Top

"Gratulerer med nasjonaldagen!"

18.05.2015
Skabt af Cathrine

norge_1
norge_2 Jeg er så, så, så træt, at mine øjenlåg kæler for hinanden og min hjerne kører i skildpaddefart (frem for kaninfart (de af jer også med el-scooter-kørende bedsteforældre kender intervallerne)).

Det har været en kongelig weekend i det norske – så I undersøgelsen tidligere i dag, der var i medierne? Den nationalitet som danskerne holder mest af – det er nordmænd. De er altså også søde. Og flotte! Sikke nogle flotte mænd. Og kvinder. W.a.u.w.

Fredag aften efter arbejde tog jeg til Oslo med syv af mine studieveninder – én bor deroppe, en anden besøgte familie. Så for en gangs skyld var vi samlet alle ti. Vi havde lejet en stor lejlighed gennem Airbnb. Sengene blev fordelt, og vinen åbnet. Og slikskålen tømt. Jeg er blevet godt og grundigt fedtet ind på indersiden denne weekend i det hele taget.

Det blev ikke så sent fredag for mit vedkommende – lørdag morgen stod jeg op, løb en tur, gik i bad og så tog jeg på kaffebar (Kaffebrenneriet, Grønlænderleiret) og hørte Mads & Monopolet indtil de andre piger var stået op. Derfra tog vi ud til brunchburger, og hele eftermiddagen gik vi så rundt i Oslo. Det pisøsregnede men vi fik alligevel indtaget operahuset, set havnen, drukket en pepsi på Maskinværkstedet tæt på Operaen.

Byen imponerende mig ikke meget i efteråret, men NØJ hvor er den fin! Virkelig! Oslo har så meget smuk natur – vandløb, små bække – eller er det en elv?  Jeg var helt betaget af byen til trods for sin kolde og både præsentation.

Der er rigtig mange cool spisesteder og barer – min Oslo-boende veninde fik os på virkelig lækker og ret så smart peruviansk restaurant (Piscoteket, Badstugata 1), og bagefter tog vi på Kulturhuset (Youngstorget 3) og dansede. Mit udgangspunkt var egentlig at tage et enkelt glas hvidvin og så hjem i seng – der var trods alt stor fest i vente hele søndagen. Men så var det lige, at HVERT nummer var et godt nummer, så jeg blev nødt til at tage en dans til og en dans til. Al musikken var ren 50’er og 60’er-musik. Ren Doo-wop-di-di og Wohooo lollipop! Jeg kørte det ene glas hvidvin ned med det andet men dansede også så meget, at jeg svedte det ud i min dejlige mom jeans. Herligt.

Norske mænd er åbenbart ret glade for danske piger, fortalte vores Oslo-bosiddende veninde. De kalder danskere The Mexicans of Scandinavia. Umiddelbart lidt vovet og knapt så classy. Jeg var klar til at blive kurtiseret af alle de norske mænd. Men om det var de rimelig uklædelige men mega moderigtige morjeans, mit knapt så vellykkede forsøg med et fladejern hvor jeg prøvede at 70’er-bukke mit pandehår eller min skovsnegl på overlæben – de store tilbud udeblev.

Jo! Der var da lige den ene gang, hvor en mand strejfede min balder, som han gik forbi. Næ, nu har jeg aldrig! Jeg vendte mig om for at sige “HALLO!”, lidt fornærmet (og smigret, otte års forhold, og man kan altså godt glemme om det hele virker), men fik øje på mandens dynejakke, der hang på armen. Jeg havde fået et kæl på numsen af et vatteret jakkeærme. Oh well… Jeg har jo også en derhjemme (men derfor er bekræftelsen da meget rar i rygsækken). Et par af pigerne mente, at man måske ikke rigtig opdager tilbudene og de stålsatte blikke, når man har været så parforholdsagtig så længe (eller når man bare er mig). Jeg ved nu ikke. Men mændene var pæne. Rigtig pæne. Og mange af dem rigtig fulde. Klokken 02.00 om natten dagen inden nasjonaldagen. Efter klokken 01.30 var vi stort set de eneste piger på klubben – ingen kø til pigetoilettet! Can you imagine?? Hvis I er på de kanter, så må I altså forbi Kulturhuset – den playliste var SÅ lækker. Min ene veninde proklamerede; “Jeg er klar på at flytte til Norge, betale 80 kroner for en øl, hvis altså jeg kan komme her hver weekend”.

Efter fire timers søvn stod vi op og tog til champagnefrukost hos bror og svigerinde til en af studiepigerne. Alle de norske damer var i deres fine dragter – en dragt der viser, hvor de kommer fra i landet. Der var sølvsmykker på bærestykket, broderier og tunge uldskørter. Skoene var blankpolerede, skinnede sort med sølvspænder på foran. Gifte kvinder har sølvbælte med en form for charms på i livet. Og de lækreste kjoler har silketop og sidder til i livet, på hovedet er det blevet meget smart med et flettet bånd – det er sådan, drømmekjolen ser ud for mange piger, men med mindre de er fløjtende ligeglade med familien, så bærer de altså familiedragten. Jo mere broderi, jo mere sølv eller forgyldt sølv – jo mere velhavende familie. Og så siger de, at kvinderne går bundløse på dagen – ligesom mænd under kilten.

Efter en rigtig festlig lørdag tog jeg den med ro søndag. Vi tog ned til byen, så på alle de smukke dragter. Blev enige om at norske mænd er ligeså flotte som svenskerne, men bare ikke nær så fedtede. Vi blev enige om, at Grundlovsdag i Danmark er rævesyg, og vi lidt drømmer om at være nordmænd. Købe en dragt (hvem der bare havde 20-45.000 kroner liggende – det koster de). Spise reker (jeg tager en pølse i lompe – aka. hotdog). Hvem der bare var nordmænd – stolte af deres land, deres flag og sig selv. Jeg vil også være med! I stedet må jeg nøjes med at “gratulere med nasjonaldagen!”.

Nu går jeg i seng – en lang dag med arbejde forude i morgen 🙂

norge_5
norge_3
norge_4

15 kommentarer

 1. Malene Haar siger:

  Eelllssskkkeeeeerrr 17. maj 🙂 absolut en af de aller bedste ting ved at bo i Norge – alle burde opleve den dag… knus og klem fra Norge 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Jaaa det burde komme på alles bucket list uden tvivl! Sikke en kæmpe stor oplevelse, det var! KH

 2. Camilla siger:

  Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke har sådan en dag i Danmark! Vi har jo sat en dag af, men vi har ikke en gang fri længere, og hvordan fejre vi dagen? Jeg tror de fleste har glemt hvad det er vi fejre – og det er da surt. Vores grundlov er fundamentet for vores samfund, og vi burde fejre dagen som nordmændene fejre d. 17. Maj, eller i hvert fald lidt derhenad.
  Godt det var et lille nationalistisk udråb fra mig 😉
  Knus og kram Camilla

  1. Cathrine Nissen siger:

   Ahmen bare en lille smule hurra og en lille national-something. Dragt – ret – dans – sang. You name it! De har det bare sjovere i Norge, det er jeg ret overbevist om 🙂 KH

 3. Tina NL siger:

  Jeg gad virkelig også godt vi havde sådan en dag her i Danmark – og især(!!) at vi skulle have sådan en flot nationaldragt på, mens vi kippede med flaget 🙂 det er SÅ cool! Jeg var mega fan af der var en snapchat-story om 17. maj.

  1. Cathrine Nissen siger:

   Jaaaa jeg tjekkede lige den danske dragt – den er fanme kedelig. Men den grønlandske – den er der noget ved. Og den er jo også dansk på sin egen måde! Den må vi kopiere! KH

 4. Mette siger:

  Jeg kommenterer aldrig på din blog, hvilket egentlig er ringe, da jeg næsten har fulgt med på sidelinjen fra start – og jeg er vild med dig! 😉
  Jeg ved godt, du gang på gang får at vide, hvor fantastisk du skriver! Men nøøøj. Jeg sluger hvert et ord i dine indlæg råt, hvor andre bloggers blot bliver skimmet. Du skriver så fangende, og man kan simpelthen ikke undgå at lukke alt andet ude, når man læser dine meget velformulerende historier! Du er vanvittig dygtig, det håber jeg, du er klar over. 🙂
  Hav en skøn dag! 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Nåååårh Mette for faen, det er simpelthen det allerbedste og dejligste kompliment jeg kan få – selv om man ikke burde rangere den slags. Men altså. Jeg bliver bare så glad 😀 Tusinde mange tak, nu falder jeg i søvn med et smil på læben! Sov godt! KH

 5. Kristine siger:

  Jeg har nordmænd i min nærmeste familie, og har længe været misundelig på 17. maj. Jeg synes det er SÅ fint, at de har en festdag, hvor de fejrer Norge. Har længe tænkt, at vi burde fejre vores grundlov på samme måde. Tænk sig at kunne gå og vifte med det danske flag i en folkedragt – selvom de danske vist er noget kedelige i forhold til de norske… I stedet nyder jeg, på afstand, at kunne følge med i den norske del af familiens glade fejring 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Gratulerer med nasjonaldagen, Kristine! Hvis du har norsk blod i familien, så får du lige min norske hilsen med i købet – øvede udtalen til perfektion deroppe, men det kan jeg jo sagtens sige, når jeg skriver det 🙂 Vi burde så meget fejre enten vores flagdag eller grundlovsdag. Helt ærligt! KH

 6. Åh ja, 17. maj er det vildeste. Min svigerinde er norsk, så har hørt en del fortællinger fra både hende og bror, men har aldrig oplevet dagen selv. Stram lige lidt op på Grundlovsdag, hva’ Vi trænger til mere festivitas (og flotte kjoler :-))

  1. Cathrine Nissen siger:

   Åh Stine du må altså derop! Opleve det, det var virkelig, virkelig særligt. Noget jeg aldrig har oplevet før eller siden. Der skal sgu noget mere fut i Grundlovsdag! Helt ærligt 🙂 KH

 7. Pernille S siger:

  Du ser da BRAND godt ud i de mommy jeans!! Nordmændene må da have fået myseosten galt i halsen, hvis du ikke var eftertragtet på disko… 🙂

  1. Cathrine Nissen siger:

   Hahaha, myseorst gør blind. Det må det være 😛 Tak for opbakningen søde :-* Kh

 8. Cathrine Nissen siger:

  Uhhhh hvor lyder det som et herligt sted. Jeg må sende tippet videre til min veninde, der bor deroppe. Det lyder lige som noget for hende også! Jeg håber, du havde en herlig nasjonaldag – til trods for regn og kulde var den altså noget smuk! KH

Send en besked