Top

De, der stemmer, bestemmer

18.06.2015
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Se mig! Jeg blogger fra himlen over London! Teknikkens fremskridt forundrer mig!

Når London kalder, så kommer vi. Nej det er faktisk løgn ? det er halvandet år siden, vi sidste har besøgt min svigerinde, svoger og niece i London. Det er faktisk for dårligt. Men tiden går så pokkers hurtigt, så sådan går tiden bare.

Jeg startede dagen helt skævt ? i mit eget ræs for at nå ud af døren og til træning for første gang i en uge, så faldt jeg ned ad trappen. Igen, igen, igen, igen. De faste læsere af bloggen vil vide og råde mig til at bo i et-plans-hus uden dørtrin og med lift. Ærgerligt at Hr. Møllers hjem er solgt for nyligt, det han fik bygget specielt til sin aldrende kone uden så meget som et dørtrin. Det havde passet mig smukt. Jeg faldt ned ad trappen, landede lige på albuen, var klart til skære armen af efter have råbt (søde svigermor, jeg beklager): PIK PIK FUCKER PIK. Og alt det andet bedste jeg kunne komme på.

Jeg lagde mig ned med frosne økoblåbær fra Irma på armen ? sådan en rolig 30 kroners ispose. Træningen blev droppet, men fanme nej, om jeg skulle droppe motion, så jeg løb en kort tur. For kun at løbe hjem og gribe om blåbærrene igen.

Jeg kom ud af døren, ned til min frisør. Klippet af længderne. Så til lægen for at få tjekket den lille udsatte arm. Hun var noget bekymret eftersom jeg kunne berette om syvende rullefald på trapper. Foruden de gange jeg er faldet på gaden ? faldt så sent som i Paris. Lige foran den dyre Goyard-butik. ?Er du ofte svimmel??. Næ. ?Har du fået tjekket dit syn??. Ja for et par år siden. ?Jeg kan give dig den halve diagnose, der hedder klodset. Nogle mennesker lider af udpræget klodsethed?. Det må være mig. Min “diagnose”: Udpræget klodsethed.

Hurra for at armen ikke var brækket ? det kunne lige ligne mig at tage festivaler med brækket storetå sidste år, og i år med brækket arm.

Derfra nåede jeg forbi Beautyavenue til lidt brynstudsning, en brazilian. Så hjem til en hurtig frokost. Pakke. Forbi min bedste veninde med blomster, nu jeg svigter i weekenden på hendes fødselsdag. Så hjem igen og af sted mod lufthavnen.

Jeg har altid synes, det er så vildt, hvordan man kan vågne i ét land og gå i seng i et andet.

parti_ col

Fordi vi skulle af sted i dag, var vi allerede nede og brevstemme i mandags.

Jeg har virkelig holdt mig opdateret, fulgt med i alle DR-dækninger af valgt. Jeg har set Aftenshowet som aldrig før. Holdt mig vågen til klokken sent for at få Detektor med.

Jeg sætter virkelig en ære i, at vi kan stemme. Jeg diskuterer gladeligt synspunkter med kolleger, med min kæreste osv. Hele min familie er dybt blå, mørkeblå, kongeblå. Den privatskole jeg har gået på alle årene forsøgte virkelig at præge os i samme ultra-liberale retning. Vi har haft enormt mange ?ralleys? med Anders Fogh og lignende ? hans datter gik sågar på samme skole.

Jeg derimod er gået en anden retning. Jeg er familiens røde får!

Mange er enormt private med, hvad de stemmer, og det har jeg aldrig helt forstået ? måske er jeg dum og har ikke fattet “modhagerne” ved at dele sin politiske overbevisning, haha – det kan så komme efter det her indlæg!

Nej, jeg valser ikke rundt med et skilt om nakken, ej heller har jeg et klistermærke i min bilrude ? jeg er heller ikke super loyal overfor ét særligt parti ? og til kommunalvalg stemmer jeg komplet anderledes; Konservativt ? det er vel Frederiksberg. Og det er faktisk en ret velfungerende kommune, så ud fra devisen ?vi har det egentlig meget godt ? flotte grønne skraldespande, flotte grønne lygtepæle, flotte grønne busskilte?, så stemmer jeg konservativt.

Jeg vil gerne ?afsløre?, hvor jeg satte krydset i mandags. Men I må love mig ikke at tænke anderledes, dårligere eller noget som helst om mig. Det er jo “bare” politik og ikke et karaktertræk som sådan. Selv om jeg er stolt af, at jeg har taget stilling – det er altså vores pligt i demokratiet (også selv om den stillingtagen munder ud i en blank stemme).

Jeg oplevede for ganske nyligt at diskutere politik med en god veninde. Men jeg følte virkelig at blive kørt over og gjort til skamme over mit syn på politik, og hvilken retning jeg tror på for Danmark. Det endte ikke særligt pænt, og jeg var faktisk rigtig ked af det bagefter.

Sådan synes jeg ikke, politik skal være – vi skal ikke blive uvenner. Jeg forestiller mig min farmor, ligesom mange andre ældre, stemmer DF (mit helt eget gratis bud), men jeg elsker hende af hele mit hjerte, selv om jeg ikke er enig med den overbevisning.

Politikere er nok nogen af dem (ikke dem alle, det ved jeg), men som som viser mindst forståelse for andres politiske syn. Jeg vil have min overbevisning i fred, men vi kan godt diskutere – måske udvide horisonter. Men jeg skal ikke påduttes andres “trosretning”. Med mit eget meget mørkeblå ophav har jeg fuld forståelse for, at andre stemmer Liberal Alliance, Venstre osv. I min studietid har jeg mødt en flok piger, hvor flere af dem stemmer mørkerødt og ret passionerede om det. Jeg ser egentlig mig selv, som rimelig åben over for andres syn på samfundet – jeg øver mig i al fald. Og jeg gør mit bedste for ikke at gøre nogens politiske overbevisning til skamme ? selv om vi er uenige.

Det smukke ved demokratiet er netop forskellen ? at vi kan stemme forskelligt. Jeg tror ikke, det ville være et sundt samfund, hvis ikke vi stemte forskelligt. Det gode samfund kommer ud af hele Folketinget ? ikke bare hvad de røde siger, hvad de blå siger.

Med det sagt ? ved sidste Folketingsvalg stemte jeg Radikale Venstre, såvidt jeg husker personligt på Margrethe Vestager.

Denne gang jeg virkelig fulgt med, virkelig gjort min lektie. Jeg har vægtet mine mærkesager af ? min største bekymring er 1) miljøet og 2) velfærdssamfundet. Jeg har ikke noget imod at betale mange penge i skat, jeg har ikke noget imod at løfte for at give andre luft. Det parti, som er mest tro mod den grønne linje, jeg tror på ? det var Alternativet og SF. De er imod fracking (mener jeg det staves – fly-wifi er for langsomt til at google).

Jeg holder meget af Alternativets store drømme og visioner. Men jeg tror på, at de får godt med stemmer. SF derimod står overfor et svært valgt ifølge meningsmålinger ? men jeg synes, de er meget vigtige på den røde side.

Og så har Pia Olsen Dyhr faktisk overrasket mig meget i debatterne, og flere af de valgprogrammer jeg har set. Hun har udvist ro, menneskelighed, hun har holdt sig til sin egen buffet, og så er hun det friske blod SF har trængt til. Derfor og af flere andre grunde gik min stemme personligt til hende. Jeg er også lidt strategisk omkring min stemme ? jeg overvejede længe at stemme S, men jeg tror, SF har mere brug for stemmer.

Så sådan ligger landet. ROCKPAPERRÆVERØD, hahaha! Nej, jeg er nu helt almindelig-farvet, men kunne se mig enig i flere af deres punkter. Faktisk har jeg været “mest enig” i divserse test med Alternativet (og Kristendemokraterne – selv om jeg absolut er uenig i deres menneskesyn, men vi er vist ret enige om miljøpolitik) og “mest uenig” med Liberal Alliance.

Overrasker min stemme jer? Og har I lyst til at dele, hvordan I har stemt? I må gerne skrive anonymt. Lad os holde den gode tone, og nyde hinandens forskellighed. Om man stemmer rødt, gult eller grønt er der plads til alle herinde. Og der blev sagt ALLE 😛

GODT VALG!

89 kommentarer

 1. Nikita siger:

  Din stemme overraskede mig meget, faktisk! Jeg havde forestillet mig, at du og jeg var enige. Jeg stemte Venstre – men så får en af os jo i det mindste en sejr. Hav en dejlig valgaften.

 2. Molly siger:

  Jeg synes det er SÅ sejt, at du vælger at dele hvem du stemmer på. Hvorfor er det sådan en uskreven regel, at man ikke må det? Det skulle være godt for demokratiet, at dele med andre hvem man stemmer på!
  At vi så også er ret så enige er jo bare et kæmpe plus! Godt nok satte jeg min stemme ved Alternativet, men vi ligger da i samme boldgade 😉

 3. Mie siger:

  Det kommer slet ikke bag på mig, at du stemmer sådan, yndlingsblogger 😀 Og er vild med det her blogindlæg. Er simpelthen så enig med dig! Der skal være plads til alle – uanset “trosretning”.
  Jeg selv har altid været SF’er, men svingede mellem Ø og SF. Men synes simpelthen at Özlem Zekic har klaret sig så godt og er en meget sympatisk og dygtig politiker, der i sandhed arbejder for det hun tror på. Derfor fik hun min personlige stemme 🙂

  1. Hanne siger:

   Også mig. Jeg er egentlig radikal, men hun fik min stemme, for det er så vigtigt med politikere, der er mennesker først og politikere bagefter.

 4. Katrine siger:

  Fedt at du tør stå frem i modsætning til mange andre! Kan ligesom dig heller ikke helt se meningen i at man ikke “må” udtale sig politisk i offentligheden. Elsker at høre på folk som kan stå inde for hvad de stemmer på, og som er friske på en fornuftig og venlig snak om fordele/ulemper ved de forskellige partier.
  Jeg var selv førstegangsvælger til folketingsvalget i år, og har nydt at fordybe mig i de forskellige partier, se diverse debatter mm. for at finde ud af hvor jeg ville sætte min stemme. Min endte ligeså på SF – næsten udelukkende pga. deres grønne linje. Der er intet vigtigere efter min mening. Alternativet er nok lidt for ‘alternativt’ til mig (selvom deres grønne idéer er meget fornuftige), så jeg har tilfreds sat min stemme hos SF og krydser alt hvad jeg har for en rød regering! 😀
  Glædelig valgdag!

 5. Helle siger:

  Jeg er tosset med dig, jeg stemmer også SF.
  Jeg synes at Alternativet er skønne og har nogle fede idéer, og de får rigtig mange “Jeg ved ikke hvor mit kryds skal stå, men de grønne er sgu da meget cool-stemmer”, og hurra for det. Det er fedt med nye visioner, og masser af økologi.
  Jeg er træt af brok over valgkampen, jeg har lukket af, ikke set noget som helst tv om valget. Men jeg har stemt på et parti, som jeg mener vil gøre det rigtige for DK, at de så ikke får så mange stemmer, er rigtig ærgerligt. De kunne godt bruge nogle nye pr-folk, som kunne skabe noget hype om dem, ligesom Alternativet har skabt omkring deres parti. Jeg satser på rød blok vinder valget.

 6. Nana siger:

  hm.. Jeg prøver at lade være at se anderledes på folk, men jeg kan ikke lade være… I mine øjne er du bare lidt mere dejlig, hvis det er muligt :-* stemmer selv ø og det siger jeg gerne eller næsten praler med.. Hehe 🙂

 7. Anne siger:

  Ærkesocialdemokrat er jeg, og har også været medlem af DSU i efterhånden en del år. Min stemme gik i år til Jens Joel aka Martin Brygmann – dårlig og brugt joke, I know. Jeg er meget enig med ham og er ikke et sekund i tvivl om, at min stemme endte det rigtige sted.
  Synes det er virkelig fint, at du opfordrer os til at skrive hvem vi har stemt på – vi bor jo allesammen i dette dejlige land og har lov til at stemme på lige den person vi har lyst til – der skal være plads til forskellige holdninger uden at det ender i børnehave pjat og leg.

 8. Alberte siger:

  Havde faktisk en idé om at du havde en rød holdning til politik, nok mest grundet dine fine debatter her på bloggen og dit samfunds engangement. Rigtigt fint indlæg!
  (Stemmer selv meget ræverødt)

 9. Anne siger:

  Hvor er det fedt, du bare står ærligt frem med, hvad du stemmer. Det kan jeg godt lide!
  Personligt valgte jeg at stemme Alternativet efter at have stemt Enhedslisten ved sidste valg. Jeg tænkte lidt på samme måde som dig, tror jeg; de har mere brug for min stemme end Enhedslisten har. Derudover synes jeg også efterhånden, der er brug for at nytænke dansk politik på flere forskellige områder, og det tror jeg i høj grad, de kan bidrage til. Så må folk kalde mig hippie, eller hvad det ellers er den mundrappe Helle Thorning kalder den søde Uffe Elbæk… Det må de selvom 🙂

 10. Maria siger:

  Jeg plejer at stemme Venstre, men det kunne jeg simpelthen ikke få mig selv til denne gang. Så mit kryds endte denne gang også ved SF netop på grund af det menneskelige og samfundsmæssige. Og så er jeg helt enig i det du siger om Pia Dyhr, hun har udvist en professionalisme, menneskelighed og ro under hele valgkampagnen, og det synes jeg er helt fantastisk.

 11. Julie siger:

  Jeg er med på den røde! I de fleste valgtests var jeg mest enig med Alternativet og mest uenig med Liberal Alliance. Alternativet er det fedeste projekt, og jeg hååååber virkelig, de kommer ind i varmen! Men jeg valgte alligevel at sætte X på det Ø. For mig er miljøpolitik det aller vigtigste, og derfor havde Alternativet været oplagt, men Johanne har en stor plads i mit hjerte, og derfor endte jeg altså med at stemme på Enhedslisten 🙂

 12. Catrine siger:

  Mit allerførste kryds til et folketingsvalg nogensinde faldt på Venstre. Det var nervepirrende og forvirrende, men jeg er glad for beslutningen. God tur til London! 🙂

 13. Malou siger:

  Åh, Cathrine!! Jeg må indrømme, jeg grinte ret højt, da keg læste PIK PIK FUCKER PIK! Du er sgu herlig <3
  Jeg kommer fra en kongeblå (eller flaskegrøn fra konservative) familie. Stemte som 18 årig på Bent Bentsen mens jeg gik på HHX. Fire år efter stemte jeg på Enhedslisten. Det var den klassiske med at stemme som sine forældre og at være præget fra skolen. Så fandt jeg mig selv 🙂
  SF var lige på nippet til at få min stemme. Jeg synes, de fortjener en chance mere. Og ja, hende Pia er virkelig fornuftig at høre på! Mit skolelærerhjerte bløder åbenbart bare endnu. Så helt skørt, har jeg været egoistisk og stemt på det parti, der er tættest på kommunisterne 🙂 Jeg er ikke enig med EL i alt. Men jeg tror på, og kan føle hver dag, der bliver tabt mange børn pga for få pædagoger eller for uforberedte undervisningstimer. Jeg mener, lægerne, sygeplejerskerne, sosuerne, pædagogerne og jeg har verdens vigtigste jobs – sådan uden at pudse glorien – vi kommer ingen vegne hvis vi mennesker ikke dannes, uddannes og har det godt generelt. Hvor pengene skal komme fra, kan jeg ikke svare på, men jeg mener, vi går i en helt forkert retning med det offentlige.
  Første exit-pol tegner ikke godt for os røde. Jeg krydser fingre!

  1. Malou siger:

   PS dine gaaaamle fæste læsere vil også kunne huske, du for laaang tid siden, har skrevet, du aldrig vil dele dine politiske holdninger 🙂 Tager hatten af for, at du har gjort det 🙂

 14. maja siger:

  Der skal være plads til alle! Og den tankegang bestræber jeg mig virkelig på også at udøve i virkeligheden, selvom jeg godt kan tage mig selv i at lave et mentalt fnys og panderynken, når jeg hører at folk enten stemmer DF eller Liberal Alliance. Alternativet får også en omgang mentalt fnis og hovedrysten med på vejen, men så når jeg som regel at bremse mig selv inden jeg busser ud med mine reaktioner.
  Og nå ja, jeg stemmer Radikale Venstre. 😉

 15. Line siger:

  Dejligt at høre, at du også er rød. Det er jeg også. Jeg tror på solidaritet, velfærdssamfundet, og at vi, der kan, skal give lidt mere end dem, der har det svært. Jeg har, ligesom sidst, stemme på Johanne 🙂 Jeg er også åben omkring min politiske overbevisning – jeg er mega stolt af at være rød. Lidt firkantet stillet op, synes jeg det handler om solidaritet (rød) overfor egoisme (blå).

  1. Tine siger:

   Er helt på linie med dig her ift. rød og blå. Rød symboliserer for mig, at vi giver alt det, vi har i overskud for at hjælpe de andre og ligeledes os selv, hvis vi pludseligt en dag står som svage. Blå holder pengene tæt ind til kroppen og vil kun give til et fællesskab, som de selv får personlig profit ud af. Fordomsfuld indstilling? Muligvis, men det er trods alt det billede, jeg ser forme sig, når jeg hører de to lejre udtrykke deres holdninger 🙂

 16. Natassia siger:

  Virkelig godt indlæg! Uden mudderkast og talen-ned om andre partier. Og så synes jeg du har gjort sig nogle gode overvejelser i forhold til hvilket rødt parti du ville støtte.
  Jeg er rød som dig og har igen stemt på Socialdemokraterne. Jeg er som udgangspunkt ikke for Helle T som statsminister, men en blå regering kan jeg aldrig stemme for 🙂

 17. Rose siger:

  Jeg synes det er top sejt, at du er åben omkring dit valg. Det er nemlig DIT valg, og mit valg, og vores valg. Alle skal stemme. Jeg elsker demokratiet. Jeg stemmer på Socialdemokraterne og det har jeg gjort siden mit første Folketingsvalg i 2001. Alle mine søskende stemmer på LA, min mor Er SF’er, men stemmer på A og min far gør sig interessant ved holde det hemmeligt – jeg tror dog han stemmer på A. God valgaften til alle!

 18. Louise siger:

  Jeg ved nu ikke om din stemme overrasker mig, sådan noget går jeg ikke og overvejer 😉 Men jeg er glad for at høre dine argumenter for din stemme. – Og jeg er helt enig i, at det er en mærkelig norm, at man skal gå og holde sin stemme hemmelig…
  Jeg har stemt SF, af nogenlunde de samme grunde som dig 🙂

 19. Kamilla siger:

  Dejligt indlæg! 🙂 Da jeg læste starten af indlægget, tænkte jeg allerede: “Hun er rød!” 🙂
  Jeg er modsat alle jer andre, lader det til. Jeg er blå ind til benet! Jeg har heller ikke, da jeg var yngre, forstået det med ikke at sige, hvad man stemmer. Indtil jeg har fundet ud af, hvor ‘upopulært’ det er at man er blå, som om ens menneskesyn er helt forskruet! Så jeg har holdt det meget for mig selv. For mig handler det meget om, at jeg synes at dem, der knokler, skal belønnes. Bevares, der skal naturligvis stadig gå noget til de mindre bemidlede og dem, der ikke er i stand til at arbejde. Det er ikke sådan at jeg tænker at de bare kan sejle deres egen sø i rendestenen. Selvfølgelig skal de have nok til et sted og bo og mad på bordet. Men det må naturligt lønnes mindre, når man ikke bidrager, og i mine øjne skal arbejdsløse slet ikke have i nærheden af mindstelønnen. “Det skal kunne betale sig at arbejde!” 🙂
  Jeg forestiller mig, at hvis jeg blev kørt ned i morgen og uarbejdsdygtiggjort, ville jeg heller ikke ‘kræve’ eller regne med at få mere end til lige nok til at leve for. For jeg ville jo ikke bidrage med noget! Det er selvfølgelig sat på spidsen.
  Tror jeg er blevet så blå, fordi min mor er ultrarød. Hun er førtidspensionist (fra den tid, hvor det var nemmere at få tilkendt) og kunne sagtens have bidraget med flexjob til 10-15 timer om ugen, jeg har endda set at det gavnede hende med arbejde på nedsat tid fra arbejdsprøvningerne! I hendes øjne har hun ‘krav’ på en masse ting og burde få meget mere i førtidspension, ‘de rige burde betale mere i skat, så der var mere til os andre mindre bemidlede’, og det er altid de ‘liberales skyld’. Alt stritter på mig, fordi jeg er af en helt anden holdning. Hun lider bestemt ikke nød – hun er ikke rig, bevares, – men har da stadig råd til At rejse, hvis hun sparer op. I mine øjne bidrager hun ikke med noget mere (er kun 50 år, blev pensionist som 45-årig) og så kan man i mine øjne ikke ‘kræve mere’ end nok til at leve for. Det er bare min holdning 🙂 Jeg elsker hende stadig. Det er slet ikke en generalisering af røde, blot det jeg selv har oplevet – og det, der har gjort at jeg har mærket at jeg er helt blå 🙂
  Jeg stemte Liberal Alliance i øvrigt 🙂 (Og er læge)

  1. Mia siger:

   Helt enig

  2. Trine siger:

   Det er fedt at du deler dine ærkeblå holdninger i et kommentarfelt der er så rødt 🙂 Jeg elsker det. Jeg er selv rød, men giver ikke så meget for det der “et nyt Danmark”-syn på politik. Det gør ultimativt ingen forskel. Man stemmer efter menneskesyn og ideologi.

  3. Karoline siger:

   Fedt at du sætter positive ord på “den blå holdning”!
   Føler virkelig at alle “røde” har været ud at blåstemple (bogstavlig talt) alle der har stemt blå blok, som værende egoister, og det synes jeg er rigtig ærgerligt!

 20. Eva siger:

  Hvor er det fedt med et indlæg om dine politiske overvejelser. Jeg har også stemt på Pia Olsen Dyhr efter at have stemt konservativt ved alle andre Folketingsvalg. Det afgørende punkt for den noget markante ændring var, at jeg synes, at hun i modsætning til de fleste andre i partilederdebatterne har formået at holde en sober tone og med en medmenneskelighed, som jeg synes er gået fløjten blandt mange politikere her på det sidste. Og mit ellers konservative hjerte bløder over, at mit “gamle” parti er hoppet med på den populistiske bølge – særligt med valgsloganet “stop nazi-islamismen”. Generelt synes jeg, at tonen i valgkampen har været alt for skinger, og midt i dette har Pia Olsen Dyhr efter min mening udmærket sig som et rummeligt menneske.

 21. Christine siger:

  Jeg må nok indrømme at jeg (om muligt) synes endnu bedre om dig efter at du har ‘offentliggjort’ hvad du stemmer – både fordi det er vildt fedt at se en blogger på den måde melde rent ud, men også fordi jeg er helt enig i din retning 😉 Selv er jeg rød med stort R og min stemme er gået til Enhedslisten og deres rød-grønne holdninger!

 22. Nanna L siger:

  Jeg elsker, at der er blevet åbnet for valgsnakken på diverse blogs – et helt nyt forum at diskutere i og en ny målgruppe, der bliver ramt. Perfekt for en som mig, hvis mærkesager er giv blod, tag stilling (til organdonation, that is) og STEM!
  Jeg tilhører selv blå fløj, men elsker at omgive mig med folk af andre overbevisninger. Min bedste veninde og rumbo er ræverød og vi følges altid til valgurnerne og fejrer demokratiet sammen – selvfølgelig! Den ærgrer mig sådan den der tendens til at socialister kalder liberale hjerteløse og egoistiske og liberale kalder socialister naive og dumme. Som Pernille Rahbek så fint formulerede på Instagram tidligere i dag, er vi alle socialister i hjertet, vi har bare forskellige holdninger til hvordan vi bedst muligt sikrer en god fremtid.

  1. Marianne siger:

   Hvor er det dejligt med en sød og blå type. Og det mener jeg oprigtigt! Jeg har altid stemt blot, men øv, hvor jeg synes mange blå vælgere ser ned på folk, der stemmer rødt. Synes aldrig det er ligeså offensivt den anden vej? Elsker at snakke med folk, der har andre holdninger end mig, men nøj, hvor er der dumt, når man bliver forsøgt påduttet holdninger, man ikke selv har. I dag stemte jeg på Socialdemokraterne. Utroligt som jeg aldrig skal være på vinderholdet, ha! Tillykke med sejren til jer. Jeg håber, håber, håber det bliver godt. Selv med DF ved roret. Av. Ok, den skal jeg nok lige bruge nogle dage på at sluge /:

   1. Nanna L siger:

    Mange tak 🙂
    Jeg opfatter det desværre modsat (eller lægger bare mere mærke til det den vej rundt) – at røde oftere fremstiller blå som egoistiske og følelseskolde, hvilket jeg bestemt ikke opfatter mig selv som. Selvom jeg er liberal i hjertet og sætter den personlige frihed meget højt, synes faktisk ikke at nogen af partierne har en ansvarlig og menneskelig nok asyl- og indvandrerpolitik, men tror at der grundlæggende skal en værdi- og holdningsændring til overfor både flygtninge og indvandrere i Danmark, så ‘dem og os’-retorikken en gang for alle kan blive udryddet! Derfor er det jo på ingen måde mit drømmescenarie med DF som det andetstørste parti, men sådan har danskerne stemt og DF står jo heldigvis for meget andet også.

   2. Chris b siger:

    Jeg oplever også tit at der bliver set ned på en når man er rød. Min mor, far og bror stemmer rødt, men resten af familien er total blå og det kan godt mærkes i samtalerne. I deres øjne synes vi røde ikke at hårdt arbejde skal anerkendes, i form af lavere topskat, så de får mere udbetalt. Tilgengæld vil vi bare have og have. Jeg tror egentlig det er en ret generel ting at den ene farve føler den anden ser skævt til dem. Det kan nok heller ikke helt undgås når man er uenige om fundamentale ting.
    Jeg stemmer Ø og personligt har jeg meget svært ved at forstå folk der sætter sit kryds ved liberal alliance, men de har jo deres grunde, ligesom jeg har mine.

    1. Nanna L siger:

     Det er nok desværre lige galt i begge lejre – at man er dårlige til at anerkende modsatrettede holdninger som lige værdige, fornuftige og menneskelige som ens egne.
     Det ærgrer mig helt vildt, at du slet ikke forstår LA-vælgere, fordi det i mine øjne emmer af, at du synes deres holdning er ‘forkert’. Men så længe du respekterer det, behøver du jo selvfølgelig ikke forstå det.
     Jeg forstår både dem, der stemmer Ø, Å og R for den sags skyld – de står for solidaritet, rummelighed og mange andre prisværdige værdier, men jeg er ikke enig i den socialistiske tankegang og tror på, at et frit marked, personlig frihed (herunder selvfølgelig også religionsfrihed og ligestilling for homoseksuelle – ved ikke hvorfor V fx vil spænde ben for det?!) og mindre bureaukrati er vejen frem mod et godt, stabilt, trygt og fremadskuende Danmark. Derfor stemmer jeg liberalt – blå blok ‘vandt’ denne gang og mange fra rød fløj sørger højlydt og har allerede fremsat dommedagsprofetier, ‘skammer sig’ og truer med at flytte ud af landet… Her beder jeg om en smule perspektiv.

  2. Tine siger:

   Well said!

 23. Feodora siger:

  Fedt at du deler!
  Jeg har heller aldrig forstået hvorfor det hele skal være så tys-tys 🙂
  Jeg stemte Enhedslisten i dag. Jeg går op i at stemme personligt – og Stine Brix føltes helt rigtigt. Så kan godt flyttes i den røde blok.. det kommer an på kandidaterne.

 24. maria siger:

  Jeg har altid stemt enhedslisten. Men blev helt ked da jeg så at özlem cekic stod til at ryge ud. Så hun fik sgu min stemme. Hun er en af det mest sympatiske mennesker i folketinget. Og kvinde og med “anden etnisk baggrund “. Vi har for få af hendes støbning repræsenteret�….

 25. Camilla siger:

  Din stemme overrasker mig overhovedet ikke. Du er min yndlingsblogger, og det ville du være, uanset hvordan du stemmer. Men dertil kan det siges, at jeg er fuldstændig enig med dig – og min familiære baggrund kan beskrives identisk med din. Min familie stemmer alle inden for den blå blok på henholdsvis Liberal Alliance, Venstre, DF. Selv er jeg ligeledes ræverød, og satte mit kryds personligt inden for Socialdemokratiet.
  Og jeg er simpelthen så forbandet enig. Vores demokrati handler netop om retten til at vælge efter egen (politisk) overbevisning. Men det faktum at jeg er rød, gør mig bestemt ikke til ubegavet eller naiv (hvilket er en fordom, som jeg har mødt gentagne gange). Jeg har faktisk en lang videregående uddannelse inden for samfundsfagligt institut, og selvom mange af mine venner og veninder fra studiet stemmer betydelig anderledes end mig, så skal det absolut hindre os i at være venner. Der skal (heldigvis) være plads til alle. <3
  Og jeg betaler gerne topskat, jeg tager gerne en time (eller flere) ekstra på arbejde og jeg har heller ikke noget imod at løfte for at give andre luft. Jeg går ikke ind for stor social ulighed og ønsker, at de svageste i vores samfund får den hjælp, som de måtte have brug for (og det gerne på bekostning af min pengepung). Jeg går ind for, at vi skal værne om vores miljø, og jeg har heller intet problem med indvandrer/flygtninge. Med andre ord er jeg rød.
  Ærligt: Jeg tror ikke, at rød blok får regeringsmagten efter i aften, men jeg håber til det sidste 😉
  Og så vil jeg da lige ønske dig rigtig god bedring med din arm. Og nogle fantastiske dage i London. <3 🙂

 26. Elisabeth siger:

  Efter 2 års flittig bloglæsning, bliver det her min første kommentar ever.
  Jeg synes simpelthen det er så dejligt, at høre dig dele din valgstemme! Og ikke bare fordi jeg selv er Enhedslisten, og hepper stort på rød blok, men også bare fordi det netop ikke burde skille os ad, at vi stemmer forskelligt. Jeg tror også, at min oldemor stemmer DF. Og selvom det absolut ikke er mit yndlingsparti, så elsker jeg hende ufatteligt højt og jeg respekterer 100% hendes stemme. Ligesom jeg heller ikke ville stemme konservative til kommunalvalget – men derfor tænker jeg jo ikke mindre om dig!
  Og det er nemlig det vigtigste! Respekt for hinandens holdninger. Det er det vigtigste synes jeg, især i lyset af denne valgkamp.
  Så tak fordi du deler. Det er simpelthen så forfriskende og dejligt. Så blev det vidst også den længste første kommentar nogensinde 🙂

 27. katrine siger:

  Det overrasker mig, men glæder mig over at vi er enige 🙂

 28. Emma siger:

  SÅ rigtigt, det med at acceptere andres politiske holdninger. Så sent som her til aften diskuterede jeg emnet med min far – han er ikke særlig god til at anerkende andres holdninger. Selvom jeg langt hen ad vejen er enig med ham politisk set, ja så er det altså bare vildt nødvendigt at have respekt for, hvad andre synes! Jeg kan blive helt utilpas, når jeg føler, at nogle bliver trådt over tæerne. Politik er vel bare et ømtåleligt emne, og netop derfor er det altså godt, at det bliver mere offentligt i disse tider!
  Nå ja, det blev vidst lidt en lang smøre.. Jeg har i hvert fald rigtig meget respekt for dig! – Ogå selvom jeg stemmer blåt 😉

 29. Corporate Mor siger:

  Det kommer ikke bag på mig at et tilsyneladende fornuftigt og intelligent menneske, stemmer det samme som jeg selv 😉 Især fordi jeg er lige så klodset!

 30. Amalie siger:

  Jeg var til en debat i går med Knud Romer og Yildiz Akdogan (Socialdemokraterne), og her blev der sagt
  ”er det ikke sørgeligt, at økonomien vægtes højere end hvad menneskerne egentlig ønsker? Folk vil hellere have et sygehus tættere på sig end et sygehus langt væk….. Men det er jo økonomisk smartere med et supersygehus, så det er jo det vi gør… åbenbart”
  Ja, det er faktisk økonomien der vægtes højere end menneskets inderste ønsker 🙁
  Ja, jeg stemte også blødrødt! 🙂 Øv med en borgerlig regering – håber ikke at jeg skal betale for at gå til lægen, for jeg lider af astma, allergi og eksem, som ofte sender mig til lægen… Det har jeg sku ikke råd til, når jeg er på SU 🙁
  – Amalie

 31. Nanna siger:

  Jeg kommer fra et hjem med en rød mor og en blå far, hvilket altid har kastet meget passionerede diskussioner og et nuanceret livssyn af sig til deres 3 afkom. Jeg har altid kunne sætte mig ind i begge synspunkter og hver gang mine forældre skulle budde heads i den henseende endte vi med at koge det ned til et henholdsvis “naivt” og “pessismistisk” menneskesyn. Enten tror man på det gode i mennesker – at alle er villige er til at dele og at alle gør deres bedste. Eller tror man på at mennesket er egoistisk af natur. At den hjælp man yder går til folk der bare tager uden at gide hjælpe til. Der er måske noget om det når man når helt ind til kernen. Stoler du på dine medmennesker eller gør du ikke?
  Selv landede jeg lidt i midten / rød og stemte radikale 🙂

  1. Nanna L siger:

   Eller også stoler man tværtimod som liberal på, at langt de fleste mennesker kan selv, hvis man lader dem selv bære ansvaret for deres eget liv. Stoler på, at den enkelte ved, hvad der er bedste for ham/hende.
   Og stoler som rød ikke på, at det enkelte menneske kan holde til det store ansvar, at livet er op til én selv.
   Jeg siger ikke, at ovenstående er mere rigtigt end din udlægning, men prøver bare at pointere, at det handler om øjet, der ser 🙂

 32. Gitte siger:

  Jeg er liberal og befinder mig politisk et sted mellem LA, V og Radikale. Ingen der kender mig er i tvivl om mine holdninger, men jeg braldrer ikke op med min politiske overbevisning, hvis jeg ikke bliver spurgt. I øvrigt synes jeg det er mere interessant for mig at høre, hvorfor folk stemmer fx Ø eller DF. Så jeg lader ofte alle andre tale, og nogen gange bliver jeg endda klogere af det.
  Grunden til, at jeg ikke bare buser ud med, at jeg er liberal er den generelt negative diskurs omkring ‘de blå’ der hersker i DK lige nu. Man bliver hurtigt sat i bås som en “egoistisk, usolidarisk type, der ikke kan lide velfærd og bare vil gøre det svært for de svage.” Det er en lidt mærkelig diskurs, synes jeg, og det er jeg ret træt af. Og gider bare ikke at tage diskussioner på den præmis …

 33. Victoria siger:

  Det er dejligt at læse dine holdninger til valgkampen. Særligt angående hvordan vi forholder os til de der stemmer anderledes end os selv. Både min bror og kæreste stemmer Liberal Alliance, mens jeg selv er ræverød-grøn og derfor stemmer på Enhedslistens Johanne. Har jeg godt nok skullet bide mig selv i tungen for ikke at kommentere alt for grimt på LAs politik, og her var det dejligt at læse dit indlæg.
  Særligt fordi jeg godt nok er træt af at Enhedlisten bliver kaldt kommunister. Stop det tak! 😉

 34. J. siger:

  Sikke et dejligt indlæg at læse på sådan en valgaften 🙂 Hvor er jeg glad for at du siger det med, at du heller ikke forstår, hvorfor nogle holder det hemmeligt, hvad de stemmer! Jeg diskuterede det nemlig med min kæreste for nylig, fordi vi åbenbart har meget forskellig baggrund, hvad det angår. I min familie har vi altid talt åbent om, hvad vi stemmer og åbent drøftet politik. Min kæreste derimod han aner ikke, hvad hverken hans forældre, bedsteforældre eller bror stemmer eller tidligere har stemt. Han fortæller selv åbent om, hvad han stemmer, så han skiller sig også lidt ud på den front. Men hvor har jeg svært ved at forstå, hvorfor man holder det hemmeligt – især over for sin egen familie. Mon nogen herinde kan give en forklaring på det? 🙂
  Jeg har virkelig været i tvivl denne gang om, hvad jeg skulle stemme! Sidste gang stemte jeg Liberal Alliance. Jeg er ikke særlig trofast over for ét parti, men jeg stemmer på dem, jeg kan relatere mig mest til og de personer, jeg føler er mest sympatiske og kometente. Og det varierer altså fra gang til gang (åbenbart) 🙂 Jeg kan afsløre, at jeg stemte Liberal Alliance igen, men jeg var faktisk meget tæt på at stemme Socialdemokraterne – og det synes nogen er underligt (hvilket det jo sådan set også er). Men det skyldes, at jeg virkelig godt kan lide Helle og jeg kan virkelig ikke lide Lars! Så en stemme på Liberal er jo en stemme på Lars – og det er jeg sgu ked af! Men jeg føler samtidig, at der er brug for forandringer og især en effektivisering af den offentlig sektor, så der kan komme mere fokus på det, der betyder noget, f.eks. et bedre sundhedsvæsen – og det tror jeg, at Liberal Alliance kan bidrage med. Men det var et svært valg! Lige nu er jeg bare ked af og dybt bekymret over, at Dansk Folkeparti har fået så stor fremgang!
  Nå, det blev alligevel til lidt meget om politik! Rigtig god tur til London!

 35. Anonym siger:

  Det overrasker mig altid, når folk fortæller, at de stemmer rødt. Jeg kan simpelthen ikke forligne mig med det. Det er ikke fordi, man i mine øjne bliver et “dårligere menneske”. Det er nærmere det, at fornuftige mennesker stemmer på – i mine øjne, en dybt ufornuftig politik. Det forstår jeg slet ikke.
  Jeg stemmer LA, og det gør jeg, fordi jeg tror på den velfærd, mennesket selv skaber. Ikke den, samfundet pålægger os. Jeg tror på, at hvert menneske bedst selv ved, hvad der er rigtigt for dem. Det skal staten ikke styre eller begrænse i form af regler og afgifter.
  Nå det er sagt. Jeg respekterer alles holdning. Jeg kan bare ikke påstå, at jeg forstår dem.

  1. Anne siger:

   Troen på individets selvstændighed og kompetencer er også en rigtig sympatisk holdning – og i virkeligheden ikke så langt fra, hvad mange venstreorienterede også mener. Problemet er bare, at hvis alle selv skal vælge “hvad der er bedst for dem”, så bliver det pengene, der afgør ens valgmuligheder. Så kommer den gode velfærd til at være for de rige. Og alle kan ikke være dem, der tjener mange penge. For at nogen kan tjene mange penge, må andre tjene færre. Det anerkender liberalismen vel også som et grundvilkår for det frie marked, ikke?
   Derfor synes jeg, det er vigtigt, at alle bidrager til et fælles sikkerhedsnet og fælles velfærd, som er lige god for alle, uanset størrelsen på ens indkomst (eller mangel på samme).
   Et lige samfund kommer også de velhavende til gavn. Det kan jeg (selvfølgelig) absolut ikke se noget ufornuftigt i 🙂

 36. Nathalie siger:

  Hvor har du dog bare ret i, at politiske holdninger ikke skal få folk til at blive uvenner. Som uddannet folkeskolelærer skal jeg høre meget for, at jeg stemmer blåt. Jeg synes, det er skønt, at vi er forskellige og har forskellige meninger og værdier, men at skulle høre på utallige beskyldninger om mit menneskesyn og blive gjort til skamme er trættende! Jeg forstår ikke, at man har behov for at nedgøre andre, fordi man er uenig. Jeg synes derimod, man skal holde sin mund og respektere andre – ligemeget om man stemmer blåt, rødt eller sågar grønt. Så tak for dit gode indlæg og god tur til London 🙂

 37. Louise S siger:

  Jeg har også altid undret mig over, hvorfor mange offentlige personer (ja, det er du jo altså lidt 😉 er så hemmelighedsfulde omkring deres kryds. Så tak fordi du går i en anden retning! Dit kryds overrasker mig nu ikke så meget, det passer udmærket på den opfattelse, jeg har af dig 🙂 Og vi er sågar næsten enige. Jeg har stemt personligt på Manu Sareen, både ved sidste og dette valg. Jeg synes, han er enormt dygtig og sympatisk og holder fast i de gode, radikale værdier (på trods af Østergaards forsøg på at trække i en anden retning).

 38. Cecilie siger:

  Jeg er helt igennem liberal, og min stemme gik til en kvinde ved navn Vibeke fra LA. Jeg har aldrig været i tvivl, og jeg bliver ked af det, når jeg kan læse i kommentarerne at blåt er “egoistisk”. For mig handler det om personlig frihed og om at have tillid til mennesket, det er det den liberale tankegang i bund og grund handler om. Det danske samfund er præget af en utrolig stor mængde bureaukrati, alt skal dokumenteres, og fx en SOSU-assistent bruger 60 % af arbejdstiden på papirarbejde, i stedet for fx at bruge tiden på de ældre, der skriger efter flere varme hænder! Og så har LA bare haft en af de mest sobre toner i valgkampen, og de har, allerede inden valgkampen begyndte, lagt det hele på bordet, og klart fortalt hvad de vil med landet.
  Derudover er det pisse fedt at du deler hvad du mener, man skal stå ved ens politiske holdning, og turde sige det højt, så vi får en samtale om hvad der skal ske med vores dejlige land!
  Kys og kram
  Cecilie

 39. Johanne siger:

  Hvor er det sjovt, jeg har tænkt og stemt præcist som dig (og fået Kristendemokraterne i samtlige valgtests – så underligt! ). Jeg endte også med SF efter at have bemærket Pia Olsen Dyhrs gode stil og sobre tone i debatterne. Især i Mads og Monopolet var hun virkelig nice! 😀

 40. Sara siger:

  Som en af de få der læser med (hvis man tager udgangspunkt i kommentarerne), så er jeg ultra-liberal og har derfor stemt på LA. Selv har jeg aldrig stemt rødt og jeg kommer formentlig heller aldrig til det, hvilket nok hænger meget godt sammen med min økonomiske uddannelse – der er simpelthen for mange luftkasteller i den røde blok til min smag. 🙂

 41. Tine siger:

  Gud, hvor er du lige steget SÅ meget i graderne herfra! Enormt kloge ord, og derudover er jeg forbløffende enig med dig ift. politisk ståsted.
  Jeg stemte sidste gang også radikalt og har været radikal de sidste mange år (omend Svend Auken altid fik min personlige stemme, da han levede), men i år gik den også til SF.
  Vi har virkelig brug for at udnytte vores enorme ressourcer i dette land til at udvikle velfæren og få løftet de svage op. Netop derfor betalte jeg hjertens gerne mere i skat, hvis det kunne gavne fællesskabet ikke bare i vores lille smørhul, men også på et verdensplan, hvor mange stadig lever frygtelige liv og er afhængig af, at små, rige lande som vores rækker en hjælpende hånd ud i stedet for at sætte stødhegn op, så “de fremmede” ikke får noget af vores fede lagkage.

 42. Amalie siger:

  Rigtig interessant indlæg! Jeg har altid sat mit kryds ved SF og det blev det igen i aften. Jeg var meget tæt på Ø, men jeg tænkte de samme tanker som du gjorde og endte med at bakke op om Özlem Cekic 🙂

 43. Camilla b siger:

  For mig betyder det intet, hvad du stemmer. Om du så var fuldstændig modsat mig rent politisk, så ville det ikke betyde en døjt.
  Jeg synes ikke politik skal skille os ad, men få os til at nærme os hinanden. Der er intet bedre end en god diskussion (ikke et skænderi), og jeg tror det er rigtig sundt, at få udfordret – og dermed finpudset – sine holdninger og argumenter.
  Jeg er bare glad for, at vi i Danmark har mulighed for ikke blot at stemme, men også ytre os om vores politiske ståsted. Hurra for demokratiet 🙂
  Men jeg stemte på Socialdemokratiet 🙂

  1. Nanna L siger:

   Enig, enig, enig!

 44. Chris b siger:

  Jeg er så enig med dig. Jeg diskutere sjældent politik med min omgangskreds, fordi jeg synes folk har en grim tendens til at prøve at overbevise en om at man stemmer forkert, eller at der bare generelt er noget galt med en. Jeg stemte SF sidst, siden har jeg meldt mig ind i enhedslisten og deres ungdoms front, jeg tror på fællesskab, at vi skal løfte de svage. Jeg tror skam også på at hårdt arbejde skal belønnes, men mener ikke det bør være lig med at skatten skal sænkes så man kan få mere udbytte. Generelt prøver jeg egentlig at holde mig ude af debatten på de sociale platforme også, fordi jeg synes tonen kan være hård og jeg mener ikke at min Facebook er stedet for mine politiske holdninger – men det er jo kun min mening. Det smukke ved Danmark er jo netop vi har ret til en mening. Med det sagt, så er det ikke et tilfredsstillende valg i mine øjne, men flertallet har jo talt og så kan man kun vente og se hvad skiftet medføre 🙂
  Chris B

 45. Helene siger:

  Må indrømme at jeg blev lidt “lettet” over dit partivalg. Du bor jo trods alt på Frederiksberg 😉 Jeg har faktisk ræsonneret nogenlunde som dig – og har overvejet samme partier. Jeg synes det er vildt spændende med Alternativet, jeg glæder mig til at se hvordan partiet vil udvikle sig. Men min stemme endte også hos SF som jeg nødigt vil undvære. Jeg stemte personligt på en ung kandidat som jeg kender lidt fra mit studie. Hun har gjort det vildt godt, og jeg håber hun stiller op igen næste gang. Til mit første folketingsvalg stemte jeg på de Radikale. Sidste gang stemte jeg socialdemokratisk – og denne gang SF. Hele min familie stemmer dog borgerligt – det kan godt være lidt presset når samtalen ryger ind på politiske emner…

 46. Karen siger:

  Tusind tak for ærligheden –> Vi skal jo netop snakke om tingene, så jeg kalder det her indlæg for demokrati på højt plan 😀 (jeg er Socialdemokrat). Mit syn på dig har ikke ændret sig en cm, men har kun forstærket min (virtuelle) kærlighed til denne blog for dens ærlighed og nærhed… God weekend!!!

 47. Pernille siger:

  Nå, ingen har proklameret at de har stemt konservativt – men det har jeg altså.
  Jeg er konservativ, sjovt nok af samme årsag som de røde herinde er røde. Vi mangler en fornuftig miljøpolitik, som de røde altså ikke er garant for, vi mangler en politik med omsorg til de svageste, som igen og igen bliver forbigået til fordel for middelklassen, og så har vi brug for en stærk og effektiv offentlig sektor med flere varme hænder, i stedet for at man bare ansætter flere bureaukrater! Jeg er altså konservativ fordi jeg bekymrer mig for mennesker og nærvær! 😀
  Min morgen er derfor lidt med blandede følelser, men hey! Det er min fødselsdag, og i går vandt jeg en valgquiz på P3, så jeg leverede aftenens eneste konservative sejr!

  1. Anonym siger:

   Jeg har også stemt konservativt – og med samme grunde som dig 🙂
   Og jeg har lige kigget alle kommentarerne igennem, og jeg bliver altså lidt trist. For hvis det her kommentarfelt var et middagsbord, ville man så kunne sige at man stemte borgerligt? Når forskellen mellem rød og blå blok flere steder bliver kogt ned til solidaritet vs egoisme?
   Øv. Det er da ikke “at vise” respekt andres meninger… at udpege dem som egoistiske.
   Og på de sociale medier ser jeg flere venner, bekendte og familie, der sender adskillige svinere afsted efter borgerlige og df-vælgere…. Det er altså lidt en problematisk tendens, synes jeg. Er det ikke udemokratisk? Og det lukker ned for muligheden for samtale og forståelse… For jeg ved nu, at der er flere folk, som mener jeg må være egoistisk eller idiot, fordi jeg har stemt borgerligt – og så er det sjældent særlig fedt at tale om politik. Hvis det ligesom er præmissen.
   Super fedt indlæg, Cathrine.

 48. Clara Bugge siger:

  Sikke et fint indlæg! Jeg har altid selv været ærkerød, men samtidigt har jeg også stort fokus på grøn politik. Derfor gik min stemme i år til Alternativet, hvor jeg til kommunalvalget sidste år stemte SF. (Hvor vi efter 18 år med rødblok i spidsen, fik en blå kommune. Av) Jeg har personligt selv svært ved at forlig mig med tanken om, at folk stemmer LA og DF. Det lyder måske snævertsynet, men for mig repræsenterer det egoisme og fremmedhad. Det betyder ikke, at jeg ikke kan være venner med folk af dette ophav (både min kæreste og bedste veninder stemmer LA, og min faster og onkel DF) men det gør ondt inden i mig, når blå blok vinder pga yderpartierne, hvis fokus – i min optik – er vækst, personlig fremgang og racisme. Jeg er nervøs for miljøet, børnene, de unge og deres studier, de gamle og generel velfærd og omsorg i hverdagen. Jeg håber, det ikke bliver så slemt, som jeg frygter. Det er ikke fordi, jeg har noget imod de mennesker, som stemmer på disse partier eller har en anden holdning end jeg, men jeg bliver dog alligevel bange for, at det ændrer Danmarks kerneværdier. Dog er man jo nødt til at acceptere, at folk stemmer forskelligt – og heldigvis for det, vel at mærke – og måske viser det også bare, at der er nogle problemer i samfundet, vi er nødt til at få ordnet. Held og lykke til begge blokke. Må vi gå 4 gode og samarbejdsvillige år i møde. Hav en dejlig dag. Kh

 49. Ida siger:

  Jeg synes virkelig det er et godt indlæg – med så mange fine og rigtige synspunkter. Jeg er helt enig! Vi skal acceptere hinanden uanset hvad vi stemmer. Ha’ en rigtig dejlig tur til London! X

 50. Rebecca siger:

  Det er så vigtigt at man i et demokrati har retten til og muligheden for at stemme ud fra sin egen politiske overbevisning. Jeg synes der skal være plads til at diskutere politik, men det skal ikke ende i mudderkastning.
  Jeg stemte Radikale Venstre i 2011 og er langt hen af vejen meget enig i deres visioner og især deres menneskesyn. Selvom Radikale har siddet i regering og gennemført en del af deres politik, kunne jeg dog ikke få mig selv til at sætte mit kryds ved liste B denne gang. Efter mange overvejelser (var både forbi SF og EL) endte jeg med at stemme på en kvindelig kandidat fra Alternativet.
  Men selvom jeg ikke kan forestille mig nogensinde at støtte en borgerlig regering, fordi deres politik ikke tiltaler mig som menneske, så vil jeg aldrig nedgøre eller håne folk der stemmer blåt.
  Bliver så træt og trist over at høre folk der siger “det er kun grådige, egoister der stemmer LA”, “man er racist, hvis man stemmer DF” eller “hold op, hvor er man naiv hvis man stemmer EL”. Jeg mener, at det ødelægger den politiske debat, hvis vi skal kaste mudder efter hinanden og det er ikke godt for nogen.
  Til sidst så mener jeg også det er vigtigt, at anerkende at man stemmer ud fra hver sin overbevisning – og man behøver ikke at være super politisk engageret for at stemme. Man må gerne stemme på Johanne Smith-Nielsen fordi man synes hun er sød, man behøver ikke at have et arsenal af politiske argumenter, for at forsvare hvor man sætter sit kryds.

 51. Ann-Sofie siger:

  Kære Cathrine. Jeg har lige haft min blogrundtur. Gemte dig til sidst, selv om du plejer at være tredje sidst (tag det ikke personligt). Men i dag var der en særlig årsag til det.
  Jeg er ulykkelig i dag. Min kæreste sagde til mig, at man ikke skal græde over politik, men jeg er fandeme tæt på. Derfor blev min blogtur også en nedtur. Jeg har svært ved at forstå, at man kan forstætte med at skrive lykkeligt om sko og tasker, når Danmark har haft så vanvittigt et valg – om man er enig eller ej, så er det sgu historisk, det der er sket! Men min mavefornemmelse sagde mig, at jeg skulle gemme dig til sidst. Her ville der være læsestof. Og hvor er jeg fucking glad for, at min mave fik ret! Det er fandeme vigtigt (undskyld mig sprog), at vi kan interessere os for andet end vores image – og at bloggere ikke behøver at stemme LA for at få de bedste vilkår for sin privatøkonomi. Så tak for det. At du gider sætte det på dagsordenen, at du i sidste ende tænker på miljø før Louboutins, og at du tør at sige det.
  Og så fik du ret i, at SF havde mere brug for stemmen. Desværre.

 52. Sara siger:

  Hvor er det bare et smukt og modigt indlæg! Jeg elsker, at du skriver så velformuleret og frit omkring politik. Fuldstændig uden bagtanker eller fordømmelse. Fantastisk indlæg! Og jeg kan fortælle, at jeg stemte på Alternativet i går. Jeg har ikke fulgt med i valgkampen, da jeg hellere vil sætte mig ind i det ved at læse om deres mærkesager og livs – og menneskesyn i ro og fred. 🙂
  – Sara // http://www.sara-siger.blogspot.dk

 53. Anne siger:

  Virkelig godt indlæg Katrine!
  Jeg har læst blogs, primært modeblogs, i mange år efterhånden. Jeg har fuld forståelse for at bloggere selvfølgelig må skrive om, hvad de har lyst til, men alligevel har jeg ikke kunne lade være med, at blive gradvis mere irriteret over at mange bloggere, trods de voldsomme begivenheder der sker i Danmark og verden, forsat kan skrive om forbrugerisme, dyre tasker og øko salater. Det er selvfølgelig at sætte bloggere på spidsen, men jeg føler mig sådan provokeret over, at mennesker der virkelig lider, får så lidt opmærksomhed i samfundet. Jeg ved naturligvis godt, at det på ingen måde er bloggeres forpligtelse at skrive om mennesker på kanten af samfundet eller for den sags skyld andre store skelsættende begivenheder der sker i vores verden (det er bl.a. derfor vi har DR og TV2), men måske forholder jeg mig bare anderledes til det, fordi jeg er meget politisk anlagt.
  Selvom jeg er meget politisk, går jeg også meget op i mode og Instagram venlig mad. Det ene udelukker bestemt ikke det andet. For mig handler det nok bare om probationer. Forbrugisme har en kæmpe indflydelse på vores samfund, og umiddelbart virker det til at mange bloggere ikke helt forholdre sig kritisk nok til dette emne. Men det kan selvfølgelig også bare været mit synspunkt.
  Anyway, det blev lidt en lang smørre og et sidespring, men min bottom line er egentlig bare, at jeg virkelig synes, at det er fantastisk, at du som blogger forholder dig aktivt til en så stor begivenhed som eks. folketingsvalget er. Efter min mening er alt for mange berøringsangste over for at diskutere politik. Nok fordi det ofte skiller vandende mellem folk.
  Jeg stemte på Radikale Venstre i går, jeg er selv medlem af Radikale Venstre på 4. år, og er meget aktiv i partiet. Før jeg blev medlem af Radikale Venstre, var jeg slet ikke politisk aktiv som i overhovedet ikke. Jeg blev aktiv, da jeg begyndte at læse på universitet, og blev meget påvirket af da S-R-SF regeringen trådte til. Det jeg har oplevet som politisk aktiv er, at selvom man bestemt kan gå i klinch med politiskemodstandere, så er ingen bedre/dårligere mennesker end andre. Alle vil det bedste for Danmark, men der er mange måder at anskue “bedste for Danmark” på. Som politisk aktiv har jeg deltaget i mange offentlige debatter, og jeg har eks. oplevet at ser man fuldæstndig bort fra det politiske, så kommer jeg jeg ofte rigtig godt ud af det med folk fra Dansk Folkeparti. Trods politiske forskelle er det SÅ vigitigt at bevare respekten for det enkelte menneske, selvom det helt forståeligt kan være rigtig svært, når man kan være så uenige om hvilken retning Danmark skal gå. Min pointe er egentlig, at hvis man bevarer respekten for mennesket, så behøver der ikke at være nogen berøringsangst over for at diskutere politik for eks. bloggere. Det synes jeg dit indlæg er et fremrangede eksempel på. Så mange tak for det!
  Radikale Venstre har fået et kæmpe nederlag ved dette valg, og det er naturligvis hårdt at sluge her dagen derpå, men der er kun en vej at gå, og det er fremad.
  Tak for et virkelig vigtigt indlæg!

 54. Maria siger:

  Jeg havde måske forestillet mig, at du ville stemme Radikalt eller S (så ok tæt på da). Jeg selv stod og vaklede mellem Alternativet og SF. Det her valg har været meget vigtigt, for det var mit første. Siden 8. klasse, hvor jeg startede med at have samfundsfag, har jeg været meget optaget af politik. Jeg har fuldt med længe og valgte Alternativet, fordi jeg er meget optaget af miljøet og jeg synes generelt deres holdning til en ny politisk tone er meget positiv. Velfærden er også i toppen og derfor (plus miljøet selvfølgelig) overvejede jeg SF. Jeg føler mig godt tilfreds med min stemme, men er yderst utilfreds med at blå blok og DF kommer til magten.

 55. Malene siger:

  Jeg har altid stemt – altså lige siden, jeg fyldte 18. Men altid med et halvt hjerte. Fordi jeg ikke havde fundet “mit” parti. Indtil Alternativet meldte sig under de grønne faner. Nu har jeg ikke bare stemt – jeg er endda blevet medlem af et politisk parti. Den havde jeg ikke set komme 🙂

 56. Fru Skov siger:

  Jeg syntes Alternativet skulle have en chance, men da de ikke er socialister, endte jeg på Enhedslisten 🙂

 57. Cecilie siger:

  Jeg stemte LA – og får godt nok et par hug i den her kommentartråd 🙂
  I dag har været ret interessant, især ift. hvordan folk tackler resultatet. Mest brugt er at snakke om at forlade landet og “unfriende” alle på facebook som har stemt DF. De mest interessante, har været dem som – lidt ligesom du – siger at “De, der stemmer, bestemmer”.. At DF er blevet det næststørste parti betyder jo netop at de SKAL være med, fordi de repræsenterer en stor del af befolkningen (this is how democracy works..). At de svenske partier bare valgte at nægte at samarbejde med Sverigedemokraterne er jo også forkert; så ekskluderer de en stor del af den svenske befolkning.
  DOG, med dét sagt – så håber jeg at vi vil se langt flere forlig henover midten; noget som jeg faktisk syntes har været ret okay de sidste fire år.. Det håber jeg vi kan gøre endnu mere nu – især fordi jeg eksempelvis ikke er enig i DF’s måde at forvalte statskassepengene på (eller mangel på samme – det virker lidt som om, at de bare kaster penge efter deres mærkesager indtil kassen er tom).. Så hellere at DF skubber på for at få deres mærkesager igennem, og så et forlig over midten der betyder at det rent faktisk bliver på et niveau hvor det er til at finansiere 🙂
  Men for sewan da, de næste par dage bliver spændende.. Hvem skal dog være i regeringen? Vi snakkede på arbejde om, at man næsten måtte håbe at DF kom i regeringen, så de pludselig skulle stå til ansvar for ting, og dermed kunne komme lidt mere i fedtefadet – so to speak.. Som sagt, spændende, spændende!
  Og tak for et godt indlæg!

 58. Mette WK siger:

  Hvor er det fedt at du har skrevet hvem du stemmer på!! Det har jeg heller aldrig haft grund til at holde skjult. Det er virkelig også fedt at læse dine grundige overvejelser, og faktisk også alle de andre gode overvejelser her i kommentar-feltet. Vi er da virkelig nogle kloge og velovervejede damer, her på din blog 😉
  Jeg har i mange år stemt radikalt og jeg har faktisk også en overgang været medlem af radikal ungdom. Men… det var som om vi var begyndt at vokse lidt fra hinanden, de radikale og jeg… Og ja, så kom Alternativet og jeg er forelsket. Det er lige mig!! For tiden overvejer jeg faktisk at melde mig ind i partiet, for det kunne fandme også være fedt at være med i den proces der er i gang lige nu, hvor visioner skal udvikles og hvor visioner skal blive til konkret politik.
  Og ja, jeg er sådan en pisse-irriterende hippie-type med hang til øko og yoga-ferier med vegetarmad (og kage – altid kage :-)). Synes miljøet er det allervigtigste på den politiske dagsorden, at respekt for andre mennesker (og deres holdninger) skal gå forud for alt andet og at vi som samfund burde have et helt andet perspektiv på “vækst”.

  1. Gitte siger:

   Og jeg er en super liberal type med hang til øko og yoga-ferier og vegetar mad. Og kage selvfølgelig… Man skal ikke gå ned på kage. Og er også helt enig i at respekt for mennesker samt miljøet er topvigtige emner.
   Se vi er slet ikke så forskellige 😉

   1. Mette WK siger:

    Hvad har du så stemt? Jeg tænker det må være svært at finde et passende liberalt parti? Jeg synes Venstre giver for meget støtte til det nuværende konventionelle landbrug. Og dyrevelfærd hos DF handler kun om kæledyr, der synes jeg virkelig man glemmer produktionsdyrene…

 59. Hvor er jeg glad for, at du stemmer rødt! Det gør kun, at jeg respekterer dig endnu mere.
  Jeg selv er socialdemokrat, og det har jeg været, lige siden før jeg kunne stemme. Jeg er glad for at vi igen er det største parti, men jeg er led og ked af, at det ikke er os der skal bringe DK videre.
  Politik kan jeg snakke om i evigheder, og jeg elsker, at det endelig er okay at bringe op på diverse blogs.

 60. Ida d siger:

  Hurra! Jeg synes, det er SÅ befriende, at du fortæller hvad du stemmer, står ved dit valg (også det konservative og radikale). Det er interessant, hvordan vi hopper. En nær ven fortalte mig i dag, at fra at have stemt venstre, til LA til DF stemte han i går S pga. Miljø- og klimapolitikken. Det er sgu da skide interessant!
  Jeg stemte også på Pia O og SF. Meget ud fra de samme overvejelser som dig (selvom jeg faktisk stemte Ø og Johanne sidst. Tal om ræverød 🙂 ) men SF fortjener at være der, der er brug for dem, og de har brug for en puster til at samle sig og vokse og blive stærke igen. Tror jeg.
  En anden tanke er, om man (læs:jeg) kan være kærester med en der stemmer blåt. Om vores grundlæggende værdier så ikke er så forskellige, at det ikke kommer til at gå. Uden at du behøver fortælle, hvad Adam stemmer, er det en debat, der er interessant at tage. Eller det synes jeg 🙂

  1. B siger:

   Det tror jeg godt “man” kan Ida 🙂 Jeg stemmer selv rødt. Ikke ræverødt, men radikalt. Min mand stemmer LA. Min far er socialdemokrat og min mor borgerlig. Min mand og jeg har langt hen ad vejen det samme værdisæt, men hvor jeg vægter værdipolitikken højest vægter han den økonomiske politik højest. Jeg kan se meget fornuft i LA’s politik (og et liberalt grundsyn generelt), men jeg synes ikke, at alle nødvendigvis kan være deres egen lykkes smed, og at der skal være mulighed for at holde hånden under de svageste i samfundet. Klima-/miljøpolitisk er jeg laaangt ude på venstrefløjen 😉 Og så er der nuancer, som min mand og jeg naturligvis kan debattere, men aldrig skændes om, fordi vi har respekt for hinanden og hinandens holdninger. Jeg har virkelig mange venner, der stemmer anderledes end jeg selv, og jeg synes det er forfriskende at blive udfordret på mit samfundssyn og diskutere det – for selvom jeg hviler ret meget i min politiske overbevisning er der jo ingen, der sidder med de vises sten ift. fremtidens Danmark. Og så tror jeg også, at åbenhed overfor andres grundsyn kan være med til at viske nogle af de fordomme ud, som vi hver især sidder med om “den anden fløj”.
   Tak for et fedt indspark Cathrine, bare der var flere som dig der tog den debat op! Så længe den kan holdes i en sober tone synes jeg det er super interessant.

 61. Betina Berg Holm Andersen siger:

  Jeg er gammel desillusioneret SF’er…..jeg ved det….man skal også holde med holdet når de taber, men man skal ikke holde med holdet når de taber sig selv og deres værdier….minister taburetter kan også være for dyre og SF betalte den højeste
  pris…. Jeg stemte på det eneste rigtig røde parti, Enhedslisten….Har ellers stemt SF i 30 år.

 62. Eva siger:

  Jeg synes, du overdriver det med skolen. Jeg har aldrig følt mig præget i nogen ultraliberal retning. Jo, talent blev dyrket, og der var da klart en stemning af at fremhæve dem, der gør det godt, og satse på eksemplets magt, men er det ultraliberalt? Jeg mener det ikke.
  Jeg husker heller ikke, at der var mere end en optræden af Fogh. Det var forud for valget i 2005 med et oplæg og spm. fra salen. Og altså, hvem vil ikke gerne have besøg af landets siddende statsminister? Uanset at hans datter gik på gym. på skolen.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Det var min oplevelse, også efter snak med rektor osv. Sådan kan man opleve forskelligt 🙂 Et ralley er blot at politikerne optræder foran forsamling – det gjorde han 🙂 KH

 63. Charlotte siger:

  Jeg er en de, desværre færre end sædvanligt, som satte mit kryds ved Venstre. Det gør jeg, fordi jeg tror på individets lyst til og mulighed for at tage ansvar for sit eget liv – samtidig med at vi skal tage ansvar for dem, som virkelig ikke kan selv. I mit hoved er miljøet i meget højere grad et emne, der bør blive varetaget på mere internationalt/europæisk niveau – end på rent nationalt niveau. Jeg kommer fra det såkaldte udkantsdanmark med en familie fuld af landmand, så jeg ved, hvor vigtigt dét erhverv er for mange områder uden for storbyerne – og for den danske økonomi generelt. Derfor er det én af mine mærkesager, at erhvervet får lov at konkurrere på samme vilkår som vores naboer. Det er godt, at vi ønsker at passe på vores miljø og klima – men lad os gøre det på internationalt niveau, i stedet for at lege “duksedrenge” (undskyld udtrykket) i Danmark og miste gode arbejdspladser på det. Jeg vil personligt hellere købe en svinekotelet fra Danmark end en fra Tyskland eller Polen – fordi, at jeg så ved, at jeg støtter danske arbejdsomme mennesker, som virkelig knokler og brænder for det de laver. Det gør de helt sikkert! også i Tyskland og Polen, men for mig handler det om et aktivt tilvalg af den danske velfærd – for det er jo det, som jeg også støtter indirekte ved at vælge danske fødevarer.
  Jeg er spændt på at se, hvordan Danmark kommer til at udvikle sig de næste år, og lad os så lige hejse flaget for at det er ok og “stuerent” at stemme på lige det parti, som man er mest enig i på trods af alle mulige forskellige mere eller mindre ekstreme venstre- eller højreorienterede holdninger 🙂

 64. Helene siger:

  Jeg synes generelt der er en tildens til, at hvis man stemmer blåt så SKAL man køre alle der stemmer rødt over. Jeg mener: de blå synes det er så ragende forkert at stemme rødt og ELSKER at ytre det. Som du selv skrev blev du kørt over af en veninde. Jeg arbejder på den mest blå arbejdsplads i Danmark (gæt selv. Hint: en stjerne) og det blev sågar kaldt propaganda at jeg ville stemme rødt. Omvendt synes jeg at røde vælgere er lidt mere “large”. Jeg synes det er fedt folk stemmer forskelligt – det er det smukke ved demokratiet! Jeg kunne aldrig finde på at køre en over, bare fordi vedkommende stemmer venstre, hvor jeg altså synes det er lidt modsat.
  I bund og grund har jeg det lidt med politik som med religion. Du må HJERTENS gerne være muslim, SÅ LÆNGE du ikke prøver at overbevise mig om det er det rigtigt. Du må også gerne være Jehovas Vidne, så længe at du respekterer min afvisning når du står på mit trappetrin og ved give mig lektioner om din tro.
  Måske er det bare mig. Anyhow. Jeg synes det er sørgeligt at vores første kvindelige statsminister kun fik én regeringsperiode og jeg synes ligeledes hun har skulle finde sig i uhørt mange stereotypiske antagelser om kvinder. Jeg håber inderligt Mette Frederiksen bliver rød bloks næste kandidat, og HENDE fer der fandme ingen der får lov at løbe om hjørner med. Hun er en hård negl.

  1. Anonym siger:

   Det er lidt sjovt, fordi jeg oplever det helt modsatte.
   Jeg bliver oftest mødt af sådan en lidt selvtilfreds rød tilgang til tingene, hvor præmissen lidt er, hvis man stemmer rødt, så er man et godt – bedre – menneske. Og så er det umuligt som “blå” at mene noget – for jeg er allerede sat lidt i bås som én der vil folk det dårligt.
   Prøv at kig kommentarene hér igennem – der er også flere, som laver den slutning af rød = solidaritet, blå = egoisme.
   Måske det der med at blive kørt over, har noget hænger sammen med gruppementalitet? Frem for politisk overbevisning?
   Altså hvis flest stemmer rødt/blåt, så er det nok lidt for nemt at glemme at vise plads og respekt til dem, der mener noget andet. Det kan nemt blive for indforstået.

   1. Sara siger:

    Enig med Anonym, det er klart hos den “røde lejr” at jeg selv har oplevet mindst tolerance og accept af at man er en anden holdning end dem.

    1. Mette WK siger:

     Tror I ikke det er afhængigt af hvor man færdes? Min mand er selvstændig med en mindre virksomhed og han lejer sig ind i et kontormiljø, hvor mange er blå. Jeg er offentligt ansat og her er de fleste røde… Jeg ved faktisk ikke med mine veninder, vi snakker sjældent politik, men jeg vil tro at vi er en god blanding.

 65. Lærke siger:

  Blev glad og lettet over at læse dit indlæg! Jeg stemte Ø, men overvejede kraftigt at stemme SF eller Alternativet.. det er godt at vide, at der stadig er fornuftige mennesker tilbage i DK, som ønsker det bedste for alle og ikke kun sig selv 🙂
  PS jeg har vist aldrig kommenteret på nogle af dine indlæg før (der skulle et politisk indlæg til, tror jeg..), så jeg kan vel i samme omgang lige sige, at jeg synes du er ganske sød og pæn, og at jeg glædeligt følger med og har gjort det i et par år nu.
  Kh Lærke

  1. Charlotte siger:

   Hej Lærke. Kan ikke lade være med at bemærke, at jeg synes det er trist, at du åbenbart har en ret negativ holdning til andre mennesker, hvis det kun er dem der stemmer i din retning, som “er fornuftige mennesker” , “… som ønsker det bedste for alle og ikke kun sig selv :-)”. Du må endelig sige til, hvis dette ikke var meningen med din kommentar, men jeg synes det er ret nedladende at insinuere at folk med et andet politisk standpunkt end dig selv ikke bekymrer sig om andre mennesker. Jeg er overbevist om, at jeg bekymrer mig rigtig meget om mine medmennesker – men da jeg umiddelbart aldrig kunne finde på at stemme hverken Ø eller Å, så går jeg ud fra, at jeg bare er overbevist om, at der skal andre løsninger til for at tage hånd om de svage(ere) i samfundet, end du måske mener. Kh. Charlotte

Send en besked