Top

Guide til Rotterdam: Mad, shopping, kaffe og det løse (inkl. Utrecht)

07.08.2017
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand

Efter fire dages tid i Amsterdam kørte vi mod Rotterdam, som engang havde verdens travleste havn. Faktisk indtil 2014 hvor asiatiske byer som Singapore og Shanghai har overtaget titlen. Det har været en meget velhavende og travl byen i århundrede, men under Anden Verdenskrig led den en voldsom skæbne.
I 1940 gør Tyskland det store rykind i Europa, og de havde forventet, at Holland lagde sig flat ned og overgav sig – som vi (næsten) gjorde det. Men det skete ikke – de mødte hård modstand. For at få overtaget og kontrol over landet, tæppebombede de Rotterdam med truslen om, at andre Hollandske byer stod som de næste på listen.
Cirka 900 mennesker mistede livet, 80.000 blev gjort hjemløse og rigtig meget historie gik tabt. En sindssyg spændende og meget, meget trist historie om et angreb, der skulle have været undgået men hvor tysk besked om at udsætte bombningen ikke nåede frem til den ansvarlige, der fuldførte.
Siden har Rotterdam rejst sig, og vi mødte flere i Amsterdam, der var mere vilde med Rotterdam, som den cool lillesøster. Der er færre turister, en mere laidback stemning. Og indtil for rimelig nyligt ingen regulationer på byggeområdet, og det har givet en spændende og til tider ret skør arkitektur.
Vi var ved første øjekast ikke så imponerede af byen – vi kom fra oversmukke Amsterdam, men som vi gik rundt og rundt blev vi ramt af historien, de små seje steder – det hele er meget mere urbant end i Amsterdam. Det er den cool lillesøster!

^^^Et lille udvalg af min shopping – chokolade fra STACH eller Tony’s Chocolonely, som kan købes i Marqt

VI SOV:

The Student Hotel – skal det være billigt, så er det fint. De har sådan set et meget cool common area. Men værelserne er virkelig ikke noget at råbe hurra for. Der er væg-til-væg, lidt indelukket, en seng, et skrivebord. Og så var toilettet ikke helt rent. Hm… Jeg vil sige, skal man spare helt vildt – så er det fint. Vi bookede suiten for 500 kroner – det skulle måske have alarmeret os, hehe… Men igen – skal man have en seng, kommer med sin rygsæk.
Skal det være lækkert, så blev jeg tippet om Hotel New York, som ser rigtig dejligt ud.

^^^Witte Huis

VI PARKEREDE:

Byen er heldigvis nem at finde p-pladser i. Om aftenen holdt vi ved hotellet, og så kørte vi ned i centrum bagefter. Det er ikke spor svært, og der er flere store p-områder.

^^^Et kig fra Op Het Dak og ud mod deres roof top garden

VI SPISTE

morgen / frokost
OP HET DAK (Schiekade 189, 3013 BR Rotterdam)
Det klart sejeste sted i hele Rotterdam – det tør jeg godt sige. På toppen af en betonbygning ligger Op Het Dak. Et simpelt men mega dejligt setup, en café med den fineste urban garden i forlængelse og en udsigt udover byen. Det mindede mig totalt om Stedsans på Østerbro (som nu er flyttet til Sverige). De har en lækker morgenmadsservering, der skifter og efter 11.30 (mener jeg) står den på frokost resten af dagen. Vi fik en rigtig lækker salat som sen morgenmad.
NOC NOC (Botersloot 28, 3011 HG Rotterdam)
Nogen siger, den bedste kaffe i Rotterdam fåes på NOC NOC – og der må jeg indrømme, jeg ikke prøvede nok barer til at finde ud af det. Men rigtig god var den, og modsat Amsterdam vrimlede det ikke med cool coffee places, så noter NOC NOC. De laver en simpel morgenservering – en skål yoghurt med frugt fx. Og så kan man sidde i fred og ro uden for i solen lidt væk fra gadestøj.

^^^De der nachos var sygt lækre, på Popcatepetl

aften
EUROMAST (Parkhaven 20, 3016 GM Rotterdam)
Skal man fine dine og trække turistpoint samtidig, så kan man tage til toppen af Euromast og spise middag med vild udsigt over hele byen. De har faktisk flere muligheder – de serverer brunch, de har en deli til kaffe og frokost, men så har de også aftensmadsserveringen med hvide, crispy duge et skridt nærmere stjernerne end fra landjorden.
VESSEL 11 (Wijnhaven 101, 3011 WN Rotterdam)
Det her er altså en virkelig cool restaurant. En stor, rød og meget smukt renoveret båd fra 1951, der ligger til tæt på det maritime muserum. De har borde indenfor såvel som ude på dækket under åben himmel, og de serverer lækker mad hele dagen. Både morgenmad, frokost og aftensmad – det meste med et britisk touch, da båden kommer derfra og noget så insane som dybstegt marsbar kan fåes til dessert. Det er et must!
RESTAURANT DE JONG (Raampoortstraat 38, 3032 AH Rotterdam)
Vi faldt i snak med en sej fyr på The Hoxton Hotel, og han lavede os LISTEN til Rotterdam, hans hjemby. De Jong er et must, er man foodie. Den ligger under togbanen (YES!) og er meget smuk, spartansk indrettet. Det passer også til maden, som sætter pris på det simple og sygt delikate, smukke serveringer, masser af grøntsager fra egen lille have. Stedet kunne ligeså godt ligge i København og præsterer et ret højt niveau.
TER MARSCH & CO (Witte de Withstraat 70, 3012 BS Rotterdam)
Et meget lækkert og meget travlt burgersted, der har fundet adskillige burgerpriser – og de skal nok fortælle dig hvilke og hvilke burger 😉 Vi fik plads i baren og spiste sindssygt gode fritter, drak hvidvin og spiste burgere – Adam mente sågar, det var en af de bedste, han har fået i sit liv! Der er i øvrigt et vildt leben uden for om aftenen, og man kan nemt gå videre på en ny bar eller gå til De Ijssalon.
POPOCATEPETL (Spaansepoort 71, 3011 MN Rotterdam)
Ret skønt sted vi spiste første aften. Betjeningen var ikke den hurtigste, og det var ikke de bedste tacos vi har i vores liv (men vi har også spist rigtig mange), men stedet, udsigten – helt i top. Du sidder på kajen og lige forude ser du Witte Huis og til højre ser kuberne – de store gule kuber, som er et af de mest bemærkelsesværdige bygningsværker i Rotterdam. Det er rimelig busy og ligger i en lang række af restauranter, hvor Popcatepetl klart er det mest besøgte.

^^^Simpel servering på NOC NOC

^^^Kubus-husene

^^^Den smukke Vessel 11

VI DRAK

kaffe
NOC NOC (Botersloot 28, 3011 HG Rotterdam)
… Igen, rigtig god kaffe!
drinks
BIERGARTEN (Schiestraat 18, 3013 BR Rotterdam)
Det minder totalt om Kødbyen eller Papirøen i stil og stemning. Det ligger lige bag Op Het Dak i noget 60’er industri, som egentlig er lidt øde. Kom og få bbq-ribs, øl i lange baner og høj stemning. Det er et rigtig sejt hangout-sted for unge mennesker med hang til at sidde tæt, høre musik og spise total uprætentiøs mad.
NOAH (Wijnhaven 3, 3011 WG Rotterdam)
Lige over for Popocatepetl, tæt på Witte huis ligger denne her seje lille bar, som serverer cocktails i lange baner i maritim stil med træ på væggene og chill-out-steder udenfor, hvor man kan slænge sig.

^^^Ter Marsch, haps

^^^Vi blev fanget under en markise i voldsom regn, hagl og lyn og torden

ALT DET ANDET

WITTE DE WITHSTRAAT
Klart gadEN i Rotterdam, her hvor folk hænger ud, spiser, drikker – der er det vildeste leben om aftenen. Jeg fik nærmest sådan en Roskilde-vibe ved at gå på gaden om aftenen.
DE IJSSALON (der ligger to, men vi var på Witte de Witstraat 7A)
Lækker isbutik, som er perfekt at stoppe ind forbi til en lille kugle. De har rimelig vild kø, men det går overraskende hurtigt, og de laver altså rigtig god is!

^^^Pantouffles pudevalg

VI SHOPPEDE:

LABELS (Meent 119-121, 3011 JH Rotterdam)
En stor konceptbutik på Meent, der har mange fine ting og accesories, duftlys og den slags. De har flere danske mærker og for mig ukendte hollandske mærker – jeg købte bl.a. en prikket, lyserød t-shirt.
GIMSEL (Mariniersweg 9, 3011 NB Rotterdam)
Sindsssygt lækkert økosupermarked, der både sælger madvarer men også har en betragtelig og ret lækker afdeling med skønhedsprodukter.
PANTOUFLE (Pannekoekstraat 97a / Nieuwe Markt 22, 3011 LD Rotterdam)
RIGTIG lækker lille interiørbutik, der minder lidt om Stilleben i stil, bare endnu mere slow living/douchet i farverne. Hun er super hjælpsom, indehaveren, og jeg købte et stort, rundt og meget smukt spejl derinde, som jeg glæder mig til at få op. Hun er lidt billigere end Stilleben men har også nogle læææækre møbler, man kunne bruge en formue på.
PIM (Meent 50, 3011 JM Rotterdam)
Skal mændende shoppe, så er Pim et meget godt bud for sneakerentusiasten – han har både nogle lidt særlige, dyre sneakers men også helt almindelige ikke-limited Nikes osv. Meent er i øvrigt en af hovedgaderne i Rotterdam, fyldt med butikker.
IMAGINE BY KIM (Pannekoekstraat 91A, 3011 LD Rotterdam)
I samme område som Pantoufle, nærmest ved siden af – en lille butik med tøj og accessories, som er lidt boho-agtigt men meget fint. Alt sammen highstreetet og derfor til at betale.
LOUEN (Pannekoekstraat 89-A, 3011 LD Rotterdam)
Tøjbutik lidt i samme stil som Imagine by Kim – og også lige ved siden af. Fin lille butik med masser af godt at kigge på.

^^^Erasmusbrug

VI SÅ (ELLER VILLE GERNE HAVE SET):

ERASMUSBRUG
Nærmest varemærket – man skal lige køre en tur over den, nu man er der!
WATERTAXI
Man skal helt sikkert tage nogle timer med watertaxien i Rotterdam, der fungerer ligesom hop on/hop off-busserne vi kender på land. Her får du bare lov at se byen fra vandsiden, og det kan altså noget. Man kan bl.a. hoppe på nede ved det maritime museum.
KIJK KUBUS
De ikoniske lejligheder i gule kuber, som ser helt fremtidssyrede ud på en 1960’er-agtig måde – der er også én man kan komme ind og se, men det er også fint bare at se dem udefra.
MARKTHAL
Et stort relativt nybygget madmarked midt i centrum – det er gigantisk! Torvehallerne go home, selv om de måske mangler lidt charmen. Det er ret vildt et sted og igen meget futuristisk, ligesom kuberne i stilen.
FENIX FOOD FACTORY
Rotterdams svar på Papirhallen – en masse små madboder, samlet i et gammelt industribyggeri tæt på vandet. Ret hyggeligt og chillet sted – man kan komme derud med watertaxien.
WITTE HUIS
Der var engang, det var Europas højeste bygning. Og det første højhus, i øvrigt, opført i Europa. Et af de få bygningsværker, der overlevede Rotterdam Blitzen – bombningen i 1940. Den er meget smuk, i art nouveau-stil – den kunne ligeså godt have ligget på Manhatten, så fremadskuende det er for sin tid.
MARITIME MUSEUM
Når man er en af Europas stolteste havnebyer, så har man selvfølgelig et kæmpe stort maritimt museum (tæt på Vessel 11) – og det har man også her. Uden overhovedet at betale entre kan man udforske området omkring museet, hvor flere gamle kraner og skibe ligger til.

^^^De Ijssalon

UTRECHT:

PRIME (Schoutenstraat 11, 3512 GA Utrecht)
Ret cool lille sneakershop, der både sælger nye og brugte sneakers, som bliver sat i stand fra top til tå og fikset og farvet. Et smukt og gammelt udseende lokale, med træhylder osv. En sneaker-nørde-butik.
STACH (Der er flere, men tjek fx Choorstraat 42, 3511 KN Utrecht)
Den der lækreste, KIHOSKH-agtige bager, som jeg også tippede om i Amsterdam. Du kan købe smuk chokolade,  de der flotte marengs, lækker saftevand.
MR. SMACKERS (Nobelstraat 143, 3512 EM Utrecht)
Måske byens bedste burger? Den var så lækker – et simpelt setup med diner-agtige borde med en retrofeel. Briochebolle, hjemmelavede ristede løg. Det var så godt.
VILLAGE COFFEE AND MUSIC (Voorstraat 46, 3512 AP Utrecht)
Skal du have en lækker kop kaffe i Utrecht og måske en bid kage, så er det Village Coffee, du skal på. Det er et totalt hipstersted, tattoveringer, cortadoer etc. Det var virkelig dejligt at sidde ude på gaden med musik i baggrunden og sippe kaffe. Voorstraat er i øvrigt en meget cool gade.

^^^Village coffee <3

11 kommentarer

 1. Camilla siger:

  Har kun besøgt Rotterdam en enkelt gang sidste år, hvor jeg var blevet inviteret til middag hos den chilenske ambassade. Men ud fra denne her fantastiske guide lader det i den grad til, at jeg endnu har mange ting til gode i Rotterdam, og jeg bliver absolut nødt til at vende tilbage en dag!
  Camilla | http://cammi.dk

 2. Heidi siger:

  Så fint et indlæg – som sædvanligt!
  Hvor er din blå kjole mon fra på billedet under NOC NOC? 🙂

 3. Virkelig god inspiration! Pønser på roadtrip til næste år(da pengene ikke rækkede i år), og jeg skal helt sikkert planlægge det således, at vi kommer forbi både Amsterdam og Rotterdam. Lyder som nogle vildt lækre steder 😀

 4. Mette siger:

  Venter SPÆNDT på Paris guide. Vi flyver på mandag! 🙈

  1. Cathrine siger:

   ahhh, det tror jeg ikke nååå! Sorry! Jeg mangler Antwerpen og Gent først og Paris-guiden er stor og kommer til at tage laaaang tid. Men der ligger heldigvis nogle gode guides til Paris i arkiverne herinde! KH

 5. Anja V siger:

  Det er SÅ hyggeligt at læse om “min” by 😀 Gode steder du har prøvet!

  1. Cathrine siger:

   Rotterdam eller Utrecht? Simpelthen en dejlig by – well, begge. Men Rotterdam især! Op Het Dak – GID det fandtes i København! KH

   1. Anja V siger:

    Rotterdam 🙂 Jeg bor i Den Haag nu, men boede 1 1/2 år i Rotterdam, da jeg først kom hertil for 12(!) år siden. Jeg kommer der ret ofte. Også bare for at drikke kaffe haha 😀

    1. Cathrine siger:

     Haha, det lyder fanme som et dejligt kaffespot! Det var da også dig, der skrev undervejs til os med tips, var det ikke, Anja? KH

     1. Anja V siger:

      Jo, det var 😀 Det var så hyggeligt at følge med på Insta!

 6. Kirstine siger:

  Tak for denne dejlige guide! Jeg tager til Rotterdam i weekenden og skal da helt sikkert tjekke nogle af de her lækre steder ud 😍

Send en besked