Top

Film for nyligt

23.03.2015
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Sådan en dejlig søndag i går. Maden på Wulff&Konstali var god som altid, omend ventetiden var MEGET lang. For lang. Siden gik tiden på planteskole og hjemme med at lave god mad. I går aftes var det filmtid her på matriklen. I hvert fald for mig. Det var fodboldtid, El Clasicó, for min mandebofælle. Det endte vist ikke helt, som han drømte om.

Jeg har virkelig lavet mange filmanbefalinger efterhånden – I kan ved manglende filminspiration glimrende tjekke hele kategorien ud lige HER. Der er anbefalinger på gamle film, nye film, Oscarvindende film – det hele.

Jeg ved, at søgeprocessen her på bloggen er meget sløv – faktisk ikke-eksisterende i øjeblikket. Til de af jer, der spørger til søgefelt, så skulle det altså meget gerne komme på i morgen (det skulle være kommet på i mandags). Meld endelig ind med flere teknikkiks, så det kan blive rettet. De der google-annoncer har jeg bedt om at få fjernet få længst. Det skulle de meget gerne blive, jeg er selv ret ked af dem.

Men NU til filmene, et indlæg der skulle være udkommet i går, men jeg blev helt opslugt af fjerneren.

film_4 SELMA (Oscarvinder)

Det er længe siden, jeg har set en så rørende film. Den slags film, der får dig til at blive siddende, når rulleteksterne er slut for bare at tænke og forstå. Selma er den oscarnominerede biografiske film om Martin Luther Kings fredsmarch fra Selma til Montgomery i 1960’ernes USA. Den romantiserer ikke King, den ophøjer ham ikke – den viser en mand med en drøm, men også en realist, der næsten mister troen. Den virker så 1:1, som den kan være.

King oplever så meget modstand, så meget had, så meget ulykke, død, at det næsten tager troen fra ham. We shall overcome – se den for sin sårbare, ærlige skildring af en af de mørkeste kapitler i amerikansk historie. Men vær rede på at sidde tilbage med en skam over den hvide races opførsel.

film_5 WHIPLASH (Oscarvinder)

Hvis man vil være den bedste, skal man dedikere sit liv og holde fokus.

Andrew er en ung trommeslager med en drøm om at blive en af de store, de udødelige musikere. Fletcher driver en af de mest succesfulde, unge jazzorkestre spotter Andrew – den uslebne diamant, så klichéfyldt det end lyder. Han ser et potentiale i Andrew, og giver ham en plads i sit orkester. Men Fletcher er en tyran og i stedet for at bygge op, river han alle sine unge talenter fra hinanden, også Andrew. I en magtkamp mellem talentet, viljen, mennesket, æren, er det et spørgsmål om overlevelse og udholdenhed, for at finde ud af, hvem der vinder.

BENEDICT CUMBERBATCH stars in THE IMITATION GAME THE IMITATION GAME (Oscarvinder)

Jeg har læst mange historier om, at dér hvor kampen mod tyskerne blev vundet – det var i matematikken. De allierede vandt over tyskerne ved at knække deres kodningsmaskine, The Enigma. Og manden til at udtænke maskinen, der var smartere end tyskernes, hed Alan Turing. Brite, matematiker, manden der lagde de første byggesten og tanker til computeren, som vi kender den i dag.

The Imitation Game er historien om en helt der i kapløb med tiden må risikere fås liv for at redde de manges. En helt der aldrig i sin levetid får den anderkendelse, han er fortjent, men i stedet straffes for sin seksualitet.

film_7 SEX AND THE CITY 2

Denne her er lidt undtagelsen i det princip, der ellers gennemsyrer alle “film-for-nyligt”-indlæg – den er ikke af høj kvalitet. SATC 2 er faktisk decideret dårlig, pinlig, MEN. Grunden til, at den er med, er for sine stadig fantastiske rober, sine fine frisurer og gensynet med (plastik-)ansigterne.

Jeg holder så frygtelig meget af SATC, og for mig er SATC 2 lidt en skamplet på en perfekt arv. Men en skamplet er måske stadig bedre end ingen plet? Tøjet, skoene, glimmeret – dét kan man regne med! Man må tage den, for hvad den er. En 2’er.

film1 MAIDENTRIP

Laura Dekker var fjorten år gammel, da hun lettede anker ved Gibraltar for at sejle jorden rundt som den yngste nogensinde, med stop. Det her er den vildeste dokumentar om Lauras kamp om at få lov at komme ud at rejse overhovedet – den hollandske stat forsøger faktisk at fratage Lauras fars myndighed over Laura, da de ikke mener, det er ansvarligt at lade hende rejse.

Det lykkedes hende at komme ud, og dokumentaren følger hende gennem ensomhed, vrede, glæde – det tager hende næsten halvandet år, helt alene, at sejle jorden rundt. Men hun gør det! SÅ fantastisk historie om et enestående ungt menneske, der hviler så meget i sit eget selskab. Fascinerende.

film2 THE THEORY OF EVERYTHING (Oscarvinder)

Eddy Redmayne fortjente den Oscar for årets mandlige hovedrolle!

Han spiller Stephen Hawking, en af verdens mest hyldede nulevende fysikere – arvtageren til Einstein, som han kaldes. Ingen forventer meget af Hawking i den første tid på Cambridge. Men han viser hurtigt, at han er noget helt særligt, hans hjerne er noget helt særligt. Desværre bliver han som 21-årig diagnosiceret med ALS, og han får af lægerne to år at leve i.

I et race med tiden, mod sin sygdom, med kærligheden revolutionerer Hawking dele af kosmologien. The Theory of Everything er en fantastisk historie om menneskets vilje, en fortryllende, fortærende kærlighedshistorie. Jeg siger det bare – jeg græd stort set fra ende til anden, og det gjorde min kæreste sgu også!

film3 BIRDMAN (Oscarvinder)

Riggan Thompson er en falleret skuespiller, der sætter alt ind i et forsøg på at redde sin egen ære ved at genopfinde sig selv på de skrå brædder.

Årevis forinden havde han sit livs rolle som The Birdman – en actionhelt. Højdepunktet i karrieren, som han har haft svært ved at komme videre fra. Og publikum har svært ved at lade ham slippe den. Succesen, ikke kun på scenen men også i livet, er udeblevet lige siden; hans kone er gået fra ham, hans datter har været i rehab.

Nu har han chancen for at få det comeback, han så desperat har brug for. Der lægges derfor alt for stort pres på den kommende premiere på teatret. Det er nu eller aldrig, chancen for at vinde det hele tilbage; æren, respekten, sig selv. Chancen for at give publikum en oplevelse de sent glemmer.

15 kommentarer

 1. Og det sjove ved Birdman er, synes jeg, at Michael Keaton netop selv afviste flere Batman-film for ikke at ende med at blive superheltetypecastet!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Det er sjov bonusinfo Marina, det vidste jeg ikke 😀 TAK! KH

 2. Camilla siger:

  Hvor har du fundet Sex and the city 2??

  1. Cathrine Nissen siger:

   Den så jeg vist på Netflix? Den amerikanske netflix! Kh

 3. Pernille S siger:

  Right there with you on SATC 2.. Sådan en skamplet 🙁 Har længe sukket efter en treer, som kunne redde SATC’s ære…
  Oooog Theory of everything. Jesus Kristus. Jeg vil giftes med Eddie Redmayne! FAN-FUCKING-TASTIC præstation og sikke en film. Jeg sad med en klump i halsen et godt stykke tid, for så at græde resten af filmen igennem over hvor uretfærdigt livet kan være. Og fortsatte efter rulleteksterne… Åh, den var bare så god, den film! Håber inderligt at rende på Redmayne i KBH en af de kommende dage ! 😛
  Til gengæld forstår jeg altså ikke hvad the fuss is about ifht. Birdman. Nuvel, har kun set trailers, meeen.. Jeg sys Michael Keaton virker ret irriterende og filmen virker bare lidt rodet. Er jeg helt på afveje?
  (PS måske min irritation over Michael Keaton skyldes det der lille klip fra Oscar showet, hvor man måske/måske ikke ser ham lægge sin takketale på plads i jakken, da Redmayne vinder årets oscar!? WTF…)

  1. Tina siger:

   Jeg synes absolut ikke at man kan bedømme Birdman på traileren. Filmen fremstår selvfølgelig rodet fordi alt er klippet sammen til et miskmask hvor de mest actionprægede, komiske og voldsomme scener samles. Men selve filmen er slet ikke sådan. Tværtimod synes jeg at det hele harmonerer rigtig godt fordi der benyttes nogle helt fantastiske fortællermæssige virkemidler. Jeg synes hvert fald at det er en helt unik film der har rigtig meget på hjerte.
   At Keaton skulle være irriterende er selvfølgelig mere subjektivt. 😉 – jeg fik personligt ikke den del med hvor Keaton muligvis pakker sin takketale væk, men det lyder nu ret komisk 🙂

 4. Jeg har lige set The Theory of Everything, og jeg er nærmest blæst bagover over hvor fantastisk en film det var! Den er simpelthen så smukt skildret.

 5. Nikita Hoffmann Andersen siger:

  Hvor ser du alle de forskellige film?

 6. Ida siger:

  Som kæmpe Barça-fan endte El Clasico helt perfekt 😀

 7. Maria siger:

  Åh, sikke nogle dejlige filmanbefalinger. Tak C <3

 8. Christina N. siger:

  Årh, The theory of everything er virkelig en god film.
  Og lige som dig græd jeg næsten også fra start til slut. Det er en virkelig god film! 🙂

 9. Åh, vildt godt indlæg! Giver helt sikkert en masse inspiration til film at se i fremtiden. Kan somme tider gå i lidt af en blokade mht. hvilke film jeg skal sætte på. Jeg skal i hvert fald helt sikker have set Selma snarest – lyder lige som en film for mig.

 10. Mie siger:

  Du skal se WILD og STILL ALICE! Fantastiske film! 🙂 God påske lige om lidt!

  1. Cathrine Nissen siger:

   Stil Alicec glæder jeg mig mega meget til 😀 KH

 11. Anne Mette siger:

  Jeg havde seriøst ondt i halsen, efter jeg havde set The theory of everything, fordi jeg havde verdens største klump i halsen hele filmen igennem. Er du så færdig en tudefilm.. puuuh..

Send en besked