Top

De største nyheder fra IKEA de kommende år

21.06.2018
Skabt af Cathrine — Annonce

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
^^^Et lille besøg på IKEAs museum, hvor de har indrettet stuer, soveværelser efter årtier - fyldt med IKEA klassikere. Det var virkelig sjovt at gå rundt og more sig med gengangere fra barndommen. Det er lidt vildt at tænke, hvordan IKEA har været en fast del af vores liv, vores forældres og bedsteforældres liv. Generationer. Man siger jo, der ikke findes et hjem uden en eller anden dims fra IKEA. Det er bestemt et besøg værd - og kan kombineres med elgsafari i området.For et par uger siden var jeg af sted i Älmhult – helt som jeg havde været det sidste år. En kæmpe fornøjelse og lidt en ære at være en af de danske ‘udsendte’ til at se nyhederne fra IKEA som de første.
Der var tidlig afgang fra København, ‘6.20 under uret’. Godt to timer i tog med sigte mod IKEAs Democratic Design Days. Hvad er det for en størrelse? Lad mig komme med et eksempel fra en anden business. I har garanteret set klip fra Apples årlige afsløringer fra deres convention i San Francisco, tidspunktet hvor alle store nyheder afsløres. Steve Jobs, når han stod der i jeans, briller og turtleneck og præsenterede fremtidens computer – i telefonform. Iphone. WAUW. Denne her dag i Älmhult er IKEAs version, alle visionerne for virksomheden præsenteres. Alle kommende kollektioner – både de nærtstående og dem om to år, tre år og fem år. Det er et tilløbsstykke med journalister inviteret, indlogeret fra hele verdenen. Et to-dages arrangement, hvor sløret løftes for gigantens store tanker for fremtiden.
Dagen er delt således op, at man først præsenteres for de nærtstående samarbejder. De fleste har vi fået teaset allerede sidste år – men nu har de form. Designerne kommer måske op på scenen til en talk, en videopræsentation vises. Dernæst frokostpause. Så en masse talks om bæredygtighed, visioner, materialer. Så fika – for vi er i Sverige. Hurra! En kaffebuffet af alt IKEAs finest. Og SÅ en præsentation af alt det fremtiden har at byde på – alle de samarbejder, der venter os de næste mange år. Det er den del, der er tophemmelig, som ingen har hørt en disse om før på dagen. Og så er der middag og fest (denne del måtte jeg dog skippe igen i år, så jeg kunne komme hjem i rimelig tid (som var ved 21.30-tiden)). Dagen efter er der mulighed for journalister at requeste interviews med alle gæstedesigners.
Älmhult er en soveby, der primært eksisterer omkring IKEAs hovedsæde. Men i de 48 timer er byen på den anden ende og mere eksotisk end noget andet sted på jorden. Det er ret sjovt at se virvaret af nyhedshungrende ‘boligjunkier’. At se verdens sejeste journalister inden for deres niche falde i svime over stole og flotte bæreposer.

annonce i samarbejde med IKEA

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
Det er en intens dag med virkelig meget info og meget for øjnene. Jeg skal prøve at gøre det overskueligt for jer, hvad jeg synes, er de allermest spændende tanker og nyheder, jeg tog med mig hjem. Jeg har lavet et afsnit med ‘samarbejder for nu’ – de første præsentationer fra dagen, hvor vi fik lov at gå og mærke og føle ting der eksisterer. Dernæst et kort afsnit om alle de helt spritnye designsamarbejder, som endnu ikke har en form, vi må se, men som lover godt.

Samarbejder for nu og for fremtiden

Nogle af de nyheder vi fik præsenteret kommer allerede til august i år, andre kommer dryssende over de næste par år. Nogle af dem har end ikke en releasedato men lad mig tage jer igennem mine favoritter. Der er en række smukke gulvtæpper, en hyper modedesigner for et stort fransk modehus og en bæredygtig kollektion i vente.
Vil I læse endnu mere, så er alle nyhederne at læse om på IKEA TODAY.

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
ART RUGS 2019

Det her var en af mine favoritter. En hel kollektion af de smukkeste tæpper – smukke som kunstværker på væggene og på gulvet. Kollektionen består af otte tæpper lavet af otte forskellige designere. Alle er håndlavede i naturlige materialer, som giver rum til små ‘uperfektheder’.
Jeg var helt vild med dem. Det med papegøjerne kom højt på ønskelisten. IKEA har fået blandt andet Misaki Kawai og Virgil Abloh til at lave deres version af et smukt gulvtæppe. Abloh der i øvrigt var hot gossip – ham kommer jeg tilbage til.
De kommer i starten af 2019 i en begrænset periode.

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
MARKERAD

Lad os lige tage ham Abloh. Amerikaneren Virgil Abloh. Ny chefdesigner for Louis Vuitton – lidt pudsigt sad vi og spiste burger med ham (eller i hvert fald ved siden af ham) på vores yndlingsburgerjoint i Paris; Ferdi, nu vi var af sted i foråret. Velklædt mand i slacks og trenchcoat. Ikke det store postyr, selv om han blev hentet af sin chauffør i et sweet ride.
Han blev også nævnt sidste år på Democratic Design Days, men nu nærmer vi os – næste år kommer hans kollektion, der består af tæpper, bord, skab, en ret fin og version af IKEA-posen og en masse andet. En rimelig ren kollektion men med en vis distance og humor til opgaven.

SYMFONISK

Et andet af de for mig virkelig spændende samarbejder er det med SONOS. Trådløse højtalere til hjemmet – gjort affordable. De udvikler stadig på den endelige model, men tanken er en højtaler, der er lille nok til at blive placeret under sengen men smuk nok til at bruge som hylde også. Der er endnu ikke dato for release, og vi så kun prototyper og ikke en endelig version.
Generelt virker det som om IKEA går mere ind i tech i fremtiden. Både i en miljømæssig retning med solpaneler, men også med deres samarbejde med svenske Teenage Engineering – en festkollektion med bærbare højtalere, et komplet lyssystem og andre items som gør dig klar til at rave. Vi render alligevel i IKEA, når vi skal holde fest, efter servietter og lys. De kommer til at gøre pakken komplet.
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

^^^en betonversion af en IKEA-bestseller, sofaen KLIPPAN

OSYNLIG

En duftkollektion lavet i samarbejde mellem Ben Gorham og IKEA. Hvis ikke I kender hans navn, så kender I måske parfumerne; BYREDO. Det her var også en kollektion på tale sidste år, og nu var de så langt, at vi kunne få lov at stikke næserne i noterne. Mmm…
De har stadig ikke offentligt gjort hvordan samarbejdet vil udmønte sig. Kommer duftene til at spilde ind i en parfumekollektion? I nye duftlys? Måske nye måder at lade hjemme dufte på, en ny måde at skabe personlighed hjemme? Vi ved det endnu ikke, men det er et sindssygt stærkt og spændende samarbejde.
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

TÄNKVÄRD

IKEA kommer fortsat til at arbejde mere med bæredygtige materialer. Tänkvärd er en kollektion på hør, rattan, bomuld, jute og søgræs. En måde at få naturen ind i hjemmet på, og jeg var ret vild med kimonoen herover og den lille håndklædeholder.
Der kommer i øvrigt også en helt ny seng fra IKEA snart – en bæredygtig en af slagsen lavet på naturlig latex og hør, som de primære. Super lækker!
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
Og så lige et par af de store afsløringer for fremtiden. De samarbejder der blev præsenteret sidst på dagen, som var den helt store nyhed på dagen.
Jeg har selvfølgelig ingen billeder derfra – for det var meget tanker og visioner. Men IKEA har indgået samarbejder med følgende blandt andet:
IKEA X ADIDAS: De kommer til at fokusere på en kollektion med hjemmetræningsmidler målrettet kvinder. Vi er travle og har måske brug for at kunne indkorperere lidt træning nemt i hjemmet.
IKEA X LEGO: Jaaa! Det var lidt sjovt at se. Det her giver så god mening. IKEA er en hjørnesten i børneværelset – det samme er LEGO. Det giver så mening at de går sammen. Der var få ord om, hvad det munder ud i. Men måske møbler, der kan gøres til leg og styrke kreativiteten?
IKEA X LITTLE SUN (Olafur Eliassons projekt): IKEA vil styrke projektet Little Sun, som i høj grad handler om at give lys til den tredje verden. De kommer til at samarbejde om soldrevne lamper i en eller anden retning.
IKEA X SAINT HERON (Solange Knowles’ projekt): Her blev der læst op af en pressemeddelelse – aftalen var først faldet på plads dagen inden den store præsentation. Der var derfor ingen ord om, hvad det betød og indebar. Men Saint Heron har bl.a. Solange Knowles ombord (Béyonces lillesøster og fantastisk kreativt menneske). De arbejder med installationer, såvidt jeg forstår på tværs af rum og former. Deres undertitel er ‘objects, space, architecture’.
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

^^^Et lille besøg på IKEAs museum, hvor de har indrettet stuer, soveværelser efter årtier - fyldt med IKEA klassikere. Det var virkelig sjovt at gå rundt og more sig med gengangere fra barndommen. Det er lidt vildt at tænke, hvordan IKEA har været en fast del af vores liv, vores forældres og bedsteforældres liv. Generationer. Man siger jo, der ikke findes et hjem uden en eller anden dims fra IKEA. Det er bestemt et besøg værd - og kan kombineres med elgsafari i området.

De største businessnyheder

MILJØ! Miljøet var det største omdrejningspunkt og det klare fokus i mange præsentationer. Så lad os tage et par pointers fra den del:

IKEA har sat år 2030 som et skæringspunkt i virksomheden. Inden 2030 vil IKEA være gået over til kun at bruge genanvendte og genanvendelige materialer i produktionen – lige nu bruger de 60 % genanvendelige materialer og 10 % genbrugte materialer. En af de ting som flere af os måske nikker genkendende til er, at det kan være svært at flytte med sine IKEA-møbler. De holder måske ikke til at blive skruet fra hinanden og samlet ad flere omgange – og det vil de lave om på. De vil blandt andet gå over til at bruge langt færre skruer, og i stedet lave små konstruktioner, hvor træ klikker sig ind i træ. Man kan allerede nu se det på flere typer bordben, som monteres uden skruer hos IKEA. Målet er, at alle møbler skal designes til at kunne blive brugt, genbrugt, repareret, gensolgt. De kommer også til at fjerne al engangsplastik fra lageret – farvel til sugerør fx.
De er også gået sammen med nogle unge fyre, der har udviklet en lille anordning at sætte på vandhanen, som sparer os for 90 % vandforbrug. Den kan sættes på rask væk de fleste armaturer – også dem der ikke kommer fra IKEA. IKEA kommer til at hjælpe med at distribuere og sælge den lille water tab-dimmer.
Lige nu udvikler de også på gardiner, der kan rense luften i hjemmet. Plastik lavet på planter og som derved også er bionedbrydelig. Og så arbejder de på hjemme-solpaneler, så vi nemmere kan generere strøm hver især.
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018IKEA kommer fra sommeren 2019 til at sælge vegetarhotdogs – og i Danmark allerede fra den kommende august. Jep, efter sommeren kommer der vegetarhotdogs på menuen, og jeg har smagt dem. Sindssygt lækre. Og så lærte jeg desværre også deres chips med svampesmag at kende – OMG. Ligesom de også kommer til at have vegansk is – 100 % plantebaseret, og jeg smagte jordbærren. SÅ god.
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

^^^Et lille besøg på IKEAs museum, hvor de har indrettet stuer, soveværelser efter årtier – fyldt med IKEA klassikere. Det var virkelig sjovt at gå rundt og more sig med gengangere fra barndommen. Det er lidt vildt at tænke, hvordan IKEA har været en fast del af vores liv, vores forældres og bedsteforældres liv. Generationer. Man siger jo, der ikke findes et hjem uden en eller anden dims fra IKEA. Det er bestemt et besøg værd – og kan kombineres med elgsafari i området.

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

^^^ FROKOST! Flere versioner af de svenske kötbullar; den mexicanske version, den græske version men sørme også den svenske klassiker, som blev serveret i kantinen. Kors, det er stadig godt.

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018
ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

^^^Endnu et kig i en dagligstue – måske I så min story derfra? Virkelig, virkelig hyggeligt. Museet er altså åbent for offentligheden og kan besøges af alle. 

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

^^^Et lille blik på FÖRNYAD. En kollektion mellem Sarah Andelman, tidligere ejer af nu lukkede Colette i Paris (I kan måske genkende den blå tone derfra?), IKEA og Craig Redman, som er grafisk designer. 

ROCKPAPERDRESSES, Cathrine Widunok Wichmand, IKEA DEMOCRATIC DESIGN DAYS 2018

^^^Et lille blik mod den fest og middag, jeg gik glip af i høj sol.

11 kommentarer

 1. LEGO-samarbejdet glæder jeg mig helt afsindig meget til. Jeg fik mailen fra Newsdesk (tror jeg da nok, det hedder) og blev totalt skuffet over bare at se en GIF – jeg vil se mer’! 🙂

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg havde det præcis lige sådan! Også bare fordi det er så oplagt og sejt et match – selvfølgelig skulle de finde hinanden. Jeg er så spændt på at se, hvad de finder på! KH

 2. Helene siger:

  Den der dims til vandhanen MÅ jeg eje! Hvorfor har ingen tænkt på det før?! Burde være fast inventar i enhver børnefamilie. Mine unger bruger aaaalt for meget vand når der skal vaskes hænder. Sig til når du ved mere!

  1. Cathrine siger:

   Det er så genialt – jeg kan sagtens spørge til mere info, hvis de har dato endnu <3 KH

 3. Ida siger:

  Hej Cathrine. Ved du, hvornår gyngestolen på det første billede kommer i handlen? Vi flytter i hus til december og den ville passe perfekt ind i vores mentale indretning af soveværelset:)!

  1. Cathrine siger:

   Den mener jeg allerede er i handlen? https://www.ikea.com/dk/da/catalog/products/90320097/ KH

 4. Marianne siger:

  Den det stol på billede 3 med blå hynder, ved du mere om den, hvad den eventuel hedder og kommer i handel?
  Tak for bloggen, og vildt sejt at du tager dig tid til at svare folk.

  1. Cathrine siger:

   Yes dear, den mener jeg bestemt er fra Överallt, som kommer i starten af 2019. Du kan se mere her: http://ikea.today/checking-with-overallt/ Det er i øvrigt et vildt spændende samarbejde mellem IKEA og 10 unge spirende afrikanske designere! KH

   1. Marianne siger:

    Thank your darling. Så må jeg være tålmodig og vente et par måneder.

 5. Nice siger:

  Sjovt at https://www.ikea.com/dk/da/ er blevet et kæmpe hit – også indenfor dyrt design 🙂

 6. Nyheder siger:

  Det er en skøn IKEA artikel – tak for inspirationen! 😀

Send en besked