Top

Hormonhudamok og bedste serum på budget, du skal kende

18.11.2020
Skabt af Cathrine Widunok Wichmand — Annonce

Graviditetens glæder er mange – lyst til toast, lidt mere sul på kinderne, ekstraglød fordi det øgede blod suser rundt i kroppen. Men især de måske ændrede spisevaner kan godt lidt udfordre hudstrukturen – for at sige det pænt, hehe… I hvert fald her! Og tilsæt så en god dosis hormoner.

Normalvis har jeg den fineste, fine hud – men når jeg bliver gravid, ja, så går den altså hormonamok. Og det er helt normalt, men nøj hvor er det træls oven i, at man gradvist ikke passer sit tøj længere. Det der skifte af ham man går igennem som gravid, fra en selv som man kender sig, til en ny form, før man (måske) morfer somewhat tilbage. Det er både magisk og kan altså være lidt hårdt. Sådan for selvtilliden.

Og når jeg er gravid, får jeg perioral dermatitis. Det kan jeg nu konkludere efter at have fået det begge gange, lige durk i mit ansigt. Til højre for min næse… Selvfølgelig midt i det hele, tsk tsk… Hvad kan man gøre? Jeg har talt med min læge – man kan få diverse antibiotika/hormoncremer, men eftersom jeg er gravid, så undlader jeg (også med deres anbefaling) at gøre noget som helst ved det. Jeg antager, at det går i sig selv igen, det gjorde det jo sidst. Så hormonhudamok må jeg tage med frem for at gøre noget, der ikke er rigtig sundt for mig eller baby på nuværende tidspunkt med skrappe cremer.

i samarbejde med MATAS – fotos MIA JØRGENSEN

Så jeg undgår at give den tossede hud ved siden af næsen noget produkter. Den skal vist bare ånde – ikke engang lidt concealer, selv om jeg goddamnit har lyst til at dække det fuldstændig. Men til gengæld passer jeg ekstra meget på resten af ansigtet, så huden ser glad ud og stråler. Og jeg er okay stram med certificeringer, når jeg er gravid og ammer. Det skal være i orden!

Og nu har jeg virkelig samlet op på mine gode gamle vaner igen. Jeg var måske blevet en smule træt og doven om aftenen, hehe… Nu; rens, mist, serum og evt. creme. Og gerne lidt ansigtsmassage; man kan bruge diverse redskaber eller bare sine fingre (rene, selvfølgelig) – se fx denne her tutorial. Det giver altså et ret godt blood flow, som også hjælper til glød. Jeg kan virkelig se en forskel, når rutinen kører.

… Hvis du gerne vil være lidt skarpere på diverse certificeringer, måske især hvis du prøver at blive gravid eller er gravid, så læs det her indlæg jeg skrev i sommer…

Jeg læste også Emilys fine indlæg med hendes ansigtsfavoritter forleden – til trods for at der var “fri bar” for os, og vi måtte teste og lege med lige nøjagtigt de ansigtsprodukter, vi havde lyst til, så kan jeg tydeligt se, vi har samme smag og favoritter. Det siger da vist meget godt, at de altså holder, hehe… Det er også gode sager, og ja, der er en ret fantastisk serum iblandt!

Så her er mine ansigtsfavortitter –

 1. En god, basal rens: Mild Micellar Water. Den fjerner makeup og renser ansigtet, og så er den det, den siger: Mild og uden parfume. Og Svanemærket og mærket med Den Blå Krans. Hvis du har lidt sart hud, så er den altså virkelig fin. Jeg bruger stadig mine små flergangsrondeller (har kørt dem nogle år, og de eksfolierer også blidt), og de fungerer så fint. Jeg har netop hentet dem hjem fra sommerhuset.
 2. Apropos lidt hormonskør hud, der slår ud med urenheder – jeg bruger et par gange om ugen Matas T-Zone Peeling. Den er del af et 3-trins-program til urenhed, men jeg nøjes altså med denne – før serum og alt det andet. Den fungerer rigtig godt i stedet for en mekanisk scrub, som ellers også kan være rart. Men denne her er egentlig ret skånsom den bruger bl.a. AHA-syrer og B3-vitamin til fjerne døde hudceller og sørger for, at porrerne ikke tilstopper. It works!
 3. Jeg er absolut lige så glad for Firming serum som Emily er. Det er et lille tætpakket vidunder – og ja, der står at den er til ‘tør hud 50 +’. Men lad dig ikke narre! Det er ikke sådan, at du ikke må bruge den før. Når vi er i den aldersgruppe produktwise, så siger det noget om, hvor aktivt til værks produktet går (jo ældre, jo mere “krudt” har vi brug for). Og det kan man sagtens bruge, før man fylder 50. Hvis du vender den lille bøtte om, så ser du, at der er peptider i som hjælper til dannelsen af kollagen, forskellige hyaluronsyrer som øger hudens spændstighed og niacimide som reducerer aldersbetingede pigmentforandringer og squalene, som beskytter huden udefra. Den er toppet helt op med gode sager – så er den uden parfume og Svanemærket. Det, synes jeg, kan være rigtig svært at finde – noget der er ægte effektivt, uden parfume og i orden på Svanemærket samtidigt. Jeg har hørt det samme som Ems; de har vist ikke den store fortjeneste på sagen hos Matas, fordi der er så bekostelige ingredienser i, men det er jo bare dejligt for os – for prisen holder i den ende, 65 kroner…
 4. Jeg bruger Firming Serum morgen og aften, meeeen nu hvor det (antaget) bliver lidt koldere udenfor, så kan jeg godt lide at bruge en ansigtsolie i stedet. Anti Wrinkle Ansigtsolie er super god om aftenen for mig. Den er ikke lige så højteknologisk som Firming, men den giver så dejligt fugtmættet hud, og den har også lidt lækkert i sig sin squalene, sheanød og jojobaolie, der er med til at stimulere kollagendannelsen bl.a.
 5. Jeg må også lige smide en dagcreme med SPF ind. Firming Dagcreme SPF 15 har sådan en fin faktor til de solskinsrige efterårs og vinterdage. Den giver fugt og har ligesom dens søster, serummet, også forskellige hyraluronkomplekser og peptider i sig. Den holder mine kinder bløde og rare hele dagen.

Og husk så endelig, at du kan returnere al plastemballagen retur i Matas. Også fra andre skønhedsmærker, ikke kun Striberne. Men genanvelsesprocenten er faktisk større, når man afleverer direkte hos Matas end i din egen plastbeholder/din ejerforenings derhjemme.

Matas, Rockpaperdresses, Cathrine Widunok Wichmand

12 kommentarer

 1. Emma siger:

  Blot til info: Man må ikke bruge hormoncreme til perioral dermatitis 😬😀 Eller, det er i hvert fald en rigtig dårlig idé, for det er ren næring for udslættet, og gør det kun værre 😅 Så antibiotikacreme er oftest vejen frem – hvis man ikke er gravid, selvfølgelig 👶🏻

  1. Helle siger:

   Ja tænkte det samme! For gud skyld ingen hormoncreme. Lystterapi kan måske hjælpe, jeg ved dog ikke noget om anbefalingerne af dette ift. graviditet.

 2. Julie siger:

  Hvilken natcreme bruger du sammen med olien?

 3. Sofie siger:

  Jeg får præcist det samme når jeg er gravid! Altså en rød plamage lige midt i ansigtet. Første gang prøvede jeg alt muligt helsehalløj og diverse cremer for at få det til at gå væk, men intet hjalp. Her i 3. graviditet er det kommet retur igen men jeg lever med det nu, for jeg ved jeg ikke skal leve med det for evigt. Det er gået væk efter fødslen hver gang✌🏼

 4. Nadia siger:

  Ved godt at du ikke bad om et råd, så hvis du ikke ønsker et, så bare spring min kommentar over 😊. Repair creme fra purely professional hjælp mig med min perioral dermatitis og den er også uden uønsket kemi, den brugte jeg selv, da jeg var gravid

  1. Line siger:

   Samme her. Repair creme er det eneste der fungerer!

 5. Line Buhl Steiniche siger:

  Hej du.
  Stort tillykke med maven og det nye hus, og tusinde tak for at du deler så meget af dig selv. Du er til stor inspiration for mig.
  Jeg ( og mon mand og to børn) har nu valgt at sætte drømmehuset i Humlebæk til salg for at flytte tilbage til København igen. Jeg elsker havet og naturen heroppe, men vi savner kultur, mennesker, muligheder og pulsen. Så hjem med os igen. Du hjalp os med beslutningen da du skrev noget om at savnet til byen og være tro mod sig selv.
  Jeg er et bymenneske og det er så dejligt at stå ved det. Ikke mere følelsen af at være en hund der lader som om den er en kat😄

  I forhold til dagens indlæg, så har jeg selv haft perioral dermatitis under begge mine graviditeter. Jeg har i samråd med min obstetriske læge på RH brugt Metronidazol creme begge gange. Jeg har kun behøvet at bruge den ca 2-3 dage, så var det væk. Den systemiske absorption er ringe ved lokal behandling, så det var jeg helt tryg ved. Men jeg forstår dig til fulde når du fravælger det. Binyrenarkhormon creme er absolut “no go” da det kan fremprovokere og forværre det.
  Generelt forværres perioral dermatitis af cremer mm, så prøv at undgå det.
  Pøj pøj med det og rigtig god graviditet og fødsel.
  Med venlig hilsen
  Line – ( sygeplejerske og mor til to skønne børn efter insemination x 2)

 6. Astrid siger:

  Hej Cathrine!
  Jeg har selv kæmpet med perioral dermatitis i mange år og har først for nyligt afprøvet antibiotika behandlingen. Til info hjælper Baume B5 cremen fra Cicaplast serien fra apotekermærket La Roche-Posay rigtig meget på det røde udslæt; det får det ikke til at forsvinde, men ved brug morgen og aften har jeg kunne holde det nede. Bare et lille tip hvis du kunne tænke dig lindring uden antibiotika og andre unødvendige tilsætningsstoffer. Tak for altid god læsning her på bloggen ☺️
  Mvh

 7. Anne-Mette siger:

  You Blush anbefaler en creme mod peridoral dermatitis fra et norsk hudplejemærke lavet af norske hudlæger, og den er HELT FANTASTISK!! Jeg har brugt forskellige cremer fra hudlægen også de skrappe af slagsen, og det blev lidt bedre, men forsvandt aldrig helt, men den norske creme (som man bruger hver dag i 6 uger og så to gange om ugen derefter) plus en creme fra Pudderdåserne, som You Blush også anbefaler, har fuldstændig kureret mig. Man kan ikke få cremen i DK, men jeg skrev til en af de svenske forhandlere, som You Blush anbefaler, og det gik nemt og hurtigt med at få den sendt til DK. Den er lidt dyr, men man bruger så lidt, så den kan holde meget meget længe. KÆMPE anbefaling herfra!

  1. Caroline siger:

   Hej Anne-Mette,
   Vil du måske give lidt mere info på cremerne eller måske et link til det i indlæg, du har læst?
   Kh Caroline

 8. Ida siger:

  Jeg kan virkelig anbefale Matas’ rensemælk til tør hud. Jeg har egentlig ikke tør hud, men den fugter så meget, at jeg oftest kan skippe læbepomade, når jeg bruger den. Desuden behøver man ikke bruge den med rondeller (som miljøet jo, alt andet lige, ikke er så glade for), som man gør det med micellar-vanden. Man slipper også for at bekymre sig om, om man efterlader ‘surfactants’ på huden, da man jo renser mælken af igen bagefter. “computersmiley”: 🙂

 9. Marie siger:

  Skønt med tips til produkter, man kan købe uden først at pantsætte den førstefødte 😉 Tak for det!
  Jeg ved godt, at det er megaplat at rette stavefejl, og jeg vil ikke være anal. Men her er det altså lidt væsentligt: porrer, det er en grøntsag. Dem man har i huden, de hedder porer.

Send en besked