Top

Guide: Historiske Lund og spa-overnatning

25.10.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Åh, hvor jeg håber, jeg får lov at fortsætte det her samarbejde, for hvor får jeg en på opleveren. Sverige kan og har så meget. Hvis man går og tænker, man skal langt for, at det bliver eksotisk, så tabte jeg næsten hat og briller sidst jeg var af sted med Visit Sweden. Sverige har SÅ meget!
Og i anden del af mit samarbejde med Visit Sweden, så var mand og barn bedt om at blive hjemme, så jeg kunne komme på venindetur til Lund (når ens arbejdsgiver siger det…). Min første tanke var – cool! En nat uden Eddie, det går så fint. Han er jo over et år til den tid. Men som det nærmede sig rystede jeg alligevel på hånden. Men det krævede næsten kun, at hjulene trillede på den lille bil, og så havde  jeg glemt de to. Næsten da. For min veninde Tanja og jeg talte 70 % af tiden om vores børn, haha! Og så karriere, politik, parforhold, kloden. Men øverst; børn.
Det var godt for mig. For os – også fars selvtillid. Selvfølgelig gik det de to så godt (i hvert fald lørdag, søndag var jeg savnet – og vice versa, og Eddie har haft separationsangst lige siden uden fis – i går aftes nægtede han at spise aftensmad og skreg, da jeg gik til en arbejdssammenkomst, av).

I samarbejde med Visit Sweden

Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Destination: Lund (læs endnu mere om Lund her og gode spots). Jeg har aldrig været der, og havde ærligt ikke de store tanker om byen, hverken gode eller dårlige. Den stod rimelig ren. Det eneste jeg vidste på forhånd: Det er en universitetsby, så jeg antog, der måtte være mange unge mennesker. At det er en gaaaaammel by, sådan a la Roskilde-gammel med masser af kirker. Og så havde jeg opfattelsen af, at Lund er den gamle hovedstad i Skåne.
Og med manglende viden og forestillinger, så var der kun plads til at blive så mega glad og overrasket. De fleste Københavnere kender Malmö, men jeg tænker mig, at færre af os, har taget turen lidt nordligere til Lund. Selv om der kun er 17 km imellem dem – det tager altså ingen tid med toget. Men det er det værd. Især for de færre turister, Malmö kan bruse over af om sommeren.

Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne

Kort historie:

Lund møder dig med brosten og bindingsværk, hipsterkaffe og højtidelighed. Da byen var på sit højeste havde den 27 kirker (!), hvoraf i dag står den mest markante midt i centrum, den rustikke domkirke (vi måtte ikke tage billeder, da der var koncert igang), som er Sveriges mest besøgte med 700.000 årlige gæster.
Lund har lidt af det hele, især historien som et tidligere dansk magtcentrum, vi taler ca. år 1000 og virkelig meget hygge med de snoede brostensbelagte gader. Som ny til byen, da Visit Sweden spurgte, om jeg havde nogen ønsker til programmet, så ønskede jeg mig vegetarisk frokost, genbrugsshopping og madmarkeder. Jeg tænkte som en moderne universitetsby, så kunne de måske klare det, og ganske rigtigt: Jeg fik det hele!

visit_lund40
visit_lund5
visit_lund20
visit_lund42
visit_lund11

Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne

Vi spiste:

Herbivore (Bredgatan 2) – simpelthen den fineste bygning ude fra med sit bindingsværk og malede skilte på ruderne. Indenfor er stilen lidt mere eklektisk og måske rodet, men lad jer ikke narre: Maden smager godt. Vi fik ris med jalfrezi-sauce, som er en krydret tomatsauce, der smager ret skønt på efterårsdage især, og så en ramen proppet med gode grøntsager. Begge retter var så velsmagende! Frokostkortet er småt, og typisk kører de kun med en ret for at undgå madspild, så kom om aftenen, for det fulde udvalg. Vi fik deres hjemmelavede kombucha og en fra Malmö, som begge var så gode.
Patisseriet (Klostergatan 3) – for en lille kaw’ til kaffen, så er det her et helt klassisk konditori, som har et bredt udvalg af søde svenske sager, som kardemummesnurren men også mere klassiske kager, som Sachertorte. Vi tog lidt med os, og det var tilpas syndigt og sukret, til at fingrene måtte slikkes rene.
Love Coffee (Klostergatan 1L) – vi var simpelthen så heldige at “falde” over denne her lille café på vores første lille runde i byen, og i virkeligheden er den ikke så svær at finde, for den ligger om hjørnet fra Domkirken. De laver meget muligt den bedste kop kaffe i Lund. Yes, på thirdwave-måden, er det det, man er til. Og deres bagværk skulle være så godt – men desværre udsolgt, da vi kom. Vi drak en kaffe hver, på bænken udenfor mens vi delte snegle fra Patisseriet.
… Klostergatan og gaderne omkring er i øvrigt super hyggelige og strøg-agtige.

visit_lund15
visit_lund27
visit_lund28
visit_lund26
visit_lund35

Vi shoppede:

De har more or less det hele i Lund – både de smukke små gader med skæve gamle butikker, men også indkøbscentre og de store svenske retailklassikere som H&M etc.
Granit (Lilla Fiskaregatan 6) – gaden er fyldt med butikken og på hjørnet ligger en god Granit, som du måske kender fra Malmö. Interiør- og dimsebutik, hvor jeg købte klassiske, store, svenske julestjerner af genbrugspapir. De har alt fra kontordims til sengetøj, og man har været dygtig, går man tomhændet derfra.
Zimmerdahl Antiques and Design (Kraftstorg 2) – er en tiny brugskunst og møbelantikvitetshandler, men til gengæld har de en okay stor webshop (find den her). Den er hurtigt overset men søger du noget specifikt, gerne fra skandinaviske arkitekter eller kunstnere, så kan de have det.
Bric-a-Brac (14A Lilla Fiskargatan) –  er en ret flot tre-etagers butik, som både har ting til hjemmet, dit barn og dig selv. Og det er simpelt, skandinavisk, og minder mig måske lidt om A.P.C. i stilen? Til den romantiske side.
Reko Deli (4 Bredgatan) – hvis du gerne vil have lidt god svensk ost med hjem eller noget sylt eller noget andet hjemmelavet godteri, så skal du besøge Reko Deli, som du næsten ikke kan undgå at støde på, kommer du fra stationen, ved siden af Herbivore. Alt er enten økologisk eller fra en lille lokal producent, de kender.
Fair Trade Klotet Lund (48 Store Tomegatan) – hvis du mangler en gave til dig selv, dit barn eller svigermor, så er det her sted et virkelig godt bud at gå hen. Butikkens varer er håndlavede, faitrade-certificerede og kommer fra alverdens hjørner. Der var de sødeste små træbiler, uldfutter, perlesmykker, nøgleringe – virkelig fine, chokolader, te og slik. Alt muligt godt og lækkert, man kan købe god samvittighed.
Lek & Sak (12-14 Store Gråbrödresgatan) – ÅH! Så meget godt legetøj altså, til både de lidt større og de helt små. Og rigtig meget af det, vi også godt kan lide herhjemme, i høj kvalitet som træ og uden alt muligt skidt og møg. Jeg fandt en fin værktøjskasse i træ, og var lige ved at tage den med hjem som julegave til Eddie (men undlod – fordi jeg er ved ændre mine mønstre, I ved)

visit_lund9
visit_lund3
visit_lund24

Vi så:

Domkirken – Umulig at overse, og utrolig smuk. Eftersom det er en over 1000 år gammel kirke er den sat i sten, fra ende til anden og utroligt smukt bevaret. Vi måtte desværre ikke nappe billeder, da der var kor-dage og koncert igang, men wauw! Og husk endelig at se det store vilde ur til venstre for indgangen, som er ligeså gammelt som kirken, men ret meget ud over det sædvanlige.
Skissernas Museum – et ret smukt museum, fyld med tegninger og skitser. Altså prototyper! Man kan finde tegninger fra kirkes blyindfattede ruder, skitser over byggeprojekter osv. Og så har de en smuk lille restaurant og café i meget skandinavisk stil beklædt med træ. Der var dog så mange mennesker, at vi gik videre, men det så godt ud.
Kulturen – Et frilandsmuseum som skulle være et af Sveriges ældste med en masse små udstillinger og smukke rum og bygninger. – nogle af dem har stået der siden Ruder Konge var knægt. Bare som forbipasserende ude fra fornemmer man historiens vingesus og de smukke bindingsværker.
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne

visit_lund16
visit_lund21
visit_lund32
visit_lund36
visit_lund37
visit_lund41

Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne

Vi sov:

Efter en fuld dag i Lund, kørte vi 15-20 minutters tid ud til The Lodge, der ligger godt ude på landet omringet af skov, nærmest som på en lille bakketop. The Lodge kører en ret ren New England-stil, men som passer virkelig godt til den gamle jagtstue, som det blev opført som i 1933 (men som det står i dag er udbygget og ombygget en del), og da vi var her, var vi så heldige at få lækker Thanksgiving-middag.
Det var mit andet ophold her (nogen husker det måske herfra?), og jeg husker faktisk, at jeg dengang tænkte, det ville være et ideelt sted for et bryllup – tæt på København, masser af værelser og den vildeste terrasse med udsigt. Og så kan de virkelig lave mad. Blot et lille tip og alternativ.
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Vi fik et værelse med dobbelseng, og det var bare så fint. Ikke det store larm og ståhej omkring værelset, Det er pænt, simpelt og med nyrenoverede badeværelser. Men vi var der faktisk ikke rigtig – vi var til 1,5 times seance i spaen, deres Aloha Spa Ritual, som man deler med andre gæster, og så var vi ellers ovre i “jagtstuen” til middag. Vi hyggede os så meget, at vi var de allersidste, der forlod restauranten klokken midnat. Hvor de lukkede, haha… Og vi som havde talt om, hvor meget vi skulle sove. Vi endte med at gå tilbage på værelset og snakke videre, tsk tsk…
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
The Lodges spaafdeling har fået en overordentlig overhaling, siden jeg var der sidst. Både udvidet og helt nyistandsat – og om lidt åbner de 600 nye spa-m2. Og modsat de par steder jeg har oplevet spa, så føles det ret intimt og småt og mørkt og hulet. Sindssygt flot – forestil jer en spa holdt i Made A Mano-agtigt. Her er ikke overrendt, og det føles mere som et par sted end familiested. Selv om her også var familier.
Det er generelt stilen for The Lodge; småt og rart. Selv om de egentlig har okay mange værelser, så mestrer de hyggen og følelsen af intimitet. Og så må jeg lige sige at servicen er vidunderlig. De er så hjertevarme og søde og hjælpsomme – den søde bestyrer kunne tilmed huske mig fra sidst og hvilket billede, jeg havde taget ude fra terrassen, selv om det er mange år siden!
Og når I så er på The Lodge, så må jeg anbefale jer den lille hike på 5,5 km rundt i området og til tops på det højeste punkt. Få evt. kaffe og fika med i rygsæk I kan nyde på turen. Den kræver friske ben – men ingen særlig kondi. Sådan to trætte mødre ude af form kunne nemt klare det. Men naturen er fantastisk fin. Hvis I kigger godt efter på billedet herunder, så ser I dyreflokken, der kom springende.

Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne

visit_lund38
visit_lund34
visit_lund12

Og før I forlader området helt, så gør et stop på Torna Hällestad Lanthandel (4 Sandvägen). Det perfekte sted at fylde tasken med svenske godter. De har friske grøntsager, nybagt brød, friske æg, slik i lange baner, andet bagværk. En ret stor landhandel, hvor du tilmed kan sætte dig til en frokost eller eftermiddagskaffe. Virkelig et besøg hver. Jeg stoppede tasken med godis til Adam.
Rockpaperdresses, Visit Sweden, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Skåne
Hvis I er begyndt at tænke på sommerferie, så kan jeg også anbefale jer at tænke Vestsveriges Skærgård ind i planerne. Der er så anderledes end noget som helst, vi kender herhjemme fra og så vanvittigt smukt. Så må jeg komme med et sommertip til næste år, så er det at øhoppe deroppe!
Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Sweden, Visit Skåne

10 kommentarer

 1. C siger:

  Det her samarbejde er simpelthen så inspirerende – håber du får et magen til til Norge, sydtyskland og Jylland/Fyn/Øerne 😉
  Det er så mega fedt, når bloggere kan planlægge dele af ens rejser og inspirerer.
  Jeg drømmer både om familieturen og venindeturen – så reklame well done 🙂
  Ps. Jeg var lige ved ikke at kommenterer, fordi det bare var skønt, skønt, skønt. Men det skal man jo nogle gange også bare sige 🙂

  1. Cathrine siger:

   Hvor er det bare en DEJLIG kommentar! Det gad jeg da bare så godt. Hvis du gerne vil have mere, så kan jeg evt. også foreslå at følge Copenhagen Wilderness. Hun rejser meget “lokalt” i Skandinavien og Nordeuropa. Ellers håber jeg på at kunne udvide samarbejdet 😀 Fedt du “råbte” op! KH

 2. Ditte siger:

  Åh jeg elsker Lund. Har mange gange været der på éndagstur med min mor. Det kan jeg også anbefale. At køre om morgenen fra København i bil eller tog og så bruge en dag i Lund med frokost og dalre rundt og så vende snuden tilbage efter eftermiddagskaffe. Men overnatning lyder nu også dejlig og så bliver det jo en hel lille ferie.

  1. Cathrine siger:

   Jeg var også helt tosset med Lund, sådan helt ærligt. Vi endte jo nemlig med at få så meget ud af dagen at det nærmest blev en miniferie.
   Men tror jeg skal finde en dag til Eddie, Adam og jeg, hvor vi kan tage af sted tidligt. Togturen er så overskuelig! KH

 3. Det lyder bare skønt. Er en sucker for frilandsmuseer og syngende svensk💓.

  1. Cathrine siger:

   Me too! Min hedeste drøm som barn var at få lov at overnatte på Lejre Forsøgscenter, haha! Selv om det lyder mere som en farlig, medicinsk virksomhed end et vikinge-frilands-gamle-dage-museum! KH

 4. Gitte siger:

  Der er så hyggeligt i Lund – en gåtur i botanisk have kan anbefales.

  1. Cathrine siger:

   Den kørte vi faktisk forbi – der stod det mest vidunderlige nærmest neongule træ (eller, altså kronen var) ud mod vejen. Det lå tæt på Fairtrade-butikken, så vi var lige ved at svinge ind men var i tidsnød. Den må med næste gang! KH

 5. Marie siger:

  Hej Cathrine
  Virkelig et fint indlæg! Er virkelig vild med din lyseblå strik med skyer! Hvor har du anskaffet dig den henne? 🙂
  -Marie

  1. Cathrine siger:

   Den har jeg købt på Mansur Gavriels webshop. Den har været udsolgt flere gange, men skrev mig op til at få besked når den var retur og en dag var den der. KH

Send en besked