Top

De skriger af din livmoder: Tid tid! Knald knald! Nu nu!

18.04.2017
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Jeg har ikke lukket et øje i nat, fordi jeg var så bange for at sove over mig. P4 København havde inviteret mig ind til at tale om fertilitetsbehandling (der er kommet en lille artikel ud af det her, og man kan takket være Pernilles arbejde for at finde link, høre det her) og jeg skulle hjemmefra 6.45 for at nå det uden stress.

Krogen er, at Regionsrådet i dag beslutter, om de vil give otte millioner kroner til fertilitetsområdet, blandt andet for at nedbringe ventelister. Vi taler hovedstadsområdet.

Lige nu er der tolv til fjorten måneders ventetid på første samtale på Rigshospitalet. Den er lidt kortere på Herlev og på Nordsjællands Hospital. Men det er altså til første samtale! Ventelisten svinger lidt afhængig af behandlingstype; inseminering, IVF, ICSI – nogen kan komme hurtigere til end andre. Men den er lang, alt for lang.

Jeg har fortalt jer før om vores valg af forløb. Vi har valgt at gå i det private, ikke af lyst men som konsekvens. Egentlig er jeg ikke som sådan fortaler for det private – jeg er stolt af, at vi har et velfærdssystem, der giver “gratis” ydelser (betalt gennem skatten) på så mange områder – skole, læge, hospitaler, politi etc. Det bidrager jeg gladeligt til. Omvendt synes jeg også, det er fint med et alternativ for både konkurrencen, effektiviteten og for dem der er til den slags. Jeg plejer dog at være ovenud tilfreds med det offentlige.

Men den der ventetid. Det tog modet fra os. Bare det at ringe til Rigshospitalet, mellem syv og otte om morgenen, for det er der, der er telefontid. For at få at vide jeg hører til på Herlev. For at ringe forgæves til dem et par dage. For så at finde ud af at der er en lang kø af par og enlige, der har brug for hjælp, som kommer før os. Selvfølgelig, køkultur! Men den der stress omkring det – det er slet ikke godt for fertiliteten. Mand skal jo i forvejen droppe sædevarme, cigaretter, sprit, sygdom og jacuzzi, spise zink og folsyre, træne regelmæssigt, have regelmæssig sex. Droppe mobilen og småmønter i lommen, undgå stramme jeans og kaffe i store mængder. Kvinde skal droppe cigaretter, sprit, få nok søvn, træne men ikke for meget, spise graviditetspiller, prøve zoneterapi eller akupunktur, forsøge at koble af, forsøge at lukke andre menneskers pres ude. Huske sprøjter hver aften, så morgen og aften, så piller morgen, middag, aften. Så piller i en ny ende af kroppen.

I kan godt se det, ikke? Det er faktisk skide stressende at forsøge at være ustresset.

Men så skift da sygehus, der er mindre kø? Ja, vi har frit sygehusvalg. Men at starte behandling i Holbæk, Odense eller lignende for at komme hurtigere til samtidig med at passe et arbejde og skulle scannes hver anden dag i perioder – det holder ikke for os. I det tilfælde ville vi kun tilføje til ovenstående lister. Det er jo vores liv, hvordan de er indrettet.

En (moden) kvindes fertilitet er ca. ligeså presset som haren i denne her scene. Jeg kan næsten forestille mig livmoderen omringet af alle urene, stemmerne. “It’s time, it’s time!”. Selv om vores forløb har kørt slag i slag, efter vi tog beslutningen om det private, så var vi til første samtale helt tilbage i slutjanuar. Vi er nu snart i maj, og vi er stadig ikke kommet til ægoplægning, selv om vi er tæt på. Og det er uden ventetid! Og det er jo slet ikke sikkert, den er der i første hug, første ægoplægning, og så skal vi vente på næste mulighed, nyt æg. Og når der ikke er flere æg, så skal vi forfra med sprøjter og ventetid. Summasummarum: Behandlingstiden er lang nok i sig selv. Privat eller offentlig behandling. Og den kunne jo så være kommet oven i ventetiden for første samtale i det offentlige, som kommer oven i den tid man allerede har prøvet hjemmefra.

Det her er en proces, der hurtigt kan tage både et, to og tre år afhængig af, hvor hurtigt man er kommet igang. Og den tid er sindssygt kostbar. Vores frugtbarhed som kvinder falder fra 30 % pr. cyklus som 20-årig til 15 % som 30-årig, til 6 % som 40-årig. Time is of the essence.

Nu sad jeg tidligere i dag og diskuterede lidt for længe med en mand på P4’s Facebookside, hvor artiklen var blevet delt. Han mente, at “så hårdt” var det heller ikke at vente på behandling, og der er altså mange andre der (også) har brug for hjælp. Det har jeg selvfølgelig på intet tidspunkt anfægtet, og jeg er godt klar over, at der er mere livstruende sygdomme, hvor behandlingsgarantien halter. Men fertilitetsbehandling er en af de få sygdomme herhjemme, som slet ikke er indbefattet af den garanti. Behandlingsgaranti på at få fikset et dårligt knæ, men ikke på at få fikset en ringe livmoder, sløve svømmere eller hvad problemet nu er. Det, synes jeg, er skævt. Ser man på den reproduktive alder fra 20-40 år, så er infertilitet klart den sygdom, der rammer hyppigst (tjek Politikens artikel igen, hvis I ikke har læst den).

Jeg vil ikke diskutere hvilke sygdomme, der er værst – det kan man slet ikke. Det er slet heller op til mig at vurdere, hvor der er hårdest brug for penge – udover i hele sundhedsvæsenet. Det har vi politikere til, og er vi ikke enige i deres fordeling, så kan vi stemme anderledes næste gang.

Men de må gøre noget, politikerne. Man kan ikke både køre nationale (og skrækkelige) kampagner som Knald for Danmark og så ikke understøtte behandling til dem, der har knaldet løs i over tolv måneder uden frugt. Andet end de gode minutter akten tager.

Det er et generelt problem i den sektor. Vi får konstant at vide, at vi skal igang med de børn – få dem tidligt! Få mange af dem! Knald noget mere! Men hverken vores arbejdsmønstre, politisk spin om længere arbejdsuger, fjernelsen af mænds øremærkede barsel, daginstitutioner med stadigt dårligere arbejdsforhold, normering og åbningstider ELLER for få ressourcer til at bakke fertilitetsbehandlingen op, støtter op om de udsagn.

Jeg har ikke hørt afgørelsen på beslutningen endnu, men jeg håber, der bliver skudt lidt flere penge i at nedbringe ventelister. For ikke bare er det kritisk rent fysisk at vente et, to eller tre år på at komme i mål med behandling, det gør også ondt på sjælen, i hovedet og på parforholdet. Hvis I kunne læse nogle af de mails, jeg har fået fra kvinder, der stadig ikke er lykkedes efter flere år – det gør så uendeligt ondt på dem, og det kan mærkes i deres sorgfulde ord. Det river i sjælen at læse dem, tårene flyder, når vi selv er i samme båd.

Jeg er inviteret i Aftenshowet i aften på DR1 for at tale om netop valget af det private for os. Hvis I har lyst til at se med, så er det ca. 19.40 på DR1. Jeg var på lidt tidligt, I kan se det HER og evt. spol hen til 08.30, så kan I se det. Det er egentlig ret grænseoverskridende – en ting er at dele det herind på skrift, i en tryg “lille” bobbel. En anden ting er at gå ud og udtale sig i medierne. Det er to ret forskellige ting for mig, kan jeg mærke. Jeg rådfører mig med min makker, og så mærker jeg efter og tænker, at jeg skal bruge den stemme, jeg har. Så jeg gør det.

parbillede_april_2017

79 kommentarer

 1. Camilla N siger:

  Du er så mega sej, at du vil dele din historie med os og ikke mindst Danmark, og selvom jeg ikke er i din og Adams båd, så får jeg selv spredt ordet gennem dine ord – og forhåbentlig hjælper det nogle i samme situation en gang i fremtiden!
  Tak Cathrine! Og god dag til dig! :-*

  1. Cathrine siger:

   Det er jeg så glad for Camilla, det er vi mange, der er! KH

 2. Feodora siger:

  Jeg kommenterer ca. aldrig herinde, men er fast læser og holder meget af din blog.
  Og vil bare sige… hvor er det et smukt politisk indlæg. Tak for det!

  1. Cathrine siger:

   Tak fordi du alligevel gav dig til kende, Feodora. Det er et vigtigt indlæg for mig at skrive. KH

 3. Emilie siger:

  Jeg har lige hørt radioindslaget. Det er simpelthen så fint, Cathrine. Og så meget dig (hvis man kan sige, det når man kun har læst med). Jeg har sådan lyst til at give dig en kæmpe krammer, altså. Så nu får du en virtuel én. 💜

  1. Cathrine siger:

   Tak Emilie, det er jeg glad for – det er jo kort tid at formulere sig på, så det kan være lidt svært at få “sig” med 🙂 KH

 4. Marie Lundholm siger:

  Hvor er det godt skrevet og FEDT at du har mod på at være med i både radio og tv – det er der brug for 🙂

 5. katrine siger:

  Tak fordi du deler det. TAK. kh katrine

 6. Line siger:

  Du er for sej, jeg har den vildeste respekt for at du deler dine tanker. Jeg er selv reagensglasbarn og min mor havde det rigtig svært med det hele dengang, så det er ikke noget vi rigtig snakker om. Derfor er det så fedt at kunne læse dine tanker omkring det hele, når det hos mig føles som om der er en masse usagt i min familie, da der var så meget smerte forbundet med de behandlinger der.
  1000 knus fra en følger gennem mange år <3

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det fint, at du også får noget ud af det fra den anden side. Det er så dejligt at høre, hvis jeg kan oplyse fra flere sider. KH

 7. Chanette siger:

  Tak for at dele! Og gode pointer! Vi ventede på vores første mirakel i mange år, da vi ikke kunne behandles privat, da genetikere er ind over. Det betyder vi har valgt at opgive ydere behandling pga. Ventetiden vs. Min alder.

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det dejligt, at det endelig lykkedes 💜 KH

 8. Sarah siger:

  Hvor er du sej at du står endnu mere frem nu og sætter fokus på problemet! Min mand og jeg er desværre i samme båd som jer, vi har været igang i snart 3 år nu og noget af det værste, er ventetiden! Den er dræbende og kan faktisk stresse kroppen mere end hvad godt er! Som du selv beskriver det, har man jo forsøgt uden hjælp i en længere periode, så man er allerede der ved at være lidt utålmodig og ventetiden fra det offentlige gør det ikke bedre! Tak for dine indlæg, det er rart man ikke er alene om kampen om ønskebarnet.

  1. Cathrine siger:

   Åh Sarah. Det er jeg ked af at høre. Jeg sender de varmeste tanker til jer og håber, det lykkes! KH

 9. Louise siger:

  Hej Cathrine
  Jeg har nogle få gange før kommenteret herinde på dette emne, da min mand og jeg også er i behandling. Vi bor i Viborg, og hører derfor til Skive Sygehus, hvor der – heldigvis – ingen ventetid var (da vi startede) og hvor vi er så heldige, at blive behandlet af professor Peter Humaidan (som ud over at være en af landets førende også er en utrolig sympatisk mand). Af hjertet tak for det.
  Men jeg husker tydeligt efter første infomøde, hvor de netop havde fortalt, at det var logistikken i processen de fleste par “knækkede på”, at vi stod i elevatoren sammen med et par fra Aarhus, som ingen bil havde. Av tænkte jeg – og følte mig – igen – heldig. Så er 30-40 min fra Viborg ingen tid og vi har heldigvis bil.
  Men jeg tænkte også, at det er da helt fjollet. Fjollet, hvis det i så udfordrende en proces ender med at være logistik og ventetider, der får end drøm til at briste.
  Der er helt sikkert mange områder i vores sundhedssystem, som sagtens kunne bruge “en hånd mere”, men det her er altså både et vigtigt og lidt overset område. Fakta er, at det er et samfundsproblem, at der blir født for få børn, så lad os da hjælpe dem, der brændende ønsker det.
  Tak for, at du er med til at skabe opmærksomhed på området <3

  1. Cathrine siger:

   Jeg håber meget, Louise, at I er på den anden side 💜
   Det er også mange ting, man skal bokse med. Økonomi (stadig til hormoner og medicin, offentlig eller ej), geografi, følelser, forventningspres. Det er bare en hård omgang.
   Jeg synes også, der burde blive gjort meget mere i hele den sektor, nu man ønsker sig flere børn fra politisk side. KH

 10. Anne Mette siger:

  TAK fordi du skriver om emnet og er så åben. Mig og min kæreste er selv i behandling, eller… Vi venter på IVF på Riget. Vi har ellers ventet og været til første samtale og den fælles introduktion, men nu starter den interne venteliste, hvor de kan afvise os i op til 4 cyklusser. Av! Vi brugte forinden et helt år på IUI, så vi er bare så klar på at blive forældre. Og TAK for at beskrive det absurde i kampagnen Knald for Danmark og den lange venteliste på fertilitetsbehandling i Danmark og især i København. Jeg har været så ked af det og vred over den skide kampagne. Hvis vi havde råd ville vi vælge det private, selvom det er imod mine politiske overbevisninger. Masser af held og lykke til jer! <3

  1. Cathrine siger:

   Det er jo det! Ventetid på samtale, ventetid på opstart af behandling, og så ventetid under selve behandlingen. Altså!
   Det er en lortekampagne, helt ærligt.
   Jeg har det som dig og er ikke tilhænger af det private, men det skåner os og vores forhold at komme igang, oplever vi. Al held og lykke til jer. KH

 11. Kathrine siger:

  Det er så godt skrevet det der. Jeg sidder helt sikkert klistret til skærmen kl.19.40. Min kæreste og jeg har af selv samme årsag også valgt det private til IVF. Efter 4 mislykkede IUI’er og 1,6 års ventetid og tusind tåre, kunne vi ikke rumme mere ventetid. Ventetid under behandling kan jeg bedre rumme, men ventetid på 6 -12 måneder eller mere for at komme i behandling er alt for meget. Men det er jo ikke alle der har råd til det private og det burde bare heller ikke være sådan. Vi har sådan set også kun råd fordi min svigerfamilie gerne ville hjælpe. Så af hjertet tak til mine svigerforældre og til dig for at bruge din stemme! Lige nu ruger jeg på et lille fint påskeæg efter mit førte IVF forsøg og håber det bliver til mere end det 🙂

  1. Cathrine siger:

   Det burde nemlig ikke være sådan, vi er også meget priviligerede og kan søge hjælp i familien til at dække det. Masser af tanker til jer! Jeg krydser fingre ad pommern til 💪🏼

 12. Anna siger:

  Jeg synes du formulerer dine pointer så fint og godt i det her indlæg. Især den om kampagnerne – det kan også irriterer mig grusomt, at vi skal høre på, at vi skal få børn tidligere, men samtidig komme hurtigt muligt igennem uddannelsessystemet. Var man lidt mere ‘loose’ omkring gennemførselstid forestiller jeg mig, at flere ville vælge at (forsøge at) få børn under studierne. Anyways, du gør det skide godt! Thumbs up 🙂

  1. Cathrine siger:

   Præcis også min tanke! Det er jo egentlig et ret godt tidspunkt at starte med børn på studiet. Tiden er fleks, man kan komme ud på arbejdsmarkedet med fuld styrke på den anden side – det giver kun mening. Undtagen for politikerne. KH

 13. Sofie siger:

  Bare mega godt skrevet! 🙂

  1. Cathrine siger:

   🙏🏼

 14. Har netop set udsendelsen – sikke fint og troværdigt indblik I jeres verden vi fik (: Det er nemlig relevant at oplyse om ventetiden, håber fokus på problemet og åben snak er vejen frem,
  I gjorde det hvertfald godt – hepper på jer og alle andre i systemmet!
  – A

  1. Cathrine siger:

   TAK A 💜

 15. Lisbeth siger:

  Jeg har aldrig før kommenteret, men nu bliver jeg nødt til det.
  Hvor er det godt at du er åben og fortæller om jeres situation. Vores datter er lavet i det offentlige, og vi har valgt at være helt åbne. Stort set hver gang jeg fortæller det, hvor det er relevant altså, er der minimum en anden der fortæller, at de er eller har været i samme situation. Det er så vigtigt, at vi tør tale højt om fertilitetsbehandling, det bør ikke være et tabu.
  Jeg er glad for at du skriver det med at man kan skifte hospital, det gjorde vi (med stor succes), men der er SÅ mange, der end ikke overvejer at det kan være en mulighed. Jeg forstår at det ikke kan lade sig gøre for alle, men man skal jo vide at det er en mulighed.
  Derudover så ser jeg et problem i at praktiserende læger ikke altid er lige meget inde i det, min læge kunne f.eks. ikke bestille de rigtige blodprøver, for nu skulle jeg noget andet end han plejede. Der var logistiske problemer fra dag 1. Heldigvis var de søde i Holbæk, da jeg ringede derop og tudede.

  1. Cathrine siger:

   Hvor er I seje – det er jo os alle, der skal bidrage til at gøre det åbent og uden skam. Tak!
   Min mands læge kludrede også gevaldigt i det med prøverne flere gange, fordi han som praktiserende ikke er vant til det her felt. Men det er ikke særlig sjovt at sidde i den anden ende, når fejlene rammer. KH

 16. Katrine siger:

  Jeg så dig på Aftenshowet. Tusind tak fordi du har modet til at give alle os i behandling et ansigt og en stemme. Du skal vide at det virkelig betyder meget!! TAK!
  Kh Katrine.

  1. Cathrine siger:

   Rigtig mange tanker til dig Katrine! KH

 17. Ah, men du er simpelthen så skøn Cathrine♥️ (har lige set programmet)

  1. Cathrine siger:

   😘

 18. Signe siger:

  Hej 🙂
  Jeg tillader mig lige at sende et link til Louise Bruuns blog, hvor jeg har skrevet om den hjælp jeg fik af hende i forbindelse med nedsat frugtbarhed. Jeg kan fra det aller kærligste sted i mit hjerte kun anbefale dig og din mand at tage kontakt til hende eller om ikke andet så lige tjekke det ud, som hun arbejder med.
  Efter 2 år uden en graviditet fik jeg hjælp af Louise og efter 3 måneder var der gevinst og jeg sidder nu her med 5 uger til termin og er tyk og lykkelig.
  – hvis du har mulighed for det, så følg det link jeg smider ind:)
  Jeg ønsker jer alt mulig held og lykke med projektet <3
  https://louisebruun.dk/blogs/news/en-historie-om-en-kvinder-der-ikke-kunne-blive-gravid
  Mvh Signe

  1. Cathrine siger:

   Åh hvor smukt Signe, kæmpe til lykke til jer – og pøj pøj med fødslen! KH

 19. Mette Marie siger:

  Cathrine du er simpelthen en af mine yndlingspersoner. En skøn veninde som selvfølgelig kun går én vej. Du er så smuk, veltalende og sjov! Jeg er så ked af det på dine og Adams vegne, men hvor er det bare en vigtig snak at tage i medierne, hvilket du gør til perfektion 🙂
  Mvh, den veninde du endnu ikke har mødt 🙂
  PS. håber virkelig meget på at se dig noget mere på video i fremtiden!

 20. Signe siger:

  Tak! Det er meget vigtigt, det du gør!

  1. Cathrine siger:

   💜

  2. Cathrine siger:

   Du er virkelig god ved mig Mette Marie, tusinde tak. Jeg føler lidt, at vi er en slags pennevenner herinde. Det er så dejligt, tusinde tak 💜 Og så laver jeg jo lidt instastory i ny og næ 😃 KH

 21. Camilla siger:

  Hvor er du – og din gode mand – modig! Tak, fordi I tør sætte ord og ansigt på problematikken!

  1. Cathrine siger:

   🙏🏼

 22. Johanne siger:

  Har lige set dig i aftensshowet, og hvor virker du virkelig som en rart menneske! Sådan en som jeg ville elske at være veninder med, det er helt vildt!
  Nå men, jeg er slet ikke hvor dig og Adam er, er single i start 20’erne, omend kan jeg bare prøve at forestille mig hvad I er igennem lige nu. For mig er det jo også meningen med livet ud i fremtiden, hvor corny det end lyder!
  Jeg håber håber håber og krydser alt hvad krydses kan for at det går godt i weekend, og jeres forløb ikke trækker alt for lang ud ❤

  1. Cathrine siger:

   I er simpelthen så skidesøde ved mig, Johanne, tusinde tak for de søde ord 😄 KH

 23. Denise Amanda siger:

  Så sejt og modigt af dig/ jer at du medvirker. Du gjorde det sgu godt! 🙂
  Og hold nu da kæft hvor er du bare likeable. Du virker som et skønt menneske! 🙂

  1. Cathrine siger:

   Awww, tak altså 😄 KH

 24. Elise siger:

  Du skriver simpelthen så godt! Og emnet er så vigtigt!! Synes det er så sejt gået at bruge din stemme som du gør! Kæmpe skulderklap og kram herfra 😊 Og rigtig mange udråbstegn åbenbart hihi 😁

 25. Ida siger:

  Ej hvor var du dog den skønneste i aftenshowet, Cathrine! Mega sejt og modigt af både dig og Adam at I tør være åbne om det hele. Al respekt og ønske om god vind herfra❤

  1. Cathrine siger:

   TAK 💪🏼

  2. Cathrine siger:

   Haha, jeg elsker !! så tak! KH

 26. Nata siger:

  Rigtig fint interview i aftenshowet!! Du er så chamerende! En dag skal du være vært på vild med dans eller X-Factor! Basta!
  En anden ting – hvis det ikke er for privat.
  Hvilke tanker havde i angående hvis du endte med at være blevet gravid i første omgang? Altså med brudekjole osv 🙂 kan bare huske du skrev du ikke kunne tænke dig at være gravid og ik kunne drikke alkohol til dit livs fest 😀

  1. Sophie siger:

   Det spørgsmål har jeg også tænkt over. Desuden har jeg også tænkt over at 1 år er meget normalt at forsøge at blive gravid i. Altså at det ikke er unormalt og at det derfor tyder lidt på mangel på tålmodighed. Hvad henviste lægen jer til fertilitetsbehandling begrundet med? Tiden I har forsøgt eller noget helt andet?

   1. Cathrine siger:

    @Sophie: Jeg synes, det er meget privat, hvad lægen har givet os af besked. Ligesom jeg heller ikke udbasunerer, hvem af os, der er udfordringen. Jeg har virkelig ikke lyst til at gå i detaljer med vores diagnose, men jeg kan forsikre dig, at man ikke bliver henvist uden grund. Vi er blevet testet og testet igen, og det foregår meget slavisk og helt ned i detaljen. Vi ville heller ikke selv smide mange, mange, mange penge efter behandling, hvis ikke vi var sikre på, at det ligesom er måden, det kan komme til at ske på.
    @Nata: Tak altså 💜 Send lige et seerbrev 😆 Jeg vil så gerne; Eurovision, Aftenshowet, XFactor (selv om Sofie er mit idol) – altså, bare en af dem, er det for meget at bede om? 😂
    Jeg synes hele det her med hvornår vi præcis stoppede med det, startede med det andet osv. er privat. Har ikke taget p-piller længe, så det kunne være sket. Det gjorde det ikke. Og jeg havde en dejlig bryllupsfest 😍
    KH

   2. Malene siger:

    Altså du mener nok ikke kommentaren så hård som jeg lige tolker den. Håber jeg.
    Men hvis man er over 30 og forgæves har prøvet at blive gravid i seks måneder, har man ret til udredning. Jeg er med på at Cathrine ikke er 30, og jeg aner ikke om det gør en forskel at Adam er. Men der er altså en grund til, at man så hurtigt tilbydes test mv – fordi det er et problem som langt fra handler om tålmodighed, men derimod biologi!

 27. Cathrine siger:

  Hej Cathrine. Jeg så segmentet i Aftenshowet og syntes umiddelbart at du virkede så utrolig rar, varm og velfunderet, indtil du så pludselig siger noget a la “Jeg havde bare brug for at der var nogle helt almindelige mennesker med nogle helt almindelige jobs, som så helt almindelige ud, som det ikke kunne lykkes for”. De kvinder som (præcis som du) har fertilitetsproblemer og, må det formodes, finder en slags støtte, trøst og måske motivation på netop sider som min-mave, de er altså ikke almindelige mennesker med almindelige jobs, som ser helt almindelige ud? Nu har jeg lykkeligvis ikke selv den slags udfordringer, så det er ikke fordi at jeg personligt føler mig stødt, jeg studsede blot over en så selvfed, ufølsom ytring fra et ellers tilsyneladende sympatisk menneske. Ærgerligt at den skulle trække opmærksomhed fra et ellers udemærket indspark i en debat som velsagtens vedrører og er vigtig for alle med fertilitetsproblemer, om så de huserer på min-mave eller en personlig blog, og altså ikke blot de som du finder “almindelige”.

  1. Cathrine siger:

   Wow, Cathrine, så vil du også gerne generes og provokeres.
   Nu ved jeg ikke, om du kender diverse netfora, men problemet jeg refererer til er, at du ikke kan se folk! Jeg kan ikke se, om de er almindelige, har almindelige jobs osv. Du tager noget personligt ud fra en meget generel reference. I fertilitetshenseende er “almindelige” = folk der ikke burde have problemer, som os fx. Folk der har en almindelig BMI, ikke ryger, ikke drikker det store, ikke er marathonløbere (længere ;)). Der hvor lægen ikke kan gå ind og sige, “du skal “bare” tabe dig XX kilo, lade være med at arbejde så meget, træne så meget”. Giver det mening? Og så håber jeg, det kun er dig, der har syntes, det træk negativ opmærksomhed med den kommentar.
   Jeg har intet imod diverse fora – det er fint at finde trøst der. Men jeg havde også brug for at nogen står frem – ikke offentligt nødvendigvis, men at man kan tale om det mellem hinanden uden skam – ikke bare skrive upersonligt/anonymt i det skjulte. Og så er mange af de her fora også fyldt med ulykkelige historier, som virkelig kan tage modet fra dig. Det er hårdt at læse. Det er jo ikke eksperter, det er folks erfaring og frygt for fuld spil. Ikke særlig befordrende eller tryghedsskabende.

 28. Marianne siger:

  Hej Cathrine. Fantastisk fint indslag! Du er så hjertelig og rar at høre på. Jeg er 25, har lige straks kendt min kæreste i 6 år og bliver færdiguddannet til juni. Det ligger i kortene, at der ikke går uendeligt længe inden de der p-piller måske skal ud. Men uj, hvor er det skræmmende! En ting er det skræmmende i, at et lille menneske skal gro i ens krop (og ud af den!!!!), noget helt andet er frygten for, at det ikke kan lade sig gøre overhovedet at blive gravid in the first place. Så tak fordi du deler! 🙂

  1. Cathrine siger:

   Der er ikke andet at gøre end at tage det nede fra og op og ikke tage sorgerne på forskud. Heldigvis er der hjælp at hente – og heldigvis behøver de færreste den stadig, trods alt 🙂 Held og lykke! KH

 29. Mathilde H siger:

  Jeg må tilføje efter at have set klippet på Aftenshowet, at du virker som et utroligt rart og varmt menneske – og så er du aldeles velformuleret. Masser af smil på trods af, emnet er alvorligt. Så sejt. God pink onsdag til dig, Cathrine! KH

  1. Mathilde H siger:

   I øvrigt, ej at forglemme: Så så (ser) du jo blændende godt ud! Amen, det hår dér – det klæder dig helt vildt godt! #fangirlno1 #drømmehåret (Hvem er din frisør?)

 30. Camilla siger:

  Har lige gennemtrawlet indlæg, artikel, radioprogram og Aftenshowet henover morgenkaffen, for du gør det simpelthen så godt! Og selvom min kæreste og jeg endnu ikke helt er der, hvor vi skal have børn, så får jeg simpelthen så meget ud af dine indlæg om fertilitet og behandling. Jeg gik nemlig lidt ligesom dig og troede, at det der med at blive gravid, det’ jo nemt! Men det er så fint at få et realistisk øjebliksbillede af, hvordan det (desværre) er for rigtig mange par. På den møde føler jeg mig også bedre rustet til den dag, hvor vi vil forsøge, og det måske ikke lykkes lige med det samme.
  Og som alle de andre skønne kvinder også skriver, så er du helt skøn altså! Hvorfor har Mads Steffensen ikke ringet for længst? 😉

  1. Cathrine siger:

   Det er jeg mega glad for at høre Camilla. Jeg ville i hvert fald have sat pris på at få forklaret meget tidligere i livet, hvordan det hele egentlig hænger sammen. Det er jo ikke bare lige. Så havde jeg måske ikke spist p-piller så længe, måske ville der generelt være færre der udskød det til 11. time ☺️ Pøj pøj til jer, den dag det kommer! KH

 31. Anne-Mette siger:

  Tak fordi at du er med at belyse et område som er så tabufyldt, og som fylder så meget for så mange…
  Jeg kommenterer sådan cirka aldrig på din blog, læser flittigt med, men kan godt mærke at det her rør mig!
  Det er egentlig ret uretfærdigt fordi jeg sidder på barsel med min datter på snart 8 måneder, så hvad har jeg at klage over…ingenting!
  MEN når jeg ser dig og Jesper i Aftenshowet, så kommer alle følelserne igen, jeg kan huske det hele… Alle de åndssvage kommentarer og gode råd fra venner og bekendte, maven der vendte sig hver gang at endnu en skøn veninde offentliggjorde deres graviditet, samtidig med at man kæmpede for at finde en grimasse der kunne passe, og alle de dumme tanker, som splitter én – fordi man vil så gerne være glad, men vil også SÅ gerne selv være gravid…
  Vi prøvede i næsten 2 år før det lykkedes, og vi talte om det med venner og bekendte. Men mange var uforstående, hvorfor dele disse ting “offentligt”… Nu her 8 måneder senere har vi 4 vennepar som selv står i samme situation, nogle i behandling, andre venter på at det sker naturligt. Det er noget der fylder så meget for så mange, så hvorfor ikke tale om det, i hvert fald med de nærmeste..

  1. Cathrine siger:

   Det er præcis også sådan jeg tænker. Det ville mindske følelsen af “konkurrence”, hvem der bliver gravide først – sådan har jeg følt det. Det ville forstørre medfølelsen, empatien, forståelsen.
   Hvor er jeg glad for, at du nu sidder på den anden side og med et lille hjerte mellem hænderne. KH

 32. Maja Marie siger:

  ❤❤❤

 33. Seriøst. Du er så mega modig og sej og stærk og klog og smuk! Fik totalt klump i halsen over at se det indslag i Aftenshowet, men kunne heller ikke lade vær at smile, for du er bare så SKØN at se på :-* Store kram

  1. Cathrine siger:

   Tak ven, hvor er jeg glad for, at du så det 💚 Kh

 34. Emma siger:

  Du var så god i Aftenshowet! <3 Hvor var det fint sagt det med, at "dine børn er dine børn, og mine er mine, jeg får jo ikke færre børn af den grund." Det var et rigtig fint perspektiv og jeg tænker det må være svært, når jeres venner bliver gravide – så ja, det var bare så fint sagt 🙂

  1. Cathrine siger:

   Det er i hvert fald den følelse, jeg sidder med nu. Og den håber jeg, jeg kan bevare om det så skal tage tid. Så tak 💜

 35. Louise siger:

  Du er vidunderlig!

 36. Camilla siger:

  Hold kæft hvor er du bare et fantastisk menneske! Dit humør og din energi er bare sindssygt smittende. Jeg synes det er SÅ sejt at du taler offentligt om et problem som er så tabulagt i så mange venne og familiekredse og håber virkeligt det får åbnet om emnet!
  Bliv ved med at være dit skønne jeg, det gør din blog til min ultimative favorit 😍

  1. Cathrine siger:

   Åhr, Camilla. Af hele hjertet tak 💘

 37. Cathrine siger:

  Søde venner, jeg er meget overvældet. Tusinde tak fordi I selv har deltaget i debatten, tak fordi I har kommenteret, læser med, deler ud her og deler med andre. TUSINDE tusinde tak. Ikke kun på mine egne vegne, men I kan tro den åbenhed og varme og omsorg nærer rigtig mange. Tak! 💜

 38. Maja siger:

  Cathrine, du er SÅ skøn. Jeg ønsker jer af hjertet al det bedste.

 39. Ann-Sophie siger:

  Hej Cathrine.
  Min kæreste og jeg forsøger selv at blive gravide og selvom vi ikke helt har nået 12-mdr mærket endnu, kan jeg mærke frygten for at det ikke lykkedes komme krybende. Jeg må derfor bare sige, at jeg er så inderligt glad for din stemme, og det forum du har formået at skabe herinde. Det gør processen så meget nemmere, når jeg ved, at der er andre der kæmper med det samme, har de samme drømme, og som holder humøret højt. Jeg føler mig lidt mindre alene, når jeg læser med, især fordi vi endnu ikke har fortalt vores omgangskreds, at vi forsøger. Så tak for det 🙂

 40. Sara siger:

  Jeg er så imponeret over dig og dit væsen! Hold op jeg synes bare alle dine pointer i Aftenshowet var så rigtige. Jeg kender ikke selv til problematikken, men synes det er SÅ modigt, at du gør dig selv så ‘sårbar’ og åbner så meget op, så vi kan få brudt et tabu.
  Du er absolut den bedste blog i Danmark, fordi du er så ærlig og samtidig smitter dit livssyn så meget!
  Kæmpe respekt herfra, og jeg ønsker dig (og Adam) det bedste !

 41. Camilla siger:

  Hej Cathrine, min mand og jeg prøvede i 3,5 år inden det lykkedes for os. Det har været SÅ hårdt! Men nu venter vi tvillinge piger (gennem fertilitetsbehandling) og jeg glæder mig så meget til de er her.
  Jeg er også selv åben omkring vores lange kamp mod barnløshed, og synes det er SÅ vigtigt! Utroligt mange kvinder/par kæmper i mange år, og det er en ensom, hård, og følelsmæssig kamp som kun de færreste egentlig helt forstår. Varme tanker til jer, og ønsker jer alt held og lykke i fremtiden. Bliv ved med at være positiv og god ved dig selv. <3<3

 42. Ann siger:

  Kære Cathrine.
  Jeg har lige set Aftenshowet udelukkende pga. dig. Og jeg vil bare sige, at du gjorde det SÅ godt. Både dig og Jesper.
  Du var virkelig god til at formidle jeres situation. Klap dig selv på skulderen 🙂

 43. Majbrit siger:

  Som tidligere skrevet efter du “offentliggjorde” i var i behandling. Har du virkelig inspireret mig til at prøve at være mere åben om det man går igennem. Og ja man virkelig gennemtænke det? Da der godt kan komme nogle mærkelige svar, spørgsmål, reaktioner og de kommer jo netop af uvidenhed og mangel på forståelse for hvor hårdt det tager på en.
  Den værste bemærkning har nok været” Du skal jo være glad for du ihvertfald har en( datter på 4) som om det ikke berettiger mig til at være ked af det..
  Efter 4 mislykkedes forsøg holder vi nu 1 måneds pause, har behov for at tage kontrol over min krop og ikke fylde den med hormoner i alverdens afskygninger.. og så ” bare” dyrke normal sex 😘
  Men tik tak siger uret når man runder 39 næste gang..
  alle de bedste tanker og High fives til jer begge 2 ❤

 44. Cecilie siger:

  Hej Cathrine, som de mange kommentarer også bevidner, er det virkelig et vigtigt emne at være åben om – selvom det er hårdt og såå privat, men for en der selv er i gang med samme forløb kan det ikke understreges nok hvor meget det hjælper at føle sig hørt, genkendt og ikke mindst: ikke alene. Tak for det! Efter halvandet års forsøg på at blive gravid er jeg efterhånden også nået til det punkt hvor jeg svarer rimelig ærligt når folk kommer med alle de typiske baby-spørgsmål. Som den amerikanske aktivist Audre Lorde sagde (dog om en helt anden problemstilling): Your silence will not protect you✊️ Hvis du har lyst til at svare, så er jeg lidt nysgerrig på hvilken klinik i er hos, og er glade for den? Vi overvejer selv at gå i det private også. Alt det bedste, C

Send en besked