Top

DIY: Fodspa

14.08.2014
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Fødderne er et par af de vigtigste organer at passe på, synes jeg, for de skal bære os hele livet. Jeg går selv til fodterapi i Herluf Trolles Gade hveranden måned, og der får fødderne den helt store tur. De bliver blødgjort, “slebet”, skrabet, smurt i creme og hammerflotte, når jeg går derfra. Det passer altså; fødderne bliver nærmest fine at se på! Og de har i øvrigt også, gennem de snart fire år jeg er kommet der, givet mig en masse fif med på vejen til, hvordan jeg kan fortsætte plejen hjemme.
Jeg var faktisk nede hos foddamerne dagen inden min tå-ulykke. Så de var da i det mindste pæne, nu de skulle stikkes i så mange lægers ansigter, ha! Men det er jo snart en måned siden, så de kunne godt trænge til en omgang til. Sol, sommer og strand er ret hårdt ved fødderne – de bliver tørre og slidte af ofte dårligt fodtøj som åbne sandaler og klipklappere. Sand er faktisk naturligt let eksfolierende, men så skal man jo huske cremen bagefter, og den husker jeg i hvert fald ikke på stranden!
Måske jeres fødder også kunne trænge til en lille kærlig hånd oven på sommeren? Især veloplagt til de kommende mørkere aftener.
(Indlægget er lavet i forbindelse med mit ambassadørskab for Oriflame. Jeg har testet en masse, MASSE produkter igennem før denne guide, så det er kun de bedste af de bedste, der er med!)
 photo fodspa_1_zpsd1426b0d.jpg
Need to have:
En plastikbalje // Sæbespåner // En grydesvamp // En god og fed fodcreme, jeg foretrækker Feet Up Advanced (“Cracked” med 10 % urea) fra Oriflame til mine evigt tørre fødder
Nice to have:
En negleolie fx Nail Butter // En fin neglelak (jeg har Oriflames Strawberry Cream på fra The One) // En underlak, jeg har en fra Chanel // En fodskrub // En rosenpind (kan fx findes billigt HER) // Et par bomuldsstrømper
 photo fodspa_2_zps370bd751.jpg
1. Start ud med at lave et let fodbad; lunkent vand og 1 spsk sæbespåner. Lad fødderne hvile i vandet i ca. 5 minutter, men ikke længere! De skal ikke opløses, for de har ikke godt af det.
2. Tag derefter grydesvampen i brug og masser hælene, trædepuderne og andre udsatte områder, hvor du ved, du har tendens til hård hud. Fødderne har ikke godt af fodfile og pimpsten og hvad der ellers findes af remedier, har min fodterapeut fortalt. Man laver ofte mere skade end gavn, fordi huden vil overkompensere og danne endnu mere hård hud, når man går lidt for groft til værks. En simpel grydesvamp er det helt rigtige!
– Hvis den er rigtig slem, så kan en fodskrub inden grydesvampen også være en idé – masser den ind med hænderne.
3. Skyl derefter fødderne godt med rent vand. Husk at hvis du har sår på fødderne, så vil sæbespåner forlænge helingsprocessen – det lærte jeg på skadestuen i forbindelse med min skade.
 photo fodspa6_zps21aead9a.jpg
4. Så er negle blødgjort og nemme at klippe. Jeg selv klipper dem godt ned, efter at have set min fodterapeut gøre det samme. Herefter fjerner du gammel neglelak, hvis ud ligesom mig også har en rest siddende.
 photo fodspa4_zpsf4fb8996.jpg
5. Hvis du vil gøre dem ekstra fine, så put et lag neglelak på nu. De er jo netop renset fri for sæberester og gammel creme med neglelakfjerneren, så de er klar til nyt. Men husk ALTID at komme underlak under, så dine negle ikke bliver misfarvede!
5. Til slut er fødderne klar til en rigtig god creme, og husk: Creme skal på om aftenen, og ikke om dagen inden du tager sko på. Hvis fødder får creme på og så bliver lukket inde i en sko, så vil huden boble op og “flage” – endnu et fodterapeuttip.
 
Ekstra tips:
– Brug lidt negleolie på neglene om aftenen, gerne i forbindelse med du smører fødderne ind. Og kom endelig fødderne i et par gode bomuldssokker, så de suger endnu mere til sig af de gode fugtegenskaber.
– Hvis du har en rosenpind (kan fx købes HER), så kan du fint skubbe neglebåndene forsigtigt på plads, når fødderne er blødgjorte.
– Jeg bruger tre forskellige cremer (kald mig bare entusiast); en let fodcreme (der foretrækker jeg Swedish Spa), til om morgenen når jeg bare er hjemme. Den fedter ikke så meget. Så har jeg en fra Matas’ Stribede, som er ret fed til om aftenen, og den har for nyligt fået konkurrence af Feet Up Advanced, da jeg opdagede den.
 photo fodspa3_zps48cc86d4.jpg
 photo fodspa_5_zps8a02cce7.jpgEnglish recap:
If you have a night in, do a simple treat for your feet – after all they do have to carry you around all day. I know they’ll love you for it! You need 1) a small tub 2) Soap Flakes 3) A scourer 4) A really great cream with Urea to pamper the skin.
How to: Dip you feet in the soap flake-filled water (1 tbsp for a tub). Do not soak them for more than five minutes. Use the scourer to get rid of dead skin – foot file and pumice is actually way too rough on the skin. A simple and cheap scourer is just perfect! Rinse the feet afterwards. Cut your nails. Remove old nail polish. Add a new fresh layer of your favorite color. And finish off with a really great and nurturing cream; this one is my favorite. Et voila! Beautiful feet in no time!
 

17 kommentarer

 1. Sisse Lykke siger:

  Sikke et dejligt indlæg, det skal jeg helt klart gøre i morgen. Jeg døjer med hår hud, vabler og hvad ved jeg, da jeg laver rytmisk gymnastik & dans i min fritid, og det er rimelig hårdt for fødderne! Har også erfaret at hvis jeg sliber dem, så kommer der bare endnu mere, så jeg vil prøve med en køkkensvamp 🙂 Tak for de gode tips!
  Sisselykke.dk

 2. Merete siger:

  Tak for fine og brugbare tips!! Negleolie har jeg aldrig hørt om. Det hele må prøves!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Det er faktisk er tip jeg har opsnappet fra beautyavenue – de bruger det på hænderne til manicure, og det må jo være det samme for tæerne. Så jeg har brugt det jævnligt siden da til hjemme-fodspa 🙂
   God fornøjelse! Kh

 3. Stinne siger:

  Det ser dejligt ud! Hvor ofte tror du fødderne skal have sådan en tur, hvis man ikke er flittig til at besøge fodterapeuten?

 4. Mie siger:

  Har man sår på fødderne, kan en skefuld alm. køkkensalt bruges i stedet for sæbespånerne. Det renser såret blidt, og virker næsten lige så godt på den normale hud. Men drop dyre badesalte når du har sår, der kan være andet skidt i, der forlænger helingsprocessen 🙂

 5. Mia Ipsen siger:

  Så er det dælme dérfor jeg aldrig kommer af med den hårde sommerhud på hælene efter timevis i sandal. Vi køber jo som forbrugere bare lykkeligt det der nu engang virker logisk – fodfil? Ja selvfølgelig. Og så alligevel ikke kan jeg forstå.
  Må straks lægge fusserne i blød.

 6. Dejligt indlæg, så skal vist lidt selv forkælelse til i aften. Må jeg også anbefale Matas hæl stift hvis nu der er noget ekstra hårdt hud der skal af, så er den rigtig god.
  /Annette

 7. Christina siger:

  Sikke en fin neglelak, hvor er den fra? 🙂 Godt tip med grydesvampen!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Det er den lyserøde fra Oriflame, som jeg har linket til i indlægget 🙂 den hedder strawberry cream! KH

 8. Louise P siger:

  Et virkelig, virkelig kærkomment indlæg. Skønt og rart med råd fra både dig og din fodterapeut. Det er lidt af en jungle der ude i fodland, og når man har vanskelige fødder – og halvgrimme, mærkelige negle med neglebånd, som insisterer på at overtage hele neglefladen – så opgiver man lidt, når man har testet det ene produkt efter det andet, inkl. pimpsten og fodfil. Men måske jeg er gået for hårdt til værks… Mine trædepuder er hårde som på en abe! – ren læderhud, som ikke forsvinder no matter what – og jeg skræller hverken bananer eller klatrer med fødderne!! Har flere gange overvejet besøg hos en foddame, men fobien overskygger og scenariet med prompte at losse foddamen in da face, står uhyggeligt klart på nethinden . Efter at jeg som lille nærmest fik “maltrakteret” højre fod grundet en kradsbørstig ligtorn og en meget ihærdig mor med nål og klemmen-til, så tåler jeg knapt nok at nogen rører ved mine fødder….. Tænker at jeg må give dit fodritual en chance, så jeg kan sige farvel til abefødderne 🙂

 9. Lisbeth siger:

  Mmmmh, hvor lyder det lækkert! Det skal helt sikkert huskes, til næste gang jeg har tid til en god omgang selvforkælelse (:

 10. Charlotte siger:

  Hvad koster en fodbehandling hos pigerne (Charlotte og Christina?) Herluf Trolles Gade?

  1. Cathrine Nissen siger:

   Knapt 400 🙂

Send en besked