidt wannabe franske (men det skal man endelig ikke sige til dem! 😀 )

 4. Mia siger:

  Det er simpelthen et af de bedste sponsorerede indlæg jeg længe har læst. Virkelig godt skrevet! Jeg ved ikke om min kommentar er gået igennem på et gammelt indlæg, men hvis du vil sælge din gule H&M frakke fra sidste år, vil jeg meget gerne købe den!

 5. Emilie siger:

  Dejligt sponsoreret indlæg 🙂 Jeg glæder mig vanvittigt til at skulle til Paris her senere på måneden – september er bare en af de dejligste måneder i byernes by – de holder lige lidt længere på varmen dernede end herhjemme. Jeg skal helt klart også ramme et apotek eller tre dernede, så må min mand bare vente pænt udenfor, mens jeg shopper Eau Thermale og A-Derma Exomega i lange baner, haha!

 6. Inge siger:

  Dejlige film du nævner! Men hvad med “Betty Blue” – kender du den? Ellers SKAL du se den 🙂

 7. Tina siger:

  Du skriver simpelthen som ingen andre! Så fængslende og GENNEMarbejdet! Der er ikke en finger at sætte på det – især ikke når man tænker over, at det er et sponsoreret indlæg. Man er slet ikke i tvivl om hvor meget tid du lægger i dit arbejde. God dag 🙂

 8. Vildt hyggeligt indlæg, sådan rigtig meget – både din egen baggrundshistorie og dine tanker i forbindelse med det pariserliv der leves. Jeg er selv tosset med byen og var der igen så sent som maj – livsnyderiet er bare i højsæde der og alt synes lidt ekstra dekadent og magisk 💓
  – A

 9. Trine siger:

  Jeg er også vild med termalkildevandet. Da jeg fødte tvillinger i 2006 havde jeg den med på fødestuen. Den virkede fortrinligt til nedkøling af varme pressekinder – jeg er åbenbart motorisk udfordret og pressede også med kinderne….. 🤪

 10. Kristina siger:

  Kære Cathrine. Tusind tak for dine input til franske klassikere. Jeg drømmer om, at du laver en guide til alverdens gode franske film og tv-serier, evt. også podcasts mv., da jeg er i færd med at få lært fransk og derfor ville sætte stor pris på flere anbefalinger fra din frankofile hånd. KH

  1. katrine siger:

   Jeg stemmer også for en franskfilm-guide 🙂 kh katrine

 11. Frederikke siger:

  Altså, først og fremmest! Seriøst gode billeder, kæmpe ros til din dygtige fotograf, endnu engang :-*
  Skønne, glade, farverige billeder og spændende emne omkring huden. Selv er jeg meget optaget af Beautyfoods som din “kollega” Emily også laver gode skriverier om.
  Noget helt andet; Jeg har været i Paris en gang som lille, men min mor og jeg snakker om en tur til November og vi kigger efter gode hoteller. Jeg har kigget rundt i dine guides, men wow jeg synes det er “pricy” for en lille weekendtur, er det bare mig?
  Rigtig god dag 🙂

  1. Christina siger:

   Jeg boede på Hotel Lepic 29 her i weekenden til en rimelig pris for et dobbeltværelse 🙂 Det ligger på Rue Lepic på Montmatre og er pænt og hyggeligt (sørg dog for at få værelse med gården da det har en lille bar tilknyttet). Ellers er der også fx Hotel Vieux de Saule i Marais. Det ligger i en stille gade lige ved Rue Charlot med masser cafeer og liv i nærheden. Det kan også klart anbefales 🙂 Min erfaring efter at have været i Paris +20 gange er, at man generelt skal af med 800-900 kr pr nat hvis man vil have et nogenlunde ordentligt hotel med god beliggenhed – og mere hvis der er tale om højsæson.

  2. Patricia siger:

   Det er ret billigt at bo på Citadines, og det fungerer helt fint 🙂 Jeg har selv boet på Citadines Republique, og var fint tilfreds.

  3. Paris kan sagtens gøres til ok penge – ved selvfølgelig ikke, om dit hotel skal kunne noget bestemt, men du er velkommen til at læse min Paris guide til 4 dage i byen for 5.000 kr. ink, mad, gaver, ophold, fly, Disneyland mv:
   https://venterpaavin.wordpress.com/2018/06/08/parisferie-pa-5000-kroners-budget-og-8-tips-hertil/ 🙂
   – A

 12. S siger:

  Ja, franskmænd og apoteker! Tror, der er flere apoteker end supermarkeder i det land, haha. Var en gang med TGV’en fra Paris sydpå, og i toget sad en fransk børnefamilie på vej på sommerferie. De rullede lige en hel kuffert frem proppet med medikamenter og gennemgik, om de nu havde husket det mest nødvendige til at klare alskens potentielle sygdomme og farer under ferien :).

 13. Kirstine siger:

  Det her er nok det sponserede indlæg jeg har nydt allermest at læse nogensinde, nogetsteds! Og jeg er ovenikøbet ligeglad med hudpleje og Paris 😂

 14. Lina siger:

  Sikken et fint indlæg med virkelig smukke billeder! Hvor er din ring (den yderst på langfingeren) fra?

  1. Cathrine siger:

   Taak Lina, det er en gave fra Adam, lavet af Tine Lindhard 🙂 KH

Send en besked