Top

En formiddag på Helgoland: Pas på havet

01.07.2017
Skabt af Cathrine

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

annonce – i samarbejde med Avène, fotos af Julie Bjarnhoff

De her billeder har jeg GLÆDET mig til at dele med jer – Julie og jeg kørte nemlig i tirsdags ud i det blå og til Helgoland. Jeg har aldrig været derude, og det havde hun heller ikke, men kors hvor var der fint!

Helgoland er en gammel sødebadeanstalt bygget i 1913, men den har levet en temmelig omtumlet tilværelse. Først opført i Svanemølle Bugt, men så åbnede de en kloakledning og blev nødt til at flytte de badende gæster (meget fornuftigt i øvrigt) – ud til Amagers østkyst, hvor den lå indtil 2004. Så blev det flyttetid igen og måske tid til dets endelige hvilested ved Amager Strandpark. Og dér kørte vi ud. Det er en perle for et fotoøje med sine mange små fine detaljer og klare grønne vand. Havde jeg ikk fem-dage-friske operationssår, så skulle jeg da i. Der er nemlig både rare lavvandede badeområder (gode til børn) og dem til vovepelsene. En udflugt værdig!

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

(Badedragten er fra Ganni og findes fx HERHER og HER (reklamelinks))

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok WichmandMed i flettasken (sådan en skal man næsten have til en strandtur) var mine solcremer fra Avène. Jeg er stolt ambassadør, og jeg har også den kreative frihed til at vælge vinkel og fokusområder – hvad giver mening for mig. Og en dag var jeg spankuleret ned ad Gammel Kongevej. Og dér i vinduet til apoteket hang en plakat med de orange cremer og ordene “Skin Protect – Ocean respect”.

Jeg gik igang med at google – man anslår, at 25.000 tons solfilter ender i havene HVERT år. Jeg har seriøst ALDRIG tænkt på, hvor problematisk vores solcremer er for verdenshavene. Kald mig bare dum, men jeg har ikke skænket det en tanke. Og jeg er ellers så opmærksom på miljøet på så mange andre punkter. Men lige den del har jeg ikke tænkt på. Måske fordi jeg har tænkt, at det da må være en selvfølge, at hvad der er godkendt til at smøre på en menneskekrop, det kan naturen også holde til. Men det kan den altså ikke.

Det her er et seriøst problem. Vi har talt meget om plastik i verdenshavene de seneste år, men det er kun den havforurening, vi ser med det blotte øje. Solcremerrester, skyllet af badene feriegæster, lægger sig bl.a. på havenes overflade, og den er svær at samle ind i forhold til plastik (mikroplastik undtaget).

Når de så er havnet i vandet, slår de faktisk koralrevene ihjel, og de modarbejder forsøgene på at genetablere koralrevene. Især Oxybenzone er problematisk, og det er en af de mest brugte bredspektrede filtre mod ultraviolette stråler i solcremer. Oxybenzone påvirker også fisk, algers og pattedyrs fysik. Det kan ændrer på fisks køn, kønsdrift og forplantningsevner. Det skaber derforme koraller og er med til at kvæle dem – hvorfor de bliver grå og dør.

Og så er der silikone! Det bliver brugt i flere solcremer, og det er ikke-nedbrydeligt og kan ophobe sig i fisk. Også fisk vi spiser, og så får vi silikonen tilbage i vores systemer og maver. Selv øko-mærkede solcremer kan påvirke havmiljøet negativt. I burde læse denne her artikel og denne artikel, hvis I synes, det er interessant. Jeg har slugt dem – selv om det er lidt tung læsning.

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

Men vi SKAL jo bruge solcreme – Danmark har en af de højeste forekomster af hudkræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse registreres 14.600 nye tilfælde af hudkræft – HVERT år. På verdensplan er 1/3 af alle konstaterede kræfttilfælde hudkræft. Så på med solcremen (gerne SPF 50 til skandinavisk hud, det bruger jeg i hvert fald) – og det hedder én håndfuld til én krop. Det er det dummeste sted at spare.

Så, hvordan passer vi på os selv og planeten samtidig?

Avène har indgået samarbejdet med navnet Skin protect, ocean respect – i samarbejde med organisationen Pur Projet for at beskytte havenes koralrev. Deres sollinje er nu lavet med så rene formler som muligt – ingen silikoner, få solfiltre (fire styks for at være konkret) i en lav mængde, og de anvender ingen vandopløselige solfitre. Det gør dem skånsomme for os – og for verdens have, og det synes jeg faktisk er ret nobelt, og noget jeg gerne vil bruge min platform til at lave lidt larm for. Det får mig til at trække mod de orange tuber, næste gang jeg står på apoteket. Hvorfor ikke? Hvis det gør en forskel for mig (oxybenzone er fx heller ikke toppen for mit system) og har en minimal indvirkning på havene, så er det alle pengene værd.

Jeg har set, at apotekerne har -20 % hele juli med på Avènes solprodukter – også online hvor I kan finde dem lige her.

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok WichmandOg må jeg tippe om ét genialt solprodukt, så er det den kompakte pudder med faktor 50. Jeg smører solcreme på om morgenen, men så lægger jeg jo makeup, og så er jeg ikke så god til at gensmøre, som man jo skal. Jeg gider ikke køre makeuppen rundt i hele krydderen, og så får jeg ikke den beskyttelse, jeg jo gerne vil have. Den der kompakte pudder er ret smart til i løbet af dagen; jeg har aldrig brugt pudder før, men denne her mineralpudder føles ikke fed og for dækkende. Den er naturlig (findes i to nuancer i Danmark) og så har den jo SPF50. Ingen smadret makeup, stadig solbeskyttet. Det er genialt.

Og så har jeg altid en stick med SPF 50 med mig til at smøre ekstra på næseryggen og til læberne især. Jeg har desværre prøvet at få brændt læberne mange gange, huden er jo så tynd og sart netop der, og jeg spiser og drikker hele dagen og slider det af. En stick er et must. rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

Pssst… Husk selvfølgelig én håndfuld solcreme til én krop (større end den på billedet, også i skyggen) og så gælder de gode solråd stadig; hold dig i skyggen mellem 12-15 (11-16 sydpå). Har du ikke mulighed for skygge, så brug en solhat gerne sammen med langærmede trøjer. Man kan få UV-beskyttende badetøj til de mindste (og burde også kunne få det til voksne, egentlig?).
rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avène solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avère solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avère solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

rockpaperdresses, Avère solcremer, Cathrine Widunok Wichmand

21 kommentarer

 1. Kirsten siger:

  Super indlæg! Jeg bliver simpelthen så glad i låget af al den opmærksomhed på miljøet. Vi trænger sådan til det 🙂 Jeg vil fluks maile mig selv dette indlæg og undersøge det hele lidt mere i dybden en aften over en kop te.
  God dag til dig, søde du. Håber du heler langsomt, men sikkert. Både her, der og alle vegne. Synes du er noget så sej.

  1. Cathrine siger:

   Tusinde tak Kirsten, det går den rigtige vej, stille og roligt! FEDT du kunne bruge det, giv endelig lyd hvis du lærer noget, jeg også kunne bruge! God weekend <3

 2. Ida siger:

  Hold op et flot og gennemført sponsoreret indlæg. 🙂 Føler mig virkelig oplyst efter dette indlæg. Og virkelig fint med billederne!
  God weekend og high five for godt arbejde 🙂

  1. Cathrine siger:

   Det bliver jeg SÅ glad for at høre, Ida 🙌🏿 Jeg synes, det var mega vigtigt, og jeg ville rigtig gerne komme godt omkring det. TAK! Det er altså dejligt at få feedback på den måde 💜 GOD weekend! KH

 3. Ida siger:

  Godt og informerende indlæg! Jeg bruger i forvejen Avenes solprodukter, da de er rare at have på huden. Er specielt begejstret for deres solcreme til ansigtet, specielt til uren hud! Den føles let og stopper ikke porerne til, som andre fede alternativer. Eeelsker også stiften! Den har redet undertegnede, kæreste, familie og venner flere gange. Rundestift. Nu må solen bare gerne komme tilbage ☀ 🔙 God weekend!

  1. Cathrine siger:

   De er nemlig rigtig rare, det synes jeg også. Ikke for fedtende eller fede, men fugtende. Mer’ sol og sommer, tak! GOD weekend Ida 👊🏼 KH

 4. Martine siger:

  TAK for et godt innlegg, og at du fronter 50+ beskyttelse. Dette er annonser jeg virkelig kan like. Jeg mener ALLE burde holde seg i skyggen på dagtid og bruke høy faktor, og blir SÅ sint hver gang jeg hører “pff, jeg trenger ikke solkrem”. Solkrem og solbeskyttelse har liksom blitt min kampsak. Min mor døde av hudkreft så jeg vet hvor grusomt det kan være. Er det én ting jeg har lært av det er det at solbeskyttelse skal gå foran alt! Klem og god ferie til deg og Adam <3

  1. Cathrine siger:

   Det er jeg så glad for Martine 👊🏼 Jeg har fået nogle voldsomme forbrændinger som barn og ung – huden glemmer desværre aldrig. Hvor er jeg ked af at høre, du har mistet din mor. Og så til hudkræft! Det er meget uretfærdigt! Men hvor er det bare fint, at du tager din oplevelse og dit tab og bruger det og forsøger at gøre en forskel. Du er sej! KH

 5. Amalie siger:

  Sikke et godt og oplysende indlæg! Jeg er altid så imponeret over al den tid og energi du lægger i de sponsorerede indlæg – så det stadig er din personlighed der skinner igennem. Jeg blev i hvert fald meget overrasket over dine oplysninger og jeg vil helt sikkert undersøge Avenes produkter nærmere! 😊

  1. Cathrine siger:

   Tusinde tak Amalie, jeg prøver også at gå til dem med den idé, at de skal give jer merværdi på en eller anden måde. Om det er ved oplyse, give en rabatmulighed eller et godt grin eller nostalgi, jeg prøver. Jeg var i hvert fald ikke selv bevidst om problemerne ved solcreme og verdenshavene, før jeg researchede til det her indlæg. KH

 6. Lisbeth siger:

  Det her er virkelig et af de indlæg, der på én og samme tid varmer mit hjerte og gør mig en anelse ked af det. Ked af det, fordi det virker som om, at hver gang vi har fået styr på et punkt, så dukker der et nyt problemområde op. Heldigvis er varmen der også, fordi jeg synes det er så fantastisk, hvor meget fokus der er på alle de her områder, og hvor meget lettere det bliver at tage de bevidste valg! Så sent som i går kom min kæreste og jeg hjem med bæredygtige fryseposer – det er altså sejt. Information er vejen frem, så det er så dejligt, at du deler din viden med os.
  Og lad mig så lige tilføje, hvor mega sejt det er, at du stiller dig op til foto i nærmest ingenting så kort tid efter en kæmpe operation. Pure power! ❤️
  Skøn ferie til jer
  // http://www.moonlitmadness.dk

 7. Karina siger:

  Jeg bruger selv Forbrugerstyrelsen Tænks app Kemiluppen til at vise mig vej i junglen af produkter. Der har de i maj i år testet solcreme fra Avéne, som desværre ikke får topkarakter, da de både indeholder parfume og miljøbelastende stoffer – omend de er tilladte i Danmark! Det er måske en rar information at have med 😊

  1. Cathrine siger:

   Ja det har jeg også set – den fik en b-klassificering. Det er pga. parfume og det ene konserveringsmiddel disodium Edta, som er under mistanke men dog tilladt. Jeg har testens resultat her:
   Avéne lotion SPF 30 er fri for en række problematiske kemikalier. Den indeholder parfume.
   Parfume kan være allergifremkaldende.
   Disodium Edta kan være problematisk for miljøet.
   Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano) er et stof på nanoform. Vi har ikke taget nano med i vores bedømmelse. EU har godkendt brugen af visse nano-materialer i plejeprodukter og har vurderet, at det er sikkert, så længe produktet bruges på uskadt hud og ikke som aerosolspray.
   Plusser:
   UDEN ANDRE ALLERGIFREMKALDENDE STOFFER
   UDEN MISTÆNKT HORMONFORSTYRRENDE STOFFER
   UDEN PLANTEEKSTRAKTER DER KAN GIVE ALLERGI
   Minusser (stofferne er dog tilladte):
   MED PARFUMESTOFFER
   MED MILJØBELASTENDE STOFFER

   Parfume er altid et virkelig individuelt valg. Jeg må indrømme, at jeg ikke er mega striks med det selv. Jeg bruger primært produkter som Avène og Rudolph Care, og der er lidt parfume i. Til gengæld vasker jeg tøj i parfumefri sæber. Jeg kan ikke lide, hvis der er skrap parfumeduft i, men jeg vil gerne have gode effektive produkter, så jeg vælger det som første prioritet over en smule parfume ☺️

 8. Popupshop laver noget super cook UV-tøj til voksne som et lille FYI ☺️☀️

 9. cooL naturligvis 😉

 10. Kaja siger:

  Helgoland ❤️ NØJ jeg har rullet forbi dér mange gange som barn og har fnist over de nøgne mennesker 😉

  1. Cathrine siger:

   Haha, man behøver ikke være nøgen derude 😜 KH

   1. Kaja siger:

    I de gode gamle dage var det mest nøgenbadning derude… Fnis 🙂

 11. Sarah siger:

  Hej.
  Tak for et spændende indlæg, som i dén grad gjorde mig klogere!
  Men nu er jeg interesseret i at høre, hvor det blå- og hvidstribede håndklæde/tæppe er fra? 🙂
  Mvh. Sarah

 12. Anne siger:

  UV badetøj vinder mere og mere frem. I USA er der også begyndt at være UV beskyttelse i maget badetøj og sportstøj til voksne. Særligt golftøj, tennistøj og løbetøj. Så mon ikke snart vi ser det noget mere til voksne her i Danmark også

 13. Louise siger:

  Tak! for meget fint indlæg. Der lærte jeg noget.

Send en besked