Top

Godmorgengrød fra køleskabet

16.02.2016
Skabt af Cathrine

morgenma_koeleskabsgroed
Æij, jeg kunne slet ikke falde i søvn i nat. Ingen hund eller kæreste til at larme lidt. Jeg lå og vendte mig og kunne ikke beslutte mig for, om det var bedst at ligge med ryggen mod dørenn eller væk fra døren. Hvilken vej ville jeg vende, når de kom og tog mig, haha! Jeg har jo pladsen i sengen væk fra døren hjemme hos os, for så tager de min kæreste først. Hvem er de? Ja, altså, det er monstre og overfaldsmænd, der gemmer sig i hjørnerne, når man slukker lyset. Det giver jo super meget lidt mening, og ja jeg er 26, haha! Jeg sover også stadig med tæerne inden under dynen, så heksen ikke klipper dem af. PLEASE sig jeg ikke er den eneste, der stadig kigger under sengen!

Så jeg var lidt træt hertil morgen, heldigvis havde jeg gjort min morgenmad klar i går ? Mit absolutte yndlingsmåltid. Men desværre også typisk dét måltid jeg har mindst tid til.

Vi kører tit én ting i virkelig lang tid, indtil vi bliver trætte af det. Vi har længe spist æg/avocado/hytteost/knækbrød; fedtstof og protein og lidt fuldkorn. Helt sikkert et solidt måltid, men også bare kedeligt dag ud og dag ind. Også selv om man mikser ægget lidt op – blødkogt, spejlæg, pocheret. Men tiden er bare begrænset om morgenen, og kreativiteten kan ligge på et meget lille sted. Og så må man jo skære nogle hjørner. Gøre det hele lidt lettere for sig selv. Gerne noget der kan forberedes dagen inden. Køleskabsgrød er din ven, I tell you that.

Min kæreste er kæmpe foodie, og hans ultimative afslapning er at se madprogrammer og food channels på youtube. Og der fandt han for en god uges tid siden en ny opskrift på bircher muesli – det er en rå grød, man kommer i køleskabet over natten. Himmelsk, let og alligevel ret mættende. Når vi har været på ferier, napper vi dem altid på menukortet, hvis de har dem. I virkeligheden kan enhver abekat med arme også lave det. Og nu har jeg fået lokket opskriften ud af ham, og den må jeg dele. For det fungerer, og stressen udebliver om morgenen.

 

Til to portioner bircher muesli skal I bruge:

100 g grovvalsede havregryn – for masser af mæthed og fibre (hertil morgen prøvede jeg rugflager – fungerer fint, men der skal mere væske til)
2 spiseskeer chiafrø – for masser af protein som også mætter
1 spiseske græskarkerner – for masser af jern
1 spiseske (eller lidt mindre) ahornsirup eller honning
En smule vaniljeekstrakt
En smule revet citronskal
350 ml mandelmælk – vi køber den i Irma, men vi har også brugt almindelig skummemælk – det fungerer også fint

Kom alle de tørre ingredienser i en skål og rør rundt – tilføj så honning eller sirup, så vaniljeekstrakt, citronskallen og til slut mælken og vend det hele. Stil det på køl natten over.

Om morgenen tilføjer du bare din yndlingsfrugt. Fx æble i tern vendt med lidt kanel, lidt bær eller tørret frugt og evt. lidt hakkede nødder. Jeg havde revet lidt ævle i i går aftes – det var også fint.

Hvis jeg er super travl, så tager jeg ofte grøden med i en bøtte på arbejde – ret fint også som et mellemmåltid, skal jeg hilse og sige. Grøden kan sagtens stå et par dage på køl, så hvis man laver søndag har man morgenmad til og med tirsdag. Velbekomme!

 

21 kommentarer

 1. Maj siger:

  Det ser mega lækkert ud! Hvad er det for nogle magiske piller der ligger ved siden af?

 2. Janne siger:

  Hahah, jeg kan have behov for at sikre mig at der ikke er nogen bag badeforhænget, hvis jeg er alene hjemme og lige i “dén sindsstemning”. Min far sover aldrig med fødderne uden for sengekanten, så kan uhyrerne under sengen nemlig ikke gribe fat i dem – og ja, han er da mere end det dobbelte af 26 😀
  Tak for opskriften på grøden, det er fristende at få prøvet den af (den lyder meget mere spændende, men kræver også lidt mere end den sædvanlige rugbrødsmad 🙂 ).
  God dag!

 3. Mia siger:

  Godt tip, det vil jeg prøve. Har dig set man kan lave mandel mælk selv, det er virkelig nemt, man skal bare være lidt proaktiv, da det skal have lidt tid i køleskabet. Urtekram har en opskrift, Det fungerer fint

 4. Celia siger:

  Nøj, hvor lækkert med den grød! Jeg er blevet kæmpefan af at lave chiafrøgrød over natten i køleskabet – det er lidt samme ide, men bare kun chiafrø, noget smag (er fan af banan, grøn matcha te og mango) og så mandelmælk. Hallelujah, det er godt og nemt og hurtigt!
  Jeg sover altid med lyset tændt og helst en bamse, hvis min kæreste ikke er hjemme. Haha! Er så bange for mørke. 🙁

 5. Her gik jeg og troede at jeg er den eneste der ikke vil sove med fødderne uden for dynen af frygt for at de bliver spist!
  Jeg sover klart bedst når manden og hunden er hjemme.

 6. Signe Caroline siger:

  Ej, det har jeg også prøvet 🙂 det smagte godt, men jeg har en voldsom brækrefleks om morgenen… Alt med en lidt slimet eller tyk konsistens går bare ikke. Min ynglings er til gengæld “nana icecream”, det kan laves med skyr/græsk yoghurt for mere protein 🙂

  1. Signe Caroline siger:

   ps. jeg har sovet med min bamse i sengen siden jeg var to og er først lige kommet mig over mørkeradhed. Jeg havde egentlig tænkt at droppe den bamse, men nu er jeg lige blevet single og noget skal jo krammes om natten, ikke?

 7. Lika siger:

  Tak for inspiration til en ny slags morgenmad. Jeg er kørt DØDtræt i æg og a38, dog ikke sammen 😉 Jeg tænker at jeg kan tage min granola (havregryn, hel boghvede, chiafrø, hakkede cashewnødder, hakkede mandler, vanillepulver, æblemos, lidt smør) og prøve at lave ovenstående af. Uhm, jeg glæder mig allerede til morgendagens morgenmad.
  Og mht til nattens uhyggelige væsner – jo, jeg er også en af dem, der sover med alle lemmer indenfor dynen. Der er jo ankel-gnaskere under min seng og dem vil mine tæer nødig møde 😉

 8. Christina siger:

  Jeg kigger også under sengen! Og bag døren.. Og i skabet.. Tak for en lækker opskrift, lyder som et godt alternativ til den sædvanlige havregrød:-)

 9. Ida siger:

  Jeg har lige sendt dit indlæg til min kæreste, fordi det var så rammende. Haha. Jeg sover altid (!) inderst, og vi (læs: min kæreste) skal altid tjekke skabet. Jeg skal sgu ikke overfaldes, når jeg sover.

 10. Lisbeth siger:

  Kigger under sengen? Er du sindssyg?! Så opdager monstrene jo, at du er bange! Play it cool, woman… Okay, er måske lidt ramt efter at have været oppe to gange i nat og desperat kæmpet for ikke at tænke “monster, monster, monster!” hver gang. Det er virkelig ikke fair, at min kæreste aldrig kan passe på mig om natten, haha
  // http://www.moonlitmadness.dk

 11. Jeg elsker også bircher muesli. Det er min favorit morgenmad fortiden. I skulle prøve at bruge appelsinjuice i stedet for mandelmælk – det er virkelig godt.
  Mine to bedste opskrifter på bircher muesli er dem her. Måske I kan få lidt inspiration der 🙂
  http://www.cathrinebrandt.dk/overnight-oats-med-appelsinjuice/
  http://www.cathrinebrandt.dk/bircher-muesli-eller-koeleskabsgroed/

 12. Marianne siger:

  Når jeg er i ‘det’ hjørne og er hjemme ved mine forældre, så skal jeg altid lige tjekke kælderen en ekstra gang. Bare for at sikre mig, at der ikke er uønskede gæster dernede – men hvis der var uønskede gæster, ved jeg faktisk heller ikke lige, hvad jeg ville gøre :p
  Desuden ret hyggeligt, at du deler en opskrift. Det skal jeg klart prøve at lave 🙂

 13. Mette H. siger:

  Bircher muesli er min livret!! Jeg laver den med 1 dl havregryn, 1 dl vand, 1 dl skyr, ½ revet æble, hakkede nødder og honning som sødemiddel – så på køl natten over og toppet med frugt i tern næste morgen = Bedste start på dagen 🙂 Men jeg vil helt sikkert prøve jeres version!

 14. Marlene siger:

  Ihh det lyder så godt med det køleskabsgrød men de to gange jeg har prøvet at lave det med havregryn+almindelig mælk (skummet- eller minimælk) synes jeg det bliver sådan noget trevlet/slimet noget og slet ikke lækkert. Hvad gør jeg galt eller skal det være sådan?
  Jeg blander det bare og sætter det i køleskabet natten over… :-/

 15. Jeg ligger også længst væk fra døren, så de tager min kæreste først :b Jeg tænkte dog ikke på monstre, men hvis der kommer indbrud eller sådan noget, haha. Og der kan ikke rigtig være nogle under vores seng, da der er en masse skuffer, så den slags paranoia slipper jeg for 😉

 16. Mette Glerup Kristensen siger:

  My secret is out.. Jeg ligger også længst væk fra døren, så de tager kæresten først!!

 17. J. siger:

  Det er mega lækker morgenmad. Jeg laver næsten samme variant som dig, men jeg er ikke så tosset med chiafrø, så i stedet for 2 spsk bruger jeg 1 og så tilføjer jeg også 2 spsk hvide sesamfrø. Og herudover tilføjer jeg 2 spsk peanutbutter. Det er lækkert 🙂

 18. Fru Skov siger:

  Jeg er også stadig bange for at der kommer en tyv og hugger mine tæer af med en økse om natten. Hvilket jo helt sikkert er det første tyve gør

 19. By NATJA siger:

  Hi hi – tricket med dynen laver jeg også – sjovt som det bare sidder fast, men det giver altså tryghed. Som ja, er falsk, for hvad er det lige dynen kan gøre mod heksen, trolden eller hvad der nu gemmer sig under sengen??? 😉
  Jeg har i dag blogget om 14 råd til at falde hurtigere i søvn – måske du skulle læse dem, så kan det da være du falder i søvn inden “de” kommer og tager dig, eller at heksen får klippet i dine fødder 🙂
  Natja fra http://www.bynatja.dk

 20. Anne siger:

  Hej Cathrine. Fuldstændig off topic men jeg har et musikspørgsmål som jeg tænker du bedst kan hjælpe mig med!
  For noget tid siden anbefalede Mads Langer noget musik i smag: Sangen hed noget med childhood (memories måske?), men kan simpelthen ikke huske hvem det var udover den var helt fantastisk.
  Åh kan du hjælpe? Du var der jo selv 😉
  God mandag! kh

Send en besked