Top

Fem gratis serier du skal se lige nu

05.10.2017
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

I en husstand hvor jeg betaler HBO, Adam betaler Netflix, så er det faktisk DR-appen, jeg bruger allermest, haha! Og den er gratis (well, jeg betaler jo licens).
Jeg er selvfølgelig totalt farvet af, at jeg har arbejdet i DR i mere end seks år – men jeg synes DR laver nogle af de BEDSTE programmer. Deres TV er så stærkt og velproduceret, og at jeg har adgang til dem i mængder og efter de er sendt. Det er så fedt.
Der ligger virkelig meget på app’en og rigtig meget godt. Og jeg har taget fire serier med til jer – og et enkelt program. Det meste er DR3, som jeg synes, laver stærke, nærværende og ærlige programmer. Men det er også en klassisk DR1-produktion, som skal gøre os alle klogere og samle os, jo jo.
GOD fornøjelse!
Psst… DR-TV-appen kan hentes i jeres appstore, men man kan også se det hele på computer her
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Mordereden på den hvide hest, På forreste række, Gulddreng vs. Malte, Historien om Danmark, Gina Jacqueline en sugardaters fortællingerMorderen på den hvide hest (se den her)
Det her program kan få det til at løbe koldt ned ad min ryg. Der er ligesom sådan nogen sager, jeg husker fra min barndom. Drabet på Susan i Brøndby Strand, der var ude og sælge lodsedler. Marianne og hendes to små drenge der blev myrdet i Rødovre. Manden bag? Peter Lundin. Og det her program handler på sin vis om ham – men endnu mere om Mariann, der for snart ti år siden giftede sig med Peter Lundin. Og lige præcis dén slags har jeg aldrig, aldrig forstået. Hvordan kan man forelske sig i en indsat dømt for mord? Min umiddelbare tanke er, at man må være syg. Men det her program tager mig dybere ind. Ind i en psykopats virkemidler, hvordan man kan være ung og letpåvirkelig, naiv.
SÅ vild en historie. Og smid så lige en kæreste og et barn oveni – til Mariann, som altså også besøgte Lundin i fængslet. Viiildt!
 
I forreste række (se den her)
Jeg har set ALLE balletprogrammerne efterhånden. Der er i hvert en evig tiltrækningskræft i det smukke univers, som jeg aldrig bliver træt af. Og jeg kan stadig tænke – gid nogen havde sat mig til det som barn. Jeg tror, jeg ville have været god. Så har jeg jo prøvet som voksen en sæson, men det er virkelig, virkelig ikke det samme, haha! Ligeså gerne jeg vil have, det er det. Så er jeg bare stor og klodset og ikke så elegant og hurtig, som det kræves. Selv om jeg med det rigtige gear forsøgte mig med at se både elegant og hurtig ud.
I forreste række følger nogle af de store eller måske kommende store profil på Det Kongelige. Det er nærmest en parallelverden at træde ind – sin egen ø i samfundet, som vi andre hverken fatter (se bare en af drengenes mor – hun gider nærmest ikke møde op til forestillingerne, fordi hun ikke forstår) eller bliver inviteret ind i. Det er enormt sluttet om sig selv med egen skole, egen gymnasielle linje, folk der bor sammen, arbejder sammen. Men når man er i den verden, opslugt af den, så kan det næsten også være svært at se, at der også kan være et liv uden for (no wonder, når det har været alt for nogen af dem i tyve år). Det betyder også, at alt bliver sat på spidsen. Hvis man får en skade – man mister alt. Det bringer de her fantastisk dygtige mennesker ud i tovene til tider. Og det er meget smukt portrætteret i det her program (omend musiksporet er SÅ anstrengende. Man behøver ikke skifte enhver klassisk tone ud med hiphop eller pop for, at holde det young nok til DR3).
 
Historien om Danmark (se den her)
Noget af det smukkeste og helt sikkert dyreste DR nogensinde har lavet. Historien om Danmark, der tager os igennem vores alles historie. Om vikinger, enevælden, industrialiseringen (går jeg ud fra – så langt er vi dog ikke endnu). Det er SÅ spændende og hammerflot lavet – og virkelig underholdende. Om man er historieinteresseret eller ej – det her er godt fjernsyn.
 
Gulddreng vs. Malte (se den her)
Jeg kan godt huske første gang, jeg spillede Model i radioen. Jeg troede, det var en joke. Det var så ringe, at jeg blev decideret irriteret. Og så gik der to uger – og så ELSKEDE jeg det. Stadig overbevist om, at det var en joke. Men som tiden gik og hittene trillede ind i min playliste, kunne jeg se, at hvis det var en joke, så var det en virkelig vellavet, gennemarbejdet en af slagsen.
Vi var mange musikjournalister, som kiggede hinanden dybt i øjnene. Hvem er Gulddreng? Vi ville alle vide det, men ingen vidste en skid. Men så småt begyndte det at hænge sammen. Som den store velsmurte maskine, det er/var. Og især i 2017 begyndte brikkerne at falde på plads, rygterne at svirre. Det her var en plan. En virkelig veltilrettelagt en af slagsen. Og det her program – det tager dig med ind i styrrummet. Jeg har ikke andet wauw tilbage for Malte, der har kunnet køre det her. Det kræver en vanvittig social kapital og noget mellem ørerne. Se det her program – om man er Gulddreng-fan eller ej. MEGA spændende kig ind i musikindustrien og fankultur.
 
Gina Jacqueline – en sugardaters fortællinger (se den her)
Jeg kan godt huske Gina Jacqueline fra blogverdenen. Uden rigtig at have fulgt med har jeg alligevel fået et indtryk og tegnet et billede af hende som en af de unge og måske lidt vilde typer. Denne her lille serie om hende afkræfter på ingen måde. Hun er vild, og hun er ung. Men hun er også alt muligt andet. Afklaret, viljestærk, charmerende, smuk. På den ene side har jeg det som om, jeg kigger på trafikuheld bound to happen – at gå ind i sugardating, hvor ens krop og tid lønnes i naturalier. Det må gå i stykker. På den anden side hylder jeg vi har vores frihed til selv at bestemme over vores liv og vores kroppe, og det her er Ginas valg. Jeg er splittet – men aldrig foraget. I stedet bliver jeg klogere. På mig selv og mine egne grænser og på et område, jeg kun har hørt om. Det er stærkt fjernsyn!
***
So these recommendations are only relevant if you live in Denmark as these shows are produced by the National Broadcasting company. AND – they don’t have English subtitles (as far as I can tell). But, if you’re in Denmark and ready to do a little language exercise these are the shows to check out. If you’re better at reading Danish do choose subtitles. But you’re in for at treat! Find them in the DR-TV-app or online.

24 kommentarer

 1. Ida Sass Andersen siger:

  Hej Cathrine. Tak for et fint indlæg. Hvis du vil se endnu flere ‘gratis’ film, så prøv filmstriben. Tre lån om måneden og man kan finde nogle rigtig gode, anderledes, udenlandske og skæve film blandt alt det andet, der ligger derinde. God torsdag! 🙂

  1. Cathrine siger:

   Jaa de, har jeg fået tippet før – så fint! KH

 2. Ann siger:

  Du burde virkeligt også se Gamerne, en serie der også kører på DR lige nu.
  Jeg så den på samme tid med, at jeg så I Forreste Række. Det er så mange paralleller mellem de to universer: Unge talenter, en sub-kultur etc. Men det er også bare to vidt forskellige verdener!
  Se den! 🙂

  1. Cathrine siger:

   Uhh Spændende Ann, jeg ELSKER at få et kig ind i en verden, jeg slet ikke kender. Mega fedt! KH

 3. Tak for gode tips. Der er da lidt mere tidsfordriv at give mig til! Synes faktisk også at DR laver noget sublimt underholdning for tiden. Meget takket være DR3. Det gør, at det ikke føltes helt så slemt, når licenssummen skal betales.

  1. Cathrine siger:

   Jeg tænker i hvert fald, jeg får noget for mine penge, hehe… DR3 er totalt min favorit! KH

 4. Jeg er også bidt af de ballet-dokumentarer, der ligger på DR lige nu. Har du set Ballerina i blodet og Ballerina mod alle odds? Så gode også!

  1. Cathrine siger:

   Den første, ja – men ikke den sidste! Den kommer på listen! Jeg føler næsten jeg kan leve min ballerina drøm ud gennem de programmer, haha! KH

 5. Maria siger:

  Sidespring…men har du nogensinde skrevet om din polterabend?🤔

  1. Cathrine siger:

   Det kan jeg faktisk ikke huske – ikke sådan stort. Tror det var en af de ting, jeg tænkte var min private dag i forhold til, hvad jeg ellers delte. 🙂 KH

 6. Nikoline siger:

  Need I to say more? Jeg kom med det samme til at tænke på dig. Både med dine sing a long boybands-stories (som jeg nyder!) og med søde Frida 😀 https://stringberry.com/products/big-mutts

  1. Cathrine siger:

   😂 CUUUUTE! KH

 7. Sofie siger:

  Jeg er også fan af DR-appen men ikke af at programmerne udløber så hurtigt!!
  Kan anbefale at se Sådan er det bare og Taler du kropssprog? og Sex på recept.
  Og så har jeg brugt den til at se gift ved første blik, x Factor uk, Sofie linde show og petra-programmerne 😊

  1. Cathrine siger:

   Det har jeg ikke været drillet af endnu, jeg ser åbenbart programmerne for hurtigt, haha! Men jeg ELSKER jo også GIFT ved første blik. Har både set den danske og amerikanske udgave! KH

 8. Sarah siger:

  Tak for gode fifs! Jeg satte faktisk Gulddreng vs. Malte på i går, og jeg er super (positivt) overrasket over, hvor godt den er skruet sammen – og hvor godt hele deres plan/strategi er skruet sammen. Det er både interessant som mikro fan (ahem) og fagperson i kommunikationsfaget. Absolut et kig værd, så tak for det!

 9. Cathrine siger:

  Det er SÅ spændende. Et fuldstændig vanvidskoncept. Jeg har al respekt for Malte – Det er SÅ vildt. Og han er jo mega musikalsk. KH

 10. Vicki siger:

  I hear you! Jeg kan også godt huske Susan-sagen. Tror det er fordi hun var vores årgang (go 89!). Husker også alt for levende tv- dækningen af Peter Lundin-sagen. Tror det var kort tid efter Susan.
  Jeg fulgte Gina Jaquelines blog dengang, glæder mig helt vildt til afsnit 2-4 af serien. De kunne godt tage at lave forpremiere på næste uges afsnit, altså! 😄

  1. Cathrine siger:

   Haha, jeg har tænkte præcis det samme, hvor bliver forpremieren af?? Det plejer de jo at lave!
   Det var sådan nogle voldsomme sager at blive bevidst om som barn. Puha! KH

 11. Marianne siger:

  Jeg har set flere af de udsendelser, og jeg er virkelig også fan af DR. Deres nye dramaserie, Herrens Veje, er virkelig også stærkt anbefalelsesværdig. Hold nu op, hvor er det godt tv. Bare lige et tip 🙂

  1. Cathrine siger:

   Jeg er lige begyndt på den og har grædt mig igennem de to afsnit 😱 KH

 12. Line siger:

  Jeg er helt vild med Historien om Danmark! De andre har jeg ikke set, så tak for tip – dem vil jeg da tage et kig på! 🙂

 13. Charlotte siger:

  Hej Cathrine. Tusind tak for tippet om Gulddreng vs Malte – den blev slugt på en eftermiddag 😊 Jeg kendte hverken til ham eller hans musik (lidt pinligt måske?), men hvor giver serien bare et sindsygt spændende indblik i vores samtid og en gruppe intelligente mennesker, som vil sætte fokus på det på en ret ukonventionel måde. Thumbs up herfra 👍 Og hav en dejlig weekend 😃

 14. Louise siger:

  Herhjemme har vi opsagt vores almindelige TV-abonnement og ser “kun” DR-app, HBO og lidt Netflix. Og så har vi købt live-adgang til TV2 News 😛
  Jeg var også totalt betaget af balletprogrammet. Derudover er programmerne om gamerne super! Både Astralis mod stjerne og det nye program om gamere. Og så var jeg også ret vild med Generation XL om overvægtige børn, som totalt blev ladt i stikken af deres forældre, men som heldigvis fik rettet op på deres usunde vaner. Meget tankevækkende!
  Gulddreng vs Malte var totalt godt! Jeg HADER Gulddrengs musik, men kæft jeg elsker Malte <3

 15. katrine siger:

  tak for anbefalingerne, jeg har nu set de to afsnit af Gina og de er dælme godt klippet og sat sammen. Tak fordi du lige gav den videre.
  kh katrine

Send en besked