Top

Guide: Vestsveriges Skærgård

01.09.2019
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden
Jeg har drømt om at opleve Skærgården altid – så hvorfor pokker, vi først kommer af sted nu, det er mig et under. Klippeøer, hvide sommerhuse, lyngbeklædte bakker, kold hvidvin på røgeriet, øhop fra små gamle færger.
Tænker du straks sydpå, når vi snakker rejseromantik, Roms gader, Paris’ parker? Vend blikket nordpå, venner. Romantik i rå mængder. Fire timer fra København og du lander durk i Vestsveriges skærgården, som går fra Göteborg og helt op langs kysten mod Norge. Naturen er rå, og det står i virkelig god kontrast til alle de smukke huse med krummelyrer og udskæringer, som nærmest bryder op fra undergrunden.
I lørdags tog jeg Eddie og Adam under armen, pakkede bilen (kors, hvor vi pakkede Up’en, om og om igen, når man sådan skal på babytur, hehe) og satte kursen mod kysten for fire gode dage. Jeg var lykkelig i sin tid, da Visit Sweden i sin tid skrev om et samarbejde (det er i hvert fald et halvt år siden, hvis ikke mere), for det talte direkte ind i det, vi også talte om på det tidspunkt. At nyde det vi har for næsen af verdenen i stedet for at tage så meget på langfart, når eventyrlysten melder sig. Det var så rigeligt eksotisk og anderledes, naturen, at jeg ægte oplevede et eventyr.

i samarbejde med Visit Sweden

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Hvad kan man opleve i Skärgården?

Man kan kajak’e, SUP’e, sejle, spise både fika og skalddyr. Nyde kunst og spa og shoppe i små keramikværksteder. Man kan klatre og bade – de har faktisk lidt af det hele, og når solen skinner er der få steder smukkere. Du kan faktisk lidt af det hele.
Vores program var ikke synderligt babypræget, men alligevel fungerede det virkelig godt med barnevogn og færgeoverfart (som alligevel er til fods da de fleste øer er bilfri).

Ekstra fifs:

Vi hentede app’en Västtrafik, og så kunne vi købe billetter til alle de små færger. Enten dagsbillet eller timebestemte billetter. Samme app kan bruges til busser og tog heroppe.
Højsæsonen ligger selvfølgelig i skolesommerferien, og når man kommer ud på øerne uden for højsæsonen, så er meget lukket. Det er derfor en god idé at have madpakke med og måske kaffe på kanden.
Vi oplevede flere lokale familier pakke picnickurv og spise aftensmad i klipperne – det er en fin mulighed for at mingle og gøre det samme.

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Hvor boede vi?

Vi tjekkede ind på Hav og Logi på Tjörn, der er en af de store øer. Vi fik en lille lejlighed med hems, to værelser og køkken/stue. Den var simpel men absolut fin og med en kæmpe terrasse, med både morgen og aftensol. Virkelig dejligt, når man kom hjem fra en lang dag, sådan at sidde og nyde aftensolen – vi havde de vildeste solnedgange! Men også især, når man har puttet barn, man ikke gider vække med voksenaftensnakken. Terrasser/altaner er guld!
De har både lejligheder, vandrehjem og campingpladser, og jeg blev mindet helt om alle mine barndomsferier på campingpladser sydpå. Der var et aftenleben på den lille fine trælegeplads, og jeg fik mine tanker sat igang, om vi også skal på den slags eventyr med Eddie. Den slags sommerferie, hvor man får en 14-dages sommerkæreste, som man bliver dødeligt forelsket i, men aldrig ser igen (hej Lasse fra Horsens!).

Hav & Logi, Röavallen 1, 471 95 Skärhamn

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Hvor spiste vi morgenmad?

The million dollar spørgsmål – altid vores vigtigste opgave; at finde den gode morgenmad og kaffe.
Vi røvede selvfølgelig en ICA på vej op og provianterede både en prästost og Hönökaka (det hvideste hvide brød, I kan forestille jer). Eftersom min far var svensk gift fra jeg var 5-17 år, så har jeg RIGTIG mange svenske barndomsminder – og præcis de to ting (og kolasnittar – en vidunderlig, lille tørkage), skal jeg have i Sverige. Men en af dagene blev vi sat til at hente frokost hos Lottas Bak & Form, og det var det mest VIDUNDERLIGE sted. Et lille øko-surdejsbageri helt ned til vandet, hvor Lotta, en ret gæv type, stod og æltede, som den håndværker hun er. Hun laver de lækreste (vegetar) pizzasandwiches to go fyldt med grøntsager, et hav af kager og god kaffe. Her måtte vi tilbage. Til vores uheld havde hun lukket mandag, nu sæsonen var på hæld, men tirsdag pakkede vi bil tidligt og sted nede hos hende 09.06, klar til morgenmad, før vi kørte til København.
I hverdagene har hun boller med smør/ost, lidt gnavegrønt og lokale moster og god kaffe. I weekenden serverer hun lidt yoghurt og æg dertil. Derudover kan du købe masser af brød med, kager og frokost til farten.

Lottas Bak&Form, surdegsbageri, Bleketvägen 40 B, 471 50 Bleket, Tjörn

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Dyrön, Åstol^^^, Käringön och Marstrand

Hvilke øer skal man tage til, og hvordan kommer man derhen? Det kan virke lidt uoverskueligt, når man ikke sådan lige ved hvordan eller hvorledes. Men der også så mange fine. Vi boede på Tjörn, og derfra kunne vi nemt og hurtigt køre til færgelejet i Rönnäng. Herfra går en lille “fodgænger”-færge ca. hveranden time til både Dyrön og Åstol. Man kan fint tage de to øer på en eftermiddag og slutte på Åstol til middag. Hvorend du tager hen – tag dit badetøj med! Der er så mange muligheder for svale dyk!
Dyrön er grøn og frodig, og du kan bade, springe trampolin med ungerne, kigge på lokal kunst eller spise frokost og fika på Trålverket – du ser det lille fine sted, netop som færgen lægger til. Her er lidt mere luft og dramatisk landskab og mulighed for lidt privacy. Om muligt mere romantisk.

Trålverket, Mosshagsvägen 10, 471 43 Stora Dyrön

“Dyrön äldsta gubbe” – præsenterede han sig som, da han bad mig tage et billede af sig “til din bog” (det kan man jo godt kalde det her) og bad mig gætte hans alder. Jeg sagde 83 år, og han sagde 96! Med besked fra lægen om, at han skulle gå tur hver dag. Så det gjorde han.

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Efter et par timer kan du hoppe færgen igen og tage videre til klippefyldte Åstol, som er super tætbeboet, de hvide huse ligger i lag. Huse som i dag for mange er ret eksklusive sommerresidenser, men en læser fortalte mig, at der er en bevægelse på vej, hvor unge flytter tilbage – hendes morfar var derfra. Du kan gå øen rundt på en halv time i børnefart og går du til modsatte ende end færgelejet, så er der en vandrutsjebane direkte ud i havet. Er det tid til aftensmad, så må I på røgeriet og spise skalddyr og fisk. De er med i den nordiske version af Michelin-guiden, den der hedder White guide (som Lottas i øvrigt også var). Vi var lidt uheldige, for vi kom en dag hvor halvdelen af personale var syge, men Adam fik en vidunderlig Skagentoast (som vegetar-ønskende så var der kun en enkelt pizza at få).

Åstols Rökeri, Hamnen 4, 471 44 Åstol
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

På dag 3 kørte vi til Tuvesvik hvor vi smed bilen og tog færge 381 mod Käringön (Kællingeøen, som den rigtignok oversættes til). Her er vi godt ude på havet, og det tager ca. 35 minutter at komme dertil. Vi havde frokost med os og fandt et grønt spot lige ved præstegården, overfor øens kirke, under træerne til vores frokost.
Præstegården skulle være en ret vidunderlig restaurant i øvrigt, desværre lukket for sæsonen, da vi kom. Jeg fik straks den idé, at man kunne holde det mest vidunderlige, romantiske destination bryllup her – sejle over med alle gæster, blive gift i den hvide kirke og spadsere over på den smukke præstegård til fest. Wauw, siger jeg jer!

Simsons Restaurang & Café, 474 04 Käringön

Derudover havde de også en virkelig fin lille café, Skafferiet, som også var lukket for sæsonen, men vi kunne hænge ud på deres “terrasse”, som blot var fine gulvtæpper og henslængte bænke stillet strategisk op ad klippeskråningen. Skygge og fodhvile, var alt vi behøvede i 30 graders varme.

Skafferiet, Rösseberget 305, 474 74 Käringön
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Da vi sad og spiste aftensmad på Røgeriet, faldt vi i snak med det ældre par ved bordet ved siden af. De sagde, at vi SKULLE tage til Marstrand. Der kom de så ofte, de kunne, fra Göteborg, hvor de boede. Marstrand er en fjerde ø i Skærgården, som skulle være super etableret og også super smuk. De kendte og kongelige hænger ud der, der er promenader ved stranden og masser af leben og madmuligheder. Vi kunne desværre ikke nå det denne gang, men den er på huskelisten. En tur til toppen af borgen på øen for den smukke udsigt udover øerne, skulle være et must.
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden


Men på og omkring Tjörn er der også masser af opleve!

Lunsj og fika

Hvis du vil have frokost med til fx Käringön – en rigtig god, nu vi er off season, så vil jeg foreslå jer et smut forbi Sundsby Gårdscafé. En smuk gammel gård med både egne afgrøder, blomster og grøntsager, men også virkelig fine gåture i skoven og omkring søen nær. Vi fik en virkelig lækker grøntsagstærte, köttbullar til Eddie (børnemenu’EN i Sverige) og en gedeostsalat med – og så var der grøntsagstærte at blande selv fra i en lille fin brun pose.
Man kan også fint sætte sig ind i de gamle, tapetserede stuer, sidde ved de svenske kamine og nyde roen. Jeg forestiller mig, at der er ret skønt om vinteren også. Bagværket var i top og servicen ligeså.

Sundsby Gårdscafé, Sundsby säteri, 471 73 Hjälteby

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Kunst og kultur

Der er en vild kunstnerisk åre på disse kanter. Måske det er den rå og smukke natur man får ind med modersmælken, som virkelig puster liv i et kreativt fællesskab – ligesom vi har haft det i Skagen fx? Der er masser af muligheder for at besøge små kunstneriske værksteder – se enten efter skilte på vejene eller spørg dig omkring.
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden
Vi lejede et par cykler den ene dag, hentede frokost hos Lotta og så var vi ellers klar til at cykle fra Hav & Logi til Skulptur i Pilane – Eddie var dog ikke med på den plan, og vi endte med at skifte til bilen. Hvorom alting er – vi kom frem til Pilane og det store, ja det er nærmere et landskab med kunst end en park. Adam sagde efterfølgende, at det var hans stærkeste oplevelse med kunst nogensinde. Et kæmpe område med store skulpturer, lavet af kunstnere fra hele verden til stedet. Der er både moderne kunst men også gamle, gamle grave der er har være mødepunkt i Pilane gennem århundreder. Parken er privatejet af bl.a. Peter, der gav os en rundvisning. Han har produceret film og TV før i tiden, men havde nu viet sit liv til at drive Skulptur i Pilane. De skifter alle skulpturer hvert år (på nær Annas hoved) og det er både virkelig dyrt (250.000 kroner for at få fragtet en marmorskulptur fra Italien derop! UDEN montering, hah!) og også et arbejde at finde de rigtige kunstnere.

Skulptur i Pilane, Pilane gravfält, 471 92 Klövedal

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Frokost i det fri, i Pilanes landskab

Men der var også det umådeligt smukke Nordiska Akvarellmuseet helt nede på docken i Skärhamn. Det er ikke særligt stort, men der er noget helt magisk ved rummene, nogen med udsigt til klipper og vand, og alle med lyse trægulve og -lofter. Det var så rent og nordisk og smukt og utroligt roligt for sjælen.
De har også en café, der laver en udmærket kaffe, og en lille butik. Dog ikke med så mange udstillingsrelevante sager til salg. Jeg var ellers klar på en lille souvenir til sommerhuset. Det kan varmt anbefales.

Nordiska Akvarellmuseet, Södra Hamnen 6, 471 32 Skärhamn

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden


Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden

Den gode mad

Vi bemærkede hurtigt. hvordan nærmest alle de steder vi var og spise, at de var med i White Guiden. Inklusiv vores sidste måltid på Salt&Sill i Skärhamn. En af de bedste madmuligheder du har og med virkelig højt niveau – uden at det bliver posh og for dyrt.
De kører med en to-retters menu med nye retter hver dag. Adam fik en udsøgt kammusling og noget hvidfisk som hovedret – jeg nøjedes med en vegetarret, som dog var virkelig lækker. Hasselback græskar på en bund af svampe og andre grøntsager og en sauce der smagte hen ad miso. Sådan lidt asiatisk inspireret og meget kraftfuldt. SÅ lækkert. Du får i øvrigt den fulde udsigt til hav og klipper som side dish til alle retterne, da restauranten ligger på klippekanten af havnen. Meget smukt.
Vil du have et lidt mere fancy ‘stay’ end Hav & Logi, så har stedet her også en række værelser, direkte på vandet.

Salt&Sill, Rytterholmen 1, 471 51 Klädesholmen

Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden


Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden
Rockpaperdresses, Cathrine WIdunok Wichmand, Visit Sweden
 

3 kommentarer

  1. Celena siger:

    My husband’s family is from Ljungskile (right on the coast) so we spend a lot of time in the places that you write about. For children, I recommend Havets Huset on Lyseskil. So interesting to see what creatures live underneath the water! Gulholmen is also beautiful for its small houses and fantastic coastlines. Glad you enjoyed! These places are close to my heart!

  2. Tine siger:

    En af mine dejligste veninder er svensker. Jeg elsker når hun laver kolasnittar. Håber du fik en masse imens I var afsted 🙂

Send en besked