Top

De bedste vintagebutikker i København (og på insta)

03.03.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Hvor finder man god genbrug, vintageguide, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok WIchmand, Rockpaperdresses
Mit mest skattede tøj er uden tvivl mine genbrugsfund. Det er dem, der spicer alt op, det er dem, der gør jeg føler mig smartest, og det er dem jeg får flest komplimenter for.
Jeg kan efterhånden ikke længere huske mit allerførste særlige stykke tøj, men helt tilbage i studietiden ville jeg bruge MANGE timer på Trendsales og jagte Acnes Pistol-støvler og Needle-jeans. Jeg havde en kæmpe Acne-periode i start-2010’erne især. Og det var jeg vist ikke ene om, for det gik som varmt brød. Og jeg solgte også selv. Min største fortrydelse var min 3.G-galla-kjole. Flyttet hjemmefra og BROKE, så jeg solgte min koralfarvede Karen Millen-kjole. My God, Karen Millen. Jeg havde to kjoler inde fra butikken i Købmagergade. Det var gallakjolemærke nummer 1 i min årgang – eller også bare for mig og min bedste veninde.
Da Jerome Vintage flyttede ind i min nabogade Tullinsgade, så fik jeg for alvor øjnene op for ikke bare genbrug, men VINTAGE. Det var ikke et spørgsmål om bare at spare penge, men også følelsen at gøre nogle helt særlige køb fra en anden tid, købe mig ind i andre kvinders historie og lade fantasien vandre tilbage til kvinder, der kom før mig.

fotos af Danica

Hvor finder man god genbrug, vintageguide, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok WIchmand, Rockpaperdresses
Og siden da, de sidste 3-4 års tid er markedet eksploderet! Tanja skriver rigtig spændende om det i sit indlæg “Shopper du genbrug med et fast-fashion mindset?”; de sidste tre år er det globale marked for genbrugstøj udviklet sig 21 gange hurtigere end detailmarkedet. Og selv om opmærksomheden på at shoppe genbrugt er så IN, så viser spåkuglen samtidig en forventning til, at nyt-tøj-markedet kommer til at stige yderligere.
At købe genbrugt er heller ikke ubetinget positivt, hvis det fx samtidig er med til at opretholde andres shoppingniveau (som de taler om i Sustain Dailys podcast). Hvis man køber nyt i vildens sky med det sikkerhedsnet, at man “altid kan sælge videre” (guilty as charged, i al fald før i tiden). Men jeg holder fast i, at købe genbrugt er fantastisk, hvis det forhindrer mig i alternativet; at købe samme vare nyproduceret. Selvfølgelig alt med måde. Jeg øver mig med at søge på fx DBA først, når det gælder gear til Eddie, til hjemmet eller sommerhuset. Og det sker ofte, at jeg lykkedes med at finde det, jeg søger, der.
Det er yderst sjældent, at jeg sælger mine genbrugskøb videre, for hvert lille stykke tøj er så særligt, og I ser dem ofte gå igen og igen sat samme på nye måder. De føles nærmest som DNA’et i min stil, rygraden. Trods vilde farver og skøre snit.
Hvor finder man god genbrug, vintageguide, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok WIchmand, Rockpaperdresses
SÅ! Hvor finder jeg de gode ting. Der er så mange gode vintagebutikker og profiler på Instagram, og denne her lille vintageguide trænger til en opdatering – here you go, venner!

Rosy Vintage (find den HER, Kronprisensgade 9)

Jerome vintages nye og billigere lillesøster. Pia, som er indehaveren, har et helt vidunderligt øje for klassiske items af høj kvalitet. Rosy skal gøre vintageshopping mere tilgængeligt for de flere med lavere priser og lidt yngre stil, som jeg fornemmer det, end i Jerome, så det er et rigtig godt sted at starte sin vintagegarderobe. Drømmen er vist at lave det til en kæde på sigt.

Collect23 (find den HER, Gothersgade 27)

Julie er en helt vidunderlig dygtig stylist OG altså indehaver af Collect23, som både har et showroom, laver pop-ups i ny og næ, sælger på sin webshop OG instagram. Hun er busy! og hendes spidskompetence er det quirky og farverige. Stilen er meget 90’er og jakkesættene minder mig lidt om min mor i min barndom, på en lidt vildere Escada-agtig måde måske, hehe… Hun har virkelig et særligt øje – og så er hun bare skide sød og mild. Her er en blanding af no name og klassiske brands.

Tootsie (find den HER, Tullinsgade 4)

Det er simpelthen den flotteste butik! Super italiensk i stilen med sine grønne marmorgulve, orange facade og krom-detaljer. Den er så ekstra – og det er tøjet også. Du finder INTET minimalistisk – alt er ekstra og farvepaletten er fuld hammer og gulddetaljer. Du finder især klassiske brands som Celine og Sonia Rykiel, men også lidt no name. Men intet er basic! Ret lige filmkarakteren fra 1982 (selvfølgelig!).

Manulu Vintage (find den HER, Læderstræde 36)

Manulu er helt vidunderlig dygtig til særligt jakker og frakker. Silkejakker, brokadejakker, trenchcoats, kåber, læderjakker. Mærkerne er alt fra Dior til Gucci.

Paloma Vintage (find den HER, Grønnegade 29)

Åh her er så mange fine ting. Skøre skæve sager, og rigtig meget 80’er og 90’er. Man kan både finde dyre mærker men også en masse no name, som bare er virkelig smukt.

Third Hand Vintage (find den HER, Klosterstræde 24)

Her har jeg især spottet virkelig fine rober, silkenatkjoler og pyjamaser, men generelt mange fine og feminine sager.

FN92 (find den HER, Brolæggerstræde 14)

En klassiker! Og især hvis du skal købe festkjoler eller en vintage brudekjole. De har masser af smukke sager især fra før 1990 og accessories med. Hatte og hårpynt osv. De kan det hele.

Episode (Larsbjørnsstræde 8)

Ligeledes en klassiker, når vi taler genbrug! Udvalget er kæmpe og her skal man lede lidt mere for at finde de rigtig gode ting. Til gengæld er priserne virkelig rimelige.

PRAG (Vesterbrogade, Nørrebrogade og i Aarhus!)

Også en klassiker og i dag en kæde med butikker spredt udover København. Udvalget er KÆMPE og ret varierende. Nogen gange har man lyst til at købe det hele – andre gange går jeg tomhændet derfra. Priserne er gode, men de gode sager forsvinder hurtigt. Til gengæld har de både herre- og dametøj, og de har også alverdens accessories, både nyt og gammelt. Smykker, strømpebukser, sko etc.

Wasteland (Studiestræde 19)

Den ligger ligesom Episode i Pisserenden, som er et lille mekka for genbrug, og her bliver det til tider lidt gakket og kostumet. Udvalget er igen OVERVÆLDENDE og man skal have tid til at kigge stativerne igennem. Til gengæld kan du virkelig gøre nogle fund, hvis du ser noget i noget, ingen andre har spottet.

Vieille Vintage (find den HER)

Det helt særlige her er hvide vintage bomuldskjorter i den helt rigtige franske stil med små kniplinger eller blonder. Her skal man være hurtig, for udvalget er helt særligt og ikke særligt stort. Tingene bliver med største omhu fundet af Anna Engstrøm i Frankrig og taget hjem til Danmark. Jeg har gjort et par fantastiske køb hos hende, og det nye “add on” til butikken er de smukkeste kviltede tæpper og puder.

The Vintage Bar (find den HER, kun online)

Søger du vintage tasker og accessories, så er The Vintage Bar STEDET. Udvalget er virkelig godt, og de følger med tidens trends og de rigtige 90’er-agtige Dior-tasker fx pt. Og det vilde er priserne. Bevares, de handler designervarer, men priserne er virkelig rimelig set i forhold til netop det.

Audrey Vintage (find den HER, Hyskenstræde 12)

Gode priser og ret fine feminine kjoler og housecoats (og alt muligt andet fint). Jeg bliver også tit inspireret af de sammensætninger, de laver på deres instagram. Stilen er helt som navnet antyder suuuper feminint og farverne ofte douche.

Palourde Vintage (find den HER, Ny Carlsberg Vej 26, kld. th)

Et miks af små fine ting til hjemmet og til kroppen, hehe… Universet er så fint og feminint og virkelig pastellækkert. Du kan finde dine nye kaffekopper her og samtidig happe en hæklet vest med hjem.

Holly Golightly Vintage (find den HER, Borgergade 17B)

Her kommer man altså til at grave lidt dybt i lommerne, men til gengæld er der virkelig også nogle særlige sager. Perlebesatte todelte sæt, håndbroderede frakker osv. Holly Golightly har for nyligt udvidet med et lille udvalg af vintagesager.

Lucia Zolea (find den HER, kun online – med hovedsæde i USA)

Her følger jeg mest af alt med for inspiration, for det er praktisk taget umuligt at komme til at købe nogle af de fine ting, for følgerskaren er enorm. Men WOW nogle ting. Og de bliver typisk sat til salg om onsdagen på et helt umuligt tidspunkt Amerikansk tid, så det er ikke lykkedes mig at købe noget endnu. Så; inspiration. For hun (Lucia?) er virkelig vidunderlig til at finde de mest vilde og “grumme” striktrøjer, som i hendes univers bliver så fine og feminine. Hun kan virkelig skabe hype, og det der øje og den inspiration også for det skæve er god at tage med ud, når man selv kigger for at holde øjnene åbne, for det man ikke normalt ville se.
Hvor finder man god genbrug, vintageguide, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok WIchmand, Rockpaperdresses
Hvor finder man god genbrug, vintageguide, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok WIchmand, Rockpaperdresses

10 kommentarer

 1. Louise siger:

  Kan du sætte insta link på de andre. Kan ikke finde dem 🧐😊🙏🏼

  1. Cathrine siger:

   YES done! Jeg kom simpelthen til at udgive før den var helt færdig på vej ud af kontoret, hehe. Men alt er sat på nu – inkl. adresser! KH

 2. Katrine siger:

  Super fin guide – jeg kan også især anbefale Veras i Studiestræde, der har alt muligt forskelligt fra highstreet varer til vintage. Også har de et byttekoncept, så alt tøj i butikken kommer fra private klædeskabe i København – de indkøber nemlig ikke noget “nyt” genbrug, som de får transporteret op, som mange andre genbrugsbutikker gør. Synes det er ret sejt 🙂

  1. Cathrine siger:

   Veras er så sej! Den fortjener at komme med, så godt du nævner den, Kat! KH

 3. Caroline siger:

  Hvor er dit smukke sofabord fra? og er det nyt? Det er så cool <3

 4. Anna siger:

  Jeg synes desværre at problemet med mange vintage butikker er, at hvis man ikke lige er en str. 36, så er det bare op af bakke. Der er ikke mange af de rigtig gode steder, som også har tøj i str. 40-42. Det er tit 34-38 max, og det er virkelig ærgerligt, at de på den måde holder andre uden for.

  1. Cathrine siger:

   Det er faktisk en virkelig god pointe!! Det har jeg ikke tænkt over – beklager, men det er da faktisk et virkelig godt forretningsgrundlag 😉 Hvis du har mod og tid til selv at starte op! KH

 5. Katrine siger:

  Hvor er dine mega smarte strømpebukser fra?

  1. Cathrine siger:

   De er fra Swedish Stockings, købt i Ganni. Kan varmt anbefale dem – de tager som en af de få virkelig ansvar for produktion og recirkulering! KH

 6. Isabel siger:

  Rock Vintage på Bremerholm 18 kan varmt anbefales. De har en bred vifte af vintage tøj hvor de blandt andet sælger vintage kjoler , tasker og flotte smykker 🙂

Send en besked