Top

Genbrugsgaver er guld – eller hvad?

04.12.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA

Nårh, venner! Vi skal til det! Julegaver! Eller… Skal vi?

Sidste år ønskede Adam og jeg os absolut ingenting. Og vi fik ingenting, haha! Og hvordan var det så? Hm… Det var egentlig fint. Der var en mandelgave, og der var lidt gaver til Eddie… Og vi gav hver forælder en tur i sommerhus, før vi altså havde købt et. Vi havde tænkt os at finde et at låne eller leje. Og de er også blevet indløst i løbet af året.
Tanken var egentlig, at vi i stedet for ting ville ønske os mere tid. Mere tid med dem vi holder, især da som nybagte forældre. Og det fik vi! Men i år tror jeg faktisk, vi har lidt at ønske os – ikke at det ikke var hyggeligt at have tid med vores forældre. Sådan må de ikke se det, ha! Pengene får bare hurtigt ben at gå på med en lille en, så vi har reelle ønsker. Både de praktiske, altså need to have, og de lidt mere læks; nice to have. Er I gået med på non-julegaver? Eller er I stadig med på at give og få en lille ting?

alle tal stammer fra DBA’s store vidensbank Genbrugsindekset 2019

rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA

I år kunne jeg godt tænke mig at ønske mig genbrugte gave. Hvad tænker I om det? Er det meget at bede sine gavegivere om?

Kun 6 % af os købte sidste år en brugt julegave… Og det tal står egentlig lidt i skærende kontrast til de 80 % af os, som handlede brugt sidste år! Fantastisk flot tal, ikke? Wauw, altså!! Men… At give genbrugsgaver, der er vi altså ikke helt med, lidt pudsigt… Til trods for at 53 % af os ikke ville have det fjerneste imod at modtage en gave fundet genbrugt.
Kan det være en eller anden form for… Forfængelighed i os, som gør vi køber nyt, når vi køber gaver? Virker det lidt… Nærigt at komme med noget uden original indpakning? Som om vi bare lige har fundet noget i skuffen?
… Eller er det tidsaspektet? Det kan synes nemmere at klikke noget hjem fra en hjemmeside fremfor at søge noget frem på fx DBA? Man skal både være heldig at finde det helt rigtige, og så skal man forhandle og så hente?
Hvor er det skoen trykker?
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA
Da Eddie fyldte et år, ønskede vi os primært, at gaverne var brugte. Jeg følte mig på en eller anden måde lidt hellig og frelst, hehe… Men det var nu ret reelt – der er så meget godt at finde! Og meget spændt på om folk mon ville gå ønsket i møde, blev jeg så overrasket over, hvordan flere havde været i den lokale genbrug og på DBA for at finde de helt rette gaver. De havde brugt så meget tid på gaverne. Det giver mig våde øjne bare at tænke på den omsorg! Nuvel, ikke alle kom med brugte gaver (det kunne ellers også være noget, deres egne unger havde elsket som små!), men de fleste! Og either way var vi bare rørte over at se vores barn modtage så meget omtanke. Det er lidt ligesom, når ens barn får ros – jeg kan næsten ikke holde det ud, haha! Den anderkendelse og kærlighed og omtanke fra “fremmede” – det betyder alverden.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA
Eddie fik bl.a. en rød brandbil i træ, som han ELSKER! Den bor i sommerhuset, og gensynsglæden er stor, når han ser den. Så fik han to forskellige sæt byggeklodser, et lille puslespil, stableklodser fra mine niecers helt små år og nogle andre fra genbrug (det ene sæt nu i sommerhus!), og jeg selv havde købt en brugt trækvogn til ham. Der var så meget kærlighed i de gaver.
For det er nemlig sådan, jeg ser det – den måske ekstra tid, der bliver brugt på en genbrugsgave, den oser af ren og skær kærlighed.

Men hvordan får man så lige sine forældre og andre måske knapt så ‘woke’, hehe, typer til at købe genbrugsgaver?

Jeg har fundet en tallerkenrække til sommerhuset, som er at finde i samme by, min far bor i. Og jeg har kontaktet sælger og sat hende op med min far. Bliver det lige lovligt bestillingsagtigt? Haha! Hm… Måske, men lige i det her tilfælde, men det er altså bare for supernemt for ham, når det nu er i samme by… Det var næsten dumt andet.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA
Jeg tænker faktisk helt lavpraktisk at lave en ønskeseddel og så sende links direkte ind til DBA med omtanke for, at geografi skal gå nogenlunde op for modtagere af ønskerne. Jeg vil gerne gøre det så let som overhovedet muligt.

Hvad kunne få jer til at købe flere brugte julegaver? For 38 % af os siger, at vi godt kunne finde på at købe en brugt julegave. Der er så bare lige det lille stykke fra de 6 %, som faktisk gør det…   

Hvis det nu er tidsaspektet, så har DBA faktisk også forsendelsesmuligheder, som gør det let at sende og købe gaver, hvilket gør at tiden brugt bliver sammenlignelig med andre webkøb.
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA
Jeg kommer også selv til at give flere genbrugsgaver i år. Det har jeg ikke gjort til jul før, såvidt jeg husker! Jeg har allerede købt Adams sådan store gave. En virkelig lækker dyne (GOTS-certificeret og hele baduljen, og han har sovet i den i en måned nu!), dog ikke brugt. Men jeg har nu også købt en lille bitte ekstra ting til ham –  en lille genbrugsting til garderoben (og du gætter det ikke, skat, selv om du læser med!).
Eddie får et (genbrugs-)legekøkken, et af de der fine fra IKEA, som jeg har tænkt mig at hacke! Min svigermor taler om en regnjakke, så den har jeg tænkt mig at finde. Man kan jo finde så meget godt, som er så fint og velholdt og som er SMART vel at mærke. Måske målsætningen er at tjekke efter det på DBA først, og kan det ikke findes der, så kan jeg købe det nyt?
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA
Skulle jeg lave en ønskeliste, så ville den komme til at se nogenlunde sådan her ud for os alle tre. Lidt fælles (en god, grøn pande og en seng til sommerhuset), lidt til Eddie (bObles, skulle I ikke have fanget, det var til ham, haha!), en lampe fra Le Klint og en morgenkåbe til mig  – eller fælles, hehe, og en lille ting til Adam  –  Gastro-blad og madkurser, fx bagekursus (hence the croissant!). Han skal også mærke, det er jul!
rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, DBA

45 kommentarer

 1. Mette siger:

  Hej Cathrine
  God overvejelser.
  Jeg har selv fundet en UBRUGT Karmameju morgenkåbe på dba til ingen penge – det er også en mulighed. .
  Jeg er 26 og har tidligere selv ønsket mig genbrugte gaver. Sidste år ønskede jeg mig også en lidt anderledes gave, nemlig ‘den bedste bog du har læst’. Således gav min mor, min mormor og min morfar mig hver især en læst (brugt) bog, som for dem har betydet noget ekstra. Når jeg kigger på omslaget af en af bøgerne, tænker jeg på dem. Jeg har også ønsket mig “familiens opskrifter”.

  1. Maria R siger:

   Genialt Mette! Og den kan udvides i det uendelige; “dit yndlings beauty-produkt” etc. Jeg har også overvejet at ønske mig lister/kort med fx de fem bedste serier, du har set, dine fem yndlingsmusiknumre” etc.

  2. Trine siger:

   Hvor er det en god idé, Mette! Den snupper jeg lige med det samme.

 2. Sisse siger:

  Jeg har intet imod at modtage eller give genbrugsgaver- men der gnaver nok en lille frygt over at det ikke kan byttes. Både som giver og som modtager. Men de findes i min omgangskreds og har gjort det i årevis. Fx. syede min dygtige veninde en toilettaske og stofposer til min madpakke af stofrester fra hendes lager sidste år. Det er en virkeligt god gave, som jeg bruger hele tiden.
  Til gengæld får og giver jeg virkeligt få gaver. Min kæreste og jeg har givet hinanden et weekendophold for 3. år i træk. Mine veninder får gaver efter princippet “fairtrade, lokalt, håndlavet eller bæredygtigt” hvilket slet ikke er så svært at tilpasse deres ønsker.
  Mine bedsteforældre får hhv. et gavekort på en hovedrengøring og en kurv med lokale spiselige lækkerier+et gavekort til den lokale ostemand, hvor jeg ved de er for sparsommelige til at handle.
  Kun mine teenagesøstres ønskeseddel holder jeg mig slavisk til, for de er lidt bestemte ift. hvad de kan lide og ikke lide.

 3. Jeg har hvertfald henvist til “brugte ting ønsker” af flere omgange gennem årene, på ønskesedler, med fint held. Eksempelvis har jeg skrevet efter diverse bogtitler/lp’er (og cd’er/dvd’er, da man købte det), at de gerne måtte være brugte – eller noteret “genbrug/Læsehesten” under steder, eksemplarene vil kunne købes 😀
  Har også før ønsket mig tilskud til “ny” brugt cykel fx, til fødselsdag, eller skrevet “fine skåle i presset glas, lyserøde, fra genbrug o.l” da jeg samlede på dem, da jeg var 10 år yngre, end jeg er nu. Det er faktisk aldrig noget, jeg har tænkt over – det har bare været helt naturligt 😄
  – A

 4. Astrid siger:

  Problemet med brugte gaver kan være, at det ikke kan byttes. Vi får selv tit brugte gaver til børnene, men så er det koordineret, så bedsteforældrene ikke køber det samme. Så det kan jo være lidt svært at sende en lang ønskeseddel ud til hele familien. Men især til børn er det genialt både at købe og sælge brugt😊

 5. Julie siger:

  Jeg kunne sagtens finde på at ønske mig noget brugt. Fx hvis jeg ønskede mig noget i den lidt dyrere ende. Jeg har også altid elsket at gå i genbrug, og jeg vil skyde på at 1/3 af mit klædeskab er fra diverse genbrugsbutikker.
  For at besvare dit spørgsmål, så tror jeg personligt, at jeg ville føle det lidt for nærigt, hvis jeg gav en brugt gave. Det er egentlig fjollet, men måske tanken om at den ikke kunne byttes igen, og modtageren så var stuck med den? Jeg ved det faktisk ikke helt.
  I år har jeg frabedt mig julegaver, selvom jeg synes det er en fin og sød gestus, så vil jeg hellere forære min mor noget engang, hvor jeg synes, jeg finder det rette. Hun er nemlig typen der i panik ønsker sig viskestykker…
  Udover det, så fandt jeg tilfældigvis lige det her billede på pinterest. Se lige engang alle de forslag der er til hvordan sådan et Ikea køkken kan hackes!
  https://www.pinterest.dk/pin/763852786784327342/
  Hav en rigtig dejlig jul – og tak for så mange skønne indlæg, altid en fornøjelse at komme forbi her 🙂

 6. Silke siger:

  Hvor er det fine legestel i træ fra? 😍 wauw

 7. Tina siger:

  Flotte billeder og hvor er han blevet stor jeres søn 🙂
  Vi er ikke helt på non julegaver, men næsten.
  Vi er på brugbare spiselige eller drikkelige gaver, på genbrug og på oplevelsesgaver.
  Glædelig december til du og dine 🙂

 8. Katrine siger:

  Jeg ønsker mig som udgangspunkt ikke noget, men det falder ikke altid i god jord hos min familie. Derfor har jeg lavet en liste over en række bøger, jeg ønsker mig, men kun brugt. Det er nemlig super nemt på antikvariat.net at søge efter titler, forfattere mv. hos antikvarer nær en, så det er en lidt mere overskuelig opgave, synes jeg, ift. at sende ens omgangskreds ud i genbrugsjunglen.

 9. Catharina siger:

  Genbrugsgaver er en rigtig god ide, og hvis det ikke kan findes på DBA, så er Reshopper altså også rigtig godt (nemt), når det handler om ting, tøj etc. Til børn – både til køb og salg.

 10. Liza siger:

  Jeg må være ærlig at sige, at jeg ikke har begivet mig ud i brugte gaver endnu, og jeg kommer nok heller ikke til det foreløbig. Til gengæld vil jeg gerne tænke klimaet ind i gaverne på andre måder og er fx mega glad for hjemmelavede gaver og oplevelsesgaver (både at give og at få). De sidste par år har jeg lavet lækre gaveposer med hjemmelavede småkager og andre godter til min tante og onkel, som ikke mangler noget, men til gengæld er vilde med mit bagværk. Sidste år fik jeg blandt andet et gavekort til en økologisk frisør, og i år vil jeg ønske mig et sølvkort til Tivoli. Og min farmor, som er så svær at give gaver til, håber jeg at kunne nå at brodere noget at hænge op på væggen til, men hvis tiden er imod mig, må det også blive hjemmebag. Det fungerer meget godt for mig at gøre det på den måde.

 11. Clara siger:

  det er sådan en god idé med brugte gaver – men eneste (kæmpe minus, synes jeg – og grunden til , at jeg ikke kaster mig ud i dag) er, at de ikke kan byttes. Og den er jo desværre lidt svær af fixe 🙁

 12. Marlene siger:

  Jeg hverken giver eller ønsker mig brugte gaver. Det skyldes at resten af min familie ikke på samme måde er klimabevidste. Jovist de sorterer affald som de skal…men det er vist også nogenlunde det. Jeg snakker af og til om bæredygtighed og klimabevidsthed hos familien, men ikke for meget da de ikke virker interesserede og jeg ikke vil fremstå “frelst”.
  Jeg køber ikke brugte gaver….ville være bange for at fremstå som frelst…..eller endnu værre, nærig. Og jeg tror ikke der ville blive sat pris på brugte gaver. Vi er desværre ikke nået dertil endnu, hvor gamle vaner ændres til noget mere bæredygtigt….

  1. Marie siger:

   Hvor er du sej at du er så ærlig. Jeg er opvokset enormt “frelst” 😉 men da mon mor giftede sig med en ny mand er der kommet andre boller på suppen fra hendes side af, for med dem er det nemlig som du beskriver, st man ikke vil fremstå nærig eller frelst. Så jeg har ikke fundet ud af hvordan jeg stopper deres enorme forbrug på mine to børn. Ej heller hvordan jeg undgår at skuffe dem med mine værdiløse gaver … og kram til dig Cathrine fordi du altid er sej på emner

 13. Anna siger:

  Jeg er lidt splittet mht. brugte gaver, jeg ved, det med at give gaver betyder rigtigt meget. Især for min mor, og jeg tror, hun ville føle, det var en begrænsning. Jeg er nok mere til hjemmelavede gaver. Der kan lægges virkelig meget kærlighed i, og man er måske ikke så begrænset, som man nogle gange kan blive, skal det findes på DBA. Jeg ved, min mor er gået all in på en strikket dukke til min dreng med en hel strikket garderobe af alt hendes restgarn. Jeg havde selv en som barn, og jeg ELSKEDE den! Så jeg glæææder mig, til han skal have den 🙂

 14. Anja siger:

  Jeg tror aldrig jeg kommer med på “non-gaver” jeg elsker for meget at give og få gaver (50/50 that is 😉). Børnenes legetøj kan jeg godt finde på at ønske brugt – så frem familien kan finde ud af at koordinere, ellers syntes jeg det er liiidt træls når gaver ikke kan byttes. Det er nok også af samme årsag at jeg ikke selv giver brugte gaver – og fordi jeg ikke ved hvad familien vil syntes om at modtage genbrug. Den debat må vi få taget hul på 👍🏻
  Jeg tænker til gengæld mere over det når jeg køber nyt legetøj til børnene – f.eks. sager/mad til legekøkkenet køber jeg meget gerne i træ så det holder i længst muligt tid og enten kan gå i arv eller så andre senere kan få glæde af det 🤞🏻

 15. Sofie B siger:

  Jeg har før købt brugte gaver til mine mindre søskende men det er også kun fordi jeg ved at deres forælde er ligeglade. I Herning har reshopper gjort det muligt at bytte alle gaver der er købt i december, så det kan være nemmere at købe brugt

 16. Stine siger:

  For mig er grunden udelukkende at det er mere besværligt. Der skal afsættes mere tid. Først på at finde tingen, så kontakt, evt. Forhandling, så evt. Forsendelse og hvad hvis den bliver beskadiget i forsendelse. Ved godt der er lavet retningslinjer for sådan noget, men så er det bare 1000 x lettere at finde noget på nettet og så klikke det hjem. Har dog givet brugte gaver en lille håndfuld gange og vil meget gerne give flere.

 17. Mette siger:

  Vi har i flere år givet en oplevelse til hele familien. Min mand er vokset op i en meget umaterialistisk familie, hvor julen ikke rigtigt drejer sig om gaver. Så han fik mig til at sætte spørgsmålstegn ved gaverne for mange år siden. Så nu giver vi på femte år en oplevelse. Det betyder at vi finder en dag alle sammen som familie (børn, forældre, søskende, bedsteforældre og oldeforældre). Det kan være et puslespil at finde noget, hvor alle kan deltage. Men det lykkedes og det er bare så skønt! En hel dag sammen. Og det fedeste er at børnene kan huske, hvad de får og at det skiller sig ud. De kan gå og glæde sig, fordi vi så oftest gør noget et par måneder efter jul.
  Min mand og jeg giver også hinanden oplevelser i gave (ofte en tur væk).

 18. Frederikke siger:

  Jeg både giver og ønsker mig genbrug – og hjemmelavede ting. Mange af kvinderne i mit liv er kreative på den ene eller anden måde med strik, keramik, læder og lignende. Jeg ved næsten ikke noget bedre!
  Genbrug og hjemmelavede ting er så personligt og oser af eftertanke og kærlighed. Til vores bryllup havde vi ingen ønskeseddel – i første omgang til stor fortrydelse for flere af vores gæster – men hold op hvor resulterede det i nogle pragtfulde gaver. Gaver som netop var gaver og ikke bestillingsvarer. Det fortalte os så meget om, hvordan vores gæster, familie, venner, naboer, kolleger, hver især så på os. Ret fantastisk! Vi fik både brugt (bla Georg Jensen sukker/fløde sæt), hjemmelavet (bla shelter til haven og hjemmepustede romglas), rejsefund (jeg fik en kimono, som min skønne veninde havde med hjem fra Japan, hvor hun havde boet det seneste år), skørt (en rygeovn) mv.
  Meget rørende at folk havde taget sig tid, tænkt sig om og givet med glæde på den måde. Så. Nu ønsker vi os ingenting fra nu af 😉
  Vores søn på 6 måneder får kun brugt til jul. Blandt andet en lille taske fra fjallraven til en brøkdel af nypris og allerede med charme fra ejerskabet af et andet barn.
  Jeg har altid givet brugt, og det er altid de gaver, som jeg modtager mest taknemmelighed for. Og.. Jeg bytter meget sjældent gaver – jeg synes på en eller anden måde, at det er lidt skamfuldt, eller måske uforskammet.. Nok lidt fjollet, men jeg forsøger at værdsætte det, som jeg bliver givet.

 19. Silke siger:

  Hvor er det fine testel i træ fra??:)

  1. Cathrine siger:

   Det har jeg vist fundet på Økounger! KH

 20. Sanne siger:

  Må altså lige spørge undrende om I slet ikke fik gaver sidste år. Jeg mener tilfældigvis, at jeg kan huske det indlæg, fordi I gave hinanden større gaver, end jeg fik samlet set. Gad vide, om du har skrevet forkert? Der er jo ingen grund til at underspille i hvert fald 😊. Kh S

  1. Cathrine siger:

   Vi gav hinanden men ikke noget fra nogen andre 🙂 KH

   1. Cathrine siger:

    NU spurgte jeg for sjov Adam, hvad gav jeg egentlig ham? Det var en både jule- og fødselsdagsgave, og han returnerede den og har ikke fået noget siden, haha! Så, apparently ingen gaver ifølge ham. KH

 21. Camilla siger:

  Jeg synes, du skriver det så fint, når du beskriver, hvad det betød for dig, at din søns fødselsdagsgæster havde brugt tid på at finde genbrugsgaver. I min optik er det netop essencen af at give gaver: At vise omsorg og kærlighed til modtageren.
  Gaver har for mig derfor ikke noget at gøre med budget eller om den er fabriksny, genbrugt eller sågar hjemmelavet, hverken som giver eller modtager.
  Ja, det tager lidt længere tid at finde gaven brugt, end hvis man købte fra ny i en webshop eller butik, men det gør det så meget bedre at give gaven, når jeg selv har lagt tid, tanke og kærlighed i det. Jeg ved med sikkerhed, at modtageren bliver glad for gaven og det er jo en gave i sig selv.
  Jeg synes vi skylder os selv og hinanden at tage stilling til, hvorfor vi giver lige den her gave. Er det fordi nogen mener, at vi bør? Eller er det fordi du virkelig har lyst til at give gaven? Det er i hvert fald noget jeg øver mig i at overveje, for der kan nemt komme et forventningspres i forbindelse med at give en gave og det synes jeg egentlig er helt forkert.
  Og så tror jeg også du har en pointe i, at en af de bedste gaver vi kan give hinanden er tid.
  Mht. at kunne bytte gaver, der er købt brugt, så kan jeg varmt anbefale at bruge ønskeskyen til at koordinere med, så man undgår at modtage flere af den samme ting og hvis man er mere til den gammeldags ønskeliste, så kan man jo vælge at dele den op, så hele familien ikke får de samme ønsker.
  Glædelig jul.

 22. Ida siger:

  Den puslespilsplade med bondegårdsdyrene havde min bror og jeg også som små – måske er det den samme. Ej, det er det jo nok ikke, men det ER jo en hyggelig tanke!
  Mht genbrugsgaverne køber jeg dem ikke, netop fordi det virker sådan lidt ‘cheap’. Jeg var for nyligt inviteret til en barnedåb, hvor ønskesedlen udelukkende var fyldt med gaver, der var over mit budget. Derfor ledte efter nogle af tingene på DBA, men endte med at købe een af ønskerne, selvom jeg egentlig ikke havde råd. Det er altså så træls, når gaver bliver et pres mellem mennesker eller for naturen. Det er jo slet ikke det der er meningen – sikkert heller ikke fra modtagernes side.
  Hilsener!

  1. Cathrine siger:

   Ej DET er hyggeligt! Den fik jeg af min veninde Alona, eller, Eddie gjorde nok nærmere, haha!
   Det er altså det værste -når man føler sig presset til at købe over evne. Det er bare ikke rart og skulle ikke være nødvendigt. Det har med garanti ikke været deres ønske men måske mere en opfordring om at gå sammen flere om én god ting. Det prøver jeg at få familien mere med på – det er også en måde at komme omkring det bugnende juletræ. Færre, bedre ting. KH

 23. Ditte siger:

  Min søn fylder et år her i december, og jeg havde overvejet at skrive på ønskesedlen, at gaverne gerne måtte være brugte, i pæn stand. Men jeg gjorde det alligevel ikke, og den primære årsag er faktisk en bekymring for, om det, man kan finde brugt rundt omkring, overholder de nuværende regler i forhold til kemi osv. Her tænker jeg primært på legetøj af plastik (fx dukker, duplo og den slags), men måske også i maling på trælegetøj? Der er selvfølgelig masser sf næsten nyt genbrug, som gør, men nok også noget ældre/købt i udlandet, der ikke gør. Og det betyder altså noget for mig. Jeg kan ikke gennemskue, hvordan man kommer rundt om det, hvis man ikke ved, hvornår og hvor i verden det er produceret/solgt?
  Selv ville vi egentlig gerne have givet ham et brugt legekøkken fra fx Ikea, men jeg synes simpelthen, priserne på det brugte ift. standen, var for høj sammenlignet med et nyt, så jeg endte med at købe en udgået model, der var sat meget ned – fra ny. Og så er vi tilbage ved problematikken med tilbud og udsalg…. Det er ærværdigt, synes jeg, at hacke/istandsætte et brugt, men det overskud har jeg ikke lige nu., og jeg vil ikke betale næsten det samme for noget brugt i dårligere stand, som måske vil skulle udskiftes før det nye.

  1. Cathrine siger:

   Ditte, dit valg om at finde noget nyt på bud – ved du hvad, så kan det være du har haft overskud på andre punkter i stedet! Hav ikke dårlig samvittighed over det, men brug den i stedet for som en motivator til at gøre det endnu bedre næste gang. Nogen steder må vi “synde” (og det er så lidt velvalgt et ord, sorry, men håber du forstår!) for at have overskud på andre, større, vigtigere områder for os lige nu og her. Næste gang :-*
   Og så er det en hel reel bekymring om kemi også for mig. Men jeg tænker faktisk, at brugt legetøj ikke behøver være gammelt. Duplo/lego skal vist være fra efter 2011. Ellers kan man selv afsøge DBA og måske sende folk links? til annoncer? KH

   1. Tine siger:

    Hårdt plastik er generelt ikke fyldt med skadelige stoffer og som oftest vil det kun være farligt, hvis barnet spiser det og får det ned i maven. Lego fra 1990 og senere er produceret, så det (med den viden vi har i dag) er helt trygt at bruge 🙂
    Men ting lavet i blød plastik ville jeg ikke bruge med mindre, at det er rimelig nyt (jeg tænker fra 00’erne og senere), da blød plastik fra 90’erne ofte indeholder ftalater eller andre dårlige stoffer…
    Det er i hvert fald, hvad jeg lærte i kemi på universitet for nogle år tilbage 😉

    1. Cathrine siger:

     TAK Tine, der er så mange der har skrevet “stooop med det Duplo!”, hvis det er fra før 2011. Nu går jeg med livrem og seler og tjekker hvor nyt det er. KH

 24. Sarah siger:

  Brugte gaver er guld. Og nej, de kan ikke byttes – og hvad så? Idéen med at give en gave må da altid være, at man GIVER den – der ligger omtanke og kærlighed bag, fra ét menneske til et andet. Man bruger tid på at tænke på den anden og giver en gave af lyst. Er man “uheldig” og finder en gave, som modtageren ikke finder glæde i, så har modtageren jo heldigvis muligheden for at give den videre til en anden, der kunne finde værdi i den. Herregud, det er en gave. Af samme årsag er jeg ikke til ønskesedler med helt specifikke anvisninger, for det fjerner for mig hele idéen med at give en gave. Det bliver en bestilling. Og så render alle stressede rundt med deres bestillingslister og håber desperat, at de får dem i hus til den 24. Det har jeg aldrig gidet deltage i. Gaver handler for mig om at tage sig tid til omtanke, om nærvær. Og derfor hellere give få (f.eks. brugte gaver eller oplevelser) til de nærmeste, så det reelt betyder noget. Desuden kan det at give en gave aldrig handle om nærighed. Begynder man at tale om nærighed, er det jo med pengene i fokus frem for den gestus, det er at give.

  1. Cathrine siger:

   ÅH hvor skriver du det bare fint Sarah, der til allersidst! TAK for den, den tager jeg med mig! KH

 25. Tine siger:

  Brugte gaver er guld værd, MEN jeg har det faktisk særligt svært ved det med legetøj til børnene. På nær hvis det er forholdvist nyt brugt. Der er sket så meget ift. produktionen og viden om de sundhedsskadelige sager, man tidligere har proppet i legetøjet. Fx indholdet i plastik og lak på trælegetøjet. Jeg køber flittigt brugte gaver til børnene, men jeg undersøger altid de enkelte mærker, særligt så længe børnene er i “prop-alting-i-munden”-størrelsen.

  1. Cathrine siger:

   Det er sådan en god pointe! Er selv blevet rådet af flere af jer om lego/duplo. – det skal være fra efter 2011. Men jeg tænker fx at Bobles er helt genialt! Eller alt det velkendte og gode, nyere. Plantoys, Brio etc. Men klart! Vigtigt at have i baghovedet. KH

 26. Cecilie siger:

  Vi giver ikke hinanden eller voksne julegaver herhjemme.
  Børnene i familien, inklusiv vores eget, får for 100 kr. Hver.
  Efter vi fik vores datter, har vi købt en lille symbolsk gave til de voksne, som hun fik gave af. Altså en gave på hendes vegne. Nu er hun heldigvis blevet så stor, at hun kan lave tegninger, male krus osv og så bliver det lagt under træet.
  Når vi en dag selv lægger hus til juleaften, bliver det noget med, at alle får én de skal give én gave til, så man får og giver én gave.
  Jeg stod af gaveræset, da jeg studerede og har aldrig taget det op igen. Indtil vi fik vores datter, har det så også betydet en meget rolig december.
  Skal måske lige tilføje, at jeg heller ikke modtager gaver, da jeg heller ikke giver dem 🙂

  1. Kiki A siger:

   I vores familie gør vi det samme – hver i familien giver 1 gave og modtager 1 gave, af max. 200kr. 🙂 Det er sådan en fin deal, især også for dem der ikke har det store overskud i budgettet.
   Jeg bryder dog selv reglen lidt, da jeg elsker at give gaver, og altid har en lille ekstra ting til alle, kun fordi jeg ikke kan lade være <3

 27. Eva Jørgensen siger:

  Jeg synes, der kan ligge ligeså meget kærlighed og tid i at have fundet en ny fin ting i en butik el lignende. Er med på det kan gøres nemt via nettet men jeg elsker at gå rundt i butikker og finde noget fint og bruge tid på det.
  Men jeg elsker også genbrugs gaver.
  Blot en tanke.

 28. Lene siger:

  Vi er også på det med genbrugsgaver. Vores søn på nu 3,5 år, har vi kun givet genbrugsgaver. I år giver vi ham en cykel købt på DBA. De gange hvor vi syntes han har fået rigeligt fra bedsteforældre mv, har vi givet lidt penge til hans opsparing istedet. Kan få det helt dårligt over at se hvor meget plastik legetøj sådan en lille fyr har stående. Generelt er vi meget enige om i min familie at begrænse gaveræset, så en lille gave givet med omtanke er rigeligt, om den så har kostet 50 eller 500kr betyder ikke så meget. Selv er jeg i fuld sving med at hækle grydelapper til julegaver i år.

  1. Cathrine siger:

   Får du en fornemmelse af hvor meget de giver eller spørger du? Jeg tænker nemlig også, at prøve at rette lidt ind, så det ikke bliver vandvidsmængder. KH

 29. Marianne siger:

  Tak for at sprede god genbrugs-karma. Bliver nødt til lige at dele denne anekdote: min datter på 4 ønsker sig et dukkehus i julegave og jeg kigger straks DBA igennem og finder det perfekte hus… Som desværre var blevet reserveret. Nå, jeg leder videre, men nu er det pludselig KUN det hus, der duer. Selvfølgelig. Og det koster 1.900,- fra ny. Det nægter jeg, så jeg går dagligt ind og søger på navnet på DBA i 2-3 uger, for tænk nu, hvis der kom et tilsvarende op. Og pludselig, SÅ er den der! Østerbro og 700 kr. JA TAK! Den søde dame, der solgte mig huset, var grøn af misundelse over, at det nu var min tur til at opleve en lille pige åbne sådan en fin gave juleaften. Og jeg siger dig, jeg glæder mig helt enormt. ❤

  1. Cathrine siger:

   Åhhh hvor er det bare fantastisk Marianne, jeg kan virkelig mærke den følelse af held, du må have siddet med. Det er så skønt! KH

 30. J siger:

  Tak for indlægget – det er lige i tråd med mine tanker om at gå genbrugsvejen med langt de fleste ting til den baby, vi venter til maj. Rigtigt meget kan findes brugt på nettet og jeg tænker ikke at julegaver behøver at være en undtagelse, egentligt.
  Dog lige med en mulig undtagelse – de fine kaninfutter, Eddie har på, på billederne her i indlægget – hvor er de fra, mon? Synes simpelthen at de er så søde! 🙂

Send en besked