Top

DIY: Havebord med lyserøde fliser

18.06.2018
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Endelig! I er nogle utålmodige størrelser, der har rykket og rykket for denne her, hehe… Det er så okay. Det er nemlig også et virkelig pænt havebord, hvis jeg selv skal sige det, og i øvrigt et ganske glimrende sommerprojekt.
Jeg ledte længe efter et havebord men kunne simpelthen ikke finde noget, der passede i størrelse, look eller økonomi. Og så kan man jo heldigvis lave det selv. Selv om Adam  krævede lidt mere skub til at se det geniale i det, haha. Hele det her projekt – det startede på et kæmpe skænderi midt i Silvan men for filen – se hvor det stråler. Vi er begge enige om, at det var det hele værd. Vi har bare forskellig tilgang til den slags. Mig: “Det fikser vi da bare”. Adam: “Det her skal tegnes og regnes ud på forhånd”.
Jeg var lidt lun på festivalborde – I ved, de klassiske langborde, som er smalle og med ben, der kan slås sammen under. Genialt! Det fylder ikke for meget og kan slåes sammen og gemmes væk. Men det kombineret med fliser – det er for tungt. Så vi endte med at købe ben og plade og lave alt fra bunden. Et projekt, der har stået os i ca. 2.500 kroner. Ikke helt billigt men størrelsen taget i betragtning ganske i orden.
Fliserne kan mikses i det uendelige – kakler, mønstrede, farvede, hvide, mindre, større. Mosaikker. Hvad I føler for. Men herfra en tanke omkring genbrugsfliser: Vi købte fliser i Genbyg. Jeg brugte to dage på at fjerne gamle fuger, lade dem ligge i citronsyre, så jeg bedre kunne få gammel fugemasse af bagpå osv. Det er altså virkelig meget besvær, og mine hænder var smadrede bagefter (ligeså min ryg). Og så billigt var det faktisk ikke – vi har givet 2.000 kroner for vores, kun fliserne. Så overvej om I gider besværet. De skal være ret rene fliserne for at kunne bruges. Alternativt – og stadig mere bæredygtig end at købe nyt – kan man også købe andres restpartier på fx DBA. Så får I stadig nye fliser (uden gamle fuger), men uden at spendere en ligeså stor formue.
I forhold til et tidsestimat, så er det svært at sige, for der er noget fugemasse, der skal tørre et døgn, gammel fuge der skulle fjernes i vores tilfælde osv. Vi har brugt nogle weekender på det.
NB: DETTE BORD ER LAVET MED RÅDGIVNING FRA EGNE HÅNDVÆRKERE. DET TIL TRODS KAN DET IKKE TÅLE FROST/VAND-KOMBINATIONEN OM VINTEREN. SØRG FOR AT STILLE DET ET TØRT STED I DEN PERIODE.

Rockpaperdresses, rockpaperhome, Cathrine Widunok Wichmand, Lyserødt flisebord haven

Du skal bruge:

En bordplade – vi købte en 21 mm krydsfiner i Silvan i ca.-mål 75×220 cm
Afstivere til under  – vi har lagt to planker på tværs, “opretstående”, så de afstiver bordpladen, så den ikke giver sig, når den bliver våd. Det ville kunne ødelægge fugen.
Bordben – vi har Oddvald fra IKEA
Multibinder
Fugemasse
Multifuge i din foretrukne farve
Tandspartel (gerne smalle ‘tænder’)
Alm. spartel
Murersvamp (man kan købe et kit i byggemarkedet med tandspartel, gummispatel og svamp)
“Gummi-spatel”/fugebræt
Spand
Eddikesyre/husholdningseddike
Evt. rørepind og boremaskine – vi nøjedes faktisk med at bruge en malerrørepind, da mængden ikke var større
Evt. fliseskærer/vådskærer
Evt. fliserkryds
Evt. silikonefuge (vi valgte hvid til at matche fugen)

Rockpaperdresses, rockpaperhome, Cathrine Widunok Wichmand, Lyserødt flisebord haven

Guide til at lave havebord med fliser

 1. Først samles bordplade og afstivere og bord. Vi har valgt en simpel og billig løsning i første omgang. På sigt vil vi have en smed til at lave en ramme med ben på, så vi kan undgå de knapt så pæne afstivere under og IKEA-benene, som ikke passer helt til. Men det kan komme. Overvejer I det samme, så sørg for at skrue ben og afstivere på nedefra, så I kan skrue det af igen, trods fliser på toppen.
 2. Har I brug for at skærer fliser til, så tag fat nu. Vi har egentlig givet bordet mål efter fliserne – men et regnestykke som ikke var helt let. Nogle fuger ville ikke af, så vi kunne ikke arbejde med flisekryds, så vi var nødt til at lægge fliserne i nærmest “frihånd” (med en lille tændstik som hjælper). Først kørte vi med en almindelig og billig fliseskærer, men den er bedst til at halvere – vil du lave flisekanter som os, så kræver det et finere instrument; en vådskærer, som kan lejes i byggemarkedet. Den er nødvendig for at fliserne ikke knækker i processen.Rockpaperdresses, rockpaperhome, Cathrine Widunok Wichmand, Lyserødt flisebord haven
 3. Det er en god idé at ‘prøvelægge’ alle fliser på bordpladen, uden fugemasse. Så får du et overblik over processen, hvor tæt de skal ligge osv. Her fandt vi ud af, at vi kunne bruge en tændstik som alternativt fugekryds.
 4. Når alle fliser så er skåret til, så mikser du multibinderbinder, vand og din multifugemasse efter rette anvisninger. Og så begynder fugearbejdet! Vi tog kanterne først, da vi ønskede ‘topflisen’ til at lægge udover kanten, så det blev pænest oppe fra set. Til kanten, som er så smal, måtte vi bruge en malerrørepind til at fordele fugemassen. Kør så tandspartlen henover så den griber bedre ‘om’ flisen.Tip: Fliser skal ligesom “køres” på plads. Det vil sige, du lægger den ikke på den præcise plads, den skal have, men lidt fra og “skubber” den så på plads, så den får godt fast. Det er også sådan mureren lægger mursten til et hus.Da der ikke er meget fugemasse under, så tag ca. en halv meter ad gangen, fugemasse, tandspartel og så en flise.
  Rockpaperdresses, rockpaperhome, Cathrine Widunok Wichmand, Lyserødt flisebord haven
 5. Når alle fliserne er lagt, lad du det tørre i 24 timer. Undgå gerne bagende sol – så evt. brug en sommeraften på det.
 6. Dagen efter gør du klar til fugemassen. Miks fugemassen efter rette anvisninger og fordel henover fliserne. Kør fugemassen godt henover fliserne og arbejd det ned i fugerne. Man kan bruge sådan en gummidimmer, Adam bruger på billederne. Men vi endte faktisk med at bruge vores fugebræt fra kælderen, der var noget nemmere.Rockpaperdresses, rockpaperhome, Cathrine Widunok Wichmand, Lyserødt flisebord haven
 7. Når alle fuger er lavet, så brug en stor, vædet svamp til at fjerne overskydende fugemasse – det gøres i forlængelse af fugearbejdet, så der ikke efterlades decideret fugemasse rester på flisernes flade. Lad fugerne tørre i 24 timer – igen ikke i bagende sol, så gerne et aftenprojekt.Rockpaperdresses, rockpaperhome, Cathrine Widunok Wichmand, Lyserødt flisebord haven
 8. Dagen efter fjernes fugesløret fra fliserne med en mild blanding af husholdningseddike og en svamp.
 9. Der kan være kanter, som ikke er oplagt til en fast fugemasse. Det kan være hjørnerne fx. Brug her en silikonefuge til at lave en fleksibel fuge, der ikke går i stykker. Vi har gjort det på hjørnerne i hvert fald.

Så er bordet færdigt! Vi har ikke givet bordet en topcoat, da vi skal spise på det, og jeg ikke er så interesseret for at smøre det med nogen form for kemi. Så det står ubehandlet for nu, så må vi se, hvor længe det holder sig pænt.
Sig til hvis I har spørgsmål – så skal jeg forsøge at besvare efter bedste evne. Stolene er i øvrigt vintage – lignende kan købes hos Sika Design eller Maison Gatti (men forbered jer på at hoste op, de kan fås hos Beau Marché).
Rockpaperdresses, rockpaperhome, Cathrine Widunok Wichmand, Lyserødt flisebord haven

46 kommentarer

 1. Camilla siger:

  Sindssygt flot – og så den farve! Man – hvis jeg bare gad at bruge så mange kræfter på et projekt lige nu – haha! (Højgravid dame her). Måske engang!

  1. Cathrine siger:

   Det kan du altid kaste dig ud i – på den anden side 😀 Mega pøj pøj med slutspurten! KH

 2. C siger:

  Hvor mange fliser har i brugt?

  1. Cathrine siger:

   Vi købte 90 og havde et par i overskud 🙂 KH

 3. Katja siger:

  Superlækkert bord, altså. Megasejt af jer at kaste jer ud i det fra bunden. Det er bare blevet så fint!

  1. Cathrine siger:

   Tak Katja, jeg er også bare mega glad for det! KH

 4. Anita siger:

  Det ser rigtig godt ud 😊 jeg er ikke heelt med på, hvordan det ser ud nedefra, med afstiverne, ben osv. 😅

  1. Cathrine siger:

   Jeg skal prøve at tage et billede, så det ses tydligere og sættes i indlægget. KH

 5. Seje typer 🔨👷‍♀️👷‍♂️🌸🌸🌸

  1. Cathrine siger:

   Taaak Maria <3

 6. Trine siger:

  Det er virkelig skønt! ☺️

 7. Gry siger:

  Hvad måler jeres fliser? Så fint et bord! I er seje 🤠👋🏻

  1. Cathrine siger:

   Det er en helt standard 15 x 15 flise <3 GOD fornøjelse! KH

 8. mette siger:

  Hvor har I købt stolene vintage henne?

  1. Cathrine siger:

   Boho Habits – men de er vintage så ikke lige til at få fat i. KH

 9. Hvor ser det bare mega godt ud. Tror vist jeg skal have fat i gemalen om ikke han kan lave sådan et til mig 🙂

  1. Cathrine siger:

   Det skal han da lige fikse 😀 KH

 10. Hvor det bare fint. Godt arbejde, I er seje!

 11. Victoria siger:

  Har i også brugt fliser på undersiden af pladen? 🙂

  1. Cathrine siger:

   Nej det ville være spild – det ser man ikke 😀 KH

 12. Anne siger:

  Hej!
  I always follow you on insta, love it!
  Do you have this diy project also in English translation? Love to make something like this in our new garden.
  Tak!

 13. Astrid siger:

  Hej Cathrune. Så flot! Hvor har I købt fliserne i sådan en smuk farve?

  1. Cathrine siger:

   I genbrug, men som jeg skriver, så er det lidt et arbejde at købe genbrugte fliser med gammel mørtel og fuge, klart en overvejelse 😀 KH

 14. Thomas siger:

  Hvordan undgår I at træet ikke suger væden ud af fliseklæben? Eller blot fra omgivelserne? Træ arbejder, det gør fuger ikke til..

 15. Freja siger:

  Det er så flot! 🙌🏻 Har kigget på dette indlæg igen og igen, siden du postede det.
  Jeg er ved at overbevise min mand om, at vi da skal lave et magen til. Han er dog lidt skeptisk og bliver ved med at spørger “tåler det frost…” Så nu må jeg hellere høre, tåler det frost? 😅

  1. Cathrine siger:

   Ja, altså det ved vi jo af gode grunde ikke 😉 Træet under vil altid arbejde, så det vil slå små revner i fugen. Men vores håndværker, der har bygget overetagen, har set på det, og siger det er super lavet og man ikke ville kunne gøre det anderledes 🙂 KH

 16. Simon siger:

  Virkelig flot bord! Vi har lige fået leveret fliser til et lignende bord (bare i lys-blå), så vi læser spændt din guide. Vil du måske ikke enten sende et billede med afstiverne eller lægge det op i dit indlæg? 🙂 Tusinde tak!

 17. Heidi Rose siger:

  Super fint bord! Jeg står lidt i samme situation, og er interesseret i at se hvor afstiverne er påført? På forhånd tak ! 🙂

  1. Cathrine siger:

   Der ligger to ‘paneler’ sat på højkant langs pladen hele vejen fra den ene til den anden ende – forestil dig de er skruet på som et T under. Giver det mening? KH

 18. Mie siger:

  Smukt!!
  Jeg er nysgerrig efter at høre, hvordan bordet klarede frosten og om samlingerne (kanten rundt) kan klare at man sidder og læner sig på bordet (uden det knækker – hvis det giver mening. Det er svært at skrive 😄🤷🏼‍♀️)
  Rigtig god påske til dig og dine🌞

  1. Cathrine siger:

   Har du mon læst edit’en, Mie? Det krakelerede i januar, trods alle ansvisninger fra en tømrer. Desværre! Det skal stå overdækket for at klare vinteren. KH

 19. Jeannette Nybo siger:

  Ved du mon hvor man kan købe kakler/fliser til et lignende projekt med en hylde? Kender du nogle forhandlere?

  1. Cathrine siger:

   Jeg ville gå samme sted hen, Genbyg. Eller prøve mosaikhjørnet 🙂 KH

 20. Kathrine siger:

  Hej Cathrine! Jeg har lige fundet dette gamle indlæg frem, da jeg selv skal til at lave en flisebord, dog til indendørs brug. Jeg har bare overvejet, om den hvide fuge imellem ikke bliver utrolig grim hurtig? Jeg har den andre steder i huset, og der synes jeg næsten, den er grim og mørk efter et par uger. Har I gjort noget ved den?

  1. Cathrine siger:

   Nej det gjorde vi ikke, men den bliver selvfølgelig lidt nusset. Men alternativt tag en grå fuge 🙂 Eller en anden farve, du kan jo få så mange fine farver! KH

 21. Henriette siger:

  Hej Cathrine
  Har du mulighed for, at poste et billede af undersiden? Jeg er ikke helt med på, hvordan I afstiver det.

  1. Cathrine siger:

   Jeg har desværre ikke billeder – og bordet lever ikke længere. Men forestil dig to lange trælister i en god tykkelse. De skal på højkant, så bordet hvilet på den mindst brede side 🙂 KH

 22. Maja siger:

  Hej Cathrine
  Har netop lige fundet dit oplæg frem, da jeg selv står og skal til at lave et bord lignende og har lige et spørgsmål. I forhold til fliserne på kanten af bordet, som i har skåret til – hvordan har i så undgået, at de er blevet skarpe og ubehagelige at sidde op af? Kan være det slet ikke er et problem, men min kæreste mener, at det bliver noget værre juks😆

  1. Cathrine siger:

   Vi havde nok fliser til at vi kunne skære dem således, at man fik to sidestykker på en flise. Således fik de begge én side, som var blød som flisen. Du ved afrundet som den er. Og så røg midterstykket til genbrug. Vi lagde så topflisen, der ligger på bordets flade, så den gik udover kanten, og de smalle sidefliser gik op under. Den side der så er “afrundet”, lader du vende ned ad, så den forbliver rar at røre ved. KH

 23. Josephine siger:

  Super flot! Hvad endte det med at koste? Bare så man lige har en ide

  1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

   Se det er et godt spørgsmål – fliserne var det dyre. Der kan man jo selv skrue op og ned. Mener vi landede på 2500,- ca. i alt. KH

 24. Anna siger:

  Hej Cathrine. ✨
  Virkelig flot bord! Jeg tænkte på om du ved hvor tyk bordpladen er, i forhold til at den skal kunne holde til flisernes vægt ? 😍

  1. Cathrine Widunok Wichmand siger:

   Det tror jeg kommer an på størrelsen af bordet – men hvis du afstiver det med tværliggere under og i øvrigt som os har bukke under, der støtter hele vejen på tværs, så er du godt på vej. Vores var vist 2-3 centimeter. KH

 25. Benedikte siger:

  Hej Cathrine,

  Dejlig udførelig guide til et projekt jeg snart selv skal kaste mig over. Kan du huske hvad bordet cirka endte med at veje? Forestiller mig at fliserne giver ekstra meget vægt? 🙂

 26. Julie siger:

  Hvad var jeres fliser i længde?

 27. Lillian siger:

  Kan det ikke være problematisk at have træ inde under fliserne hvis bordet skal stå ude i alt slags vejr, eller hvad tænker du om det? For vil gerne selv lave et lignende, men ved ikke om jeg skal vælge en anden underflade.

Send en besked