Top

Fertilitetsbehandling – igen

27.11.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Det har været lidt en lang dag for os. Vi kørte til Præstø fra morgenstunden for at tage til begravelse. En sorgens dag i Adams familie men også for at hylde en kvinde, som levede et langt og smukt liv, som tog herfra mæt af dage og med sine allerkæreste omkring sig. Jeg fik sådan den tanke, at det vil jeg også en dag. Tage herfra, båret ud på en bølge af kærlighed. Det meget rørende, både ord og kram og tanker og folks ansigter, som var malede med savn.
Eddie var en stjerne. Han hyggede, legede, dansede til salmerne, blev ammet et par gange og charmerede resten af kirkegængerne. Og til det efterfølgende gravøl spiste han for sig af buffeten, legede på trappen i den gamle fasters hus og fik så meget ros. Og når Eddie får ros, så får jeg ros, haha! Det er sådan jeg tager det, så jeg bliver rørt, “man kan så tydeligt se, han er elsket”. Det er han, for pokker så elsket og jeg siger det til ham hver dag, så mange gange om dagen. Og igen og igen. Elskede lille dreng, mor møsser dig tusinde og tusinde gange om dagen. Det er så dejligt. Du er dejlig. Og elsket.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Fertilitetsbehandling
Og apropos Eddie, apropos, kærlighed, apropos Adam. I går aftes var vi i Go’aften Live, inviteret – både på baggrund af denne her webdok jeg er interviewet til, og pga. min deltagelse i Følg mig. Emnet var fertilitetsbehandling, som på mange måder har været et parkeret emne for mig et stykke tid. Eller, det rumsterer jo lidt hele tiden, for ja, det peger jo den vej igen. Og Eddie er min daglige påmindelse om den tid, på den bedst tænkelige måde –  den styrke det krævede af min krop og sind, min vedholdenhed og tro på ham jeg ikke engang kendte, men som nu er det tifold værd.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Fertilitetsbehandling
Jeg er blevet interviewet til et hav af kanaler gennem de her to år; radio, tv, magasiner, aviser. Jeg er vant til det og har fortalt min historie så mange gange – men Adam har ikke rigtig fortalt sin. Selv om jeg for længst har skrevet et interview til ham, som han aldrig har taget sig mod til at svare på, det ligger bare og venter på ham. Men i går – i går i fjerneren åbnede han op. Jo, han er også lidt med i Følg mig, fortæller lidt om behandlingen. Men i går tog han bladet fra munden i Goaften, og jeg kan mærke, han har lyst til at dele. Der er jo også bare en hel side af behandlingen, som slet ikke har fået ord, selv om jeg har forsøgt at dække følelserne og tankerne, så godt jeg kunne. Han taler også med en kammerat, der har været i samme proces, om at skrive en bog. Hvis der er lidt for os kvinder at læse –  så er der ca. 0 for mænd. I hvert fald ikke meget. Det er klart et tabu, endnu større måske for mænd – jeg kender faktisk efterhånden et par stykker, som ikke engang vil indvilge i at få testet deres sæd. Selv om Adam så elegant siger, “det at være mand sidder ikke mellem benene”.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Fertilitetsbehandling
I kan se klippet fra i går aftes lige HER, og det sidste spørgsmål, deler vi igen til sommer, når vi starter? Hm… Det tror jeg. På en eller anden langt ude måde har det, at vi endte i behandling været en velsignelse. – klart jeg ville ønske, vi var det foruden. Jeg sagde så sent som i sidste uge til Adam, “tænk hvis vi bare selv kunne bestemme over vores kroppe”, tænk engang aldrig at skulle give dét at få børn meget anden tanke men blot tid. At man selv kunne, at man selv valgte. Det må være så vildt! Men det har været en velsignelse på den måde, at jeg har kunnet give noget til rigtig mange kvinder. Hver dag får jeg et par beskeder, mails, DM’s fra kvinder i behandling, som har været eller som skal. At det har betydet noget. Nej, det er ikke hjernekirurgi, det jeg gør herinde –  jeg redder ikke verdenen, men at mine ord kan give omsorg til nogen, jeg ikke engang har mødt. Det er fantastisk. Og det giver mening. Og jeg kunne dele det hele på ny. Så er det jeg laver ikke bare ligegyldig underholdning, men tabuer der brydes. Deri, velsignelsen. At få den mulighed – og tage den.
Deler vi igen, så gad jeg godt have Adam mere med. Vi har talt om at lave en podcast omkring det. Vi er blevet prikket på skulderen omkring at holde foredrag. Jeg blev spurgt, om jeg ville skrive min historie og oplevelser i en bog, ligesom jeg breakene det i vinteren/foråret 2017. Hm… Jeg vil gerne dele igen, men måske på en anden måde, så det ikke er gentagelsen. Men hvis I har input, så vil jeg også så gerne høre dem.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Fertilitetsbehandling

31 kommentarer

 1. Line siger:

  Jeg drømte faktisk i nat, helt sikkert i forbindelse med, at jeg så indslaget i Go’ aften Live, at jeg mødte dig og sagde tak – så det må vel lige være på sin plads, at jeg lige får gjort det ordentligt. Tak fordi I delte/deler jeres historie og brød tavsheden hvor vi andre tier. Det hjalp mig gennem vores mørkeste tid, hvor jeg/vi følte os allermest alene.
  – Line

  1. Cathrine siger:

   Hehe, hvor er du sød, Line! Tak <3 Stor krammer til dig !

 2. Ida siger:

  Lidt ude af kontekst måske: Men det er simpelthen så sødt at i har matchende sko på i klippet, haha!

  1. Cathrine siger:

   Hahaha, det var simpelthen så kikset – vi opdagede det først, da vi var færdige fordi produceren kommenterede det. OMG…. Altså, haha! KH

 3. Maj siger:

  Du har gjort en kæmpe forskel! Du hjalp mig mere end du aner gennem vores behandling og kamp – og nu sidder jeg med vores datter i armene.
  Jeg synes, at både Adams bog og en podcast lyder så godt. Og hvis du vælger at skrive en bog, så vil jeg sige, at du allerede er et godt stykke med den med de fantastisk smukke skriv du lavede både under og efter behandlingen. Særligt pointen med, at hvis I ikke havde fået hjælp, så var det ikke blevet lige præcis Eddie, har hjulpet mig meget. Og så har det været rart ikke at føle sig alene under hormoner, ægudtagninger og ventetid. Har tit taget mig selv i at referere til dine indlæg, når min mand og jeg talte om vores ufrivillige barnløshed.
  Så tusind tusind tak!

  1. Cathrine siger:

   Tak Maj, de kunne også meget vel tænkes at skulle være med i den. Nu må vi se – der mangler måske lige lidt tid, hehe… TAK, det er en stor ære at få lov at være med i jeres snakke. Det er simpelthen det vigtigste, jeg har gjort! KH

 4. Julie siger:

  Alle dine indlæg om fertilitetsbehandling hjælper mig. Tak for at dele <3
  Kh fra en som har kæmpet 1 år og 8 måneder for at få første barn, og som stadig kæmper…

  1. Cathrine siger:

   Jeg håber og krydser for dig, Julie, og sender dig så meget omsorg og god energi!! Kærligst C

 5. Pernille siger:

  Ej et godt interview! Så fint, og rørende og stærkt 💪🏼

  1. Cathrine siger:

   Tak Pernille, vi kunne have talt i timer :-*

 6. Maria siger:

  Jeg synes et podcast lyder som en god ide. Jeg synes du er så mega sej! Jeg elsker alle de ting du deler her og på inst. Hvis man skulle være en anden person end den man er, ville jeg være dig!

  1. Cathrine siger:

   Maria for fanden, du får mig til at knibe en tåre! Heldigvis er vi selvfølgelig lige nøjagtigt dem, vi skal være. Men du er virkelig dejlig at skrive sådan :-*

 7. Sille siger:

  Hold nu kæft hvor er i søde og modige! Vanvittigt rørende interview <3

  1. Cathrine siger:

   TAK Sille, hehe, mange tusinde tak! KH

 8. Maria siger:

  Jeg synes, du har delt på så fin en måde gennem hele processen. Både lavet interviews, deltaget i podcasts og skrevet på bloggen. Jeg kender ingenting til problematikken og det at stå i fertilitetsbehandling, men jeg har lært så utroligt meget gennem dig og læsernes kommentarer, så jeg nu ved, hvordan jeg kan være der for min veninde, som muligvis skal begynde i behandling og andre, jeg møder på min vej. Og jeg kommer aldrig igen til at spørge helt random folk, om de ikke snart skal have børn. Så tak for også at oplyse os, som ikke selv står i det, men gerne vil være en god ven eller et fint medmenneske!

  1. Cathrine siger:

   Det er også , det jeg erfarede. Det var jo faktisk ikke bare indhold til dem i behandling men til pårørende, til en kultur hvor vi har enormt meget fokus på kvinder og deres fertilitet (på arbejdspladser, mhp. prævention osv.) og til kvinder der kæmpede med andre sygdomme, som folk ikke lige kan se med det blotte øje. Det har været en gave. Tak fordi du skriver Maria. KH

 9. Ida siger:

  ❤️

  1. Cathrine siger:

   :-*

 10. Lise-Lotte siger:

  Jeg vil sige dig tusind tak for at have delt jeres historie. Min kæreste og jeg er pt ude på den anden side af et ICSI-forløb og venter en lille dreng til foråret. Jeg har gennem processen genlæst mange af dine indlæg og tanker om behandlingen, og ikke mindst alle de fine kommentarer på indlæggene. Det har givet mig rigtig meget i vores forløb, og jeg har på en eller anden måde følt mig meget bedre forberedt på rejsen, selv om den har været hård.
  Så TAK, af hjertet tak for at du deler og især delte jeres behandlingsforløb.

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det bare dejligt Lise-Lotte, det glæder mig meget på jeres vegne. Rigtig meget held og lykke og må du få en dejlig fødsel! Kærligst

 11. Christina siger:

  Hvor er han sej!! I er seje! Og så modige at I deler jeres historie på så fin og ærlig en måde ❤️

  1. Cathrine siger:

   Han er så sej, det var faktisk også virkelig dejligt at have en makker med i det, så jeg ikke stod alene. KH

 12. S siger:

  Min mand og jeg har været i fertilitetsbehandling ved tilblivelsen af begge vores børn og i dag påbegyndte vi endnu et forløb, for vi ønsker os et tredje barn. Det har været hårde perioder, men da jeg i dag trådte ind over dørtærsklen var det med en uventet følelse af forventning og med en påmindelse om, hvor heldige vi er. Jeg ved, humøret ændrer sig løbende, at ensomheden nok kommer snigende – og særligt, når der bliver tryk på hormonerne, men vi er mange, der deler noget af samme historie og det er så vigtigt at holde fast i åbenhed omkring vores livsvilkår.

  1. Cathrine siger:

   Det er præcis sådan jeg har det i maven pt ved tanke om at starte op, forventning, lykke, spændthed og lige nu en følelse af, at det nok skal gå. Selv om jeg ved, det kan skifte inde i mig – og det er også okay <3 MEGA pøj pøj S :-*

 13. Maja Malling siger:

  Hej Cathrine,
  Jeg kæmper selv med fertilitetsbehandling lige nu og vil så gerne se indslaget fra go’aften live.
  Jeg kan dog ikke finde det nogen steder, det er som om det link du har delt ikke (længere) virker. Kan du mon sende et nyt. Tusind tak og tak for at dele din historie.

 14. Camilla siger:

  Jeg vil elske en podcast, og min kæreste vil elske en bog henvendt til mændene! Tak fordi I deler. Det betyder meget for mig, igennem mit fertilitetsforløb!

  1. Cathrine siger:

   TAK for feedback Camilla, det betyder meget. OG rigtig mange tanker til jer to! KH

 15. M siger:

  Jeg synes en podcast er en virkelig god idé! Og en bog lyder også rigtig interessant, selvom det i vores tilfælde er mig, der er årsagen til, at vi skal i behandling. Men det er bare så vigtigt et emne at sætte fokus på, og jeg har så stor respekt for, at I gør det <3
  Vi blev forældre i sommers og går også og snakker om, hvornår det er tid til at starte behandling igen. Vi er heldige at have en god håndfuld æg i fryseren, så det sætter os i en lidt anden situation, men alligevel kan jeg sagtens genkende mange af dine refleksioner omkring emnet. Uanset om og hvordan I vælger at dele næste gang så tak for alt det, du har delt indtil nu. Det har betydet alverden <3 God onsdag. Kh. M

 16. Margit siger:

  Hvor er det dejligt, at du vil dele! Jeg synes, det har været skønt at se dig i “Følg Mig” og på en måde komme tættere på, end man kan med ord, billeder og Instagram Stories. Det kunne være spændende at følge jeres næste behandlingsforløb i et TV-program.
  Kh. Margit

  1. Cathrine siger:

   Det var faktisk på tale i første omgang, der blev filmet dummy og det hele, men de valgte at skrotte det. Hvilket viste sig at være godt for os, når turen blev så tærende, som den gjorde. Men så dejligt, du har kunnet bruge det Margit. KH

 17. A siger:

  Så vigtigt at dele – faktisk tror jeg det at følge med i jeres historie gjorde, at jeg selv har været åben om vores rejse til at få vores søn. Jeg havde tre missed abortions, før der endelig var hjertebanken i fjerde forsøg.
  Og en lille kommentar til nogle af dine andre indlæg om kritik – jeg synes du er super cool, og jeg fatter ikke, at folk gider være så negative og kritisere så meget, som de gør. Jeg mener, så lad dog være med at læse med…
  Jeg har mistet min instagramkonto, så jeg følger ikke så meget med for tiden, men indimellem tjekker jeg ind på bloggen, og det er altid mega nice lige at følge lidt med. Jeg håber sgu, det lykkes jer at lave nummer to helt naturligt.

Send en besked