Top

Guide: Hundested og omegn

27.07.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

En af jer bad forleden om en samlet guide til nordsjælland, og det er simpelthen umuligt! Der er så vidunderligt meget at se – fra Helsingør, ned til Hillerød og over mod Hundested. Det er jo her, jeg er vokset op; i lille Fredensborg lidt midt i det hele. Så vi må tage et område ad gangen, og i dag går turen til Hundested og omegn, som vi besøgte forleden i selskab med Visit Nordsjælland.

Vi havde fået en masse foreslag til, hvad vi skulle se, men vi havde også en del på listen selv allerede; Tothaven, Kikhavn og Lynæs. Så lad os tage det fra en ende af – velkommen med på tur til en af Danmarks gamle havnebyer.

Vi havde forsøgt at planlægge os omkring en lille morgenaktivitet, så en kaffepause, så lur, så sen frokost og et par aktiviteter til. Men når man er på tur med små størrelser, kan alt skride, når man først er ude på eventyr. Og ganske rigtigt – Eddie sov kun en halv time i bilen på vej derhen, og så var det det. Men det gjorde, at vi nåede super meget!

Bilen, en XC40R, var i øvrigt stillet til rådighed af Volvo, som vi nød et døgns tid. Volvo og Visit Nordsjælland har indgået et partnerskab, så derfor skulle vi trille af sted på el i en hybridbil. Og det skal de da ingen klager have over, hehe… Den var så lækker! Men den står der mere om nederst i indlægget – I så måske også vores begejstring på stories undervejs.

i samarbejde med Visit Nordsjælland

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide
ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide

Historien kort

Hundested har navn efter et vidtstrakt stenrev, som engang lå uden for kysten, hvor en stor gruppe sælhunde levede og ynglede – en yndet jagtdestination for de kongelige. I dag findes stenrevet ikke længere, men navnet består. Byen har et relativt stort opland; Lynæs, Kikhavn, Torup osv.

Byen er i dag et super skønt miks af rigtig industrihavn, færgeleje, sommerby, lokal kunst og god mad. De har lidt af hvert at byde på, så er der klart noget for alle.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide

Første stop: Sandskulpturfestival

Det her er the main drag i Hundested over sommeren og et klart must, hvis du er på de kanter.

Jeg mindes at have oplevet det her med min mor for MANGE år siden – en sandskulpturfestival. Og det var en kæmpe oplevelse, de her gigantiske brune skulpturer skåret ud i sand. Og de sidste gode ti år har festivalen fundet sted i Hundested – du finder den på havnen.

Jeg blev selvfølgelig mega nysgerrig på, how on earth… Og hvad så når det regner? En sandskulptur består af sand fra en grusgrav, som indeholder ca. 10 % ler. Der tilsættes vand og så stampes det med 60 tons tryk i forme af træ til det er en hård og kompakt masse. Så bliver skulturen ridset op, tilskåret og så er den der, og de kan sagtens modstå regn, fordi leren tørrer op og giver en hård skal. Det kan I læse og lære meget mere om derovre. Kunstnerne kommer fra hele verden, og det er seriøst vildt at se.

Forvent at bruge 30-60 minutter ca. og køb gerne din billet på forhånd her – det gjorde vi.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide

Den gode kaffe finder du…

Uden tvivl på Kamelens Kys. Den ligger ligesom ‘bagerst’ på havnen er og rimelig godt gemt lidt afsides fra det store turisthalløj. Super hyggeligt lille sted. De har ægte god kaffe, hjemmebagte kager (en virkelig dejlig romkugle fik vi) og rugbrødssandwiches. Der er både pladser inde og ude, og de var så søde og behjælpelige med at lave en “babyccino”, som de godt nok ikke havde hørt om før, hehe… #bybarn. Lun, skummet mælk, evt. med et drys kakaopulver på. Eddie elsker det skidt og føler sig inkluderet, “gååål”.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide
Kamelens Kys

Fine butikker at besøge på havnen:

Glassmedjen Backhaus-Brown

Flere af jer dånede over de smukke skåle og glasskulpturer med bolsjestriber – de mindede meget om de italienske muranosager, som er så populære. Men de har også rigtig smukke vandglas, lamper, skulpturer osv. Og selve glaspusteriet ligger i midten af lokalet, så du kan se dem arbejde imens, du oser. Læs mere her.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide
Anna Bystrup Keramik

Anna Bystrup Keramik

Jeg har set Annas smukke signaturvaser inde hos Yonobi. De er enormt smukke og organiske i udtrykket. Men hun laver også tallerkner, krus, skåle osv. og de er virkelig fine. Hånddrejet i værkstedet bagerst i rummet. Jeg måtte have en stak tallerkner med hjem. Det er virkelig svært at finde tallerkner i lertøj – og Anna forklarede mig at de som oftest bliver for tunge for folk, så få laver dem. Hun ligger i øvrigt lige ved siden af Sandskulpturfestivalen. Læs mere HER.

… Det lille strøg

Omkring keramikbutikken og sandskulpturfestivalen er der en række små barakker, hvor der er loppestande der sælger aaaalt muligt; møbler, brugskunst, tøj osv.

… Og når du alligevel trisser rundt på havnen, så kig lige på “Klap en fisk” nede ved vandet, hvor man kan fange krabber, lege krabbeløb, se søstjerner osv. Rigtig fin underholdning for børn og voksne (ægte; så mange mænd være meget engagerede i at fange krabber, hehe…). Læs mere HER.

Næste stop, mad! Her skal du spise:

Vores plan var en frokost på Bryghuset Halsnæs, men i en af butikkerne kort før frokost brændte lille Eddie sin egne finger på en halogenpære, og vi styrtede af sted mod et apotek og missede vores reservation. Det så ellers dejligt ud, vi nåede lige ind for at tjekke op vores reservation – sørg for at have booket en. Og alt vi så på vejen på andres borde så skønt ud – som den havneby Hundested er, så er det selvfølgelig seafood, der er hjertet. Læs mere HER.

Vi havde dog først forsøgt os at få bord på Knud, som skulle være SÅ lækkert, men der var simpelthen fuldt booket. De har både frokost og aftenservering. Og jeg må være jer svar skyldige om det så er godt, men det ser sådan ud, og I var mange, der sagde, at det var dér, vi skulle spise. Læs mere HER.

Hvis du bevæger dig lidt væk fra havnen og går op til Hundesteds hovedgade, hvor du også finder Meny, apotek osv, så finder du også det yndige og ældgamle vaffelhus; Vaffelhjørnet. Vi trillede forbi men køen passede ikke helt os og Eddie på det tidspunkt, men tøj hvor så det lækkert ud. Læs mere HER.

Vi endte med at køre et par kilometer til Lynæs, hvor Lynæs Surfcenter ligger. Hvis du vil lave vandsport; SUP’e, surfe osv. eller bare hænge ud og drikke god iskaffe – eller som os, spise en frokost, så er det stedet. Super, super cool sted. Jeg fik helt Klitmøller-viben. Lyskæder, skaterrampe, pallesofaer, sandkasse til de små med en gammel træjolle i, en lille butik og restaurant. Vi fik en super lækker burger fra deres foodtruck. Læs mere HER.

Skal du sove i Hundested?

Jeg ville helt sikkert tjekke de fine surf shacks i Lynæs Surfcenter. Det ser SÅ sejt ud – dem kan I læse mere om HER.

Du kan også tjekke de små havnehytter på Hundested Havn ud – dem finder du lige HER.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide
Lynæs Surfcenter

Dernæst; ud og se! Seværdigheder du ikke må overse:

Knud Rasmussens Hus

Eventyreren der indtog Grønland, som Minds of 99 har sunget om, havde hus ved Hundested med den SMUKKESTE, vildeste panoramaudsigt. Det koster 60 kroner (for voksne), og billetten kan også bruges til Krudtsværksmuseet, børn under 18 er dog gratis. Tjek åbningstiderne, de lukker relativt tidligt omkring 15.30, hvis jeg husker korrekt. Læs mere HER.

Spodsbjerg Fyr

… Og lige ved siden af ligger Spodsbjerg Fyr, så selvfølgelig napper man også lige det med, nu man er der. Du får den vildeste udsigt over Kattegat herfra. Læs mere HER.

Tothaven

Efter Spodsbjerg Fyr kørte vi mod Tothaven, som vi havde spottet på instagram. Eddie er dyre-besat – det tænker jeg mange børn er. Og Tothaven er SÅ fint et sted. Med og uden børn. Også fordi de har den fineste café med ægte god iskaffe, friskproducerede ispinde og andre små lækkerier fra gården, du kan købe med hjem. Deres gedeost skulle være SÅ god, skrev flere af jer. Læs mere HER.

Det koster såvidt jeg husker 40,- pr. mand og man mobilepay’er bare ved ankomst. Du kan klappe kaniner, geder, grise, ride på heste. Og det er altså virkelig fint og lækkert lavet. Jeg fik lidt sådan “Heartland”-festival-stemning med deres vimpler, hængekøjer. Man kunne nemt få en hel formiddag til at gå der.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide
Tothaven

Kikhavn

Når du alligevel er kørt til Tothaven, så tril langsom igennem Kikhavn, som ligger lige på den anden side af gården. Det er et gammelt og meeega idyllisk fiskerleje. Strandene omkring skulle være super børnevenlige og lavvandede. Vi trillede dog bare igennem forsigtigt og nød alle de stråtækte huse og stokroserne. Her kunne man altså godt drømme om sommerhus. Læs mere om Kikhavn HER.

…. En anden lækker strand ligger i øvrigt ved Gråstenvej; bred og hvid og skøn. Roklubben skulle også være skøn og meget børnevenlig og med badebro.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide
Kikhavn

Visit Nordsjælland har lavet et partnerskab med Volvo, så derfor blev vi også sendt af sted i en Volvo XC40R Design. En hybridbil så avanceret, som jeg ikke har set det før. I var mange der morede jer over os, og en af jer skrev, at vi mindede om Keld og Hilda i programmet “Keld og Hilda tester fremtiden” på DR. Og nu I har fået os til at se det; kæmpe ja! Haha!

Når man er vant til en papkasse på fire hjul, som nuvel lever op til al sikkerhed, og som får os fra A til B, så er det alligevel noget andet at køre i en bil med computerskærm på dashboardet og bakcensorer, så man kan følge bilen fra fugleperspektiv, når man kører. Altså, favre nye verden. Og så kunne vi for engangs skyld have klapvogn med uden at splitte den til atomer først. Det har alligevel nogle fordele med sådan en stor og rummelig bil, hehe… Og vi taler også meget frem og tilbage. På et tidspunkt skal vi opgradere – senest når vi får én til. Altså baby. Adam har ikke talt om andet end den bil siden, I hørte måske hans entusiasme på story, sødt, hehe…

Volvo går over til kun at producere hybrid- og el-biler fra 2025, og det er også den vej vi kigger. Vi ladte i øvrigt op i Hundested. Ret smart, for pludselig er det nemt at finde en parkeringsplads, når man skal tanke bil. Dem er der flere ledige af. Og så havde vi strøm til hjemturen.

Er I bilinteresserede, så kan I læse mere om Volvos biler HER, som selvfølgelig er topsikre.

ROCKPAPERDRESSSES, Cathrine Widunok Wichmand, Visit Nordsjælland, Hundested Guide

2 kommentarer

  1. Louise siger:

    Skønt område! Vil også slå et slag for hyggelige og rolige Byaasgaard Camping tæt ved Hundested. De har fine glamping hytter til rimelig pris, og der er meget natursmukt og rart med børn. Deres kiosk/reception er et besøg værd i sig selv da de sælger lokale lækre produkter (bla gedeosten fra Tothaven), mel, æg mv.

    P.s Tothaven holder vist kun åbent kl 14-17 🙂

  2. Mette siger:

    Sandskulpturfestival er virkelig hyggeligt.
    Vi var dog afsted i Søndervig i Vestjylland sidste år og de afholder vist der hvert år. Men det er nok to forskellige arrangementer.

Send en besked