Top

Elevationsseng, samsovning og puttetider

26.02.2019
Skabt af Cathrine — Annonce

Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade
Jeg har glædet mig til at skrive det her indlæg i et godt stykke tid, fordi I er så mange der spørger! Hvordan med den søvn, den baby, den amning? Og hvad med jeres pæne seng?
Det kommer jeg til, men først og fremmest lidt om seng. For da vi rykkede oven på, i hvad der må synes at være byens bedste soveværelse, så skulle vi have en voksenseng. Hvad er det? For os betød det en STOR seng; 180 cm, minimum! Eller dvs. vi har altid sovet i en 140-seng og elsket det – uden brug for noget større. Jeg vågner, som jeg lægger mig. Burde måske overveje en H. C. Andersen og sove med et “jeg er kun skindød”-skilt om halsen, hvis nogen skulle få oprydningslyst. Adam derimod karter rundt og vender sig tusinde gang. Men det har jeg vænnet mig til – taget det som kærlige nudges henover natten.

Indlæg i samarbejde med Auping

Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade
Men så blev jeg gravid, og jeg blev højgravid, og så takkede jeg skæbnen for den store seng fra Auping. Den landede hos os engang i juli, tror jeg. Få dage inden Italien. Indtil da sov vi på den gamle madras på Kabe-gulvet deroppe. Det var hårdt, kan jeg fortælle jer. Så pludselig at kunne brede mit store korpus  ud og rette hele maskineriet til (mit altså) med skilsmissepølsen (I ved, BBHUGME-pøllen) – uden at forstyrre Adam i sin del af sengen. Perfekt.
Hvad der var endnu bedre? Sommernætter, åben terrassedør, slik i sengen – og hævet sengegærde. JA, vores Auping har elevation! Forestil jer sengen blive til en SOFASENG (førstnævnte agerede den jo også i månederne uden sofa), man kan ligge udstrakt i! Det blev elevation, selv om jeg til starte med syntes, det var ret forældrekikset. I sagde, det ville være den BEDSTE idé, når nu vi skulle være forældre. Amning i elevationsseng = DRØMMEN! KÆMPE komfort. Ja, hvad vidste jeg. Jeg skulle på det givne tidspunkt mest bare ligge godt, når jeg så film.
Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade
Men så skulle jeg jo pludselig amme. Og i den første gode tid efter han kom, så brugte jeg det hele tiden; elevationen. Og da han så tilmed var MEGA snottet de første to måneder af sit liv, så var det HELT genialt at kunne hæve hovedgærdet. Det skulle alle jo nærmest have i sengen – den mulighed. At hæve sengegærdet for at lede snotten væk.
På nuværende tidspunkt ammer jeg liggende og mange gange i løbet af natten. Det dejlige ved at amme liggende er, at jeg (næsten) ikke bemærker, når han skal have mad (udover når jeg kravler henover ham om natten for at skifte side at amme fra). Så lige nu bruges elevationen ikke under amning. Men så snart jeg skal til at se film igen, læser bøger i sengen, så kan jeg love jer for, at jeg skal bruge det igen. Når en af os er forkølede. Så bruger vi elevationen. Da jeg mod slutningen af graviditeten fik kramper i læggene, hævede jeg bare fodenden i den anden ende. Jeg må bare sige. Elevationsseng er the shit. I har så ret (tak skæbne for, at jeg har jer!).

Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade

Og så til noget der er mange meninger om: SAMSOVNING.

I er så mange, der har spurgt mig til det. Jeg kan huske den første nat, jeg havde, med Eddie på Herlev. Jeg havde lagt ham i Moseskurven oppe i min seng, hvilket betød, at jeg selv lå rimeligt spændt op imod metalsiderne og i øvrigt akavet med en hånd op over kanten og ned i kurven, for jeg kunne ikke slippe ham et sekund. Jeg lå SÅ dårligt, og jeg havde egentlig også mest lyst til, at han lå med mig, tæt på mig, men jeg turde ikke. Det lille skrøbelige væsen, kun lige ude af CPAP’en.
Dagen efter talte jeg med en af sygeplejerskerne (igen, Herlevs personale på barselshotellet – en drøm!). Hun skulle selvfølgelig sige, at sundhedsstyrelsen frarådede samsovning. Men hun mente, der var masser af kvaliteter ved det, gjorde man det sikkert:

 1. Sørg for at soveværelset er mellem 18-20 grader. Ikke varmere!
 2. Sørg for at babys hoved ikke bliver dækket, når den sover
 3. Lad baby sove på ryggen
 4. Sørg for at baby ligger på ydersiden – altså ikke imellem jer. Babyer bliver nemt varme
 5. Lad baby sove med sin egen dyne – igen for den ikke bliver for varm
 6. Samsov aldrig hvis du er påvirket af alkohol/stoffer
 7. Overvej om samsovning dur for dig, hvis du sover meget tungt, er syg, tager medicin eller er stærkt overvægtig

Så det har vi faktisk gjort lige siden, samsovet, så snart vi kom hjem fra hospitalet. Til at starte med, de første to uger, lå han i sin nest oppe i sengen. Det føltes trygt, når han stadig var super tiny. Men nu sover han altså bare på vores madras, som os. Med sin egen dyne. Men faktisk også tit bare under min – jeg ved, det ikke anbefales, men sådan gør vi. Ofte er det sådan, at han har ca. 120 cm at sove på, og så klarer Adam og jeg os med 60 cm, haha! Mig på siden (selv om jeg saaavner ryggen), Adam på ryggen. Og ligegyldigt hvor meget ‘afstand’ jeg tager til Eddie, så ender han helt inde i min armhule i løbet af natten. Og hold op, det er det bedste i verden.
Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade
Jeg kan ikke anbefale samsovning nok. Det gør amning lettere, at jeg lige kan lægge ham til. Det gør mig tryg, at jeg kan fornemme ham. Jeg tror, det gør ham tryg. Og til dem der spørger, om jeg er bange for at ‘kvase’ ham? Ikke spor. Der er den vildeste mor-refleks i mig, så er der det mindste, vågner jeg.
Hvornår skal han ud af sengen? Jeg har ikke travlt med det. Adam heller ikke. Måske kommer der naturligt et tidspunkt, hvor jeg vil nyde, at sove på alle 180 cm igen og helt uforstyrret? Men så længe jeg natammer, så bliver han, tænker jeg. Adam er meget loose omkring det – det skal mest fungere for mig. Jeg elsker vores morgener – selv om klokken oftest er 05.45-agtigt, så er det intet problem, når der ligger sådan en lille glad mussebaby ved siden af og pludrer. Han er på toppen af humøret, når han vågner om morgenen. Det er ret skønt at bevidne. Han elsker at gå på opdagelse i mit ansigt – kører fingrene rundt i mine øjne, i min næse og griner samtidigt.
Jeg må sige, at jeg føler, helt som ventet af mig selv, at det er virkelig dejligt at have sit barn tæt på. I vikle, i sengen. Det er naturligt for mig, og sådan havde jeg nok også forestillet mig. MEN man er absolut ikke forkert, hvis man ikke kan lide det. Hver sin tryghed, hver sit barn. Vikle, samsovning – det er altså ikke mere ‘rigtigt’ og ‘bedst’ for barnet, tænker jeg, hvis ikke dur for en. Hvis mor og far er glade, så er baby det.

Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade

Og når I spørger til lure/putning?

For godt og vel en måned siden begyndte vi at få en rigtig fin putterutine. Henad 18.30 begynder vi at tage tempoet ned, pusle for natten, hygge med kram og klem og sang, ammer godt igennem. Klokken 19.00 lægger jeg ham i sin egen seng på værelset. Synger “Hvilket postbud, en due” nogle gange, ligesom min mor altid gjorde for mig, og så møsser jeg godnat, nusser i panden og forlader rummet. 9/10 gange falder han i søvn selv inden for fem-ti minutter 1/10 gange skal jeg tilbage, holde i hånd, nusse osv. Henad 22 skal han ammes igen, hvor jeg gerne går i seng og bærer ham ovenpå med mig. Han bliver ammet flittigt i løbet af natten, så at kunne amme liggende er genialt. Han har lige haft en periode med at vågne klokken 04.00 med mavekneb af at have ligget ned og spist hele natten. Det var ret bøvlet og synd for ham. Men det synes at være ovre nu.
Han står først rigtigt op henad 05.45/06.00. Så skal han ud til lur i vognen ca. 08-11/9-12 (helst rullende efter 40 minutter – i dag tager han faktisk første lur nogensinde uden at blive rullet selv om han har sovet i halvanden time). Og så igen en lur 13-15, og en powernap omkring kl 17. Vi har ikke gjort noget for at tvinge ham i mønster på den måde – det er faktisk sket af ham selv. Vi har forsøgt at være meget obs på, hvornår han er træt. Og på et tidspunkt så vi et klart mønster og så er det blevet sådan.

Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade

The specifics på Auping-sengen, hvad har vi valgt?

Men hvad valgte vi så? Ja, vi var ret sikre fra start, at det skulle være en Auping-seng. Jeg bliver også forført af influencers, og når min grønneste ven i årevis har talt SÅ godt om Auping, hvor bæredygtig produktionen er (det kan I læse om HER), hvor lækre, kemifri sengen er (vi tilbringer trods alt en 1/3 af livet i den, så må den gerne være så ‘øko’ som muligt), så var jeg virkelig lun på dem. Vi tog derfor ned i Sengekompagniet ved Forum og kravlede rundt i alle deres senge for så at tage ud i Aupings showroom/butik på Østerbro for få endnu mere hjælp til at vælge.
Det endte med en ret elegant Auping Criade på 180 x 200 cm – hvide ben og et gråt kvadratstof på underdelen. Madrassen? Cresto i medium (vi fik det tip i Sengekompagniet, at når vi ikke vejer mere eller har deciderede problemer med skuldre etc. så er det rigeligt fint at spendere penge på Cresto) – og dertil 3-motors elevation. Det vil sige, man kan nærmest modellere sengen til os. Hæve, sænke – alle delene stort set. Vi har så fået synkronkabel, hvilket betyder, at vi hæver begge sider samtidig. Det kan måske være ret fjollet, når man ammer og den anden sover. Men det kom sig af, at vi ønskede én madras og ikke den der følelse af en revne i midten. Selv om Auping har arbejdet meget på at udvikle en “god” overgang mellem to madrasser, så er den stadig at føle. Vi ønskede os én stor seng – også når Eddie sover i den. Vi blev enige om, at den smule discomfort Adam oplevede i en meget begrænset periode, det var fint for det lange løb. Kablet kan fjernes igen. Og halløj – hele sengen kan styres af en Auping-app. Selvfølgelig kan den det.
Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade
Cathrine Widunok Wichmand, Rockpaperdresses, Auning Elevationsseng Criade

45 kommentarer

 1. Anna siger:

  Jeg mener, at jeg har kommenteret før, men du fortjener ros igen for at lave så godt sponsoreret indhold. Derudover har du en positiv attitude til forældreskabet (og de mange måder at gøre det på), som jeg håber, at jeg selv møder fra mine vennekreds/familie når jeg engang selv skal have børn. Rigtig god tirsdag herfra!

  1. Cathrine siger:

   Det er jeg så glad for, Anna. Det betyder virkelig, virkelig meget. Jeg prøver at gøre mig umage med at få det til at handle om noget bredere end ‘blot’ et produkt. Så tak! GOD tirsdag! KH

 2. C siger:

  Super godt og rummeligt skriv om samsovning. Det er så vigtigt at det ikke skal være one size fits all 🙂

  1. Cathrine siger:

   Det er jeg glad for C, det er virkelig min intention at ingen føler sig forkerte. Man ikke en dårlig mor eller ‘imod’ nærhed, fordi man ikke lige er til vikle og samsovning. Eller baby ikke er det! KH

 3. Mie siger:

  Jeg tilslutter mig koret: Det er en sand fornøjelse at læse sponsoreret indhold hos dig. Det er så gennemtænkt og velskrevet. Jeg læser det faktisk – det gør jeg ikke hos andre bloggere. Så tak for at gøre dig så meget umage.
  Og apropos samsovning. Vi havde en bedside crib hun lå i. Så ‘slap’ jeg for at slæbe hende op og ned af trapper om aftenen, for det vågnede hun alligevel af. Hun fylder 3 år på søndag, og hun sover stadig i vores seng. Jeg kunne slet ikke forestille mig at skulle sove uden hende hver nat. Hun er så småt begyndt at ville sove i hendes ‘stor-pige’ seng, som hun kalder den, på eget værelse – og det får hun selvfølgelig lov til – men ih, hvor vi savner hende i smørklatten. Samsovning rocks! og det kommer fra hende der pre-barn troede det både ødelagde parforhold, sexliv, søvn og barn.

  1. Cathrine siger:

   Ej men altså, SÅ SÅ dejlig en kommentar. TAK Mie. Virkelig!
   Ja dem har jeg også fået anbefalet mange gange. Men de er ikke så store vel? Holder de til ca. seks måneder eller hvordan? Jeg læste man evt. kunne købe tvillinge-bedsiden og få lidt mere plads, så de kan ligge der lidt længere.
   Men ja, det er virkelig dejligt <3 KH

   1. Anna siger:

    Vi har en maxi, der er til tvillinger, og der er masser af plads, selv om vores dreng snart er 6 måneder og lang! (73 cm).
    Jeg synes også, det er det dejligste i verden, når han sover i armhulen, men jeg har erkendt, at det bare fungerer bedre for os med en bedside. Det er som om, han sjatspiser sig gennem hele natten, når han ligger hos mig. Måske fordi han kan lugte mælk 🤔

    1. Helle siger:

     Altså, jeg har en babybay maxi til mine tvillingepiger på snart 5 måneder, og de ligger på tværs med fødderne inde i vores seng. Det fungerer upåklageligt! Også selvom vi har en 3-årig imellem os voksne en del af natten 😅

 4. Ditte siger:

  Det er måske et vanvittig dumt spørgsmål, men da jeg selv ammer liggende om natten, har jeg kvaler ved, at min dreng jo er nødt til at ligge mellem os, hvis jeg skal amme fra begge bryster i løbet af natten. Jeg falder altså også i søvn, når han er ved dét bryst, og det betyder jo, at han i perioder i løbet af natten ligger mellem os. Hvordan undgår du det?? Du skriver, du “kravler hen over ham” – men holder du dig så vågen, når han er ved det bryst, der vender ind mod midten og kravler tilbage over ham og falder så først der i søvn igen? Jeg har spekuleret over det samme, når folk, der roser en bedside crib (vi har selv en, så ikke et ondt ord om konceptet, men han ligger der kun indtil første natamning, og kommer ikke tilbage igen i løbet af natten), skriver, at baby dermed kan ammes fra egen seng., mens mor ligger ned. Så er det jo kun det ene bryst, man kan tage i brug til natamning, og det dur jo ikke….

  1. Katrine siger:

   Hej C
   Så skønt at læse en beretning, som minder så meget om, hvad der sker hjemme hos os. Jeg sover også med min lille fyr på tre måneder hver nat, og det er det dejligste i hele verden. Jeg kender så godt det der med at kravle over ham for at få begge sider spist ☺️ Der er så mange, der måber, når jeg fortæller, vi sover sammen, men når man sover let og vågner af det mindste ryk, så kan jeg også kun anbefale samsovning.
   Tak for skøn læsning. Knus C

  2. Maja siger:

   Hej Ditte
   Jeg har også en søn, der ligger i bedsidecrib og sover. Til at starte med flyttede jeg ham også ind i midten, når han skulle ammes fra det andet bryst, men så fortalte en veninde mig at jeg bare kunne lægge mig lidt mere om på siden og mere skråt ned over ham, jeg tipper ligesom bare lidt mere nedover ham, når han skal ammes fra “øverste” bryst. Jeg tror ikke jeg ville kunne have gjort det fra han var helt spæd, men jeg har gjort det siden han var ca 5 måneder og han havde så godt styr på sutteteknikken, at han ligesom selv fangede brystet. I løbet af natten ammer han nok mest fra det nederste bryst, men så sørger jeg for at den ammetår han får inden jeg går i seng og den første om morgenen er fra det øverste bryst.
   🙂

  3. Ida siger:

   Ditte, jeg har præcis samme dilemma kørende på 8. måned! Bortset fra at min mand rykker ned på gulvet på madras ved første natamning så ikke baby ender mellem os. Det er et show 🙂 Vil virkelig gerne vide hvad andre gør.. Jeg har i perioder forsøgt at amme fra det “øverste bryst” liggende på samme side som når jeg bare ammer almindeligt fra det nederste (giver det mening?), men er bange for at mase det nederste for meget og få knuder og den slags ubehageligheder. Kh

  4. Monika siger:

   Måske er vi bare ikke så bekymrede hjemme ved os. 🙂 Men vi lever med, at vores søn på 4. måneder sover mellem os. når jeg har natammet fra det “inderste” bryst. Han ammer hver 2. time hele natten, så det er trods alt kun nogle få timer, som det drejer sig om over en hel nat.
   Den største bekymring omkring at have baby liggende i smørhullet er jo, om baby bliver for varm, og at begge forældre skal være opmærksomme på baby. Jeg har tjekket ham i nakken flere nætter, og han bliver ikke for varm, og da vi begge er ret opmærksomme på, at han er i sengen, har vi ingen problemer haft med, at han er der.

  5. Laura siger:

   Jeg tillader mig lige at komme med inputs ift. natamning 🙂 Min datter på nu syv måneder har cirka spist hver 2.-3. time. Vi har hende liggende i en tremmeseng op ad vores seng, hvor vi har taget den ene side af, og der er lige et niveauforskel, så hendes seng er lidt længere nede en vores. Det betyder at jeg ikke kan amme hende, mens hun ligger i sin egen seng. Derfor ender hun også ofte med at ligge ved mig om natten. For at jeg ikke skal flytte hende frem og tilbage alt efter hvilket bryst hun skal spise fra og for at undgå at jeg selv skal flytte mig om natten, så har jeg lært mig selv at ligge nogenlunde behageligt mens jeg skråner lidt i kroppen, for at kunne amme hende fra det øverste bryst. Giver det mening? 🙂 Jeg tilter ligesom min egen overkrop lidt, ligger halvt på maven, så hun kan nå det øverste bryst. Det er ikke ligefrem en stilling, jeg ville kunne sove i, men det fungerer meget godt til de par natamninger, hun skal have fra det øverste bryst. Håber det måske kan hjælpe dig, Ditte 🙂 Jeg søgte selv svar på samme udfordring, da jeg stod der for nogle måneder siden og blev glad, da jeg fandt løsningen 🙂

   1. Laura siger:

    Haha, jeg kan se, at jeg havde åbnet indlægget i går og ikke fået opdateret det inden jeg svarede 🙈 Har først fået tid til at læse indlægget nu, og der er heldigvis kommet svar på udfordringen, før jeg fik tid ved computeren 😉

  6. Cathrine siger:

   Dejligt mange svar!
   Jeg kan sige, hvad vi gør. Når jeg putter ham i vores seng henad 22-23, så starter han typisk på ydersiden. Min gamle sengeplads om man vil. Jeg har så lagt ham oven på et tisselagen – sådan et lækkert uld et fra Engel, som han sover på. Når jeg er ca. halvvejs gennem natten (totalt på gefuhl), så rykker jeg ham ind i midten – trækker bare i landet. og så ligger jeg yderst. Så ja, han ender i midten af os. Men vi sover altid med terrassedøren åben og temperaturen på ca. 19/20 grader. Det fungerer for os <3 Hver sine bryster, hver sin baby, hver sin måde at få tingene til at du. KH

 5. HN siger:

  Jeg er med i koret! Du er fantastisk til at skrive sponsoreret indhold. Jeg bliver inspireret, men føler OVERHOVEDET ikke, at du pådutter mig noget udnødigt, som du ikke selv kan stå inde for. Det er så autentisk 🙂

  1. Jabbadabbaduu siger:

   Meget enig! Og super at du er så grundig med at undgå alt der lugter af at “shame” mødre der ikke samsover/vikler/ammer etc!

   1. Cathrine siger:

    Det gør mig meget, meget glad kan I tro. Virkelig! Tak <3 Det er meget meget vigtigt for mig at der er noget relevant i indlægget for både dem der fx faktisk kigger efter seng - men også dem der bare gerne vil læse godt indhold. KH

 6. C siger:

  Jeg er en af dem som blev sendt hjem, som førstegangsfødende efter 4 timer og jeg kan virkelig mærke et stik i hjertet, når jeg hører dig beskrive den støtte og vejledning I fik på barselsafsnittet.
  Ikke fordi jeg ikke under andre den, ville bare virkelig gerne have modtaget hjælp selv.
  Jeg er naturligvis glad og taknemmelig for at min fødsel gik relativt “nemt” og at min søn havde det så godt, at vi kunne sendes hjem, men jo længere tid der går jo mere føler jeg også noget er blevet taget fra mig.
  En oplæring, en støtte og en tryghed.
  Amningen kom med heldigvis godt i gang med sundhedsplejerske og min mors hjælp. Sundhedsplejersken kunne heldigvis komme allerede 2 dage efter fødslen pga. de særlige omstændigheder.
  Men jeg nåede ikke at spørge nogen om putning, søvn, hvor meget tøj en baby skal have på osv.
  Synes faktisk indlæg som dette virkelig hjælper, fordi jeg får et indtryk af, hvad andre gør og har fået af vide.
  Glæder mig allerede til mødregruppe – så jeg kan få mere info 🙂

  1. Cathrine siger:

   Jeg kan virkelig godt forstå dig C. Det er alle kvinder velundt at få en rolig og rar start på livet. For ja, der er mange spørgsmål. Hvordan får jeg en bøvs frem? Hvordan gylper jeg ham? Hvor tit skal jeg amme? Hvordan skal jeg amme? Hvor meget tøj skal han have på. osv. osv. Der er bare meget.
   Selvfølgelig kan man sige, at det var “godt” på sin vis at du ikke fik brug for det. At du havde så skøn en fødsel, at det ikke var nødvendigt. Man bliver typisk kun flere dage, hvis der er noget galt i en eller anden retning. Som for os med CPAP og Gruppe-B streptokokker. Men vejledningen og hjælpen burde alle få.
   Jeg håber meget, du har fået en god SP, der kam hjælpe. Og så bliver MG helt sikkert et fint sted til alle spørgsmålene. Ellers google – det gør jeg, haha! “hvor meget skal han have på ved lur i vogn”. Jep det er mig. Og jeg lærer stadig! Kh

 7. A siger:

  Rigtig dejligt skriv. Vil bare sige, at jeg virkelig glæder mig hver dag til at læse dine blog indlæg og lade mig påvirke af dit gode humør på Instagram og lignende.

  1. Cathrine siger:

   Jaaa, DET gør mig så glad A. TAK! KH

 8. Tina siger:

  Vores (nu noget større) dreng ender også ofte i vores seng om natten og har også gjort det fra helt lille – men selvom det er sååå hyggeligt og bekvemt at have dem tæt i sengen, når de er små og stadig ammer, så kan de der meget hyppige amninger om natten altså også skyldes netop det, at I ligger tæt og han dufter mælken. Det kender jeg i hvert fald flere, der har erfaret, at det gav mere ro på den front, hvis de kom i egen seng. Ikke sikkert det gælder alle, men bare et tip, hvis du får trang til mere nattero😀

  1. Cathrine siger:

   Ahh! Det kan der da nok være noget om. Det giver mening! Jeg er dog lidt i tvivl – han ammer hele døgnet rundt ofte, så mon ikke det er sådan “han er”? Hmm… KH

 9. Camilla siger:

  Vi har børn på hhv 2 og 4 år. Vi sover alle fire sammen hver eneste nat og elsker det (vi har lavet en meget stor seng, masser af plads(. Begge børn krammer sig ind til os ved behov og Vi får en kropslig kontakt som jeg ikke vil være foruden. Hvis min mand en periode har ligget tættest med den ene og jeg omvendt, sp mærker vi faktisk på børnene, at de i særlige situationer foretrækker den de har sovet med. For mig er det så sigende, jeg føler vitterligt vi er tættere på dem både fysisk og mentalt når vi sover sammen. Snart kommer nr tre og vi fortætter alle i samme seng. Ikke at det er for alle at samsove, men vi elsker det.

 10. Tea siger:

  Skønt indlæg bliver glad helt ned i maven! Samsovning er det bedste! Føles SÅ forkert at putte de små i egen seng og eget værelse. Synes mange har utrolig travlt med det “hun skal lære at sove på eget værelse fra 6 mdrs alderen” mit hjerte bløder! Kan ikke med det! Vi har tre børn i alderen 0-6 år og vi sover allesammen i soveværelset – de to store dog på madrasser på gulvet. Jeg fik ikke lov at få den tryghed ved mor og far – så nu går jeg all in på tryghed for mine børns skyld!

  1. Cathrine siger:

   Det er bare så dejligt det dur for jer Tea – selv om jeg selv prøver ikke at tale så meget rigtigt/forkert. Vi er alle så forskellige, men jeg må også sige, jeg nyder det. Nærheden. Det er bare dejligt. Og så kort tid af Eddies liv. Det tænker jeg med mange ting. Det går jo så hurtigt. KH

 11. Kamilla siger:

  Så det betyder at begge sider af sengen altid hæves på samme tid? Eller er det en specialfeature?

  1. Cathrine siger:

   Ja – det er synkronkablet. Man kan bare tage det af, så kører de individuelt. Men de har stadig ikke gjort det sådan, at man kan købe nye “madrasindpakninger”. Du ved, skummet osv. kommer i en indpakning, som kan lynes af. VI har købt én stor på 180 for at undgå revnen. Men det kunne jo være nice hvis man bare kunne tilkøbe to enkelte senere i livet, ville man det. Uden at skifte selve madrassen og indholdet. KH

 12. Amalie siger:

  Jeg synes du er rigtig god til at skrive om emner såsom samsovning, vikle og amning – eller arbejde under barsel for den sags skyld uden at det på nogen måde bliver bedrevidende eller får en til at føle at man gør noget forkert, hvis man ikke gør præcis som dig. Det er så subtilt det du gør rigtigt (hvis man kan sige sådan?), men det virker, og gør at man som læser føler sig meget inkluderet, også selvom man har en anden måde at være mor på. Du gør det så godt og jeg er vild med at følge med 🙂

  1. Cathrine siger:

   Virkelig, tak Amalie! Det gør mig så glad! Tak <3 Det er mit store mål - at være inkluderende. KH

 13. Annel siger:

  Vi har en lille pige, som aldrig har gidet alt det der kram og nærhed. Hun vil gerne være fri og sove uforstyrret. Så selvom jeg troede, vi skulle være vikle og putteforældre, så endte det lynhurtigt med, at baby kom i egen seng og slap for viklen!

  1. Cathrine siger:

   Og det skal man sikkert lige sluge – det tror jeg, jeg skulle. Når man havde én forestilling om forældreskabet. Men så dejligt hun er god til at udtrykke sig – og i øvrigt tryg i sit eget selskab. KH

 14. Pernille siger:

  Først – kæmpe ros for et virkelig godt indlæg! Jeg har et spørgsmål til i mødre der samsover. Jeg har endnu ikke børn selv, men der er én ting jeg altid studser over, og ikke kan lade være med at tænke på hvordan mon fungerer i praksis. Hvis baby ikke må sove i midten, sover den så ude ved kanten af sengen? Hvordan undgår man at babyen falder ud af sengen i løbet af natten?

  1. Cathrine siger:

   En stor nok seng 😀 Altså jeg ville aldrig gøre det i vores gamle på 140 cm. Det dur kun fordi det er 180. MEn han er næsten en lille magnet til mig, så jeg er ikke så mange bange pt. KH

  2. M siger:

   Vi har bare tremmesengen stående ved siden af som et “hegn” med minimenneskets dyne opad. Ellers ville vores motorisk urolige dreng falde ud af sengen om så sengen var på størrelse med Lolland 😉

 15. mil siger:

  Her er første baby på vej og jeg ved og hører hele tiden, at de holdninger og idéer man har INDEN baby kommer, som regel ikke holder stik, når det så ankommer 😉 hehe. Det tror jeg gerne. Jeg er fx af den holdning nu (inden baby), at det i den første tid skal sove i sin egen seng ved siden os, pga frygt for at mase, osv, men lige så meget, fordi jeg vil bevare intimiteten med min kæreste. Jeg føler mig mega egoistisk og uempatisk mod vores ufødte. Jeg ved det er meget individuelt, hvordan man har det med den del, det er bare super vigtigt for mig, at vi alle tre for/har det godt.
  Jeg ved ikke, om du kan følge mig eller har nogen inputs til det? 🙂

  1. Cathrine siger:

   Jeg tænker, at du skal give dig selv plads til at mærke efter, når den lille kommer. Vi kan have så mange ideer og tanker til det hele – men pludselig har man bare lyst til noget andet, når de er der. Måske er det ikke jer at samsove – måske føles det helt rigtigt. Måske dur det for jer efter en måneds tid.
   For mig handler det også rigtig meget om the convenience med at amme – jeg gider ikke stå ud af sengen tusinde gange om natten eller vække Eddie for meget. At amme liggende er genialt, men hvem ved, om det dur for jer.
   Tag det oppe fra og ned. Jeg tror, du kan mærke i maven, hvad du har lyst. Du finder ud af det <3 KH

  2. Cathrine siger:

   Og så vil jeg tilføje, at intimitet også kan blive en anden – men også fantastisk størrelse – når man bliver forældre.
   Du er på ingen måde uempatisk eller egoistisk. Men giv dig selv plads til at følelserne også kan ændre sig, som den lille kommer. I mange retninger. uden dét heller er forkert. Happy parents, happy baby.

  3. C siger:

   Hej MIL,
   Dette er virkelig også et af de største afsavn herhjemme.
   Vores søn er en måned gammel og vi har endnu ikke fundet en helt ideel sovesituation for os alle tre.
   For som Cathrine og andre siger, så er det bare mega hårdt at skulle op hver gang der skal ammes.
   Men vi kan ikke være i vores seng, den er for lille og så har vi prøvet, hvor faren sov i stuen på sovesofa, men hold kæft hvor faren og jeg savnede vores sovetid sammen. Vi er meget fysiske i vores måde at vise kærlighed og har virkelig brug for at ligge og kramme om natten(mener ikke sex, mener bare at sove i ske og nusse).
   Vi arbejder på, at få baby til at sove i liften lige ved siden af os, så jeg kan tage ham op og amme og vi forældre stadig kan være “alene” i sengen.
   Men vi kører trail and error herhjemme. Det kan godt tage noget tid at finde ens egen måde at gøre det på.
   Men vil nok sige, at det for os var lettest at sove med barnet i sengen i nesten den første uge eller to. For han skulle lige blive tryg ved livet uden for livmoderen.
   Men børn er forskellige og forældre er forskellige, så du finder helt sikkert din egen vej. Håber også snart vi finder vores 🙂
   Kh C

  4. Sara Rasmussen siger:

   Jeg havde også en ide om, at vores nu tre måneder baby skulle sove i egen seng (bedside). Jeg havde hørt fra min veninde, at det skulle fungere rigtig godt om natten, da man ikke skulle flytte på baby. Havde bare ikke lige tænkt over, at min veninde gav flaske, mens jeg ammer. Og jeg skal altså have hende over i vores seng for at amme liggende. Hun ammer også minimum hver anden time (har endda prøvet otte amninger på 7,5 time), og som Cathrine siger, så kommer det til sidst til at handle om praktik, og om at jeg ikke orker, at min i forvejen forstyrrede og dårlige nattesøvn bliver besværet yderligere af at ligge hende tilbage i egen seng. Ofte vågner hun, og så kan jeg starte forfra. Da vi har en 140 seng, er far ofte endt på sofaen. Han vil rigtig gerne tilbage i sengen (helt forståeligt og også mit ønske), så de dage har jeg forsøgt at lægge hende tilbage i egen seng “for hans skyld”. Men jeg har oplevet at blive sur og frustreret på ham, når hun er vågnet op grundet flytningen. Har været lidt splittet imellem at ville gøre det for ham (og os), samtidig med jeg nogle nætter har tænkt, at der altså er grænser for, hvor meget jeg vil gøre for at imødekomme ham, haha. Puha hvor kan jeg på de hårdeste dage blive bitter på uligheden mellem mand og kvinde i en spædbørnsfamilie, og det går desværre ud over min kæreste. Uanset hvor meget han gør for at udligne ulighederne, så er der bare noget, der automatisk tilfalder den ammende kvinde, nemlig afbrudt og minimal søvn. Da der ikke er udsigt til færre amninger pr nat, og for at det ikke skal være et dagligt issue, så har vi nu besluttet os for en 180’er – halleluja. Samsovning FTW

 16. Marie siger:

  Jeg troede at vores søn ville skulle sove i vores seng til han var teenager (-ish…). Men allerede efter en måneds tid indså jeg hvor ekstremt dårligt min kæreste og jeg sov med ham i babynest mellem os. Det gik bare slet, slet ikke, jeg vågnede bare han trak vejret lidt dybere og vi vågnede begge med et sæt flere gange for at tjekke om han stadig trak vejret. Så han røg i egen seng på sit værelse, og det fungerer såå godt 🙂

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det dejligt Marie – GODT I har fundet en måde at gøre det på, der dur for jer. SÅ vigtigt. KH

 17. Gertrud siger:

  Noget helt andet, du sikkert er blevet spurgt om før; Hvor er kaffekoppen fra? Den er meget fin.

Send en besked