Top

Den helt store hårguide

11.05.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Matas

i samarbejde med Matas Striberne

“Hvordan gør du med det hår?” “Hvem farver dit hår?” “Er det din egen hårfarve?” “Hvordan får du det til at fylde så meget” – I will tell you all today, ladies!
Det her indlæg skulle gerne indeholde svar på de fleste af jeres spørgsmål omkring mit hår, hvordan jeg styler, hvad jeg bruger – og lidt til. Og som en ekstra treat giver rabatkoden Cathrine30 jer 30 % på alle Matas Stribernes hårprodukter indtil den 24. maj.
Rockpaperdresses, Langt hår
I ÅREVIS var jeg en langhårspige – jeg vil næsten sige de første 25 år af mit liv (set bort fra grydecut ca. 1992). Og så var jeg langhårspige + pandehårspige. Det her indlæg rangerer stadig højt på Google (hvor mange pandehårsguides kan der også være derude, spørger du? Et par stykker i hvert fald!), fordi I var så glade for det. Men så lod jeg det gro, og det er egentlig ganske dejligt at være det foruden –  pandehår kræver arbejde. I hvert fald med en hvirvel i midten som hos mig.
Og så har jeg den seneste håndfuld år været korthåret. Alt fra lige-under-ørerne til lige over skuldrene. Og jeg tror nu, jeg har fundet ‘min længde’. Jeg har helt enormt meget hår (over det hele, ahem) men det er fint, så det bliver hurtigt tungt og fladt oppe på toppen. Jeg tænker, det er meget klassisk for os skandinavere. Det fine hår. Så mit ypperste hårmål har simpelthen været, at lære at få det til at fylde så meget som muligt. Og når det så er sagt, så er bare en smule fugt i vejret fx en killer. Så nogle gange må man også bare rende rundt med playmobilhår, helt fladt og kedeligt. Men så findes der heldigvis hårelastikker og andet flotte glimmerhårbøjler og sløjfer til at skjule det.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Matas
Nuvel, her er mine erfaringer:

Hvordan giver man håret fylde?

 1. Undlad at bruge balsam –  det kan meget vel tynge håret. Red i stedet for håret igennem lige før bad, vask det, og så burde det stadig kunne redes efter alt efter hårtype
 2. Brug et volumenprodukt typisk ved rødderne, før hårtørring
 3. Tør håret med hårtørrer med hovedet nedad
 4. Brug en rundbørste til at tørre det sidste fugtige hår,  og løft håret inde fra bunden og opad, rund gerne spidserne indad
 5. Tilføj tørshampoo i håret, men overdyng det ikke. Vente ikke til, når det først er fedtet men fra dag 1 eller 2.
 6. Det her lyder banalt, men ryk din skilning i ny og næ, når du sætter håret. Når det lige pludselig tvinges i en anden retning end det plejer, så bobber det som regel mere
 7. Overvejer din længde –  bare fem centimeter længere og mit hår kan føles SÅ tungt og klasket. Har personligt efterhånden en meget god længde for øje, som giver mest løft til toppen.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Matas

Hvordan farver du hår?

Et andet emne i spørger meget til; min hårfarve. Jeg er så heldig, at jeg fra naturens side har en virkelig god hårfarve, og om sommeren er der masser af spil i det. Lidt imod min søde frisør Sannes gode vilje, så har hun dog farvet det to gange på de sidste 2-3 år. Jeg trængte til noget pep, især om vinteren, hvor det bare er så mørket. Men hvilken slags farve får jeg?
To gange har jeg nu fået lagt lyse striber i håret, første gang SUPER tæt, anden gang knapt så tæt. Jo tættere jo større overgang i udgroningen, fordi hele håret næsten vil være lysere, og det er en stor kontrast til bunden. Det har taget sig ret forskelligt ud. Første gang var det klart også mere ‘smadret’, hvilket jeg godt kunne lide –  igen, fint hår der hurtigt klasker sammen, det er fedt med strukturen!
Derimellem har jeg fået en enkelt omgang balayage. Hvis I tænker jer Carrie Bradshaw, der ofte har en super mørk bund og lysere spidser? Balayage. Det er en måde, hvorpå man nærmest maler striberne på håret i frihånd fremfor med folie. Man går simpelthen efter et “udgroningslook”, som er nemt at holde, for man kommer ikke farven på ved rødderne. I stedet tager man en klase hår og ‘maler’ det med farven. Det er en ret skæg og meget naturligt udseende måde at farve hår på, mindre tidskrævende og mindre dyrt i øvrigt.
Jeg kan godt lide at få det farvet en enkelt gang om vinteren og så bare lade det gro, for når solen kommer lysner det alligevel i bunden. Andre kan slet ikke holde en udgroning ud.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Matas

Pleje af farvet hår

Med farvet hår kommer selvfølgelig pleje. Det er selvfølgelig hårdt for håret at få det farvet, så man skal passe lidt ekstra på det. Også for at forlænge livet i hårfarven så længe som muligt. Et husmodertrick er at komme regulær kokosolie i håret – lad olien stå lunt, og så vil det blive flydende. Kom det i håret og lad det gerne sidde natten over evt. med badehætte på og vask så ud. Udfordringen ved lige nøjagtigt dét er, at ja, det er fedtet, og det kræver lidt at få det ud af håret igen. Men det er godt trick, hvis håret er ret smadret.
En anden og “hverdagsnemmere” god idé er også at beskytte håret med shampoo/balsam, som er beregnet til farvet hår. Matas har en rigtig fin hårshampoo til farvet hår, som bl.a. har UV-filter i sig. Den er altså heller ikke dum at tage med på en ferie, når du skal beskytte håret lidt i solen, også selv om det ikke er farvet. Solen er bare hård ved håret – ligesom huden.
En af de ingredienser, som er lidt spændende i den er betaine. Det er en naturligt forekommende aminosyre, som ikke har nogen rensende effekt, men som er tilsyneladende dygtig til at holde på fugten i håret (jeg læste en artikel, som sagde en stigning på 40 % på vandmængden i håret, når betaine var tilsat hårprodukterne modsat 6 % med glycerol, som man ofte fx finder i håndsæber og håndcremer), som i sidste ende kan give håret det sunde, elastiske, bouncy look, som mange af os sukker efter, når vi ser reklamer. Og så er der hvede i, som skulle kunne reparere skader på hårstrået. Og det er jo dét, der sker, når man får det lysnet; man smadrer håret og fjerner farve, saft og kraft.
Den er i øvrigt ganske mild og ikke tyngende og så har den en ret mild duft, som er meget diskret. Jeg bruger shampooen til farvet hår – men ingen balsam pt. (hvis du bruger balsam, finder du den her). Det slipper jeg af sted med, fordi mit hår bouncer så hurtigt tilbage og bare er mega sundt trods hårfarve. Til gengæld giver jeg det en hårkur til farvet hår 1-2 gange om måneden, så det får lidt ekstra kærlighed der.

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Matas

Mine yndlingshårværktøjer

Ja, hvad skal man egentlig have? Der er altid en smart fidus og en maskine på markedet, og jeg skal da også indrømme, at jeg har været et kæmpe fjols og købt en vanvittig hårkrølle-maskine til en formue i magasin, som jeg aldrig bruger. Men jeg blev lokket af youtubere. Verdamt, haha! Ja, jeg bliver også influenced.
Men skåret ind til benet ville jeg nøjes med en rundbørste, en almindelig børste, en god hårtørrer og enten krøllejern eller glattejern  –  og så er man godt kørende. Jeg har for nyligt haft et samarbejde omkring et glattejern, og jeg siger det ærligt og ægte, det er altså godt. Og jeg har e-n-d-e-l-i-g lært at lave krøller med glattejern. Det er altså en meget god maskine, hvis man kun skal investere i én “hårmaskine”. Laver man kun krøller, så er en wand altså herlig – uden ‘klips’ så man ikke får knæk i håret. Giver det mening?
Men udstyret behøver ikke være nyt og smart for at virke – mit gamle crepejern fra 80’erne eller 90’erne holder bare stadig!

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Matas

Så hvordan arbejder jeg med håret i det daglige?

Lad os sige, jeg vasker håret mandag, så kommer jeg strukturprodukt i håret og tørrer det med hovedet nedad og rundbørste. Hvis ikke jeg tørrer det, så bliver det hurtigt fladt og kedeligt. Det er virkelig et must. Tirsdag kommer jeg tørshampoo i og måske lidt voks i spidserne. Onsdag har jeg typisk håret sat op, for der begynder det at være lidt kedeligt. Torsdag vasker jeg igen. Og så fremdeles.
Hvis I har lyst til at lege med hårstriberne fra Matas, så giver Cathrine30 30 % rabat indtil den 24. maj. Hvis jeg må anbefale en anden shampoo, så er det den til fint hår eller den milde, som er svanemærket og har den blå krans.
Dukker der andre rabatter op, fordi du er medlem af klubben, så vil siden altid give dig den bedste rabat for dig, når du har tastet koden ind.

11 kommentarer

 1. Nanna siger:

  Hvilket volumen/strukturpodukt bruger du?

 2. Laura siger:

  Jeg tror, mit hår er temmelig meget ligesom dit. Der er meget af det, men det er ikke så tykt. For at få mere fylde i det, er jeg rigtig glad for Gun-Britts Dry Volume Booster. Det er ligesom det dér volumenpulver fra Osis+, Dust it, der var populært for nogle år siden, men bare på spray, så det er meget nemmere at håndtere.
  For at få krøller vikler jeg det om et hårbånd, i sådan en slags krans rundt, mens det er fugtigt og lader det tørre natten over. Så er der naturlige krøller næste morgen.

 3. Mia siger:

  Jeg synes deres drejelåg på sæbe til baddet er SÅ irriterende og træls. Jeg synes det er MEGA svært at få sæben ud fordi jeg har glatte hænder pga vandet(sjovt nok) og de så glider derpå og hvis jeg skal begynde at fortælle hvor træt af drejelåget med våde hænder er, ja så ved jeg ikke hvor jeg skal stoppe. Står altid og bander som en havnearbejder i badet over det forpulede låg.. 😂 Jeg kan bestemt heller ikke lukke låget igen 🤯
  Kan du give sådan noget feedback tilbage til matas?

  1. Helene siger:

   Helt enig her! Det virker slet ikke gennemtænkt med det åndssvage låg. Og hvis man ikke får det lukket 100% (hvilket er svært med våde hænder), så løber der vand i ned i flasken under badet og udvander ens shampoo/balsam. Så træls! Alle andre åbninger ville være bedre 🙁

 4. Sofie siger:

  Tak for et godt indlæg som altid! Men ligge et noob-spørgsmål fra en med samme typiske skandinaviske hår – hvad forstår du ved et volumenprodukt, når det skal i vådt/fugtigt hår inden føntørring, for her er det vel ikke volumespray/hårpudder? Er det saltvandsspray, krøllecreme, styling mousse.. jeg synes det er en jungle, haha! Og man kan sørme smide mange penge efter ting, når man ikke er heeelt skarp på anvendelsen 🙂

  1. Cathrine siger:

   Ja og det er der ingen grund til!
   Jeg giver et strukturprodukt i håret, mens det er vådt. Det kan være saltvandsspray, mousse eller lignende. Og så kommer jeg en tørshampoo i, når det er tørt. Det står typisk på produktet bagpå, om det skal i vådt eller tørt hår! KH

 5. Sara Rasmussen siger:

  Jeg har været ude og købe shampooen og hårkuren idag pga. dit indlæg 🙂

  1. Cathrine siger:

   Hvor godt – sagde du min kode, så du fik rabat? Man kan nemlig sagtens sige den i kassen, så virker den også 😀 KH

 6. Lise siger:

  Jeg er på udkig efter nyt glattejern, hvilket et var det, du havde et samarbejde omkring?:)

 7. Cathrine siger:

  Det var et Babyliss 9000, du kan finde det inde hos Ellos 🙂 KH

 8. Kit siger:

  Jeg støtter helt sikkert gerne forslaget om ændring af nedfrosne æg.

Send en besked